jesam li dobra muslimanka iako ne nosim hidzab???

Rasprave o vjerskim temama.
tuhaj27

Post by tuhaj27 »

nestasna wrote:
zena wrote:
nestasna wrote: Tebi je normalno dakle ako se ona pokrila da popljuje porodicu i prijatelje? ja sam pod tim mislila normalna, nisam rekla da su nenormalne zene i djevojke koje su pokrivene, ne stavljaj mi rijeci u usta, nego procitaj sve.
nestashna...ne budi ljuta, mozda je do mene, al rekoh dio od onog sto se pishe...
a druga stvar, iz tvog zivota je neko otisao, na ovaj ili onaj nacin...sto nikad ne prolazi bezbolno...zao mi je osoba koje misle da se "novi zivot" pocinje tako sto se ruse mostovi za sobom...jer ne mislim da je takav nacin ispravan...zivot se gradi...jednom sam to vec rekla, gdje god da odesh sebe nosish...
...ali nadam se, da kakvu god je odluku donijela tvoja prijateljica, da je to bila njena odluka...s kojom ce se morati ona nositi, ali i vi, koji ste bili dio njenog zivota
Lijep pozdrav.
ne ljutim se ja zbog nje, njena stvar, ali niko mi ne moze reci da je normalno da porodicu pogazis, pa zaboga Kuran nam nareduje da se brinemo i postujemo roditelje. I koliko god to nas da boli, svi znamo da u Sarajevu se zene placaju da se pokriju, i da postoje kojekakve da ne kazem sekte, koje prave ruglo od Islama, prema tome, nije to nikakva tajna.
Drugo, Islamska zajednica BiH ne dozvoljava samo serijatska vjencanja, niti se bilo ko moze vjencati serijatski bez opstinskog vjencanja, prema tome, to gdje se ona vjencala serijatski, samo potvrduje ono sto sam gore napisala, da su to kojekakve sekte i kojekakva sijela. Nek joj je dragi Allah na pomoci...
Redovno cujem ove price:
"Ima jedna djevojka svasta je radila pa se pokrila, ja sam postena sto je ona bolje od mene".

Ko je kad i gdje reko da je ona bolja od vas?

Ovo mi isto zvuci kao:
"Ima jedna ucenica stalno prepisuje zasto moze ona da ima bolju ocenu od mene?".

Ako se moze ucitelj prevarit Bog se nemoze!
[/b]
Kwaheri

Post by Kwaheri »

nestasna wrote:
ne ljutim se ja zbog nje, njena stvar, ali niko mi ne moze reci da je normalno da porodicu pogazis, pa zaboga Kuran nam nareduje da se brinemo i postujemo roditelje. I koliko god to nas da boli, svi znamo da u Sarajevu se zene placaju da se pokriju, i da postoje kojekakve da ne kazem sekte, koje prave ruglo od Islama, prema tome, nije to nikakva tajna.
Drugo, Islamska zajednica BiH ne dozvoljava samo serijatska vjencanja, niti se bilo ko moze vjencati serijatski bez opstinskog vjencanja, prema tome, to gdje se ona vjencala serijatski, samo potvrduje ono sto sam gore napisala, da su to kojekakve sekte i kojekakva sijela. Nek joj je dragi Allah na pomoci...
nestashna, nestashna...
Ja haman ne kontam, al nejse. Nego, kad smo vec ovdje...imam nekoliko pitanja, kako to da na ovom forumu svi pricaju o nekakvom placanju samo ja o tom nista ne znam? :x :x

gdje i ko placa, da im uzmem pare :D i info viska, placaju li retroaktivno? Da odem u taj Dzibuti vishe...

A o vjencanjima...da ti seka kaze, serijatsko vjencanje, ne moras obaviti u IZ...ako se vjencas opcinski, to je zakonit i punovazan brak...a serijatsko ti onda dode, kao...postivanje tradicije...
A to da li se ona vjencala opcinski ili nije...opet...koliko ljudi danas se ne odlucuje na brak s "papirima", vec na "zivot zajedno"...ne treba to njima...iz njihovih razloga...sto bi ta tvoja bila izuzetak?

Da ima ovdje nekih sekti...ima...dodushe, ako je ta tvoja upala u neku sektu...nek joj Bog na pomoci...al opet, njen izbor...
A jel ona punoljetna? iz tvoje price, neki je problematican lik...
tuhaj27

Post by tuhaj27 »

nestasna wrote: svi znamo da u Sarajevu se zene placaju da se pokriju..
Pih da sam ovo znao reko bi nekim sestrama da pricekaju sa maramom dok ne kasiraju pare :-)

A ko to placa daj broj tel. i adresu?

nestasna smiri se :) [/b]
danas

Post by danas »

svrco wrote: za nekoga ko za sebe kaze da je ateista tj. onaj koji ne vjeruje u postojanje Boga, zaista ne znam kako si dajes za pravo da mi odgovoris!!
i kad nisam klanjala i kad sam cinila gomilu gluposti u zivotu nikad nisam govorila da sam ateista, i tad sam svjesna bila da sam grjesnica i vjerovatno mi je zato bilo jasno da cu jednog dana biti "prava" muslimanka.
zato danas klanjam se Allahu, postim...i NASTOJIM biti sto bolja muslimanka!!!
(da ne bude nema bolja il losija muslimanka, kad kazem bolja mislim da sto cvrsce i kompletnije ispunjavam svoje duznosti, a UVIJEK sam bila vjernica i muslimanka!!!)
zasto ti ne bih odgovorila? ako sam ateista nisam slijepa kod ociju pa da ne vidim sta muslimanima i muslimankama islam propisuje i na sta ih obavezuje. ti kao muslimanka (nikada nisam ni tvrdila da si nevjernica, niti me ne briga sta si) bi valjda trebala da znas te propise bolje od mene, a javljas se ovdje i nesto kao pitas treba li ili ne treba?

PS interesantni su mi ovi odgovori "pa vidi ako se pronadjes u sebi" i ova citiranja kako u vjeri nema prisile. nema prisile, ali se jasno znaju neke stvari koje se ocekuju od vjernika muslimana, jer su te stvari veoma jasno definisane i u kuranu i u hadisima. ne znam zasto je potreban jedan ateista da ukaze na ocigledne stvari tipa da je muslimanima direktno propisano kako da zive, sta da jedu i ne jedu, kako i kada da se mole, pa i kako da se oblace... :roll:
Kwaheri

Post by Kwaheri »

danas wrote:
svrco wrote: za nekoga ko za sebe kaze da je ateista tj. onaj koji ne vjeruje u postojanje Boga, zaista ne znam kako si dajes za pravo da mi odgovoris!!
i kad nisam klanjala i kad sam cinila gomilu gluposti u zivotu nikad nisam govorila da sam ateista, i tad sam svjesna bila da sam grjesnica i vjerovatno mi je zato bilo jasno da cu jednog dana biti "prava" muslimanka.
zato danas klanjam se Allahu, postim...i NASTOJIM biti sto bolja muslimanka!!!
(da ne bude nema bolja il losija muslimanka, kad kazem bolja mislim da sto cvrsce i kompletnije ispunjavam svoje duznosti, a UVIJEK sam bila vjernica i muslimanka!!!)
zasto ti ne bih odgovorila? ako sam ateista nisam slijepa kod ociju pa da ne vidim sta muslimanima i muslimankama islam propisuje i na sta ih obavezuje. ti kao muslimanka (nikada nisam ni tvrdila da si nevjernica, niti me ne briga sta si) bi valjda trebala da znas te propise bolje od mene, a javljas se ovdje i nesto kao pitas treba li ili ne treba?

PS interesantni su mi ovi odgovori "pa vidi ako se pronadjes u sebi" i ova citiranja kako u vjeri nema prisile. nema prisile, ali se jasno znaju neke stvari koje se ocekuju od vjernika muslimana, jer su te stvari veoma jasno definisane i u kuranu i u hadisima. ne znam zasto je potreban jedan ateista da ukaze na ocigledne stvari tipa da je muslimanima direktno propisano kako da zive, sta da jedu i ne jedu, kako i kada da se mole, pa i kako da se oblace... :roll:
@PS
...da ima ono sto se ocekuje, ali isto tako, se ne ocekuje ni od koga, da odmah prihvati sve sto se ocekuje. Objava je trajala 23 godine. Postepenost je pravilo. Izgradnja imana, pa tek onda islama. Postepeno se prihvata ono sto se ocekujeod muslimana vjernika. I zato, se svakoj osobi, ili bi trebalo tako, ostavlja prostor da prihvati, onda kada je i ako je spremna...eto, zato takvi odgovori.
:)
tuhaj27

Post by tuhaj27 »

danas wrote: PS interesantni su mi ovi odgovori "pa vidi ako se pronadjes u sebi" i ova citiranja kako u vjeri nema prisile. nema prisile, ali se jasno znaju neke stvari koje se ocekuju od vjernika muslimana, jer su te stvari veoma jasno definisane i u kuranu i u hadisima. ne znam zasto je potreban jedan ateista da ukaze na ocigledne stvari tipa da je muslimanima direktno propisano kako da zive, sta da jedu i ne jedu, kako i kada da se mole, pa i kako da se oblace... :roll:
Nema ni kod ateista prisila, al jasno se znaju neke stvari koje se ocekuju.
Zasto ne jedes ljudsko meso, ili npr zmije, ako mozes da sve radis kao ateista.

Mozes radit ali neces, jer je i za ateiste mnodo sta propisano.

Zasto ne ides gola kroz grad, ako kao ateista mozes radit sta god hoces i nije ti nista propisano.

Svima nama je nesto propisano i nema osobe od koje se ne ocekuje kako da se oblaci sta da jede, kako da se ponasa
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

nikad mi necete biti jasni...
prvo, SVRCO, postavila si takvo pitanje da ti samo mogu reci da si izgubljen slucaj...
ako ces na sa-x JAVNO traziti odgovor na to pitanje, onda si sestro udarila u zid...
zasto nisi upratila ko od raje fakat razumije to o cemu ti pricas...
pa fino poslala PP...pa dobila odgovor..
zasto nisi otisla na bosnjakinja net sajt i odgovor trazila tamo?

zar ti do sada nije postalo jasno da JEDINI koji moze ocijeniti da li je neko vjernik ili ne jeste sami BOG?
:x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x

onda, nisu mi jasni formashi koji se trude da objasne svoj stav kao JEDINI ispravni...

pojma vi nemate :D a i dalje se pravite da imate :D

manje price, vise rada djeco :D

mah mah
NIN

Post by NIN »

Samo LJUBAV, i to je to!

(usput, grijeh ne ide u usta nego iz usta)

Image
orca

Post by orca »

Ne mogu vjerovati da to pitas.Posebno je zabrinjavajuce to sto kazes da ti ne pisemo kako je to obaveza itd. vec da te interesuju primjeri iz zivota.
Ne kontam.
Pa islam jeste nacin zivota, i ako si vjernica onda ti se odgovor na tvoje pitanje namece sam po sebi.Sta tu ima ko da te savjetuje...???
danas

Post by danas »

tuhaj27 wrote: Svima nama je nesto propisano i nema osobe od koje se ne ocekuje kako da se oblaci sta da jede, kako da se ponasa
slazem se... bas to i tvrdim -- jasno se znaju stvari koje se ocekuju, jer svaka ideologija jasno precizira kakvo ponasanje ocekuje od svojih sljedbenika. islam nije nista drugaciji, sve ideologije regulisu to na neki nacin... samo sto ja nastojim da se ponasam u skladu sa svojom ideologijom, i ne idem okolo pa pitam treba li ovo ili ono ako vec znam kakvo se ponasanje ocekuje od mene...
ako vec znas sta ti je propisano (bilo islamom ili bilo kojim drugim zakonima) pa cemu onda pitanja? mozda da je pocnem ici u dzamiju i onda dodjem i pitam -- jesam li ja dobra ateistkinja? :D
nestasna

Post by nestasna »

tuhaj27 wrote:
nestasna wrote: svi znamo da u Sarajevu se zene placaju da se pokriju..
Pih da sam ovo znao reko bi nekim sestrama da pricekaju sa maramom dok ne kasiraju pare :-)

A ko to placa daj broj tel. i adresu?

nestasna smiri se :) [/b]
jel se to ne placaju zivota vam? hajde ba, nemoj te te suplje. ja cu vam reci ovako, moja mati je pokrivena, i dolazili si joj da joj ponude da se i ja pokrijem i da joj plate za to. Eto sad, sta je?
I nisam rekla zaboga da su sve pokrivene zene pokrivene zato da bi im se platilo, daleko od toga,samo cvrsto stojim iza ovoga, i nemoj te mi suplje
nestasna

Post by nestasna »

A o vjencanjima...da ti seka kaze, serijatsko vjencanje, ne moras obaviti u IZ...ako se vjencas opcinski, to je zakonit i punovazan brak...a serijatsko ti onda dode, kao...postivanje tradicije...
A to da li se ona vjencala opcinski ili nije...opet...koliko ljudi danas se ne odlucuje na brak s "papirima", vec na "zivot zajedno"...ne treba to njima...iz njihovih razloga...sto bi ta tvoja bila izuzetak?

Da ima ovdje nekih sekti...ima...dodushe, ako je ta tvoja upala u neku sektu...nek joj Bog na pomoci...al opet, njen izbor...
A jel ona punoljetna? iz tvoje price, neki je problematican lik...[/quote]r

Eh ovako, da i tebi odgovorim. Moja sestra kad se htjela udati, prvo je hjela da to bude serijatski, pa opstinski, medutim Efendija nije dozvolio, jer je rekao da ne smije vjecati nikoga ko nije opstinski vjencan, jer mora unijeti broj pod kojim su vjencani opstinski. Ako nije tako, onda je nas Efendija slagao,eto toliko o tome.
A ova je punoljetna, eh sad, nije bila problematicna, nemoj te me opet hvatati za svako slovo, mislim fino dijete, odgojena u kuci gdje je vjera jako bitna, kulturna, postovanje prema svima, nije skitala, zavrsila fakultet,sta ja znam, po meni, nije problematicna
neutral

Post by neutral »

A sta misis da li je kraljica Rania od Jordana dobra muslimanka (jedna od najljepsih, najzgodnijih i najbolje obucenih zena, majka cetvoro dijece)???
orca

Post by orca »

Nestasna mislim da lutas malo....
Serijatsko vjencanje nije i nemoze biti tradicija vec OBAVEZA,a to sto efendije nece obaviti serijatsko vjencanje prije opstinskog je samo zato sto ljudi koji vjeruju u Boga opstinsko vjencanje ne smatraju bitnim.Iz toga priozilazi niz problema kao sto je pravo na imovinu stecenu u tom braku ili pravo nasljedstva itd.
novalic

Post by novalic »

imam jedno pitanje, moze li se muslimanka, vjencana po serijatu, i u opcini, razvesti od muza.. ustvari, moze li traziti razvod
nestasna

Post by nestasna »

[quote="orca"]Nestasna mislim da lutas malo....
Serijatsko vjencanje nije i nemoze biti tradicija vec OBAVEZA,a to sto efendije nece obaviti serijatsko vjencanje prije opstinskog je samo zato sto ljudi koji vjeruju u Boga opstinsko vjencanje ne smatraju bitnim.Iz toga priozilazi niz problema kao sto je pravo na imovinu stecenu u tom braku ili pravo nasljedstva itd.[/quote

nisam ja rekla da je tradicija, to je ona pod nickom zena, opet ne citate :x
novalic

Post by novalic »

ili sestre kralja maroka.. :-)
nestasna

Post by nestasna »

novalic wrote:imam jedno pitanje, moze li se muslimanka, vjencana po serijatu, i u opcini, razvesti od muza.. ustvari, moze li traziti razvod
Gdje moze li se razvesti? U opstini ili serijatski? Moze u oba slucaja,ali ako ima djecu, ona po serijatu pripadaju ocu, tj ostaju kod njega, da bih se ona mogla ponovo "LAKSE" udati.
Sad ce opet na mene rafalna paljba zbog ovog lakse... :lol:
orca

Post by orca »

nestasna wrote:
orca wrote:Nestasna mislim da lutas malo....
Serijatsko vjencanje nije i nemoze biti tradicija vec OBAVEZA,a to sto efendije nece obaviti serijatsko vjencanje prije opstinskog je samo zato sto ljudi koji vjeruju u Boga opstinsko vjencanje ne smatraju bitnim.Iz toga priozilazi niz problema kao sto je pravo na imovinu stecenu u tom braku ili pravo nasljedstva itd.[/quote

Izvini,nekako mi se ucinilo da nije citat... :)
nestasna

Post by nestasna »

orca wrote:
nestasna wrote:
orca wrote:Nestasna mislim da lutas malo....

Izvini,nekako mi se ucinilo da nije citat... :)
ma nije problem, samo nek je mirna Bosna 8)
novalic

Post by novalic »

moze li zena traziti razvod ?
orca

Post by orca »

novalic wrote:moze li zena traziti razvod ?
Naravno da moze.
danas

Post by danas »

novalic wrote:imam jedno pitanje, moze li se muslimanka, vjencana po serijatu, i u opcini, razvesti od muza.. ustvari, moze li traziti razvod
da, novo -- moze traziti i dobiti razvod. za razliku od katolkinje koja se vjerski vjencala u katolickoj crkvi, i kojoj crkva brani razvod pa maltene i samu pomisao na isti. muslimanka takodjer moze koristiti i kontracepciju da planira broj djece koji ce imati u braku, jer kontracepcija nije grijeh kako propovjeda katolicka crkva a ni sam seks po islamu nije grijeh i ne upraznjava se samo u svrhu prokreacije kao sto crkva kaze da treba kod katolika. muslimanka takodjer moze imati i pobacaj ako je zdravlje djeteta ili majke ugrozeno, dok katolkinji crkva naredjuje da mora nositi trudnocu do kraja pa cak i ako je plod deformisan.

ima li jos nesto sto te zanima? samo pitaj, tu sam...
danas

Post by danas »

Bumbar wrote:
nestasna wrote: Drugo, Islamska zajednica BiH ne dozvoljava samo serijatska vjencanja, niti se bilo ko moze vjencati serijatski bez opstinskog vjencanja, prema tome, to gdje se ona vjencala serijatski, samo potvrduje ono sto sam gore napisala, da su to kojekakve sekte i kojekakva sijela. Nek joj je dragi Allah na pomoci...
Porodicni zakon BiH ne priznaje samo serijatsko vjencanje...zapravo vjerski sluzbenik prije sklapanja vjerskog braka bi trebao traziti civilni vjencani list...
tacno.
u BH je brak pravno validan samo ako je sklopljen pred drzavom, tj. kod maticara u opstini. vecina ljudi prvo ode da se zakonski utefteri kod maticara, pa onda imaju vjersku ceremoniju ako zele. vjerski sluzbenik bi trebao provjeriti da li je legalni (drzavni) brak upisan prije ceremonije. ako je samo vjerska ceremonija obavljena (serijatska ili crkvena), takav brak nije zakonski validan. recimo, djeca se tretiraju (zakonski) kao vanbracna, postavljaju se pitanja nasljedstva ako jedan supruznik premine, i slicno...
nestasna

Post by nestasna »

danas wrote:
Bumbar wrote:
nestasna wrote: Drugo, Islamska zajednica BiH ne dozvoljava samo serijatska vjencanja, niti se bilo ko moze vjencati serijatski bez opstinskog vjencanja, prema tome, to gdje se ona vjencala serijatski, samo potvrduje ono sto sam gore napisala, da su to kojekakve sekte i kojekakva sijela. Nek joj je dragi Allah na pomoci...
Porodicni zakon BiH ne priznaje samo serijatsko vjencanje...zapravo vjerski sluzbenik prije sklapanja vjerskog braka bi trebao traziti civilni vjencani list...
tacno.
u BH je brak pravno validan samo ako je sklopljen pred drzavom, tj. kod maticara u opstini. vecina ljudi prvo ode da se zakonski utefteri kod maticara, pa onda imaju vjersku ceremoniju ako zele. vjerski sluzbenik bi trebao provjeriti da li je legalni (drzavni) brak upisan prije ceremonije. ako je samo vjerska ceremonija obavljena (serijatska ili crkvena), takav brak nije zakonski validan. recimo, djeca se tretiraju (zakonski) kao vanbracna, postavljaju se pitanja nasljedstva ako jedan supruznik premine, i slicno...
e bas ti hvala sto si me podrzao, jer ja ovdje ispadam budala, a svi sve kao znaju
Post Reply