Golf 5 vs. Astra 3 vs. Mazda 3

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

JD

Post by JD »

havetinja wrote:nineac, ili radis za njih ili fakat imas dobra iskustva. hajd, odoh onda prvo do njih. to su oni kod strojorada?
Hehe za njega neznam al' ja ne radim za njih. Uvijek su mi pomogli kad je nesto trebalo...

I da, oni su kod strojorada.
nineac

Post by nineac »

Da kod strojorada! Mjenjali su mi i gumice na zadnjem stabilizatoru. 2 komda, cijelih 12 maraka! :)
kukac

Post by kukac »

ma sto se tice ove teme, moze se reci da se tu radi o dva veoma slicna, a i veoma razlicita auta, neki dan sam citao test na kojem su bili golf V i Opel Astra, i na kojem je pobijedio golf V, najvise bodova je dobio zbog unutrasnjosti, a i zbog motora, a astra je takodje pokazala dosta al je gubila bodove na unutrasnjosti i na motoru, pa jos jedna stvar, golf je narodno auto, kazem narodno jer u svijetu skoro svi znaju sta je golf, i takodje da se kvaliteta golfa ne bi trebala mijenjati, i to je neka prednost za golfa, i jos jedna stvar koja moze biti presudna za opel jest cijena koja je dosta jeftinija u odnosu na golfa, pa sad na ljudima je da odluce :) :razz:
nineac

Post by nineac »

Pravis jednu gresku!
Za Golf svi znaju? Ok, jeste! Ali Astra ti se prodaje u Engeskoj pod značkom vauksala, a u SAD pod značkom saturna!
Najpopularnije auto tog segmenta nije golf, nego Toyota Corolla, koja se počela proizvoditi 60-tih godina. To su njemci nabili marketing, i proglasili golf klasu. U americi daleko više građana se odlučuje za Corollu i za Saturn!
U evropi je zadnja astra ipak prodana u više primjeraka nego Golf IV zbog nižih troškova održavanja kao i boljih motora (benzinskih)!
To što si ti čito je Auto Blic, i ja iskreno baš nešto nevjerujem tim testovima. Kod njih je neko auto bolje ako ima 20l veći gjepek, a to što je jeftinije 3.000€ eto ko nije baš toliko važno!
Znam samo da GOLF V je smeće, jer plastika u njemu je katastrofa, izgleda da su mislili da će se auto prodavati samo od sebe, ali eto već su podbacili za 30.000 primjeraka ove godine!
JD

Post by JD »

Hej nineac, gdje je tacno Imšir na Skenderiji ?
nineac

Post by nineac »

Nisam iz SA pa neznam kako da ti objasnim!
Prođeš skenderiju, i nakon 150m skreneš desno, i nemožeš profulat!
JD

Post by JD »

Ok. Hvala...

Znao sam ja otprilike gdje je, ali nisam znao kuda se ide hehe.
Saian

Post by Saian »

@JD ima li nick kakve veze sa "Scrubs"- ima?
manijak1

Post by manijak1 »

:D Da imam namah 30 000 Heura :D odmah bi izabrao Opel Astru :D 'vako sam zadovoljan sa ovim biciklom kojega sada tjeram po divnim rupičastim cestama mada ni vani nisu baš izuzete ceste za koje još i plaćaš putarinu od istih problema.
johntra

Post by johntra »

evo da i ja napisem koju...prvo da kzem da ste se udaljili od teme skroz...od tri auta dosli ste do minimum sest...ja nisam neki pobornik vw-a...vozim italijansko auto...koje je staro 15 godina i ne bih ga dao za tri dvice...ali jebeni apsurd je da ga ja mogu prodati za 3500 km, a hadzo sa golfom milju i po vise..jos je moje auto udobnije,krcatije opremom..to je fiat tipo...e sad oko teme...moj izbor bi bio...1 astra, 2 golf, 3 mazda..sto ovo...golf od broja tri pa nadalje je kanta auto...pametni svabo ga je naparavio takvog da za sve moras ici majstoru..da bi ti mogli klepati pare...nova astra je bolja za svjetlosnu godinu od golfa...golf je samo facelifting golfa cetvorke..i sto su ugradili nove motore...i novi mijenjac koji je mora se priznati da je revolucionaran...astra je potpuno novo auto..nema nista zajednicko sa prethodnikom...pogledajte joj samo ovjes...ovjes IDS..to je jarane zvijer...a da ne govorimo o izgledu..citao sam i ja taj test u auto blicu...golf dobio zbog unutrasnjosti...i zbog rucice koja u astri nije na dohvat ruke..zamisli moras se sageti da povuces rucicu..auto blic je sranje..tu pobjedjuju sam cistokrvna njemacka auta...kao bmw,audi, vw. mazda je ok..ali nikad nece kod nas postici uspjeh kao ove dvije marke..a takodje ste zaboravili dosta auta iz ove klase koja su zvijer..kao megane,focus,stilo...pogotovo focus koji je najstariji a odolijeva napadima...toliko za sad..vjerovatno se nece dosta raje sloziti sa mnom, pa cu odgovarati kad stignem
nineac

Post by nineac »

Malo su mazdu zapostavio koja je po meni bolja od oba nijemca. Negdje sam ovdje pisao koliki su troškovi mazde 323 a koliko Golf IV! Sada hocel ova nova 3-ica nastaviti isto tako? Najvjerovatnije hoce. Provozo sam novog Golfa V i auto je čisto smeće. Kvaliitetnija je plastika u Škodi Fabiji nego u njemu! Bolje leži od prethodnog, ali za te pare možete kupiti daleko bolja auta!
Nikad kod nas ljudi neće malo proširiti pogled. Uvijek će gledati u tog golfa kao utjelovljenje automobila. I kada im kažeš kako je npr. Toyota Corolla najprodavanije, najpouzdanije, najkvalitetnije auto te klase na svijetu, kako je do sada 8 miliona Corolla prodato više nego golfova, oni kažu GLUPI ZAPAD! Eto mi pametni!
Ali, VW je počeo dosta da podbacuje sa autima, tako da će vjerovatno se i kupci prešaltat na bolja auta!
Ali, opet mi smo bosanci!
JD

Post by JD »

nineac wrote:...oni kažu GLUPI ZAPAD! Eto mi pametni!
Hahahaha!!!

Svaka cast za ovo! :)

Zamisli kad bi cijeli svi razmisljali kao mi, gdje bi svijet zavrsio...
The_Flyer2002

Post by The_Flyer2002 »

niti jedn od ovoih auta nevalja. opela posjeduje gm koji pravi super auta ali ako kostaju preko 40,000. sve ispod te cifre nevalja. imao sam opela mazdu i golfa. ova nova auta mazda 3,atra,vw. nisu nesto narucito poredeci sa toyotom i hondom. od kada je ford preuzeo mazdu ona je otisla u kur.. a vw je ok samo sto su povecali cjene svojih vozila do neba. ako mislis birati izmedju ova tri auta izaberi hondu.
JD

Post by JD »

Saian wrote:@JD ima li nick kakve veze sa "Scrubs"- ima?
Hej, izvini tek sam sad vidio ovo hehe.

Nema nikakve veze sa Scrubsima, to su mi inicijali hehe.
MRAVOJED

Post by MRAVOJED »

The_Flyer2002 wrote:niti jedn od ovoih auta nevalja. opela posjeduje gm koji pravi super auta ali ako kostaju preko 40,000. sve ispod te cifre nevalja. imao sam opela mazdu i golfa. ova nova auta mazda 3,atra,vw. nisu nesto narucito poredeci sa toyotom i hondom. od kada je ford preuzeo mazdu ona je otisla u kur.. a vw je ok samo sto su povecali cjene svojih vozila do neba. ako mislis birati izmedju ova tri auta izaberi hondu.
Pa jašta!
The_Fluid

Post by The_Fluid »

Mazda 3 je odlichna.

Sretjom, pa su u Bosni, "brzi i inventivni" u promociji i prodaji iste. Honda je dio neke druge teme.
vier_ringe

Post by vier_ringe »

Vozio sam sva tri auto, astra mi ne lezi, bolje receno ne svidja mi se i nije bas to to!Mazdi svaka cast, prvi put su napravili auto da se meni svidi..Posebno opremljenije verzije sa jacim motorima..odlicno, podvozje super, unutrasnjost solidna itd!
Kad bih ja birao, mislio bi se izmedju mazde i golfa, koji u izvedbi 2.0tdi sportline dsg nema konkurencije!Vise nije ni golfovski tvrd toliko, a amortizeri su tako podeseni da ne dozvoljavaju mrdanje karoserije(skoro:))
Motor mi je vec bio poznat po snazi i specificnom zvuku, a mjnejac me je odusevio!taj dsg je strava!Ovaj zadnji kojeg sam vozio je bio nesto opremljeniji tako da sam ja stekao dobar osjecaj o kvaliteti...sreo sam prijatelja u jablanici i zamijenili se za auta, a uz ivan sam bio prvi:)!jedino mana mu je sto mi je mala rodica na zadnjem sjedistu pocela povracati na prvom prosirenju!Mazdu sam malo manje vozio na moru, nekih 10km i stvarno je dobra, bila je ona produzena sa 2.0motorom i gt najboljom opremom...superrr stvarno, ko uzme nece pozaliti, mada je i ona kako evo gledam poskupila!
nineac

Post by nineac »

Peugeot 407 HDI, full oprema (osim navigacije) 136 ks, 320 nm, 340nm pri overboost-u! Cijena: 49.000 km do registracije!
Pojava: BOLI GLAVA! Ležanje, udobnost, osjećaj za volanom, motor, performanse, potrošnja, ma sve najbolje!
Golf V, 2.0 TDi full oprema (bez navigacije) 51.000 km do registracije!
Pa vi gospodo vidite ko koga budalom ovdje pravi!
vier_ringe

Post by vier_ringe »

E taj peugeot bi definitivno prije VW uzeo, :)
To je skupo pravo, ja sam mislio da je negdje oko 42-3 do registracije(bez neke extra opreme-koza,navigacija itd)..Oni jeftini su meni katastorfa, ne samo po opremi, nego i po izgledu(ratkape, unutra siva unutrasnjost, vjerovatno slabi motori)..puno...
JD

Post by JD »

haha cuj Golf V skuplji... :shock: Pa 407 em je veca klasa, em je bolja, em je ljepsa... nisu normalni u VWu! Al' eto kako god, njima to prolazi i raja im daje te pare...
VR6

Post by VR6 »

Kako rece onaj iz Top Geara za P 407, radje bi da me udari jedan nego da ga moram voziti. Taj komentar puno govori...
ado-šampion

Post by ado-šampion »

Weasel, koliko si japanskih auta vozio pa si zaključio da su "kante"? Posjeti stranicu http://www.adac.de (statistika sve govori).
Što se tiče ove usporedbe, ja baš ne znam jer se nisam susreo sa ova tri auta.
Ovo za Auto Blic: Oni, naime, preuzimaju usporedbe iz Auto Bilda i prepisuju ih bukvalno! To je najgori dio lista, iako je list sam daleko najbolji te vrste na Balkanu. Ja ih pratim od 97. i testovi su im odlični.
Auto Bild u tim testovima ima (za mene) čudan kriterij, nako petljanje oko cijena, održavanja, ovo ono...
Što se tiče Auto Bilda, ovako stoje stvari:

Prostranost:
1. Golf
2. Mazda
3. Astra

Motori:
1. Mazda
2. Astra
2. Golf

Ležanje:
1. Golf
1. Astra
3. Mazda

Kočnice:
1. Mazda
2. Astra
3. Golf

Udobnost:
1. Astra
2. Golf
3. Mazda

Pa eto, ako vjerujete Auto Bildu, sami zaključite.
vier_ringe

Post by vier_ringe »

Ninaec, GOLF V 2.0 tdi trendline(ima dosta opreme, klima itd..sem koze i navigacije) je 36.675 km do registracije(porez 7% sve uracunato), jos dodas kozu, 6cd changer, dsg, i dodje oko 42-3!Peugeot je 51 hiljada sa 2.0 hdi(136ks) ali bez automatike, navigacije, koze itd...samo st paket(drugi po redu)...a oni skuplji su i preko 60.Evo ovo sad gledam u pro auto novinama i oni su najtacniji(imaju opremu, tehnicke karaktersitike itd)
vier_ringe

Post by vier_ringe »

Za ADU,
Auto bild radi ok, ako je nesto bolje onda je bolje!avensis je pobijedio vectru(domaci proizvod) i mondeo(1.8 ja mislim, slab motor) jer se pokazao povoljniji i bolji izbor..
To za ocjene nevjerujem, jer sva tri auta imaju odlicna podvozja, golf je dobar zbog multilink osovine i "aktivnog" volana, mazda je super agilna, astra mozda za nijansu manje!Motori su dobri u sva tri auta, pogotovo 150 ks dizel iz alfe u astri, kao i 2.0 tdi koji uskoro dolazi u varijanti sa 170 ks kao odgovor na bmw sa 163 ks!
JD

Post by JD »

vier_ringe wrote:Ninaec, GOLF V 2.0 tdi trendline(ima dosta opreme, klima itd..sem koze i navigacije) je 36.675 km do registracije (porez 7% sve uracunato), jos dodas kozu, 6cd changer, dsg, i dodje oko 42-3!Peugeot je 51 hiljada sa 2.0 hdi(136ks) ali bez automatike, navigacije, koze itd...samo st paket(drugi po redu)...a oni skuplji su i preko 60.Evo ovo sad gledam u pro auto novinama i oni su najtacniji(imaju opremu, tehnicke karaktersitike itd)
Hej pa normalno da je tako jeftiniji jer ovdje se za Golf V placa 7% poreza dok na ostala auta ide 20%.
Uracunaj i na Golf 20% poreza ko sto bi i trebalo biti, a ne ovako da ASA Auto prodaje auta sa 7% poreza, i to auta koja se ne sklapaju ovdje...
Post Reply