ČIN STVARANJA

Rasprave o filozofskim temama.
Post Reply
NIN

Post by NIN »

Monter wrote:selam,
evo da i ja koju dodam. :)
vidim da se spominje i veliki prasak, i savrsenstvo tj , da li smo mi ljudi ogled Bozijeg savrsenstva, pa fizika ....
zanimljive teme o kojima bi se moglo danima raspravljati.
mislim da netreba toliko gledati u daljinu kao sto je taj veliki prasak i kad je zemlja nastala.
okrenite se samo malo oko sebe (ovo posebno vazi za tataratiru), to savrsenstvo boga se mozda ogleda u svemu sto je na ovoj zemlji, oko zemlje i u svemiru. mislim da ako malo pogledamo i vidimo koliko je to sve povezano i da neide jedno bez drugog, dovoljan je dokaz.
toliko je malih sitnica koje to dokazuju.
Zan Kusto (neznam kako se pravilno pise njegovo ime) kad je otkrio da su atlantik i tihi okean razdvojeni nekom "niti" i da sastav, slanoca i ostalo jednog okeana je razlicita od drugog iako su uzete probe vrlo blizu te podjele. cak valjda je nivo razlicit. on je mislio da je otkrio senzacionalnu stvar.
neki islamski naucnik je nato samo komentariso trebao je pogledati i procitati u Kuranu to sve stoji napisano.
tataratira
pitaj se ta gravitacija koja je visa sila za tebe, odakle je potekla? odnekud je morala poteci.
zasto si ti i mi svi ljudi rodjeni ko ljudi, a ne ko zivotinje ili biljke ili kao neki predmeti.
valjda ima sedam nivoa zivota ili svjetova.
mi smo na 7, najnizem. slijedeci 6 je toliko bolji i savrseniji od 7 da nas mozak to nemoze zamisliti i pretpostaviti.
pitaj se kakav je 1 nivo.
kamo srece da mi mozemo razumjeti nek obicne stvari oko nas, ko zna jednom mozda i hocemo
:D :D

Dobro jutro,
vidim da je o fizici i gravitaciji pa da koju prije kafe.
Gravitacija je najslabija od cetiri elementarne sile koje vladaju sto u mikro tako i u makrosvijetu. Ostale tri su elektromagnetna, slaba nuklearna i jaka nuklearna. Ove cetiri navedene sile drze sve na okupu oko nas. Gravitaciona sila je , kako rekoh, najslabija ali je sveprisutna i djeluje na velike udaljenonsti. Silonoseca cestica gravitacije je gravitron, mislim da joj je spin 2, i teoretski fizicari u zadnje dvije decenije rade na tome da ujedine teoriju relativnosti sa gravitacijom da bi konacno objedinili fiziku u jednu ''veliku ujedinjenu teoriju'' (GUT). Tim bi se priblizili Teoriji svega. Postoje jos neki prijedlozi na kojima se radi u ovoj domeni, kao recimo teorija struna, ali ne bih sada o tome jer je preobimno da ukratko predocim o cemu se radi, drugom prilikom.

Kada razmisljamo o mikro i makro svijetu moramo uzeti u obzir da tri dimenzije koje mi opazamo nisu jedine! Ima ih vise ali, da ne navodim sve uzet cu onu najosnovniju, prostorvrijeme! Kako znamo, po teoriji relativnosti vrijeme i prostor su relativni pojmovi kako nam i sama teorija sugerira. Svaka cestica, samim tim i svaki covjek, ima svoj zaseban tok vremena koji je samo njemu svojstven. Samim tim i sav prostor u svemiru je relativan.
Profesor Hawking radeci na isijavanju crnih rupa dokazao je da crne rupe nisu sasvim crne jer isijavaju energiju! Samim tim je dosao do zakljucka da i singularnost nije apsolutna. Sta hocu reci, Veliki prasak dakle nije mogao nastati iz apsolutne singularnosti, samim tim svemir je nastao u jednoj tacki ali taj postanak nam je sada dostupan jer ako nema apsolutne singularnosti nema ni prekida vazenja zakona fizike u istoj!
Dakle, svemir je konacan ali nema ni granicu ni rub!
Da bi lakse ovo zamislili potrebno je samo zamisliti nasu planetu Zemlju (samo jos dodati dvije dimenzije) koja je takodjer konacna ali nema ni granicu ni rub sa kojeg mozemo pasti!

Nastavim poslije!
tataratira

Post by tataratira »

Čin stvaranja = čin karanja

jedina naučno dokazana varijanta

:D
Fair Life

Post by Fair Life »

tataratira wrote:Čin stvaranja = čin karanja

jedina naučno dokazana varijanta

:D
Nije uvijek... hehehehe
Fair Life

Post by Fair Life »

Qler wrote:
Haqqani wrote:Bismillah!

A ko je "NAPISAO" DNK??? Da nije Homer Simpson ? :)
Homer i bismillah :D:D:D :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

a nije da ne vjerujem u "On" a i nije da vjerujem... ti si se arape (lakse mi napisati nego haqq...)

sad vidjeh, jesi li ovo i pobio teoriju relativiteta :D samo suplja :) da nas je Bog stvorio, dokazi su jaki isto kao i oni da nas nije On stvorio, cak su i slabiji.....

imena kolega, imena :D
Homer Simpson... glavom i bradom...

Image
tataratira

Post by tataratira »

Monter wrote:selam,
evo da i ja koju dodam. :)
vidim da se spominje i veliki prasak, i savrsenstvo tj , da li smo mi ljudi ogled Bozijeg savrsenstva, pa fizika ....
zanimljive teme o kojima bi se moglo danima raspravljati.
mislim da netreba toliko gledati u daljinu kao sto je taj veliki prasak i kad je zemlja nastala.
okrenite se samo malo oko sebe (ovo posebno vazi za tataratiru), to savrsenstvo boga se mozda ogleda u svemu sto je na ovoj zemlji, oko zemlje i u svemiru. mislim da ako malo pogledamo i vidimo koliko je to sve povezano i da neide jedno bez drugog, dovoljan je dokaz.
toliko je malih sitnica koje to dokazuju.
Zan Kusto (neznam kako se pravilno pise njegovo ime) kad je otkrio da su atlantik i tihi okean razdvojeni nekom "niti" i da sastav, slanoca i ostalo jednog okeana je razlicita od drugog iako su uzete probe vrlo blizu te podjele. cak valjda je nivo razlicit. on je mislio da je otkrio senzacionalnu stvar.
neki islamski naucnik je nato samo komentariso trebao je pogledati i procitati u Kuranu to sve stoji napisano.
tataratira
pitaj se ta gravitacija koja je visa sila za tebe, odakle je potekla? odnekud je morala poteci.
zasto si ti i mi svi ljudi rodjeni ko ljudi, a ne ko zivotinje ili biljke ili kao neki predmeti.
valjda ima sedam nivoa zivota ili svjetova.
mi smo na 7, najnizem. slijedeci 6 je toliko bolji i savrseniji od 7 da nas mozak to nemoze zamisliti i pretpostaviti.
pitaj se kakav je 1 nivo.
kamo srece da mi mozemo razumjeti nek obicne stvari oko nas, ko zna jednom mozda i hocemo
:D :D
eh, pa da znam odgovore na ta pitanja bio bih u najmanju ruku nobelovac,
teorija o Bogu za mene je prihvatljiva samo u onoj varijanti da je The On u svakom od nas, i ne samo nas nego i svim živim bićima i da ne priča niti daje neke objave daje nego te tjera da preživiš kroz osnove ljudske i životinjske nagone...a ostalo je dogma rekla-kazala-napisala

kroz istoriju ljudi su vjerovali u razna čudesa i kada su iscrpili dogmu bacali su se na drugu, svježu, oplemenjenu novim "saznanjima"
NIN

Post by NIN »

Moramo malo ustanoviti ''gap'' izmedju filozofije i nauke koji je u zadnje vrijeme znatno prosiren i ima inflatornu krivulju!
Naime, filozofija je pocela gubiti korak s naukom jos u 18. stoljecu a u 20. je definitivno izgubilla nauku iz vidokruga. Filozofi nauke, kojih je napretek, jos uvijek lome mozdane vijuge da ''odfilozofiraju'' teoriju relativnosti a da ne spominjem nacelo neodredjenosti u kvantnoj mehanici.

Neiskazano uvjerenje u postojanje stvarnosti nezavisne od modela predstavlja skriveni razlog zbog koga filozofi imaju poteskoca sa kvantnom mehanikom i nacelom neodredjenosti. Njihova poteskoca nastaje radi toga sto podrazumjevaju klasicnu predstavu o stvarnosti u kojoj svaki objekat ima jasno odredjenu, jedinstvenu istoriju. Sustina kvantne mehanike jeste u tome da ona ima drugacije vidjenje stvarnosti. Prema tom vidjenju, objekat nema samo jednu istoriju, nego sve moguce istorije. U vecini slucajeva, vjerovatnoca jedne posebne istorije bit ce ponistena vjerovatnocom neke sasvim malo razlicite istorije; ali ima i takvih slucajeva u kojima se vjerovatnoce obliznjih istorija medjusobno ne ponistavaju nego pojacavaju. Upravo je jedna od tih pojacanih istorija koju mi uocavamo kao istoriju datog objekta!

Da ne spominjem matematicke predstave o imaginarnom vremenu u kojemu svemir nema ni pocetak ni kraj, kako sam naveo u jednom od predhodnih postova!

Filozofiji nista drugo ne ostaje nego, kako jednom postavi, rasclamba jezika, jednostavno nije joj vise mjesto u nauci, mada je ja licno volim.
NIN

Post by NIN »

Planet-Forming Disk Spotted Around Dead Star
John Roach
for National Geographic News

April 5, 2006
A disk of potentially planet-forming debris has been found around a pulsar about 13,000 light-years from Earth, scientists announced today.
The debris is most likely material that has fallen back toward the star after a supernova, or star explosion. The material could clump together to form planets, astronomers say, but such planets would be unlikely to harbor life.
"This disk looks remarkably like those also seen around ordinary young stars in which planets are known to form," said Deepto Chakrabarty, a physics professor at the Massachusetts Institute of Technology in Cambridge, who led the discovery team...

Image

...ostatak na: http://news.nationalgeographic.com/news ... lsars.html
NIN

Post by NIN »

NO-BOUNDARY UNIVERSE

A universe that is finite in size but did not begin with a singularity is the result of one attempt to combine aspects of general relativity and quantum mechanics. The history of this no-boundary universe in imaginary time is like the surface of Earth, with the Big Bang equivalent to Earth’s North Pole and the size of the universe increasing with imaginary time as you head south toward the equator.
A proposal first advanced by Stephen Hawking and Jim Hartle, the no-boundary universe is one in which the universe does not start with a singularity. It uses American physicist Richard Feynman’s proposal to treat quantum mechanics as a “sum over histories,” meaning that a particle does not have one history in space-time but instead follows every possible path to reach its current state. By summing these histories—a difficult process that must be done by treating time as imaginary—you can find the probability that the particle passes through a particular point.
Hawking and Hartle then wedded this idea to general relativity’s view that gravity is just a consequence of curved space-time. Under classical general relativity, the universe either has to be infinitely old or had to have started at a singularity. But Hawking and Hartle’s proposal raises a third possibility—that the universe is finite but had no initial singularity to produce a boundary (thus the name).
The geometry of the no-boundary universe would be similar to the geometry of the surface of a sphere, except it would have four dimensions instead of two. You can travel completely around Earth’s surface, for instance, without ever running into an edge. In this analogy, unfolding in imaginary time, Earth’s North Pole represents the Big Bang, marking the start of the universe. (But just as the North Pole is not a singularity, neither is the Big Bang).

Image
NIN

Post by NIN »

Monter wrote:NIN
bil ti mogo u buduce da pises komentare na bosanskom - da te svi posteno razumiju, a ne neko skroz, neko pomalo ili nikako? :x

Puno sam toga napisao na bosanskom ali nesto i copyram radi ilustracije, ali,
nikakav problem nije.
Potrudicu se da ubuduce ukratko prevedem ono sto mi se ucini zanimljivim i vrijednim posta.
Pozdrav...
NIN

Post by NIN »

Da sada ne prevodim konkretan text ukratko cu prepricati zamisao iznesenog:

Bit je da je nas svemir KONACAN ali da nema ni GRANICE ni RUBA.
Radi olaksice, to mozemo shvatiti kao nasu planetu (s tim da dodamo jos dvije dimenzije osim dvije prostorne). Takodjer, ona je konacna ali nema rubova i granica, kao sto znamo.
E, sada kako se doslo do tog zakljucka: potrebom da se OTR (opsta teorija relativnosti) i kvantna mehanika ujedine da bi dosli do konacne jedinstvene teorije koja bi nam objasnila ustroj naseg svemira.
Feynmanov "zbir po istorijama" nam daje mnoge odgovore ali je suvise kompleksno izracunavati otklone cestica u "stvarnom" vremenu pa se pribjeglo ubacivanju imaginarnog vremena koje je isto tako stvarno kao i ono vrijeme koje mi opazamo.
Razlog je to sto, kako je primjeceno i ranije, materija i energija ispoljavaju teznju da zakrivljuju prostorvrijeme ka unutra. Na pravcu "stvarnog" vremena, ovo bez simnje vodi do singularnosti, mjesta gdje se prostor vrijeme okoncava. Ali pravac imaginarnog vremena stoji pod pravim uglom u odnosu na stvarno vrijeme. To znaci da se on ponasa na slican nacin i prema tri pravca koja odgovaraju kretanju kroz prostor. Zakrivljenost prostorvremena izazvana materijom u svemiru moze tada da vodi do stjecanja tri prostorna pravca i pravca imaginarnog vremena oko crne rupe. Oni bi tu obrazovali zatvorenu povrsinu slicnu povrsini Zemlje, kako sam vec spomenuo.
Tri prostorna pravca i imaginarno vrijeme nacinili bi prostorvrijeme koje je zatvoreno u sebe, bez granica ili rubova. Ono ne bi imalo tacke koje bi se mogle nazivati pocetak ili kraj, bas kao sto ni povrsina Zemlje nema tacke pocetka i kraja.
Tu analogiju primjenjujemo na nas svemir, koji ne bi imao ni pocetka ni kraja ali bi bio konacan!
tataratira

Post by tataratira »

ovo je toliko komlikovano da i meni dođe da vjerujem u Boga...he he :D
NIN

Post by NIN »

tataratira wrote:ovo je toliko komlikovano da i meni dođe da vjerujem u Boga...he he :D

Ma nije upste toliko komplikovano.
Bit je da razmisljes u slikama a ne kroz sistem jednacina, i to je to!
tataratira

Post by tataratira »

NIN wrote:
tataratira wrote:ovo je toliko komlikovano da i meni dođe da vjerujem u Boga...he he :D

pa zar nije lakše pročitati neku Svetu Knjigu i sve znaš ;-)
NIN

Post by NIN »

tataratira wrote:
NIN wrote:

pa zar nije lakše pročitati neku Svetu Knjigu i sve znaš ;-)

:D ........... :D
NIN

Post by NIN »

Monter wrote:kamo srece da je to jednostavno kao sto se kaze.
ja sam pokusavo citati, al ne samo citati nego i bas razumjeti, knjige sa tim temama, isto tako vjerske knjige.
dzaba neide, izgleda da moj mozak je na drugoj frekvenciji za te teme.
:-)
mene vise zanima sto se tice tog svemira, sta ima u njemu tipovi planeta, te crne rupe ....
a bas razmisljati o svemiru kao S. Hawkins (ili kako mu je vec ime)
to ostavljam njemu i njegovim kompanjonima. :razz:

Reci sta te konkretno zanima,
recimo nastanak planeta i zvijezda, nastanak crnih rupa, tj. gravitacioni kolaps, crna materija, antimaterija, ili hoces samo opcenito, mada, da bi nesto uopsteno objasnio moras uci makar malo u srz i mikroskopski svijet posto sve to funkcionise prvenstveno u mikrosvijetu pa onda mi to opazamo u makrosvijetu.
Mislim da bih ti mogao predociti neke osnovne stvari samo javi ima li sta konkretno!
Haqqani

Post by Haqqani »

Bismillah!

Čovjek nauke se izdvojio van životnog procesa. On je samo posmatrać. Pa čak i kad vidi svoj efekt na objekat koji posmatra, on opet ne vidi efekt koji taj objekat ostavlja na njega. Čuvši da bi moglo biti čak 18 quarkova, naučnici su rekli, "Zar to ide u nedogled?" Perfekcija je osobenost stvaranja.

"Vi nećete naći nikakve manjkavosti u stvaranju Milostivog." (67:3)

Taj proces je slijepa ulica. Nema koristi ići u tom pravcu, je ćete samo potpuno iscrpiti sebe. Na drugoj strani, iako je Hadronov model fascinantna slika egzistencije, osoba se ne može osloniti na to da će fizičari pratiti taj trag do finalnog zaključka koji je jedinstvo postojanja (vahdetul vudžud). To je zato što oni nemaju model ponašanja da prate koji je u harmoniji sa jedinstvom. Oni se ponašaju fragmentirano i njihovo shvatanje svijeta, sa nekoliko časnih izuzetaka, takođe fragmentirano, tj, djelomično. Koliko je različita slika egzistencije u očima mudrih muslimana (evlija)! Poslušajte samo ovo:

"Znaj da je egzistencija puna. I nikad nije prazna. Ko god želi da je isprazni ili kaže da je prazna, on je neznalica. Allah je učinio tu punoću da varira između osjetila i značenja. Ono što povećava osjetila umanjuje značenja. Egzistencija je uvijek ispunjena osjetilima i značenjima. Kada bi ispitali cijelu egzistenciju, ne bi mogli naći ni koliko je zrno gorušice prazne egzistencije bez osjetila i značenja. Ova analogija je razumljiva samo onom ko je zaronio u duboko u more značenja. Neka se Allah smiluje Šustariju kada je rekao:

"Ne gledaj u lađe.

Zaroni u more značenja.

Možda ćeš ugledati Mene

U društvu Sufija."

Ko god želi značenja, mora uništiti osjetila. Ko god želi osjetila, mora uništiti značenja. Osjetila su odvojenost, a značenja su sastavljenost. Značenje ne dolazi osjetilu a da osjetilo ne odlazi, i osjetilo ne dolazi značenju a da značenje ne odlazi. Egzistencija je uvijek ispunjena ili jednim ili drugim. Praznoća je nemoguća.

Ali el~Džemal iz Feza je napisao gornje riječi prije nekih 200 godina.

Drugi aspekt egzistencijalne jednoće koji se pojavljuje u astrofizici je koncept golih jednina, tj, taj dio crne rupe gdje se sve poništava i nestaje. Hawking je izjavio da je Big Bang (velika eksplozija) jedna jednoća koja se ne može odjenuti. Druga jednoća je ta u kojoj će svemir nestati kada konačno kolapsira. Doista, kao što smo već rekli, Šejh Ibn Arabi je rekao da jednoća pripada moru od prije nastanka vremena, zajedništvo pripada moru od poslije nastanka vremena, a dualnost pripada međuprostoru čovjeka. Svemir se širi kao što to Allah Mudri kaže, "On povećava stvaranje onako kako hoće." (35:1) Ono se širi i širi. Novi svjetovi nastaju pri svakom dahu. Anđeli su stvoreni iz akcija. Na kraju vremena, kada svemir kolapsira u drugu jednoću, to će ustvari biti zajedništvo. Ovaj intezivirani unutrašnji pogon kolapsiranja je opisan u Kur'anu, "Na Dan kada se Nebo silno uzburka, i kada se planine pokrenu." (52:9-10)

"Kada zvjezde izgube sjaj, i kada se nebo otvori, i kada se planine u rasuti prah pretvore." (77:8-10)

"Kada sunce izgubi sjaj, i kada zvjezde popadaju, i kada se planine pokrenu." (81:1-3)

Ovo je slika Smaka Svijeta, tj, kolapsiranja pojavnog svemira kada će sve biti poništeno. Onda će Allah skupiti svakog zajedno radi obračuna. On će rekreirati svako stvorenje, jer crna rupa je na kraju krajeva odašiljać beskrajne energije u obliku gama zraka.

Napokon, množina ovog ekspanzirajućeg svemira će se ujediniti, ili u terminologiji astrofizičara, kolapsirati u sebe. Sad imamo opet jednoću, ali drukčiju od početne (prije nastanka vremena). U realnosti, pak, konstantno je postojala samo jednoća. Doživljaj odvajanja i dualnosti, nije realnost. Kur'an kaže da je Allah unutra Skriven, a s vana Pojavan, tj, Manifestovan. On je manifestovan u Svom stvaranju. To stvaranje je jednoća.

Opet, mi moramo naglasiti šabloniranje, kodiranje, koje je prisutno u svemu. Allah kaže, "U Nas je Knjiga u kojoj se sve zaštičeno." (50:4) Allah je izvor šablona i kodova, ovih izvornih formi koje su manifestovane u egzistenciji. "On zna gdje će ko boraviti i gdje će sahranjen biti." (11:6) On takođe kaže, "On je numerisao sve u brojeve." (72:28) Ova brilijantna izložba šablona i formi je kodirana u izvornim formama koje potiču od Božanskih Imena (el~esmaa). On ih čini da se manifestuju. Ono što daje solidnost naizgled solidnom tijelu je ustvari molekularna struktura. Molekul kiseonika ostaje molekul kiseonika čak i poslije svih sudara kroz koje normalno prolazi. Šta ga drži zajedno u istoj strukturi? Koja to sila veže elektrone sa nukleusom, i veže protone sa neutronima unutra samog nukleusa? To je izvorna forma tog molekula, to je latifa (fizičari to nazivaju gluon) koja je nevidljiva sila što drži podatomske djeliće zajedno i na određenom mjestu. Sve je savršeno. Allah kaže,

"Ti u onome što je Milostivi stvorio ne vidiš nikakva nesklada, pa ponovo pogledaj vidiš li ikakav nedostatak? I opet pogledaj više puta, pogled će ti se vratiti klonuo i umoran." (67:3-4)

Vi nikada nećete biti u stanju da to razlučite, razložite, i analizirate djeliće. To je savršeno.

Gdje nas sve ovo ostavlja? Ne možete razlučiti i rastaviti tkaninu egzistencije u njene sastavne djeliće. To je sve međupovezano na zapanjujući naćin, jednoća. Fizičari su nam ponudili sliku jednoće postojanja u modelu "kopče na čizmi" (bootstrap) gdje su svi djelići sačinjeni jedni od drugih. Svaki Hadron istovremeno ima tri uloge: on ima sastavnu strukturu u samom sebi, on je sastavni dio strukture drugog hadrona, i on je dio interakcije sile koja ih veže zajedno. Allah govori o stvaranju u "trostrukim tminama" (39:6). Ipak, fizičari još nisu proširili sliku "bootstrap" modela da ukljuće nešto više od interaktivnosti među djelićima. Ova slika izostavlja stvari kao što su elektromagnetska sila, gravitacija, i slaba interaktivnost. Neki se nadaju ekspanziji te slike i ultimativnog prevazilaženja nauke. Osoba ne razumije kako bi to oni mogli uraditi imajući u vidu djelimičnu prirodu okvira u kojem oni žive i razmišljaju. Vi ne možete kombinirati totalnu sliku jednoće sa djelimičnom egzistencijom. Vi morate poprimiti princip jednoće u samima sebi. Otisak indikacija jednoće se nalazi svuda. Naći ćete ga i u Kur'anu i u Svemiru. Šejh Ibn Arabi na kaže da postoje dvije knjige: Kur'an i Svemir, i da Evlije svaki dan čitaju i jednu i drugu. Pogledajte pojavne forme oko sebe i pogledajte unutar sebe - svugdje ćete naći jednoću. Vi ste objekt procesa transformacije. To vam se poručuje i u ovom ajetu Kur'ana, "Ja sam stvorio Džinne i ljude samo da bi Me obožavali."
NIN

Post by NIN »

Posto smo dosli do spoznaje da je nas svemir star oko 15 milijardi godina, zanima me sto je Tvorac toliko cekao da stvori nas! Da li mu je mozda dosadilo da se igra zakonima fizike pa je dosao do ideje da malo unese duha u svoju igru pa nas napravi neki dan, tek tako da ima nekoga na koga moze da galami, prijeti i nagradjuje! Kako ti rece, dao nam je i logiku!

15 000 000 000 godina naspram 100 000 godina (po monoteizmu 10 000 godina) !!!!

Ogroman odnos!

................
NIN

Post by NIN »

ORION NEBULA

Image
Haqqani

Post by Haqqani »

Bismillah!

Image

"When the sky splits apart, and turns rose-like..." (Qur'an 55:37)
Panta Rei

Post by Panta Rei »

Pobogu, što citiraš Kur'an na engleskom!?
:?
NIN

Post by NIN »

Citav problem u neshvatanju svemira je to sto moramo sebi predociti uniformni model svekolike svoje okoline. Sta hocu s ovim da kazem je to da je svemir i sve u njemu, ukljucujuci i nas same gradjeno od jednakih cestica. Razlog naseg postojanja je to sto je nas svemir pri svojoj razvojnoj strijeli realnog vremena postao pomalo hrapav umjesto ravan (flat). Na odredjenim mjestima doslo je do zaustavljanja sirenja i pod uticajem gravitacije cestice su se pocele sve jace zbijati obrazujuci tijela. Ostalo je istorija.
Po jakom antropskom nacelu proizilazi da nije tako ne bi sada kuckali po tastaturi i postavljali sebi i drugima ovakva pitanja.
NIN

Post by NIN »

Sta mislite kad bih vam rekao da smo mi samo potomci jednog starijeg svijeta koji je egzistirao prije nekih 5 - 6 milijardi godina, i da analogno tome i nas svijet ce jednom imati svoj potomak!
moketovski

Post by moketovski »

NIN wrote:Sta mislite kad bih vam rekao da smo mi samo potomci jednog starijeg svijeta koji je egzistirao prije nekih 5 - 6 milijardi godina, i da analogno tome i nas svijet ce jednom imati svoj potomak!

Bismillah!

Daj argumente.
NIN

Post by NIN »

moketovski wrote:
NIN wrote:Sta mislite kad bih vam rekao da smo mi samo potomci jednog starijeg svijeta koji je egzistirao prije nekih 5 - 6 milijardi godina, i da analogno tome i nas svijet ce jednom imati svoj potomak!

Bismillah!

Daj argumente.

Prvenstveno se moramo upoznati kako jedna zvijezda nastaje.

Dakle, kako se svemir poceo siriti, sto je dokazano Hubble-ovim promatranjem udaljenih galaksija i njihovim crvenim otklonom (Dopplerov efekat) doslo je do neravnomjernog sirenja nakon odredjenog vremena, tj, guscih nakupina cestica u pretezno uniformnom svemiru zasto su zasluzni odredjeni faktori (gravitacija, mase cestica, brzina i nacelo neodredjenosti). Kako su se na tim odredjenim mjestima pocele cestice sve gusce sakupljati tako je gravitacija uticala da one bivaju sve zgusnutije i da se sve brze rotiraju oko sebe. Nakon nekog vremena doslo je do gustine u kojoj atomi vodika nisu bili u mogucnosti da se izbjegavaju i doslo je do fuzione lancane reakcije u kojoj su jezgre vodika pocele da obrazuju jezgre deuterija i konacno jezgre helija iz cijih se reakcija pocela da oslobadja nuklearna energija i zvijezda je zasjala. Rodjeno je sunce.

Ona je imala odredjenu masu koja u ovom slucaju nije bila preko Chandrasekharove granice (masa 1,5 X Sunceve) jer bi u protivnom postala Crna rupa. Da se razumijemo, potisnu silu nulearne reakcije izazvane prije opisanom fuzijom atoma vodika suprotstavlja se gravitaciona sila mase zvijezde koja je nastoji sazeti. Ta zvijezda je vremenom trosila svoje gorivo da bi ga naposlijetku i konacno potrosila. U tim trenucima ona se napuhala do odredjene granice i postala je Crveni div koji je naposlijetku eksplodirao i otpuhao svoju materiju u obliku plina u okolinu.

Od tog plina ce ponovo nastati gravitaciono skupljanje od kojeg ce novi svijet biti rodjen samo ovaj put bit ce vise tezih elemenata prilikom formiranja zvijezde potomka. Samim tim, vece ce biti sanse da se formira disk tezih elemenata koji ce rotirati na odredjenoj udaljenosti od novoformirane zvijezde. Cestice diska, pod uticajem sopstvene gravitacije, ce poceti da formiraju tijela koja ce nastaviti kruziti oko zvijezde jer ce ih ona privlaciti svojim gravitacionim djelovanjem.

Posto smo utvrdili starost svemira od oko 15 milijardi godina, sa sigurnoscu kazemo da je nase Sunce zvijezda druge ili trece generacije!

Nase, Sunce je staro oko 5 milijajrdi godina i ima jos otprilike toliko godina dok i ono ne postane Crvenim divom i pritom sprzi okolne joj planete (Merkur, Veneru, Zemlju i Mars) nakon cega ce i ono eksplodirati i otpuhnuti svoje cestice u obliku plina od kojeg ce nastati novi svijetovi.

To bi bilo ukratko ono sto sam htio reci.

Pozdrav......
NIN

Post by NIN »

Evo jedno pitanje da postavim ako smijem, a ono glasi:

Sta mislite da li je Bog intencirao da svemir vremenom postane uredjeno mjesto ili puno nereda?
Post Reply