Monter wrote:selam,
evo da i ja koju dodam.![]()
vidim da se spominje i veliki prasak, i savrsenstvo tj , da li smo mi ljudi ogled Bozijeg savrsenstva, pa fizika ....
zanimljive teme o kojima bi se moglo danima raspravljati.
mislim da netreba toliko gledati u daljinu kao sto je taj veliki prasak i kad je zemlja nastala.
okrenite se samo malo oko sebe (ovo posebno vazi za tataratiru), to savrsenstvo boga se mozda ogleda u svemu sto je na ovoj zemlji, oko zemlje i u svemiru. mislim da ako malo pogledamo i vidimo koliko je to sve povezano i da neide jedno bez drugog, dovoljan je dokaz.
toliko je malih sitnica koje to dokazuju.
Zan Kusto (neznam kako se pravilno pise njegovo ime) kad je otkrio da su atlantik i tihi okean razdvojeni nekom "niti" i da sastav, slanoca i ostalo jednog okeana je razlicita od drugog iako su uzete probe vrlo blizu te podjele. cak valjda je nivo razlicit. on je mislio da je otkrio senzacionalnu stvar.
neki islamski naucnik je nato samo komentariso trebao je pogledati i procitati u Kuranu to sve stoji napisano.
tataratira
pitaj se ta gravitacija koja je visa sila za tebe, odakle je potekla? odnekud je morala poteci.
zasto si ti i mi svi ljudi rodjeni ko ljudi, a ne ko zivotinje ili biljke ili kao neki predmeti.
valjda ima sedam nivoa zivota ili svjetova.
mi smo na 7, najnizem. slijedeci 6 je toliko bolji i savrseniji od 7 da nas mozak to nemoze zamisliti i pretpostaviti.
pitaj se kakav je 1 nivo.
kamo srece da mi mozemo razumjeti nek obicne stvari oko nas, ko zna jednom mozda i hocemo
![]()
Dobro jutro,
vidim da je o fizici i gravitaciji pa da koju prije kafe.
Gravitacija je najslabija od cetiri elementarne sile koje vladaju sto u mikro tako i u makrosvijetu. Ostale tri su elektromagnetna, slaba nuklearna i jaka nuklearna. Ove cetiri navedene sile drze sve na okupu oko nas. Gravitaciona sila je , kako rekoh, najslabija ali je sveprisutna i djeluje na velike udaljenonsti. Silonoseca cestica gravitacije je gravitron, mislim da joj je spin 2, i teoretski fizicari u zadnje dvije decenije rade na tome da ujedine teoriju relativnosti sa gravitacijom da bi konacno objedinili fiziku u jednu ''veliku ujedinjenu teoriju'' (GUT). Tim bi se priblizili Teoriji svega. Postoje jos neki prijedlozi na kojima se radi u ovoj domeni, kao recimo teorija struna, ali ne bih sada o tome jer je preobimno da ukratko predocim o cemu se radi, drugom prilikom.
Kada razmisljamo o mikro i makro svijetu moramo uzeti u obzir da tri dimenzije koje mi opazamo nisu jedine! Ima ih vise ali, da ne navodim sve uzet cu onu najosnovniju, prostorvrijeme! Kako znamo, po teoriji relativnosti vrijeme i prostor su relativni pojmovi kako nam i sama teorija sugerira. Svaka cestica, samim tim i svaki covjek, ima svoj zaseban tok vremena koji je samo njemu svojstven. Samim tim i sav prostor u svemiru je relativan.
Profesor Hawking radeci na isijavanju crnih rupa dokazao je da crne rupe nisu sasvim crne jer isijavaju energiju! Samim tim je dosao do zakljucka da i singularnost nije apsolutna. Sta hocu reci, Veliki prasak dakle nije mogao nastati iz apsolutne singularnosti, samim tim svemir je nastao u jednoj tacki ali taj postanak nam je sada dostupan jer ako nema apsolutne singularnosti nema ni prekida vazenja zakona fizike u istoj!
Dakle, svemir je konacan ali nema ni granicu ni rub!
Da bi lakse ovo zamislili potrebno je samo zamisliti nasu planetu Zemlju (samo jos dodati dvije dimenzije) koja je takodjer konacna ali nema ni granicu ni rub sa kojeg mozemo pasti!
Nastavim poslije!