Malo vise znacenje ima...rumenko wrote:odlicna...jel'ovo Kike budalike.....
Znacenja i tumacenja pjesmi
Moderator: _BataZiv_0809
- Orhanowski
Ereinion wrote:P.S. Mislim da pjesma "Djevojčice kojima mirise koža" nema veze sa efendijama i curama iz medrese. Siguran sam da se u problematičnom stihu jasno čuje glas "k" koga nema u izrazu "efendijnih fraza" ili "efendiju Praza". Očito kaže "efektnih fraza", a to su ti one priče koje izgovaraju razne ublehe i kvazi-umjetnici i pjesnici u lovu na mlađe djevojčice (cure) kojima miriše koža. Poruka pjesme je da "dobra riba s levatom hoda", kao što se čuje u razgovoru na kraju pjesme, a da bez obzira što protagonist pjesme ima "veće srce od tog bradatog gmaza" to mu nije nikakav adut kod djevojčica kojima miriše koža. One su van domašaja, tj. "stanuju s one strane ulice".
Pjesma je nastala one godine kad su se napravile Ciglane (naselje u Sarajevu) i kad su doselili svi oni guzonje iz JNA, sa finim, mladim, urednim i pedantnim kcerkicama. Svi clanovi Zabranjenog Pusnja su zivjeli na Kosevskom Brdu, naselju nasuprot Ciglanama. Mahala nasuprot (tada) najmodernijeg naselja u gradu. Dakle,
Djevojčice kojima miriše koža
Album: Dok čekaš sabah sa šejtanom (1985)
Uzalud glancaš svoje špicaste cipele
Uzalud otkopčavaš zadnje dugme košulje
One se neće nasmijati na tvoje loše folove
Neće se osvrnuti na tvoje dobacivanje
Možeš im lagat' da ti je babo direktor
Ili da si treća godina prava
One će znati da si niko i ništa
Običan uhljup s Koševa
I opet ćeš teturati uz memljiv zid
Na iskrivljenoj česmi oprat ćeš lice
Sjest' na pločnik, zapalit' cigaru
I gledati na drugu stranu ulice
Sa one strane ulice stanuju djevojčice
Kojima, kojima miriše koža (4x)
One vole frajere koji nose bradice
I čije ih riječi ostave bez daha
Koji nikad ne prave belaja
Koji nikad ne psuju Alaha
Ne znaju one da ti je srce
Veće neg' u tog bradatog gmaza
Nikad ti neće pružiti šansu
Ne poznaješ dovoljno efektnih fraza
I opet ćeš...
Sa one strane ulice stanuju djevojčice
Kojima, kojima miriše koža (4x)
-
erazmo
Hajde da se drogiramo (Hali Gali Halid a.k.a. Goran Bare)
off... Ovo je prica o mojim drugarima...i ostalim stvarima...poslusajte...
Hajde da se drogiramo
Ma nek se oci sjaje
Hajde da se drogiramo to je ono najljepse
Sto nam srce poznaje
Ulazim u grad pred kafanom stoje
sve dobre kolege moje
lice im bez boje spokoj im u dusi
a svaki cigaru pusi
Hajde da se drogiramo...
Hocu onda i ja da se stanje smiri
Da malo sa njima zmirim
Zaprcam se negdje i urokam se dobro
Da vidis miline moj pobro
Hajde da se drogiramo...
Nisam siguran, ali mislim da ova pjesma govori o zloupotrebi droga.
Sta vi mislite?

off... Ovo je prica o mojim drugarima...i ostalim stvarima...poslusajte...
Hajde da se drogiramo
Ma nek se oci sjaje
Hajde da se drogiramo to je ono najljepse
Sto nam srce poznaje
Ulazim u grad pred kafanom stoje
sve dobre kolege moje
lice im bez boje spokoj im u dusi
a svaki cigaru pusi
Hajde da se drogiramo...
Hocu onda i ja da se stanje smiri
Da malo sa njima zmirim
Zaprcam se negdje i urokam se dobro
Da vidis miline moj pobro
Hajde da se drogiramo...
Nisam siguran, ali mislim da ova pjesma govori o zloupotrebi droga.
Sta vi mislite?
- Orhanowski
Ali_G wrote:Ne bih rekao da je u pitanju Kosevsko. Ulica Fuada Midzica (bivsa) je gore kod Nove Breke, malo smo fulili naselja, al poenta pjesme je ta. Kakva medresa i hodze
???
-
ado-šampion
Ja sam puno tražio i razmatrao ove zajebancije o rocku i sotonizmu i zaključio da je to sve hrpa gluposti.
Hotel California je navodno bila sotonistička crkva, a "Beast" u pjesmi je navodno sotona. Na omotu istoimenog albuma navodno se nalazi slika osnivača sotonističke crkve (Anton Lawey, ako sam potrefio). Čak je i u nekom intervjuu koji ne mogu nigdje naći menadžer Eaglesa navodno priznao da su oni bili upleteni u sotonističku crkvu.
Ipak, najfamozniji primjer navodnog sotonizma je backmasking. Najpoznatija pjesma u kojoj je ovo navodno urađeno je "Stairway To Heaven". Naime, kada se strofa pjesme koja počinje sa "If there is a bustle in your hedgerow" pusti naopako, navodno se može čuti "Oh here's to my sweet satan." Neki freakovi su napisali cijeli tekst naopako i naravno govori o sotoni. Ovo sui podstakli čiunjenicom da je Jimmy Page sljedbenik sotoniste Alistaira Crowleya (isto glupost).
Neki ljudi misle, a ja se slažem, da sotonizam uopšte ne postoji (ovo ne znači da sotona ne postoji; ja sam vjernik Musliman), da ga je izmislila Katolička Crkva, želeći sve one koji u nju nevjeruju definisati kao sotoniste. I to nakon trenutka kada su veliki muzički (rock) umjestnici počeli davati izjave koje diskriminišu navedenu crkvu. Najpoznatija od tih je ona Johna Lennona, kada je izjavio da su "Beatlesi slavniji od Isusa". I samo Lennonovo ponašanje prema Crkvi bilo je prezirno, npr. nikada nije pisao pjesme koje su imale veze s kršćanstvom, a kada je Paul McCartney napisao "Let It Be", Lennon na početku nije želio da je snimi pošto je njen naslov sadržan u Bibliji, a i spominje se "Mother Mary" (što nema veze sa Marijom iz Kršćanstva; radi se o McCartneyevoj majci koja je umrla kad je njemu bilo 14 godina).
Nakon što je definisan pojam "Sotonizma", "jeftine" heavy metal grupe su počele sebe definisati kao sotoniste (KISS, Slayer...), naravno zbog prikupljanja pozornosti.
Međutim, nije se samo radilo o "jeftinim" heavy metal grupama. I grupa Black Sabbath je imala neke, manje-više, sotonističke tekstove. Dokaz da je to bila samo reklama je današnji izgled Ozzyja Osbourne-a (frajer nigdje ne ide bez ogromnog krsta na prsima).
Nemojte se džaba zamrati da ovo provjeravate kao ja da bi na kraju zaključili da su to gluposti.
Mene je na razmatranje naveo teskt u takvimu za 2006. godinu, čiji se autor na zaista glup način dotakao ove teme.
Hotel California je navodno bila sotonistička crkva, a "Beast" u pjesmi je navodno sotona. Na omotu istoimenog albuma navodno se nalazi slika osnivača sotonističke crkve (Anton Lawey, ako sam potrefio). Čak je i u nekom intervjuu koji ne mogu nigdje naći menadžer Eaglesa navodno priznao da su oni bili upleteni u sotonističku crkvu.
Ipak, najfamozniji primjer navodnog sotonizma je backmasking. Najpoznatija pjesma u kojoj je ovo navodno urađeno je "Stairway To Heaven". Naime, kada se strofa pjesme koja počinje sa "If there is a bustle in your hedgerow" pusti naopako, navodno se može čuti "Oh here's to my sweet satan." Neki freakovi su napisali cijeli tekst naopako i naravno govori o sotoni. Ovo sui podstakli čiunjenicom da je Jimmy Page sljedbenik sotoniste Alistaira Crowleya (isto glupost).
Neki ljudi misle, a ja se slažem, da sotonizam uopšte ne postoji (ovo ne znači da sotona ne postoji; ja sam vjernik Musliman), da ga je izmislila Katolička Crkva, želeći sve one koji u nju nevjeruju definisati kao sotoniste. I to nakon trenutka kada su veliki muzički (rock) umjestnici počeli davati izjave koje diskriminišu navedenu crkvu. Najpoznatija od tih je ona Johna Lennona, kada je izjavio da su "Beatlesi slavniji od Isusa". I samo Lennonovo ponašanje prema Crkvi bilo je prezirno, npr. nikada nije pisao pjesme koje su imale veze s kršćanstvom, a kada je Paul McCartney napisao "Let It Be", Lennon na početku nije želio da je snimi pošto je njen naslov sadržan u Bibliji, a i spominje se "Mother Mary" (što nema veze sa Marijom iz Kršćanstva; radi se o McCartneyevoj majci koja je umrla kad je njemu bilo 14 godina).
Nakon što je definisan pojam "Sotonizma", "jeftine" heavy metal grupe su počele sebe definisati kao sotoniste (KISS, Slayer...), naravno zbog prikupljanja pozornosti.
Međutim, nije se samo radilo o "jeftinim" heavy metal grupama. I grupa Black Sabbath je imala neke, manje-više, sotonističke tekstove. Dokaz da je to bila samo reklama je današnji izgled Ozzyja Osbourne-a (frajer nigdje ne ide bez ogromnog krsta na prsima).
Nemojte se džaba zamrati da ovo provjeravate kao ja da bi na kraju zaključili da su to gluposti.
Mene je na razmatranje naveo teskt u takvimu za 2006. godinu, čiji se autor na zaista glup način dotakao ove teme.
- aNTropocentrio
Po mom skromnom mišljenju, analizirati verbalno pjesme EKV-a je isto kao kada bi nekome ko nikad nije vidio, nemam pojma, recimo Mona Lisu, pokušali dočarati tu sliku kulinarskim specijalitetom, ili plesom 
Neke stvari jednostavno treba doživjeti/preživjeti. Ja kada ne "kontam" neku pjesmu, pustim je na ponavljanje i tako do neizmoglosti...
Neke stvari jednostavno treba doživjeti/preživjeti. Ja kada ne "kontam" neku pjesmu, pustim je na ponavljanje i tako do neizmoglosti...
- Orhanowski
A kad je dozivljavas?aNTropocentrio wrote:Po mom skromnom mišljenju, analizirati verbalno pjesme EKV-a je isto kao kada bi nekome ko nikad nije vidio, nemam pojma, recimo Mona Lisu, pokušali dočarati tu sliku kulinarskim specijalitetom, ili plesom
-
EI Presidente
Jutros mi je ruza procvjetalaparmezan wrote:A sta se smatra ružom u pjesmi "Jutros mi je ruža procvjetala".Moj prvi favorit je ženski polni organ,ali nisu isključene ni druge mogućnosti.Ono što sigurno znam jeste da ne misli na biljku.
ruzu gledam pa sam zaplakala
ruzo moja mladost sam ti dala
Ruzo moja mladost sam ti dala,
svojom sam te suzom zaljevala
Kolko sam te puta poljubila
jos pupoljak mali dok si bila
Ispijala rosu svojih grana
mjesto usne mojega Dragana
Moj je dragi otiso od davno
ja ga cekam vec godinu ravno
Ruzu gledam, na te mislim dragi
na te usne, na tvoj pogled blagi
Ruzu gledam, na te mislim drage
Ko o cemu, parmezan o p....
-
parmezan
Konkretno nema mi smisla da pjeva o cvijetu,pa sam počeo razmišljati šta bi to drugo moglo biti.P**** je bilo prvo što sam zaključio i to uglavnom na osnovu prve strofe.Kasnije sam zaključio da bi se moglo raditi o njenom djetetu kojeg joj je dragi napravio,pa pobjegao.I ovo mi ima više smisla nego p****,ali....Čak bi moglo biti kombinacija i p**** i djeteta.Prosudite sami.Ovi moji zaključci su možda i pogrešni,ali 100% sam siguran da se u pjesmi ne radi o cvijetu,mada me mnogi prijatelji ubjeđuju da sam pogriješio,ali se neki i slažu.Šta vi mislite o tome.EI Presidente wrote:Jutros mi je ruza procvjetalaparmezan wrote:A sta se smatra ružom u pjesmi "Jutros mi je ruža procvjetala".Moj prvi favorit je ženski polni organ,ali nisu isključene ni druge mogućnosti.Ono što sigurno znam jeste da ne misli na biljku.
ruzu gledam pa sam zaplakala
ruzo moja mladost sam ti dala
Moj je dragi otiso od davno
ja ga cekam vec godinu ravno
Ruzu gledam, na te mislim dragi
Ruzu gledam, na te mislim drage
Ko o cemu, parmezan o p....![]()
Sta te konkretno u ovoj pjesmi navodi da pretpostavis to sto si pretpostavio?
-
branimir_s
Ova treba bi morala raditi u cirkusu pa da poljubi sama sebi.parmezan wrote:Konkretno nema mi smisla da pjeva o cvijetu,pa sam počeo razmišljati šta bi to drugo moglo biti.P**** je bilo prvo što sam zaključio i to uglavnom na osnovu prve strofe.Kasnije sam zaključio da bi se moglo raditi o njenom djetetu kojeg joj je dragi napravio,pa pobjegao.I ovo mi ima više smisla nego p****,ali....Čak bi moglo biti kombinacija i p**** i djeteta.Prosudite sami.Ovi moji zaključci su možda i pogrešni,ali 100% sam siguran da se u pjesmi ne radi o cvijetu,mada me mnogi prijatelji ubjeđuju da sam pogriješio,ali se neki i slažu.Šta vi mislite o tome.EI Presidente wrote:parmezan wrote:A sta se smatra ružom u pjesmi "Jutros mi je ruža procvjetala".Moj prvi favorit je ženski polni organ,ali nisu isključene ni druge mogućnosti.Ono što sigurno znam jeste da ne misli na biljku.
Ko o cemu, parmezan o p....![]()
Sta te konkretno u ovoj pjesmi navodi da pretpostavis to sto si pretpostavio?