Sarajevo: 43 -ce najbolje mjesto na svijetu za zivot

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

array

Post by array »

mashenka wrote:licno gradovi u USA mi se ne dopadaju....
a vi sto pricate da je Sa ovakvo i onakvo, pitajte strance koji
dolaze iz zapadnih evropskih gradova, zasto ostaju u Sarajevu...
da zive.... imaju gdje izaci, dopada im se hrana, dopadaju im se
ljudi, kultura, tradicija.... itd. dzamije, crkve, sinagoge, gdje to ima... a najvise im se dopadaju ljudi... :)
Ah stranci... oni ce ti uvijek reci da je sve super iako imaju drugacije misljenje. U Sarajevu ne postoji ni jedan jedini hotel visoke kategorije pa tako ni restorani.
Sto se hrane tice, ja sam licno vodio dosta Amerikanaca na cevape i drugu bosansku hranu i dok su jeli svi su rekli sve naj-naj. Medjutim, nikad ni jedan nije ponovo trazio da ih vodim u bosanske restorane sto znaci da nasa jela nisu po njihovom ukusu.

FYI, maltene u svakom Aemrickom gradu imas crkve, sinagoge i dzamije i dodaj na to objekte religija iz Azijskih zemalja ... znaci Sarajevo nije posebno u tome.

Fakat je da Sarajevo nema ama bas nista kvalitetno ponuditi turistima. Hoteli su katastrofa a prakticno nema restorana sa internacionalnim kuhinjama. Niko na Zapadu nece npr uzeti sobu koja smrdi na dim ili ici u restoran gdje se pusi. U USA pusaci su prakticno protjerani iz restorana i hotela i svedeni na trecu klasu pa dobijaju najgore sobe i sekcije u restoranima.

Sto je najgore, kriminal je u SA izuzetno visok sto cini Sarajevo nesigurnim mjestom za turiste.
Ja jednostavno nevidim sta to ima Sarajevu sto bi privuklo turiste. Zato ih i nema.
Zox

Post by Zox »

@array: cuj nema!
Znam jednu grupu od desetak ljudi iz Torina koji svaki put jedva cekaju da se docepaju sarajeva, izmedju ostalog bas zato sto mogu izaci u kafic i pusiti :D :D :D
Znam drugu grupu ljudi kojima se tako svidja nasa hrana da uskoro otvaraju bosanski fast food u italiji (i sami su italijani).
Stopa kriminala u Sarajevu, naspram gradova u USA ili Evropi je sasvim podnosljiva, jos uvijek. Desilo se da je ciganka maznula fotoaparat jednom turisti i da sam mu ga nakon pola sata i 3 telefonska poziva nasao. To je jedino iskustvo te vrste koje sam imao sa turistima.
U Milanu piva kosta oko 4 eura. U sarajevu, euro. Svakome ce zinuti guzica da ide tamo gdje moze zvati ture kafani i gdje ce ga, takvog, primiti kao malo vode na dlanu.
Vjeruj, znam MNOGO, MNOGO turista koji ne ganjaju internacionalne hotele s 5 zvjezdica vec ganjaju opustenost i solidan provod.
Jedino sto bismo jos trebali izmisliti je neko dobro domace vino, ona sto sam im do sad nudio se nisu bas pokazala.
Zox

Post by Zox »

A wrote:Zox - Blatina Barique, Andrija - posluzila ga razmazenim Francuzima i svi pitali "ima li jos"!?
Italijani su gore nego razmazeni: snobovi!
Nisam cuo ni za Barique ni za Andriju, ali budem probao! Sta su, hercegovacka?
Zox

Post by Zox »

A wrote:
Zox wrote:
A wrote:Zox - Blatina Barique, Andrija - posluzila ga razmazenim Francuzima i svi pitali "ima li jos"!?
:lol: To je sve ime jednog vina - podrum Andrija, a vino je blatina bariqué 8-) - Hercegovina, bezbel.

Ja sam jednom stidljivo donjela neka vina ovamo, kao kuriozitet, pa se sad sve navadilo, nikad im dosta!
Ah, pa zato mi je i bilo cudno :D :D :D
Bas sam htio pitati KOJA Blatina (pa bih te onda pitao koji Andrija i koji barique) :D
array

Post by array »

Zox wrote:@array: cuj nema!
Znam jednu grupu od desetak ljudi iz Torina koji svaki put jedva cekaju da se docepaju sarajeva, izmedju ostalog bas zato sto mogu izaci u kafic i pusiti :D :D :D
Znam drugu grupu ljudi kojima se tako svidja nasa hrana da uskoro otvaraju bosanski fast food u italiji (i sami su italijani).
Daj bolan sta ti je znam masu nasih ljudi u razlicitim gradovima u USA koji su otvorili bosanski restoran i propali. Nisu propali samo oni koji za goste imaju Bosance. Zox, istina je da mnogi nasi ljudi u USA u stvari otvaraju restorane sa talijanskom hranom!
Zox wrote:Stopa kriminala u Sarajevu, naspram gradova u USA ili Evropi je sasvim podnosljiva, jos uvijek.
To nije istina. Sve sto trebas uraditi je da citas crnu hroniku pa ces vidjeti da u Sarajevu koje ima nekih 300,000 stanovnika ima daleko vise kriminala nego recimo u Atlanti sa oko 5 miliona stanovnika, a Atlanta je pri vrhu po krminilalu u USA. [/quote]
Zox wrote:Vjeruj, znam MNOGO, MNOGO turista koji ne ganjaju internacionalne hotele s 5 zvjezdica vec ganjaju opustenost i solidan provod.
Sto ih onda nema? U Sarajevu kategorija turist prakticno ne postoji.
Panasonic

Post by Panasonic »

array wrote:
Zox wrote:Vjeruj, znam MNOGO, MNOGO turista koji ne ganjaju internacionalne hotele s 5 zvjezdica vec ganjaju opustenost i solidan provod.
Sto ih onda nema? U Sarajevu kategorija turist prakticno ne postoji.
Nije tako. Turista ima milion.
Prenj

Post by Prenj »

A wrote:
Zox wrote:
:lol: To je sve ime jednog vina - podrum Andrija, a vino je blatina bariqué 8-) - Hercegovina, bezbel.

Ja sam jednom stidljivo donjela neka vina ovamo, kao kuriozitet, pa se sad sve navadilo, nikad im dosta!
Jedna eticka napomena: Vinarija Andrija je u vlasnistvu Valentina Corica, jednog od haskih optuzenika.
EI Presidente

Post by EI Presidente »

Prenj wrote:
A wrote:
Zox wrote: Italijani su gore nego razmazeni: snobovi!

Jedna eticka napomena: Vinarija Andrija je u vlasnistvu Valentina Corica, jednog od haskih optuzenika.
:lol: :lol: In vino veritas :D ...sto bi rekli...Ova me nasmija Mr. Prenj, sto ti je nasa BH kleta sudbina...eto smo i nasli dobar proizvod, al' yebi ga, postoji problemcic...naime vlasnik je optuzen za zlocine protiv covjecnosti...pa ako vas ova informacija osobito ne uznemirava, please, otvorite bocu i uzivajte...

Zasto se ova tema fokusirala na turizam? Lista je, valjda, izlistala gradove u kojima je dobro zivjeti, sto nema toliko veze s turizmom koliko ima s politickom stabilnoscu, radnim mjestima, kulturnim desavanjima, kvalitetom edukacije, nivoom siromastva, povezanoscu s ostatkom svijeta, itd, itd...

Ljudima koji imaju dobro zaposlenje kojim sebi mogu obezbijediti edukaciju, neovisan zivot, otplatu stambenog kredita ili putovanje barem jednom godisnje negdje vani zivot je, vjerujem, udoban. Takvih ljudi ima u Sarajevu ali ne u nekom velikom broju (posebno uz cinjenicu da su se mnogi dobro placeni poslovi istopili s odlaskom medjunarodne zajednice.)

Istina je da vecina stanovnistva u Sarajevu nema dobro placene poslove, i zaradjuje ispod nivoa koji je potreban da bi se zivjelo ugodno. "Udoban zivot" iz BH perspektive se radije treba posmatrati s individualnog gledista, nego s nekog generalnog, tipa ove liste. Mislim, znam gomilu mladica koji nemaju zaposlenje, nemaju apetita i planova osim nekih relativno povrsnih, koji zive sa starcima, itd. U neku ruku njima je zivot udoban, jer nemaju nikakvih odgovornosti i lagano im puca neka stvar...

Meni licno je zivot poslije rata bio manje-vise udoban, ali sam to uvijek smatrao rezultatom kako sretnih okolnosti, tako i mojih nastojanja da mi zivot bude udoban, nikako kao nekakvom generalnom vrijednoscu prisutnoj u Sarajevu.

Iako me lista, kao Sarajliju, raduje ja bih zaista volio da vidim kriterije kojima su se autori sluzili, ne da ih dovodim u pitanje, vec cisto da eventualno naucim nesto novo o svom gradu.
Reina

Post by Reina »

array wrote:
ljudi, kultura, tradicija.... itd. dzamije, crkve, sinagoge, gdje to ima... a najvise im se dopadaju ljudi... :)
Ah stranci... oni ce ti uvijek reci da je sve super iako imaju drugacije misljenje. U Sarajevu ne postoji ni jedan jedini hotel visoke kategorije pa tako ni restorani.
Sto se hrane tice, ja sam licno vodio dosta Amerikanaca na cevape i drugu bosansku hranu i dok su jeli svi su rekli sve naj-naj. Medjutim, nikad ni jedan nije ponovo trazio da ih vodim u bosanske restorane sto znaci da nasa jela nisu po njihovom ukusu.

FYI, maltene u svakom Aemrickom gradu imas crkve, sinagoge i dzamije i dodaj na to objekte religija iz Azijskih zemalja ... znaci Sarajevo nije posebno u tome.

Fakat je da Sarajevo nema ama bas nista kvalitetno ponuditi turistima. Hoteli su katastrofa a prakticno nema restorana sa internacionalnim kuhinjama. Niko na Zapadu nece npr uzeti sobu koja smrdi na dim ili ici u restoran gdje se pusi. U USA pusaci su prakticno protjerani iz restorana i hotela i svedeni na trecu klasu pa dobijaju najgore sobe i sekcije u restoranima.

Sto je najgore, kriminal je u SA izuzetno visok sto cini Sarajevo nesigurnim mjestom za turiste.
Ja jednostavno nevidim sta to ima Sarajevu sto bi privuklo turiste. Zato ih i nema.

ma kako je sa amerikancima ne znam a ja ti govorim o ljudima
iz zapadne evrope.... koji nakon sto su upoznali ljude, grad, zemlju
i ostali tu na kraju da zive... a to da je kriminal u SA izuzetno visok
to nije tacno.... veci je kriminal u drugim evropskim metropolama...
i nije tacno da je nesigurno mjesto za turiste........ itd...
Zox

Post by Zox »

array wrote:
Zox wrote:@array: cuj nema!
Daj bolan sta ti je znam masu nasih ljudi u razlicitim gradovima u USA koji su otvorili bosanski restoran i propali. Nisu propali samo oni koji za goste imaju Bosance. Zox, istina je da mnogi nasi ljudi u USA u stvari otvaraju restorane sa talijanskom hranom!
Zox wrote:Stopa kriminala u Sarajevu, naspram gradova u USA ili Evropi je sasvim podnosljiva, jos uvijek.
To nije istina. Sve sto trebas uraditi je da citas crnu hroniku pa ces vidjeti da u Sarajevu koje ima nekih 300,000 stanovnika ima daleko vise kriminala nego recimo u Atlanti sa oko 5 miliona stanovnika, a Atlanta je pri vrhu po krminilalu u USA.
Sto ih onda nema? U Sarajevu kategorija turist prakticno ne postoji.[/quote]

1.Turista ima jako jako mnogo. Znam to jer sam turisticki vodic.
2.Ne znam hoce li ovi moji italijani propasti sa restoranom. Poenta je da hoce da otvore, a nisu bosanci. Mislim, svidja im se kuhinja, kontas?
3.Kriminala je daleko manje nego u otprilike isto velikom Torinu, Bologni, Napulju.
Drvosjeca iz Dejcica

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

array wrote:

Meni nije jasno u koje si ti Sarajevo isao, mozda u ono Istocno...:D
Cevapi su jelo koje se ne jede po restoranima, vec u cevabdzinicama kao jedna vrsta "fast food" hrane, pa je stoga pogresno cevape predstavljati kao nesto aman zaman. Drugo, ima ljudi koji su vegetarijanci pa iz tog razloga ce uljudno odbiti taj nas bosanski specijalitet. To da Sarajevo nema dobre restorane ne stoji, jer nabrojacu par njih u kojima mozes pojesti sve specijalitete kao recimo u jednom Berlinu, Parilzu ili Londonu. Plavi zamak, Vinoteka, Taj Mahal, Peppers, THE CLUB, pa onda restoran kojem sam zaboravio ime kod Zubotehnicke, u kojem mozes pojesti najfiniji STAKE, preko najskuplje morske ribe, rakova i skoljki pa do salate od kineskih glista ako ti je merak. Mislim ocito si te jadne ljude vucar'o na pogresna mjesta...

Drugo, Sarajevo jeste specificno i po svojim sakralnim objektima. Rijetko gdje ces naci da se na prostoru od mozda 800m2 vijekovima nalaze bogomolje cetiri najznacajnije religije na svijetu, izuzimajuci sa postovanjem Budizam. Daj mi molim te konkretno slovom i brojem navedi bilo gdje izvan granica BiH da imas takav slucaj?

Trece, sto se tice kriminala u SA, to si lupio onako bez veze, tek da imas sta reci. U SA se od 1995. godine jos nije desio napad, ili gluho bilo ubistvo turiste. Zagooglaj malo pa vidi koliko je turista u SAD izgublo zivote zbog par desetina dolara.

Drugi put pitaj gdje da izvedes te "turiste", jer vucati ljude po trecerazrednim birtusima je gubljenje vremena i bacanje para. Ja sam za razliku od tebe imao potpuno razlicito iskustvo. Brinuo sam se o poslovnim ljudima iz Njemacke i Francuske, koji su bar deset puta zahtjevniji i profinjenijeg ukusa od turiste Amerikanca kojem je merak jesti morsku ribu i piti Coca Cola, pritom sanjajuci Big Mac kao krajnji domet evolucije ishrane i prehrane. E ti ljudi, o kojima sam se u vise navrata brinuo tokom njihovog boravka u Sarajevu, mi i danas u telefonskim razgovorima zahvale za nezaboravne trenutke u Sarajevu, gostoprimstvu i nevjerovatnom spoju kultura koje su vidjeli u Sarajevu i BIH. Za nase bosanske specijalitete kazu, bez trunke kurtoazije, da su nesto posebno do tada u njihovim zivotima nepoznato iskustvo kojem se svaki put iznova obraduju.

Pozdrav
array

Post by array »

Daj ba ljudi budite realni. U Sarajevu nesmijes parkirati auto bez nadzora zbog ogromne stope kradja automobila. Ne opremljuju ljudi auta sa dodatnim zastitnim sistemima tek tako. Jebes grad u kojem nesmijes parkirati auto i rahat setati po gradu.
Dzeparenje je sigurno rasirenije u SA nego u bilo kojem drugom evropskom gradu. 90% ljudi ne odmice ruku sa novcanika cijelo vrijeme a pogotovu u tramvajima.
Ceste pucnjave i obracuni, bombe, nozevi sijevaju na sve strane, ljudi se noci presrecu da bi se oteo mobitel i pisljivih 10 maraka....

Znate i sami da gotovo nijedna cura nesmije nocu setati sama zbog raznoraznih sitnih manijaka. Cak se i mnogi muskarci boje kasno nocu setati sami.

Prubudite se, ne mrzim ja Sarajevo nego kazem samo ono sto jeste. Procitajte samo travel warning koji americka vlada izdaje svojim drzavljanima (pa i meni :D ) koji putuju u Sarajevo.

Bosna je trenutno na listi 26 zemalja za koje americka vlada preporucuje Amerikancima da ih izbjegavaju. Pogledajte listu sami i procitajte zasto je Bosna na njoj (sve je istina):
http://travel.state.gov/travel/cis_pa_t ... _1764.html
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

Post by Truba »

43. za sada... treba pratiti kretanje na sljedećim listama u budućnosti

osobno bih volio živjeti u gradiću kao što je Tvin Piks :D do 5000 stanovnika :)
krava

Post by krava »

moj muz je iz pariza dosao zivjeti ovdje, i ne vidim da se nesto zali :D
Zox

Post by Zox »

array wrote:Daj ba ljudi budite realni. U Sarajevu nesmijes parkirati auto bez nadzora zbog ogromne stope kradja automobila. Ne opremljuju ljudi auta sa dodatnim zastitnim sistemima tek tako. Jebes grad u kojem nesmijes parkirati auto i rahat setati po gradu.
Dzeparenje je sigurno rasirenije u SA nego u bilo kojem drugom evropskom gradu. 90% ljudi ne odmice ruku sa novcanika cijelo vrijeme a pogotovu u tramvajima.
Ceste pucnjave i obracuni, bombe, nozevi sijevaju na sve strane, ljudi se noci presrecu da bi se oteo mobitel i pisljivih 10 maraka....

Znate i sami da gotovo nijedna cura nesmije nocu setati sama zbog raznoraznih sitnih manijaka. Cak se i mnogi muskarci boje kasno nocu setati sami.

Prubudite se, ne mrzim ja Sarajevo nego kazem samo ono sto jeste. Procitajte samo travel warning koji americka vlada izdaje svojim drzavljanima (pa i meni :D ) koji putuju u Sarajevo.

Bosna je trenutno na listi 26 zemalja za koje americka vlada preporucuje Amerikancima da ih izbjegavaju. Pogledajte listu sami i procitajte zasto je Bosna na njoj (sve je istina):
Daj, ba, haveru, odakle ti pravo da lupas gluposti iz Atlante? Kompromitovao si se sa onim nema turista :D, sto znaci da si pitaj boga kad bio u Sarajevu zadnji put. Ne mozes TI govoriti kako jeste, kontas? Isto kao kad bih ja govorio kako jeste u Atlanti.
Kasno nocu, Sarajevo je jedan od najsigurnijih gradova u kojima sam zivio, a zivio sam u mnogima.
Dzeparenje je SIGURNO rasprostranjenije nego u bilo kojem evropskom gradu... Ko ti daje pravo da budes tako siguran? Rasprostranjenije je u Milanu.
Ovo "sve je istina" za proglase americke vlade mi je zaaakon! Poznati su po istini, inace.
novalic

Post by novalic »

3.Kriminala je daleko manje nego u otprilike isto velikom Torinu, Bologni, Napulju.
ovo ne bih primijetila niti podvukla da ti ne rece da si turisticki vodic..
Bolognu mozes porediti po velicini sa Sarajevom, ali Torino, i jos vise Napulj.. koji je sigurno vise od duplo veci od Sarajeva, sa svojim geografskim polozajem..

evo, zeneva je skoro kao sarajevo, pa da uporedimo kriminalitet...
novalic

Post by novalic »

dupli klik...
Zox

Post by Zox »

novalic wrote:
ovo ne bih primijetila niti podvukla da ti ne rece da si turisticki vodic..
Bolognu mozes porediti po velicini sa Sarajevom, ali Torino, i jos vise Napulj.. koji je sigurno vise od duplo veci od Sarajeva, sa svojim geografskim polozajem..

evo, zeneva je skoro kao sarajevo, pa da uporedimo kriminalitet...
I ja sam mislio da je Torino puno veci! Ovo "otprilike isto velikom" se odnosilo samo na Torino.
A zeneva, jbg, jesi nasla primjer! :D Sto rece jedan veliki pisac, u zenevi kad si zeljan uzbudjenja mozes se jedino baciti u jezero.
novalic

Post by novalic »

zox.. jos nesto, ko dzepari po milanu..

jel' najvise italijani 8-)
novalic

Post by novalic »

nije tacno zox, torino je dva puta veci od bologne, mozda mislis na genovu.. koja ima isto vise od miliona stanovnika.. a napulj i genova su ti tu negdje..

u zenevi, ako se hoces uzbuditi.. samo treba znati gdje, mora da ti je taj pjesnik bio "usukan" pa nije znao
array

Post by array »

Zox wrote:
Daj, ba, haveru, odakle ti pravo da lupas gluposti iz Atlante? Kompromitovao si se sa onim nema turista :D, sto znaci da si pitaj boga kad bio u Sarajevu zadnji put. Ne mozes TI govoriti kako jeste, kontas? Isto kao kad bih ja govorio kako jeste u Atlanti.
Kasno nocu, Sarajevo je jedan od najsigurnijih gradova u kojima sam zivio, a zivio sam u mnogima.
Dzeparenje je SIGURNO rasprostranjenije nego u bilo kojem evropskom gradu... Ko ti daje pravo da budes tako siguran? Rasprostranjenije je u Milanu.
Ovo "sve je istina" za proglase americke vlade mi je zaaakon! Poznati su po istini, inace.
Jebote, nikako nemogu da razumijem neke nase ljude kao zox. Zive u nekakvom vlastitom zamisljenom svijetu potpuno ignorisuci realnost. Jednostavno nema nacina ni statistike da ih uvjeris u suprotno. Evo ti zox podaci o broju turista za CIJELU BiH. Prema zvanicnim podacima u cijeloj BiH je 2004 doslo manje od 200,000 stranih turista. Ti su brojevi katastrofa i svako ko tvrdi da u BiH ima dosta turista je totalno izgubljen u prostoru i vremenu.

http://www.komorabih.com/privredabih/pr ... ktori.html
novalic

Post by novalic »

ja na plazi u San Benedetto del Tronto ili bijase Alba Adriatica.. dolazi mi jedna zenskica.. prosi.. govori. iz Bosne sam.. ja joj odgovorim.. i ja sam.. sve mi opricala, sjedila je cijeli dan sa mnom, dosla i sutradan..

sutradan mi kaze, izgubih dan zbog tebe, daj mi 50 eura 8-)
novalic

Post by novalic »

zox, koliko ima turista iz bosne u italiji :wink:
Sretno Biće

Post by Sretno Biće »

Zox wrote:Drago mi je jer, sto kaze Radovan III, bice posla, bice posla (kao turisticki vodic ljeti).
Sarajevo genijalno izgleda turistima, kafici puni, baste pune, cool je kad imas m**a posjetiti mjesto gdje je nedavno bio rat (NJIMA je cool, mislim), pa prekrasne djevojke, pa tri bogomolje... Jos ako im to lijepo upakujes (kao sto to ocigledno radim ja, sudeci po baksisima :D )Ma milina!
Ali, turistima obicno ne trebaju usluge javnog zdravstva, ne treba im biblioteka, fakultet, Sarajevostan...
Naravno da je strancima Sarajevo divno... s malo para fino pojedi popij, čista voda, čist zrak, hrana čak ima okus, ne po plastici, već onako kako bi trebala...
pa čak i kad rade i žive tu sve im je jeftino, naravno s obzirom na to kolike su njihove plaće i standarde u zemljama odakle dolaze...
sarajevo jeste lijepo sve to stoji al život u njemu je daleko od lijepog...
Drvosjeca iz Dejcica

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

array wrote:Daj ba ljudi budite realni. U Sarajevu nesmijes parkirati auto bez nadzora zbog ogromne stope kradja automobila. Ne opremljuju ljudi auta sa dodatnim zastitnim sistemima tek tako. Jebes grad u kojem nesmijes parkirati auto i rahat setati po gradu.

Sve je to relativno. Ja ti mogu nabrajati licne primjere koji opovrgavaju tvoje tvrdnje, ali kakve koristi kada ces opet reci da u Sarajevu ne smijes posteno ni vjetar ispustiti a da te kriminalac ne safata u mrakusi... :D
Post Reply