Da 'pobjegao' sam u prekrasnu zemlju poslije skoro 3 godine rata provedenog na prvim linijima ratista, od Brckog, Gradacca, Vozuce, Tuzle i Teocaka, 'fasciniran' onima koje sam drzao na nisanu. Dok su neki forumski terminatori igrali klikera i vukli praznu serpu sa sobom, ja sam se igro rata, na Majevici, u Posavini itd. Sreca pa je bilo mogucnosti da spasim zivu glavu, znajuci koliko je vama galamdzijama stalo da se neko izvuce na sigurno. Ne od silne frustracije od mijesanih brakova i pogresnih imena, kao sto ti tvrdis, nego od silnih pojava svih boja, lidera politickih partija a prvenstveno od raznoraznih izfrustriranih mojim imenom i porijeklom.Prenj wrote:Da, nije to lako to svaki dan gledati.BECHO wrote:Lizite Srbima pakshu da bi bili pravedni. Jer znate, nisu svi Srbi isti, ima njih par dobrih sto igraju u KK Bosna a i promil istih se borio u Armiji BiH.
...
Pretpostavljam da si od silne frustracije od mijesanih brakova i pogresnih imena pobjegao u neku lijepu, cistu zemlju?
Snaha Dragojla mi je ubila sina Ahmeda, moga sina, a njenog
-
BECHO
-
Prenj
Tako ti i treba kad se nisi ko snasao na vrijeme, ko nas ideolog Fatmir A., koji je proveo cijeli rat u opstinskom podrumu.BECHO wrote: Da 'pobjegao' sam u prekrasnu zemlju poslije skoro 3 godine rata provedenog na prvim linijima ratista, od Brckog, Gradacca, Vozuce, Tuzle i Teocaka, 'fasciniran' onima koje sam drzao na nisanu. Dok su neki forumski terminatori igrali klikera i vukli praznu serpu sa sobom, ja sam se igro rata, na Majevici, u Posavini itd. Sreca pa je bilo mogucnosti da spasim zivu glavu, znajuci koliko je vama galamdzijama stalo da se neko izvuce na sigurno. Ne od silne frustracije od mijesanih brakova i pogresnih imena, kao sto ti tvrdis, nego od silnih pojava svih boja, lidera politickih partija a prvenstveno od raznoraznih izfrustriranih mojim imenom i porijeklom.
I sta kazu u Svici, kad uvode zabranu mijesanih brakova?
-
BECHO
Nema se sta regulisati preko PP-a jer bezpotrebno je prosipati suplju i pakovati neke stvari u celofan. I, ja neznam ko ovdje uopste negira mijesane brakove? BECHO clan SDA!!!
Naravno, SDA demokratija!!! Volim ih kao i SDP, Harisa mi!
Ako cemo iskreno, istina je drugacija a to je da ne gotivim Srbe i da je po meni najbolje da ih nema nikako (nema tu nikakve tajne) a svaka cast gromadi Slavisi, igracima hokeja i kriketa kao i ostalom promilu 'nacionalno onesvijescenih'!
Uzdravlje!
Uzdravlje!
-
papak_eliminator
Niko tebi ne brani tvoje pravo na LICNO misljenje, ali onu komunikaciju cuvaj za KUCNOG SIJELA. Dokle god si u nasoj kuci, ponasaj se u skladu sa nasim kucnim redom.BECHO wrote:Nema se sta regulisati preko PP-a jer bezpotrebno je prosipati suplju i pakovati neke stvari u celofan. I, ja neznam ko ovdje uopste negira mijesane brakove? BECHO clan SDA!!!Naravno, SDA demokratija!!! Volim ih kao i SDP, Harisa mi!
Ako cemo iskreno, istina je drugacija a to je da ne gotivim Srbe i da je po meni najbolje da ih nema nikako (nema tu nikakve tajne) a svaka cast gromadi Slavisi, igracima hokeja i kriketa kao i ostalom promilu 'nacionalno onesvijescenih'!
Uzdravlje!
Jasno?
Zivio ti nama...
-
BECHO
Tako je, ako nisi s NAMA, onda si protiv NAS!papak_eliminator wrote:Niko tebi ne brani tvoje pravo na LICNO misljenje, ali onu komunikaciju cuvaj za KUCNOG SIJELA. Dokle god si u nasoj kuci, ponasaj se u skladu sa nasim kucnim redom.BECHO wrote:Nema se sta regulisati preko PP-a jer bezpotrebno je prosipati suplju i pakovati neke stvari u celofan. I, ja neznam ko ovdje uopste negira mijesane brakove? BECHO clan SDA!!!Naravno, SDA demokratija!!! Volim ih kao i SDP, Harisa mi!
Uzdravlje!
Jasno?
Zivio ti nama...
Zivio i ti meni!
-
Prenj
Nije mi cilj bio opet napomenuti pogreske naseg prvog Predsjednika Predsjednistva, prepun je vec forum takve literature, vec samo primijetiti da samog pamcenja te vrste uoci proslog rata nimalo nije nedostajalo, pa se tragedija opet ponovila.Nesferatu wrote:I, kad ces ti zaboraviti i oprostiti Aliji i SDA-u sve pogresne korake?1990. je u Foci klanjana ogromna dzenaza muslimanima, zrtvama cetnickih zlocina u II svjetkom ratu, gdje se buduci prvi Predsjednik Predsjednistva zakleo da se nista slicno vise nece dogoditi.
Sto ga nije sprijecilo da i nakon ovakve zakletve napravi savez sa nasljednicima tih istih zlocinaca!
I dopustit svom djetetu, da ako sutra, opet, poneseno nekim laznim ili iskrenim idealom, glasa za SDA?
Svako ima svoju "Dragojlu."
Koju ne zaboravlja.
U cemu se onda pogrijesilo?
Sta je korijen problema?
-
mr__bosnjak
Ima razlike izmedzu pamcenja i promoviranja mrznje.
Dok neki ovdje ispocetka se ustrucavaju reci da su zlocin izvrsili SRBI koji su bili CETNICI. Drugi vade pouke kako nemozes ikada Srbinu vjerovat i tako. Isto ko kad Srbi i Hrvati govore kako ce Bosnjak sa tobom i jesti i piti a na poziv hodze klati. Il ono o Albancima "kad voljim, voljim a kad nevoljim koljim". Evo da nebude nepravedno i o Srbima bosnjacka o Srbima "ako stavis jednog Srbina na ramena i drugog u vrecu i sjednes na nju obadovojica isto o tebi misle". Vidjeli smo trend, GENERALIZIRANJE. Neznam ako je pouka teksta to bila ali jeste nekih forumasa. Da razjasnimo, Bosnjaci su bili zrtve u ovom ratu a ne Srbi. Njih su htjeli istrjebit i to sistematski. ALI, opet nemojmo da to vodi generaliziranju.
@Becho
Bravo i hvala ti na ucesce u Armiji RBiH. Ali sta ti hoces da kazes? Mislim konkretno...
Dok neki ovdje ispocetka se ustrucavaju reci da su zlocin izvrsili SRBI koji su bili CETNICI. Drugi vade pouke kako nemozes ikada Srbinu vjerovat i tako. Isto ko kad Srbi i Hrvati govore kako ce Bosnjak sa tobom i jesti i piti a na poziv hodze klati. Il ono o Albancima "kad voljim, voljim a kad nevoljim koljim". Evo da nebude nepravedno i o Srbima bosnjacka o Srbima "ako stavis jednog Srbina na ramena i drugog u vrecu i sjednes na nju obadovojica isto o tebi misle". Vidjeli smo trend, GENERALIZIRANJE. Neznam ako je pouka teksta to bila ali jeste nekih forumasa. Da razjasnimo, Bosnjaci su bili zrtve u ovom ratu a ne Srbi. Njih su htjeli istrjebit i to sistematski. ALI, opet nemojmo da to vodi generaliziranju.
@Becho
Bravo i hvala ti na ucesce u Armiji RBiH. Ali sta ti hoces da kazes? Mislim konkretno...
- hrasno38
- Vozim: Renault Laguna
- Horoskop: Riba
Da budemo precizniji: Bosnjaci su bili ubjedljivo "najvece" zrtve ovoga rata ali su zrtve bili i Srbi i Hrvati i svi oni koji su nepravedno ubijeni. U ovom ratu su svi okrvavili ruke samo su kolicine zlocina razlicite.mr__bosnjak wrote:Ima razlike izmedzu pamcenja i promoviranja mrznje.
@Becho
- Zox
Znam jednog lika u Tilavi. Majka ga je sa desetak godina odvela na porodicno groblje i rekla: "Vidis, ovo ti je otac, handzar divizija ga je kastrirala i objesila. Ovo ti je deda, svabe su ga strijeljale. Ovo ti je pradeda, turci su mu cekicem polomili ruke i noge."
On je u ovom ratu upirao svim silama da se TO ne ponovi. Rezultati su nam jos uvijek pred ocima.
Neko kaze da ovaj tekst budi emocije. I malj u glavu budi emocije, if you know what I mean.
On je u ovom ratu upirao svim silama da se TO ne ponovi. Rezultati su nam jos uvijek pred ocima.
Neko kaze da ovaj tekst budi emocije. I malj u glavu budi emocije, if you know what I mean.
-
mr__bosnjak
Dobro jeste. Ali kao sto se rekao broj je razlicit a takodze i motiv i vrsta zlocina. Ne da ja nesto opravdavam, nekad sam ljuci na bosnjacke zlocince nego na srpske i hrvatske jer za ove znam ali sto su oni morali da okrvljavaju ruke kao sto kazes. Ali ima razlika izmedzu sistematskog pokusaja necijeg istrjebljenja i djela pojedinaca.hrasno38 wrote:Da budemo precizniji: Bosnjaci su bili ubjedljivo "najvece" zrtve ovoga rata ali su zrtve bili i Srbi i Hrvati i svi oni koji su nepravedno ubijeni. U ovom ratu su svi okrvavili ruke samo su kolicine zlocina razlicite.mr__bosnjak wrote:Ima razlike izmedzu pamcenja i promoviranja mrznje.
@Becho
- hrasno38
- Vozim: Renault Laguna
- Horoskop: Riba
Tako je mada je vrijednost svakog ljudskog zivota ista.mr__bosnjak wrote:Dobro jeste. Ali kao sto se rekao broj je razlicit a takodze i motiv i vrsta zlocina. Ne da ja nesto opravdavam, nekad sam ljuci na bosnjacke zlocince nego na srpske i hrvatske jer za ove znam ali sto su oni morali da okrvljavaju ruke kao sto kazes. Ali ima razlika izmedzu sistematskog pokusaja necijeg istrjebljenja i djela pojedinaca.hrasno38 wrote:Da budemo precizniji: Bosnjaci su bili ubjedljivo "najvece" zrtve ovoga rata ali su zrtve bili i Srbi i Hrvati i svi oni koji su nepravedno ubijeni. U ovom ratu su svi okrvavili ruke samo su kolicine zlocina razlicite.mr__bosnjak wrote:Ima razlike izmedzu pamcenja i promoviranja mrznje.
@Becho
-
Vozdra_123
Svrha ovakvih textova je da buduce generacije znaju sta se desilo.Prenj wrote:Ne vidim da je bilo ko na ovoj temi pokusao da negira da su se zlocini, cak i gori od ovog opisanog u tekstu, zaista dogodili. Konacno, svi smo imali priliku da vidimo snimak stravicnog autobusa iz Ahatovica jos u ljeto '92.Pospanko wrote:Sto u jednoj pjesmi odpjeva Balasevic "Nema te vi pojma braco draga"
Prica me cak nije ni pogodila, valjda sto sam iz familije koja je prozivjela slicne stvari mozda cak i gore.
Ljeta '92 sam imao priliku vidjeti dolazak izbjeglica iz Sela izmedu Sokoca i Rogatice. Danima su se skrivali po sumi, na kraju su ih cetnici pohvatali. Sve muskarce odveli (Poslije su nadeni u masovnoj grobnici na Sokolackom gradskom smetljistu). Bilo je medu njima puno ranjenih. Danima su rane bile otvorene, ugnojene, crvi su ispadali iz njih.... Uzas.
Stanovnici Visegrada i Foce, bi mogli na stotine ovakvih prica ispricati. Ljudi na zalost ne shvataju kakvi su se zlocini desavali. Pokusavaju se svim silama usutkati oni koji zele da pricaju.
Istina je bolna i treba da bude ispricana i dokumentovana. Procitaj te knjigu MOLILA SAM IH DA ME UBIJU. Mozda ce vam nakon toga ovaj text biti puno lakse prihvatiti.
Ono sto kopka jeste, otkud ovaj tekst bas sada, koja je svrha njegovog objavljivanja? Kampanja protiv zaborava ili nesto drugo?
Da li je ovo moguce uporediti sa nekim drugim kampanjama protiv zaborava?
Svaki Nijemac zna sta se desilo u WWII. Mislite li da ce oni ponoviti svoja zlodjela???
Sta treba reci za Jevreje. Svake godine izadje neki film o WWII, ili neka knjiga. Jel' to oni huskaju na rat???
-
Vozdra_123
ne pretjeruj!Fair Life wrote:Najbolje je da pamtimo... da djeci poklanjamo nozeve i kojesta drugo slicno za rodjendane... da u prve djecje slikovnice "obavezno" postavimo ilustrovane price poput ove iznad...Prenj wrote:(...)
Ono sto kopka jeste, otkud ovaj tekst bas sada, koja je svrha njegovog objavljivanja? Kampanja protiv zaborava ili nesto drugo?
Da pamtimo i... da se svetimo jedni drugima dok nas i jedan preostaje...
jel' ko ovjde trazio ustanak?? jel' ko zvao na rat
djeca moraju da znaju.. ako je potrebno da se naoruzaju onda i to...
ne smije se dozvoliti da ponovo dobijemo batine!!!
-
Prenj
Nije valjda da mislis da jevrejske neprestane investicije u obnavljanje svjetskog pamcenja nemaju veze sa nedjelima drzave Izrael prema Palestincima?Vozdra_123 wrote:Svrha ovakvih textova je da buduce generacije znaju sta se desilo.Prenj wrote: Ne vidim da je bilo ko na ovoj temi pokusao da negira da su se zlocini, cak i gori od ovog opisanog u tekstu, zaista dogodili. Konacno, svi smo imali priliku da vidimo snimak stravicnog autobusa iz Ahatovica jos u ljeto '92.
Svaki Nijemac zna sta se desilo u WWII. Mislite li da ce oni ponoviti svoja zlodjela???
Sta treba reci za Jevreje. Svake godine izadje neki film o WWII, ili neka knjiga. Jel' to oni huskaju na rat???
Ili da je roman Vuka Draskovica "Noz", koji je izisao koju godinu prije proslog rata, i koji obradjuje slicnu tematiku, samo iz drugog ugla i za vrijeme II svjetskog rata, napisan samo "iz namjere da se Srbima opet nesto slicno ne dogodi"?
-
Vingo
Vozdra_123 wrote:ne pretjeruj!Fair Life wrote:Najbolje je da pamtimo... da djeci poklanjamo nozeve i kojesta drugo slicno za rodjendane... da u prve djecje slikovnice "obavezno" postavimo ilustrovane price poput ove iznad...Prenj wrote:(...)
jel' ko ovjde trazio ustanak?? jel' ko zvao na rat
djeca moraju da znaju.. ako je potrebno da se naoruzaju onda i to...
ne smije se dozvoliti da ponovo dobijemo batine!!!
Jesi ti svjestan da imas potpuno istu demagogiju kao braca Srbi??? Pa i oni su sve napravili da ne bi drugi napravili njima. Ubijedi jedan narod da je ugrozen i dobices rulju za genocid spremnu....
Ili mozda, ti kao Becho, naoruzavas djecu, po npr....Malmeu...?
-
El-Intifada
Evo citam ove komentare i jos sam uvjereniji i samopouzdaniji da trebamo jos vise izdrzat i nastojat da mracna desavanja koja smo preturili preko ledza iznosit pred svjetlost, svjetsku javnost.
Vidim kako su poceli zvonit na sva zvona, kako nebi iznosili ovu gorku ISTINU
svojoj djeci, kako to nije fer prema onima koji su nas decenijama klali, sakatili, silovali, progonili, koji su htjeli da nas pokrste (ako ostane sta zivo).
Upravo radi ovakvih opasnih komentara moramo znati svoju krvaru historiju,
da nasoj djeci nebi postala jos krvavija. Sve sto vise vriste i govore da to nije u redu, moramo biti ujedinjeniji i odlucniji da jednom za sva vremena, zastitimo sebe i svoju djecu pred navalom krvozednih ubica.
Moramo nauciti radi sebe tu tesku lekciju koja nam se ponavlja kroz historiju.
Vidim kako su poceli zvonit na sva zvona, kako nebi iznosili ovu gorku ISTINU
svojoj djeci, kako to nije fer prema onima koji su nas decenijama klali, sakatili, silovali, progonili, koji su htjeli da nas pokrste (ako ostane sta zivo).
Upravo radi ovakvih opasnih komentara moramo znati svoju krvaru historiju,
da nasoj djeci nebi postala jos krvavija. Sve sto vise vriste i govore da to nije u redu, moramo biti ujedinjeniji i odlucniji da jednom za sva vremena, zastitimo sebe i svoju djecu pred navalom krvozednih ubica.
Moramo nauciti radi sebe tu tesku lekciju koja nam se ponavlja kroz historiju.
-
tempora
Meni ima nesto iskrivljeno u tim razmisljanjima da oni koji apeluju da se ne zaboravi odmah pozivaju i na mrznju, krvoprolice i slicno.
Ako je suditi po tome kako se odnosimo prema zrtvama i mjestima zlocina, mi vec odavno ne pamtimo nista, pa stoga oni koji se boje sjecanja, ne trebaju da se plase.
Valjda po prirodi stvari, svaki covjek se odnosi drukcije prema "stvarima"( u nedostatku adekvatne rijeci). Jedni ce u zrtvama traziti opravdanje za jos vise zrtava, a drugi ce se trudi da ne zaborave i da prastaju. Jedni ne vole da se prisjecaju i ne mogu to psihicki vise podnositi a nase nije da mi ocjenjujemo legitimnost necijeg bola!
U sustini, covjecanstvo nista ne uci od istorije ali eto, covjek se nada da se mnoga zvjerstva nece ponoviti iako se ona vracaju u jos gnusnijim oblicima.
No, trebalo bi pitati majke Srebrenice i bilo koju majku BiH, kako se ona nosi sa zaboravom. Da li joj bilo ko od nas ima pravo u lice reci da zaboravi? Da njeno meso negdje trune i ceka istinu dok se mi naklapamo o tome ko vise mrzi i ko vise pravo ima da kaze drugome kako ga nije stid.
Da se znamo odnositi prema proslosti, ovakve teme ne bi bile ispolitizirane, pogotovo od muskih ucesnika foruma ovdje. Niti bi cinicnost ni arogantnost preovladavala u pitanjima, gdje ce se sugovornik do mile volje izvrjedjati i srozati mu se integritet.
Zrtve su pale, za mene nebitno kojega su imena, a jedino sto jos mozemo je ponasati se dostojanstveno prema ovome sto na zalost ne mozemo promjeniti.
Ako je suditi po tome kako se odnosimo prema zrtvama i mjestima zlocina, mi vec odavno ne pamtimo nista, pa stoga oni koji se boje sjecanja, ne trebaju da se plase.
Valjda po prirodi stvari, svaki covjek se odnosi drukcije prema "stvarima"( u nedostatku adekvatne rijeci). Jedni ce u zrtvama traziti opravdanje za jos vise zrtava, a drugi ce se trudi da ne zaborave i da prastaju. Jedni ne vole da se prisjecaju i ne mogu to psihicki vise podnositi a nase nije da mi ocjenjujemo legitimnost necijeg bola!
U sustini, covjecanstvo nista ne uci od istorije ali eto, covjek se nada da se mnoga zvjerstva nece ponoviti iako se ona vracaju u jos gnusnijim oblicima.
No, trebalo bi pitati majke Srebrenice i bilo koju majku BiH, kako se ona nosi sa zaboravom. Da li joj bilo ko od nas ima pravo u lice reci da zaboravi? Da njeno meso negdje trune i ceka istinu dok se mi naklapamo o tome ko vise mrzi i ko vise pravo ima da kaze drugome kako ga nije stid.
Da se znamo odnositi prema proslosti, ovakve teme ne bi bile ispolitizirane, pogotovo od muskih ucesnika foruma ovdje. Niti bi cinicnost ni arogantnost preovladavala u pitanjima, gdje ce se sugovornik do mile volje izvrjedjati i srozati mu se integritet.
Zrtve su pale, za mene nebitno kojega su imena, a jedino sto jos mozemo je ponasati se dostojanstveno prema ovome sto na zalost ne mozemo promjeniti.
-
da pamtis
pretjerujes druze fair.........gore je kad smeter pod tepih......ne mmoze to ostati pod tepihom vjecno.........da opominjes......nikada se nikome nigdje.......Najbolje je da pamtimo... da djeci poklanjamo nozeve i kojesta drugo slicno za rodjendane... da u prve djecje slikovnice "obavezno" postavimo ilustrovane price poput ove iznad...