Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
pusti te zenturace. ma kakva crna bol
Nije uopste tako strasno.
A momenat kada uzmes dijete na grudi, se ne moze ni sacime poredit.
Nikada u zivotu nisam osjetila vise emocija.
Ma kakva klasicna ljubav, seks i ostali bakraci.
Nekako mi bude zao sto mi zene to vise osjetimo, a muskarci su u tome dosta zakinuti.
tempora wrote:Ukoliko je moguce i pozitivne o porodjaju, jer sve zene koje sam do sada cula pricaju kao da su u tom momentu umrle. Kada bi se sudilo po pricama, niko se ne bi poradjao.
Lijepa epiduralna anestezija
... koja nekad jednostavno ne radi, ili nema vremena za nju
Ne brini, pogledaj samo koliko zena se odluci za drugo dijete, pa ces vidjeti kako se to lako zaboravi i prebrodi. Ako se prica o tome, to je potreba da se ponovo prezive ti trenuci, tako dramaticni i divni.
I opet, to nije nista spram onog sto dodje poslije porodjaja
Pomislis - koji je merak kad je beba u stomaku, pa se ne pitas jel' gladna, jel' joj hladno, ne moze da place I opet, uz sve to, koliko se nas odluci na drugo dijete? Zato sto je to jace od nas, programirani smo na to, a i da nismo - bilo bi steta ne prezivjeti tako jake i lijepe stvari.
kakva crna epiduarlna.
VINGOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO
To je cista hemija sa velikim rizikom.
tempora wrote:Ukoliko je moguce i pozitivne o porodjaju, jer sve zene koje sam do sada cula pricaju kao da su u tom momentu umrle. Kada bi se sudilo po pricama, niko se ne bi poradjao.
Ne brini, pogledaj samo koliko zena se odluci za drugo dijete, pa ces vidjeti kako se to lako zaboravi i prebrodi. Ako se prica o tome, to je potreba da se ponovo prezive ti trenuci, tako dramaticni i divni.
Pomislis - koji je merak kad je beba u stomaku, pa se ne pitas jel' gladna, jel' joj hladno, ne moze da place I opet, uz sve to, koliko se nas odluci na drugo dijete? Zato sto je to jace od nas, programirani smo na to, a i da nismo - bilo bi steta ne prezivjeti tako jake i lijepe stvari.
E vidis, ta me epiduralna anestezija interesuje U Holandiji se ona ne daje a koliko sam razumjela u Belgiji je standard. A Holandija je jedina zemlja u Evropi u kojoj se vrsi najmanje prenatalnog pregleda. Ja sam u trecem mjesecu a jos mi nije ni krv izvadjena a da ne govorim o nekim drugim stvarima. Porodjaj je skup i jedino ako si medicinski slucaj onda se mozes poroditi besplatno, inace mozes da biras kod kuce, u bolnici ili u hotelu za porodjaj.
Samim tim sto su pregledi rijetki i uglavnom povrsni, za mene vise razloga za brigu. Uredu, danas se mnogo toga moze procitati na internetu ili u knjigama ali ipak je drukcije kada razgovaras sa nekim ko je strucan po tom pitanju. A ako se ne varam svaka zena ovaj period dozivljava drukcije.
Znate...nekad pomislim da smo nakaradan narod jer nas majke rode jer su programirane, a ne jer to zele. I jer im je 90% price o djeci kuknjava....
Ja sam odlucila da ne bude tako. Ja sam militantna majka. Meni je svaki, ali svaki, trenutak ...od clear blue plusica, pa do danas najljepsi na svijetu i vrijedan postojanja.
PS Tempora duso....ako procitas ove umotvorine mladih kolega, nadam se da ce ti biti jasno zasto ne zelim o svemu na OVOM forumu. Ovaj je forum rezervisan za moju "kuja" stranu....
Moj muz je bio na oba poroda, tako da mu poradjanje nije strano. Dobro, nije se on poradjo, ali je puhko zajedno samnom. A Bosanac je
Nije tipicni, jer se nije napio kad je dobio sina, niti je ispuco sanzer preko balkona.
I najvise me nervira kada nase zene nedaju muzevima da prisustvuju porodu. Kao "sta ce mi", ili "mi to zene bolje obavimo same"
A ja uvijek kazem da i muskarci moraju vidjet taj cin radjanja jer ce samim time vise postovati i cijenit zene.
Vingo wrote:Znate...nekad pomislim da smo nakaradan narod jer nas majke rode jer su programirane, a ne jer to zele. I jer im je 90% price o djeci kuknjava....
Ja sam odlucila da ne bude tako. Ja sam militantna majka. Meni je svaki, ali svaki, trenutak ...od clear blue plusica, pa do danas najljepsi na svijetu i vrijedan postojanja.
PS Tempora duso....ako procitas ove umotvorine mladih kolega, nadam se da ce ti biti jasno zasto ne zelim o svemu na OVOM forumu. Ovaj je forum rezervisan za moju "kuja" stranu....
A wrote:Iskreno, i ja mislim da ovaj forum nije za ove price. Meni sve neprijatno
Jel' ono na Islambosni ima baska dio za "sestre" - eh, tako nesto i ovdje treba
Nekada samo nas dvije mamice molile da nam moderatori ustupe prostor, ali nam se svi ismijase. Onda smo se poklopopile, dobrovoljno napustile Forum na neko vrijeme, a evo ja se opet vratila...
Ovim temama se tako neozbiljno prilazi. Umjesto da imamo nekakvu svoju oazu
A wrote:Iskreno, i ja mislim da ovaj forum nije za ove price. Meni sve neprijatno
Nekada samo nas dvije mamice molile da nam moderatori ustupe prostor, ali nam se svi ismijase. Onda smo se poklopopile, dobrovoljno napustile Forum na neko vrijeme, a evo ja se opet vratila...
Izvini mama, ali meni zaista nije potrebna oaza! Ne vidim razloga zasto bih trebala imati neko specijalno mjesto da pitam, procitam ili saznam. Pa zaboga miloga, nije li trudnoca i porod i majcinstvo sastavni dio zivota? I zasto bi se to sada trebalo zavijati u neke posebne celofane. AKo se prica o tome ne znaci da se time nesto skrnavi!!!
Sada apsolutno vise nista ne razumijem. Mora da me opet hormoni pucaju!
E vidis, ta me epiduralna anestezija interesuje U Holandiji se ona ne daje a koliko sam razumjela u Belgiji je standard. A Holandija je jedina zemlja u Evropi u kojoj se vrsi najmanje prenatalnog pregleda. Ja sam u trecem mjesecu a jos mi nije ni krv izvadjena a da ne govorim o nekim drugim stvarima. Porodjaj je skup i jedino ako si medicinski slucaj onda se mozes poroditi besplatno, inace mozes da biras kod kuce, u bolnici ili u hotelu za porodjaj.
Samim tim sto su pregledi rijetki i uglavnom povrsni, za mene vise razloga za brigu. Uredu, danas se mnogo toga moze procitati na internetu ili u knjigama ali ipak je drukcije kada razgovaras sa nekim ko je strucan po tom pitanju. A ako se ne varam svaka zena ovaj period dozivljava drukcije.
Prvi savjet nemaš se čega unaprijed plašiti, boli ali podnošljivo, meni je na oba poroda prisustvovao muž i vjeruj mi da bi ja sad iz ovih stopa otišla i porodila se i treći put bez ikakvog straha. Osobe koje su inače isprepadane i kmezave se napate na porodu, one koje to prihvate normalno tako se i porode. Žena u mojoj sobi kod drugog poroda, "školski" se porodila, brzo i lako - poslije mužu na telefon govori kako se napatila i jedva ostala živa, ja nisam mogla vjerovati. Ako si prirodno zdrava, znači nemaš nekih urođenih bolesti srca, bubrega, visok pritisak itd nemaš razloga da se brineš. Ponašaj se normalno, samo se nemoj baviti nekim ekstremnim sportovima. Jedi umjereno i zdravo i što više se kreći na svježem zraku. To je jedan prirodan i normalan proces ništa ti se loše ne događa, jedna pozitivna bol iz koje se rađa nešto najljepše što ti se može desiti u životu. Ako tamo imaju vježbe za trudnice da vježbaš disanje obavezno otiđi dosta ti mogu pomoći stručnim savjetima za vrijeme prije u toku i poslije poroda. Sretno
meni radili epiduralnu na porodjaju (dakle prije 16 i po godina) prvi puta, drugi puta operisala sitnicu.. i treci puta prosle godine kada su mi operisali stopalo.. i nikada mi niko nista ne rece o silnom riziku..
jesam li prosla izmedju redaka.. statistike..ili je to samo prica.. kao sto kruzi ovdje medju bosankama.. ne daj da ti rade epiduralnu, poslije te citav zivot bole ledja..
jos posebno danas, tehnika epiduralne... je tako napredovala.. da bih ja, kada bi bila opet trudna, sa vrata klinike, za porodjaj, galamila
he, he... mozda da se malo vise informises. Ja sam pred porod bila uzasno strasljiva, tako da sam mislila da cu odapet. I na porodu sam cijelo vrijeme sebi postavljala pitanja "pa kad ce biti onako da vise ne mogu trpit" I kada sam rodila, opet sam nesto iscekivala.
Kada cujes i druge price koje nisu samo kuknjava, mozda se malo vise opustis.
Ujedno, mozes saznat koja su tvoja prava na porodu, sta mozes odbit, sta mozes trazit... I stvarno bude lakse kad skontas da nisi jedina koja se "tako osjeca"
Razumijem ja te hormone. Imala sam perioda kada sam na muza vristala bez ikakvog razloga
Izvini mama, ali meni zaista nije potrebna oaza! Ne vidim razloga zasto bih trebala imati neko specijalno mjesto da pitam, procitam ili saznam. Pa zaboga miloga, nije li trudnoca i porod i majcinstvo sastavni dio zivota? I zasto bi se to sada trebalo zavijati u neke posebne celofane. AKo se prica o tome ne znaci da se time nesto skrnavi!!!
Sada apsolutno vise nista ne razumijem. Mora da me opet hormoni pucaju!
Ma nije stvar celofana, nego ovdje imas sest i po mama na hiljade clanova. Meni jednostavno ne ide pricat na istoj temi o zabijanju i dojenju npr....
Dvostruka mama: 21.01.1994. - djecak, 31.07.1996. - curica.
Ponosna sam na njih i svakome bih pozeljela ovako dobru i razumnu djecu. A i nije mi bilo tesko da ih rodim... mada nisu bili zainteresovani da se rode sami, pomogla je infuziona otopina i sve je bilo gotovo za 5-6 sati...
Svi rodjeni u Sarajevu. Jedno u sred rata, drugo na pocetku mira...
Kad malo bolje razmislim, prvo dijete sam mogla malo kasnije roditi. Granate i glad - nije bas bilo veselo...