HOCEMO TRG!!!

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
vedderedi

Post by vedderedi »

Manite se suplje price, proslijedite link za peticiju na adrese sto vise ljudi i na kraju da se ovo uputi kantonu da se zaustavi gradnja ovog monstruma i da konacno glavni grad dobije trg kakav i zasluzuje!
jusuff

Post by jusuff »

vedderedi wrote:Manite se suplje price, proslijedite link za peticiju na adrese sto vise ljudi i na kraju da se ovo uputi kantonu da se zaustavi gradnja ovog monstruma i da konacno glavni grad dobije trg kakav i zasluzuje!
peticija? zaustavljanje gradnje? trg kakav grad zasluzuje? :-)

cujemo li se, profesore :D
jusuff

Post by jusuff »

A wrote:
jusuff wrote:peticija? zaustavljanje gradnje? trg kakav grad zasluzuje? :-)

cujemo li se, profesore :D
Ako imas vremena, procitaj linkove koje smo ovdje vec predlozili, na http://www.a4a.info, mozes naci citav historijat sage Sarajka. Tu ces vidjeti da su, najvise zahvaljujuci akciji arhitekata Sarajeva, investitori bili prinudjeni odbaciti prvi projekat (jedan grooooozni mastodont na sred trga) i raspisali javni konkurs. Tko zna, ako se gradjani mobilizuju... mozda se moze nesto i napraviti.
aha, osim potpisa na peticiji trebalo bi u uplatiti koju km bbi banci na ime odstete...
odmorite peticionasi, davno propala ideja
vedderedi

Post by vedderedi »

Odmori ti na nekoj drugoj temi. Glas naroda je najjaci jer je narod taj koji bira vlast, ako bude i dovoljno uporan mozda uskoro i budemo imali trg u centru grada.
Last edited by vedderedi on 03/03/2006 17:50, edited 1 time in total.
vedderedi

#55 Re: HOCEMO TRG!!!

Post by vedderedi »

nokia6170 wrote:...dosta nam je vise poslovnih centara u besposlenoj drzavi.
Ovo je jedna od najboljih izjava na ovom forumu! :thumbup:
nokia6170

Post by nokia6170 »

zahvaljujem se svima koji daju doprinos ovoj temi....i dalje mislim da sa jednom dobrom i kvalitetnom inicijativom, popracenom medijski, mozemo uticati na sudbinu ovog prostora.
winetou

Post by winetou »

Kako će se zvati trg? :D
B.H.TDI.

Post by B.H.TDI. »

mehopuzic wrote:optimista si, ali ja vise ocekujem da ce tu teroristi-vehabijski podici jos jednu dzamiju i "obrazovni centar za islamsku mladez" nego napraviti trg...

pa bolan nemamo parka kako treba, opstina centar je htjela napraviti do narodnog pozorista park sa fontanom(to je ono sto ima svaki veci civilizovani grad), ali ne islamska zajednica je nasla da je to prije 1000 godina pripadalo njima i sad tu hoce praviti dzamiju...

pa ko da je to uvijek njihovo bilo, sta ako se sad pojave bogumili ili iliri i kazu e ne to je nase, rusi sve sto ste napravili

:x :x :x :x :x :x treba ici odavde
Momak pazi sta pricas, odnosno sta mlatis. Mislim da bi ti bilo bolje da se ubuduce umivas hladnom vodom. Mozda te ona malo rastrese pa ti mozdane celije napokon profunkcionisu. A i pozeljno bi bilo da se fatas knjige, red bi bio da i ti nesto naucis.
dinash

Post by dinash »

A wrote:Interesantno je da od pocetka price o Sarajki, prije prodaje BBI-u, svi ignorisu cinjenicu da je postojeca armirano-betonska strutkura ostala netaknuta i u savrsenom stanju, te da je bilo moguce "obuci" taj objekat potpuno drugacije, da tako promjeni namjenu i izgled, uz zadrzavanje postojeceg gabarita. Nije ni to trg kakav bi gradu trebao, ali je ako nista zadrzavanje volumena na koji je grad navikao, koji ostavlja odredjenu "prozracnost" i vezu sa velikim parkom. Prazni prostor koji je ostavljala Sarajka, imao je vec izvjesni oblikovni i funkcionalni potencijal koji se mogao odlicno iskoristiti i stvoriti time tu zeljenu vezu park - trg.
true. u ljubljani su upravo to uradili sa fasadom robne kuce NAMA koje je nesto starija zgrada ali vrlo slicnog stila ...
nokia6170

Post by nokia6170 »

konacno da su se ukljucili u ovu raspravu i ljudi kojima je ova tema struka..mada isto svidjelo se to nekome ili ne...upravo su te iste arhitekte ponajvise krive sto se u sarajevu gradi kako se gradi i sto pristaju da budu dio obe monstruoznosti gradjenja u nasem glavnom gradu.

konacno je nekima iz te struke proradila savjest.

eticki i profesionalno od inzinjera gradjevinske i arhitektonske struke se i ocekuje da budu nosioci ideje trga, kao necega po cemu ce sarajevo biti prepoznatljivo.

greske se jesu pravile u proslosti, (izgradnjom sarajke) ali na greskama bi se trebali uciti i nedozvoliti da se ponavljaju.

bilo bi dobro kada bi neko ko se razumije u photoshop ili neki drugi graficki program pokusao napraviti virtuelno izdanje trga. u najmanju ruku da to bude prikazano graficki kao park sa cvjecnjakom. mislim da bi se mnogi iznenadili kako bi to dobro izgledalo.
AmirAga

Post by AmirAga »

treba zavti bakira iz 60 minuta i senadov cd ...
nokia6170

Post by nokia6170 »

naravno da je bitno ukljuciti medije sto je to vise moguce, ali isto tako apelovati na sve politicke partije da daju svoj doprinos ovoj temi.

volio bi da napomenem da koliko god to nemoguce zvucalo nekima, pravno postoji mogucnost da gradjani sprijece izgradnju bilo cega sto se nalazi u njihovoj opcini. statutima opcina su obezbjedjeni mehanizmi kako gradjani mogu da uticu na sve sto se desava u opcini u kojoj zive.

prije svega ovdje mislim na referendum kao sredstvo neposredne participacije gradjana u odlucivanju. referendumom se odlucuje o najbitnijim stvarima u opcini kao sto je npr izmjena granice opcine, a izmedju ostalog i prostornih planova (vidi clan 54. statuta opcine centar). najlaksi nacin raspisivanja referenduma je da inicijativom to pokrene opcinski nacelnik (ta osoba dolazi iz politicke partije i zato sam ranije naglasio da ovdje treba vrsiti pritisak na politicke partije). takodje inicijativu pred opcinskim vijecem (koje donosi odluku o referendumu) moze pokrenuti jedna trecina opcinskih vijecnika kao i jedna petina mjesnih zajednica o cemu odluku donose savjeti mjesnih zajednica. dakle raspisivanje referenduma nije bozije slovo i sa prakticnog aspekta je vrlo jednostavno.

pravno gledajuci privatna imovina jeste neprikosnovena i zasticena (u smislu da neko istakne da je taj prostor sada privatna imovina BBI banke)...ipak i sama privatna imovina podlijeze odredjenim ogranicenjima u skladu sa zakonom. tu prije svega mislim na exproprijaciju privatnog vlasnistva u javnom interesu (ovo je definitivno javni interes). vlasnik se obesteti bilo putem ponude, bilo sudskim putem, ali imovina postaje ponovo opcinsko vlasnistvo. takodje, prije svega BBI banci treba kompromisno ponuditi alternativnu lokaciju koja bi zadovoljila njegove potrebe.

mi gradjani nismo ni svjesni koliki uticaj mozemo imati na dogadjanja u nasem gradu, samo sto smo ili pasivni ili totalno neupuceni u svoja prava. nazalost, sva ova prava mogu ostvarivati samo gradjani registrovani u opcini centar, sto znaci iskljucuje participaciju gradjana ostalih opcina sa pravne strane.

za kraj citiracu vam samo jedan dio preambule statuta opcine centar:

"Opredijeljeni da, predstavljajući građane Općine Centar Sarajevo, štite interes i
promoviraju razvoj, vrše funkciju samouprave u okviru ustava i zakona i promoviraju
kulturni, civilni i privredni razvoj, te, uz nadležnosti općine, izvršavaju nadležnosti
koje su općini prenijeli država Bosna i Hercegovina, Federacija Bosne i Hercegovine
i Kanton Sarajevo;....
....U želji da podstiču učešće građana u procesu političkog djelovanja s ciljem ostvarivanja
ideala mira, solidarnosti i ekonomske integracije i promoviraju kulturu mira,
slobode i ljudskih prava, posredstvom kulturnih, istraživačkih, obrazovnih, kooperativnih
i informativnih inicijativa i promovirajući sigurnost i društvenu povezanost
sredstvima koja se zasnivaju na dijalogu i mirnom sučeljavanju, osiguravajući prevenciju
i rješenje sukoba uz pomoć sredstava tolerancije, pomirenja i posredovanja;....
.....Predani zaštiti okoline od svakog oblika zagađivanja, održavanju i zaštiti njenog
kvaliteta, te njenom usklađivanju sa neophodnim razvojem zajednice, uz davanje
prednosti inicijativama koje omogućavaju da se postigne maksimalna zaštita okoline,
kao i zaštita i očuvanje prirodnog, historijskog, umjetničkog i arheološkog nasljeđa;....."

pozdrav svima

p.s. bilo bi dobro da svi malo procitaju akte opcine u kojoj zive da bi znali kome i kako se mogu obratiti s ciljem ostvarivanja svojih prava.
A-ZO

Post by A-ZO »

Mahalac

Post by Mahalac »

Ma stvarno bi bilo steta ne pokusati uraditi nesto konkretno na ovom planu a mislim da bi i sami investitori ako bi dozvolili takvo sto pridobili ogromne simpatije za svoj potez. Naravno treba realno sagledati stvar i nadoknaditi materijalnu stetu istim. Bilo bi stvarno fino i da Senad(cd) pokrene ovu inicijativu na jednom od svojih dnevnika.

STVARNO BI VRIJEDILO :shock:
cowboy

Post by cowboy »

Kakav ba trg!? Pa jeste li culi ko je kupio lokaciju? Ne kupuju Cengic i njegovi arapski "investitori" lokacije da bi pravili trgove. Ovo nije primjer ulaganja stranog kapitala kojemu se svi BH nadaju, vec samo jos jedna manipulacija, kako zakona tako i glasaca. Koliko se sjecam, bio je tender otvoren i lokaciju kupise Italijani. Nakon sto su isplatili radnike nekadasnje Sarajke, nasa "vlast" je naprasno nasla kojekakve razloge da ponisti tender i odyebe italijansku firmu, koja se povukla s naseg trzista sa gubitkom. Nedugo poslije BBI uzme lokaciju za male pare, bez obaveze da isplati radnike Sarajke, jer su to glupi Italijani vec obavili.
To se moze samo desiti u ovom poslijeratnom prchvajzu od drzave. :? Slicna stvar se desila i sa lokacijom nekadasnje gradske kafane kod Katedrale. McDonalds je htio, ostao je odyeban, BBI je dobio. Ne kazem da bi McDonalds bio nesto reprezentativniji, no barem bi 20ak neuposlenih mladica i djevojaka imalo posao u tri smjene. Ovako sa BBI imaju dvije neraspolozene sluzbenice (bez portira).

Zato prije nego pocnete snivati o lijepom trgu, i fontanama, i popodnevnoj kafici, i cemu sve ne, prvo se iskreno upitajte da li uopste ima smisla. Jer lokaciju nije kupio covjek poznat po gradnji parkova vec po veoma zakulisnim radnjama, sa sumnjivim kapitalom, covjek koji ne moze putovati u EU ili USA, jer im je sumnjiv. Odron, klasicni.
Mahalac

Post by Mahalac »

Sasu ti to nama pravo cowboyski a sto je najgore ubitacno tacno :-)
saim_adka

Post by saim_adka »

.
Last edited by saim_adka on 25/01/2017 10:21, edited 1 time in total.
BigBalabuto

Post by BigBalabuto »

Sce što znam o ovoj temi je da su radnici UNIME kreditno bnili zaduženi za 74.000.000.000,00 bivših dinara, i svoji radom i trudom sve otplatili.

-da je radi tog kredita moja porodice bila uskračena za izvjesna sredstva.

-takodjer znam da u Sarajku nisam ušao, dugo dugo,do pred sami rat.

-srce me veže za staru kuglanu, gradsku kafanu i kino Dubrovnik.

-svejedno mi, šta će biti napravljeno na tom mjestu, ali mi nije svejedno pri pomisli gdje su svi oni koji su Sarajku izgradili .
FX1

Post by FX1 »

ne znam zasto se tema ponavlja, ali cu ponoviti svoj post:

"Fina ideja.

Nazalost samo ideja - skupa i nemoguca.

Sarajevu treba trg i realizacijom ove ideje to bi se rijesilo. Medjutim, RK je u vlasnistvu BBI i tu se nista ne moze uraditi. Projekat bi bio skup, a dobiveni trg bi bio omedjen poprilicno ruznim i bezlicnim zgradama, te presjecen tramvajskom prugom. Treba predvidjeti da bi tunel vjerovatno stvarao buku i prasinu, te kako to kod nas cesto biva bio prljav i slabo osvijetljen.

Problem trga bi se, po meni, jednostavnije, lakse i jeftinije rijesio kada bi se samo poravnao trg kod Svjetlosti (Trg Oslobodjenja - Alija Izetbegovic, ako se ne varam) i grozni parking ispred Doma armije.

To skoro nista ne kosta, a park ovakav kakav jeste je ruzan i nefunkcionalan. Dobiveni trg bi bio dovoljno velik, lociran u samom centru i omedjen za sarajevo reprezentativnom arhitekturom. Spojio bi prostor od Prve gimnazije, Doma armije, Trznice Markale (Gajev trg i dalje pijacu Markale), pa cak donekle i prostor ispred Katedrale. Moguce bi ga bilo prosiriti prema rijeci tako da ukljucuje Metalac i onaj lijepi ali pusti prostor oko Opstine Stari grad koji je opet povezan sa ulicom i prostorom oko bivseg kefea Estrada i dalje mostom sa Atmejdanom.

Treba znati da su komunisti napravili taj park sa uzdignutim zardinjerama, grmljem, sibljem i improvizovanim puteljcima upravo kako bi tom prostoru oduzeli funkciju trga gdje se, jeli, radnici skupljaju da protestuju i sl. Prema filozofiji bivseg sistema trg i bilo kakva dogadjanja na gradskim trgovima mogu znaciti samo probleme, a nisam siguran da tu nije radlila i necija malicioznost prema Sarajevu kao gradu.

Ideja trga kod Svjetlosti, po meni je izvodiva i nesto za sta se moze i treba boriti."
pape
Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.

Post by pape »

FX1 wrote: Treba znati da su komunisti napravili taj park sa uzdignutim zardinjerama, grmljem, sibljem i improvizovanim puteljcima upravo kako bi tom prostoru oduzeli funkciju trga gdje se, jeli, radnici skupljaju da protestuju i sl. Prema filozofiji bivseg sistema trg i bilo kakva dogadjanja na gradskim trgovima mogu znaciti samo probleme, a nisam siguran da tu nije radlila i necija malicioznost prema Sarajevu kao gradu.
:zzzz: Dobro je vise, ... vi ... qrceve demokrate, .... ima li ista za sto nisu komunjare krive. :D
I sad vi kao, .... zabrinuti za parkove. :zzzz:
Sta ste uradili da ono malo postojecih parkova ocuvate i oplemenite?
Park "at mejdan" ste oskrnavili onom kerefekom od birtijice u sredini, ... u parku na C. Vili nikla nova dzamija, .... mnostvo malih parkova su postala parkiralista, ..... kriminalci voze svoje dorate kroz pjesacke zone ... etc, ... etc.
I sta kazes, ... komunjare oduzele trgovima funkciju, ... jel`, .... da se radnici nebi mogli skupljati i protestovati. :oops: :zzzz:
Za protest nije neophodan trg, ..... moze se to obaviti i na drugom mjestu, ... demokratski, .... zar ne? :oops: :zzzz:
Image
BigBalabuto

Post by BigBalabuto »

[quote="FX1"]Treba znati da su komunisti napravili taj park sa uzdignutim zardinjerama, grmljem, sibljem i improvizovanim puteljcima upravo kako bi tom prostoru oduzeli funkciju trga gdje se, jeli, radnici skupljaju da protestuju i sl. Prema filozofiji bivseg sistema trg i bilo kakva dogadjanja na gradskim trgovima mogu znaciti samo probleme, a nisam siguran da tu nije radlila i necija malicioznost prema Sarajevu kao gradu.

bilo je diktata šta i kako će se graditi, bili su i urbanistički planovi, štimani dotjeravani, mjenjani

sad ništa nema, gradi ko šta hoće i kako hoće ili gradi onaj ko turne više a za trg se nemojte brinuti, prostor trga se dobio rušenjem znaćajnog historiskog prostora u M.M. Bašeskije gdje je bio smješten pretpostavljam Centrotrans

zar mislite da su novi huni nježni prema vašem gradu
FX1

Post by FX1 »

@pape
dobro, ba, imas gomilu tema za takve price i prepucavanje. ovdje se prica o urbanizmu i centralnom trgu u gradu sarajevu. a ti, bilesi i sliku prikacio...! FYI iako nisam siguran da mi se paviljon u Atmejdan parku svidja, on je postojao i za vrijeme austrougarske.

tu dolazimo do Balabutovih 'Huna' koji zaista nisu imali nikakve milosti prema gradu, a o razvojnim planovima da i ne pricamo. ideja o Centrotransovoj garazi i barakama u centru grada je vrlo interesantna.

pada mi u oci da se o trgu kod robne kuce pocelo raspravljati tek nakon sto je zgrada uklonjena. dok je ta kuca strave godinama stajala prazna i jos uvijek bila u drzavnom vlasnistvu niko nije spominjao slicna rjesenja.

sad, da li su obicni gradjani takvo nesto mogli i trebali osmisliti zaista ne znam, ali to sigurno ide na dusu nasim vrlim arhitektama i poglavicama koji su tuda svaki dan sutke prolazili, a sad su odjednom puni ideja.

i dalje mislim da bi to bio velik, potreban, nemoguc i jako ruzan trg. reprezentativni objekti Bosna auta i Feroleketra radjeni kasnom u pseudo-istocnonjemackom stilu bili bi ponos nasega grada u 21st.
Prenj

Post by Prenj »

FX1 wrote: ...
Treba znati da su komunisti napravili taj park sa uzdignutim zardinjerama, grmljem, sibljem i improvizovanim puteljcima upravo kako bi tom prostoru oduzeli funkciju trga gdje se, jeli, radnici skupljaju da protestuju i sl. Prema filozofiji bivseg sistema trg i bilo kakva dogadjanja na gradskim trgovima mogu znaciti samo probleme, a nisam siguran da tu nije radlila i necija malicioznost prema Sarajevu kao gradu.
...
Znaci, tebi je taj park viska, a ja bih te pitao, koliko Sarajevo ima povrsina koje se uopste mogu nazvati parkom?
Teza o postavljenim zardinjerama ko brani za demontracije je potpuno neutemeljena: Kada demonstracije buknu one se organizuju ispred sjedista organa vlasti ili u glavnim ulicama, sto se dalo provjeriti jako cesto za ovih 15 najtezih godina, bas kao i 1968., kada su u Sarajevu protestovali studenti.
Uostalom, kada je otisla nenarodna vlast, nova "narodna" je sve to mogla ispraviti, zar ne?
Pa zar nije licno Bakir Izetbegovic bio na celu Zavoda za izgradnju grada sve ratne godine? Ili je to samo bio nacin da izbjegne vojnu obavezu?
Pitas se, zasto se bunimo tek sada. Zato sto smo svo vrijeme vjerovali da ce umjesto Sarajke niknuti nesto lijepo i gradu potrebno, a ne neboder sa stanovima za elitu.
Uostalom, nije bez razloga otjeran "Benetton" ...
rajvosa

Post by rajvosa »

FX1 wrote:ne znam zasto se tema ponavlja, ali cu ponoviti svoj post:

"Fina ideja.

Nazalost samo ideja - skupa i nemoguca.

Sarajevu treba trg i realizacijom ove ideje to bi se rijesilo. Medjutim, RK je u vlasnistvu BBI i tu se nista ne moze uraditi. Projekat bi bio skup, a dobiveni trg bi bio omedjen poprilicno ruznim i bezlicnim zgradama, te presjecen tramvajskom prugom. Treba predvidjeti da bi tunel vjerovatno stvarao buku i prasinu, te kako to kod nas cesto biva bio prljav i slabo osvijetljen.

Problem trga bi se, po meni, jednostavnije, lakse i jeftinije rijesio kada bi se samo poravnao trg kod Svjetlosti (Trg Oslobodjenja - Alija Izetbegovic, ako se ne varam) i grozni parking ispred Doma armije.

To skoro nista ne kosta, a park ovakav kakav jeste je ruzan i nefunkcionalan. Dobiveni trg bi bio dovoljno velik, lociran u samom centru i omedjen za sarajevo reprezentativnom arhitekturom. Spojio bi prostor od Prve gimnazije, Doma armije, Trznice Markale (Gajev trg i dalje pijacu Markale), pa cak donekle i prostor ispred Katedrale. Moguce bi ga bilo prosiriti prema rijeci tako da ukljucuje Metalac i onaj lijepi ali pusti prostor oko Opstine Stari grad koji je opet povezan sa ulicom i prostorom oko bivseg kefea Estrada i dalje mostom sa Atmejdanom.

Ideja trga kod Svjetlosti, po meni je izvodiva i nesto za sta se moze i treba boriti."

Svaka cast za post,
obrazlozenje je odlicno. Davno prije rata sam govorio prijateljima upravo o nedostatku trga u Sarajevu .Predlozio sam im da se trg Oslobodenja spoji sa Strosmajerovom ulicom za tu ideju bilo bi neophodno porusiti sve objekte ukljucujuci i zgradu Ekonomskog Fakulteta naravno saborna crkva ostaje .
Zasto
Zato sto je to jedinstven prostor u Sarajevu i Bosni gdje se u neposrednoj blizini nalaze katolicki,pravoslavni ,jevrejski i islamski vjerski objekti...
Ja sam za
Pozdrav
FX1

Post by FX1 »

@prenj
pravo da ti kazem, za mene taj prostor i nije park. ako jeste, onda je, takav kakav jeste - visak. pa, tu nema ni 3 kvadrata travnate povrsine, nema cvijeca. to je uglavnom neko siblje, kamen, mramorne gromade i prljave i krnjave plocice. istina, drveca bi mi bilo zao, ali onog multikulturnog kuronje, vala ne bi. kao sto rece rajvosa, tu se na nekoliko stotina metara razdaljine nalazi dovoljno multikulture (multireligioznosti) da to mozemo izvoziti.

bilo bi mi drago kad se politika i izbori ne bi mjesali u teme o urbanizmu. to stoji i za ovaj forum, a pogotovo za one koji odlucuju o tome. teza da je bilo koji direktor zavoda za izgradnju grada tokom rata mogao rekonstruisati taj trg (ili bilo sta drugo - (re)konstruisan je npr tunel ispod piste, sjecas se?!) je suluda jednako kao i tvrdnja da je neko na toj funkciji bio da bi se krio od vojske. slazem se da se to moglo uciniti poslje rata, koji je btw. zavrsen prije 10 godina.

ja se prevashodno pitam zasto su arhitekti i urbanisti sutili. kao sto se vidi iz prilozeng, onaj ko sjedi i ceka da 'nikne nesto lijepo' nece nista docekati.
Post Reply