Eko katastrofa u Neretvi???
Moderator: anex
- Fair Life
-
Stari
U vezi ovoga sto pise u textu kojeg je Edit linkovala ...mogu samo samo reci....premda ce me Prenj oderati zbog ovog.
Vidis li Prenj kako hidroelektrane i brane ...mogu imati i pozitivnu ulogu u svemu tome...da nije bilo brane HE Grabovica ...otislo bi sve k vragu. Pa ti budi protiv njihove izgradnje i u buduce.
Vidis li Prenj kako hidroelektrane i brane ...mogu imati i pozitivnu ulogu u svemu tome...da nije bilo brane HE Grabovica ...otislo bi sve k vragu. Pa ti budi protiv njihove izgradnje i u buduce.
-
vratnik
Mrzim pozive na linc, fetve i slichne gluposti, ali bi u slucaju ovog gore spomenutog ministra stvarno trebalo zaboraviti legalne metode kazne.. Rakitnica, ostavka par dana prije ove ekoloske katastrofe, igranje sa igracima koji u prirodnim bogatsvima ne vide nista vise od par kilovata elektricne energije.. Sve to debelo smrdi.
...valja mi uzeti odmora jedno mjesec dva, da pokazem djeci jos par lijepih mjesta dok su jos tu. Vrijeme mi istice. Tuga.
...valja mi uzeti odmora jedno mjesec dva, da pokazem djeci jos par lijepih mjesta dok su jos tu. Vrijeme mi istice. Tuga.
-
Prenj
Nema tog tuznog dogadjaja za koji se ne moze napraviti i cinicna interpretacija.Stari wrote:U vezi ovoga sto pise u textu kojeg je Edit linkovala ...mogu samo samo reci....premda ce me Prenj oderati zbog ovog.
-
Stari
De de ...sta odmah dizes dreku ...naznacio sam da se salim. Raspravu o elektroenergetskoj buducnosti BiH cemo ostaviti za drugu zgodu.Prenj wrote:Nema tog tuznog dogadjaja za koji se ne moze napraviti i cinicna interpretacija.Stari wrote:U vezi ovoga sto pise u textu kojeg je Edit linkovala ...mogu samo samo reci....premda ce me Prenj oderati zbog ovog.
-
Prenj
Ramizu Mehmedagicu, koji je na duznosti ministra proveo OSAM GODINA, trebalo bi zabraniti bilo kakvo daljnje zaposlenje u drzavnoj sluzbi.vratnik wrote:Mrzim pozive na linc, fetve i slichne gluposti, ali bi u slucaju ovog gore spomenutog ministra stvarno trebalo zaboraviti legalne metode kazne.. Rakitnica, ostavka par dana prije ove ekoloske katastrofe, igranje sa igracima koji u prirodnim bogatsvima ne vide nista vise od par kilovata elektricne energije.. Sve to debelo smrdi.
-
vratnik
Evo sad sam procitao na stranici njemackog ministarstva za okolis (http://www.umweltbundesamt.de/uba-info- ... henyle.htm) o ovom otrovu.. Ukratko: zabranjen je na citavom svijetu, i nije jednostavan za unistiti. Ali postoji mogucnost spaljivanja u specijalnim pecima i u posebnim cementarama.. Da li je moguce to spaliti u Kaknju, to se sigurno da provjeriti. Naravno, ako neko ima interesa da to pokusa (Svabe to sigurno nece odbiti, ako ih neko pita za pomoc)..
Mozda bih ja trebao napisati kakvo pismo i poslati ga na adresu gore spomenutog ministarstva..
Mozda bih ja trebao napisati kakvo pismo i poslati ga na adresu gore spomenutog ministarstva..
-
Prenj
I to sve naravno kosta!vratnik wrote:Evo sad sam procitao na stranici njemackog ministarstva za okolis (http://www.umweltbundesamt.de/uba-info- ... henyle.htm) o ovom otrovu.. Ukratko: zabranjen je na citavom svijetu, i nije jednostavan za unistiti. Ali postoji mogucnost spaljivanja u specijalnim pecima i u posebnim cementarama.. Da li je moguce to spaliti u Kaknju, to se sigurno da provjeriti. Naravno, ako neko ima interesa da to pokusa (Svabe to sigurno nece odbiti, ako ih neko pita za pomoc)..
Da nije mozda u pozadini cijelog slucaja namjera Elektroprivrede da ustedi pare, tako sto ce iskipati ulje u Neretvu?
Cijela prica oko pokusaja kradje smrdi do neba.
-
mostarac
samo cu reci da niko Mostar jos nije obavjestio kakvo je stanje sa pitkom vodom. Veci dio grada pije Neretvu kao posljedica podjele grada, jerprije rata smo pili pritoku Radobolju sa njenog izvoprista Studenac, medjutim neki briljantni um nas je prebacio na neretvu.
gradjani Mostara nisu dobili nikakvo obavjestenje ni od koga sta da radimo i koliko je ovo sve opasno po nase zivote.
Zalosno
gradjani Mostara nisu dobili nikakvo obavjestenje ni od koga sta da radimo i koliko je ovo sve opasno po nase zivote.
Zalosno
-
vratnik
Ma prica o kradji je prica za malu djecu.. Ali je otrov tu, i ja bih volio da znam sta ce se desiti ako pojedem pastrmku iz pogodjenog podrucja.Prenj wrote:I to sve naravno kosta!vratnik wrote:Evo sad sam procitao na stranici njemackog ministarstva za okolis (http://www.umweltbundesamt.de/uba-info- ... henyle.htm) o ovom otrovu.. Ukratko: zabranjen je na citavom svijetu, i nije jednostavan za unistiti. Ali postoji mogucnost spaljivanja u specijalnim pecima i u posebnim cementarama.. Da li je moguce to spaliti u Kaknju, to se sigurno da provjeriti. Naravno, ako neko ima interesa da to pokusa (Svabe to sigurno nece odbiti, ako ih neko pita za pomoc)..
Da nije mozda u pozadini cijelog slucaja namjera Elektroprivrede da ustedi pare, tako sto ce iskipati ulje u Neretvu?
Cijela prica oko pokusaja kradje smrdi do neba.
Evo ti slicna prica svicarskog koncerna SIKA Chemie AG: oni su "rijesili" problem opasnog otpada tako su to zatrpali u pustinji, nakon sto su ih Zeleni provalili su to k'o fol poslali brodom (negdje, ne sjecam se tacno) i bord je "u misterioznim okolnostima" potonuo.. Samo sto se to sve radilo prije dvadesetak godina, sad su i najgori menadzeri (na zapadu) svjesni da i ekoloska katastrofa u Zanzibaru ima veze ako nista sa gripom ptica selica u Svicarskoj, tako da slusaju savjete ekoloski svjesnijih. Mi kasnimo, tako da je i pojam ekoloske svijesti nesto za ismijavanje..
-
Prenj
Vas ce Meha posebno pripaziti ... kao i do sada ...mostarac wrote:samo cu reci da niko Mostar jos nije obavjestio kakvo je stanje sa pitkom vodom. Veci dio grada pije Neretvu kao posljedica podjele grada, jerprije rata smo pili pritoku Radobolju sa njenog izvoprista Studenac, medjutim neki briljantni um nas je prebacio na neretvu.
Zalosno
-
vratnik
Ja na tvom mjestu ne bih pio tu vodu. Sad sam pricao sa Dr. Ahlers (ministarstvo za okolis / Dessau. On je rekao da je to najbolje sakupiti (kao sto skupljaju naftu) i spaliti (ali ne u basti vec u ovim pecima, ili cementari). Problem, kao sto je neko napisao nije u akutnoj opasnosti po zdravlje, vec u kronicnoj. Ono sto ce mozda nase natjerati na akciju je da bi mogli postati neplodni i impotentni.. I najmanje kolicine u organizmu izazivaju "seksualnu bezvoljnost" ( izmislih rijec!! ). obavezno i obalu rijeke dekontaminirati.. (moram nazvati, cisto iz radoznalosti, na nekom smetljistu i pitati koliko ce me to kostati da spalim tonu PCB iz podruma, da vidim makar kolika je cijena zdravlja mostaraca.mostarac wrote:samo cu reci da niko Mostar jos nije obavjestio kakvo je stanje sa pitkom vodom. Veci dio grada pije Neretvu kao posljedica podjele grada, jerprije rata smo pili pritoku Radobolju sa njenog izvoprista Studenac, medjutim neki briljantni um nas je prebacio na neretvu.
Zalosno
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
Radio-FBiH javlja da se NE RADI O KANCEROGENOM ULJU, a još niko nije izjavio da je PCB, odnosno piralen.vratnik wrote:Ja na tvom mjestu ne bih pio tu vodu. Sad sam pricao sa Dr. Ahlers (ministarstvo za okolis / Dessau. On je rekao da je to najbolje sakupiti (kao sto skupljaju naftu) i spaliti (ali ne u basti vec u ovim pecima, ili cementari). Problem, kao sto je neko napisao nije u akutnoj opasnosti po zdravlje, vec u kronicnoj. Ono sto ce mozda nase natjerati na akciju je da bi mogli postati neplodni i impotentni.. I najmanje kolicine u organizmu izazivaju "seksualnu bezvoljnost" ( izmislih rijec!! ). obavezno i obalu rijeke dekontaminirati.. (moram nazvati, cisto iz radoznalosti, na nekom smetljistu i pitati koliko ce me to kostati da spalim tonu PCB iz podruma, da vidim makar kolika je cijena zdravlja mostaraca.mostarac wrote:samo cu reci da niko Mostar jos nije obavjestio kakvo je stanje sa pitkom vodom. Veci dio grada pije Neretvu kao posljedica podjele grada, jerprije rata smo pili pritoku Radobolju sa njenog izvoprista Studenac, medjutim neki briljantni um nas je prebacio na neretvu.
Zalosno
-
vratnik
Ne znam Pipi, ali postoji mogucnost da jeste. U gore postiranim linkovime se govori o "uljnoj mrlji" i "rashladnom ulju". Valjda odgovorne osobe iz elektrane znaju koje su ulje koristili?
A ja bih bio najsretniji da je to maslinovo ulje..
A ja bih bio najsretniji da je to maslinovo ulje..
-
Edit
Radi FBiH ocito onda djeluje u sluzbi zataskavanja... koji im je to pouzdani izvor izjavio da to ulje nije kancerogeno?PipiDugaDevetka wrote: [Radio-FBiH javlja da se NE RADI O KANCEROGENOM ULJU, a jo¹ niko nije izjavio da je PCB, odnosno piralen.
Kakvo ulje se koristilo u hidrocentrali? Biljno? Jestivo? Svasta!!!
-
Prenj
Prvo ne javljaju nista, onda jave sta nije?Edit wrote:Radi FBiH ocito onda djeluje u sluzbi zataskavanja... koji im je to pouzdani izvor izjavio da to ulje nije kancerogeno?PipiDugaDevetka wrote: [Radio-FBiH javlja da se NE RADI O KANCEROGENOM ULJU, a još niko nije izjavio da je PCB, odnosno piralen.
Kakvo ulje se koristilo u hidrocentrali? Biljno? Jestivo? Svasta!!!
Sta jeste?
-
Edit
samo sto spaljivanje na smetljistu nije nikakvo rjesenje... a veliko je pitanje da li se bezopasno to moze uraditi i u Kaknju!vratnik wrote:(moram nazvati, cisto iz radoznalosti, na nekom smetljistu i pitati koliko ce me to kostati da spalim tonu PCB iz podruma, da vidim makar kolika je cijena zdravlja mostaraca.
-
vratnik
Cementara samo ako se radi o .. (neke posebne cementare koje prze na nekoj ogromnoj temperaturi, po rijecima ovog Dr. s kojim sam razgovarao je to jedini nacin za unistiti. Ljudi (Svabe na ovoj gore stranici) NUDE SAVJETE, treba ih samo kontaktirati.Edit wrote:samo sto spaljivanje na smetljistu nije nikakvo rjesenje... a veliko je pitanje da li se bezopasno to moze uraditi i u Kaknju!vratnik wrote:(moram nazvati, cisto iz radoznalosti, na nekom smetljistu i pitati koliko ce me to kostati da spalim tonu PCB iz podruma, da vidim makar kolika je cijena zdravlja mostaraca.
Postoji naravno i mogucnost da se to negdje deponuje. Spaljivanje na smetljistu oslobadja izmedju ostalog dioxin.), nisam hemicar, tako da ne mogu sve ni prenijeti.
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
Radio-FBiH je naveo izvor informacije, ali nisam zapamtio....Meni se čini da SE NIŠTA NE DEŠAVA SLUČAJNO, .....ma, ne mogu sve povezati._BosanaC wrote:Radio BiH se zna ciji je i u cijoj je sluzbi... Javice ako treba da je to i pozeljno te da isto ulje treba izliti i na drugim rijekama
-
sunday_morning
Evo sta kaze prof.dr. Basic sa RGF Tuzla o spaljivanju piralena...Edit wrote:vratnik wrote:samo sto spaljivanje na smetljistu nije nikakvo rjesenje... a veliko je pitanje da li se bezopasno to moze uraditi i u Kaknju!
opet napominjem da se je o PCB-u prica pokrenuta kada su u javnost procurili podaci o nekom Ceskom institutu koji je istrazivao zagadjenje na lokacijama u Tuzli i Sarajevu...istrazivanje je narucila EU...
Kancerogeni PCB ne smije se spaljivati ni po koju cijenu
Otkriće da je na nekoliko lokacija u Tuzli koncentracija kancerogenog polihloralnog bifenila (PCB) mnogostruko veća od dozvoljene, izazvalo je veliko uznemirenje u gradu soli. Reagovalo je Kantonalno tužilaštvo, ali ono što građane najvise zanima, pogotovo zbog činjenice da se radi o veoma frekventnim lokacijama (hotel "Tuzla" i Vatrogasni dom), jeste kako se kancerogeni spoj može ukloniti.
- PCB se ne smije spaljivati ni po koju cijenu, jer se tada oslobađaju još dva otrovnije elementa, fozgen i dioksin - kaže prof. dr. Abdulah Bašić sa Katedre za energetske resurse, sigurnost i ekologiju tla na Univerzitetu u Tuzli.
Jedini način da opasnost bude uklonjena, prema njegovim riječima, jeste prečišćavanje zemlje u specijalnim fabrikama kakve trenutno postoje samo u Njemačkoj i Francuskoj.
- Pod hitno bi trebalo izvršiti sondažu terena, kako bi bila određena dubina do koje je PCB dosegao, te utvrditi zapreminu kontaminiranog tla. Nakon toga tu zemlju treba iskopati i prevesti je do recimo fabrike u Njemačkoj - pojašnjava profesor Bašić.
On smatra da PCB predstavlja mnogo veći problem nego što se može i zamisliti.
Povećane količine ovog spoja postoje u blizini svih većih trafostanica. PBS se nalazi u starim trafoima s uljnim hlađenjem a u zemlju je dospio vjerovatno prilikom promjene ulja ili remonta - kaže profeseor Bašić.
- Ulje iz trafostanica, koje u sebi sadrže kancerogeni PCB, ranijih godina je nakon remonta postrojenja vađeno i prodavano kao lož - ulje. Tada se nije znalo kakvu to opasnost predstavlja.
I tokom rata, u vrijeme velike nestašice benzina i nafte, bilo je mnogo onih koji su ovo ulje vadili iz trafostanica i sipali ga kao gorivo u rezervoare automobila.
(Avaz)
-
mostarac
E sad ulje mineralnog porijekla je otrovno ulje valjda, jer ne bi dzabe digli ovoliku frku u Hrvatskoj.Na hrvatskom dijelu Neretve jutros nije zamijećen nikakav trag onečišćenja, što bi trebao biti dokaz da je sinoćnje onečišćenje rashladnim uljem iz Hidroelektrane Jablanica u rijeku Dobrnju, zaustavljeno na branama hidroelektrana na Neretvi, rekao je jutros glavni državni vodopravni inspektor Željko Makvić.
Nadamo se da do onečišćenja neće niti doći, ali postupamo kao da je u pitanju najgori mogući scenarij, izjavio je Hini Makvić i dodao da je ulje mineralnog porijekla.
Stručnjaci Hrvatskih voda i državni vodopravni inspektori na hrvatskom dijelu Neretve prate daljnji tijek događanja i kontinuirano ispituju kakvoću vode, rekao je Makvić..
Postavljene su brane i zatvorene ustave na odvodu kanala rijeke koji opskrbljuju poljoprivredna polja.
Po informaciji MUP-a Hercegovačko-neretvanske županije, u rijeku Dobrnju, pritoku Neretve, sinoć je kod Jablanice iz rezervoara energetskog bloka iscurila veća količina rashladnog ulja koje služi za rashlađivanje postrojenja transformatora Hidroelektrane Jablanica.
(HINA)
Eh sad treba pozvati i na odgovornost PBSBiH ili koga vec sto svjesno obmanjuju javnost i time ugrozavaju zivote gradjana.