KO JE ZA VAS NAJBOLJI GITARISTA
Moderator: _BataZiv_0809
-
mačak u čizmama
Paco je divan, malo je nezgodno porediti Paca i Segoviu zbog različitih pravaca, ali smisao je u tome što se i u klasičnoj muzici očekuje energija, temperament koji se očekuje od gitariste, a Segovia ga nema...

-
fuse
Da razjasnimo jos jednu stvar, jedno je mlatit po gitari 140 na sat i moci svirat na 27 zica i jajima dodavat distorziju, a drugo je proizvest muziku, odnosno nesto sto covjeka ne ostavlja hladnim.
Naprimjer, Clapton svira s tri prsta, spor je (zovu ga Mr. Slowhand), ali kad prozvede ton to predstavlja muzicku akademiju za sve tehnicare koji mogu odsvirat skalu triput u 0.2 milisekunde. Nije to samo Clapton, tu je i Gilmore i Santana i bruka drugih gitarista ukljucujuci i neke izvrsne tehnicare Satriani, Vai, Johnson...
Po meni, gitarista nije covjek koji samo zna svirat gitaru, nego koji zna unijet sebe cijelog u to sto svira.
Naprimjer, Clapton svira s tri prsta, spor je (zovu ga Mr. Slowhand), ali kad prozvede ton to predstavlja muzicku akademiju za sve tehnicare koji mogu odsvirat skalu triput u 0.2 milisekunde. Nije to samo Clapton, tu je i Gilmore i Santana i bruka drugih gitarista ukljucujuci i neke izvrsne tehnicare Satriani, Vai, Johnson...
Po meni, gitarista nije covjek koji samo zna svirat gitaru, nego koji zna unijet sebe cijelog u to sto svira.
-
mačak u čizmama
dobar komentar...fuse wrote:Da razjasnimo jos jednu stvar, jedno je mlatit po gitari 140 na sat i moci svirat na 27 zica i jajima dodavat distorziju, a drugo je proizvest muziku, odnosno nesto sto covjeka ne ostavlja hladnim.
itekako se osjeti kad gitarista unese sebe u svirku
čisto tehničarske egzibicije nisu interesantne...
tako je kod svake umjetnosti, nema veze da li je reproduktivna ili kreativna...
-
Vitez Obojenog Cela
ludilo svih ludila...DaysleepeR wrote:Ja se unaprijed izvinjavam za offtopic ali nemogu da odolim a da ne stavim jos jednu stvar od Lynyrd Skynyrd.
Predivan tekst, izvrsna muzika.
Molim moderatora da ne brise ovo, ako bude jos interesa otvoricu zasebnu temu.
http://rapidshare.de/files/13649259/03_ ... _.mp3.html
Lynyrd Skynyrd - Simple Man
(gary rossington - ronnie vanzant)
Mama told me when I was young
Come sit beside me, my only son
And listen closely to what I say.
And if you do this
It will help you some sunny day.
Take your time... don’t live too fast,
Troubles will come and they will pass.
Go find a woman and you’ll find love,
And don’t forget son,
There is someone up above.
(chorus)
And be a simple kind of man.
Be something you love and understand.
Be a simple kind of man.
Won’t you do this for me son,
If you can?
Forget your lust for the rich man’s gold
All that you need is in your soul,
And you can do this if you try.
All that I want for you my son,
Is to be satisfied.
(chorus)
Boy, don’t you worry... you’ll find yourself.
Follow you heart and nothing else.
And you can do this if you try.
All I want for you my son,
Is to be satisfied.
(chorus)
-
kilam
ako pricamo o rock gitaristama meni najvise lezi stil John Frusciantea - takvu melodiju rijetko ko ima..
svakako skidam kapu velicinama poput vaia i ostalih vise puta spomenutih na topicu.
od 2doamcih" po mom misljenju stefanovski je neprevazidjen, ali tu su i tocak,naravno, ali i bodo kovacevic (moguce je da cete me popljuvat zbog ovog
)
svakako skidam kapu velicinama poput vaia i ostalih vise puta spomenutih na topicu.
od 2doamcih" po mom misljenju stefanovski je neprevazidjen, ali tu su i tocak,naravno, ali i bodo kovacevic (moguce je da cete me popljuvat zbog ovog
-
Innuendo
cuj da te pljujem zbog Bode
pa on je izmislio električnu gitaru na ovim prostorima i po smislu za melodiju i kao kompozitor je za klasu ispred stefanovskog, lipovace i slicnih...........tačan, umjeren, zna kada uskočiti, uvijek u službi kompozicije, a ne obrnuto, bez bespotrebnog isticanja......meni lično najdraži domaći gitarist uz i puno šire neprevaziđenog Točka...............dovoljno je čuti solo iz Negdje u kraju i zatisju i Plime, ili Pogledom ugasila je plamen...ili Modra rijeka (album - najbolje Yu rock izdanje po meni)....da te ostavi bez riječi...........
pa on je izmislio električnu gitaru na ovim prostorima i po smislu za melodiju i kao kompozitor je za klasu ispred stefanovskog, lipovace i slicnih...........tačan, umjeren, zna kada uskočiti, uvijek u službi kompozicije, a ne obrnuto, bez bespotrebnog isticanja......meni lično najdraži domaći gitarist uz i puno šire neprevaziđenog Točka...............dovoljno je čuti solo iz Negdje u kraju i zatisju i Plime, ili Pogledom ugasila je plamen...ili Modra rijeka (album - najbolje Yu rock izdanje po meni)....da te ostavi bez riječi...........
-
Stari
Segovia je imao energije potrebne za klasicnu muziku..i previse.mačak u čizmama wrote:Paco je divan, malo je nezgodno porediti Paca i Segoviu zbog različitih pravaca, ali smisao je u tome što se i u klasičnoj muzici očekuje energija, temperament koji se očekuje od gitariste, a Segovia ga nema...
Paco nije klasicni nego flamengo gitarista...ma koliko flamengo nekima licio na klasicnu muziku ...to dvoje nikako ne mogu biti isto. Klasicno muziciranje na gitari ..podrazumjeva puno vise toga ...od samog flamenga. A. Segovia je ako ne najbolji onda zasigurno medju najznacajnijima u klasicnoj gitari proslog stoljeca.
-
mačak u čizmama
obim opusa i količina energije su različite stvari, a već smo i rekli da Paco i Segovia ne sviraju iste stvari...Stari wrote:Segovia je imao energije potrebne za klasicnu muziku..i previse.mačak u čizmama wrote:Paco je divan, malo je nezgodno porediti Paca i Segoviu zbog različitih pravaca, ali smisao je u tome što se i u klasičnoj muzici očekuje energija, temperament koji se očekuje od gitariste, a Segovia ga nema...
Paco nije klasicni nego flamengo gitarista...ma koliko flamengo nekima licio na klasicnu muziku ...to dvoje nikako ne mogu biti isto. Klasicno muziciranje na gitari ..podrazumjeva puno vise toga ...od samog flamenga. A. Segovia je ako ne najbolji onda zasigurno medju najznacajnijima u klasicnoj gitari proslog stoljeca.
ne sporim Segoviin doprinos klasičnoj muzici, ali mene de dojmi njegov rad ni najmanje...
-
car-x
par linkova bez komentara
http://www.nostalgija.com/muzika/9897.php
http://www.nostalgija.com/muzika/9896.php
http://www.nostalgija.com/muzika/9894.php
r.m. tocak..
http://www.nostalgija.com/muzika/9897.php
http://www.nostalgija.com/muzika/9896.php
http://www.nostalgija.com/muzika/9894.php
r.m. tocak..
- alphonse kauders
Odličan koncert jučer u BKC, ozvučenje mrak. Vlatko k'o Vlatko, indijanac pravi, a i pratnja mu je fakat kvalitetna. Doduše, jeste ga malo previše ponekad zadavao u solažama, ali opet je super zvučalo.
Osim toga, šega je bilo vidjeti raznovrsnu publiku na koncertu, od bakica (garant im je bilo preglasno) do hardcore čupa i naravno sa nezamjenjivim I.Spahićem. Puna sala, fina atmosfera, širolik repertoar, meni bi pravo dobro.
Svoju gitaru neću gledati sljedećih mjesec dana ili ću je možda i pogledati, ali samo s prijekorom ("što ti ne zvučiš 'nako??"):).
Osim toga, šega je bilo vidjeti raznovrsnu publiku na koncertu, od bakica (garant im je bilo preglasno) do hardcore čupa i naravno sa nezamjenjivim I.Spahićem. Puna sala, fina atmosfera, širolik repertoar, meni bi pravo dobro.
Svoju gitaru neću gledati sljedećih mjesec dana ili ću je možda i pogledati, ali samo s prijekorom ("što ti ne zvučiš 'nako??"):).
-
Belminator
Obzirom da je Imer vec pri postavljanju ove teme naveo neke svoje prijedloge i time nas ogracinio na zanr iz kojeg bi trebali da izaberemo nama omiljene gitariste necu se baviti Francisco Tarregom i vec spomenutim klasicnim i flamengo gitaristima... Obzirom da je rijec o muzici a ne o sportu ja ne bi izdvajao najboljeg vec cu izdvojiti meni najomiljenijeg gitaristu.
Dakle rijec je o uceniku Joa Satriani-a, naravno daleko je on od velcina kakve su njegov ucitelj i Vai, Petrucci... ali jos od svoje 9-e godine pratim njegov rad i dok sam se, pa ne bas tako ni davno, u tinejđerskim godinama zanimao za gitaru upravo on je bio moj gitarski uzor
Al Pitrelli (1962.9.26~)
guitar, song-writer

- CPR, Alice Cooper, Great White, Widowmaker...
- Asia
Aqua / 1992
- Savatage
Dead Winter Dead / 1995
Wake Of Magellan / 1998
- Megadeth
Capitol Punishment / 2000
The World Needs a Hero / 2001
Rude Awakening(live) / 2002
Dakle rijec je o uceniku Joa Satriani-a, naravno daleko je on od velcina kakve su njegov ucitelj i Vai, Petrucci... ali jos od svoje 9-e godine pratim njegov rad i dok sam se, pa ne bas tako ni davno, u tinejđerskim godinama zanimao za gitaru upravo on je bio moj gitarski uzor
Al Pitrelli (1962.9.26~)
guitar, song-writer

- CPR, Alice Cooper, Great White, Widowmaker...
- Asia
Aqua / 1992
- Savatage
Dead Winter Dead / 1995
Wake Of Magellan / 1998
- Megadeth
Capitol Punishment / 2000
The World Needs a Hero / 2001
Rude Awakening(live) / 2002
-
BigBoss
#68 Re: KO JE ZA VAS NAJBOLJI GITARISTA
Najbolji gitarista je Erik Clapton, zato sto mi se kosa dize na glavi kad solira.Imer wrote:Vai,Malmsteen,Satriani,Petrucci,Page,Hammett,Slash,Hendrix,Muris,Zele,Ikbal...ko je za vas najbolji gitarista i zasto??!!
Satriani je tu negdje blizu, ali Clapton je glavni.
I naravno Richi Blackmore.
I Angus Young. On je veoma energican gitarista.
-
mc_aselook
1.Pat Metheny
2.John Scofield
3.Geogre Benson
4.Santana
5.Steve Vai
6.Damir Avdić
7.Zele
i tako dalje...
2.John Scofield
3.Geogre Benson