Uvrijedljivi grafiti - Sarajevo, stidi se
-
Pearl
svi su grafite osudili, i to je bitno... to se desava svugdje u svijetu, ne samo kod nas... svaki grafit je ruglo i unistavanje imovine, a ovakav pogotovo
dobro je dok ostaje na grafitima, gori su mi oni koji sakama i mecima pokazuju svoju netrepeljivost... prvenstveno prema povratnicima... a zid je lako prefarbati...
dobro je dok ostaje na grafitima, gori su mi oni koji sakama i mecima pokazuju svoju netrepeljivost... prvenstveno prema povratnicima... a zid je lako prefarbati...
- pirmin
Upravo tako!Prince wrote:Pa o tome i pričam. Toga ima svugdje, ali naravno da će se potencirati kod nas najviše, u gradu gdje su zaštićeni k'o bijeli medvjedi. Ne vidim tolikog problema u jednom grafitu, to je mogao napisati bilo ko, možda baš svjesno da oblati grad.
Par balavaca,od nekih 13tak godina se napalila na ideologiju njemackog carstva,iz puke dosade sarali po zidu i sad se nadju moralisti da kazu:"Sarajevo,stidi se!".Ma daj molim te
Sta li bi po toj logici trebali uraditi Rimljani,Beclije,Parizani,Varsavljani(vrlo jaka naci-scena) ili ostali stanovnici evropskih metropola cije gradove "krase" spisi sa daleko gorim porukama
- Drvosjeca iz Dejcica
Negativnosti koje su ocigledne u ovome gradu se ne mogu niti smiju pravdati negativnim pojavama u gradovima EU. Ali isto tako smatram da se zbog nadobudnih i neodgovornih sugradjana ovoga grada ne moze citav grad okarakterisati u negativnom kontekstu. Dakle grafite prefarbati, pojacati policijske patrole i pokusati uhvatiti autore ovih grafita.pirmin wrote:Upravo tako!Prince wrote:Pa o tome i pričam. Toga ima svugdje, ali naravno da će se potencirati kod nas najviše, u gradu gdje su zaštićeni k'o bijeli medvjedi. Ne vidim tolikog problema u jednom grafitu, to je mogao napisati bilo ko, možda baš svjesno da oblati grad.
Par balavaca,od nekih 13tak godina se napalila na ideologiju njemackog carstva,iz puke dosade sarali po zidu i sad se nadju moralisti da kazu:"Sarajevo,stidi se!".Ma daj molim te.
Sta li bi po toj logici trebali uraditi Rimljani,Beclije,Parizani,Varsavljani(vrlo jaka naci-scena) ili ostali stanovnici evropskih metropola cije gradove "krase" spisi sa daleko gorim porukama-kolektivno samoubistvo izvrsiti-pretpostavljam.
-
Harrys
Gradsko vijec´e Sarajeva zahtijeva istragu slucˇaja uvredljivog grafita na Ilidzˇi
Predsjedavajuc´i Gradskog vijec´a Sarajeva Marin Ivanisˇevic´ poziva organe sigurnosti da istrazˇe slucˇaj grafita s natpisom "Ubij Zˇidove", koji se pojavio na zidu stambenog objekta u ulici Ibrahima Ljubovic´a br. 37 na Ilidzˇi.
Izrazivsˇi zˇaljenje zbog pojave grafita fasˇisoidnog i antisemitskog sadrzˇaja u Sarajevu, ali i uvjerenost da pozivi na mrzˇnju i ubijanje nemaju i nec´e imati plodno tlo u ovome gradu, Ivanisˇevic´ zahtijeva da organi sigurnosti prona?u i procesuiraju pocˇinitelja te o tome informiraju javnost.
Potpuno sam siguran da iznosim stav ogromne vec´ine gra?ana Sarajeva da pozivi na mrzˇnju i ubijanje u ovom gradu nemaju i nikada nec´e imati plodno tlo, rijecˇi su iz pisane izjave predsjedavajuc´eg Gradskog vijec´a Sarajeva.
FENA
25/05/2006 15:47
Predsjedavajuc´i Gradskog vijec´a Sarajeva Marin Ivanisˇevic´ poziva organe sigurnosti da istrazˇe slucˇaj grafita s natpisom "Ubij Zˇidove", koji se pojavio na zidu stambenog objekta u ulici Ibrahima Ljubovic´a br. 37 na Ilidzˇi.
Izrazivsˇi zˇaljenje zbog pojave grafita fasˇisoidnog i antisemitskog sadrzˇaja u Sarajevu, ali i uvjerenost da pozivi na mrzˇnju i ubijanje nemaju i nec´e imati plodno tlo u ovome gradu, Ivanisˇevic´ zahtijeva da organi sigurnosti prona?u i procesuiraju pocˇinitelja te o tome informiraju javnost.
Potpuno sam siguran da iznosim stav ogromne vec´ine gra?ana Sarajeva da pozivi na mrzˇnju i ubijanje u ovom gradu nemaju i nikada nec´e imati plodno tlo, rijecˇi su iz pisane izjave predsjedavajuc´eg Gradskog vijec´a Sarajeva.
FENA
25/05/2006 15:47
- strong69
Apsolutno se slazem!!! Cuj mi da se stidimo, mi koji smo bili u fasistickom obrucu 3.5 godine... Ma dosta mi je vise likova koji svako malo hoce da se necega stidimo. NE STIDIM SE!!! To je mogao da uradi bilo ko, iza toga ne stoji neka naci organizacija koja predstavlja misljenje dosta ljudi nego pojedinac... Nije to naci pokret kao sto toga ima u Srbiju (Nacionalni stroj) ili u Slovackoj gdje nacisti pljuju Cigane u sred grada i sutaju ih nogama!?... Zna li bilo ko od vas nekoga ko odobrava grafit, ja ne! I dosta vise, pun mi je k... ovakvih postova, stidi se sto si Sarajlija, stidi se sto si Bosanac...pirmin wrote:Upravo tako!Prince wrote:Pa o tome i pričam. Toga ima svugdje, ali naravno da će se potencirati kod nas najviše, u gradu gdje su zaštićeni k'o bijeli medvjedi. Ne vidim tolikog problema u jednom grafitu, to je mogao napisati bilo ko, možda baš svjesno da oblati grad.
Par balavaca,od nekih 13tak godina se napalila na ideologiju njemackog carstva,iz puke dosade sarali po zidu i sad se nadju moralisti da kazu:"Sarajevo,stidi se!".Ma daj molim te.
Sta li bi po toj logici trebali uraditi Rimljani,Beclije,Parizani,Varsavljani(vrlo jaka naci-scena) ili ostali stanovnici evropskih metropola cije gradove "krase" spisi sa daleko gorim porukama-kolektivno samoubistvo izvrsiti-pretpostavljam.
- valterbranisarajevo
Ja na zalost ne vjerujem da je grafit "smrt zidovima " napisala neka budala.
Ne tako davno, u Hadzifejzovicevom dnevniku hafiz Bugari je pred milionskim auditorijem hladno izjavio da su Jevreji neprijatelji muslimana. Ne Izraelci neprijatelji Palestinaca nego svi jevreji neprijatelji svih muslimana.
Hafiz Bugari je idol mnogih mladih ljudi u ovom gradu, a dzamija u kojoj drzi hudbe je uvijek puna.
Zasto nebi neki od njegovih poklonika mogao napisati tako nesto.
Naravno Bugari koji je u Sarajevo dosao sa Kosova da nama ovdje soli pamet ne zna za mnoge lijepe stvari visestoljetne medjureligijske tolerancije u sarajevu kojih seu jednom svom davnom intervjuu sa, na zalost pokojnim Dubravkom Brigicem sjetio ugledni sarajlija umjetnik Prof. David Kamhi
http://www.aimpress.ch/dyn/pubs/archive ... bs-sar.htm
Ne tako davno, u Hadzifejzovicevom dnevniku hafiz Bugari je pred milionskim auditorijem hladno izjavio da su Jevreji neprijatelji muslimana. Ne Izraelci neprijatelji Palestinaca nego svi jevreji neprijatelji svih muslimana.
Hafiz Bugari je idol mnogih mladih ljudi u ovom gradu, a dzamija u kojoj drzi hudbe je uvijek puna.
Zasto nebi neki od njegovih poklonika mogao napisati tako nesto.
Naravno Bugari koji je u Sarajevo dosao sa Kosova da nama ovdje soli pamet ne zna za mnoge lijepe stvari visestoljetne medjureligijske tolerancije u sarajevu kojih seu jednom svom davnom intervjuu sa, na zalost pokojnim Dubravkom Brigicem sjetio ugledni sarajlija umjetnik Prof. David Kamhi
- A_I_
odlican tekst. saznao sam ponesto vise o sarajevskim Jevrejima.valterbranisarajevo wrote:...mnoge lijepe stvari visestoljetne medjureligijske tolerancije u sarajevu kojih seu jednom svom davnom intervjuu sa, na zalost pokojnim Dubravkom Brigicem sjetio ugledni sarajlija umjetnik Prof. David Kamhi
fakat ovakve ljude - nase sugradjane ne smijemo poistovjecivati sa zlodjelima koje desetljecima cine Izraelci samo zato sto pripadaju istom narodu...
-
Zadig
na ovakve stvari se treba i te kako obazirati, jer obicno imaju tendenciju rasta ka eskalaciji. Neko ce reci da prvo ide grafit, pa lomljenje stakla i kamenovanje, pa onda....
Stalno se busamo multikulti, multiento, a svaki dan su osnovni principi tolerancije napadnuti, sve po malo, sve minorno, i sve marginalno...za sada...
Sarajalije moraju shvatiti da smo nazalost izgubili pravo (ako smijem tako reci) iil eto to neko prvo mjesto medju multikulti prvencima (ako ih jos uopste i ima), sto ne znaci da se ne moze opet popeti na sami vrh te piramide. Doduse, ne preko noci, i ne sa ovakvim vlastima.
Inace, vjerske, nacionalne, i rasne netrepeljivosti postoji svugdje, ali razlika je na koji nacin drzava na to reaguje, mediji, predstavnici opstina i tako dalje.
Posto je nasa drzava vrijedna koliko i kakva zastarjela kolonija medjunarodne zajednice, normalan je i zaostatak pravilne reakcije na ovakve "nus" (nadam se) pojave naseg isfrustriranog drustva.
Stalno se busamo multikulti, multiento, a svaki dan su osnovni principi tolerancije napadnuti, sve po malo, sve minorno, i sve marginalno...za sada...
Sarajalije moraju shvatiti da smo nazalost izgubili pravo (ako smijem tako reci) iil eto to neko prvo mjesto medju multikulti prvencima (ako ih jos uopste i ima), sto ne znaci da se ne moze opet popeti na sami vrh te piramide. Doduse, ne preko noci, i ne sa ovakvim vlastima.
Inace, vjerske, nacionalne, i rasne netrepeljivosti postoji svugdje, ali razlika je na koji nacin drzava na to reaguje, mediji, predstavnici opstina i tako dalje.
Posto je nasa drzava vrijedna koliko i kakva zastarjela kolonija medjunarodne zajednice, normalan je i zaostatak pravilne reakcije na ovakve "nus" (nadam se) pojave naseg isfrustriranog drustva.
- valterbranisarajevo
A evo nesto o nasem velikom sugradjaninu
VELIKI VIZIONAR EMERIK BLUM
http://www.most.ba/090/070.aspx
VELIKI VIZIONAR EMERIK BLUM
http://www.most.ba/090/070.aspx
- valterbranisarajevo
-
semso poplava
Valtere ne seri!!!valterbranisarajevo wrote:Ja na zalost ne vjerujem da je grafit "smrt zidovima " napisala neka budala.
Zasto nebi neki od njegovih poklonika mogao napisati tako nesto.![]()
Ako imas neke konkretne podatke za Bugarija okrenes fino "onaj" broj za prijavu bilo kakvih teroristickih ( antisemitskih ) aktivnosti i ispunis svoju "gradjansku" duznost!!!
Vjerovatno ce se onda Jakob Finci sigurnije osjecati u SVOME gradu jer ako nista drugo nije rijec o tamo-nekom Sipcu sa Kosova vec o uglednom gradaninu koji kao predsjednik-podpredsjednik raznih komisija , agencija koje su neophodne ( al u qu..u) Gradu i Drzavi "namakne" svaki mjesec koju cenku hiljada maraka/eura, valjda mu je to nagrada sto jedan od SEST gradjana jevrejske vjeroispovijesti koji su ostali u Gradu tokom rata!!!!
Nagradno pitanje glasi: Zasto su se nasi mili sugradjani kolektivno ispalili tokom ratnih desavanja u Sarajevu?
a) To nije bio "njihov" rat
b) SA nije bio njihov grad
- valterbranisarajevo
Ma ko je ruzio !
Jesi li i ti od onih kojima je hafiz otvorio oci
Bolje da te naucio da je izraz "ne seri" ruzna rijec koju ne treba izgovarati
nego da su ti sarajevski jevreji dusmani.
Jesi li i ti od onih kojima je hafiz otvorio oci
Bolje da te naucio da je izraz "ne seri" ruzna rijec koju ne treba izgovarati
nego da su ti sarajevski jevreji dusmani.
- Prince
Bravo Šemso, svaki se ispalio u Izrael ili negdje slično... Nijedan nije uzeo pušku u ruke, za razliku od hafiza Bugarija, koji je čitav rat bio u Armiji BiH.a) To nije bio "njihov" rat
Šta sad trebam učiti i postavljati linkove o jevrejima, čitati zanimljivosti o njima... Pa ima više konfučionista u Sarajevu, hajmo pričati malo o njima.
-
Hamo.
Ako je rijec o "ratnim desavanjima u Sarajevu" 1941-45. godine, to je stvarno zanimljivo pitanje... Cak i glagol "ispaliti" nije daleko od istine...semso poplava wrote: Valtere ne seri!!!
Ako imas neke konkretne podatke za Bugarija okrenes fino "onaj" broj za prijavu bilo kakvih teroristickih ( antisemitskih ) aktivnosti i ispunis svoju "gradjansku" duznost!!!
Vjerovatno ce se onda Jakob Finci sigurnije osjecati u SVOME gradu jer ako nista drugo nije rijec o tamo-nekom Sipcu sa Kosova vec o uglednom gradaninu koji kao predsjednik-podpredsjednik raznih komisija , agencija koje su neophodne ( al u qu..u) Gradu i Drzavi "namakne" svaki mjesec koju cenku hiljada maraka/eura, valjda mu je to nagrada sto jedan od SEST gradjana jevrejske vjeroispovijesti koji su ostali u Gradu tokom rata!!!!
Nagradno pitanje glasi: Zasto su se nasi mili sugradjani kolektivno ispalili tokom ratnih desavanja u Sarajevu?
a) To nije bio "njihov" rat
Kako se odvio genocid nad Jevrejima u nasem tuti-tolerantnom gradu i nasoj fildzan ali skroz slatkoj drzavi BeHi?
Vec vidim navalu isprika (jedan kaze "ma to je sve Svabo namjestio, nije mi dedo nista radio majke mi" dok neki hadzija dobacuje "ma muslimani su ih stitili, ako je neko slucajno odveden u konc logor to su bile pojedinacne pojave!"), ali me stvarno interesuje:
Kako ljudi mogu non-stop pricati o dugoj tradiciji herojstva i tolerancije Sarajeva dok je istorija Holokausta u istom potpuno presucena?
I ne samo da je presucena, nego sucur dragome alahu imamo sada i Alispahica i Bugarija i forumskog Princa i februarske demonstracije i antisemitske grafite da pljuju prezivjeloj jevrejskoj zajednici u lice?
Tolerantan grad, nema sta...
-
mIRCerka
- Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.
dajte ba cemu teatrologija...
pa godinama je jednom sedmicno neko na mojoj zgradi u C5 pisao U IME ALLAHA ZA ISLAM PROTIV VLAHA pa smo mi to redovno krecili, a oni jos redovnije pisali...nazoves PU da prijavis a oni kazu JOJ LJUDI IMAMO LESEVA OVAMO NEMOJTE NAS TIME PEGLAT i zavrsena prica....
onda neko drugi dopise UBIJ TURCINE i tako u nedogled...
i nervira me politika da zbog jednog imbecila koji napise takav grafit Sarajevo treba da se stidi...
nek mu se stide komsije sto nemaju mooda to prefarbat po danu da ih ne vide autori...
meni se strasno svidja grafit koji vidjeh na netu KINEZI MARSH NAZAD U JAPAN...
pa godinama je jednom sedmicno neko na mojoj zgradi u C5 pisao U IME ALLAHA ZA ISLAM PROTIV VLAHA pa smo mi to redovno krecili, a oni jos redovnije pisali...nazoves PU da prijavis a oni kazu JOJ LJUDI IMAMO LESEVA OVAMO NEMOJTE NAS TIME PEGLAT i zavrsena prica....
onda neko drugi dopise UBIJ TURCINE i tako u nedogled...
i nervira me politika da zbog jednog imbecila koji napise takav grafit Sarajevo treba da se stidi...
nek mu se stide komsije sto nemaju mooda to prefarbat po danu da ih ne vide autori...
meni se strasno svidja grafit koji vidjeh na netu KINEZI MARSH NAZAD U JAPAN...