Amaterizam na FTV-u

TV i novinske vijesti, vaši komentari, vaše teme...

Moderator: anex

Post Reply
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

Post by hrasno38 »

JBT wrote:Relax, ti si garant jedan od srednjoskolaca koji radi posao za koji nije skolovan (mozda i novinarski) pa sa cigarom izmedju nervoznih prsta trckara po Drveniji i saopstava slucajnim prolaznicima: "Vidi, majke ti, eno ga ulazi na fax! Vidi mu tola, vidi mu peli.... I on ce nam biti novinar!!"

Hrasno 38, nemam sad vremena da ti odgovorim recenicom na recenicu, ali onako zaokruzeno, po tebi bi trebalo ukinuti univerzitetsko obrazovanje, jer je to u principu previse napora, bacanje para i vremena za malo koristi. Cuj ti recenice:
Naravno nikada necu reci da diploma je nebitna stvar, da se na fakultetu isto ne nauce pametne stvari ali ja smatram da fakultet nije mjerilo znanja i kvaliteta osim u izuzetnim slucajevima.
A ovo boldirano ti je zesci biser. :D

I kad poredis dnevnike, onda poredi dnevnike kuca gdje je ispostovan zakon o radnom odnosu i ove nase, dakle poredi nas dnevnik sa Europskim drzavnim televizijama.... ma ne moras ici daleko, eno ti Hrvatske, jer ako neki novinar i uredjuje dnevnik na FTV ipak je okruzen sumom amatera i nadrinovinara.

Inace, kad vec spominjes politicare, za predsjednika drzave ti ne treba diploma. Predsjednika bira narod na izborima. Vjerujem da si upoznat sa tim. Urednik dnevnika na drzavnoj televiziji se postavlja na osnovu drugih kriterija i drugim procesom.

Pricas o iskustvu. Pa kako da mladi, visokoobrazovani novinar dodje do iskustva ako ne moze ni prismrdit radnom odnosu jer su amateri zauzeli mjesta i pune se iskustvom (iskustvom o "kako ostati na polozaju bez potrebne skole na sto nacina").

Takodje mi je poznato par imena visokoobrazovanih novinara, sa dugogodisnjim iskustvom (a koji nemaju iskustva u "kako ostati na polozaju...... na sto nacina" jer im to nije preokupacija, a preokupacija im je kako sto profesionalnije odraditi posao za koji su skolovani) a koji su potisnuti u stranu i skoro prinudjeni da se pocnu baviti necim drugim.
Kome je to u interesu? Nekome jeste. Meni, kao konzumentu i pretplatniku te kuce, nije.
Kao prvo nisam uopste rekao da treba ukinuti univerzitetsko obrazovanje nego sam rekao da zavrsetak pomenutog i diploma u dzepu niposto ne znaci i kvalitetan kadar u nekoj firmi. Isto sam tako rekao da se kod nas diploma moze steci na puno nacina a od toga je najmanje pola prevarama. Lijepo sam ti dao primjer gorespomenute Arijane Saracevic koja je svoje iskustvo sticala izvjestavajuci u ratu sa polozaja dok su ovi sa diplomama ili zdusili iz BiH ili se zavlacili po redakcijama buljeci u ugasene monitore od PC-eva i naravno filozofirajuci kako to ona Arijana se moze baviti novinarstvom. Znas sta zaista bih mogao prihvatiti tvoje kritike za sve ostale ali za ovu hrabru zenu svi oni sa diplomama a koji su bili ovdje su najobiznije nule jer znam dobro da niko nije htio da ide tamo gdje je isla ona. Imam neki blagi osjecaj da se ovam tema direktno dotice tebe samog pa ako je to istina onda te donekle i mogu razumjeti. Sta sad znaci da one koji su svoju novinarsku profesiju kalili u ratu treba otjerati i dovesti intelektualnu elitu sa Zurnalistike. Mozda i treba, mozda si ti i u pravu ali ne znam mene to nekao zaboli kad se diraju ljudi iz tog perioda. I sto je vrlo interesantno svi su pametni ovako sa strane a kad dodje do situacije za neke konkretne stvari dese se strasne fule. Ja sam ti reko moja i iskustva mojih prijatelja na Zapadu gdje budi siguran za bilo koje zvanje srednjeg nivoa prvo ce provjeriti koliko znas i to prakticno pa cete tek onda mozda pitati za diplomu.
I jos jedno pitanje koje cu nadovezati na svoj predhodni post a vezano je za onog momka iz Tuzle koji govori jezika koliko nasa abeceda ima slova. Jel mislis da bi ti bio bolji novinar sa zavrsenom zurnalistikom nego recimo on sa srednjom skolom. Talenat se prijatelju ne moze istudirati ili ga imas ili ga nemas a isti slucaj je i sa hrabrosti, ili je imas ili je nemas!!!
danas

Post by danas »

evo par oglasa iz americke "drzavne" televizije, PBS. naravno, svi "executives" imaju fakultetsko obrazovanje. PBS "direktorica" Paula Kerger ima univerzitetsku diplomu iz biznisa sa University of Baltimore.

evo oglas za pisca i producenta za DJECIJI program na PBS. podebljala sam iskustvo i obrazovanje koje se trazi.
POSITION TITLE: Writer/Producer, PBS KIDS
SUPERVISOR: Creative Director, PBS KIDS

WORK EXPERIENCE:
* A minimum of three years in television marketing/promotion involving both technical and creative aspects of writing, producing, directing and editing short and long-form promotional elements. Proof of competence should be evident in demo reel and writing examples.
* Public television experience helpful.
* Children’s marketing and promotional experience a plus.

EDUCATION/TRAINING:
* Bachelor’s degree or higher in Communications, Television or Liberal Arts.
* Background in TV production essential, with at least three years of on-air promotion experience.

TECHNICAL SKILLS:
* First hand, working knowledge of on-air promotion techniques. Strong persuasive copywriting skills.
* Familiarity with modern editing techniques and graphics compositing.
* Ability to design and implement multi-media ad campaigns, using video, print, radio and Internet (where applicable).
* Ability to work on budget and within deadlines.
* Ability to work with and coordinate outside producers and designers.
evo sta se trazi za obicni internship preko ljeta, u istom odsjeku za djeciji program (za one koji ne znaju engleski, za ljetni internship, minimum jedna godina univerzitetske naobrazbe je obavezna, a ovako se -- preko internshipa -- stice iskustvo. skupa sa obrazovanjem, jer jedno bez drugog u ovoj oblasti ne ide):
Job Description:

POSITION TITLE: Internship – Children's Programming (Summer)
CORPORATE AREA: Programming Services
DEPARTMENT: Children's Programming
STATUS: Part-time/Temporary

EDUCATION/MAJOR:
* Must have completed at least one year of undergraduate study;
* Communications or English majors preferred.

JOB REQUIREMENTS:
* Interest in development;
* Excellent writing skills;
* Good communication skills.

JOB DUTIES:
* Review proposals, scripts, rough cuts;
* Work on duties related to the “PBS Kids Next Generation” initiative.

SKILLS/KNOWLEDGE INTERN MIGHT GAIN:
* Focused business writing;
* Training in properties' analysis, coverage and verbal note giving;
* Critical abilities in development/production.
ponovo -- ovo nije privatna stanica.
JBT

Post by JBT »

Kao prvo nisam uopste rekao da treba ukinuti univerzitetsko obrazovanje nego sam rekao da zavrsetak pomenutog i diploma u dzepu niposto ne znaci i kvalitetan kadar u nekoj firmi.
Pa zasto onda sve drzavne televizije u normalnim drzavama, sa standardima kojima i mi tezimo, u informativno-politickim programima (vjerovatno je tako i u drugim programima tih kuca sto mozemo vidjeti iz prilozenog posta od forumasha Danas, ali eto, da ne bi ispalo da previse trazim pricam o info-politickom programu)) zaposljavaju ljude sa VSS-om, a da ne pricamo o mjestima urednika u tom programu?
Garant nisu normalni.
Isto sam tako rekao da se kod nas diploma moze steci na puno nacina a od toga je najmanje pola prevarama.
I josh da dodam (ma koliko pojedincima smijesno zvucalo) da cu prvom prilikom, kad budem imao viska vremena i kad mi bude dosadno, tuziti FTV zbog nekvalitetne usluge koju MORAM platiti i zbog nerepektovanja mene kao konzumenta koji je primoran da plati takvu uslugu.
Vjeruj mi da za to imam resurse.
Ako je to nemoguce u ovom momentu zbog nevladavine zakona, onda cu pricekati dok ne udjemo u EU.
:D

Najmanje pola? :shock:
Otkud ti taj podatak? Mislim da dobrooooooo pretjerujes. Ne vladas problemom.
Jeste ima mahinacija, ali ne vjerujem da je procenat veci od 5%. Naravno nije ni to za zanemariti i treba po tom pitanju uciniti nesto cim prije, ali ja bih ipak da se preuzme taj rizik od 5% pri zaposljavanju u slucaju o kome govorimo nego zaposliti nekoga za koga se zna da nije zavrsio fax.
Na kraju krajeva, ako se tako lako dolazi do diploma, zasto ti srednjoskolci ne iskoriste situaciju pa ne nabave te proklete diplome?
Nije to bas tako lako kako ti mislis. Pitaj nekoga iz tvoje sfere kretanja ko je zavrsio fax? Moj ti je savjet da budes obazriv kada nekome pokusavas umanjiti vrijednost zavrsenog univerziteta a pri tome ga nisi sam zavrsio.
Lijepo sam ti dao primjer gorespomenute Arijane Saracevic koja je svoje iskustvo sticala izvjestavajuci u ratu sa polozaja dok su ovi sa diplomama ili zdusili iz BiH ili se zavlacili po redakcijama buljeci u ugasene monitore od PC-eva i naravno filozofirajuci kako to ona Arijana se moze baviti novinarstvom.
Kao sto rekoh, nemam nista licno protiv Arijane. Ja ovdje pricam o standardima koje moramo imati na drzavnoj televiziji ako zelimo da budemo ozbiljno shvaceni i respektovani u svijetu, a pricamo i o tome da puno ljudi u BiH jednostavno zeli dobiti kvalitet za ono sto MORA platiti.
Ako vec placam tu drzavnu televiziju, onda hocu da dobijem kvalitet za te pare. Ako oni meni ne mogu ili nece dati taj kvalitet, zasto onda da ih placam? Neka onda puste mene da odaberem koga cu platiti i kome cu omoguciti da zaposli adekvatan kadar koji ce mi dati informaciju na nivou koji nije ispod mog nivoa. Ako se smatram stanovnikom Europe, onda hocu i da konzumiram informaciju koja je Europskog nivoa. A za takvo sto imamo kadra. Prica o talentima je suplja. Ko ima smisla i talenta za matematiku, on taj fakultet zavrsi u rekordnom roku.
Po tome se Arijana ne uklapa u taj koncept. Njene zasluge u ratu nisu diskutabilne. Kao ni zasluge vecine boraca ABiH. Za to postoje odlikovanja, neke povlastice (da ne nabrajam, znamo sve).... Po tvojoj logici bi svaki general trebao dobiti u vlasnistvo grad koji oslobodi.
Zasto Arijana ne zavrsi fax? Cuo sam da je dala neke ispite. Ili zasto se ne zaposli u nekom drugom programu, ili na nekoj privatnoj televiziji? Pa kad-tad ce FTV morati rijesiti ovaj problem da bi mogao opstati, da bi mogao parirati inozemnim kucama, da bi bio gledan i redovno placan.
I onda ce ona ostati bez posla. Pretpostavljam da je znas i ako je ovako posavjetujes kao sto ti ja kaze, najvise ces joj pomoci.
Imam neki blagi osjecaj da se ovam tema direktno dotice tebe samog pa ako je to istina onda te donekle i mogu razumjeti.
Pa naravno. Redovno placam pretplatu. Moram.
I jos jedno pitanje koje cu nadovezati na svoj predhodni post a vezano je za onog momka iz Tuzle koji govori jezika koliko nasa abeceda ima slova. Jel mislis da bi ti bio bolji novinar sa zavrsenom zurnalistikom nego recimo on sa srednjom skolom. Talenat se prijatelju ne moze istudirati ili ga imas ili ga nemas a isti slucaj je i sa hrabrosti, ili je imas ili je nemas!!!
Da, vjerovatno bih bio bolji novinar, jer ako on zna toliko jezika ne mora znaciti da zna ono sto sam ja naucio na faxu, koji sam upisao jer volim taj poziv i jer smatram da za to imam smisla (vecina raje upravo iz tih razloga i na taj nacin upisuje fax), a jednom novinaru je dovoljno da zna engleski jezik pored svog maternjeg pa da moze raditi posao, ali bozemoj, zna se jos poneki.
Dalje, odredjen broj ljudi ti moze u sekundi izracunati treci korijen od 75633912, ali se ne mogu baviti naucnim radom jer nisu naucili pitagorinu teoremu, jer nikad nisu isli u skolu.
Ima ljudi koji su stvarno talentovani, genijalci i koliko toliko su svjesni svijeta oko sebe. Oni se mogu uvesti u rad koji zahtjeva visoko obrazovanje, ali takvih je 1 na par miliona. Mislim da ces priznati da nasi urednici dnevnika na FTV-u sa srednjom strucnom spremom nisu iz te grupe ljudi.
Last edited by JBT on 17/02/2006 01:10, edited 1 time in total.
callmethebreeeze

Post by callmethebreeeze »

JBT wrote:
cini mi se da malo previse patimo od "kulta diplome".
Prvi put cujem za ovaj izraz. Smijem li pretpostaviti da ti nemas diplomu VSS-e?
novinarstvo je zanat koji se najbolje uci u redakciji.
Naravno, uz prethodno visoko obrazovanje. Onda se lakse uci, tj. nadogradjuje. I ljekari prvo staziraju nakon faxa pa onda polako......
Nego, sta podrazumjevas pod pojmom "zanat"?
Za taj "zanat" u Sarajevu postoji fax, Fakultet politickih nauka sa odsjekom za zurnalistiku, mada novinar moze biti i covjek sa drugim visokim obrazovanjima, pa tako i urednik centralnog dnevnika na drzavnoj televiziji.

naravno da je vazno da je novinar pismen, doduse postoje lektori, ali je sto puta vaznije da je obrazovan.
Ova me je recenica, priznat cu, malo zbunila. Mora da je do mene. :D
a obrazovanje se ne stice iskljucivo na faxu.
Tacno, postoji i ona "zivotna skola". E, pa jarane, odi sa tom pricom na Svedsku drzavnu televiziju i pitaj ih da li mozes kod njih da "postanes" novinar. Po mogucnosti urednik centralnog dnevnika.
Poslije nam to ispricaj ovdje. Drzim ti fige. :D
jedan od meni najdrazih bh-novinara je gojko beric, koji nema zavrsen fax.
Ne znam da li Gojko ima fax, ali znam da nije urednik vec da je kolumnista i komentator u Oslobodjenju. A to moze biti bilo ko ko je za to nadaren. Dakle i ti (ako uskoro naucis zanat i postanes nadaren). Uz to, Oslobodjenje nije drzavna novina i ja je ne moram kupovati, dok je FTV drzavna FTV i ja za nju MORAM placati pretplatu.
Nista nemam protiv toga da privatne televizije zaposljavaju koga vec zele i da ih proglasavju cime vec hoce, novinarima, urednicima....
u svedskoj je gomila priznatnih novinara bez formalnog obrazovanja ili onih koji su su zavrsili zurnalistiku na tzv. "folk-univerzitetima".
Na drzavnoj televiziji? U informativno-politickim programima? Je li za tebe novinar i onaj sto se sabahile gadja jastucima sa petogodisnjom djecom, ili oni sto vode muzicke programe za omladinu?

Nego, zaboravit cu na tren ovog vrlog forumasha i postaviti pitanje. Cisto kao konzument i kao postovaoca zakona drzave BiH. Kako su ti ljudi uopste dobili posao i zvanje novinara na drzavnoj televiziji? Kako su postali urednici na informativno-politickom programu FTV?
Je li bio objavljen javni konkurs na radno mjesto i ako jeste, zar se stvarno nije prijavio niti jedan covjek sa VSS-om?
Ne zaboravimo da pricamo o drzavnom, javnom preduzecu.
'

he he he
neces mi vjerovati, ali meni su nudili posao na svedskoj televiziji. emisija jako ozbiljna, poput nasih 60 minuta. sef "drustvenog programa" koji mi je nudio taj posao nije imao zavrsen fax.
ja taj posao nisam prihvatio jer radim u novinama koje imaju oko 135 000 pretplanika, moj glavni urednik nema zavrsen fax, kao ni ja, mada sam ih upisao pet. jos uvijek sam u fazi diplomiranja. niko mi nikada nije trazio nikakve ocjene :D
odgovor na tvoje pitanje da li urednik na centralnom dnevniku moze biti bez faxa je naravno potvrdan.
i da, prije nego sto zaboravim, svedski premijer göran persson, nije zavrsio fax;)
Last edited by callmethebreeeze on 17/02/2006 01:13, edited 1 time in total.
JBT

Post by JBT »

neces mi vjerovati,
U pravu si.
callmethebreeeze

JBT wrote:
neces mi vjerovati,
U pravu si.

he he he:) onda je do tebe. sve je ziva istina, na ovom forumu ima par osoba koje me licno poznaju i koje mogu potvrditi svaku rijec koju sam rekao;)
JBT

Post by JBT »

Hans Göran Persson, född 20 januari 1949, är Sveriges statsminister och partiledare för socialdemokraterna sedan 22 mars 1996, då han efterträdde Ingvar Carlsson.

Han var gift första gången 1978-95 med Gunnel Claesson och andra gången 1995-2003 med Annika Barthine. Persson är nu gift för tredje gången sedan 6 december 2003 med Anitra Steen. Han har två döttrar från sitt första äktenskap.

Innehåll [göm]
1 Biografi
2 Kuriosa
3 Bibliografi
4 Litteratur
5 Se även
6 Externa länkar

[redigera]
Biografi
Persson föddes i Vingåker i Södermanlands län. Han tog studenten på teknisk linje 1969, genomförde den grundläggande värnpliktsutbildningen som handräckningsman vid vaktstyrkan vid milostaben i Strängnäs och gick sedan vidare till högskolan i Örebro. Efter oavslutade studier vid högskolan blev han 1971 ombudsman i SSU och sedan studiesekreterare i ABF. Mellan åren 1977 och 1979 var han heltidsengagerad ordförande i skolstyrelsen i Katrineholm och därefter blev han invald till riksdagen. År 1985 utnämndes han till kommunalråd i Katrineholm, och under den här tiden gjorde han sig bland annat känd som en effektiv och beslutsam beslutsfattare.
I ovo je neka vrsta visokog obrazovanja, zar ne?
Inace, covjek je politicar i da bi neko bio predsjednik drzave ne treba mu diploma. Trebaju mu glasovi na izborima.
callmethebreeeze

oavslutade studier vid högskolan
znaci nakon nesvrsenog studija pri visoj skoli
;)
nemoj se bolan praviti pametniji no sto jesi

p.s 1969-71
Studier vid Högskolan i Örebro

citave dvije godine je proveo na faxu, doduse, prije par godina je rekao da diplomski (bachelor) drzi u ladici i da ga kani zavrsiti;)
JBT

Post by JBT »

Kao sto rekoh, za njegov posao mu nije potrebna diploma.
callmethebreeeze

pa ako je tako onda i ja mogu proci pod akademski obrazovan novinarski kadar
ja imam haman dvije godine svresenog faxa i jos jedno dvije godine "neizadjenih" ispita:D:D:D
nego, ozbiljno ti kazem, ja se novinarstvom bavim profesionalno od 18-te godine, poceo sam u malim, jako malim lokalnim novinama, sada radim u velikim, jako velikim novinama. ne mislim, naravno, da sve znam, ali imam dovoljno iskustva i mogu reci da formalno akademsko obrazovanje moze biti dobro, ali niposto nije garant da ces biti dobar i uspjesan novinar.
to naravno ne znaci da mozes biti nepismen ili da ne znas procitati vijest, ali opet....
callmethebreeeze

JBT wrote:Kao sto rekoh, za njegov posao mu nije potrebna diploma.
naravno da mu nije potreba diploma. znaci ako premijeru jedne drzave ne treba diploma, koji ce klinac diploma jednom uredniku.
ha ja;)
Šandor

Post by Šandor »

Protiv fakulteta uglavnom pričaju samo oni koji ga nikad nisu završili.

Na žalost, mi levati koji nismo stvoreni da ni iz čega stvorimo nešto moramo završit fakultet.
Tako ću i ja aBd. :D A nakon toga možda još svašta nešto. 8-)

A zašto želim završiti fakultet?

Ne želim da sa 40 godina budem levat koji će reči: "ma jebo ti svoj fakultet". :-) :D A u stvari se samo tješim....ili bolje rečeno lažem samog sebe. :D
callmethebreeeze

nadam se da cu nekada zavrsiti fax. kako cu tek tada da pljujem :D
JBT

Post by JBT »

E, logike ti.
Daj ti zavrsi taj fax pa cemo onda o tome. Ili ga nemoj zavrsiti pa ces daleko dogurati.
Vjerujem da ljudi racunaju sa tim da ces zavrsiti tu skolu pa da te ugrabe dok je vrijeme. Vrijedna je to roba. Zato su ti i ponudili to sto su ti nudili (evo, uzimam te za ozbiljno :D )
A mozemo nastaviti i tvojom logikom pa se upitati.....
ako premijer nema fax, sto ga onda urednik mora imati, ako ga urednik i premijer nemaju sto ce onda doktoru, arhitekti, advokatu, ekonomisti....
ha ja.... ;-)
callmethebreeeze

nemoj bolan lupati:)
ja ne bih volio da me operise ljekar koji je naucio posao tako sto je krenuo raditi vikednom kao sestrica, zna se za koji posao treba diploma.

s druge strane, ne smeta mi da mi vijesti cita neki konobar.
znas li da glavni urednik dagens nyheter, najtiraznijih jutarnjih novina u svedskoj, tvrdi da ne zeli zaposljavati novinare koji dolaze direktno s faxa ili neke druge skole. on tvrdi da su bolji novinari ljudi koji su probali druge poslove in the real life.

p.s ne sekiraj se ti za mene, ja sam gdje zelim biti. trenutno :D
JBT

Post by JBT »

Cuo sam da u Svedskoj postoji "pozitivna diskriminacija". Dakle, prednost pri zaposljavanju imaju stranci. Mozda su ti i zbog toga ponudili posao (naravno, uz pretpostavku da ces zavrsiti skolu).
nemoj bolan lupati:)
ja ne bih volio da me operise ljekar koji je naucio posao tako sto je krenuo raditi vikednom kao sestrica, zna se za koji posao treba diploma
Hajde nam reci za koje poslove treba diploma, a koje fakultete da odmah ukidamo jer za te poslove ne treba diploma.
Eno, Danas prostire dokaze o potrebi VSS na PBS-u, a ti onako iz glave.
Moram te poceti zvati genijalac.
s druge strane, ne smeta mi da mi vijesti cita neki konobar.
Ti nemas pojma sta je spiker, sta novinar a sta urednik info-politickoh programa na drzavnoj TV, Genijalac.
znas li da glavni urednik dagens nyheter, najtiraznijih jutarnjih novina u svedskoj, tvrdi da ne zeli zaposljavati novinare koji dolaze direktno s faxa ili neke druge skole. on tvrdi da su bolji novinari ljudi koji su probali druge poslove in the real life.
Dakle, i u Svedskoj ce ukidati fakultete? :D
callmethebreeeze

pogresno si cuo, u svedskoj ne postoji "pozitivna diskriminacija", malo puno grijesis. ccc. da nisi precit'o na faxu;)
p.s naravno da je moje bosansko porijeklo igralo ulogu prilikom zaposljavanja. jako im dobro dodje moje odlicno poznavanje bosanskog.
callmethebreeeze

p.s sta rade i traze u americi ja ne znam, ja sam ti samo naveo svedsku kao primjer da tvoji histericni povici za akademskim obrazovanjem i nisu rijesenje svih problema:)
callmethebreeeze

p.s.s na svedskim vijestim nema "spikera" imas novinare koji par dana citaju vijesti par dana rade priloge, a neki cak i uredjuju. ;) kao sto rekoh, ne pravi se pametniji no sto jesi. ispadas smijesan.
danas

Post by danas »

evo malo pitanjce:

da li je tvoj sef u svedskoj zavrseni frizer, konobar ili nesto slicno? ili je upisao fakultet, zavrsio makar pola, pa onda zaglavio radeci? da li je OK (po tebi) da ti -- na poslu koji nema veze sa restoranima -- sef bude zavrseni "kelner"?
JBT

Post by JBT »

Djecak, ne znas ti bas bosanski onoliko koliko mislis da ga poznajes.
U bosanskom ima veliko slovo. Poslije tacke, na pocetku recenice.
U toj emisiji u kojoj si trebao raditi, trebao si raditi jer si stranac, dakle skoro pa endem, a ljudi rade na stvaranju multikulturalnog drustva. Zato imas prednost i to se zove "pozitivna diskriminacija".
Dalje, radis u novinama a pojma nemas o terminima koji su vezani za novinarstvo.
Upustas se u odredjivanje za sta je potrebna a za sta nije potrebna diploma, a nisi ni diplomu dobio.
Prilozi imena tih urednika koji rade na drzavnoj televiziji u informativno-politickom programu a koji nemaju fax.
I posljednje (bar tako mislim) sjedi, zagrij stolicu, zavrsi tu skolu, uzmi diplomu a ne trazi razloge zasto to da ne ucinis. Jer ce te ljudi ispljunuti iz utrobe novinarstva onog momenta kad skontaju da nisi perspektivna roba. Ispljunuti, ali fino, polako. Da se ne uvrijedis.
Last edited by JBT on 17/02/2006 02:17, edited 1 time in total.
callmethebreeeze

danas wrote:evo malo pitanjce:

da li je tvoj sef u svedskoj zavrseni frizer, konobar ili nesto slicno? ili je upisao fakultet, zavrsio makar pola, pa onda zaglavio radeci? da li je OK (po tebi) da ti -- na poslu koji nema veze sa restoranima -- sef bude zavrseni "kelner"?

glavni urednik novina u kojima ja radim, nije zavrsio fax. poceo je, ali je stao na pola puta otprilike kao premijer. medjutim, taj covjek je prosao dug i mukotrpan put od sportskog novinara, do sefovskim pozicija na raznim nivoima, dok nije dosao gdje je. ja ga jako cijenim.

zavisi koji je posao u pitanju. opet kazem postoje struke gdje fakulutet potreban, i da se razumijemo ja izuzetno cijenim fax, i ljude koji ih zavrsavaju :D , ali kada je konkretno novinarstvo u pitanju mislim da je diploma totalno nebitna.
JBT

Post by JBT »

p.s.s na svedskim vijestim nema "spikera" imas novinare koji par dana citaju vijesti par dana rade priloge, a neki cak i uredjuju. kao sto rekoh, ne pravi se pametniji no sto jesi. ispadas smijesan.
Znaci, nemas nista protiv toga da ti dnevnik na drzavnoj televiziji uredjuje konobar?
callmethebreeeze

JBT wrote:Djecak, ne znas ti bas bosanski onoliko koliko mislis da ga poznajes.
U bosanskom ima veliko slovo. Poslije tacke, na pocetku recenice.
U toj emisiji u kojoj si trebao raditi, trebao si raditi jer si stranac, dakle skoro pa endem, a ljudi rade na stvaranju multikulturalnog drustva. Zato imas prednost i to se zove "pozitivna diskriminacija".
Dalje, radis u novinama a pojma nemas o terminima koji su vezani za novinarstvo.
Upustas se u odredjivanje za sta je potrebna a za sta nije potrebna diploma, a nisi ni diplomu dobio.
Prilozi imena tih urednika koji rade na drzavnoj televiziji u informativno-politickom programu a koji nemaju fax.
I posljednje (bar tako mislim) sjedi, zagrij stolicu, zavrsi tu skolu, uzmi diplomu a ne trazi razloge zasto to da ne naucis. Jer ce te ljudi ispljunuti iz utrobe novinarstva onog momenta kad skontaju da nisi perspektivna roba. Ispljunuti, ali fino, polako. Da se ne uvrijedis.
ovo moze preci u bezveznu prepirku. to mi nije cilj. ti imas svoje misljenje, ja svoje. ziv bio:)
JBT

Post by JBT »

ali kada je konkretno novinarstvo u pitanju mislim da je diploma totalno nebitna.
Ti ili nemas pojma ili nisi normalan.
Post Reply