Kao prvo nisam uopste rekao da treba ukinuti univerzitetsko obrazovanje nego sam rekao da zavrsetak pomenutog i diploma u dzepu niposto ne znaci i kvalitetan kadar u nekoj firmi. Isto sam tako rekao da se kod nas diploma moze steci na puno nacina a od toga je najmanje pola prevarama. Lijepo sam ti dao primjer gorespomenute Arijane Saracevic koja je svoje iskustvo sticala izvjestavajuci u ratu sa polozaja dok su ovi sa diplomama ili zdusili iz BiH ili se zavlacili po redakcijama buljeci u ugasene monitore od PC-eva i naravno filozofirajuci kako to ona Arijana se moze baviti novinarstvom. Znas sta zaista bih mogao prihvatiti tvoje kritike za sve ostale ali za ovu hrabru zenu svi oni sa diplomama a koji su bili ovdje su najobiznije nule jer znam dobro da niko nije htio da ide tamo gdje je isla ona. Imam neki blagi osjecaj da se ovam tema direktno dotice tebe samog pa ako je to istina onda te donekle i mogu razumjeti. Sta sad znaci da one koji su svoju novinarsku profesiju kalili u ratu treba otjerati i dovesti intelektualnu elitu sa Zurnalistike. Mozda i treba, mozda si ti i u pravu ali ne znam mene to nekao zaboli kad se diraju ljudi iz tog perioda. I sto je vrlo interesantno svi su pametni ovako sa strane a kad dodje do situacije za neke konkretne stvari dese se strasne fule. Ja sam ti reko moja i iskustva mojih prijatelja na Zapadu gdje budi siguran za bilo koje zvanje srednjeg nivoa prvo ce provjeriti koliko znas i to prakticno pa cete tek onda mozda pitati za diplomu.JBT wrote:Relax, ti si garant jedan od srednjoskolaca koji radi posao za koji nije skolovan (mozda i novinarski) pa sa cigarom izmedju nervoznih prsta trckara po Drveniji i saopstava slucajnim prolaznicima: "Vidi, majke ti, eno ga ulazi na fax! Vidi mu tola, vidi mu peli.... I on ce nam biti novinar!!"
Hrasno 38, nemam sad vremena da ti odgovorim recenicom na recenicu, ali onako zaokruzeno, po tebi bi trebalo ukinuti univerzitetsko obrazovanje, jer je to u principu previse napora, bacanje para i vremena za malo koristi. Cuj ti recenice:
A ovo boldirano ti je zesci biser.Naravno nikada necu reci da diploma je nebitna stvar, da se na fakultetu isto ne nauce pametne stvari ali ja smatram da fakultet nije mjerilo znanja i kvaliteta osim u izuzetnim slucajevima.![]()
I kad poredis dnevnike, onda poredi dnevnike kuca gdje je ispostovan zakon o radnom odnosu i ove nase, dakle poredi nas dnevnik sa Europskim drzavnim televizijama.... ma ne moras ici daleko, eno ti Hrvatske, jer ako neki novinar i uredjuje dnevnik na FTV ipak je okruzen sumom amatera i nadrinovinara.
Inace, kad vec spominjes politicare, za predsjednika drzave ti ne treba diploma. Predsjednika bira narod na izborima. Vjerujem da si upoznat sa tim. Urednik dnevnika na drzavnoj televiziji se postavlja na osnovu drugih kriterija i drugim procesom.
Pricas o iskustvu. Pa kako da mladi, visokoobrazovani novinar dodje do iskustva ako ne moze ni prismrdit radnom odnosu jer su amateri zauzeli mjesta i pune se iskustvom (iskustvom o "kako ostati na polozaju bez potrebne skole na sto nacina").
Takodje mi je poznato par imena visokoobrazovanih novinara, sa dugogodisnjim iskustvom (a koji nemaju iskustva u "kako ostati na polozaju...... na sto nacina" jer im to nije preokupacija, a preokupacija im je kako sto profesionalnije odraditi posao za koji su skolovani) a koji su potisnuti u stranu i skoro prinudjeni da se pocnu baviti necim drugim.
Kome je to u interesu? Nekome jeste. Meni, kao konzumentu i pretplatniku te kuce, nije.
I jos jedno pitanje koje cu nadovezati na svoj predhodni post a vezano je za onog momka iz Tuzle koji govori jezika koliko nasa abeceda ima slova. Jel mislis da bi ti bio bolji novinar sa zavrsenom zurnalistikom nego recimo on sa srednjom skolom. Talenat se prijatelju ne moze istudirati ili ga imas ili ga nemas a isti slucaj je i sa hrabrosti, ili je imas ili je nemas!!!