El-Vedex wrote: JA NIGDJE NE BRANIM VEHABIJE. IRITIRA ME KAD SE NA GLUPOST UZVRACA JOSH VECOM GLUPOSTI. NE PLJUJEM RAD JASMINA MERDANA JER GA JOS NISAM NI PROCITAO. INTERVJU JE JEDNO A KNJIGA NESHTO SASVIM DRUGO
(ovo je naslov)
JA ne znam zashto je tebi dosadan neko ko se ne slaze s tvojim nasliedjenim i usvojenim mishljenjem . . .
U sta ti mene pokusavash da uvjerish ?
Vehbosi su za mene davno bili pali u zaborav. Pitam se kom opet trebaju.
Evo poslusao sam te i josh jednom sam procitao intervju . . . i opet imam isti dojam... slican onom kao kad sam pratio blamazu oko irackog "nuklearnog" arsenala... Kazi mi ti shta je to drugo sto ja necu da vidim , sta znash mozda sam bash toliko glup da ne vidim. Znash malo mi cudno kako sad odjednom treba neko da se plashi hoce li mu ostati ziva glava na ramenima , a te vehabije su vec dugo ovdje cak su imali i naselje i niko tad nije se nashao pametan da provali njihove teroristicke pretenzije. I naravno iz iskustva znam koliko Merdan ima pravo kad kaze da vehabije igraju na kartu duhovne praznine i dezorijentisanosti. Vehabije ti ponude veoma mocnu alternativu baziranu na vjeri da Boga morash postovati jedino na nacin kako ga je Poslanik postovao, i da kjafir svaki dan potkopava tvoju vjeru itd. itd... i tako ti moja kolegica Esma ode za vehabiju i postade vehabijka , sama je to izabrala... E josh se sjecam da nije voljela da je zovem vehabijom i nisam je zvao vehabijom jer sam vidio da je nekako sretna, ja sam u medju vremenu iscitavao literaturu koju mi je davala, al' dzaba, sve je to ok bilo . . . medjutim ja sam imao preca posla a i vec sam bio "ogrezo u grijehu" . . . a nekako me nerviralo i to "Allah ti se smilovo brate". Ubrzo se udala naravno za vehabiju . . . a ja sam morao da radim i studiram jer na nesrecu nisam bio guzonjin sin.
Mozda sam zbog svega ovog malo subjektivan . . . A mozda po defaultu jednostavno ne mogu da mrzim nekog ko je drukciji od mene, kao shto ne mogu da mrzim ni Chrisa ni Boska . . . dobro, mozda mi se Bole malo gadi:) jer previshe inzistira na
koristenju rnd funkcije (koja mene podsjeca na dane BASIC-a) i vazda prica u raji kako je bolji od mene u Battlefieldu...
Da i koji to kua sad ima veze sa temom . . . Pa ima kako nema, ti mene hocesh da uvjerish u neke stereotipe samo zato jer ti je jedan islamski autoritet rekao tacno ono shto ti intimno zelish da cujesh. Ja bih bio krajnje bezobrazan i cinican kad bih zakljucio da je Merdanu kao clanu uleme, krivo shto su mu ovi vehbo sektashi preoteli nekoliko njegovih "ovcica" tj sljedbenika pravog , umjerenog i miroljubivog Islama. Ali nisam taj tip.
I onda se ti nadjesh josh da kazesh da ne treba sjediti skrshtenih ruku , da treba neshto poduzeti.
Da razumjem i tebe i tvoje prijatelje ako su naletili na budale poput onih shto su neki dan palili zastavu drzave Danske i na glupost i netoleranciju uzvratili nista manjom gluposti.
Evo pokazi sad prstom u nekog vehabiju reci za njega da je terorista, daj mi validne dokaze o teroristickom djelu koje je napravio i ja cu ga prvi izlemati "k'o vola" pa tek onda predati nadleznim organima.
Znam opet sam ti mozda dosadan i nije ti jasno kako neko moze biti ni tamo ni ' vamo . . . Kako sam glup pa mi nisu jasne tako ocigledne stvari. Kub Lajkan josh tako bistro majka ga rodila primjeti kako sam glup da shvatim koliko sam glup. Naravno njemu ne treba ovoliki post da bi argumentovao ono shto misli. On to kaze u dvije tri recenice . . . A ja samo ne prihvatam dokaze bez dokaza. Ne mogu da vjerujem slijepo covjeku pa makar bio i "autoritet"...
Odbijam da "pushim" stereotipove bilo koje vrste, ,, odbijam da slijedim ludilo koje zahvata ljude i indoktrinira . . . Odbijam ako sam vec indoktriniran da me neko "deindoktrinira", Odbijam da me programiraju , kad sam vec uspjeshan programer ali mashina a ne ljudi... , Odijam da se ljudi ikako programiraju . . . Odbijam sve shto nema veze sa humanoshcu i razumjevanjem.... Odbijam da svako malo neki ciko siluje nashu uciteljicu Istoriju... Odbijam da trazim opravdanje i za najpravedniji rat koji ne postoji . . . I na kraju odbijam da ne prodjem ovog jutra Bashcarsiom kad sam vec ovako rano ustao.
.....mislim da se tvoj stav spram vehabijskog pokreta zasniva na tvojoj podrsci pravu slobode izbora i slobode vjerovanja......sa te strane, mislim da si apsolutno u pravu i vjerovatno bi dobio moju podrsku u odbrani takvoga stava da nije jedne krupne cinjenice koju ti ili ne vidis ili neces da vidis.....
.....vahabije se prodaju kao spasioci dusa i pokorne sluge nekog vanzemaljskog gospodara.....zasto kazem "prodaju se"....zato sto je apsolutno jasno da je njihov gospodar ovozemaljski i da je utjelotvoren u covjeku ili grupi ljudi koji sjede u Saudiskoj Arabiji....vehabije se predstavljaju kao vjerska organizacija ali ispod takvog plasta krije se nista drugo nego politicka opcija koja pokusava doci na vlast koristeci se mehanizmima aktuelnog sistema sa ciljem ukidanja istoga nakon dolaska na vlast.....
......vehabijski pokret u BH ima svoje izvore finansiranja, koji nemaju nikakve veze sa bozanskim seharama, ima svoj nacin politickog djelovanja i oglasavanja.....prema tome, vehabijski pokret ima i svoje politicke motive i ciljeve koji po mome misljenju nemaju mjesta na BH politickoj sceni.....
....jos jednom ponavljam da smo tokom devedesetih (Dinash, slazem se sa tvojom opaskom za Busha ali to je druga tema) imali priliku vidjeti kakvi su rezultati kada dopustimo da se u Bosnu uvoze politicke opcije sa strane.....kada igramo za neke tudje ciljeve....
.....bas kao sto su Srbi i Hrvati dobili ideoloski alat (nacionalizam) i finansije za realizaciju projekata i vlastito pretvaranje u marionetske drzave uz licni profit lidera projekta, tako se i Bosnjacima danas nudi ideoloski alat (vjerski radikalizam) i finansije(ko gradi dzamije koje nemaju veze sa bosanskim stilom gradnje, ko finansira press projekte i nastupe.....itd) za ostvarenje istoga....
....ja se od '92. borim protiv prva dva projekta i ne vidim razloga zasto bih ustuknuo pred ovim '06. ...... nasa jedina opcija je da pronadjemo nacin za vlastito duhovno i fizicko spasenje, jer ako u tome ne uspijemo sigurno nas nece spasiti neke uvozne opcije......imamo dovoljno pametnih i sposobnih ljudi za tako nesto, samo se trebamo malo trgnuti i organizovati.....
.....hrvatski Srbi i bosanski Hrvati mimo teritorija HB najbolje prezentuju rezultate i posljedice dizanja ruku od vlastite sudbine i njenog prepustanja u tudje.....