Mevlud.....

Rasprave o vjerskim temama.
nocna_mora1001_noci

#51 Re: Mevlud.....

Post by nocna_mora1001_noci »

evo za sve one koji su navalili na mevlud kao "losu novotariju"

Prije nekoliko dana stigla mi je iz Bejruta jedna knjiga pod naslovom Časni mevlud Poslanikov od el-Munāvija. Knjiga je došla, uz još neke knjige, preko mog ahbaba Samira Beglerovića. Imali smo kod njega jedan fin sohbet (sijelo, druženje). On je uzeo da pogleda knjigu i svidjela mu se. Prvo što je uočio bijaše Uvod kojeg je priredio Salāhud-dīn el-Hevvārī, posvetivši ga pojmu bid’ata (novotarije), pa mi reče kako bi bilo izvrsno to prirediti za Znake. Sjetivši se kako je prva mubarek noć, Lejlei-regaib, na samom pomolu, te kako se i uz nju, nažalost, vežu bespotrebne diskusije, prihvatih Samirov prijedlog.

Kad se sve te diskusije sažmu vidi se kako im je ishodište pojam bid’ata, novotarije u vjeri. Već desetak i više godina svjedoci smo bespotebnih trzavica u našim džematima oko toga šta to valja a šta ne valja u našoj višestoljetnoj muslimanskoj tradiciji. Jedna od tih stvari, koja se obično uzima i za primjer, jeste Mevlud, obilježavanje rođenja posljednjeg Božijeg Poslanika, Muhammeda, a.s.

Jezički, bid’a(t) je novouvedena, novoproizvedena stvar. Terminološki, bid’a je ono što je uvedeno u vjeri nakon što je ona upotpunjena, ono što ne uzakonjuje slovo Kur’ana niti propisuje časni Poslanik, a.s. Ta pitanja možda i ne bi bila toliko problematizirana da Poslanik, a.s., nije rekao: Men ahdese fī emrinā hāzā mā lejse minhu fe-huve redd – „Onaj ko uvede u ovu našu stvar (vjeru) nešto što nije od nje to će biti odbačeno (od uzvišenog Allaha).“ Tu je i hadis: Kullu muhdesetin bid’a... – „Svaka novouvedena stvar je bid’a....“

Različitim, odnosno krutim tumačenjima ovih hadisa kovitla se prašina koja bode oči i zameće put ispravnoga hoda. Metodologija tumačenja hadisa istrgnutih iz konteksta dokazano je pogrešna, čak i vrlo opasna. Toga su itekako bili svjesni i ashabi nakon Poslanikova, a.s., preseljenja na ahiret.

Radi ilustracije navest ćemo tri primjera:

1. U vrijeme vladavine hazreti Omerove uvodi se džematile klanjanje teravih-namaza od 20 rekata. U Poslanikovo, a.s., vrijeme teravih-namaz klanjao se pojedinačno i to od 8 rekata. Za tu novouvedenu praksu Omer, r.a., je rekao: Ni’metil-bid’atu hāzihī – Što li je ova bid’a lijepa!“ To je rekao jer bijaše stvar od hajra (dobra), jedan lijep način okupljanja muslimana, a nazvao ju je bid’atom jer nije postojala u Poslanikovo, a.s., vrijeme. Niko od ashaba to nije problematizirao.
2. Također u vrijeme vladavine hazreti Omerove granice islamske države su proširene. Osvojeni su Irak i Sirija. Sve do tog osvojenja običaj je bio da se ratni plijen dijeli među borcima. Uporište za to bilo je u 41. ajetu sure el-Enfāl. Tako se postupilo i nakon osvojenja Hajbera u vrijeme Poslanikova, a.s., života. Međutim, Irak je bio poljoprivredna zemlja, a Iračani više vični poljprivredi nego trgovini, za razliku od Arapa iz Hidžaza koji su bili okrenuti trgovini a nezainteresovani za poljoprivredu. Hazreti Omer je shvatio da bi podjela zemlje među borcima mogla štetiti razvoju poljoprivrede, jer novi vlasnici neće znati da je obrađuju, pa će se okrenuti trgovini i preprodaji, od koje će imati koristi samo pojedinci. Zbog toga je odlučio da zemlju ostavi njenim vlasnicima. U tome su ga podržali Osman, Alija, Talha i Ibn Omer, r.a.
3. U vrijeme vladavine trećeg halife, hazreti Osman uvodi učenje drugog ezana na džumi, a dotad se učio samo jedan ezan. Tako je ostalo i do naših dana.

Ashabi, tabi’ini i većina eminentnih učenjaka kasnijeg perioda hadise o pokuđenosti bid’ata razumijevali su na način da je neprihvatljivi bid’at onaj koji se kosi s osnovama Šerijata, kao što je npr. bid’at negiranja Kadera (Božijeg određenja), bid’at proglašavanja nevjernikom onog ko počini veliki grijeh, itd.

U tom smislu trebalo bi razumijevati i Mevlud, obiježavanje Lejlei-regaiba i drugih mubarek noći, zajednički zikr nakon namaza, zajednička dova nakon namaza, itd. Da takve stvari mogu biti itekako pohvalne i Jedinome drage više nego jasno potrđuje i sljedeći hadis: Men senne fil-islāmi sunne hasene fe-lehū edžruhā... – Ko uspostavi, uvede u islamu neki lijep običaj (doslovno sunnet, u značenju i zakon), imat će nagradu za njega, čak i nagrade onih koji ga budu iza njega praktikovali bez da se u njihovim nagradama išta umanji, a ko uvede u islamu neki loš običaj, nosit će za njega teret ali i teret svih onih koji ga budu primjenjivali iza njega bez da se u njihovim teretima išta umanji.“ Hazreti Pejgamber nije rekao: „Ko oživi neki već postojeći običaj“, već „ko uspostavi, uvede“.

Prema tome bid’at se može podijeliti na bid’a hasene (lijepa, pohvalna bid’a) i bid’a sejji’e (loša bid’a). Kad se stvari ovako postave onda i riječ „novotarija“, koja kao da nosi negativan prizvuk, nekako više ide uz ovaj drugi bid’at, dok bi se onaj prvi, lijepi bid’at, možda mogao prevoditi kao „novina“.
Fordas

#52 Re: Mevlud.....

Post by Fordas »

Mrki:
'Koje tri generacije , vjerovatno si negdje čitao i čuo za nekakve tri generacije i ja te pitam ; koje tri generacije ?'

Nemoj brate dragi ovako nastupati, nema potrebe. Naravno da zna koje su to tri generacije - misli se na ashabe, tabi'ine i tabitabi'ine. Neka brace, neka pisu i razmjenjuju stavove, to svakako doprinosi sirenju znanja jer potice ljude da sto vise traze i uce. Na kraju, pa bolje i to da rade nego da gube vrijeme na internetu :bih:
Bosanac sa dna kace

#53 Re: Mevlud.....

Post by Bosanac sa dna kace »

mrki62 wrote:
Bosanac sa dna kace wrote: bolan ciju IZ? za mene to nije ISLAMSKA ZAJEDNICA vise vec HODZINSKA, kako ih nije sramota pljackat narod, od fukara sto nema sta da jede uzimaju po 1000 maraka za dženazu, prstom nisu maklu :x , eto šta nam oni diktiraju :x
Treba reorganizovati samu državu , koja je u zadnjem ratu dovela do miješanja vjere u politiku i onda je normalno da su velike greške i samoj IZ.
U titinoj Yu nije bilo ovolike nesloge u IZ kao sad, prije su džematlije birale hodžu i hodža je znao svoj posao .
Danas je posljedično aljkavom politikom Izetbegovića došlo do velikog miješanja raznih struja u našoj IZ a pogotovo najezdom vehabizma i onda je normalno da se dešavaju i te stvari što ti objašnjavaš.
Državu treba reorganizovati novim izborima , na način da nestanu nacionalističke stranke sa scene - za dobrobit svih državljana.
pitam se kad c emo vise prestat da krivimo rat za sve! :-? :roll:
mrki62

#54 Re: Mevlud.....

Post by mrki62 »

Fordas wrote:Mrki:
'Koje tri generacije , vjerovatno si negdje čitao i čuo za nekakve tri generacije i ja te pitam ; koje tri generacije ?'

Nemoj brate dragi ovako nastupati, nema potrebe. Naravno da zna koje su to tri generacije - misli se na ashabe, tabi'ine i tabitabi'ine. Neka brace, neka pisu i razmjenjuju stavove, to svakako doprinosi sirenju znanja jer potice ljude da sto vise traze i uce. Na kraju, pa bolje i to da rade nego da gube vrijeme na internetu :bih:
Ne , nisam pitao bez osnove , pitao sam s razlogom a razlog je sljedeći ; poslije smrti Muhameda a.s. su se stvorile dvije grupe - šiiti i suniti , pa stoga i moje pitanje :dance:
bogoljub

#55 Re: Mevlud.....

Post by bogoljub »

selam Poslaniku Muhammedu, neka je salavat na Njega i Celjad njegovu cistu!
Mevlud treba obiljezavati!
Rottweiler

#56 Re: Mevlud.....

Post by Rottweiler »

Samo me interesuje gdje nesta ovaj veliki imam el wehabi, nakopiro se postova sa neke vehabijske stranice i onda zanijemio. Nisu nama zlo ove novotarije tipa mevlud, tespih itd. Nase najvece zlo su pametnjakovici poput tebe, koji nakon 2-3 sedmice ispiranja mozga kod kojekakvih ucenjaka pa,etuju ostalom naroda, a nemate 3 ciste o vjeri.
Zalosno da nemoze biti zalosnije. Samo vam treba banane podijeliti, jer to je za vas.
bambi_23

#57 Re: Mevlud.....

Post by bambi_23 »

Sto se tice ovog brata sa nickom @hajrullah - mogao je fino stavit link a ne copy-paste na haman dvije stranice.

Mevlud je za mene nesto predivno, jos od malih nogu kad ides sa porodicom u dzamiju, pa svi lijepo obuceni i namirisani, pa mevludsko serbe i bombone. Zaista je tesko ovim danasnjim muslimanima koji su se tek vartili vjeri objasnit neke stvari u vezi mevluda. Zasto? Zato jer nikad nisu isli na mevlud kad su bili mali, il su im roditelji bili komunjare ili iz nekih drugih razloga meni nepoznatih. Ne vidim nista ruzno u tom mevludu, ne znam cemu ovi kilometarski tekstovi o tome isto da se na mevludu radi nesto ruzno pa ces cim odes na mevlud postati kafir il munafik. :roll:
Hajrullah_BiH

#58 Re: Mevlud.....

Post by Hajrullah_BiH »

mrki62 wrote:
Fordas wrote:Mrki:

Ne , nisam pitao bez osnove , pitao sam s razlogom a razlog je sljedeći ; poslije smrti Muhameda a.s. su se stvorile dvije grupe - šiiti i suniti , pa stoga i moje pitanje :dance:
Toliko o tvom poznavanju osnova islama i islamske istorije... ne vrijedi trositi vrijeme na nekoga ko ne zna koje su tri casne generacije muslimana i koji to sve mijesa sa stvaranjem sijske sekte...Zalosno...

A ostale komentare ne vrijedi komentarisati... Dokazi koji sam predocio su jasni kao dan za onoga ko hoce istinu i traga za istinom, a razglabanje i rasprava ne vodi nicemu...
Hajrullah_BiH

#59 Re: Mevlud.....

Post by Hajrullah_BiH »

Rottweiler wrote:Samo me interesuje gdje nesta ovaj veliki imam el wehabi, nakopiro se postova sa neke vehabijske stranice i onda zanijemio. Nisu nama zlo ove novotarije tipa mevlud, tespih itd. Nase najvece zlo su pametnjakovici poput tebe, koji nakon 2-3 sedmice ispiranja mozga kod kojekakvih ucenjaka pa,etuju ostalom naroda, a nemate 3 ciste o vjeri.
Zalosno da nemoze biti zalosnije. Samo vam treba banane podijeliti, jer to je za vas.

Izgleda cim se nekome neko ne svidja, da li po izgledu ili nekom stavu (vjerskom ili politickom) odmah se poteze za rijecju i izmisljenom etiketom vehabije...Ako je to jedini argument koji imas protiv mene onda aferim...

Naime u svom postu si iznio niz neistina na mene...niti sam ono za sta me smatras, niti sam neuk u islamu... Za tvoju info zavrsio sam GHB Medresu u Sarajevu i radio kao imam nekih 7 godina... Tako da tvoje neistine su samo odraz tvog ogranicenog mozga koji ne moze da shvati, nauci i primjeni u praksu nauceno... Malo se potrudi, pa procitaj nesto vise od ilmihala...
Leonid Breznjev

#60 Re: Mevlud.....

Post by Leonid Breznjev »

ama malo si nagao ah-u.. de polahko, da kao insani porazgovaramo... izmjenimo misljenja, nesto naucimo jedni od drugih..
svi ste kao zapeta puska.. jedva cekate da obaracu pipnete.. samo vam je vazno ko je u pravu, a ko ne... umjesto da se potrudite, pa nama, koji vapimo za znanjem nesto pokazete i uputite.. :roll:
mrki62

#61 Re: Mevlud.....

Post by mrki62 »

Hajrullah_BiH wrote:
Toliko o tvom poznavanju osnova islama i islamske istorije... ne vrijedi trositi vrijeme na nekoga ko ne zna koje su tri casne generacije muslimana i koji to sve mijesa sa stvaranjem sijske sekte...Zalosno...

A ostale komentare ne vrijedi komentarisati... Dokazi koji sam predocio su jasni kao dan za onoga ko hoce istinu i traga za istinom, a razglabanje i rasprava ne vodi nicemu...
Gledaj jednu stvar , osnove islama su relativna stvar a pošto se hvališ da si završio medresu i da si još kao i imam radio , citat
Za tvoju info zavrsio sam GHB Medresu u Sarajevu i radio kao imam nekih 7 godina...
to još ne znači da sznaš sve - a Allah najbolje zna.
Samim preseljenjem Poslanika a.s. na ahiret su se odmah pojavile dvije osnovne grupe i svaka od te dvije grupe su imale svoje prve tri generacije a baš te generacije koje ti prisiljavaš druge da su tobože najispravnije su stav vehabija.
Napisao si da si radio kao imam - što ne radiš više ?
Jel zbog toga što ne poštuješ stav IZ , koji je veoma jasan o Mevludu ?
bogoljub

#62 Re: Mevlud.....

Post by bogoljub »

ej Hajrullah Bog ti dao svako dobro, dje ces neobiljezavati rodjendan Poslanika!
bolan, bolan. pa to je poslanik, zbog kojeg je sve zivo na svijetu Bog stvorio. pa i tebe s bradom koji mislis da sto je veca BRADA to je veca pamet i vjera!
urazumi se! Dodji sebi! Razmisli-ako pameti imas!
Rottweiler

#63 Re: Mevlud.....

Post by Rottweiler »

Hajrullah_BiH wrote:
Rottweiler wrote:Samo me interesuje gdje nesta ovaj veliki imam el wehabi, nakopiro se postova sa neke vehabijske stranice i onda zanijemio. Nisu nama zlo ove novotarije tipa mevlud, tespih itd. Nase najvece zlo su pametnjakovici poput tebe, koji nakon 2-3 sedmice ispiranja mozga kod kojekakvih ucenjaka pa,etuju ostalom naroda, a nemate 3 ciste o vjeri.

Izgleda cim se nekome neko ne svidja, da li po izgledu ili nekom stavu (vjerskom ili politickom) odmah se poteze za rijecju i izmisljenom etiketom vehabije...Ako je to jedini argument koji imas protiv mene onda aferim...

Naime u svom postu si iznio niz neistina na mene...niti sam ono za sta me smatras, niti sam neuk u islamu... Za tvoju info zavrsio sam GHB Medresu u Sarajevu i radio kao imam nekih 7 godina... Tako da tvoje neistine su samo odraz tvog ogranicenog mozga koji ne moze da shvati, nauci i primjeni u praksu nauceno... Malo se potrudi, pa procitaj nesto vise od ilmihala...
Koja ba izmisljena etiketa vehabija, pa koji su klinac sve ove bradonje sto nam se secu ulicama. Ucenici ili ti ga sljedbenici rahmetli Barcica, sta su oni. VEHABIJE buraz odgovaralo to tebi ili ne. Jedini pravi muslimani, pih muka mi je od njih. :x
Rottweiler

#64 Re: Mevlud.....

Post by Rottweiler »

Hajrullah_BiH wrote:Tog tipa znam licno, te od njega ne primam ovo sto prica, jer ne nudi nikakve dokaze...Zna se sta je bid'at...Ja ti ponudio dokaze poznate uleme i shejhova, a ti meni nekakav video olovskog sibicara koji se uhljebio u Sarajevu...
A ovdje si nam svima reko dovoljno o sebi i svojoj medresi.
Zali Boze onog mjesta koje si zauzeo u medresi, na kojem je mogao sjediti neko dostojan te ustanove.
bambi_23

#65 Re: Mevlud.....

Post by bambi_23 »

Dajte pustite covjeka na miru.
Imajte na umu da vam je on brat u vjeri i 'pocistite malo svoju avliju prije nego li zavirite u tudju'. Sram vas bilo, pa kako vas nije stid. Preispitajte sebe i koliko ste vi "jaki" u vjeri, kakve su vam (nam) porodice, jel klanjaju pet vakata namaza i jel izvsavaju stale farzove. Lahko je biti frajer i veliki musliman na tastaturi. Nisu problem 'vehabije' akko ih vi nazivate, oni su vec muslimani, hvala Bogu klanjaju i pridrzavaju se vjere na svoj nacin i ostavite ih na miru. Ako vi imate toliko znanje o vjeri pa druge kritikujete sta je sa onim muslimanima koji imaju samo ime muslimansko, njih vi idite i upucujte.
Znate sta vijernici moji koji pljujete po vehabijama hajte vi fino svoje situacije u porodicama izrjesavajte, nek vam svi klanjaju, nek su vam zene, kcerke i majke pokrivene ( sto je farz ) - pa onda kad budete 'perfektni' muslimani imate pravo o drugims pricati i suditi.
Imate vi gorih neprijatelja od vehabija, vrebaju vam po haustorima, ulicama i prodavnica.....a vi se pravite slijepi
Nek je na sramotu ovakvo ponasanje. Fuj!
mrki62

#66 Re: Mevlud.....

Post by mrki62 »

bambi_23 wrote:Dajte pustite covjeka na miru.
Imajte na umu da vam je on brat u vjeri i 'pocistite malo svoju avliju prije nego li zavirite u tudju'. Sram vas bilo, pa kako vas nije stid. Preispitajte sebe i koliko ste vi "jaki" u vjeri, kakve su vam (nam) porodice, jel klanjaju pet vakata namaza i jel izvsavaju stale farzove. Lahko je biti frajer i veliki musliman na tastaturi. Nisu problem 'vehabije' akko ih vi nazivate, oni su vec muslimani, hvala Bogu klanjaju i pridrzavaju se vjere na svoj nacin i ostavite ih na miru. Ako vi imate toliko znanje o vjeri pa druge kritikujete sta je sa onim muslimanima koji imaju samo ime muslimansko, njih vi idite i upucujte.
Znate sta vijernici moji koji pljujete po vehabijama hajte vi fino svoje situacije u porodicama izrjesavajte, nek vam svi klanjaju, nek su vam zene, kcerke i majke pokrivene ( sto je farz ) - pa onda kad budete 'perfektni' muslimani imate pravo o drugims pricati i suditi.
Imate vi gorih neprijatelja od vehabija, vrebaju vam po haustorima, ulicama i prodavnica.....a vi se pravite slijepi
Da li je ovaj tvoj post u čast islamu ?
bambi_23

#67 Re: Mevlud.....

Post by bambi_23 »

mrki62 wrote:
Da li je ovaj tvoj post u čast islamu ?
Moj post je jasan svakome ko je pametan i normalan, a u tvom pitanju ne vidim neku mudrost....samo provociras stoga cu se praviti da nisam ni procitala. :thumbup:
mrki62

#68 Re: Mevlud.....

Post by mrki62 »

bambi_23 wrote:
Moj post je jasan svakome ko je pametan i normalan, a u tvom pitanju ne vidim neku mudrost....samo provociras stoga cu se praviti da nisam ni procitala. :thumbup:
Što si se onda javila ?
Usput iznesi svoj stav o Mevludu :dance:
bambi_23

#69 Re: Mevlud.....

Post by bambi_23 »

mrki62 wrote:
bambi_23 wrote:
Što si se onda javila ?
Usput iznesi svoj stav o Mevludu :dance:

Javila sam se jer mi je cejf :P
A ti fino procitaj moje prethodne postove na ovom topicu i ima moj stav o mevludu. Znas kako nas narod kaze: ispeci pa reci. :D
lady midnight

#70 Re: Mevlud.....

Post by lady midnight »

e pa vidish,
ja mislim da srecom zhivimo u vremenu kada svako mozhe i smije prichati o chemu mu volja - pa tako i o vehabijama i o islamu.
celavi, bradati, pokriveni, otkriveni, klanjachi, neklanjachi -- svi oni imaju pravo da zavire u tudju avliju, a bez da pochiste svoju. shta cesh, to im je pravo zagarantovano.
takav vakat doshao, gdje chak i oni koji ne ispunjavaju sve shto je farz -- smiju progovoriti, mo'sh mislit' :shock: :shock:
bambi_23

#71 Re: Mevlud.....

Post by bambi_23 »

lady midnight wrote:

e pa vidish,
ja mislim da srecom zhivimo u vremenu kada svako mozhe i smije prichati o chemu mu volja - pa tako i o vehabijama i o islamu.
celavi, bradati, pokriveni, otkriveni, klanjachi, neklanjachi -- svi oni imaju pravo da zavire u tudju avliju, a bez da pochiste svoju. shta cesh, to im je pravo zagarantovano.
takav vakat doshao, gdje chak i oni koji ne ispunjavaju sve shto je farz -- smiju progovoriti, mo'sh mislit' :shock: :shock:
Naravno, uvijek svi previse pricaju o oneme sto ih se ne tice, a porodice im se raspadaju, ne znaju gdje su im muzevi il zene, a o djeci da i ne pisem. Sve suto predznaci Sudnjeg dana.
Nije vise problem prava ovog il onog i ptice na grani vise znaju sve o tim pravima...Mozes ti pisati ironicno koliko hoces, ali kad si vidio jednog Srba recimo da prica protiv svojih...NIKAD, da su najgori neces cuti niti vidjeti bilo gdje, a kod nas odmah na "60 minuta" vehabije ovakvi, oni shije onakvi...da Bog sacuva. Zato smo mi osudjeni na propast, mora nam se desit genocid svakih 50 godina da malo dodjemo pameti.

A predlazem da se vratimo na temu MEVLUD I tako to...... ;-)
Hajrullah_BiH

#72 Re: Mevlud.....

Post by Hajrullah_BiH »

Arslan wrote:ama malo si nagao ah-u.. de polahko, da kao insani porazgovaramo... izmjenimo misljenja, nesto naucimo jedni od drugih..
svi ste kao zapeta puska.. jedva cekate da obaracu pipnete.. samo vam je vazno ko je u pravu, a ko ne... umjesto da se potrudite, pa nama, koji vapimo za znanjem nesto pokazete i uputite.. :roll:

Ne znam kome se obracas, ali ja sasvim normalno diskutujem i odgovaram na postove koji se odnose na mene... Malo bi bilo nepravedno da u meni vidis zapetu pusku ili nekoga ko zeli da dokaze da je u pravu, jer zapete puske su vec opalile po meni raznim insinuacijama i optuzbama koje naravno nemaju mjesta, jer neko ocito zeli pricati o nekome ili necemu bez znanja, a drugo koliko zelim da dokazem da sam u pravu i koliko insistiram na tome se vidi po tome da sam jednostavno rekao svoj stav o mevludu, dao dokaze i povukao se, bez da vodim daljnu raspravu o tome, jer ocito je da su mnogi koji se javljaju na ovu temu ispod mog nivoa, po svakom pitanju, tako da nemam namjeru traciti vrijeme sa luzerima...

Ne nisam ohol, ni umisljen, samo sam realan...
Hajrullah_BiH

#73 Re: Mevlud.....

Post by Hajrullah_BiH »

Rottweiler wrote:
Hajrullah_BiH wrote:Tog tipa znam licno, te od njega ne primam ovo sto prica, jer ne nudi nikakve dokaze...Zna se sta je bid'at...Ja ti ponudio dokaze poznate uleme i shejhova, a ti meni nekakav video olovskog sibicara koji se uhljebio u Sarajevu...
A ovdje si nam svima reko dovoljno o sebi i svojoj medresi.
Zali Boze onog mjesta koje si zauzeo u medresi, na kojem je mogao sjediti neko dostojan te ustanove.

Ma nema tvoji postovi su svi zlatom saliveni... Koliko tvojih postova, pa i ovaj citirani tek o tebi govore da jednostavno zalim ovog vremena odgovarajuci bilo sta, jer ne zasluzujes moje vrijeme, posto si ociti dzahil i neznalica u islamu...Stoga, prodji me se...
Hajrullah_BiH

#74 Re: Mevlud.....

Post by Hajrullah_BiH »

mrki62 wrote:
Hajrullah_BiH wrote:

Gledaj jednu stvar , osnove islama su relativna stvar a pošto se hvališ da si završio medresu i da si još kao i imam radio , citat
Za tvoju info zavrsio sam GHB Medresu u Sarajevu i radio kao imam nekih 7 godina...
to još ne znači da sznaš sve - a Allah najbolje zna.
Samim preseljenjem Poslanika a.s. na ahiret su se odmah pojavile dvije osnovne grupe i svaka od te dvije grupe su imale svoje prve tri generacije a baš te generacije koje ti prisiljavaš druge da su tobože najispravnije su stav vehabija.
Napisao si da si radio kao imam - što ne radiš više ?
Jel zbog toga što ne poštuješ stav IZ , koji je veoma jasan o Mevludu ?
O tome gdje radim i sta radim, tebi i bilo kome nisam duzan izvjestaje podnositi...Kontas?

Ne hvalim se da sam zavrsio medresu, vec ti dokazujem da si slagao na mene nazivajuci me nekakvim "vehabijom" koji je islam ucio 3 sedmice...

Dalje, opet se provaljijes i pricas o sektama...Tj sijskoj sekti...Nisu se pojavile 2 grupe, kad ces to jednom svariti i nauciti...Pojavila se jedna i to sijska, dok su ostali sljedbenici cistog islama, u praksu primjenjujuci Kur'an i Sunnet...
Ja kazem tri generacije u islamu...ne govorim o grupama i sektama, mozes li to skontati vec jednom...
Tri generacije ljudi koji su u islamu...ASHABI, TABI'INI I TABI'I TABI'INI... To su prve tri casne generacije muslimana...

Prema tome, opet savjet... Procitaj nesto vise od ilmihala, ako te zanima, a ako te ne zanima, onda nemoj ni gurati nos gdje mu nije mjesto i ne petljaj se u podrucje koje ti je nepoznato...Cisto savjetodavno receno...
Leonid Breznjev

#75 Re: Mevlud.....

Post by Leonid Breznjev »

Hajrullah_BiH wrote:
Arslan wrote:ama malo si nagao ah-u.. de polahko, da kao insani porazgovaramo... izmjenimo misljenja, nesto naucimo jedni od drugih..

Ne znam kome se obracas, ali ja sasvim normalno diskutujem i odgovaram na postove koji se odnose na mene... Malo bi bilo nepravedno da u meni vidis zapetu pusku ili nekoga ko zeli da dokaze da je u pravu, jer zapete puske su vec opalile po meni raznim insinuacijama i optuzbama koje naravno nemaju mjesta, jer neko ocito zeli pricati o nekome ili necemu bez znanja, a drugo koliko zelim da dokazem da sam u pravu i koliko insistiram na tome se vidi po tome da sam jednostavno rekao svoj stav o mevludu, dao dokaze i povukao se, bez da vodim daljnu raspravu o tome, jer ocito je da su mnogi koji se javljaju na ovu temu ispod mog nivoa, po svakom pitanju, tako da nemam namjeru traciti vrijeme sa luzerima...

Ne nisam ohol, ni umisljen, samo sam realan...
Malo bi bilo nepravedno da u meni vidis zapetu pusku ili nekoga ko zeli da dokaze da je u pravu
u pluralu ja to rekoh, ne samo tebi.. nagao mislim kad si uletio sa velikim zelenim slovima, punih selama (sto je u biti jako fino, nekom pozeljeti mir)..

da li si ohol, umisljen
jer ocito je da su mnogi koji se javljaju na ovu temu ispod mog nivoa, po svakom pitanju, tako da nemam namjeru traciti vrijeme sa luzerima...
, ne bih da ja odlucujem, ne poznam te, pa tako i ne bih da mislis da je to moje misljenje o tebi.. neka je i sa tobom mir.. ja samo zazalih, sto eto opet necu nista nauciti od vas, osim sto spoznah koliko srdzbe u vama ima.. svako dobro i neka je Njegov nur sa tobom.. :)
Post Reply