Spor oko prikazivanja lika Muhammeda a.s.

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
nosara

Post by nosara »

Vidjaj ga masala, Alaim mu nije ni do eksera.
Fair Life

Post by Fair Life »

A wrote:Nego, nesto se ne sjecam da je bilo poziva na protestni skup povodom Noam Chomsky-ovih izjava negacije srebrenicke tragedije. Mene recimo to mnogo vise pogadja :(
Eheeeeeeee...

To je u domenu politike, nikako religije.

Ovo me sve podsjeca na predratnog komsiju koji sjedne u besplatni autobus sa placenom dnevnicom u dzepu i spremi se za odlazak na usce Save u Dunav na... spontano desavanje naroda... da bi dao podrsku 'ugrozenom srpskom narodu' na Kosovu (i Milosevicu, naravno).

U isto vrijeme nije pruzio ruku saucesca svom prvom komsiji muslimanu, dugogodisnjem prijatelju ciji je sin tog dana bio sahranjivan.

Malo nas je... al' smo govna.
Fair Life

Post by Fair Life »

seka wrote::lol:
ajme... otkud humor na religiji :oops:

protestujem :oops:
Image
vodolija_33

Post by vodolija_33 »

Fair Life wrote:
rewritable wrote:
A wrote: Ausvic - kao sto ti Danas objasni - ismijavati se zrtvama je kranje neukusno i neprihvatljivo.
Vicevi o crncima se redovno pricaju.
Isus se parodira na sve moguce nacine, javno, u filmovima, na karikaturama, u vicevima. Samo navali!
I šta sad hoćeš da kažeš A, da je to ispravno što se priča o crncima i Isusu.
Sto ti je ispijen mozak...

Ti rewritable nisi ni primjetio opasku o Auschwitz-u ?!
Neka si je ti primjetio, Fair :wink: a znamo i zašto :D elem....

Ljudi (ako vas tako mogu nazvati), vi koji prihvaćate ismijavanje bilo koje vjere ili rase, mogu reći da ste svi BOLESNI. Možete vi to objašnjavati modernim načinom razmišljanja, demokratijom, slobodom govora ali ste u stvari primitivni, uskogrudni, netolerantni (da, ovdje posebno mislim na čika Faira :wink: ) ...

I vi mi pričate ovdje po forumu o toleranciji, o demokratiji, o slobodama i pravima čovjeka?! Vi ste, gospodo a pogotovo vi čika Fair, licemjeri :)
Reina

Post by Reina »

Fair Life wrote:
seka wrote::lol:
ajme... otkud humor na religiji :oops:

protestujem :oops:
Image

protestujem ovo je vec reklama :lol:
Reina

Post by Reina »

vodolija_33 wrote:
Neka si je ti primjetio, Fair :wink: a znamo i zašto :D elem....

Ljudi (ako vas tako mogu nazvati), vi koji prihvaćate ismijavanje bilo koje vjere ili rase, mogu reći da ste svi BOLESNI. Možete vi to objašnjavati modernim načinom razmišljanja, demokratijom, slobodom govora ali ste u stvari primitivni, uskogrudni, netolerantni (da, ovdje posebno mislim na čika Faira :wink: ) ...

I vi mi pričate ovdje po forumu o toleranciji, o demokratiji, o slobodama i pravima čovjeka?! Vi ste, gospodo a pogotovo vi čika Fair, licemjeri :)
tacno puno je licmjera..... :sad:
vodolija_33

Post by vodolija_33 »

Fair Life wrote:
A wrote:Nego, nesto se ne sjecam da je bilo poziva na protestni skup povodom Noam Chomsky-ovih izjava negacije srebrenicke tragedije. Mene recimo to mnogo vise pogadja :(
Eheeeeeeee...

Ovo me sve podsjeca na predratnog komsiju koji sjedne u besplatni autobus sa placenom dnevnicom u dzepu i spremi se za odlazak na usce Save u Dunav na... spontano desavanje naroda... da bi dao podrsku 'ugrozenom srpskom narodu' na Kosovu (i Milosevicu, naravno).

U isto vrijeme nije pruzio ruku saucesca svom prvom komsiji muslimanu, dugogodisnjem prijatelju ciji je sin tog dana bio sahranjivan.

Koliko istine u tako malo riječi :) Licemjerje bez granica :)
_BosanaC

Post by _BosanaC »

vodolija_33 wrote:
Fair Life wrote:
Eheeeeeeee...

Zaboravila si jos dodati islamofobi :-)
Fair Life

Post by Fair Life »

vodolija_33 wrote:
Fair Life wrote:(...)
Tacno tako... malo nas je al' smo govna.

Da je nas govana vise... ti i tebi slicni bi religiju "drzali" u kuci i u vjerskim objektima... ne bi je po ulici povlacili.
Vingo

Post by Vingo »

Haqqani wrote:Bismillah!

Braćo i sestre,
pozivamo vas da se pridružite mirnom i dostojanstvenom protestu protiv skrnavljenja lika i djela Posljednjeg Allahovog Poslanika Muhammeda a.s. u danskim i drugim zapadnim medijima.

Protest će se održati u nedelju 12. februara 2006. godine ispred Danske ambasade u 13 sati. Okupljanje je ispred Ali-pašine džamije poslije podne namaza.
Zasto tek u nedelju?
Murisno1

Post by Murisno1 »

a što bi ja držao to u svojoj kući npr.
što ti ne bi držo svoje u kući...

da je vas ili da je nas ili da je ovih ili da je onih uvijek bi bilo sranja...

ako je ovo pravo na izražavanje... onda neka je i protest na to pravo na izražavanje..
nosara

Post by nosara »

Fair:"Da je nas govana vise... ti i tebi slicni bi religiju "drzali" u kuci i u vjerskim objektima... ne bi je po ulici povlacili."

Kasno, duh je pusten iz boce, sad nam je pusiona...
vodolija_33

Post by vodolija_33 »

Fair Life wrote:
vodolija_33 wrote:
Fair Life wrote:(...)
Tacno tako... malo nas je al' smo govna.

Da je nas govana vise... ti i tebi slicni bi religiju "drzali" u kuci i u vjerskim objektima... ne bi je po ulici povlacili.
Ne sekiram se ja, ima "vas" i previše :) A što se tiče moje religije- ja jesam vjernik u svojoj kući ali kada vidim da neko ismijava moju religiju jednostavno ne mogu da ne reagujem (priznajem, kriva po svim tačkama optužnice :-) )... što se tiče povlačenja iste po ulici- vi je upravo pokušavate povlačiti po ulici, ali bukvalno!

I da dodam, pošto me upravo bosanac podsjetio :-) , ti jesi islamofob :)

@ A, nemam komentara na tvoj post :) Dovoljno govori sam za sebe :)
SiSaJuMe

Post by SiSaJuMe »

Fair Life wrote:
rulja_20 wrote:(...)
Fair life, budi pošten druže, i priznaj da Zapadni svijet uživa u sataniziranju Islama.
Islam niko uspjesnije ne satanizira od samih islamskih vjernika koji u ime islama i sa Allahovim imenom na usnama rade sranja...

Upitaj onog naseg malog Danca uhapsenog u Sarajevu sa eksplozivnim prslukom... Sarajevo nije Zapad.

Prije vise od 600 godina Srbi su stvarali svoje "junacke epske pjesme"... pjevali ih uz gusle...

"... dos'o vakat valja vojevati
za krst casni krvcu prolijevati..."

Danas, 600 godina poslije kod nas se pjevaju ilahije...

Mi smo vojska Allahova
za Islam se borimo
dati zivot za slobodu
nikog se ne bojimo.

Borimo se sve do zadnjeg
smrti se ne bojimo
ako treba zivot dati
za sehadet poginuti
smrti se ne bojimo.

Kada krenemo u borbu
tevekkulom se branimo
svud tekbire mi ucimo
od Njeg pomoc trazimo.

Poginut cista srca
bez grijeha jednoga
to je zelja mudzahida
vojnika Allahova.

(...)

U cemu je razlika u gotovo identicnoj gluposti ??

Razlika je samo... kalendarska.

@Fair life potpuno se slazem sa tobom. Isti stvar samo drugo pakovanje. A sto se tice ovog prikazivanja u novinama je samo akcija-reakcija. Nazalost. Vec par godina se sukobljava islam sa zapadom i nije cudo da se ovo desava. Svako bi da nametne samo svoje. Ubiti slobodu govora zapad vidi kao veliku prijetnju. Holandski reziser je ubijen (ritualno) zbog svoje slobode govora i slobode prikazivanja njegovog filma. Kaledarski unazad gledano slicna zbivanja i danas se ta zbivanja ponavljaju samo su drugi u glavnim ulogama.
Kwaheri

Post by Kwaheri »

Neki dan citam tekst autora Ali Sina u kojem poslije duze opservacije kaze ovako:
We spend billions to counter terrorism. Yet terrorism is not the problem. Terrorism is only a symptom. The problem is Islam. To eliminate Islamic terrorism we have no other option but to eliminate Islam.
E sad...je li ovako nesto novo? Jedno je sigurno...nije. Studirajuci, zapanjila me kolicina uvredljivih materijala koji su se mogli naci u zapadno-kršćanskim predstavama islama i posebno Poslanika islama... Sataniziranje se uglavnom pojavljivalo u okviru crkvenih knjiga (ali drugih, uglavnom nije ni bilo), gdje opisi Muhammeda s.a.v.s. sez u od bajkovitih, recimo da je imao rep, crvene đavolske oci... do ovih pomalo "novijih" u kojima je on hajduk, kradljivac, varalica, i naravno neizostavno pedofil (da ne pominjem fizicke karakteristike ili one "opisne" prljav, ruzan)...ali i vrijeme kada su knjige pisane, neizostavno se poklapa s godinama kada su se okupljali vojni pohodi na oslobođenje Svete zemlje...
Evo sad...ni manje ni vise, terorist...khm..
A. rece...njihova sloboda za moju slobodu...pa dobro... Ja nesto misim, mene licno, ovakav prikaz Muhammeda s.a.v.s, kojeg ja postujem, volim i slijedim nadam se...ne vrijeđa... Zasto? Zato sto im to ne mogu dopustiti, i zato sto mi to nije ni novo, a naravno ni iznenadjujuce... Ako se to desavalo od propovijednika Ljubavi, zasto bi me iznenadjivalo od ljudi koji su od sebe, sebi napravili boga...ili ateista...
Ne sudim nikome, i naravno, da li je ovo pitanje slobode izrazavanja...ili da je to religijsko pitanje uopce, mozda me se ne bi ni doticalo...ali kako je ovo, prema mom skromnom uvidu, najmanje sve to, a najvise politicko sataniziranje muslimana u korijenu (pogledati jos jednom citat s pocetka posta)...pa makar i kroz satiru ili karikaturu...dotice me se...
Pokusaji islamske uleme, da smire "usijane glave" nakon ovoga svedeni su... na praznu pricu...ali to se i htjelo...i bez obzira sto ne vjerujem u price o "zavjerama" i onu pricu "cafirska posla" ovo mi je bez sumnje to...jer znaju oni "arapsko-muslimansku ulicu" a njihove lidere josh bolje...
I nije ovo borba za slobodu govora. Ovo je vrijeđanje religijskih osjecanja s jasnim ciljem.
Fairova opaska...o gostima koji hoce da se ponashaju kao domacini...je opasna iz vise razloga. Jedan je dovoljan...zbog diskriminacije po porijeklu. Sjetim se fashistickog komentara covjeka koji prica o "doshlama" u Sarajevo, koji iako zive rade i privredjuju za taj grad, nikad ne mogu postati domaci...e to je to. Hoce li ikad ti ljudi postati Fair domaci? Slobodni da kreiraju između ostalog i događaje u javnosti, jer te zemlje osjecaju kao svoje? Nece, Fair. Znas li zasto? Zato sto ce uvijek biti onih koji su spremni josh jednom pokrenuti masineriju da se doshle izbace iz Evrope, ili onih koji bi na Malti stavili granicu za Nesarajlije... I nekad mislim da bi bilo sretnije rjesenje, napraviti taj jedan Zid između njih...a sto? Zato sto ovakvim opaskama ti ljudi zive pod stalnom ucjenom... "za vas je bolje, inace vas selimo...ili idite u Iran..." Ali opet nadam se da do toga nikad nece doci. Bila bih nesretna da se to desi. Usprkos prizeljkivanjima onih koji to stalno ponavljaju ove prijetnje-ucjene.
Zao mi je sto neki muslimani prijete oduzimanjem zivota danskih građana. Mislim da na to nemaju pravo. I da se to nece desiti. Scenarij je vec ranije razradjen, mislim, i vlade koje su ovako regirale, nasjele su u pravi momenat. Arapsku ulicu treba zabaviti necim, jer ce poceti baviti svojim stvarnim problemima. A i opet je vrijeme podsjetiti građane koji nisu muslimani, kako je arapska ulica lahko zapaljiv materijal. "Vidite, mozemo obezvrijediti svaku krscansku svetinju i nista, a oni se odmah zapale...koji su to...vidite vi...njih treba...bas ovo sto im radimo to im i treba, jel tako Fair (i ostali)?"
Vidish Fair, ti ne razumijesh uopce...mene ovo ismijavanje i karikature Isusa...doticu isto...jer onog momenta kada to postirash, ti zelish da me uvrijedish...namjerno i planski...jer ja sam za tebe neko koga treba vrijeđati... nazalost neki ljudi na tome grade svoju ljudsku i intelektualnu velicinu...dodushe u svojim ocima...
Moje je samo da ti to ne dopustim. Takve treba pustiti sudu njih samih.
Je li sloboda govora - vrijeđati onoga drugoga? Naravno da nije. I ja bih se zivotom zaklela da svaki musliman koji imalo drzi do sebe i svoje vjere, nikad ne bi nacrtao neku karikaturu Isusa ili Isaa a.s.
Ljudi koji su uvrijedili sebe, mogu vrijeđati i svakoga drugog. Ljudi koji ne mare za ljudska osjecanja mogu ovo uraditi.
Ovo mogu raditi isti oni koji su mogli pisati recimo "Bosnian girl...smell like shit... itd." jer eto...i to moze biti...sloboda govora... ali to je uvreda, ma kako to neko zakamuflirao... u objasnjenjima...
A. vi biste nam mogli, onako za promjenu malo o predrasudama, terorizmu i nama, muslimanima, u kojima cuci potencijalni terorista... te njihovim posljedicama...
Onima kojima je blacenje islama postao vec odavno hobi preporucujem tekst Ali Sinaa "Two Faces of Islam?"...onako da se malo "nadahnu"...

...i da, voljela bih, da je odgovor na ovu uvredu proveden mirnije i pametnije...
vonBosnae

Post by vonBosnae »

SUBHANALLAH,SUBHANALLAH...

Vrijeme je da neki shvate da Muslimani pridaju isto tako veliki značaj Isusu kao i Muhammedu jer Islam obojici daje status poslanika.
Pa prema tome ovaj prljavi nacin omolavazavanja vjerskih osjecaja dali se radilo kroz karikature Isusa a.s. ili Muhammeda a.s. mene kao Muslimana podjednako vrijeđaju.

Boze sacuvaj,pa cemu ovo vodi?
FortunaBela

Post by FortunaBela »

Ja samo znam da su se i ovi Sveđani ukakili od straha..... :lol: :lol: :lol:
digger

Post by digger »

rulja_20 wrote:...ono što hoću da kažem jeste da ako je muslimanima to zabranjeno i to bi ostali MORALI poštovati, valjda je u tome sloboda vjeroispovijesti, multikultura, tolerancija bla, bla....
Tipicno promaseno misljenje koje vjerovatno gaji vecina vjernika: ostavi ti mog alaha na miru... svi smo mi slobodni i imamo ista prava... ali sto se tice tebe i tvoje religije, znaj da si nevjernik a samim tim nisi prijatelj Islama tj., znaci nisi ni moj prijatelj... za tebe je dzehenem... bla-bla-bla...

Fair_Life ti je dobro odgovorio:
Islam niko uspjesnije ne satanizira od samih islamskih vjernika koji u ime islama i sa Allahovim imenom na usnama rade sranja...
Da se razumijemo: da sam humorista, to ne bih nacrtao. Nije moj ukus.

Ali, sta ima meni neko ko je negdje i nekada arbitrarno odredio da se lik alaha ne moze slikati, da naredjuje? :roll:

Umjesto da se ljutite, opustite se i nabacite osmijeh na lice jer znate da ce taj i takvi pravac u dzehenem. Pa kud' ces gore kazne.
danas

Post by danas »

rewritable wrote:
A wrote:
Sarafcina wrote:a da se malo nasalimo sa ausvicom?
ili da ispricamo neke viceve o crncima?

.... ima nesto sto se zove uvreda...

ili da se na Bozic Isus nazove onako kako ga Jevreji nazivaju?

zna se sta je uvreda i to nema veze sa slobodom govora.
Ausvic - kao sto ti Danas objasni - ismijavati se zrtvama je kranje neukusno i neprihvatljivo.
Vicevi o crncima se redovno pricaju.
Isus se parodira na sve moguce nacine, javno, u filmovima, na karikaturama, u vicevima. Samo navali!
I šta sad hoćeš da kažeš A, da je to ispravno što se priča o crncima i Isusu.
zavisi u kojem se kontekstu prica... neukusno je i sramno zajebavati se recimo robovlasnistvom, ali sa crncima kao crncima. zasto ne? kada su se grci i ostali (najvise pravoslavci) nadigli da se zale oko prikazivanja isusa u filmu "isusovo zadnje iskusenje" jer je on tu prikazan kako pije i ima seks sa magdalenom, to je bila vijest na CNN-u jedan i i onda gotovo. a knjigu je napisao grk, i onda je pretocena u holivudski film, u kojem se isus ne skida sa magladene ko dijete sa tresnje. i zamisli, film je igrao u cafirskim zemljama!
koja strahota!

pazi, ako su se ti arapi i ne znam ko ne, nasli uvrijedjeni, oni svakako imaju pravo da se zale. neka bojkotuju robu. neka pisu prosvjedna pisma. neka se zale. ali ne mogu zahtijevati za sebe drugaciji tretman nego sto ga imaju "domoroci" u ciju su avliju dosli da zive -- pa ako se danci i francuzi zajebaju sa svojim bogovima, onda ne znam zasto ne bi imali pravo da se zajebaju sa tudjim (ne cak ni bogom, vec covjekom, jer muhamed je covjek)....

PS iduci put kad koljes kurban, ja cu uloziti prosvjed, bojkotovati te, i ciniti sve da ti otezam zivot. jer, mene kao vegeterijanku taj cin duboko vrijedja, to je uvreda svega moga... sad kad malo bolje razmislim, svaki put kad sjednes da jedes meso, ja mozda treba da ti zagorcavam zivot, jer se meni to ne dopada a i onako, mislim, vrijedja me. zasto je tvoje pravo da jedes kurban vrijednije od moga (isto tako MENI SVETOG) prava da ne jedem meso?
ma dovescu i raje hindusa; oni ne samo da su vegeterijanci, vec im je krava i bozanstvo (malo starije od tvoga bozanstva i tvojih poslanika), pa vidi sta ces... :-) :-) :-)
vesela

Post by vesela »

ja pokusavam da vam objasnim jednu stvar zaskandinavce i islam...ARAPI namecu islam...i zahtijevaju da se postuje marama na glavi djece i zena...nije ga briga kako ce mu dijete ici na plivanje...i ima u sko li da se odvoji hrana za muslimansku djecu!...i ima da se nparavi dzamija gdje on hoce!...i mora biti skola za arapsku djecu!...i na svaku njihovu mora pare su vrtile gdje burgija nije htjela!!!

u svemu ovome nema muslimana sa balkana...nijednu dzamiju nisu napravili balkanci, koriste ovim sto ih arapi napravise...
Kwaheri

Post by Kwaheri »

danas wrote:
zavisi u kojem se kontekstu prica... neukusno je i sramno zajebavati se recimo robovlasnistvom, ali sa crncima kao crncima. zasto ne? kada su se grci i ostali (najvise pravoslavci) nadigli da se zale oko prikazivanja isusa u filmu "isusovo zadnje iskusenje" jer je on tu prikazan kako pije i ima seks sa magdalenom, to je bila vijest na CNN-u jedan i i onda gotovo. a knjigu je napisao grk, i onda je pretocena u holivudski film, u kojem se isus ne skida sa magladene ko dijete sa tresnje. i zamisli, film je igrao u cafirskim zemljama!
koja strahota!

pazi, ako su se ti arapi i ne znam ko ne, nasli uvrijedjeni, oni svakako imaju pravo da se zale. neka bojkotuju robu. neka pisu prosvjedna pisma. neka se zale. ali ne mogu zahtijevati za sebe drugaciji tretman nego sto ga imaju "domoroci" u ciju su avliju dosli da zive -- pa ako se danci i francuzi zajebaju sa svojim bogovima, onda ne znam zasto ne bi imali pravo da se zajebaju sa tudjim (ne cak ni bogom, vec covjekom, jer muhamed je covjek)....

PS iduci put kad koljes kurban, ja cu uloziti prosvjed, bojkotovati te, i ciniti sve da ti otezam zivot. jer, mene kao vegeterijanku taj cin duboko vrijedja, to je uvreda svega moga... sad kad malo bolje razmislim, svaki put kad sjednes da jedes meso, ja mozda treba da ti zagorcavam zivot, jer se meni to ne dopada a i onako, mislim, vrijedja me. zasto je tvoje pravo da jedes kurban vrijednije od moga (isto tako MENI SVETOG) prava da ne jedem meso?
ma dovescu i raje hindusa; oni ne samo da su vegeterijanci, vec im je krava i bozanstvo (malo starije od tvoga bozanstva i tvojih poslanika), pa vidi sta ces... :-) :-) :-)
danas, ako mi kazes da je vjera kojoj ja pripadam i njen Poslanik terorista? Sta sam ja? Kakvim me predstavljash?
Kwaheri

Post by Kwaheri »

vesela wrote:ja pokusavam da vam objasnim jednu stvar zaskandinavce i islam...ARAPI namecu islam...i zahtijevaju da se postuje marama na glavi djece i zena...nije ga briga kako ce mu dijete ici na plivanje...i ima u sko li da se odvoji hrana za muslimansku djecu!...i ima da se nparavi dzamija gdje on hoce!...i mora biti skola za arapsku djecu!...i na svaku njihovu mora pare su vrtile gdje burgija nije htjela!!!

u svemu ovome nema muslimana sa balkana...nijednu dzamiju nisu napravili balkanci, koriste ovim sto ih arapi napravise...
u vozove, brodove, avione...sta god...pa rahat ...u baschi korov manje...ili cvijet manje...ali koga briga
winetou

Post by winetou »

Arapima je uvijek bitno nešto nebitno. :-) :D
Nikako mi nije jasno šta ti ljudi traže u Evropi.
Prenj

Post by Prenj »

zena wrote:
danas, ako mi kazes da je vjera kojoj ja pripadam i njen Poslanik terorista? Sta sam ja? Kakvim me predstavljash?
Image

Kako su tek krscani predstavljeni ovom naslovnom stranicom?
digger

Post by digger »

zena wrote:...Studirajuci, zapanjila me kolicina uvredljivih materijala koji su se mogli naci u zapadno-kršćanskim predstavama islama i posebno Poslanika islama... Sataniziranje se uglavnom pojavljivalo u okviru crkvenih knjiga (ali drugih, uglavnom nije ni bilo), gdje opisi Muhammeda s.a.v.s. sez u od bajkovitih, recimo da je imao rep, crvene đavolske oci...
Zeno, zeno... gdje bona ode? Zasto stalno vozas jednosmjernim ulicama? Nikada nisi cula nesto negativno sto muslimani pokazuju prema hriscanima?

Razlike u religioznoj pripadnosti su danas osnovna baza za netrpeljivost. Dakle, kako sijes tako ces da zanjes. Tacka.
Post Reply