vi u "pregovorima" kao dio "paketa"...

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

novalic

Post by novalic »

zena wrote:
The_Fluid wrote:sasvim logicno, problem je u glavama trenutnih stanovnika BiH, da je sve stela i prevara i namjestaljka, i kako eto uvijek kod drugih to pali a kod njih ne pali, mada oni to ne bi nikada ni prihvatili :D

lice....je
licemjerje... :) ok. Sta znaci preporuka, A?
Koliko je meni poznato, jedan je stvar preporuka, a sasvim druga da dobijete zaposlenje, na nacin kako @danas opisa, da neko napravi mjesto za vas, jer vash partner to moze zahtijevati u okviru svog dogovora za posao?
Ako vjerujete u svoje sposobnosti, zashto takav aranzhman, jer niko drugi ne bi prepoznao vash talent ili sposobnost?
kontam ja.. ili dobiti posao vec postojeci po preporuci.. debeloj.. ili napraviti radno mjesto za nekoga.. da bi ga se negdje... strpalo..

mislim, nije mi zao da poduzece ima problema.. ako se ne uzima u obzir samo i iskljucivo strucna sprema i sve ostalo sto karakterizuje osobu.. (medjuljudski odnosi nisu za zanemariti, komletna slika licnosti) a ne po babu i po stricevima...

jedna osoba moze i te kako odgovarati u jednom poduzecu i u odnosu sa pojedinim ljudima, ali, i radeci isti posao, na drugom radnom mjestu moze biti katastrofa..
Svemirski_Jebach

#52 Re: vi u "pregovorima" kao dio "paketa".

Post by Svemirski_Jebach »

zena wrote:
japaja wrote: To se zovu pregovori. U Sloveniji je prije dvije godine sa nacionalne TV izbacen novinar, koji je previse pricao o malverzacijama te kuce, da bi nakon toga izbacilii i njegovu zenu. Medjutim on je novi posao trazio samo u ''kompletu'', da bi na najjacoj komercialnoj TV uspijo uz pregovore izboriti, da prime i njegovu zenu. Tako to rade tamo negdje... I jos malo ironije, i ona je ubrzo postala voditelj i urednik dnevnika. :D
dobro...evo...vidim ima ovakvih pregovora, kako biste se osjecale da dobijete posao na ovakav nacin? Koliko bi vas pristalo na zaposlenje gdje ste dio paket-aranzmana, jer vas muskarac to moze za vas?
I kakav biste tretman medju kolegama ocekivali?
ili kako biste tretirali radnu kolegicu koja je dio takvog paketa? :D :D
naravno da bih pristao a isto tako trazi bi i od nje da pristane :) :D na sve
danas

Post by danas »

novalic wrote:
zena wrote:
The_Fluid wrote:sasvim logicno, problem je u glavama trenutnih stanovnika BiH, da je sve stela i prevara i namjestaljka, i kako eto uvijek kod drugih to pali a kod njih ne pali, mada oni to ne bi nikada ni prihvatili :D

lice....je
licemjerje... :) ok. Sta znaci preporuka, A?
Koliko je meni poznato, jedan je stvar preporuka, a sasvim druga da dobijete zaposlenje, na nacin kako @danas opisa, da neko napravi mjesto za vas, jer vash partner to moze zahtijevati u okviru svog dogovora za posao?
Ako vjerujete u svoje sposobnosti, zashto takav aranzhman, jer niko drugi ne bi prepoznao vash talent ili sposobnost?
kontam ja.. ili dobiti posao vec postojeci po preporuci.. debeloj.. ili napraviti radno mjesto za nekoga.. da bi ga se negdje... strpalo..

mislim, nije mi zao da poduzece ima problema.. ako se ne uzima u obzir samo i iskljucivo strucna sprema i sve ostalo sto karakterizuje osobu.. (medjuljudski odnosi nisu za zanemariti, komletna slika licnosti) a ne po babu i po stricevima...

jedna osoba moze i te kako odgovarati u jednom poduzecu i u odnosu sa pojedinim ljudima, ali, i radeci isti posao, na drugom radnom mjestu moze biti katastrofa..
dobro, evo da ja dam primjer...

poznanik... treba da predje sa svog radnog mjesta (u LA) na novi posao u NY. covjek visoko strucan, vrbuje ga firma u NY (tacnije, bolnica -- traze da im on bude novi sef instituta X). on je u LA na slicnoj poziciji, a zena mu je takodje doktor, regularno radi kao internista u bolnici.

sta on treba da radi? da kaze -- eto, ja cu doci na novi posao, a neka mi zena i djeca ostanu u LA? ili, evo, ja cu doci, a onda neka se moja zena zajebava godinu dana trazeci posao u NY, gdje nikoga ne zna. i za tih godinu dana, dok obilazi potencijalna radna mjesta, neka gubi dragocjeni staz, a mi cemo zivjeti od moje plate? institut i bolnica su bili presretni da ih oboje zaposle, i sad su svi sretni.

ponavljam -- privatne firme mogu da zaposljavaju kako hoce, i nikome ne polazu racune zasto su zaposlili osobu A a ne osobu B... a nikome, NIKOME se ne isplati zaposljavati duduka... pa vi vidite...
novalic

Post by novalic »

danas.. to su opet.. posebna zanimanja i posebne situacije...

ja tebi evo jednu.. u jednoj cevapdzinici radi tip, pravi cevape samo taki, imaju tri servirke, i njegova zena... s kojima je ona prijateljica.. odavna...

njega za vecu lovu ( a boze, ko bi mu pregovorio) uzme druga cevapdzinica.. on hoce da zaposli i zenu.. sa tri druge servirke..

kontas o cemu pricam..

paket je paket.. a izbor je izbor
danas

Post by danas »

novalic wrote:danas.. to su opet.. posebna zanimanja i posebne situacije...

ja tebi evo jednu.. u jednoj cevapdzinici radi tip, pravi cevape samo taki, imaju tri servirke, i njegova zena... s kojima je ona prijateljica.. odavna...

njega za vecu lovu ( a boze, ko bi mu pregovorio) uzme druga cevapdzinica.. on hoce da zaposli i zenu.. sa tri druge servirke..

kontas o cemu pricam..

paket je paket.. a izbor je izbor
pa neka ga zaposli druga radnja... sve sa servirkama i hanumom... a ako im se to ne isplati, ispostavi se da ne fercera, iz razloga X ili razloga Y... nega ga se kutarisu... ili zene... ili servirki... ko god im ne pase...
ha ja...

open market...
:-)
novalic

Post by novalic »

to bila rijec zakljucka.. open market.... 8-)
danas

Post by danas »

pa ne znam sta da ti kazem novo... privatne firme cesto zaposljavaju bez tendera, i to je ovdje sasvim normalno... posto nema zloupotrebe, i nista ne ide "po babu i stricevima", ja sam valjda na to navikla...

ako gazda druge cevabdzinice smatra da bi i dalje bio na dobitku sa novim rostiljdzijom + hanuma + 3 servirke... on ce ih sve zaposliti... ako smatra da mu se to nece isplatiti... nece ih zaposliti... i gotovo...

PS a open market... pa stas'.. nekad si donji a nekad gornji... plivaj...
novalic

Post by novalic »

pojedine situacije.. su za izbjegavati...
danas

Post by danas »

novalic wrote:pojedine situacije.. su za izbjegavati...
pa gazdino je valjda da odluci koga ce zaposliti i zasto... :-)
nekad potez fercera, a nekad ne... nema savrsenog recepta, a trziste je postalo komplikovano... i radnici i firme se snalaze...

PS evo ti jos jedan primjer: nijaz hastor ima imperiju u bosni. djeca mu se skoluju u inostranstvu, zena mu takodje radi sa njim. sinovi ce preuzeti porodicni biznis. da li on treba da raspisuje tender ili ne? ili treba da "izbjegava" da zaposli svoju djecu, koja su skolovana za taj posao? pa i da nisu, njegova je firma, moze da radi sta god hoce sa njom...

ili...
sarajevsku univerzitet je prije rata zaposlio "paket" matematicara: harija milera i njegovu suprugu, jer je ona (bosanka) zeljela zivjeti u SA. da li je hari bio teret ili prednost sarajevskom univerzitetu i tom odsjeku?
Vingo

Post by Vingo »

Porodicni biznis nema veze s otvorenim trzistem...a ni sa nepotizmom.
A ni sa paketom.
By the way...nisam znala da je vecina ljudi koji zive u braku, obicno istih ili srodnih profesija. Ja sa svojim ne bih mogla u paket i da hocu...
novalic

Post by novalic »

bas tako.. ne kazem da se u pojedinim slucajevima porodicnih poduzeca ne bi moglo.. sva familija u paketu.. ali.. recimo.. u mojoj struci.. da sjedi u kancelariji do.. ili malo dalje.. ili dva sprata vise.. ili nize..
radije ne.... mozda se varam.. ali meni je tako lijepo.. kada izadjem s posla.. ostavim sve sto je za posao vezano tamo.. i sretnem njega.. osvjezenje.. pa ako hoce da mi razglaba o svojim.. poslovima.. i ako hocu, a ako ne, imamo toliko drugih zanimacija..
Stari

Post by Stari »

novalic wrote:bas tako.. ne kazem da se u pojedinim slucajevima porodicnih poduzeca ne bi moglo.. sva familija u paketu.. ali.. recimo.. u mojoj struci.. da sjedi u kancelariji do.. ili malo dalje.. ili dva sprata vise.. ili nize..
radije ne.... mozda se varam.. ali meni je tako lijepo.. kada izadjem s posla.. ostavim sve sto je za posao vezano tamo.. i sretnem njega.. osvjezenje.. pa ako hoce da mi razglaba o svojim.. poslovima.. i ako hocu, a ako ne, imamo toliko drugih zanimacija..
Pa onako u principu rekao bih da razumijem ovo o cemu forumski dopisnik novalic pise. Rekoh u principu ali podsjetio bih prisutni skup da je to pocesto daleko o idelane slike kojoj novalic ocito ima srecu pripadati.

Sve je to OK covjek ode na poso i tamo se bakce sa razno-raznim budalestinama 8 sati (nekad vise , nekad manje ali u prosjeku tako nekako) i onda se spremi i tutanj ...kuci. Kad tamo ... :-? medjutim...da parafraziram jednog od meni nekoc dragih autora

Ja stepski vuk jurim
bezveznim svijetom surim
I po gdje-kad gavran sa grane pr'ne
Al nigdje zeca,..... nigdje srne.

Apropo osvjezenja koje ceka kod kuce nakon posla

Izvinjavam se svim ljubitaljima poezije ....na ovom kriminalno-losem prepjevu.
novalic

Post by novalic »

stari.... :D koliko nas ovdje radi posao koji stvarno voli, koji mu je bio san.. i koji potpuno odgovara slici.. snova.. ako tome jos nadodas.. ustaljenost i oduzmes pragmaticnost.. posao lako postaje.. teret..

posao na jednu.. privatni zivot na drugu, osobni (duhovni) na trecu... interesi zajednicki na cetvrtu, osobni na petu.. mislim... ne trpim ga ponekad da mi se mota oko nogu u kuhinji.. a da ga trpim na poslu..

stari..
ti bi srnu.. da si trazio kornjacu.. mozda.. bi bolje bilo... 8-)
Stari

Post by Stari »

Srna... :D ...the... prilozena poezija nije mojih misli dijelo nego sam je samo maznuo i prilagodio potrebi. Milsim... tako bi mi leglo jedno zabijanje mojih starih, krijesom razorenih i krezavih celjusti u jedan ...socan i mlad srneci but. Znao je stari Herman sta nama starudijma treba u zivotu....lopina je to bila samo vjesto zakamuflirana u filozofa.

Kornjaca ?....ma mogla bi komforno....samo bojim se polomice mi zube onaj oklop pa onda opet belaj ..dizati kredit da platim racun kod zubara.
Last edited by Stari on 31/01/2006 11:41, edited 1 time in total.
novalic

Post by novalic »

stari.... ja sam to vise u stilu.. mozda bi je stigao.. mada je i od zeca brza
Stari

Post by Stari »

Ahaa...o stizanju se dakle radi...ono...ja rintam 8 sati i kad dodjem s posla idi trci i ganjaj srnu. The...moglo se to nekad...sad medjutim se najcesce zaviri u zamrzivac da vidim imal u njemu sta ...za otkraviti. I bude tu svasta nesto ...spageti, gulasch, hamburgeri...i tako to. :D ...Nije sezona srnetine ...sezona je hokeja na ledu uz televizor i pivu...nakon duple porcije gulascha.

cini li ti se ovo kao osjezenje? ...DA...?...Onda izvoli ima i gulascha i pive za dvoje. 8-)
novalic

Post by novalic »

ja gotivim crno vino.. a vi.. skandinavci.. o tome pojma nemate..

gulas.. more... to uvijek...
Post Reply