Mozda se varate: u Indiji "babu" oznacava oca. A kako smo svi mi ovdje vezani indo-persijskim uticajima, tu smo blize istini nego Italiji ili Turskoj.anais_nin wrote:Ivy wrote:nije iskljucivo turska ali koliko ja znam kod nas je to jedan od turcizama koji smo naslijedili uglavnom mi iz BiHmama29 wrote:babo je turska rijec, da sad se ne bi 1sarajlija javio pa zapoceo paljbu.![]()
ne mora iskljucivo biti turska. Italijani u Toskani takodje kazzu babo za oca (babbo)...
Tata? Babo? Oche? Stari?
-
digger
-
mr__bosnjak
Somalici kazu "baba" ili "abe".digger wrote:Mozda se varate: u Indiji "babu" oznacava oca. A kako smo svi mi ovdje vezani indo-persijskim uticajima, tu smo blize istini nego Italiji ili Turskoj.anais_nin wrote:Ivy wrote: nije iskljucivo turska ali koliko ja znam kod nas je to jedan od turcizama koji smo naslijedili uglavnom mi iz BiH
- danas
pa moguce je, sto da ne... recimo, turski izraz za majku (anne) nije izvorna turska riejc, vec je perzijskog porijekla (koliko ja znam). mozda je slicno i sa baba... ali to i dalje ne mijenja puno cinjenicu da kad neko kod nas oca zove babo, to babo je doslo u nas jezik iz turskog (kao i mali milion drugih izraza)...digger wrote:
Mozda se varate: u Indiji "babu" oznacava oca. A kako smo svi mi ovdje vezani indo-persijskim uticajima, tu smo blize istini nego Italiji ili Turskoj.
- uvjek dobar gost
Kako kad nekad babo, a nekad stari.
-
novalic
D'où viennent ces ressemblances ? "Vel origini, vel naturali significationi". Entre les deux, le choix est difficile. L'exemple sur lequel réfléchit Benvoglienti l'illustre parfaitement. Les enfants d'Italie disent babbo pour "papa". Le terme semble appartenir au langage le plus spontané, comme paraît universelle l'habitude de compter jusqu'à dix, qu'Aristote lie au nombre des doigts. Pourtant, babbo peut aussi "être né de l'hébreu ou du syriaque abba, qui signifie père".
http://www.ulb.ac.be/philo/spf/linguis/italie.htm
babbo u italiji moze poteci i od jevrejskog ili sirijskog "abba" sto znaci otac..
inace, jako interesantan text..
http://www.ulb.ac.be/philo/spf/linguis/italie.htm
babbo u italiji moze poteci i od jevrejskog ili sirijskog "abba" sto znaci otac..
inace, jako interesantan text..
- TareSA
Ma nije sad fazon kojeg je porijekla koja rijec nego kako se koristi.Recimo da se u starom Sarajevu kad su moji rodjiteljji bili mali zvali BABO i to je bio ponos,tata se nekako uvukao kroz komunizam u biti ja ne zovem ni babo ni tata vec imenom mozda sam nepristojan ali meni je moj stari prijatelj prije svega i stoga ga oslovljavam imenom sto njemu ne smeta ni malo,ustvari lazem kazem mu BABo kad mi nesto treba
:):):):):)heheh
- flora.sa
Novalic:babbo u italiji moze poteci i od jevrejskog ili sirijskog "abba" sto znaci otac..
Aba kazu djeca moga dajdze...
Uvijek sam se pitala zasto, kako i odakle potice ova rijec
tnx. novo...samo odakle njima da tako zovu, pojma nemam, jer ovo i nije bas puno upotrebljavani termin za oca na ovom podneblju...
neki pak oca zovu baba
Aba kazu djeca moga dajdze...
Uvijek sam se pitala zasto, kako i odakle potice ova rijec
tnx. novo...samo odakle njima da tako zovu, pojma nemam, jer ovo i nije bas puno upotrebljavani termin za oca na ovom podneblju...
neki pak oca zovu baba
-
novalic
ja mislim da su varijacije i po podnebljima i cak i po familijama.. potpuno osobna strana.. moja je kcer oca zvala babbonne... njen otac je svoga zvao baa..
na francuskom je bilo papunet... pa.. mozda se to tako i prenosi kroz familiju.. svako ostavi svoju markicu kroz vrijeme.. nije li to lijepo.. kroz takve tragove ljudi nastavljaju da zive..
na francuskom je bilo papunet... pa.. mozda se to tako i prenosi kroz familiju.. svako ostavi svoju markicu kroz vrijeme.. nije li to lijepo.. kroz takve tragove ljudi nastavljaju da zive..
-
vodolija_33
Zar nije bitnije koliko ko poštuje svoga oca od toga kako ga neko zove? 
- uvjek dobar gost
Bravo !vodolija_33 wrote:Zar nije bitnije koliko ko poštuje svoga oca od toga kako ga neko zove?
- taxi_driver
zvao sam ga nekad tata,a sad uglavnom koristim ime.cudno a mamu jos uvijek zovem mamom tj.ne koristim ime
- danas
ja imam tetku koja se tako zovenovalic wrote:nije.. Tenzila.. ja neki dan cula ima Tenzila... koje li je to porijeklo...
cura iz Bosne, tuzlanka...
Tenzila.. ja nikada prije nisam cula, a skoro je mojih godina...
niko je i ne zove imenom, nego po nadimku
- danas
ahaseka wrote: p.s. nego imam prijatelje iz Subotice koji zovu oca babom. znate ono - moj baaabo. prave lale.
slusam neki dan od djoleta "ljubio sam snasu na salasu", pa ono pocinje kako su ga "baba i mati" poslali na vasar da kupi konja
-
vodolija_33
Pa i pretpostavljala sam da je tebi taj dio bio posebno interesantanA wrote:Pa.... ne vidim uzrocno-posljedicno vezu![]()
Mislim - gdje ovdje, iz odgovora (interesantnih, jer eto i naucismo nesto o pirjeklu rijeci "babo") proizilazi da je vaznije kako zovemo oceve, nego koliko ih postujemo?
.. S tim sto se postovanje zasluzuje, cak i postovanje oca. Tako da neko ko mozda ne postuje oca ima dobre razloge za to i njegovo nepostovanje oca vise govori o ocu samom, nego o sinu.