Prvo, prof. Grebo koji ga je utemeljio u startu ti ulijeva sumnju da je to mjesto na kojem se puno prica, a malo radi.
Drugo, imena Azre Hadziahmetovic, Milica Simica, Muhameda Filipovica, Zdravka Grebe, Jasne Baksic - Muftic imena su koja garantuju nekvalitetna i beskorisna predavanja. Mislim da to moze potvrditi svako ko ih je slusao bar jedan semestar. Ja jesam, nazalost.
Trece, nezaboravna je kampanja koja je pocela negdje potkraj 2003 i pocetkom 2004 u magazinu Dani, a nesto manje i u Slobodnoj Bosni, kada je nevjerovatan prostor posvecen clanovima ACIPS-a i njihovim beskrajnim traktatima u najboljem maniru Muhameda Filipovica i njegovih beskorisnih eseja o onome sto je svakome poznato uz povremene ispade tipa "Nietzsche je naciste zaveo u nista"(Dennis Gratz, Dani, 2004), "Prema podacima Svjetske banke, BIH izdvaja vise sredstava za obrazovanje nego Slovenija" (okrugli sto u rektoratu u zgradi PF-a u Sarajevu o visokom obrazovanju).
Nakon okruglog stola odrzanog 2004 uz ucesce Paddyja Ashdowna u Danima su se pojavili tekstovi kako su mladi postdiplomci "razvalili" Paddyja koji , kao, nije imao odgovore na njihova pitanja. Nista nije dalje od istine, Paddy ih je ubio u pojam i napravio budalama.
U vezi s prostorom koji su dobili u novinama jest svakako i cinjenica da su pokrenuli i svoje glasilo "Novi pogledi", zahvaljujuci Sorosevom grantu kao projekat "stimuliranja stvaranja nove generacije opinion makinga u BIH". Glasilo medjutim ne stimulira nikakav opinion, gomila copy/paste budalastina, ponavljanja opcepoznatih stvari, lamentiranja nad nesretnom sudbinom itd. itd. Za ovo su ilustrativni tekstovi Dejana Vanjeka, Muhameda Mujakica, pa i pjesme Dennisa Gratza.
Cetvrto, i vrlo osobno: mnogo ruznog svijeta sam tamo sreo. Bas ruznog. Uz casni izuzetak gosp. Ivana Barbalica, koji ne samo sto je lijep nego je i jedini pametan i hrabar tamo.
Doduse, moguce je da grijesim, ipak ja nisam studirao tamo, ovo je samo moj stav, ali ne i misljenje.