Kuhar Kuharic: Recepti za Same i Usamljene, help me eat!

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

danas

Post by danas »

The_Fluid wrote:
danas wrote:ma mene sve nesto vuce :D da mu objasnim kako se pita pravi :D
nema ti on vremena za to, eventualno da polagana zeljanicu pravi sebi, no ko ce to pojesti, plus mora naci gotove jufke..razvijanje jufke je izborna nastava :D
pa zivi cojek u kanadi, ima tu super gotovih jufki, gotova pita za cas posla :)
a trajace mu par dana/obroka..
The_Fluid

Post by The_Fluid »

danas wrote:
The_Fluid wrote:
nema ti on vremena za to, eventualno da polagana zeljanicu pravi sebi, no ko ce to pojesti, plus mora naci gotove jufke..razvijanje jufke je izborna nastava :D
doduse to se moze i zamrznuti, predlazem ti da nam postavis svoj recept, pa cu onda ja svoj (da covjek ima mogucnost izbora, i kaze da je nekad kuhao)
PR80.

Post by PR80. »

danas wrote:
The_Fluid wrote:
Zadig, ova te gospoJa zeza. :D
Nego ja cu ti sutra ubaciti recept od kiflica (nemam snage da trazim recept sada) ako hoces (dobijes 64 kiflice), mozes ih filovati kako hoces a pripremati ih mozes na cistom stolu dok gledas TV. :D Ubacis u rernu i voilaaaaaaa... :-)
PR80.

Post by PR80. »

Ja sam uspjela naci dobre jufke, k`o nase bosanske, za pite. Sjednem u kuhinji, odmaram i filujem jufke.
Volim pitu krompiracu samo mi oduzme vremena isjeckati krompire (ako neko ima ideju kako da to uradim brzo nek napise ovdje - haman bi se reklo da sam ja lijena :D :lol: ).

@Zadig, filuj pitu/ jufke sa cim volis... ja npr dosta puta koristim mladi sir zajedno sa malo spinata, jaje, soli, pavlake i to je to.
Nekad pravim samo od mladog sira i dodam malo soli, pavlake, jaje. La`ko za ispeci a dusu dalo za pojesti. :-)
danas

Post by danas »

perka :D
oguli krompir, na frtalje ga isjeci, i ubaci u food procesor, na najkrupniju "sjecu". bice brze, a pita ce biti ko vasa hercegovacka od ribanog a ne od sjeckanog krompira. isto i sa tikvom, nedo bog tikvu sjec nozem, nikad ne bih zavrsila... :-)
Pooll

Post by Pooll »

Najbolja krompirACHA je ona u koju se stavi pola rendanog a pola sjeckanog krompira.... eto trebas samo pola sjeckati :D
The_Fluid

Post by The_Fluid »

danas wrote:perka :D
oguli krompir, na frtalje ga isjeci, i ubaci u food procesor, na najkrupniju "sjecu". bice brze, a pita ce biti ko vasa hercegovacka od ribanog a ne od sjeckanog krompira. isto i sa tikvom, nedo bog tikvu sjec nozem, nikad ne bih zavrsila... :-)
zasto uopste praviti pitu od tikve? :D:D pored tolikih drugih, no brze mu je onda kljukuse i "razljevake" i "uljevake" i slicno napraviti.
danas

Post by danas »

Pooll wrote:Najbolja krompirACHA je ona u koju se stavi pola rendanog a pola sjeckanog krompira.... eto trebas samo pola sjeckati :D
e, bas to :D ces dobiti kad ubacis krompis u food processor... neki komadi veci, neki manji, neki ono skroz naribani... :D

a "moja" pita od tikve je najbolja :D napravi nadjev od tikve, dodaj onda mladi sir (cottage cheese :D ), pavlake (sour cream) i jaja... znaci, ko neka tikvo-sirnica :D
al' je prste da polizes :)
Pooll

Post by Pooll »

Probajte u tikvenicu izrendati jednu zelenu svjezu papriku... ;)
Bosanac sa dna kace

Post by Bosanac sa dna kace »

ne znam jel ovo kljukusa, mi ga zovemo paprikash, negdje rendara;
uzmes krompira naribas po zelji, stavis bibera, vegete i ostalih mirodjija po zeljli, kasiku kajmaka ako ga imas, onda sa tom smjesom nafilujes koju 2-3 paprikice male, dakle ne svu smjesu da potrosisi na filovanje paprika neg samo jedan mali dio, onda sve to poslozis u pouljenu tevsiju stavis i opet porsces malo uljem i stavis u rernu da se ispece, kad otrpilike vidis da je pecno zalijes mlijekom i ozezi sa hljebom...
prijatno! :-)
danas

Post by danas »

kakva ti je ovo kljukusa bolan... :lol:
Pooll

Post by Pooll »

komana nije sigurno :lol: :lol: :lol:

Zvuci dobro... al' kljukusa nije definitivno :lol: :P
krkan

Post by krkan »

dobice cojk zatvor :D od tih vasih suhoparnih recepata

nego dajte mu sta 'na kasiku'

npr. grah,supe itd :D
Nesferatu

Post by Nesferatu »

Mojne zatvor, tek se oslobodi'o detic,

Nego sto se kasike tice, Mirsada kaze nabavi sebi crock pot, spasava i dusu i tilo. Kad nabavis crock pot (lonac na struju), imas u svakoj vecoj prodavnici tamo medju zamrznutim onim produktima i razno-razne kasikularne recepte tip lonac (beef stew, nije Bosanski), cufte s rezancima, beef stroganoff, pilece nake peksimete.

Eh, na poledjini kese ti uglavnom pise recept, a to je otprilike nalijes 4 solje vode, ubacis sto je u kesi, sos i meso u lonac, ostavis to jedno 3 i pol sata, onda dodas rezance ako su dosli, u smjesu i nakon 4 sata laganog kuhanja dobijes obrok - kasikom.

Kasnije kad malo, ojjacas, svrnjem koju i kucnu caroliji sa crock-pot-om.
1234

Post by 1234 »

Skuvaj pastu i ocjedi je
Na ulju izdinstaj sitno sjeceni crveni luk, isjeckan bijeli luk ,fasirano meso,crvenu papriku sitno sjecenu
gljive ,mrkvu ili bilo koje povrce koje ti se nade, i paradjz sos
Posoli mozes i vegetom stavi malo origana
Kad je gotovo stavi pastu u tanjir prelij sa ovim sosom gore navedenim
Na vrh toga svega stavi parmezan ili neki drugi izrendani sir
1234

Post by 1234 »

Na grilu isprzi na ploske isjeceni patlidzan
Izmjesaj kravlji sir,maslinovog ulja bijelog luka sitno isjecenog i malo putera
Kad je gotovo namazi na patlidzan oko 1 cm debljine

Izrezi snite hljeba ,namazane margarinom stavi izrezane ploske paradaiza posoli, spred izrendani tvrdi sir i stavi sve ispod grila da se sir otopi
_galaksija

Post by _galaksija »

Zadig evo ti jeftinog recepta ako volis gljive...
uzmes koji varganj i isprzis na ulju (ako hos isprzi sa crvenim lukom,ako nes ne moras :D ) u drugu serpu stavi krompir da se kuha .Kad isprzis varagnje sacuvaj ulje u tavi dze si ih przio,a onda kad se skuha krompir izvadi ga isjeci na kolutice i proprzi u istoj tavi dze si przio gljive.Krompir ce poprimiti okus gljiva i na varljiv nacin dobit ces mnooogo vise gljiva nego sto si isprzio.(ratni recept)
Prijatno!
Nesferatu

Post by Nesferatu »

Galaksija jel mora biti varganj sto je niko ispred zemunice u minskom polju?
1234

Post by 1234 »

Da mi to pojednostavimo Ajde se ti ozeni sa nekim ko zna kuvati
_galaksija

Post by _galaksija »

Nesferatu wrote:Galaksija jel mora biti varganj sto je niko ispred zemunice u minskom polju?
Moze i taj.Ja sam koristila one sto su nicali uz Tuzlanske dimnjake :D
Nesferatu

Post by Nesferatu »

To je onda bila adekvatna zamjena za suho meso.
krava

Post by krava »

evo moj skomni doprinos..

kad ti ostane starog hljeba, izrezi isti na kriske, namazi puterom, stavi preko sira, kecapa, salame, origana, paprika itd i sve stavi u rernu 15-ak minuta dok se sir ne otopi a kriske porumene..... :-)
_galaksija

Post by _galaksija »

E jeste,haha, :D
Inace Zadig ako neces da dajes novac za gljive,ti zasuci rukave i u berbu :-D .
Negdje sam cula da otrovne gljive ,ako su u okruzenju jestivih, postaju i same jestive,stoga...cim ugledas varganje,beri sve od reda i muhare i puhare i no sikirik...ako sumnjas ...samo se nakrkaj poslije mlijeka i boli te curac. :D
Zadig

Post by Zadig »

ovdje fakat ima dobrih a jeftinih recepata!!!!!!1

H V A LA !!!!!!!!!!!!!!!!
PR80.

Post by PR80. »

danas wrote:perka :D
Pa ja sam naucila da jedem krompiracu od sjeckanog a ne ribanog krompira. :D Boze pa i ne poznajes nas hercegovce. :D
A sto se tice tikve :D , ja je ne volim bez obzira kako se isjece tj :oops: izrenda. :D
Post Reply