Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
danas wrote:ma mene sve nesto vuce da mu objasnim kako se pita pravi
nema ti on vremena za to, eventualno da polagana zeljanicu pravi sebi, no ko ce to pojesti, plus mora naci gotove jufke..razvijanje jufke je izborna nastava
pa zivi cojek u kanadi, ima tu super gotovih jufki, gotova pita za cas posla
a trajace mu par dana/obroka..
nema ti on vremena za to, eventualno da polagana zeljanicu pravi sebi, no ko ce to pojesti, plus mora naci gotove jufke..razvijanje jufke je izborna nastava
doduse to se moze i zamrznuti, predlazem ti da nam postavis svoj recept, pa cu onda ja svoj (da covjek ima mogucnost izbora, i kaze da je nekad kuhao)
Zadig, ova te gospoJa zeza.
Nego ja cu ti sutra ubaciti recept od kiflica (nemam snage da trazim recept sada) ako hoces (dobijes 64 kiflice), mozes ih filovati kako hoces a pripremati ih mozes na cistom stolu dok gledas TV. Ubacis u rernu i voilaaaaaaa...
Ja sam uspjela naci dobre jufke, k`o nase bosanske, za pite. Sjednem u kuhinji, odmaram i filujem jufke.
Volim pitu krompiracu samo mi oduzme vremena isjeckati krompire (ako neko ima ideju kako da to uradim brzo nek napise ovdje - haman bi se reklo da sam ja lijena ).
@Zadig, filuj pitu/ jufke sa cim volis... ja npr dosta puta koristim mladi sir zajedno sa malo spinata, jaje, soli, pavlake i to je to.
Nekad pravim samo od mladog sira i dodam malo soli, pavlake, jaje. La`ko za ispeci a dusu dalo za pojesti.
perka
oguli krompir, na frtalje ga isjeci, i ubaci u food procesor, na najkrupniju "sjecu". bice brze, a pita ce biti ko vasa hercegovacka od ribanog a ne od sjeckanog krompira. isto i sa tikvom, nedo bog tikvu sjec nozem, nikad ne bih zavrsila...
danas wrote:perka
oguli krompir, na frtalje ga isjeci, i ubaci u food procesor, na najkrupniju "sjecu". bice brze, a pita ce biti ko vasa hercegovacka od ribanog a ne od sjeckanog krompira. isto i sa tikvom, nedo bog tikvu sjec nozem, nikad ne bih zavrsila...
zasto uopste praviti pitu od tikve? :D pored tolikih drugih, no brze mu je onda kljukuse i "razljevake" i "uljevake" i slicno napraviti.
Pooll wrote:Najbolja krompirACHA je ona u koju se stavi pola rendanog a pola sjeckanog krompira.... eto trebas samo pola sjeckati
e, bas to ces dobiti kad ubacis krompis u food processor... neki komadi veci, neki manji, neki ono skroz naribani...
a "moja" pita od tikve je najbolja napravi nadjev od tikve, dodaj onda mladi sir (cottage cheese ), pavlake (sour cream) i jaja... znaci, ko neka tikvo-sirnica
al' je prste da polizes
ne znam jel ovo kljukusa, mi ga zovemo paprikash, negdje rendara;
uzmes krompira naribas po zelji, stavis bibera, vegete i ostalih mirodjija po zeljli, kasiku kajmaka ako ga imas, onda sa tom smjesom nafilujes koju 2-3 paprikice male, dakle ne svu smjesu da potrosisi na filovanje paprika neg samo jedan mali dio, onda sve to poslozis u pouljenu tevsiju stavis i opet porsces malo uljem i stavis u rernu da se ispece, kad otrpilike vidis da je pecno zalijes mlijekom i ozezi sa hljebom...
prijatno!
Nego sto se kasike tice, Mirsada kaze nabavi sebi crock pot, spasava i dusu i tilo. Kad nabavis crock pot (lonac na struju), imas u svakoj vecoj prodavnici tamo medju zamrznutim onim produktima i razno-razne kasikularne recepte tip lonac (beef stew, nije Bosanski), cufte s rezancima, beef stroganoff, pilece nake peksimete.
Eh, na poledjini kese ti uglavnom pise recept, a to je otprilike nalijes 4 solje vode, ubacis sto je u kesi, sos i meso u lonac, ostavis to jedno 3 i pol sata, onda dodas rezance ako su dosli, u smjesu i nakon 4 sata laganog kuhanja dobijes obrok - kasikom.
Kasnije kad malo, ojjacas, svrnjem koju i kucnu caroliji sa crock-pot-om.
Skuvaj pastu i ocjedi je
Na ulju izdinstaj sitno sjeceni crveni luk, isjeckan bijeli luk ,fasirano meso,crvenu papriku sitno sjecenu
gljive ,mrkvu ili bilo koje povrce koje ti se nade, i paradjz sos
Posoli mozes i vegetom stavi malo origana
Kad je gotovo stavi pastu u tanjir prelij sa ovim sosom gore navedenim
Na vrh toga svega stavi parmezan ili neki drugi izrendani sir
Na grilu isprzi na ploske isjeceni patlidzan
Izmjesaj kravlji sir,maslinovog ulja bijelog luka sitno isjecenog i malo putera
Kad je gotovo namazi na patlidzan oko 1 cm debljine
Izrezi snite hljeba ,namazane margarinom stavi izrezane ploske paradaiza posoli, spred izrendani tvrdi sir i stavi sve ispod grila da se sir otopi
Zadig evo ti jeftinog recepta ako volis gljive...
uzmes koji varganj i isprzis na ulju (ako hos isprzi sa crvenim lukom,ako nes ne moras ) u drugu serpu stavi krompir da se kuha .Kad isprzis varagnje sacuvaj ulje u tavi dze si ih przio,a onda kad se skuha krompir izvadi ga isjeci na kolutice i proprzi u istoj tavi dze si przio gljive.Krompir ce poprimiti okus gljiva i na varljiv nacin dobit ces mnooogo vise gljiva nego sto si isprzio.(ratni recept)
Prijatno!
kad ti ostane starog hljeba, izrezi isti na kriske, namazi puterom, stavi preko sira, kecapa, salame, origana, paprika itd i sve stavi u rernu 15-ak minuta dok se sir ne otopi a kriske porumene.....
E jeste,haha,
Inace Zadig ako neces da dajes novac za gljive,ti zasuci rukave i u berbu .
Negdje sam cula da otrovne gljive ,ako su u okruzenju jestivih, postaju i same jestive,stoga...cim ugledas varganje,beri sve od reda i muhare i puhare i no sikirik...ako sumnjas ...samo se nakrkaj poslije mlijeka i boli te curac.
danas wrote:perka
Pa ja sam naucila da jedem krompiracu od sjeckanog a ne ribanog krompira. Boze pa i ne poznajes nas hercegovce.
A sto se tice tikve , ja je ne volim bez obzira kako se isjece tj izrenda.