Kome smeta djeda mraz?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

stella_k

Post by stella_k »

Image
Zna se ko sljedece NG nece dobiti paketic...
Evo brisem sa spiska :D
Macuser

#52 Re: Kome smeta djeda mraz?

Post by Macuser »

array wrote:U prvome redu meni. Rodio se, živio slikao sto puta sa djeda mrazom svake nove godine. Ali sad mi smeta fakat da je djeda mraz nije internacionalni ili komunistički praznik neko samo kršćanski.

Djeda mraz je u stvari Sveti Nikola koji u kršćanskom svijetu djeci donosi poklone za Božić a ne za Novu Godinu. Komunisti su taj tipično kršćanski običaj pretvorili u komunistički. Lijep običaj, ali brat bratu nema ništa sa muslimanima. I zašto bi ja sada učio svoju djecu o djeda mrazu kad on nema ništa sa našim običajima?
Pošto Isus meni nije Bog znači nema teorije ni da mi je Sveti Nikola neki kurac. Jebem ga crvenog!
Ma sasvim si u pravu. Nego, nemoj ni vodu da pijes, mozda izvire sa neke kriscanske planine. Sto ti lijepo ne bi otisao u Iran, gdje i pripadas?
stella_k

#53 Re: Kome smeta djeda mraz?

Post by stella_k »

Macuser wrote:
array wrote:U prvome redu meni. Rodio se, živio slikao sto puta sa djeda mrazom svake nove godine. Ali sad mi smeta fakat da je djeda mraz nije internacionalni ili komunistički praznik neko samo kršćanski.

Djeda mraz je u stvari Sveti Nikola koji u kršćanskom svijetu djeci donosi poklone za Božić a ne za Novu Godinu. Komunisti su taj tipično kršćanski običaj pretvorili u komunistički. Lijep običaj, ali brat bratu nema ništa sa muslimanima. I zašto bi ja sada učio svoju djecu o djeda mrazu kad on nema ništa sa našim običajima?
Pošto Isus meni nije Bog znači nema teorije ni da mi je Sveti Nikola neki kurac. Jebem ga crvenog!
Ma sasvim si u pravu. Nego, nemoj ni vodu da pijes, mozda izvire sa neke kriscanske planine. Sto ti lijepo ne bi otisao u Iran, gdje i pripadas?

Evo napravicemo akciju na forumu i kupit cemo ti kartu :D
Vingo

Post by Vingo »

Djeda Mraz opako konkurise Alji, Zlaji & Bregi....
I

Post by I »

array wrote:
Posto ti "imas pojma" ne bi ti bilo lose da istrazis istoriju djeda mraza. Evo malo cu ti ja pomoci, ovaj je tekst sa historychannel.com:

The legend of Santa Claus can be traced back hundreds of years to a monk named St. Nicholas. It is believed that Nicholas was born sometime around 280 A.D. in Patara, near Myra in modern-day Turkey. Much admired for his piety and kindness, St. Nicholas became the subject of many legends. It is said that he gave away all of his inherited wealth and traveled the countryside helping the poor and sick. One of the best known of the St. Nicholas stories is that he saved three poor sisters from being sold into slavery or prostitution by their father by providing them with a dowry so that they could be married. Over the course of many years, Nicholas's popularity spread and he became known as the protector of children and sailors. His feast day is celebrated on the anniversary of his death, December 6. This was traditionally considered a lucky day to make large purchases or to get married. By the Renaissance, St. Nicholas was the most popular saint in Europe. Even after the Protestant Reformation, when the veneration of saints began to be discouraged, St. Nicholas maintained a positive reputation, especially in Holland.

Ako ovo nije Sveti Nikola onda neznam ko je. U Evropi i Americi djeda mraz ili kako ga vec zovu dolazi na bozic a ne na novu godinu. Ako djeda mraz nije sveti Nikola, sta mislis onda sto komunisti nisu izmislili da on dijeli djeci pokloncice 5 dana iza bajrama?

Zasto onda u Hrvatskoj vise nema djeda mraza nego ga sad zovu djed bozicnjak?

Svako ko misli da djeda mraz nije potekao od Svetog Nikole je glup do daske. Imate internet, idite na google i trazite pa se uvjerite.

Vidim da si se ti potrudio da ispitas porijeklo Deda Mraza ili Santa Claus ili Djeda Bozicnjaka. Moram reci pohvalno.
Deda Mraz mozda potice od SV Nikole ali taj oblik je davno izgubio, ali mislim da nema smisla objasnjavati kada ti ionako vidis nesto sotonisticko u jadnom Deda Mrazu.
Mislim da bi iz svog zivota trebao da iskljucis sve stvari koje imaju doticaja sa krcanstvom, sto znaci ve sto je od tebe zapadno o usredotoci se na istok.
angel26

Post by angel26 »

I wrote:
array wrote:

Ako ovo nije Sveti Nikola onda neznam ko je. U Evropi i Americi djeda mraz ili kako ga vec zovu dolazi na bozic a ne na novu godinu. Ako djeda mraz nije sveti Nikola, sta mislis onda sto komunisti nisu izmislili da on dijeli djeci pokloncice 5 dana iza bajrama?

Zasto onda u Hrvatskoj vise nema djeda mraza nego ga sad zovu djed bozicnjak?

Svako ko misli da djeda mraz nije potekao od Svetog Nikole je glup do daske. Imate internet, idite na google i trazite pa se uvjerite.

imas ti pravo.....djed mraz je sv.Nikola ali na ovim prostorima on je shvatan kao djecji, bez imena i prezimena, bez vjere....pa zasto bi sad to mjenjali....po toj logici i jelka je u stvari Bozicno drvo i samo je za krscane i pravoslavce jel tako???? ENO TI BRATE CIJELI ISTANBUL U JELKAMA pa ti vidi....tradicije prave ljudi pa ti svom sinu kad kupis paketic reci da je od Djeda Mraza koji pazi svu djecu na svijetu, a ne samo "one druge"....Mi smo tako rasli i bilo nam je super s Djeda Mrazom....
Post Reply