kako su ustanici širili bratstvo i jedinstvo

Engram

Post by Engram »

progDVB, potpisujem tvoja zadnja dva posta...vise nego dobri

a nebojsa ti si nesto drugo od onoga kako si bar meni bio opisan..zao mi te je
Shoba

Post by Shoba »

Evo jos jednom slika vaseg nacina razmisljanja kako treba rjesavati stvari:
Image

da li bi se iko od vas dvojice rukovao sa covjekom koji je pobio pola vaseg naroda i upropastio vam drzavu? Ja nebi ni za zivu glavu....

Engram i Progdvg, dajte uozbiljite se.....nema smisla ovako...mislim da ste pametni ljudi i da znate bolje od ovog...ipak ste rekli nekih pametnih stvari na ovom forumu pa me to tjesi.....

(budite sigurni da ima jedan dio bosnjaka koji bi ladno organizovali holokaust svih koji nisu Bosnjaci...a da li biste se vi tome protivili to je moje pitanje?....da li je vasa opcija: JEDAN NAROD U JEDNOJ DRZAVI POD JEDNIM BOGOM?)
Engram

Post by Engram »

ja se pitam da li si ti naivan ili dobrano zlonamjeran

sto se tice moje opcije, bar 10 puta sam ponovio da bih moze postojati samo kao konglomerat razlicitih vjera, nacija, kultura...to je njen specifikum, njen advenatage i njena dusa i historijski fakat

sve ostalo je artificial..jel sada kontas :?

a potpisati "avliju" od 24% je bolje od jednog sarajevskog djeteta pa bilo ono nebojsa ili engram..valjda bi ti to trebao zanti ako s prenocio na treskavici

rukovao se je kao civiliziran covjek sa predsjednikom drzave na historijskom sporazumu kojeg organizuje medunarodna zajednica ili preciznije demokratske sjedinjene americke drzave :zzzz:

..da se ne rukuje...da predstavi poklan narod kao divljake bijafre..to bi nekima sigurno odgovaralo

a zasto za 24% ne krivis recimo medunarodnu zajednicu koja se ne probudi punih 4 godine ili sadasnju motherland ameriku?
ili jos ponajbolje gro srba/hrvata koji su u nadi za pripajanje nekoj imaginarnoj matici rukama i nogama kopali da razvale ovu zemlju i pobiju sve druge i drugacije?

shoba, bem ti shobaphone..
cekam da mi posaljes jedan
budite sigurni da ima jedan dio bosnjaka koji bi ladno organizovali holokaust svih koji nisu Bosnjaci..
postoji kao procenat fasista u svakom drustvu ali ja stojim iza toga da medu bosnjacima taj procenat je 1 %...dok u okolini vlada do 99%...u tome je razlika ako je uopce zelis vidjeti :?
Shoba

Post by Shoba »

zaista nisam zlonamjeran, ali imam malo drugacije poglede. Ja i dalje vjerujem u neke starije varijante suzivota...one koje su stoljecima funkcionisale......

Mi jesmo okruzeni onima koji su 70% fasisti, ali mi sebi ne smijemo dozvoliti niti taj 1%...(znam ,znam...samo se kod nas insisitira na suzivotu, a sve pada u Banjaluci i Grudama). Svi oni samo cekaju da se na televiziji pojave vehabije sa nozevima kako nekome odrubljuju glavu, pa da onda dobiju legitimitet da satru Bosnu do daske. Nema potrebe da ti objasnjavam sta je WAR ON TERROR....

A pored toga, samo mi mozemo izgraditi Bosnu. RS i HB ce uvijek sabotirati sve do daske, i mi cemo se jos bezbroj puta morati "naguziti".

Da budem iskren, Amerika je nama valjala vise nego sva arapska lova. Oni su nas spasili "demokratske" Evrope. (procitaj knjigu Brendan Simmsa :Unfinest Hour- Great Britain and Destruction of Bosnia)

Trenutna americka adinistracija je protiv nas, ali ce se i to promijeniti...

(Ovde u Njujorku zivi 500 000 muslimana i mogu ti reci da dobro zive. Pitaj nase ljude ako meni ne vjerujes, niko se nece pozaliti.....)

( i na kraju, ja Aliji mogu samo u jednoj stvari skinuti kapu, a to je da nije bio prelivoda, nikad nije bio clan SKJ, kao vecina sadasnjih SDA momaka)
progDVB

Post by progDVB »

Shoba wrote:Evo jos jednom slika vaseg nacina razmisljanja kako treba rjesavati stvari:
Image
Da...to je moj nacin razmisljanja...a nadam se i Engramov (jer si nas obojicu prozvao). Ovako je trebalo razgovarati od 1991 pa sve do danas, i jos 100 godina ako treba. Ovo je nacin rjesavanja problema koji je nama nedostajao sve ove godine Nebojsha. Ako mu kao grijeh stavljas da je vise volio razgovore od rata, onda mu taj grijeh ja halalim. To sto su ova dvojica, Milosevic i Tudjman, uz pomoc domacih kolaboracionista sa ciljem podjele BiH, generirali rat, je ocigledno bilo jace od zdravog razuma i pokusaja da se stvari rjesavaju dogovorima a ne agresijom i ratnim zlocinima. Ne vidim ni jedan razlog zbog kojeg mislim da nije trebalo razgovarati.
Shoba wrote:Pored toga, granice Bosne su neupitne. Cijeli svijet se slozio s tim, kao i Milosevic, Tudjman i Izetbegovic...prema tome, party is over.... 8)
Evo, ovo je tvoj komentar sa jedne druge teme, gdje se koliko mogu zakljuciti pozitivno izjasnjavas o tome da su se i Tudjman i Milosevic, iako ne rado, slozili oko granica BiH, a slika koju si ponudio uslikana je prilikom potpisa Daytonskog sporazuma. Odluci se, da li je to dobro ili lose??
Shoba wrote:da li bi se iko od vas dvojice rukovao sa covjekom koji je pobio pola vaseg naroda i upropastio vam drzavu? Ja nebi ni za zivu glavu....
Ne, ne bih se nikada rukovao sa takvim covjekom, vjerovatno se ne bi rukovao ni Alija Izetbegovic da je bio na poziciji gradjanina BiH a ne na poziciji predsjednika predsjednistva. Ta pozicija namece jednu drugaciju dimenziju pogleda na stvari oko sebe. Rukovanje na koje se pozivas, je bio nakon potpisa u Daytonu, kojim je postignuto ono sto se za 4 godine rata nije moglo. Milosevic i Tudjman su priznali granice BiH, rat je definitivno zavrsen, Milosevic je zavrsio u Hagu, da je bio malo boljeg zdravlja, tamo bi bio i Tudjman, tamo je i Krajisnik, Plavsicka, cijela plejada ustaskih generala itd. Da tog potpisa nije bilo, gdje bismo bili sada? Koliko bi nas do sada bilo manje? Milosevic bi i dalje sjedio na Dedinju i slao cetnike u Bih da kolju i haraju. Oko mnogih gradova u BiH bi i sada bila rasporedjena cetnicka teska artiljerija, struja, voda i plin bi nam i dalje bile misaone imenice itd. Oni koji su u pocetku bjezali od dogovora i pribjegli ratnoj opciji, na kraju su ipak dovedeni u poziciju da moraju pregovarati, i pokazalo se da je ta opcija daleko razumnija od svega onoga sto nas je u medjuvjremenu snaslo.
Shoba wrote:Engram i Progdvg, dajte uozbiljite se.....nema smisla ovako...mislim da ste pametni ljudi i da znate bolje od ovog...ipak ste rekli nekih pametnih stvari na ovom forumu pa me to tjesi.....
...a sta smo to rekli pogresno, pa te to toliko razljutilo???
Shoba wrote:(budite sigurni da ima jedan dio bosnjaka koji bi ladno organizovali holokaust svih koji nisu Bosnjaci
Na identican nacin je Karadzic prepadao Srbe i objasnjavao im da se oni moraju braniti od muslimana koji su do zuba naoruzani i koji svaki cas treba da se pokrenu i pobiju sve sto je srpsko?!?
Shoba wrote:a da li biste se vi tome protivili to je moje pitanje
Tome bi se usprotivio svaki normalan i razuman covjek.
Shoba wrote:....da li je vasa opcija: JEDAN NAROD U JEDNOJ DRZAVI POD JEDNIM BOGOM?)
Shoba...nekad' se stvarno zapitam ko tebi sastavlja ova pitanja. Jesi li siguran da ih ne dobijas sa Pala??
daca l

Post by daca l »

jao shoba stvarno nastrada ovaj put :D
nisi valjda za drugu kolo :lol:
JBT

Post by JBT »

Izgleda da se upalo u lose drustvo. Mijenjaj carsiju. Kazu da je Menhetn fin dio grada. Ako imas para.
progDVB

Post by progDVB »

Shoba wrote:zaista nisam zlonamjeran, ali imam malo drugacije poglede. Ja i dalje vjerujem u neke starije varijante suzivota...one koje su stoljecima funkcionisale......
Onda ne trazi od ovog naroda da vjeruje tvojim informacijama koje dolaze direktno iz Koljevicevog staba iz kojeg su dolazile i informacije o tome kako smo mi sami sebe granatirali i sl.
Ono za sta se treba zalagati , jeste drzava u kojoj ce biti zagarantovana sva prava, ali i drzavu u kojoj ce stvari koje su nam se desile u proslosti, sankcionisati u samom korjenu, a ne da opet ne bude prekasno. Nama zato treba jaka i efikasna drzava, a samo takva nam moze biti garant da principi koji vaze svugdje u svijetu, mogu biti primjenjeni i kod nas.
Shoba wrote:Mi jesmo okruzeni onima koji su 70% fasisti, ali mi sebi ne smijemo dozvoliti niti taj 1%...(znam ,znam...samo se kod nas insisitira na suzivotu, a sve pada u Banjaluci i Grudama). Svi oni samo cekaju da se na televiziji pojave vehabije sa nozevima kako nekome odrubljuju glavu, pa da onda dobiju legitimitet da satru Bosnu do daske. Nema potrebe da ti objasnjavam sta je WAR ON TERROR....

A pored toga, samo mi mozemo izgraditi Bosnu. RS i HB ce uvijek sabotirati sve do daske, i mi cemo se jos bezbroj puta morati "naguziti".
Slazem se Shoba...vidis da ima dosta stvari oko kojih se mozemo sloziti. To sam ti vec nekoliko puta ranije ponavljao. Ja se principijelno slazem sa tobom, ali kada ti skrenem paznju na stvari sa kojima se ne slazem, ti pocnes slijepo a sasvim nepotrebno i neopravdano da ih branis.
Shoba wrote:Da budem iskren, Amerika je nama valjala vise nego sva arapska lova. Oni su nas spasili "demokratske" Evrope. (procitaj knjigu Brendan Simmsa :Unfinest Hour- Great Britain and Destruction of Bosnia)
Potpuno se slazem, samo sto bih se nadovezao da su se oni malo kasno probudili. Sve dok otac ovog Busha nije otisao sa vlasti, a dosao Klinton, mi od USA nimo imali nikakvog hajra, a da ne spominjem Miterana i Mejdzora. Klinton i Shirak su poceli da stvari postavljaju tamo gdje im je mjesto.
Shoba wrote:( i na kraju, ja Aliji mogu samo u jednoj stvari skinuti kapu, a to je da nije bio prelivoda, nikad nije bio clan SKJ, kao vecina sadasnjih SDA momaka)
Onda vjerovatno ne znas jedan podatak...Alija Izetbegovic je bio pripadnik partizanskih jedinica u II svjetskom ratu, ali se i tada borio protiv fasizma ;-)
Danguba

Post by Danguba »

Shoba wrote:ja nisam za podjelu Bosne, ali ako vecina tako odluci, bujrum......
:? :x
Engram

Post by Engram »

Shoba wrote:
Da budem iskren, Amerika je nama valjala vise nego sva arapska lova. Oni su nas spasili "demokratske" Evrope. (procitaj knjigu Brendan Simmsa :Unfinest Hour- Great Britain and Destruction of Bosnia)

Trenutna americka adinistracija je protiv nas, ali ce se i to promijeniti...

(Ovde u Njujorku zivi 500 000 muslimana i mogu ti reci da dobro zive. Pitaj nase ljude ako meni ne vjerujes, niko se nece pozaliti.....)
amerika je iskoristila interesnu sferu...kada su bosnjaci uveliko popunili bosansku zemlju...i bili pred dobojem a na putu za banjaluku..

valjala je ukoliko su i koliko su bili iskljucivi americki interesi

a ne govori mi pricice o americi i bushovoj politici

prosle sam hefte dosao iz amerike...dovoljno znam
JBT

Post by JBT »

Ipak, ne bi trebali zaboraviti ono bombardovanje cetnickih polozaja. Ne treba biti nezahvalan. Jel` tako.
Engram

Post by Engram »

jedio sto je USPJESNO bombardovano jeste pojas fruska gora, beograd, nis...kazu provjereni ljudi :D

ovo po bih je vridikls :-?
JBT

Post by JBT »

Nezahvalnice.
Cinjenica je da je to bombardovanje obiljezilo pocetak promjene situacije na bojnom polju. A i unisteno je vise cetnickog oruzja oko Sarajeva nego sto je to ucinjeno u toku cijelog toka rata. Sila je sila.
Engram

Post by Engram »

JBT wrote:Nezahvalnice.
Cinjenica je da je to bombardovanje obiljezilo pocetak promjene situacije na bojnom polju. A i unisteno je vise cetnickog oruzja oko Sarajeva nego sto je to ucinjeno u toku cijelog toka rata. Sila je sila.
osjetilo se je to u sarajevu i na ratistu oko sarajeva... :-?
Boga ti jesi li bio u sa u ratu?? :-?

videl one mostove oko sarajeva..prema tuzli i dole na istok i jug..plaho sruseni jel de...za dan okolo tenkovi prolazili..ucinak 0, null, zero
Shoba

Post by Shoba »

Stali smo ispred Banjaluje jer je Alija rekao STANI.....dogovorio se covjek,........ Stali smo tacno tamo gde je trebalo da se ZAMIJENI TERITORIJA BOSNE I HERCEGOVINE.....51:49....NASE ZEMLJE.....

Armije BiH ne bi stala tek tako......

I Koju bolan interesnu sferu pominjes...ko da smo mi nekom u interesu....ljudi se sazalili..... i da nije bilo njujorskih jevreja, sada bi isao u zagreb u dzamiju......ako bi ostao ziv.....

Pusti SDA propagandu...

pa sto nismo kurcem mrdnuli kada je padala Srebrenica? Ja sam bio na liniji tad i bilo je mirnije nego ikad......niko nije metka opalio.....sramota....
progDVB

Post by progDVB »

Shoba wrote:Stali smo ispred Banjaluje jer je Alija rekao STANI.....dogovorio se covjek,........ Stali smo tacno tamo gde je trebalo da se ZAMIJENI TERITORIJA BOSNE I HERCEGOVINE.....51:49....NASE ZEMLJE...
Tacno...tada smo bili pred strahovitim pritiskom. Svijetu je bilo dosta Bosne. Jasno nam je receno, ili prestanite sa svim vojnim aktivnostima, dodjite u USA na pregovore, ili mi dizemo ruke od vas, a tada Srbija i Hrvatska vise nemaju nekoga ko ce ih sprecavati da se puno angazovanije aktiviraju u ratu u BiH. Taj rat mi bismo sigurnio izgubili. Sumnjam da bi i ti u takvoj situaciji, uspio sa Treskavice doci do USA, i ne samo ti, nego svi mi bismo prosli puno gore. Tada bi cijela Bosna bila jedna velika "Srebrenica". To nam zaista nije trebalo. Dayton je tada bio najmudrije rjesenje, bez obzira na trenutna vojna napredovanja nase armije. Sjeti se samo napredovanja hrvatske armije u krajini, kada su Srbi bjezeci iz Kninske krajine stigli do Slavonije koja je svaki cas trebala vojno da padne. Tada je stigla jasna prijetnja iz Srbije da ako Hrvatska ne zaustavi vojne akcije, da ce Srbija otvoreno da se ukljuci u taj rat. I sta se desilo?? Hrvatska koja je u povoljnijoj poziciji nego BiH se zaustavila. Slavonija je kasniej reintegrisana mirnim putem. Slicna stvar se desava i u BiH. Nasa losija pozicija se odrazila i na to da su u Daytonu ucinjeni neki kompromisi koji nama tesko padaju, ali su ostvarene i neke druge stvari. Rat je zaustavljen i ljudi ne ginua RS ce sasvimsigurno biti jos vise reintegrisana u BiH nego sto je sada. Izbor izmedju ovakvog mira i rata kakav je trebao da postane, mislim da je ovakav mir najbolje rjesenje.
Shoba wrote:Armije BiH ne bi stala tek tako...
Slazem se...ali, okolnosti :roll:
Shoba wrote:I Koju bolan interesnu sferu pominjes...ko da smo mi nekom u interesu....ljudi se sazalili..... i da nije bilo njujorskih jevreja, sada bi isao u zagreb u dzamiju......ako bi ostao ziv....
Nije tacno da su nam pomogli Njujorski jevreji. Ovim ne zelim da kazem da takvih slucajeva nije bilo, nego da ta strana nije bila ona koja je prevagnula u nasu korist. Jevreji su tradicionalno privrzeniji Republikancima, a kakva je bila politika Republikanaca prema BiH nadam se da i sma znas. Ako nista, sjecas se promjene kada je na vlast dosao demokrata Klinton. Nama je na medjunarodnom planu najvise pomogao on sa svojom strankom, i glasove nije dobio o djevreja, nego od svih gradjana u USA. Da je on te izbore izugubio, nas ni na mapi ne bi bilo.
Shoba wrote: sada bi isao u zagreb u dzamiju......ako bi ostao ziv...
Shoba, ko zna gdje bismo sada svi bili da USA nakon pobjede Bila Klintona nisu promijenile svoju politiku prema BiH?? Nadam se da isto pitanje ponekad'postavis i sebi samom?
Shoba wrote:......ako bi ostao ziv.....
Ovo je kljucna recenica o kojoj ti pricam. Dayton se desio pod pritiskom Amerikanaca, i da su ti pregovori propala i rat se nastavio, da li bi dosta nas sa ovog foruma uopste bilo zivo?? Dayton je ipaka, kakav god da je, bio najbolje rjesenje. Desit ce se i "Dayton II", neke stvari ce se ispravljati, ali ljudi nece ginuti. Necu se trzati svaki put kad mi stari ode po vodu pa cujem neku granatu u daljini ili neko snajperanje, necu se trzati svaki put i cekati starog da se vrati, ili staru kad ode na pos'o, pa cujes za neko granatiranje na putu kojim ide i vraca se sa posla. Sestra ode na fax na predavanja ili na pijacu da nesto kupi, a ja poludim dok se ona ne vrati...ljudi sjede ispred zgrade i igarju sah, djeca malo gledaju Sunce umjsto podrumskih zidova, i odjednom....buuumm....ode sve u pcku materinu. Sta ce mi takav zivot Shoba. Svi bismo poludili u takvim okolnostima, mada smo skoro svi bili vec poprilicno blizu toga. Bio sam na Treskavici kada je bila "deblokada". Katastrofa!!!!! Daytonska deblokada Sarajeva je neuporedivo bolja i pametnija.
Ovako znam da je mir (kakav god da je), niko ne gine, a sada treba vrsiti pritisak na politicare, da nam ovaj zivot ucine boljim i perpsektivnijim. Ono sto nam sada najmanje treba, jeste povratak na "staro" ratno stanje.
Shoba

Post by Shoba »

slazem se vecinom stvari koje si naveo. Naravno, Dejton je ipak donio mir i dobilo se na "kvaliteti", i u krajnjoj liniji , zrtve su bile manje na kraju...barem to kad smo vec potpisali sporazum koji nije bas dobar...

Ne slazem se za jevreje. Oni su nam mnogo pomogli politicki.Samo uzmi primjer Susan Zontag, ona ti je klasicni promjer liberalne jevrejske demokratske ljevice koja vlada je ovde u New Yorku jaka.

Naravno , ortodoksni jevreji su desni republikanci, ali oni se nisu mijesali u nas sukob. Ipak...
JBT

Post by JBT »

Jeko, procjena ucinka NATO djelovanja ovisi o tome sta je ko od toga ocekivao. Po mojim procjenama (a to se kasnije i pokazalo) nije trebalo vise (mada ne bih imao nista protiv da su ih poravnali sa zemljom).
Oni su bili "dignuti" i da nas se nije zaustavilo, ne bi se "spustili" do iza Brckog. RS bi sada lezala (za njih u najboljem slucaju) kao pojas izmedju federacije i Srbije.
Zaustavljeni smo. Zasto?
Kada se oni "dignu" onda se dize sve, narod, vojska....sve. Niko nas ne bi cekao. Dolazi do jos jedne humanitarno-izbjeglicke krize i to opet milionskih razmjera. A to EU i USA nije odgovaralo. Opet bi problem njima pred vrata dosao.
ake

Post by ake »

JBT:
mada ne bih imao nista protiv da su ih poravnali sa zemljom
znaci da se moglo, ravnaralo bi se :roll:
dobro je to znati :oops:
JBT

Post by JBT »

Naravno, pricamo o onome sto je tuklo 3 i po godine po Sarajevu. A moze se ubrojati i ono:"Ko se macha lati, od macha i gine."
Fair Life

Post by Fair Life »

progDVB wrote:
Shoba wrote:progDVB, raspitaj se malo bolje. Srbe je u Lisabonu predstavljao Nikola Koljevic, koji se mom prijatelju (Bosnjaku, zaposlenom u MIP-u) svojedobno kleo da nisu imali nikakve gotove mape, nego su morali improvizirati....
Ja se raspit'o
Dobio opet iste podatke.
Hajde barem da znam da se tvoja informisanost u principu zasniva na informacijama koje poticu od Koljevica. Sada me neki tvoji stavovi i ne iznenadjuju.
Izetbegovicev intervju za Radio Free Europe:

RFE:
Biljana Plavšic je u razgovoru za program RFE rekla da je ona bila protiv prijedloga koji je iznesen na Predsjedništvu Bosne i Hercegovine, da Fikret Abdic bude prvi covjek Predsjedništva i rekla je da Srpska demokratska stranka podržava Aliju Izetbegovica, a ne Fikreta Abdica. Da li se sjecate toga?

IZETBEGOVIC:
Ja ne znam šta se dogadjalo iza kulisa. Medjutim, mene je formalno za predsjednika predložio pokojni Nikola Koljevic. Jer, svakako je trebao doci Musliman za predsjednika, a ja sam bio predsjednik najjace muslimanske stranke i to je bilo logicno rješenje.
___
Hto sam reci: Zasto ne vjerovati onome sto Shoba pise u vezi Koljevica?
Fair Life

Post by Fair Life »

Shoba wrote:Evo jos jednom slika vaseg nacina razmisljanja kako treba rjesavati stvari:
Image

da li bi se iko od vas dvojice rukovao sa covjekom koji je pobio pola vaseg naroda i upropastio vam drzavu? Ja nebi ni za zivu glavu ...
progDVB wrote: Da...to je moj nacin razmisljanja...a nadam se i Engramov (jer si nas obojicu prozvao). Ovako je trebalo razgovarati od 1991 pa sve do danas, i jos 100 godina ako treba. Ovo je nacin rjesavanja problema koji je nama nedostajao sve ove godine Nebojsha. Ako mu kao grijeh stavljas da je vise volio razgovore od rata, onda mu taj grijeh ja halalim. To sto su ova dvojica, Milosevic i Tudjman, uz pomoc domacih kolaboracionista sa ciljem podjele BiH, generirali rat, je ocigledno bilo jace od zdravog razuma i pokusaja da se stvari rjesavaju dogovorima a ne agresijom i ratnim zlocinima. Ne vidim ni jedan razlog zbog kojeg mislim da nije trebalo razgovarati.
Pocelo se kao dogovarati, pa se odustalo progDVB: :arrow:

:arrow: Iz intervjua Izetbegovica Radio Slobodnoj Europi:

RFE:
Iz toga što ste sad rekli, proizilazi da to i nisu bili razgovori uz vašu saglasnost.

IZETBEGOVIC:
Oni (Zulfikarpasic i Filipovic) su poceli te razgovore uz moju saglasnost, ali ja sam se onda iz toga iskljucio. Vidite, oni su sami išli u Beograd, a ja sam ostao kao posmatrac da vidim šta bi se moglo postici.

I zasto su uvijek razgovori (pregovori) obicno vodjeni u vrijeme kada je Armija BiH biljezila pozitivne rezultate na terenu (napredovala)? Zasto se uvijek uspostavljao prekid vatre za vrijeme razgovora? Zasto se na taj nacin (indirektno razgovorima) dozvoljavalo razbucanom neprijatelju da se konsolidira i dovuce popunu u svjezim snagama, koje poslije zavrsenih razgovora iznova okupiraju vec jednom oslobodjenu teritoriju ? Zasto je zaustavljena Armija BIH da oslobodi Vitez ? Zasto je vracena iz vec oslobodjene, mislim, Ilidze ? Zasto se dopustilo da HVO prvi udje u Kupres (postojala je naredba da se ne oslobadja Kupres od strane Armije BiH) mada je za to postojala vise nego povoljna sansa. Sjedilo se na Kupreskim vratima i cekalo da to uradi HVO.
Postoji mnogo tih ZASTO, bez razumnog ZATO. I sve crno na bijelom. Previse je takvih stvari koje vrijedjaju zdrav razum. Previse je takvih stvari koje dovode u sumnju tvrdnju o namjeri da se oslobodi cijela BiH od strane Armije BiH.
To je za do neba plakati.
Dobro je da nas jos ikako ima ko nam je i kako politiku vodio i nametao rjesenja!!
__
Dakle, da se vratim na intervju Radio Free Europe, tacno je da je Alija poslao Zulfikarpasica da pravi istorijski sporazum Muslimana i Srba. To je pametnim uvijek bilo jasno, jer bez njegove podrske oni bi bili obicni gradjani koji nemaju nikakvu vlast da provedu bilo koji dogovor u djelo. Alija se je izmakao, kada je vidio da ce biti prokuzen kao covjek koji jedno misli, a drugo radi.
Engram

Post by Engram »

ma bitno je meni da ti pratis i citiras sto ti naleti od "bosanskog kongresa", skupine "generala nakon bitke" ciji se redovni pamfleti u formi "newslettersa" redovno salju na adrese svih kojima armija bih jeste "sumnjiva islamisticka struktura", r.izetbegovic je ratni i poratni neprijatelj, a istina, u vlastitoj nemoci, odvec strana...:D
Fair Life

Post by Fair Life »

Engram wrote:ma bitno je meni da ti pratis i citiras sto ti naleti od "bosanskog kongresa", skupine "generala nakon bitke" ciji se redovni pamfleti u formi "newslettersa" redovno salju na adrese svih kojima armija bih jeste "sumnjiva islamisticka struktura", r.izetbegovic je ratni i poratni neprijatelj, a istina, u vlastitoj nemoci, odvec strana...:D
Ne zamjeram ti na tvom pravolinijskom kretanju. Neka te. Ali kad vec spominjes "generale nakon bitke" postiracu ti nesto na novoj temi pod naslovom UVALJIVANJE sta radi "tvoj" general nakon bitke. Tekst je pozajmljen iz novina koje ti vjerovatno sa prezirom i gnusanjem odbacujes daleko od sebe, jer su ideoloski tebi ne prihvatljive.
progDVB

Post by progDVB »

Shoba wrote:slazem se vecinom stvari koje si naveo. Naravno, Dejton je ipak donio mir i dobilo se na "kvaliteti", i u krajnjoj liniji , zrtve su bile manje na kraju...barem to kad smo vec potpisali sporazum koji nije bas dobar...

Ne slazem se za jevreje. Oni su nam mnogo pomogli politicki.Samo uzmi primjer Susan Zontag, ona ti je klasicni promjer liberalne jevrejske demokratske ljevice koja vlada je ovde u New Yorku jaka.

Naravno , ortodoksni jevreji su desni republikanci, ali oni se nisu mijesali u nas sukob. Ipak...
Pa ja nisam ni rekao da nije bilo jevreja koji su simpatisali BiH. Nije Susasn Zontag jedina, ja sam samo rekao da ta strana nije bila ona koja je prevagnula na nasu stranu. Zivis u USA i znas to bolje nego ja. Velika vecina jevreja je tradicionalno privrzena Republikancima. Koliko oni "nemaju" uticaja na politiku te stranke, mozes vidjeti po stvarima koje se tolerisu Izraelu. Takodjer, dok su republikanci bili na vlasti, osjetili smo kakva je bila politika USA prema BiH, a nakon njihovog poraza i pobjede Demokrata, ta situacija se drasticno promijenila. Dakle, da sumiram...i u proslom komentaru sam napisao da ne tvrdim da nije bilo jevreja koji su pomagali BiH, ali oni nisu bili faktor koji je pomogao BiH, jer su oni svoj uticaj, da su htjeli, mogli iskoristiti vec '92 kada je na vlasti bio "njihov" Bush stariji. Mene licno, i sada cudi kako smo prezivjeli taj period, a Ameri su samo mirno posmatrali sve sto nam se desava, i dosljedno postovali embargo cak i za defanzivno naoruzanje. Prvi vojni udari desili su se za vrijeme Klintona, dostave oruzja, lanc paketa u zone u okruzenju i sl. Klintona na vlast nisu doveli jevreji, nego americki glasaci, kao sto ni Siraka nisu doveli na vlast jevreji nego francuski glasaci. Njihova politika je stvari promijenila u nasu korist. U svakom slucaju hvala svim jevrejima koji su nam pomagali i radili u nasem interesu. Ni jedno dobro djelo od bilo koga da je doslo, ne treba zaboraviti.
Post Reply