pravimjernik, da nebi nasjedao na lazi i obmane koje poturajupravimjernik wrote:što su mu šešelj i SANU pisali peticije za puštanje s robije? što je napustio platformu predsjedništva RBiH o odbrani REPUBLIKE? što je samoinicijativno preuzeo ovlasti skupštine RBiH? što je zaustavio oslobađanje Banja Luke? što je jednim potpisom izmislio republiku srpsku? što mu je Dobrica Ćosić bio kućni prijatelj? što mu nije bilo mrsko živjeti za vrijeme NDH u tadašnjem Sarajevu i baviti se NDH-podržanim "omladinskim aktivnostima"? što nije poslao tuzlanski i zenički korpus u pomoć srebrenici i žepi? što što što što što.......dizZaster wrote:pravi ti ram u svojoj avliji.pravimjernik wrote:Radovan
Alija
Mate
rahmetli Aliji nije mjesto medju ovim zlocincima.
neprijatelji BiH evo ti mali dio biografije A.I.
citat;
U političkoj doktrini postoji distinkcija između političara i državnika. Ko je samo političar, on samo traži način kako da ostane na vlasti a pravi i istinski državnik u prvom planu ima naumu rješavanje problema naroda i države na demokratski način političkim sredstvima. Rahmetli Alija je istovremeno bio i političar i državnik i vizionar. Da nije bio vizionar, zar bi mogao na Osnivačkoj skupštini SDA 1990. kazati: ? Srbija i Hrvatska su nacionalne, a Bosna i Hercegovina nije, i ona može biti i opstati samo kao građanska Republika.? ili njegovih kasnijih vizionarskih rečenica u obliku političkih aksioma, parafraziram- neka idu SDS i njegovi sljedbenici u šumu ( formiraju skupštinu na Palama) mi ćemo ostati u državnom parlamentu- jednog dana i oni će se u njega vratiti ili ? rješenje za Bosnu i Hercegovinu je demokratska Hrvatska i slaba Srbija. Čini se da je rahmetli Alija posljednji političar i državnik među Bošnjacima koji se javno pitao, problematizirao i kritikovao i ono što je čak i sam uradio i pitao se zašto je tu i tu odluku donio i je li moralo tako i je li moglo biti drugačije. Poslije njega, kao da više nema javnih sumnji, dilema i problema. Kao državnik preuzimao je rizik i odgovornost za teške, nepopularne i rizične odluke. Kada su mnogi pošli optuživati Muhammeda Šaćirbegovića da je kriv za naziv Republika Srpska rahmetli Alija je sazvao sve političke, javne, društvene i vjerske faktore u Bošnjaka u dom ? Ljiljana? u Sarajevu i kratko kazao: ?Da bude naziv Republika Srpska moja je odluka. Sva krivica i odgovornost je na meni. Muhammed s tim nema ništa. Zašto sam tu odluku donio i taj naziv prihvatio? Polovicom augusta 1995. god. Došao mi je Richard Holbrooke i donio sljedeće obećanje predsjednika Clintona- ? Amerika će se sada u potpunosti umiješati. NATO će bombardirati srpske položaje i prisiliti ih na mirovni sporazum. Vi morate prihvatiti naziv Rpublika Srpska i tom entitetu pripast će 49 odsto teritorije. U protivnom, nastavite pravedan rat bez naše pomoći!?. Kao što znate mi smo tada pokušavali deblokadu Sarajeva koja se ni za metar nije pomicala a na desetine vojnika su ginule svaki dan. Prije toga, na mjesec dana i Srebrenica je pala. Ja nisam smio prihvatiti da Sarajevo još jednu zimu ostane pod blokadom i neprestanim granatiranjem bez ikakve američke podrške i pomoći. Prihvatio sam naziv i entitetsku podjelu u predloženim omjerima.?. Na isti način rahmetli Alija je na svoja pleća i odgovornost prihvatio i Dejtonski mirovni sporazum. Između nepravednog mira i pravednog rata u kome se ostaje sam i bez ikakve pomoći, on se kao odgovoran državnik opredjelio za nepravedn mir. Čitav Dejtonski mirovni sporazum, on će objasniti u jednoj rečenici: ? U svijetu kakav je i sa ljudima kakvi jesu, nije se moglo više postići.?.
kraj citata;