Echo festival Sarajevo

Diskusije o bh. i inostranim izvođačima, razmjena pjesama, CD-ova, muzičke oprema...

Moderator: _BataZiv_0809

Mumo

Post by Mumo »

Sta reci bruka i sramota na Svenu 600 prodatih ulaznica na Grace jos manje ma kuda ovo ide u propast naravno.
Party kasni neznam zasto Jim Masters(prvi doveo Svena u London) svira neki techhouse sa primjesama techna onako nista vrijedno pomena.Posle njega stvar u svoje ruke preuzima Sven svira u svom fazonu svirao je electro pa lagano prelazio u trip drive pun acida i stalno je mjenjao stilove ma jednom rijecju TATA.Ono vrtio je muziku za istinske poznavaoce elektronske muzike a ne za drogirane klince pa sam imao utisak da je mnoge slomio ako me razumijete ma sta reci nego bravo majistore.Black Acid je svirao svoj techno set ali ga nisam slusao duze od 20 min jer vise nisam mogao izdrzati polarnu hladnocu a neko mi rece da mu je na partyu prisao pingvin i rekao hajmo drug ovdje hladno :).
Sve u svemu postali smo prava seljacka drzava sta bi od one Bosne koja je bila posebna cjelom svijetu a sada je jadna i cemerna jesu nas zajebali svaka im cast drugovi politicari uspjeliste rat je iza nas ali od njegovih posljedica mi cemo se oporavljat jos dosta dugo.
Neko je nekada rekao jebo zemlju kojoj je Albanija zapad a mi kako smo krenuli ona ce nam biti zapad
tritacke

Post by tritacke »

Znaci nije uspelo! Znala sam! A jel nastupao Georgijev?
ccccc sve ista bagra... pa strasno!
Zao mi je pipol zbog vas i zbog ugleda Sarajeva ali lepo rekoh... ne pise se dobro!
Eho ima dobru ideju i mnogo, ali mnogo lose organizatore...
Jel se zna bar jesu li placeni ljudi koji su radili tamo?
Inace, ne vidim zasto je karta od 15 maraka za festival mnogo... Pa za Egzit je oko 15 evra dnevna! Ne mogu da verujem da se Rajvosa tako uspavalo!
Altsa

Post by Altsa »

koji kreteni, doveli su grace jones koju vise niko na svijetu neslusa a uz to joj platili 26 hiljada eura:x pa stvarno i treba da propadnemo. za te pare su mogli organizovati dva koncerta sa dvije odlicne grupe i da napune salu i da budu u plusu. sta drugo ocekivat u ovom krepanom i seljackom gradu sa krepostinama koje se bave organizacijom koncerata i koji nam namecu svoj idiotski muzicki ukus. koji kreteni, koji šupci, pa ljudi da li je to moguće.
tritacke

Post by tritacke »

Khm... nije lepo vredjati druge, znas! Ajde da je u pitanju ona seljacija od narodnjaka ali Grejs Xons je odlicna... cak i danas i jedina greska organizatora je to sto ona nije za festival nego za lepu koncertnu salu tipa Sava centra gde covek moze da sedne i da joj se divi! Ona to zasluzuje!
Ne volis je no frks...
Kad smo kod penzionere zar bi bilo lose da Sarajlije vide Stounse ili Pixies ...
Hm!
No way baby!

Altsa wrote:koji kreteni, doveli su grace jones koju vise niko na svijetu neslusa a uz to joj platili 26 hiljada eura:x pa stvarno i treba da propadnemo. za te pare su mogli organizovati dva koncerta sa dvije odlicne grupe i da napune salu i da budu u plusu. sta drugo ocekivat u ovom krepanom i seljackom gradu sa krepostinama koje se bave organizacijom koncerata i koji nam namecu svoj idiotski muzicki ukus. koji kreteni, koji šupci, pa ljudi da li je to moguće.
tritacke

Post by tritacke »

Wow, wow, wow... slow down...
ja tebe ne zalim zbog muzike koju slusas! Naprotiv, cini te sretnom... samo napred!
Nisam nikada bila u Akvi... rekli su mi da je to neka kao folkoteka i da je drze mafioze tipa Cele! Jel to true?
I... kao sto vidis I am a woman!
A Pixies kostaju jedno tri puta vise nego Grejs ... :-)
Bre...
Altsa

Post by Altsa »

[quote="tritacke"]Wow, wow, wow... slow down...
ja tebe ne zalim zbog muzike koju slusas! Naprotiv, cini te sretnom... samo napred!
Nisam nikada bila u Akvi... rekli su mi da je to neka kao folkoteka i da je drze mafioze tipa Cele! Jel to true?
I... kao sto vidis I am a woman!
A Pixies kostaju jedno tri puta vise nego Grejs ... :-)
Bre...[/quote]

samo za g.j.je dato 26 hiljada eura pardon evra, a gdje su ostali troskovi za ostale mediokritete koji su nastupili u akvi u kojoj nikad nisi bila. tako da se moglo nabaciti jos dva puta toliko para ako ne za pixiese onda barem za Franz Ferdinanda koji je tako bucno najavljivan a koji nazalost ne dolazi. i dalje mi je zao sto si toliko odusevljena sa grace jones. :(

P.S. sto se tice vredjanja, citiram te :ccccc sve ista bagra... pa strasno!
Last edited by Altsa on 14/06/2004 12:05, edited 1 time in total.
tritacke

Post by tritacke »

Well, ukusi se razlikuju... A i neke stvari dolaze sa godinama...
Nisi mi napisao-la sta je ta Akva u stvari a mozes i da mi objasnis ako nije problem koje koncertne prostore imate... ja se secam nekih, ali davno bese moje koncertovanje po Sarajevu!
Meni je zao sto ljudi prema sebi sude o drugim ljudima...
Bitno je da je lepo...
A i zao mi je.... mnoooooooogo mi je zao sto FF ne dolazi!
:sad:

edit - a za ovo vredjanje... ne kapiram. Molim te objasni mi!
Altsa

Post by Altsa »

tritacke wrote:Well, ukusi se razlikuju... A i neke stvari dolaze sa godinama...
Nisi mi napisao-la sta je ta Akva u stvari a mozes i da mi objasnis ako nije problem koje koncertne prostore imate... ja se secam nekih, ali davno bese moje koncertovanje po Sarajevu!
Meni je zao sto ljudi prema sebi sude o drugim ljudima...
Bitno je da je lepo...
A i zao mi je.... mnoooooooogo mi je zao sto FF ne dolazi!
:sad:

edit - a za ovo vredjanje... ne kapiram. Molim te objasni mi!
ok. da spustimo malo loptu na zemlju.
o akvi je dovoljno to da u njoj nastupaju razne seke alkesic i dare bubamare. valjda ti je sad jasno.
u sarajevu vise ne postoji rock scena. nema koncerata osim nekakvih tehno "manifestacija" i vise nije lepo u sarajevu kao sto je bilo nekad tj. onda kada si ti bila posijetioc ili stanovnik :? .
plafon je ako dodje van gog po 1000-ti put ili rundek po 500-ti put.
zalosno i frustrirajuce.
ne vredam ja samo nego i ti (i ako sam samo rekao samo istinu, ljudi se se brzo pronadju), opet te citiram:

Upisano: 14/06/2004 11:36 Naslov poruke:

Znaci nije uspelo! Znala sam! A jel nastupao Georgijev?
ccccc sve ista bagra... pa strasno!
tritacke

Post by tritacke »

Nejasno sam napisala pa me nisi shvatio! Ako si citao moje prethodne postove mogao si zakljuciti da je opaska bila upucena organizatorima jer i ove godine ostavise ljude bez novaca, kao sto su to uradili u Beogradu prosle godine! I njih naravno vredjam... uvek... i javno i privatno!
Umetso da im se zabrani rad, uspeli su, a gde drugde, nego u Bosni da nadju neke krimose s kojima su pokusali napraviti festival! Kao i prosle godine propao je, samo cisto sumnjam da ce moci zbrisati iz Sarajeva a da im ne plate!
Zao mi je, bas!
Hvala za podatke za Akvu! Znaci delimicno sam imala dobre informacije!
Bedak za RNR u Sarajevu, zar je toliko lose... doduse kad vidim topike ovde na forumu sve mi je jasno... Dino Mrlin u 15 varijanti! Huh!
Zvezda broj 1!
Altsa

Post by Altsa »

[quote="tritacke"]Nejasno sam napisala pa me nisi shvatio! Ako si citao moje prethodne postove mogao si zakljuciti da je opaska bila upucena organizatorima jer i ove godine ostavise ljude bez novaca, kao sto su to uradili u Beogradu prosle godine! I njih naravno vredjam... uvek... i javno i privatno!
Umetso da im se zabrani rad, uspeli su, a gde drugde, nego u Bosni da nadju neke krimose s kojima su pokusali napraviti festival! Kao i prosle godine propao je, samo cisto sumnjam da ce moci zbrisati iz Sarajeva a da im ne plate!
Zao mi je, bas!
Hvala za podatke za Akvu! Znaci delimicno sam imala dobre informacije!
Bedak za RNR u Sarajevu, zar je toliko lose... doduse kad vidim topike ovde na forumu sve mi je jasno... Dino Mrlin u 15 varijanti! Huh!
Zvezda broj 1![/quote

moje sve bljuvotine su i bile upucene organizatorima i pokretacima ovog ništavnog festivala. drago mi je da smo se na kraju nasli u razmišljanju
tritacke

Post by tritacke »

Stupid me... sta da radim ...
:)
Uzivaj!
Gatekeeper

Post by Gatekeeper »

tritacke wrote:Dino Mrlin u 15 varijanti! Huh!Zvezda broj 1!
dino je trenutno jako popularan jer je nedavno izdao album, što je ja mislim i logično

iz tvog posta se da zaključit kako misliš da mi u sarajevu samo dinu slušamo, što nije tačno! dine nije bilo na sceni 4-5 godina

p.s. da ne pomisliš kako je volim dinu i njegovu muziku, NE VOLIM I NE SLUŠAM! respect čovjeku :) al nisam nikad bio njegov fan
Gordy

Post by Gordy »

a zna li iko sta bi sa trecim danom festivala? ? ?
Insomniac

Post by Insomniac »

znam ja, bila je natasha, i transglobal i to je jedino vrjedno spomena :)
i to je sve bilo u akvi, a ne vani, cak je puna aqua bila :)
opet.. steta sto je sve propalo ili mozda nije....?
mislim znam.. da su organizatori znali da ce sve propasti, tako da nemogu da shvatim razlog sto su sve ovo radili, mozda neko pranje novca...
rimy

Post by rimy »

Uh... ne znam odakle da krenem?!!!
Svojim prisustvom "uveličala" sam sve tri noći ovog nazovi festivala i razočarala se i u organizaciju, ali i u veliku sarajevsku publiku koja nije ni pokušala podržati cijeli događaj, a trebala je... ako ništa, a ono zbog likova koji možda u svijetu i nisu više toliko popularni, ali ih vrijedi vidjeti i čuti u svakom slučaju! Desilo se puno apsurdnih situacija... Vlado Georgiev se pojavio, ali nije nastupio jer pobogu, u njegovom bendu ima više ljudi nego što se u tom momentu skupilo ispred Aque! Uostalom, od samog početka mi je bila nejasna činjenica da Vlado i Sven mogu ići skupa??? :shock: :? Informacija više, "veliki Vlado" je unaprijed uzeo kintu i to ni manje ni više, nego 15000 eura, ili evra! VIP u kojem se prvu noć kao nešto dešavalo bio je katastrofalan!
Druga noć, Mića je odjaukao svoje, isto kao i neki Masha No Bones, nakon toga Negative se penje na stage (profesionalno, svaka čast), ali tonac Zoka Redžić ne želi spustiti reglere, jer mu nisu ništa platili! Logičan slijed događaja bio je da Negative neće ni nastupiti, ljudi se fino spakovali i otišli! Pravo mi je najasan taj samoubilački potez organizatora, plate Vladu sa tolikim parama, plate Grace sa 60.000 eura, plate DJ-eve, a ne plate toncu posranih 200 KM!
Treća noć je bila odlična, TRANSGLOBAL I NATASHA odradili svoje!
Sve u svemu, Aqua je od samog početka bila pogrešna lokacija, svi znamo zbog čega, ali to nije bio razlog da se ne pojavi...bla, bla, već sam rekla svoj stav! Dalje, organizatori jesu kixali maximalno, ali isto tako (ne branim ih, čak naprotiv) doveli su sve najavljene izvođače, sve do jednog! Dalje, slažem se sa onima koji su pisali da domaći bendovi i izvođači neće dobiti ni parice, jer je to istina... Kix-i svirali, a para nema, provjereno!
Loše su odradili i jedni i drugi... i publika koja nam je "osvjetlala" obraz i organizatori koji su, da, očigledno oprali pare! Svaka čast jedino izvođačima, svima, osim Vlade naravno!!!!!
Hendrix

Post by Hendrix »

Teorija je pokazala istinu,tamo gdje Seka i Dara Bubamara oderu tamo Grace Jones nema šanse :D
Kakva je to zabluda svjetska bila,dovesti "muziku" na mjesto najvećeg šunda u BiH.Tamo gdje momčine idu da "guze",pardon na izrazu ali tako je,tamo gdje curice u minjacima dolaze da vide Seku sa svojim momcima u napucanim Golfovima,tamo gdje 99% ljudi i ne zna šta je to festival kao pojam uopšte osim možda Malog Šlagera.I šta sad Grace Jones ima da radi u Aqui?Ne kontam,bilo mi je malo i nevjerovatno da ona dođe ali eto desi se čudo,međutim nije naša raja glupa.Možda da su stavili umjesto Grace Jones na plakat "Kebina kćerka,koja je uspjela bez pomoći svog tate" onda bi bilo više ljudi nego na Exitu.Uglavnom i sam program festivala je više nego enigmatičan,malo elektronike,malo Vlade?!?!malo Negative pa malo Grace?!?!Pa kakav je to bućkuriš?
Ali ljudi ne očajavajte!Ima još nade,tajnim kanalima sam čuo da Kelly Familly sprema urnebesni koncert kod nas,u Auqi :D
tritacke

Post by tritacke »

Tenks konacno da neko napise sve o festivalu!
Inace, Gejtkiperu, ne sumnjam da je Dino popularan i veoma dobro znam koliko!
kao sto je ovde Ceca i Jeca... tuj su negde!
Uh kako bi svet bio lepsi bez njih!
Mnogo!
A sto se Sarajeva tice, pa on se slusao i pre ali nikada nisam bila u tripu da tamo nema urbane raje.... sta vise!
Jesi nasao prevoz za Egzit?

rimy wrote:Uh... ne znam odakle da krenem?!!!
Svojim prisustvom "uveličala" sam sve tri noći ovog nazovi festivala i razočarala se i u organizaciju, ali i u veliku sarajevsku publiku koja nije ni pokušala podržati cijeli događaj, a trebala je... ako ništa, a ono zbog likova koji možda u svijetu i nisu više toliko popularni, ali ih vrijedi vidjeti i čuti u svakom slučaju! Desilo se puno apsurdnih situacija... Vlado Georgiev se pojavio, ali nije nastupio jer pobogu, u njegovom bendu ima više ljudi nego što se u tom momentu skupilo ispred Aque! Uostalom, od samog početka mi je bila nejasna činjenica da Vlado i Sven mogu ići skupa??? :shock: :? Informacija više, "veliki Vlado" je unaprijed uzeo kintu i to ni manje ni više, nego 15000 eura, ili evra! VIP u kojem se prvu noć kao nešto dešavalo bio je katastrofalan!
Druga noć, Mića je odjaukao svoje, isto kao i neki Masha No Bones, nakon toga Negative se penje na stage (profesionalno, svaka čast), ali tonac Zoka Redžić ne želi spustiti reglere, jer mu nisu ništa platili! Logičan slijed događaja bio je da Negative neće ni nastupiti, ljudi se fino spakovali i otišli! Pravo mi je najasan taj samoubilački potez organizatora, plate Vladu sa tolikim parama, plate Grace sa 60.000 eura, plate DJ-eve, a ne plate toncu posranih 200 KM!
Treća noć je bila odlična, TRANSGLOBAL I NATASHA odradili svoje!
Sve u svemu, Aqua je od samog početka bila pogrešna lokacija, svi znamo zbog čega, ali to nije bio razlog da se ne pojavi...bla, bla, već sam rekla svoj stav! Dalje, organizatori jesu kixali maximalno, ali isto tako (ne branim ih, čak naprotiv) doveli su sve najavljene izvođače, sve do jednog! Dalje, slažem se sa onima koji su pisali da domaći bendovi i izvođači neće dobiti ni parice, jer je to istina... Kix-i svirali, a para nema, provjereno!
Loše su odradili i jedni i drugi... i publika koja nam je "osvjetlala" obraz i organizatori koji su, da, očigledno oprali pare! Svaka čast jedino izvođačima, svima, osim Vlade naravno!!!!!
silence_is_sexy

Post by silence_is_sexy »

ok, bio echo i prosao...propast za sarajevo i njegovu ionako sjebanu reputaciju. ovako ostajemo crna rupa koju tek na par dana godisnje iz mrtvila izvadi jazz fest... (pa jednoj ljubljani je trebalo par godina da se oporavi (i popravi image) nakon propasti sa koncertom marylin manson-a koji je otkazan zbog nedovoljnog broja prodanih ulaznica....nama ce trebati decenija ili dvije)

sarajevo sa ovako dugom istorijom katastrofalnih pokusaja organizovanja muzickih zbivanja, sa ovako sjebanim ljudima (kojima je puno dati 10-15 KM za koncert ali nije problem turu piva platit' 20 KM), sa prepunom aqua-om, sa gomilama nabobanih klinaca koji se ubijaju na "partijama" koje organizuju narko dileri samo da bi imali gdje bobe prodavat', sa pijacama prepunih pirata, sa nevjerovatnom energijom koju nasi sugradjani ispoljavaju kad treba popljuvati nekog domaceg izvodjaca (i jednako energicno dizati u zvijezde neke magrinalce iz zg ili bg), sa karaoke show must go on dok vam oci ne poispadaju, sa OBN talentima svih profila, moze samo da se nada nekom doniranom, humanitarnom ili slicnom projektu koji ce dovesti par bendova (koje ce naravno lokalni organizatori platiti tudjim (citaj: british council, francuski institut, goethe institut, razne ambasade & konzulati, mozda cak i SFOR i OHR ako je u pitanju neki ublehaski bratsvo-jedinstveni projekat pomirenja "zaracenih strana"...)novcem, jer svoga ili nemaju ili nece da "zarizikaju")...

i tako...kao publici nam ostaje da se nadamo nekim boljim vremenima, a u medjuvremenu mozemo pogledati pokoji djabni koncert i za 2 marke kupiti najnovije svjetske hitove na obliznoj pijaci i naravno posjetiti neku od obliznjih "metropola" i mirno kesirati 50 ili 60 eura za koncert koji bi u sarajevu "bojkotovali" zbog bezobrazne cijene od 20 KM.

e da, jedan koncert po volji socijalnih slucajeva u sarajevskoj publici:

19 i 20 juna (kisu prognoziraju, jebiga....), Access Centar, Boomerang fest....

nastupaju: La Phaze (Francuska), Dreadzone (UK), Darkwood Dub (SiCG), Bare i placenici (Hrvatska), Kontra (BiH) i Messerschmitt (Hrvatska).

i najbitnija stvar: ULAZ JE (A KAKO DRUGACIJE) BESPLATAN!!!

UZIVAJTE!!! :x :x :x
tritacke

Post by tritacke »

Odlican lajn ap!
La fay svirao kod nas na Ehu prosle godien...
Mesersmit takodje ali u Akademiji...
malo rokenrola... DD ne treba komentarisati... odlicni su!
Eto...lep festival...kakve veze ima sto je free...
I ne verujem da je problem u tome sto bi raja dala vise para za turu pica...
licno napraviti buckuris od festivala gde ti dolaze Georgijev i Grejs ... mislim daj molim te i to u folkoteci!
Krs!
Ali vi u Sarajevu to mnogo bolje znate nego ja, mada da nama ovde neko organizuje tako nesto u Siti blejvocu, i da mi uz Đoganija svira Tina Tarner... taj festival mene ne bi video!
Sem da mi dovedu Dejvida Bouvija!
Altsa

Post by Altsa »

prvo i prvo popustite te pirate. da njih nema ne bi se imalo sta slusati u SA. gdje bi kupio npr. CD. silence_is_sexy (Einsturzende Neubauten) ako ne kod pirata. ili novi Sonic Youth koji se prije pojavio kod pirata nego sto je zvanicno datum izdavanja.
neces sigurno naci kod dine u magazi. prestanite pirate prikazivati kao negativnu drustvenu pojavu. kad su oni jedini nacin da opstanemo u okruzenju papanluka i kica.
DARKWOOD DUB :-D
nadam se da ce se Kirlic zeznuti za vrijeme, pa nece biti kise

P.S. mozes li detaljnije napisati o rasporedu svirke, tj. koji dan ko svira ili ako ima web stranica.
rimy

Post by rimy »

hahahahahahahaaaaaaaa, pravo sam se nasmijala... čitam sada novine i kažu oraganizatori da su u gubitku od preko 200.000 KM, jaaaadniii oni i da su očigladno pogriješili grad, to mi već nije bilo smiješno, jer sam se i ja pravo zabrinula u kakvom to gradu živim!!!??? :x
sofos

Post by sofos »

Hmmm, pa naftalin ne znaci los kvalitet, naprotiv!

Furke su razlicite, bas kao i ukusi, ali sam na koncertu Grace Jones shvatila gdje zivim: u jebenoj provinciji, gdje je najveci muzicki spektakl burek i par balavih dj 8) faca. Hari Mata Hari je napunio taj isti prostor kod Akve, do zadnjeg mjesta, a to govori sve, narodnjake ne zelim ni da spominjem :x !

Sramota me je ovog grada i ovih seljoberskih faca i svih koji laju iz patriotskih, nacionalistickih i ostalih glupavih pobuda. Ma neka se poklope usima i opuste uz zvuke novog bureka, ipak se "takva umjetnost na bh prostorima rijetko vidja"!

Zivio naftalin i anonimne grupe, svaka cast!!!
RPM

Post by RPM »

... bice bolje ... :sad:
kamikaza

Post by kamikaza »

raja kakvo je ozvucenje bilo na echu???
silence_is_sexy

Post by silence_is_sexy »

Altsa wrote:prvo i prvo popustite te pirate. da njih nema ne bi se imalo sta slusati u SA. gdje bi kupio npr. CD. silence_is_sexy (Einsturzende Neubauten) ako ne kod pirata. ili novi Sonic Youth koji se prije pojavio kod pirata nego sto je zvanicno datum izdavanja.
neces sigurno naci kod dine u magazi. prestanite pirate prikazivati kao negativnu drustvenu pojavu. kad su oni jedini nacin da opstanemo u okruzenju papanluka i kica.
.

ovo je klasicna zamjena teza...

pa naravno da se nema gdje kupiti "alternativne" niti bilo kakve muzike kad nema nikakvog rezona (ekonomskog prvenstveno) otvarati cd-shopove kad na svakom cosku mozes kupiti piratska izdanja za 1/10 cijene "originalnog" izdanja. i by the way.. ja sam Einsturzende kupio kod tog istog dine u magazi....samo da se zna!

first things first....prvo treba pirate sa ulice skloniti pa ces da vidis kako ce da nicu legalne prodavnice. to sto su ljudi navikli da idu djaba na koncerte i prakticno besplatno nabavljaju muziku i jeste razlog zbog kojeg imas polu-prazne klupske svirke (kada se dese jednom u 100 godina), puste koncerte (ukoliko se organizatori osmjele pa pokusaju naplatiti vise od 3 KM za upad). jednostavno, muzika je obezvrijedjena do maksimuma i svaki umjetnik je (u glavama vecine ljudi) poistovjecen sa tim istim piratskim cd-om koji kosta 3 KM...naravno da ljudi onda negoduju kada treba "izletiti" cenera (nedajboze vise) za koncert..

'Grad nije znao prepoznati kvalitet izvodjacha', kazhe organizator. hahaha, izvodjachi nisu prepoznali kvalitet grada. budite sposobni dovesti metallicu ili lenya pa bi vidjeli kako grad zna. dajte ljudi, pa izvukli su izvodjache iz naftalina... lose...
i ovo je jako klimava tvrdnja...echo je propao jer su ga pravili imbecili (izmedju ostalog)..
metallica u zagrebu kosta koliko? 40-50 eura...sta mislite koliko bi ljudi doslo na koncert u sarajevu (pod uslovom da to nije jedini date u regionu pa da nas opet (kao na U2) "vade" ljudi iz zg, bg, lj...)? 'ajmo bit' realni... ja sam 100% siguran samo za onih stotinjak ljudi koji ce svakako otici do zagreba da pogledaju koncert...za ostale ne znam ali nisam optimista.

sarajevo je zajeban grad za r'n'r-ere....kako muzicare (pogotovo domace) tako i slusatelje/posjetitelje koncerata....ne postoji kriticna masa ljudi koja moze da pokrene stvar nabolje...uvijek je to isti, zatvoreni krug od par stotina ljudi koji se "ponavljaju" na svim dogadjajima, od koncerata do izlozbi i to je to. valjda ce ova neka nova (demo top radija 202) generacija nesto kvalitativno i kvantitativno nabolje da povuce. ovi starci su izhlapili odavno....

ali hajde malo da budemo realni i u nasim ocekivanjima...pa ne moze metallica odmah....treba neko od ovih kvazi-organizatora da uspjesno (ne kao D.R.I. u CDA kada je radila jedna strana razglasa cijelo vrijeme jer organizator nije skont'o da treba vise od 300 KM dati za isti) organizira 50tak manjih svirki (citaj.: 500-1000 ljudi) bendova cije cijene idu od 1000-10.000 eura, da te iste svirke budu posjecene (ne kao D.R.I. kada se skupilo 200 ljudi, a organizator je barem {citaj:jedino} promociju kvalitetno odradio), cime bi taj isti organizator stekao reputaciju "provjerene" osobe s kojom bi onda mogao da se nadmece za neki od godinu unaprijed razgrabljenih datuma nekog od velikih svjetskih bendova...pa da se saceka jos koju godinu da to "sazrije" da se ubode jos kakav lijep pokrovitelj i da onda svi skupa odemo, kupimo karte za koncert po cijeni od onih istih "zagrebackih" 40-50 eura (jer ne moze manje..(depeche mode je u zg kostao 500,000 eura ali je zato bilo oko 12,000 prodatih karata [iliti pun dom sportova] po cijeni od 125 KM sto iznosi oko milion i pol maraka....eto kako se jedino i moze organizovati koncert velikog benda ranga metallice i zasto zagrebacki organizatori "imaju muda" pa rade velike koncerte), i uzivamo u dobrom koncertu....

dakle, ne moze nista "naguzove"...onog trenutka kada budemo gledali neke manje bendove u bok-u, cda ili nekom drugom mjestu i kada se ti koncerti budu desavali sedmicno, a ne godisnje, tada se mozemo poceti nadati svjetlijoj buducnosti u pogledu "velikih koncerata u sa.
Odlican lajn ap!
La fay svirao kod nas na Ehu prosle godien...
Mesersmit takodje ali u Akademiji...
malo rokenrola... DD ne treba komentarisati... odlicni su!
Eto...lep festival...kakve veze ima sto je free...

nemoj da me pogresno shvatis... super je sve, svaka cast ljudima koji organiziraju cijelu stvar...i ja jedva cekam dreadzone da vidim....
samo ono sto me pogadja je cinjenica da ukoliko bi cijena karte bila, haj'mo reci realnih, 20 KM i ovaj festival bi imao istu sudbinu kao i svaki drugi pokusaj te vrste od rata do danas.

a sta to povlaci za sobom? pa jednostavno...kljucna rijec u zemljama tranzicije: samoodrzivost... sve ovo funkcionise na principu donacija i slicnih finansijskih ubleha stranaca koji ovde vec godinama uspjesno peru novac i desava se samo dok oni daju kes...zbog toga, kada oni prestanu davati novac ovakvi festivali umiru....oni pokriju troskove organizacije festivala i obicno je to knap, posto se karte ne naplacuju organizatorima ne ostaje nikakav kapital koji bi bio kakva takva osnova za pocetak posla za iducu godinu kada nece biti love sa strane i tako redom.....dakle, bez samoodrzivosti nece biti boomeranga iduce godine i to me sprjecava da u potpunosti uzivam u dogadjaju koji je 1,000,000 puta pozitivniji nego ovaj krah uvezen iz beograda nazvan echo festival....

peace & out!
Post Reply