Kupujem kompjuter
Moderator: Benq
- perke
#sir alan, malo si otisao od teme, ako si uopste procitao prvi post i ono sto je Schulz trazio....ja sam konkretno poredio Athlona 1700+ za kojeg je on pitao sa Pentiumom u istoj kategoriji i jasno je da je AMD tu bolji.
Na jednoj od masina, moj 1800+ je poderao koleginog Pentiuma 2.4 na sve i jednom testu (uz iste komponente), samo za napomenu.
Schulz, neces pogrijesiti ako se budes cijenjkao s likom pa spustis to na 300KM i vremenom dodas RAM-a i bolju graficku. Za taj 15" stvarno nisam siguran je li vrijedan kupovati. Pogledaj malo oglase, moze se jeftino naci monitora od 17" pa skontaj koliko se mozes "rasiriti". Taj komp bez monitora ako dobijes za 250 i dodas 150-200 za 17", mislim da si napravio posao.
Sto se tice ovih neprolaznih prepucavanja oko procesora, mislim da svaka od firmi ima svoje prednosti i mane, samo zavisi sta vama kao korisniku odgovara. Ja licno gotivim athlone i koristim ih vec dugo (ovo mi je sedmi) a nikad nisam volio "razvikane" pentiume i drago mi je da se AMD iz male, razvio u odlicnu i pouzdanu firmu koja radi odlicne procesore.
Na jednoj od masina, moj 1800+ je poderao koleginog Pentiuma 2.4 na sve i jednom testu (uz iste komponente), samo za napomenu.
Schulz, neces pogrijesiti ako se budes cijenjkao s likom pa spustis to na 300KM i vremenom dodas RAM-a i bolju graficku. Za taj 15" stvarno nisam siguran je li vrijedan kupovati. Pogledaj malo oglase, moze se jeftino naci monitora od 17" pa skontaj koliko se mozes "rasiriti". Taj komp bez monitora ako dobijes za 250 i dodas 150-200 za 17", mislim da si napravio posao.
Sto se tice ovih neprolaznih prepucavanja oko procesora, mislim da svaka od firmi ima svoje prednosti i mane, samo zavisi sta vama kao korisniku odgovara. Ja licno gotivim athlone i koristim ih vec dugo (ovo mi je sedmi) a nikad nisam volio "razvikane" pentiume i drago mi je da se AMD iz male, razvio u odlicnu i pouzdanu firmu koja radi odlicne procesore.
-
shin
The Athlon 64 X2 4200+ also consumes less power, at the system level, than the Pentium D 840—just a little bit at idle (even without Cool'n'Quiet) but over 100W under load. That's a very potent combo, all told.
If you must pay more for some reason, the Athlon 64 X2 4800+ will give you the best all-around performance we've ever seen from a "single" CPU. The X2 4800+ beats out the Pentium Extreme Edition 840 virtually across the board, even in tests that use four threads to take best advantage of the Extreme Edition 840's Hyper-Threading capabilities.
Za sve sanjare ostatak imate na
http://techreport.com/reviews/2005q2/at ... dex.x?pg=1
If you must pay more for some reason, the Athlon 64 X2 4800+ will give you the best all-around performance we've ever seen from a "single" CPU. The X2 4800+ beats out the Pentium Extreme Edition 840 virtually across the board, even in tests that use four threads to take best advantage of the Extreme Edition 840's Hyper-Threading capabilities.
Za sve sanjare ostatak imate na
http://techreport.com/reviews/2005q2/at ... dex.x?pg=1
-
Schulz
Ok, hvala Perke. Još jedno pitanje, valjda nisam dosadan. Da li bi trebalo obratiti pažnju na neku komponentu posebno, ovako kad se kupuje korišten računar, ne zbog modela, već zbog trajnosti. Mislim, da li postoji opasnost da je neka komponenta dotrajala i da neće još dugo?! I koliko bi po tvojoj procjeni mogao potrajati onakav računar kakav sam naveo(Athlon 1700+XP, 256DDR rama, HDD 40GB, GeForce 2Ti, Abit maticna)?!perke wrote:#sir alan, malo si otisao od teme, ako si uopste procitao prvi post i ono sto je Schulz trazio....ja sam konkretno poredio Athlona 1700+ za kojeg je on pitao sa Pentiumom u istoj kategoriji i jasno je da je AMD tu bolji.
- perke
Disk bi trebalo pogledati malo bolje posto mislim da su oni najosjetljiviji.....imas dosta programa koji bi ti pomogli da skontas da li je sve OK. Malko potrazi
Sto se tice trajnosti, trajace to jos dugo samo je pitanje za sta tebi treba i da li ce ti kasnije trebati nesto jace. Samo polako, nemoj se zaletati nego pregledaj oglase prvo pa skontaj i naravno, ako znas nekoga ko se bolje razumije u kompove, nek ide s tobom pa pogleda kako dise ta masina.
Eto valjda sam ti pomogao barem malo
Sto se tice trajnosti, trajace to jos dugo samo je pitanje za sta tebi treba i da li ce ti kasnije trebati nesto jace. Samo polako, nemoj se zaletati nego pregledaj oglase prvo pa skontaj i naravno, ako znas nekoga ko se bolje razumije u kompove, nek ide s tobom pa pogleda kako dise ta masina.
-
Schulz
Jesi. Hvala.perke wrote:Disk bi trebalo pogledati malo bolje posto mislim da su oni najosjetljiviji.....imas dosta programa koji bi ti pomogli da skontas da li je sve OK. Malko potrazi![]()