Novi rat?

Post Reply
BECHO

Post by BECHO »

da veci dio Bosnjaka/Sandzaklija iz Sandzaka i iz BiH navija za maticni Bosnjakistan/Sandzakistan.[/b]

Jarane, jel ti Skljoco nesto u rodu? :D
Fair Life

#52 Re: Novi rat?

Post by Fair Life »

prcko wrote:E pa to i mislim.
Ali je problem u tome sto svijet glumi neku demokratiju ali ipak smo im mi muslimani trn u oku.
Cini mi se da je i 9.11 stvoren od nekih ljudi u USA da bi se otpoceo rat protiv Islama.
Ne mislis ti nista...

Image
pravimjernik

Post by pravimjernik »

Novi_Nick wrote:Mr_Bosnjak, izmjesao si narod i naciju Bosance i Hercegovce sa Srbima, Bosnjacima i Hrvatima :shock: ? Cilj Srba, Hrvata i Bosnjaka i jeste bio i ostao trodjelna podjela BH drzave i svih BH gradjana. Jedan dio Srba, Bosnjaka i Hrvata se odlicno slazu kada se trebaju zajednicki suprostaviti Bosancima i Hercegovcima. Zato su iz BH Ustava i ispisali Bosance i Hercegovce a upisali sami sebe da bi lakse podijeli drzavu na 2 a sutra 3 dijela. Jedini koji im stoje na tom putu su autohtoni i autenticni Bosanci i Hercegovci (svoji na svom i u svojoj jedinoj drzavi jer nemaju rezervne).

Sasvim normalno da jedan dio Srba iz BiH navija za maticnu drzavu Srbiju da jedan dio Hrvata iz BiH navija za maticnu drzavu Hrvatsku a da veci dio Bosnjaka/Sandzaklija iz Sandzaka i iz BiH navija za maticni Bosnjakistan/Sandzakistan. Jedini koji brane suverenu i teritorijalnu nepodjeljenu BH drzavu su Bosanci i Hercegovci kao i neki drugi gradjani BH patrioti iz ostalih manjinskih naroda.
Joj prestani nas smarat s tvojim (ne)shvatanjem pojmova nacija i narod. Što ne samo Bosanac?????? Šta ti je to "Bosanac i Hercegovac" majke ti tvoje? de mi pokaži na osobu koja je eto baš to. Što ne "Krajišnik i Hercegovac i Posavac i Podrinjac i Semberac i Kontinentalac"? jel tebi ba jasno što švabo dodo "i Hercegovina" (u prevodu sa švapskog-Vojvodina)? Da bi glupani nasjeli pa da bi on mogo lakše zavadit pa vladat. ko papige ste na vremenskoj prognozi "danas u Bosni preovladavati sunčano, a u Hercegovini kišovito" što ne "u Bosni sunčano a u južnoj Bosni kišovito". niđe veze...
Last edited by pravimjernik on 02/01/2006 12:43, edited 1 time in total.
1234

Post by 1234 »

Ne kaze se uzalud glup kao Bosanac Svako ima nacionalnost po njima osim Srba i Hrvata u Bosni. Srbin je Srbin pa gdje god da zivi a tako i Hrvat.A Sandzaklija po tebi je Sandzaklija a nije Srbin jer je u Srbiji Vidis kako ste vi kratke pameti Isto vam je Albabanacu Srbiji Albanac ali Srbin u Bosni nije Srbin Moj jaro sve dok ti Arape zoves bracom a ne priznajes Srbe i Hrvate u Bosni nikad neces imati Bosnu u miru. Samo ne zaboravi da si i ti di 70tih bio jedan od njih Zahvali Titi ste te priznade kao Bosanca i razmisli o ovome gore
1234

Post by 1234 »

I jos samo zaboravi da te pitam ko je to ratovao u Bosni ako nema Srba i Hrvata i kako to da su samo oni op tvome klali a muslimani nisu ne nedo bog oni su ko nesto branili i njihova klanja su opravdana
pravimjernik

Post by pravimjernik »

1234 wrote:Ne kaze se uzalud glup kao Bosanac Svako ima nacionalnost po njima osim Srba i Hrvata u Bosni. Srbin je Srbin pa gdje god da zivi a tako i Hrvat.A Sandzaklija po tebi je Sandzaklija a nije Srbin jer je u Srbiji Vidis kako ste vi kratke pameti Isto vam je Albabanacu Srbiji Albanac ali Srbin u Bosni nije Srbin Moj jaro sve dok ti Arape zoves bracom a ne priznajes Srbe i Hrvate u Bosni nikad neces imati Bosnu u miru. Samo ne zaboravi da si i ti di 70tih bio jedan od njih Zahvali Titi ste te priznade kao Bosanca i razmisli o ovome gore
eo ga još jedan s provalama. Pazi ovako tzv "bosanski srbin" i "bosanski hrvat" veze nemaju sa srbima u srbiji i hrvatima u hrvatskoj. obični BOSANSKI pravoslavci i katolici kojima su Beograd i Zagreb isprali mozak. I nikad neće bit ništa drugo što je i razlog što im zapad ne da da se otcjepe: nisu entiteti stvorili Bosnu tj Bosna ne crpi svoj suverenitet iz entiteta već oni svoj suverenitet crpe iz Bosne. to ti je reko ovaj engleski ambasador neki dan. jer nisu pravi srbi ni hrvati, već umišljeni, ublehe. a što se arapa tiče boli me i za njih ko i za srbiju i hrvatsku. albanac u srbiji s ovim nema nikake veze. u bosni imaju samo bosanski muslimani, pravoslavci, katolici,ostale religije, kao i ateisti.
1234

Post by 1234 »

Ne rekoh li glup kao bosanac.Slusaj sad Ti priznas da postoji Albanac Ukrajinac Turcin Makedonac... u Srbiji a ne priznas da postoji Srbin i Hrvat u Bi H koji su svojom krvi u 2 s ratu napravili tebi i meni tu zemlju i ti je tako lako dobi i sad njih ne priznajes. Dok je svijeta Srbi su tu postojali i postojace a ti si jedan od njih ili jedan od Hrvata sto si se poislamio i konacno Tito te priznade kao neku vjestacku naciju Je li ti sad jasno Bosnjo bolan
1234

Post by 1234 »

Jos jedno bosnjo nauci se da ne preplices Nciju sa Religijom Nacija je Srbin a religija moze biti pravoslavac subotar musliman cigan Ne znaci da je svaki Srbin pravoslavac Kuzis Bosnjo
1234

Post by 1234 »

Vidis i ime ti je pravivjernik sto znaci pravoslavni na Srpskom
rei

Post by rei »

Nesto vas bas i nisam citala znam kako je u Bosni i Hercegovini:
Srbi, Bosnjaci, Hrvati, Jevreji, Romi svi oni koji tu zive
su Bosanci i Hercegovci... :)
Last edited by rei on 02/01/2006 17:02, edited 1 time in total.
pravimjernik

Post by pravimjernik »

Ne rekoh li glup kao bosanac.Slusaj sad Ti priznas da postoji Albanac Ukrajinac Turcin Makedonac... u Srbiji a ne priznas da postoji Srbin i Hrvat u Bi H koji su svojom krvi u 2 s ratu napravili tebi i meni tu zemlju i ti je tako lako dobi i sad njih ne priznajes. Dok je svijeta Srbi su tu postojali i postojace a ti si jedan od njih ili jedan od Hrvata sto si se poislamio i konacno Tito te priznade kao neku vjestacku naciju Je li ti sad jasno Bosnjo bolan
pošto ti treba i nacrtat: Albanci postoje u srbiji jer su većinom ILIRI kao i BOSANCI, a srbi (u srbiji) su SLAVENI. Ovi bosanski "srbi" hoće da su srbi al ne može na silu- tu se rodili ,govore/pišu bosanski...
Jos jedno bosnjo nauci se da ne preplices Nciju sa Religijom Nacija je Srbin a religija moze biti pravoslavac subotar musliman cigan Ne znaci da je svaki Srbin pravoslavac Kuzis Bosnjo
srbin jest nacija al u srbiji. u bosni je to stranac, a tzv "bosanski srbi" ti je ETNIČKA PRIPADNOST tj nakav narod okupljen oko nečega,u ovom slučaju oko iste religije. U Bosni ti je nacija BOSANAC (isto što i Bošnjak, pa tako imamo Bošnjake-muslimane, Bošnjake-pravoslavce, Bošnjake-katolike, Bošnjake-ateiste, itd). kontaš ba? slabo to tebi nešta ide...
1234 wrote:Vidis i ime ti je pravivjernik sto znaci pravoslavni na Srpskom
Kome je ba ime pravivjernik, jelse to popilo za novu?
Novi_Nick

Post by Novi_Nick »

@ PraviMjernik!

Idemo sa ucenjem iz pocetka :-D

Nacija:
1. Bosanci i Hercegovci (Bosna i Hercegovina)
2. Srbi (Srbija)
3. Hrvati (Hrvatska)
.....itd

Drzavni Narodi - vecinski i manjinski u svojoj maticnoj drzavi ili nekoj drugoj kao primjer BiH: Bosanci i Hercegovci, Srbi, Hrvati, Bosnjaci, Jevreji, Albanci, Romi, Italijani itd. Zasto to - zato sto oni zele da se izjasnjavaju tako u svojoj ili drugoj drzavi i imaju legalno demokrtasko pravo na to. Primjer: ja se u Danskoj mogu izjasnjavat kao Danac ili se mogu izjasnjavati kao Bosanac i Hercegovac.

Etnicki Narodi:
1. Iliri (primjer: Albanci, jedan dio Bosanaca i Hercegovaca, jedan dio danasnjih Hrvata (Dalmatinaca)

2. Slaveni (primjer: jedan dio Srba, jedan dio Hrvata, jedan dio Bosanaca i Hercegovaca, jedan dio Makedonca, jedan dio Bugara, jedan dio Rusa, jedan dio Poljaka ...itd)

3. Germani (primjer: jedan dio Njemaca, jedan dio Austrijanaca ...itd

4. Romani (primjer: jedan dio Italijana, jedan dio Albanaca, jedan dio Spanaca...itd

5. ....itd....itd.

PraviMjernik citaj bolje relevantnu a ne izmisljenu ili trimovanu istoriju i genetiku. Upoznaj se bolje sa terminologijom i razlikama: Etnicki Narodi, Drzavni Narodi, Teritorijalni Narodi, Nacije, Drzavna uredjenja i sl.

Nemoj da ti ja moram svaki put ispocetka drzati jedna te ista predavanja. :-D
vesela

Post by vesela »

Puno price i ubjedjivanja, a najvise nadgovaranja.

Jedinstvana Bosna?! Bosanci i Hercegovci sa razlicitim religijama?! Nema sanse!!!

Moj otac se u komunizmu pisao NEOPREDJELJEN, jer nije htio da mu drugi odredjuju kad ce biti a kad nece biti Musliman, a on uvijek bio Musluman.

Ja sam Muslimanka, nikakva bosnjakinja. I niko me u institucijama nijeispravljao ili rekao da to ne moze, ni na posljednjoj izmjeni dokumenata.

Srbi i Hrvati u Bosni bili i ostali Srbi i Hrvati i zaboli ih neka stvar sto mi ispravljamo krivu Drinu. Oni su ostvarili sta su htjeli!

Rat je bio sukob Srba i Hrvata preko nasih ledja. Mi smo dobili, zahvaljujuci nasim SDA-ovcima ledinu zvana Kanton Sarajevo i ostavljeni da zivimo izmedju nasilnika sa istoka i hinja sa zapada.

Nasi sarajevski mirni protesti u aprilu 92. da se Sarajevo ne moze podijeliti su zavrsili prolijevanjem nase krvi, a poenta je

DA NIKO SA GRBAVICE NIJE KRENUO NAMA U SUSRET!!!

Treba li pricati o Mostaru i ponasanju Hrvata?

Puno smo stvari poravnali krajem 92. i citavu 93. Srbi su vrlo jasni i decidni: NECEMO SA VAMA! Bar znam s kim imam posla.

Hrvati sve polako ali sigurno ostvaruju i bice tu dok NJIMA Federacija odgovara. S njima nisam na cisto.

Ogorcena sam i debelo sam sve ovo platila. Ali to je tako! I mi jos uvijek,
ali samo MI pokusavamo nesto izmijeniti. Momentalno ne vidim licnost ili partiju ili pokret koji bi mogao nesto uraditi. Iskreno zelim da DOSTA bar okupi sto vise naroda , pa da se bar pocne razgovarati.

Sve prezivljeno u ratu nije me moglo slomiti, ostala sam optimista, ali ne vjerujem Srbima u RS i Hrvatima u Hercegovini.
savjest

Post by savjest »

marsel wrote:kada BiH dostigne takav ekonomski nivo da svi njeni gradjani mognu sebi
jedan pristojan zivotni standard priustiti, tad nece vise niko pitati ni za RS ni za Federaciju. Nikoga nece interesovati ko je ko, da li Musliman, Srbin ili Hrvat.
Jednostavno, svi ce trcati za novcem i to 12-14 sati dnevno. I - vjeruj te -
tad nije vazno ni kako vam se zove predsjednik. Vazno se samo da se ima para i da se ima s cim.........( kao u pjesmi ali ne samo za guzonjine sinove, vec za sve marljive) :lol: Radno odijelo i pidzama - samo te dvije "uniforme" kad se budu poznavale u BiH, tad ce BiH biti voljena i od vecine Srba i od Hrvata..........Tad ce se i na utakmicama zajedno navijati za nasu dragu BiH.
I samo tad, niko nece zeljeti rat jer svako ce imati nesto i da izgubi. I tad nece Bosanci ici "trbuhom za kruhom" po bijelom svijetu, vec ce zeljeti da u svojoj domovini rade i stvaraju.....
A do tad.......bilo bi bolje da svu energiju usmjerimo ka tom cilju umjesto
da se neprestano prebrojavamo i mlatimo praznu slamu.
Ova se ovca tek probudila ili izasla iz kome. Nebitno , ovo se vec moze uvrstati kao medu top 5 viceva godine... 2006
pravimjernik

Post by pravimjernik »

@ Novi_Nick
Nacija:
1. Bosanci i Hercegovci (Bosna i Hercegovina)
To su ti, naravno, gluposti: Bosanska nacija crpi svoju autohtonost iz srednjeg vijeka s postankom prve bosanske države, a ne od juče s avnojima i zavnobihima i sigurno ne od prekjuče kad ono austro-ugarski okupatori podijeliše Bosnu na 2 administrativne jedinice nazvavši južnu Bosnu nekakvom "hercegovinom" po sednjevjekovnom vlastelinu hercogu-vojvodi Stjepanu (da te podučim: ta ti se strategija zove Zavadi pa vladaj, i izmislili su je stari Rimljani.)
2. Srbi (Srbija)
Ovo si dobro - srbi su isključivo u srbiji. Slažemo se.
3. Hrvati (Hrvatska)
I ovo ti je dobro - hrvati su isključivo u hrvatskoj. Slažemo se i opet. Sve ti bolje ide domaća zadaća. Samo nastavi tako, nije loše.
Drzavni Narodi - vecinski i manjinski u svojoj maticnoj drzavi ili nekoj drugoj kao primjer BiH:[/b] Bosanci i Hercegovci, Srbi, Hrvati, Bosnjaci, Jevreji, Albanci, Romi, Italijani itd.
Eh, pa ja te taman pohvali a ti opet zabrlja. Prvo, ne kaže se "državni" već državotvorni narodi. E pazi sad: u Bosni ti nema srba i hrvata osim ako nam dođu ko turisti iz srbije i hrvacke, kontaš. a ovi naši su ti ba,nako,malo u glavu mahnuti. I pogledaj opet ovo gore ti nevalja, stavio si "i Hercegovci" pod narod. To nit ti je nacija, nit narod, nego samo geografski pojam, kontaš. Isto ko da si reko južni bosanci. Bolje ti to malo obradi.
Zasto to - zato sto oni zele da se izjasnjavaju tako u svojoj ili drugoj drzavi i imaju legalno demokrtasko pravo na to. Primjer: ja se u Danskoj mogu izjasnjavat kao Danac ili se mogu izjasnjavati kao Bosanac i Hercegovac.
Mogu oni, ko kaže da ne mogu? možeš se i ti ujutru probudit i najednom počet izjašnjavat ko englez (pošto mi se čini da se voliš pravit englezom) a nit pričaš engleskim nit si se tamo rodio. samo što ti to ne daje pravo da izneseš i pedlja zemlje Bosne u Englesku. Nešto mi lupaš pojmove, de ipak uzmi štogod od knjiga pa pročitaj, korisno ti je to.
Etnicki Narodi:
1. Iliri (primjer: Albanci, jedan dio Bosanaca i Hercegovaca, jedan dio danasnjih Hrvata (Dalmatinaca)
2. Slaveni (primjer: jedan dio Srba, jedan dio Hrvata, jedan dio Bosanaca i Hercegovaca, jedan dio Makedonca, jedan dio Bugara, jedan dio Rusa, jedan dio Poljaka ...itd)
3. Germani (primjer: jedan dio Njemaca, jedan dio Austrijanaca ...itd
4. Romani (primjer: jedan dio Italijana, jedan dio Albanaca, jedan dio Spanaca...itd
5. ....itd....itd.
aj aj aaaaj- sad si pomiješo još i narode sa etničkim narodima (etničkim grupama, i sl. sinonimi). de bolan, nemoj se ovdje pred svijetom tako provaljivati. etnička grupa ili etnički narod ti je skupina koja je vremenom poprimila tek po koju karakteristiku većinskog naroda koji ga skoro u pravilu potpuno okružuje. de malo to svoje enciklopedijsko znanje proširi. Hajd pa mi javi kad si prešo uvodne lekcije da ti nastavljam objašnjavat. (ne ne, neće mi bit mrsko, samo se ti obrati)
PraviMjernik citaj bolje relevantnu a ne izmisljenu ili trimovanu istoriju i genetiku. Upoznaj se bolje sa terminologijom i razlikama: Etnicki Narodi, Drzavni Narodi, Teritorijalni Narodi, Nacije, Drzavna uredjenja i sl. Nemoj da ti ja moram svaki put ispocetka drzati jedna te ista predavanja.
Baš mi je žao da si toliko pogrešnih stvari naučio u životu... Ah, nije ni čudo -kakvi su nam sve školski planovi bili, i kakve smo sve srpske i hrvatske dinastije morali učiti, sve osim naših, bosanskih.
Znači, da rezimiramo: Bosna (time i njena nacija - Bosanci) crpi svoj suverenitet iz prve države Bosne -znaš, mora se po redu ić u historiji, a to ti je tako isto onda i u internacionalnom pravu- ko prvi đevojci tome đevojka. tako ti je bolan i sa državama, nacijama ,suverenitetima,i ostalim najvažnijim pitanjima u životu. Knjigu u šake!
savjest

Post by savjest »

@ Novi Nick

Pokusat cu da budem sto kraci.
Cilj Srba, Hrvata i Bosnjaka i jeste bio i ostao trodjelna podjela BH drzave i svih BH gradjana.
Gluposti prva.

Jedan dio Srba, Bosnjaka i Hrvata se odlicno slazu kada se trebaju zajednicki suprostaviti Bosancima i Hercegovcima. Zato su iz BH Ustava i ispisali Bosance i Hercegovce a upisali sami sebe da bi lakse podijeli drzavu na 2 a sutra 3 dijela. Jedini koji im stoje na tom putu su autohtoni i autenticni Bosanci i Hercegovci (svoji na svom i u svojoj jedinoj drzavi jer nemaju rezervne).
Glupost druga.
Sasvim normalno da jedan dio Srba iz BiH navija za maticnu drzavu Srbiju da jedan dio Hrvata iz BiH navija za maticnu drzavu Hrvatsku a da veci dio Bosnjaka/Sandzaklija iz Sandzaka i iz BiH navija za maticni Bosnjakistan/Sandzakistan.
Glupost treca i meni najdrza. :lol:
"za maticni Bosnjakistan/Sandzakistan"

Sta ti trosis kad toliko tripujes?

Jedini koji brane suverenu i teritorijalnu nepodjeljenu BH drzavu su Bosanci i Hercegovci kao i neki drugi gradjani BH patrioti iz ostalih manjinskih naroda.

Glupost cetvrta. U samom uvodu pokusavas(dobro kazem pokusavas) da ucis druge o nekim pojmovima a ni sama nemas blage veze o tome. Sve u svemu, dosta puta sam to objasnjavao, pa i na ovome forumu. Nego ne zelim da glumim profesora onako i zasto bih te ja ucio o necemu i to besplatno? Krajnje je vrijeme da se pustis gluposti i da se hvatis knjige i da citas.. mnogo citas.

s postovanjem
Smrt fasizmu

#67 Novi rat?

Post by Smrt fasizmu »

:x Mr_Bosnjak ti si jedna obicna budalcina cim zelis da kacis turske simbole mjesec i zvijezdu po Bosni i Hercegovini. Koliko si zaglupljen pokazuje i to sto svojatas zastavu sa "ljiljnima" a nemas pojma da to sto ti nazivas ljiljanima je us tvari stari krscanski simbol zastitni znak "DJEVICANSTVA DJEVICE MARIJE" Otidji budalcino na bilo koji strani simbol-sajt ili upisi u google simbol i naci ces i slike i objasnjenje za tvoje "ljljane" koje ti je mahniti :D Alija Izmetbegovic, najveci izdajnik u istoriji Muslimana, poturio u ratu. I jos nesto, pravi Muslimani nikada sebe nece nazvati bosnjama jer je to pogrdan izraz za muslimanskog seljaka. Uzmi Kljaicev rijecnik pa potrazi svoj nadimak konjino, nacisticka. Sto se boja tice ti si pobrkao loncice i nemas pojma koje su boje simbol Bosne i Hercegovine..
Smrt fasizmu-Sloboda narodu!!
p.s.Takvi kao ti su NAJBOLJI CUVARI REPUBLIKE SRPSKE I HERCEG BOSNE jer otvoreno govore sta BI BILO SA SRBIMA I HRVATIMA DA KOJIM SLUCAJEM VI DODJETE U POSJED OVE NESRETNE DRZAVE... BAGRO JEDNA ODNEKLE IZ AMERIKE ILI AUSTRALIJE NEPRESTANO FILUJES MUSLIMANE OTROVOM I MRZNJOM I BIO BI SRETAN DA NOVI RAT IZBIJE I DA TI TO MIRNO POSMATRAS NA TV-EKRANU.. :x UZMI BOMBU OPASAJ SE NJOME, SJEDI SA SVOJOM ISTOMISLJENICIMA I RAZNESI SE...
p.s. Za normalne ljude na sajtu pitanje: JESAM LI VAM NEDOSTAJAO OVIH PET-SEST MJESECI???
savjest

#68 Re: Novi rat?

Post by savjest »

Smrt fasizmu wrote::tuc tuc
zaboravio si danasnju dozu .

http://www.nebojse.si/data/upimages/tablete_v.jpg
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

Novi_Nick wrote:Mr_Bosnjak, izmjesao si narod i naciju Bosance i Hercegovce sa Srbima, Bosnjacima i Hrvatima :shock: ? Cilj Srba, Hrvata i Bosnjaka i jeste bio i ostao trodjelna podjela BH drzave i svih BH gradjana. Jedan dio Srba, Bosnjaka i Hrvata se odlicno slazu kada se trebaju zajednicki suprostaviti Bosancima i Hercegovcima. Zato su iz BH Ustava i ispisali Bosance i Hercegovce a upisali sami sebe da bi lakse podijeli drzavu na 2 a sutra 3 dijela. Jedini koji im stoje na tom putu su autohtoni i autenticni Bosanci i Hercegovci (svoji na svom i u svojoj jedinoj drzavi jer nemaju rezervne).

Sasvim normalno da jedan dio Srba iz BiH navija za maticnu drzavu Srbiju da jedan dio Hrvata iz BiH navija za maticnu drzavu Hrvatsku a da veci dio Bosnjaka/Sandzaklija iz Sandzaka i iz BiH navija za maticni Bosnjakistan/Sandzakistan. Jedini koji brane suverenu i teritorijalnu nepodjeljenu BH drzavu su Bosanci i Hercegovci kao i neki drugi gradjani BH patrioti iz ostalih manjinskih naroda.
"Izvorno ime Bošnjanin (u latinskim vrelima sing. «Bosnensis») prvobitno označava pripadnika srednjovjekovnog bosanskog teritorija, kasnije države . Bošnjanin je imalo dva značenja. Prvo, se odnosilo na pripadnika bošnjanskog naroda. Ovaj narod je poticao od onih Ilira koji su to ime preuzali od imena "Bosna" za rijeku Bosnu i područje oko nje te se tako i nastavilo širit. Ovi Bošnjani su bili i tvorci bosanske odnosno bošnjanske države. Istovremeno sa širenjem Bosne u njoj su se našli i mnogi ne-Bošnjani koji su opet postali podanici države te su u tom smislu zvani Bošnjanima. Znači prva riječ označava pripadnika bošnjanskog naroda a druga sve podanike Bosne, pa i one koji pripadaju i drugim narodima kao na primjer doseljeni Dubrovčani što se može vidjet i u mnogim dokumentima bosanskih vladara-banova. U počecima osmanlijske vladavine polahko dolazi do promjena u bosanskom jeziku te se narodna imena na "ak" kao "Poljak", "Slovak"... više upotrebljavaju pa i riječ Bošnjak (turcizirano povijesno Bošnjanin) se počinje javljat za pripadnika hriscanske i bogumiske vjere bošnjanske narodnosti dok se turska riječ "Bosnalu" upotrebljava sa pripadnika islama bošnjanske narodnosti. Ali sa stabilizacijom osmanlijske vlasti domača riječ "Bošnjak" totalno zamjenjuje srednjovjekovno "Bošnjanin". Riječi kao "Bošnjak-kavmi" i "Bošnjak-milleti" su označavali pripadnika bošnjačkog naroda odnosno potomke bošnjanskog naroda. Dok istovremeno riječ "Bošnjak-taifesi" označava svakog pripadnika Bosne(Bosanskog ejaleta) bez obzira na narodnost, kulturu, jezik... A kao rečeno "Bošnjak-kavmi" i "Bošnjak-milleti" je označavalo čovjeka koji je pripadao bošnjačkom narodu, govorio bosanski jezik, slijedio bošnjačku/bosansku kulturu itd. Kod većine pravoslavaca i katolika u Bosni i Hercegovini su u 19. stoljeću, pod utjecajem susjednih država Srbije i Hrvatske, definitivno nadvladala dotada strana srpska i hrvatska nacionalna imena, potisnuvši starije narodne, konfesionalne i regionalne označitelje, o čemu svjedoći i pjesma Safvet-bega Bašagića. Bošnjački narod(odnosno onaj dio koji nije primio srpstvo i hrvatstvo) je od sredine 19. stoljeća prošao kroz niz faza imenovanja i preimenovanja ("Bošnjaci"; "Hrvati"; "Srbi"; "Jugoslaveni-muslimani"; "Muslimani"), što je najčešće bilo uzrokovano hegemonističkim ambicijama susjednih država, da bi na koncu stoljeća konačno prevladalo bošnjačko nacionalno ime za autohtoni narod Bosne i Hercegovine odnosno za pripadnike tog naroda izvan domovine. Danas sama riječ "Bošnjak" označava pripadnika bošnjačke nacije, koji govori bosanski jezik, slijedi bošnjačku/bosansku kulturu i jednostavno potomci su onih "Bošnjak-milleti" koji nisu prihvatili srpstvo i hrvatsvo. Istovremeno riječ "Bosanac" danas ima slično značenje ako ne i identično kao "Bošnjak-taifesi" sa time šsto označava svakog pripadnika države Bosne i Hercegovine bez obzira na naciju a Bošnjak označava pripadnike bosanske nacije te i te pripadnike izvan Bosne i Hercegovine koji su se tamo našli iz historijskih razloga."-Bosanska wikipedija...
Mislim da je dosta jasno, i molim te Novi_Nick prestani sa tim glupostima vecina vojnika Armije RBiH(drzavnih snaga BiH koje su je branile) su bili Bosnjaci i gornji tekst mislim sve odlicno objasnjava... To sto neki idioti iz SDA gledaju svoj interes prije bosnjackog/bosanskog je drugo. Molim te nemoj jos vise raskola medzu Bosnjacima pravit sa ovakvim stvarima, poslije 150 godina bez nacionalnog imena kojeg smo dobili valjda nije potrebno jos ovo, dosta su nam komsije zamutili. Zamisli da se pocnu na istoku dijelit na Srbe i Srbijance. Jos jednom molim te prestani i za tvoje i za moje bolje...
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

1234 wrote:Ne rekoh li glup kao bosanac.Slusaj sad Ti priznas da postoji Albanac Ukrajinac Turcin Makedonac... u Srbiji a ne priznas da postoji Srbin i Hrvat u Bi H koji su svojom krvi u 2 s ratu napravili tebi i meni tu zemlju i ti je tako lako dobi i sad njih ne priznajes. Dok je svijeta Srbi su tu postojali i postojace a ti si jedan od njih ili jedan od Hrvata sto si se poislamio i konacno Tito te priznade kao neku vjestacku naciju Je li ti sad jasno Bosnjo bolan
De bolan svi vi ste htjeli ovu drzavu svojom krvlju unistit 92´ do 95´ u agresiji. Mi sm ti ovdje autohtoni a vi idite u Perziju odakle ste dosli. Ustvari procitaj moju poruku Novom_Nicku znaci ono o bosnjackom imenu pa ce ti bit lakse. Ti si potomak posrbljenih Bosnjaka i gotovo... Vise sa tobom "posrbico" necu voditi razgovor...
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

vesela wrote:Puno price i ubjedjivanja, a najvise nadgovaranja.

Jedinstvana Bosna?! Bosanci i Hercegovci sa razlicitim religijama?! Nema sanse!!!

Moj otac se u komunizmu pisao NEOPREDJELJEN, jer nije htio da mu drugi odredjuju kad ce biti a kad nece biti Musliman, a on uvijek bio Musluman.

Ja sam Muslimanka, nikakva bosnjakinja. I niko me u institucijama nijeispravljao ili rekao da to ne moze, ni na posljednjoj izmjeni dokumenata.

Srbi i Hrvati u Bosni bili i ostali Srbi i Hrvati i zaboli ih neka stvar sto mi ispravljamo krivu Drinu. Oni su ostvarili sta su htjeli!

Rat je bio sukob Srba i Hrvata preko nasih ledja. Mi smo dobili, zahvaljujuci nasim SDA-ovcima ledinu zvana Kanton Sarajevo i ostavljeni da zivimo izmedju nasilnika sa istoka i hinja sa zapada.

Nasi sarajevski mirni protesti u aprilu 92. da se Sarajevo ne moze podijeliti su zavrsili prolijevanjem nase krvi, a poenta je

DA NIKO SA GRBAVICE NIJE KRENUO NAMA U SUSRET!!!

Treba li pricati o Mostaru i ponasanju Hrvata?

Puno smo stvari poravnali krajem 92. i citavu 93. Srbi su vrlo jasni i decidni: NECEMO SA VAMA! Bar znam s kim imam posla.

Hrvati sve polako ali sigurno ostvaruju i bice tu dok NJIMA Federacija odgovara. S njima nisam na cisto.

Ogorcena sam i debelo sam sve ovo platila. Ali to je tako! I mi jos uvijek,
ali samo MI pokusavamo nesto izmijeniti. Momentalno ne vidim licnost ili partiju ili pokret koji bi mogao nesto uraditi. Iskreno zelim da DOSTA bar okupi sto vise naroda , pa da se bar pocne razgovarati.

Sve prezivljeno u ratu nije me moglo slomiti, ostala sam optimista, ali ne vjerujem Srbima u RS i Hrvatima u Hercegovini.
Muslimanka je zenski sljedbenik islama. Znaci Muhamedovog ucenja ali ne odlucuje njenu nacionalnu pripadnost, znaci kulturu, jezik, domovinu, historiju i sve ostalo... Ti si znaci vjerovatno sljedbenik islama znaci vjerujes u islamska/muslimanska ucenja sa cime si muslimanka. Nacionalno si nesto drugo a ako neces da budes nesto nacionalno onda budi ko i otac neopredjeljena. Ali nacionalno biti muslimanka, znaci zbog ucenja kojeg slijedis sebi dat naciju je nemoguce jer i sam Muhammed nije bio samo musliman nego Arap koji je govorio arapski, slijedio arapsku kulturu a imao islamska ucenja znaci bio musliman. Eto...
dizZaster

Post by dizZaster »

[quote="vesela"]

vesela , i Musliman sa veliko M je nametnut Bosnjacima.
mr__bosnjak

#73 Re: Novi rat?

Post by mr__bosnjak »

Smrt fasizmu wrote::x Mr_Bosnjak ti si jedna obicna budalcina cim zelis da kacis turske simbole mjesec i zvijezdu po Bosni i Hercegovini. Koliko si zaglupljen pokazuje i to sto svojatas zastavu sa "ljiljnima" a nemas pojma da to sto ti nazivas ljiljanima je us tvari stari krscanski simbol zastitni znak "DJEVICANSTVA DJEVICE MARIJE" Otidji budalcino na bilo koji strani simbol-sajt ili upisi u google simbol i naci ces i slike i objasnjenje za tvoje "ljljane" koje ti je mahniti :D Alija Izmetbegovic, najveci izdajnik u istoriji Muslimana, poturio u ratu. I jos nesto, pravi Muslimani nikada sebe nece nazvati bosnjama jer je to pogrdan izraz za muslimanskog seljaka. Uzmi Kljaicev rijecnik pa potrazi svoj nadimak konjino, nacisticka. Sto se boja tice ti si pobrkao loncice i nemas pojma koje su boje simbol Bosne i Hercegovine..
Smrt fasizmu-Sloboda narodu!!
p.s.Takvi kao ti su NAJBOLJI CUVARI REPUBLIKE SRPSKE I HERCEG BOSNE jer otvoreno govore sta BI BILO SA SRBIMA I HRVATIMA DA KOJIM SLUCAJEM VI DODJETE U POSJED OVE NESRETNE DRZAVE... BAGRO JEDNA ODNEKLE IZ AMERIKE ILI AUSTRALIJE NEPRESTANO FILUJES MUSLIMANE OTROVOM I MRZNJOM I BIO BI SRETAN DA NOVI RAT IZBIJE I DA TI TO MIRNO POSMATRAS NA TV-EKRANU.. :x UZMI BOMBU OPASAJ SE NJOME, SJEDI SA SVOJOM ISTOMISLJENICIMA I RAZNESI SE...
p.s. Za normalne ljude na sajtu pitanje: JESAM LI VAM NEDOSTAJAO OVIH PET-SEST MJESECI???
Zar ti nisi otisao. Joj evo jos jednog sa jedinicom iz predavanja "nacije". Eh profesor Bosnjak je umoran pa idi dole imas poruke Novom_Nicku i veseloj i neznam jos kome pa procitaj narucito ono o bosnjackom nacionalnom imenu u poruci novom_nicku. Ustvari evo reprize:

"Izvorno ime Bošnjanin (u latinskim vrelima sing. «Bosnensis») prvobitno označava pripadnika srednjovjekovnog bosanskog teritorija, kasnije države . Bošnjanin je imalo dva značenja. Prvo, se odnosilo na pripadnika bošnjanskog naroda. Ovaj narod je poticao od onih Ilira koji su to ime preuzali od imena "Bosna" za rijeku Bosnu i područje oko nje te se tako i nastavilo širit. Ovi Bošnjani su bili i tvorci bosanske odnosno bošnjanske države. Istovremeno sa širenjem Bosne u njoj su se našli i mnogi ne-Bošnjani koji su opet postali podanici države te su u tom smislu zvani Bošnjanima. Znači prva riječ označava pripadnika bošnjanskog naroda a druga sve podanike Bosne, pa i one koji pripadaju i drugim narodima kao na primjer doseljeni Dubrovčani što se može vidjet i u mnogim dokumentima bosanskih vladara-banova. U počecima osmanlijske vladavine polahko dolazi do promjena u bosanskom jeziku te se narodna imena na "ak" kao "Poljak", "Slovak"... više upotrebljavaju pa i riječ Bošnjak (turcizirano povijesno Bošnjanin) se počinje javljat za pripadnika hriscanske i bogumiske vjere bošnjanske narodnosti dok se turska riječ "Bosnalu" upotrebljava sa pripadnika islama bošnjanske narodnosti. Ali sa stabilizacijom osmanlijske vlasti domača riječ "Bošnjak" totalno zamjenjuje srednjovjekovno "Bošnjanin". Riječi kao "Bošnjak-kavmi" i "Bošnjak-milleti" su označavali pripadnika bošnjačkog naroda odnosno potomke bošnjanskog naroda. Dok istovremeno riječ "Bošnjak-taifesi" označava svakog pripadnika Bosne(Bosanskog ejaleta) bez obzira na narodnost, kulturu, jezik... A kao rečeno "Bošnjak-kavmi" i "Bošnjak-milleti" je označavalo čovjeka koji je pripadao bošnjačkom narodu, govorio bosanski jezik, slijedio bošnjačku/bosansku kulturu itd. Kod većine pravoslavaca i katolika u Bosni i Hercegovini su u 19. stoljeću, pod utjecajem susjednih država Srbije i Hrvatske, definitivno nadvladala dotada strana srpska i hrvatska nacionalna imena, potisnuvši starije narodne, konfesionalne i regionalne označitelje, o čemu svjedoći i pjesma Safvet-bega Bašagića. Bošnjački narod(odnosno onaj dio koji nije primio srpstvo i hrvatstvo) je od sredine 19. stoljeća prošao kroz niz faza imenovanja i preimenovanja ("Bošnjaci"; "Hrvati"; "Srbi"; "Jugoslaveni-muslimani"; "Muslimani"), što je najčešće bilo uzrokovano hegemonističkim ambicijama susjednih država, da bi na koncu stoljeća konačno prevladalo bošnjačko nacionalno ime za autohtoni narod Bosne i Hercegovine odnosno za pripadnike tog naroda izvan domovine. Danas sama riječ "Bošnjak" označava pripadnika bošnjačke nacije, koji govori bosanski jezik, slijedi bošnjačku/bosansku kulturu i jednostavno potomci su onih "Bošnjak-milleti" koji nisu prihvatili srpstvo i hrvatsvo. Istovremeno riječ "Bosanac" danas ima slično značenje ako ne i identično kao "Bošnjak-taifesi" sa time šsto označava svakog pripadnika države Bosne i Hercegovine bez obzira na naciju a Bošnjak označava pripadnike bosanske nacije te i te pripadnike izvan Bosne i Hercegovine koji su se tamo našli iz historijskih razloga."
A sto se tice ljiljana, u Bosni raste autohtoni Lilium Bosniacum koji je bio simbol srednjovjekovne Bosne i tadasnjih Bosnjana(predaka Bosnjaka) a onda i Republike BiH i njene armije 92´ do 95´ te je usvojen totalno kao bosnjacki narodni simbol sa pravom. Polumjesec je postao bosnjacki simbol u osmanlijsko doba i bio simbol i pokreta Huesin Kapetana Gradascevica i nezavisne Bosne u 19 stoljecu. Tako je isto jedan bosnjacki simbol. A to sto je ljiljan bio i vjerski hriscanski simbol pa i polumjesec je bio simbol Bizantije(pravoslavnog carstva) pa je preuzet od Osmanlija. Sve u svemu ja nevdim kakav je problem i da je dan danas i ljiljan i polumjesec glavni hriscanski simboli. To je vjera a Bosnjaci su nacija znaci moze biti i Bosnjaka-hriscana a ako su to bosnjacki nacionalni simboli koji su se upotrebljavali u 1000-godinsnjoj bosnjackoj historiji, eh pa onda sta je tu sporno`? Mozda sam ovdje malo prebrz u pisanju ali moraces mi oprostit. Eto ocekujem popravni rad sa nocom ocjenom...
P.S. Godinu sam bio u agresiji na BiH i nemoj lupat a da samo znas kolko dijaspora pomogne BiH nebi tolko prico. Ti si podrzavaoc fasizma i predlazem da se ukljucis i neo-nacisticke grupe kao "ravnogorski-pokret" pa se proslavi pjevajuci "od topole do ravne gore"... A za bombu, neprimam tvoje metode kao da kazemo uvrede. Molim moderatora za intervenciju ovaj me licno vrijedza ili je to mozda ovdje prihvatljivo...
rei

Post by rei »

vesela wrote:

mashala evo nam jos jedne pametnice.... sa naglaskom na "politicka zajebancija" :lol: :lol
vesela wrote:Jedinstvana Bosna?! Bosanci i Hercegovci sa razlicitim religijama?! Nema sanse!!!
ma ima pa se ti pusi tamo gdje si .... i pjeni koliko hoces :lol: hajmo dalje
vesela wrote:Ja sam Muslimanka, nikakva bosnjakinja. I niko me u institucijama nijeispravljao ili rekao da to ne moze, ni na posljednjoj izmjeni dokumenata.
Prvo B pisi velikim, a drugo, eto i ne znam sta se zalis kad te niko
nije ispravljao :D
vesela wrote:Srbi i Hrvati u Bosni bili i ostali Srbi i Hrvati i zaboli ih neka stvar sto mi ispravljamo krivu Drinu. !
Niko nikom ne oduzima pravo u Bosni da je ono sto jeste, i Srbi, Hrvati
i Bosnjaci su se borili za Bosnu i Hercegovinu
vesela wrote:Sve prezivljeno u ratu nije me moglo slomiti, ostala sam optimista, ali ne vjerujem Srbima u RS i Hrvatima u Hercegovini.
vjerovali ili ne, jedni drugima
morat cemo, jer nama valja zivjet zajedno... kao sto zivimo upravo sada..
rei

#75 Re: Novi rat?

Post by rei »

Smrt fasizmu wrote::x i to sto svojatas zastavu sa "ljiljnima" a nemas pojma da to sto ti nazivas ljiljanima je us tvari stari krscanski simbol zastitni znak " i objasnjenje za tvoje "ljljane" koje ti je mahniti :D Alija Izmetbegovic, najveci izdajnik u istoriji Muslimana, poturio u ratu. I jos nesto, pravi Muslimani nikada sebe nece nazvati bosnjama jer je to pogrdan izraz za muslimanskog seljaka. Uzmi Kljaicev rijecnik OVIH PET-

Ko' ovom fasisti opet dopusti da ovdje pise :x

Nama niko nista nije nametnuo, ne moze nam nametnuti nesto
sto je postojalo i sto ce postojati drzava Bosna i Hercegovina ...

eh ovako prvo u Bosni rastu orginalni bosanski ljiljani :)

i evo ti je na bosanskoj postanskoj marki
Image

a ovo vam je bosanski zlatnik na kojem se vidi bosanska kraljevska kruna:

Image

bosanski kraljevski grb :

Image
Post Reply