Uzeli su im dusu...

Rasprave o vjerskim temama.
MBA

Post by MBA »

vesela wrote:
A wrote:Ups, Vesela, zar se ne vidi?
Pa idem u tvom pravcu otprilike, razumijem Kubovo zaljenje za izgubljenim prijateljem, ali mi smetaju ovi koji Kuba odmah napadaju, jer je sebi dozvolio da izrazi svoje neslaganje za vehabizmom.
kapiram, hvala

mislim da je poenta price da smo to mi, do juce ista raja, sa istim stavovima, iste stvari osudjivali i istim stvarima se smijali...i ja ne shvatam zasto su nam se pogledi promijenili, mislim njima, ne meni...ja ostala ista, ni bolj ni gora, samo malo opreznija... :-?

U ljudskoj je prirodi da nije statican. Evolucija je zajednicki nazivnik za sve na ovom svijetu.
danas

Post by danas »

Bosanac sa dna kace wrote:
danas wrote:
Bosanac sa dna kace wrote: a nas nek ostavi na miru, tolerantna je bas onloko kolko i mi, dakle nimalo!
nek' si priznao, pa eto... :D
znaci ipak je netolerantna! :D
tebi je sigurno netolerantna, jer se usudjuje pitati pitanja koja u tebi bude nelagodu. a sam priznajes da ti i tebi slicni zapravo niste nimalo tolerantni, jer za tebe postoji samo jedan "ispravan" put i nista drugo. osudjujes kub lajkanovu reakciju, a isto bi reagovao (a vjerovatno i gore) da tvoj brat ode u, sta ja znam, recimo mormone, jehovine svjedoke, ili u hare krisne... ne bi bilo "to je sloboda izbora" nego bi bilo, "kuku lele, vidi sta napravise zombija od covjeka"... :wink:

dok vidis, meni je sasvim svejedno jel' neko ofarbao kosu u zeleno i izbusio se mendjuhama, ili se pokrio od glave do pete kao u avganistanu, ili hoda u nanulama i carsafima ko hare krisna, ili hoda u onim crnim odijelima ko ortodoksni jevreji..., sve dok nijedna od ovih opcija nije nametnuta meni i drugima (nametnuta direktno ili "indirektno... ) spomenucu samo da licno sve ove opcije nalazim podjednako neprivlacinim, da ne kazem glupim :D i nikad se ne bih sama opredjelila ni za jednu varijantu :D ...

dok tebi nije svjedno -- tebi su "neke" stvari OK slobodni izbor, a "neke" ipak nisu... i vrisnes da branis "slobodu izbora" samo kada se neciji izbor poklapa sa tvojim licnim opredjeljenjem... naravno, ne samo ti, nego sigurno 99.99% ljudi na ovoj zemaljskoj kugli, pa tako i vecina posjetilaca ovog foruma...

PS imam dvije prijateljice koje su se "pobulile" u ono crno od glave do pete, i zao mi je tih prijateljstava... nisu prekinuta jer sam se ja salablaznila, vec sto one nisu vise nista htjele da imaju sa mnom (ne samo sa mnom, nego ni sa kim drugim koga su ocijenile (same ili uz "pomoc" sa strane) da je "izvan vjere", pa cak ni sa svojim bracom i sestrama koji su ostali "isti kao i prije" da tako kazem... nista cafiri vise :D :D :D :roll:
kao i kub lajkanu, nije mi bas najjasnija ta njihova transformacija, i pitam se ponekad sta se to desilo sa njima... :roll:
kub lajkan

Post by kub lajkan »

Šandor wrote:
kub lajkan wrote:Ako se zadrzavamo na toj ravni posmatranja stvari, onda se mozemo sloziti oko toga. Svako ima pravo sa svojim zivotom raditi sta hoce. Tacka. Kraj.

Ali probajmo malo drugacije...

Ako on namece svoje misljenje rodjenoj sestri, je li to taj isti izraz tolerancije o kojem pricas? Ako je spreman biti takav prema sestri, sta ce uraditi prema nekom ko mu nije nista? Je li to taj merhametluk i tolerancija?

Osim toga...

Jednog dana ce mozda tvoje dijete prihvatiti ideologiju koju ti ne smatras ispravnom. Mozda ce postati zagrizeni komunist, budist ili neonacist. A ti ga neces moci ubijediti da pokusa i tebe ubijediti zasto to valja. Pa da to prihvatis ako vec valja.

Hoces li i tada biti ovako liberalnodemokratski nastrojen pa govoriti "ma hajde neka dijete sve proba, ima pravo da sam bira"?
Neposredno nakon drugog svjetskog rata Bosnom su hodili Bošnjaci, Srbi i Hrvati u poznim godinama koji su se najčešće zgražavali što im djeca postadoše komunisti. U to vrijeme česti su bili razdori u porodicama. Pucali su odnosi. Zauvijek. Momci koji su tada stasali branili su članovima njihovih porodica da žive kao vjernici (koliko su novopečeni marksisti ozbiljno shvatali novo opredjeljenje?...imali smo priliku vidjeti). Odgojili su svoju djecu u onom svijetlu u kojem ćeš (pretpostavljam? :wink: ) pamtiti oca i majku.
Tokom i nakon rata koji smo preživjeli pojavili su se novi momci koji su tada stasali. Oni su postali vjernici (mali procenat njih postali su vehabije, većina njih na kraju postanu svjesni da moraju živjeti gotovo na isti način kao i svi drugi ljudi, da vas uplašim....mnogi napadači iz 11.09. živjeli su modernim životom....neki od njih konzumirali su alkohol u ogromnim količinama).

Ti ljudi često su dolazili u sukob sa ocem, majkom i drugim članovima familije. Njihova djeca vjerovatno će biti odgojena kao vjernici (neki će biti prvorazredni ekstremi).

Međutim, nisu svi ekstremi. Neki od njih koji su postali vjernici umalo su ubijeni od strane njihovih očeva zbog toga što ne žele živjeti onako kako su oni živjeli i kako su ih njihovi očevi tokom 60-tih i 70-tih podučili (u nekim porodicama je to išlo tako daleko da se nije čestitao Bajram :-) ).

Primjetio sam mnogo osoba koji su prototip budućih očeva kojima bi se moglo desiti da im djeca iz njihove krajnosti završe u onoj drugoj.

Doći ću za nekih 30-tak godina da otipkam šta se desilo. 8-) :D
Bas i nisam svjedok dogadjaja neposredno nakon 2WW. A jel' ti imas kakav tekstualni izvor za ovo sto navodis? Vrlo rado bih tako nesto procitao, ali da je koliko-toliko ozbiljno napisano.
kub lajkan

Post by kub lajkan »

MBA wrote:Ja nisam musliman, ali smatram da nije OK ismijavati nekoga zbog svojih ubijedjenja. Koliko ljudi hoda ulicom sa tijelom izbusenim od nosa-pa-nadalje? Naravno, takvo nesto nije trendno za ogovarati.

Problem na tim, meni-bivsim prostorima i jeste u cinjenici da ljudi nisu tolerantni, vec da samo pricaju prazne price o suzivotu i toleranciji. Vi svi koji danas ogovarate i ismijavate tog Vehabiju, to vjerovatno cinite i sa drugim ljudima koji ne potpadaju pod vase "standarde." Omalovazavanje je "fenomen," za koji se u psihologiji, kao nauci, moze naci dosta materijala koji ga definira. U principu, jedan od glavnih razloga su kompleksi nize vrijednosti u pojedinca, koje oni sa nizim stupnjem kognitivnog razvoja upravo lijece tako sto se iskaljuju na drugima. Poznato--za ne?!

Prvo, ne radi se o ismijavanju. Ako nisi otprve to shvatio, probaj od druge, od trece...

Drugo, besmisleno je porediti onog ko javno manifestuje svoje vjersko ubjedjenje sa onim ko javno manifestuje mladalacke ludorije, pripadnost nekoj subkulturi (pankerima, sminkerima, rokerima...) i tome slicno, buseci glavu ili neke druge organe.
Iz sljedeceg razloga: onaj prvi izmedju redova ti porucuje da ga slijedis, i ako (izmedju redova) pokazujes da nemas namjeru, on se nece ustrucavati da ti kad-tad (izmedju redova) na ovaj ili onaj nacin pokaze sta misli o takvom tvom stavu. A onaj drugi to cini zato sto zeli biti primijecen, i boli ga organ hoces li misliti kao on ili ne. Cak je i zadovoljniji ako ga ne slijedis, jer zadrzava originalnost. On ne atakuje na tvoja ubjedjenja.

Trece, kad vec pominjes psiholoske testove... Meni je jasno da ti testovi pocivaju na principu "pitam te jedno, a mislim na nesto peto, i kad odgovoris, nisi ni svjestan sta si mi otkrio". I uvijek su mi te stvari bile zanimljive. Pa ako ti je to vec struka, probaj iskopati kakav test tolerancije, pa da vidimo rezultate...
Dasi

Post by Dasi »

A wrote:
Lucy01 wrote:Neko gore rece da sve dok ti nista ne radi, ne tjera tebe da se oblacis k'o on ili tvoju zenu da se oblaci ko njegova, OK je. To isto moze da se primijeni na homosexualce: sve dok ti ne dolaze na vrata i ne tjeraju tebe, tvog brata, oca, sina...da ima sex sa njim, OK je, zar ne?
S tim sto Kub ni ne rece da mu smeta komsija, niti to sto on radi, nego da mu se cini da je to neka druga osoba, da ne lici na sebe onakvog kakvog je upoznao i da mu je zbog toga zao.
polako dok ih bude vise tjerace i tebe i mene da se oblacimo i zivimo ko oni. koliko znam to se desavalo jedno vrijeme u zenici a cuo sam da su organizovali i u sarajevu serijatsku policiju sad neznam koliko je to istina al koliko ne al nije dale od istine u skorijoj buducnosti kad ih bude vise. nedavno sam citao u oslobodjenju da su u nekom mjestu, sad se ne mogu sjetiti kako se zove, zaveli svoja pravila starim mjestanima znaci nema curica za ruku, nema piva u dzamiji moras klanjati kako oni klanjaju i slicno. zato nemojte govoriti "dok te nediraju nemas pravo komentarisati ih" jer kad ih bude vise pocece nas dirati isto kosto su nedavno prebili nekog momka jer je imao saobracajni udes s vehabijom i to palijama da je jadni momak zavrsio u bolnici
Post Reply