Bez bh. državljanstva ostaje milijun i 300 tisuća građana

Podrzavate li ovo?

Da
4
17%
Ne
19
83%

Total votes: 23

_BosanaC

Post by _BosanaC »

ibnHome wrote:
_BosanaC wrote:Prvo procitaj sta sam napisao pa onda komentarisi, ili je i tebi, kao vecini nasih sunarodnjaka, jezik brzi od pameti?!

Ja rekao da samo dijaspora glasa za nacionalne stranke? Hajd se malo presaberi, vidim nasikira te ova vijest pravo. Od tih dvadeset i kusur hiljada koji su glasali, 99.99% je glasalo "za svoje", isto kao sto stoka i ovdje radi. A ako je vec 1.3 miliona, kad im oduzmes ove sto su glasali, vidis tek koliko ih zaboli q*** za BiH i dobrobit BiH (uostalom, nista manje nego i mene za njih).

Ako mislis dobro Bosni bujrum dodji ovamo pa se bori za bolje, a nemoj palamudat kao i vecina takvih od nekuda. A tebe istina ako boli - opet tvoj problem.
momak, ti si taj kome je jezik brzi od pameti...bez argumenta...kontradiktoran si...da ne kazem da lazes...
a prije svega pricas o necemu o cem pojma nemas...
koliko neko voli ili ne voli nesto ili nekoga je savim nerelevantno...ovdje se radi o uskracivanju prava jednoj, grupi ljudi...
za pocetak pokusaj, prvo sebi pa onda i nama odgovoriti - ko i sta ce profitirati na ukidanju drzavljanstava skoro pa svakom trecem bih-drzavljaninu...
koji je interes drzave bih u tom potezu?
Hajd Boga ti procitaj post prije svog, cisto da ne kucam isto.
ibnHome

Post by ibnHome »

alphonse kauders wrote:1.Mislim da bi svakome ko nije prijavljen samo u BiH treba biti onemogućeno pravo glasa, a državljanstvo neka mu ostane (ako mu ičemu služi). Ako si odlučio da živiš i plaćaš porez u drugoj zemlji, nemaš pravo da krojiš politiku svoje matične zemlje (moje subjektivno mišljenje).
2. Pokušaj uspostavljanja Ministarstva za dijasporu je najveći bezobrazluk za koji sam čuo, jer pogađate odakle će se finansirati to Ministarstvo - iz budžeta BiH, dakle naši vrli "stranci" bi malo primali plate odavde, a zauzvrat bi se zaje&bavali po svakojakim sjednicama na kojim ništa ne bi bilo odlučeno. Uostalom vidjelo se na šta bi to ličilo za vrijeme održavanja 1. Skupa BH dijaspore (bilo na TV) koji je izgledao na seoski vašar i na kojem se nije moglo usaglasiti oko nijedne tačke. To Ministarstvo je apsolutno suvišno.
3. Neka mi kaže neko ko živi izvan BiH i koji se ne misli vraćati- šta ćemu koji ku...c dvojno državljanstvo? Ne kontam. Od našeg državljanstva nemaš apsolutno nikakve fajde, a patriotizam je valjda stvar srca a ne papira.

Eto toliko.
1. vjeruj mi, da je to, doduse nezvanicno, vec ucinjeno...toliko je procedura prijave komplikovana da je kod mnogih slucajeva nemoguce ispuniti uslove...
zasto mislis ovako, kad nigdje u razvijenom svijetu, ako je igdje, to nije praxa?
2. ideja nije nimalo naivna, a jos manje bezobrazna...drzava bi, siguran sam, mogla izvuci, za bosanske prilike, ogromnu ekonomsku korist kroz organiziranu saradnju za vlastitom dijasporom...naravno, ako bi ovo zamisljeno ministarstvo radilo kako treba...
3. hocu da glasam :D :D :D
Bosna_E

Post by Bosna_E »

Santos wrote:Dvojno drzavljanstvo ovdje u Holandiji mogu imat svi i nemoraju se odreci Bosanskog
Koliko je poznato samo 2 drzave na svijetu traze ispis iz jednog drzavljanstva ukoliko se uzima njihovo. Radi se o Njemackoj i Austriji.
Ostale nemaju nista protiv toga i odobravaju ga. Stvar je u tome da nisi bas dobro procitao sadrzaj i da ovaj zakon dolazi od BiH jer u ovom slucaju to BIH ne dozvoljava. BiH dozvoljava dvojna drzavljanstva samo sa onim drzavama sa kojim ima potpisana bilateralne sporazume o tome. U ovom trenutku taj sporazum je potpisan samo sa 2 drzave - one nam susjedne (Srbijom i Hrvatskom)
Bosna_E

Post by Bosna_E »

alphonse kauders wrote:Pokušaj uspostavljanja Ministarstva za dijasporu je najveći bezobrazluk za koji sam čuo, jer pogađate odakle će se finansirati to Ministarstvo - iz budžeta BiH, dakle naši vrli "stranci" bi malo primali plate odavde, a zauzvrat bi se zaje&bavali po svakojakim sjednicama na kojim ništa ne bi bilo odlučeno. Uostalom vidjelo se na šta bi to ličilo za vrijeme održavanja 1. Skupa BH dijaspore (bilo na TV) koji je izgledao na seoski vašar i na kojem se nije moglo usaglasiti oko nijedne tačke. To Ministarstvo je apsolutno suvišno.
Hajd ako nam susjedi imaju dobro dijasporu neka je imamo i mi.

Nego sta ste toliko zedni na dijasporu? Bolje vam je gurajte zakon o reviziji drzavljanstva. Koliko samo znam ljudi da nikad nisu ni vidjeli Bosne a imaju BH pasose. Na zapad se najlakse odlazilo s njima pa ih posjeduje masa ljudi iz nekih lijevih ili desnih drzava. U ostalom ako ga oni mogu imat onda i ja kao Bosanac mogu..

Image
ibnHome

Post by ibnHome »

_BosanaC wrote:
ibnHome wrote:
_BosanaC wrote:Prvo procitaj sta sam napisao pa onda komentarisi, ili je i tebi, kao vecini nasih sunarodnjaka, jezik brzi od pameti?!

Ja rekao da samo dijaspora glasa za nacionalne stranke? Hajd se malo presaberi, vidim nasikira te ova vijest pravo. Od tih dvadeset i kusur hiljada koji su glasali, 99.99% je glasalo "za svoje", isto kao sto stoka i ovdje radi. A ako je vec 1.3 miliona, kad im oduzmes ove sto su glasali, vidis tek koliko ih zaboli q*** za BiH i dobrobit BiH (uostalom, nista manje nego i mene za njih).

Ako mislis dobro Bosni bujrum dodji ovamo pa se bori za bolje, a nemoj palamudat kao i vecina takvih od nekuda. A tebe istina ako boli - opet tvoj problem.
momak, ti si taj kome je jezik brzi od pameti...bez argumenta...kontradiktoran si...da ne kazem da lazes...
koliko neko voli ili ne voli nesto ili nekoga je savim nerelevantno...ovdje se radi o uskracivanju prava jednoj, grupi ljudi...
za pocetak pokusaj, prvo sebi pa onda i nama odgovoriti - ko i sta ce profitirati na ukidanju drzavljanstava skoro pa svakom trecem bih-drzavljaninu...
_BosanaC wrote:Jel to treba moliti nekoga da bude drzavljanin BiH i da glasa na izborima? Naravno da ne treba. Oni koji su otisli otisli su, da su se htjeli vratiti vratili bi se do sada, a poznata je cinjenica da su upravo klubovi nacionalnih stranaka najjaci u dijaspori, tako da bas oni donesu dobar dio glasova nacionalnim strankama i kroje kapu meni i onima koji su ostali ovdje.
tvoje pisanje nema nikakve slicnosti sa postom na koji referiras...
eto bujrum, uporedi vlastito pisanje u ova tvoja dva citirana posta, pa pokusaj skontati je si li pos'o ili dos'o?
Panasonic

#56 Re: Bez bh. državljanstva ostaje milijun i 300 tisuća građan

Post by Panasonic »

senada wrote:
Novi_Nick wrote:
Bosna_E wrote:Vise o ovome na sljedecem linku http://www.pincom.info/bih/opsirnije.asp?ID=35084
Ukoliko je ovo tacno mislim da je 100% pogresno. Vasa cjenjena misljenja?

PETICIJA U VEZI UKIDANJA (DVOJNOG) BH DRZAVLJANSTVA NA:
http://www.step2make.com/BH2/BH_peticija.cfm

Potpisite ovu peticiju!
Novi Nik, trebalo bi mi mnogo vremena da nabrojim sve izbjeglice koje ne zele bh drzavljanstvo a velika vecina njih se vec odrekla bh drzavljanstva.samo jedan moj prijatelj, nas ambasador u jednoj americkoj drzavi, ranije u drugoj konzul, za sobom je pokupio ogromnu kompletnu familiju i svi osim njega su se odrekli bh drzavljanstva.da ne govorim o dramaticnim podacima nasih zemljaka u skandinavskim zemljama u kojima i pored najflexibilnijih zakona o dvojnom drzavljanstvu koji im omogucava izuzetno povoljne uvjete da rijese sve imovinsko pravne probleme, prvenstveno vremenske i materijalne koje su nasi ljudi vec odavno iskoristili i sada jedino sto zele je da vise ne vide beiha :-?
E senada ovo za skandinaviju si izmislila jer situacija nije takva kao sto si je predstavila u zadnjoj recenici. Oni zive samo da bi preko ljeta mogli doci u BiH ;)
demagog

Post by demagog »

alphonse kauders wrote:
3. Neka mi kaže neko ko živi izvan BiH i koji se ne misli vraćati- šta ćemu koji ku...c dvojno državljanstvo? Ne kontam. Od našeg državljanstva nemaš apsolutno nikakve fajde, a patriotizam je valjda stvar srca a ne papira.
Evo ja sam taj koji ima dvojno drzavljanstvo (americko i BH) i odgovor na tvoje pitanje je da BH drzavljanstvo imam jer mi ne smeta ni u kom pogledu tj. nemam nikakvog razloga da idem okolo i trazim ispis. Kao sto nemam od njega stete nemam ni koristi i kad bih morao da biram u sekundi bih izabrao americko.

Cini mi se da za drzavljanstva vrijedi princip "sto vise to bolje" jer nijedno ti ne pita hljeba a mozes jedino imati neke koristi, tako da bih ja rado imao jos sest-sedam.
_BosanaC

Post by _BosanaC »

ibnHome wrote:
_BosanaC wrote:
ibnHome wrote: momak, ti si taj kome je jezik brzi od pameti...bez argumenta...kontradiktoran si...da ne kazem da lazes...
_BosanaC wrote:Jel to treba moliti nekoga da bude drzavljanin BiH i da glasa na izborima? Naravno da ne treba. Oni koji su otisli otisli su, da su se htjeli vratiti vratili bi se do sada, a poznata je cinjenica da su upravo klubovi nacionalnih stranaka najjaci u dijaspori, tako da bas oni donesu dobar dio glasova nacionalnim strankama i kroje kapu meni i onima koji su ostali ovdje.
eto bujrum, uporedi vlastito pisanje u ova tvoja dva citirana posta, pa pokusaj skontati je si li pos'o ili dos'o?
Decko, placas li porez BiH? Ne placas. Doprinosis li na bilo koji nacin BiH? Ne doprinosis, osim sto ljeti iznajmis kakav autic, obuces potkosulju, kakav sto deblji zlatni lanac, pa jedno mjesec na teferic u Bosnu.

I trazis neka prava? Koja? Da se meni, koji i onako hranim citav drzavni aparat kao i svi ljudi koji su ostali ovdje, odvoji jos malo, pa da hranim i nekakve ministre iz dijaspore? Ocito da imate jako visoko misljenje o sebi.

Moram se sloziti s tobom u jednoj stvari, a to je revizija drzavljanstava, tu si potpuno u pravu. S druge strane, da si ti i tih 1.3 miliona drzavljana doprinjeli imalo da na vlast ne uzjasu idijoti koji nam jasu za vratom vec deset godina (nama, ne VAMA, vi ste "anamo tamo") sad vjerovatno ta ista nacionalisticka vlast ne bi potpisala bilateralne ugovore sa susjedima sa kojima je potpisala, i moguce da tebe ne bi uopste mucio taj problem. Medjutim, trazili ste - gledajte.
Bosna_E

Post by Bosna_E »

BosanaC ziv ti meni hajde ti opet na "ljubav i sex" tamo mozda skontas makar sam sebe
ibnHome

Post by ibnHome »

_BosanaC wrote:Decko, placas li porez BiH? Ne placas. Doprinosis li na bilo koji nacin BiH? Ne doprinosis, osim sto ljeti iznajmis kakav autic, obuces potkosulju, kakav sto deblji zlatni lanac, pa jedno mjesec na teferic u Bosnu.
Dzemila, haj ufati mi staroj mustuluk da sam poc'o nosit potkosulju...naci ces je, ti ionako sve znas...
jah i nije autic..nemoj me potcjenjivat'.
_BosanaC wrote:I trazis neka prava? Koja? Da se meni, koji i onako hranim citav drzavni aparat kao i svi ljudi koji su ostali ovdje, odvoji jos malo, pa da hranim i nekakve ministre iz dijaspore? Ocito da imate jako visoko misljenje o sebi.
nisu neka prava...vec osnovna ljudska...
ne trazim nikakvo ministarstvo, vec smatram da da tu postoji jedan od mnogih neiskoristenih bh-potencijala...ogroman...
Moram se sloziti s tobom u jednoj stvari, a to je revizija drzavljanstava, tu si potpuno u pravu. S druge strane, da si ti i tih 1.3 miliona drzavljana doprinjeli imalo da na vlast ne uzjasu idijoti koji nam jasu za vratom vec deset godina (nama, ne VAMA, vi ste "anamo tamo") sad vjerovatno ta ista nacionalisticka vlast ne bi potpisala bilateralne ugovore sa susjedima sa kojima je potpisala, i moguce da tebe ne bi uopste mucio taj problem. Medjutim, trazili ste - gledajte.
moram ti po treci put ponoviti da dijaspora nema i nije imala skoro pa nikakav uticaj na ishod izbornih rezultata u bih...
mr2

Post by mr2 »

_BosanaC wrote:
ibnHome wrote:
_BosanaC wrote: Hajd Boga ti procitaj post prije svog, cisto da ne kucam isto.
Decko, placas li porez BiH? Ne placas. Doprinosis li na bilo koji nacin BiH? Ne doprinosis, osim sto ljeti iznajmis kakav autic, obuces potkosulju, kakav sto deblji zlatni lanac, pa jedno mjesec na teferic u Bosnu.

I trazis neka prava? Koja? Da se meni, koji i onako hranim citav drzavni aparat kao i svi ljudi koji su ostali ovdje, odvoji jos malo, pa da hranim i nekakve ministre iz dijaspore? Ocito da imate jako visoko misljenje o sebi.

ako ce mo oko poreza....ko placa te sve donacije ....ove humanitarne organizacije,po kojima se nasi zajebavaju uz duplu bosansku platu....daj majketi razmisli malo :lol: :lol: vi ste dole garant uplatili pare prvo u holandiju ,pa ovi prebacili :lol: :lol: :lol: ....... ko je kome duzan razmisli...
_BosanaC

Post by _BosanaC »

"Mi dole vama gore" sumnjam da smo ista duzni ostali.

A Huso iz Prijedora da se htio vratiti iz Australije vratio bi se do sada. Manite tih ratnih prica kako se nema i ne moze, onaj ko je imao taj plan do sada se vratio, a Huso i Huse su uredno rasprodali sve svoje ovdje kada su imali priliku za to, pokupili koju donaciju ako su mogli pokupiti i otisli nazad.

I, nemojte se "vi odozgo" zivi bili sikirati za "nas dole". Prezivjeli smo i do sada bez vas, prezivjecemo i dalje.

Uzdravlje!
Bosna_E

Post by Bosna_E »

Dobro ba _BosanaC ako si pokusao da odes vani i nije to poslo za rukom nije sad to razlog da budes frustriran i mrzis one koju su uspjeli pa da jos zagovaras politicki hrah nad neduznima...
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Bosna_E wrote:Dobro ba _BosanaC ako si pokusao da odes vani i nije to poslo za rukom nije sad to razlog da budes frustriran i mrzis one koju su uspjeli pa da jos zagovaras politicki hrah nad neduznima...
Niti pokusao niti hocu, jer zaista nemam razloga za to. Toliki licemjer nisam, za razliku od tebe i takvih kao ti.
Bosna_E

Post by Bosna_E »

_BosanaC wrote:Niti pokusao niti hocu, jer zaista nemam razloga za to. Toliki licemjer nisam, za razliku od tebe i takvih kao ti.
Opet ti skrenu totalno...

Sad zahtjevam da mi kazes sto sam ja licemjer?
Ako tvoj babu radi u skupstini ili kantonu tebi naravno da je dobro a za tvoj info radi tih "kantonalaca" a bivsih "komunalaca" ja sam i napustio tu jadnu zemlju..
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Bosna_E wrote:
_BosanaC wrote:Niti pokusao niti hocu, jer zaista nemam razloga za to. Toliki licemjer nisam, za razliku od tebe i takvih kao ti.
Opet ti skrenu totalno...

Sad zahtjevam da mi kazes sto sam ja licemjer?
Ako tvoj babu radi u skupstini ili kantonu tebi naravno da je dobro a za tvoj info radi tih "kantonalaca" a bivsih "komunalaca" ja sam i napustio tu jadnu zemlju..
Licemjer si zato sto pokusavas jednom guzicom na dvije stolice da sjedis, a ti dokazi suprotno.

Za tvoj info, moja mati radi za 200km mjesecno, "babo" za 650km, ja radim, zahvaljujuci skoli i dva posla koja radim za sasvim dovoljno da izdrzavam vec godinama i njih i sestru koja studira.

A ti kad budes imao kakav pametan argument moci cemo pricati, do tada si za mene samo jos jedan licemjer na kojeg ne vrijedi trositi vrijeme, sto si, na zalost, u zadnjih par postova i pokazao.

Vozdra
twin_mk

Post by twin_mk »

<<dole>>.

Dole, u tamnom vilajetu, u najdubljem džehenemskom trapu, u bosanskoj mrčionici, home of the slave- land of the fee.

Dole ti je (buragere) sve u , da prostis, kurcu. Znaš onaj film , makaroni vestern - 'ružni, pesnavi, zli'? A-a, nije se tamo snimo, reko oni Leone ... tamo >>dole<< ima jos tijeh epiteta , pa ce se odma znat đe je scena i od kojih su glumci. Da ima kakav film đe kaže pohlepni, lijeni i nedotupavi pa i nekako. A taj ti je Leone ipak svjetski nivo.

Otkad ti ja velim, treba to malo poštimat. Malo u suru uvest. A onda u Evropu, brale moj. Pa da vide papci šta je Evropa. A dotle, red bi bio da im malo pripomognemo. Da im malo pokažemo ovi standard, ovu demokraciju, ove naše škole, ove hochschule, jakako. Ma, da ne prećeramo odma, ne mora baš ove hoh...mogu kake god. Neuk je to i priprost svijet.
I kad nam vamo u posjetu dolaze, da nam dođu ko gospoda, ko evropejci, a ne sa priglavcima, kolutom sudžuke i litrom mehke u rancu, pa me još zapitkuju valjal, ko da mi batu, mortadelu i kurvazje nose.

Al dobro, poguram ja ove svoje, šta ću, kaki su-taki su. Evo, prošli sam im mjesec poslo šeset eura, za fasunge, a mulci ni fala, do dana današnjeg. Stoka je to nezafalna. Jes..znam, znam. Ama, dao im stan da mi u ratu čuvaju, kad mi je ono buraz zijanio, da djeca nisu u onoj baraci. A i da mi ko ne provali. Heeej, stan im dao, pa kuš više. A prošle godine, kad sam prodavo, kaže meni bratić : 'Amidža, đe ćemo sad? Pa mi sve skrhali da ovo tvoje obnovimo. Humanitarne prozore i vrata namjesto sebi, kod tebe implementirali'.
Eto, to ti je Rifate fala. A ko je izdvajo za humanitarne prozore. Pa, zna se mi, evropa i dijaspora, ja ko bi drugi.
Jedva ih nekako išćerah, pa bogumi stan i prodah, nekom šverceru iz Prokuplja. Aaa, da ti kažem i tu se zajebah. Kažu mogo sam i bolje uzet. Haj, nije beg cicija, dado him dvjesta eura, malom i nevisti, da se snađu, a oni , ni mukajet. Beli, naučilo na milostinju. Pošmigalo im se, pošmigalo, pa bi se sad malo s nama prisajedinili. A kad je bilo radit, kad je bilo snalazit se..onda je bilo ..<Ko te jebe amidža>, jelde. Ko biva oni se bore. ko biva oni brane a mi njiha hranimo.
A , majku mu, kolko smo ih hranili, mogli su do Lajpciga doć. Al, vraga, osladilo se, nakvasalo, a ti Rifate hrani. Njemu povlačenja ima, a meni neima. Pa đe je tu demokracija.

Nego, čujem opet idu izbori. A tamo , dole, vazda falilo pametnijeh ljudi. I ovo malo što nas je bilo, otišlo uz rat. Pa, mislim se, da odem, da se šta kandidujem. Eto, sad sam se dokazo, uspješan sam čovjek, jezik govorim. Brale moj, vidiš da dole ide sve nizbrdo, a ku'će dalje, pa reko red je da pripomognem. Jakako, nek svak radi ono što zna i za šta se rodio, a ja sam ti brate rođen za kakvog ministra, u najmanju ruku. A precjednikovanja se zasad nebi fato, jebi ga, ima ovđe još kvalitetnih ljudi..pa nek i oni koju prozbore.
danas

Post by danas »

alphonse kauders wrote:1.Mislim da bi svakome ko nije prijavljen samo u BiH treba biti onemogućeno pravo glasa, a državljanstvo neka mu ostane (ako mu ičemu služi). Ako si odlučio da živiš i plaćaš porez u drugoj zemlji, nemaš pravo da krojiš politiku svoje matične zemlje (moje subjektivno mišljenje).
ja zivim vani ali placam porez i u BH. postoje razlicite vrste poreza, kao recimo porez na nekretnine ili na biznise u kojima si ucesnik.
2. Pokušaj uspostavljanja Ministarstva za dijasporu je najveći bezobrazluk za koji sam čuo, jer pogađate odakle će se finansirati to Ministarstvo - iz budžeta BiH, dakle naši vrli "stranci" bi malo primali plate odavde, a zauzvrat bi se zaje&bavali po svakojakim sjednicama na kojim ništa ne bi bilo odlučeno. Uostalom vidjelo se na šta bi to ličilo za vrijeme održavanja 1. Skupa BH dijaspore (bilo na TV) koji je izgledao na seoski vašar i na kojem se nije moglo usaglasiti oko nijedne tačke. To Ministarstvo je apsolutno suvišno.
bez komentara

Eto toliko.
drzavljanstvo mi treba jer ga se nikada nisam odrekla, niti imam namjeru. mozda hocu da se vratim u BH, mozda hocu dole da odem kad se penzionisem da zivim, mozda mi ne pada na pamet da rasprodajem ono malo djedovine sto mi je ostalo da da mi je cetnici nisu oteli... nije bitno sta je razlog, ja zelim i IMAM PRAVO na svoje drzavljanstvo, a sta cu sa njim raditi je moja licna stvar.

ovaj zakon je "elegantan" potez kojim bi se zacementiralo etnicko ciscenje. kada su izglasali sporazume sa srbijom i hrvatskom (po kojima sada dosta srba, i SVAKI hebeni hrvat iz BH moze imati drzavljanstvo SiCG i hrvatske), ostalo je da se "rijesi" pitanje bosnjaka. najlakse je dati im "izbor": ili BH ili tudje drzavljanstvo, a napisati zakone BH tako da brane dvojno drzavljanstvo maltene sa svakom zemljom osim sa prekrasnim nam srbijom i hrvatskom. ja imam USA drzavljanstvo i niko mi ne trazi ovdje da se odreknem BH drzavljanstva, ali ako BH pocne traziti da njeni drzavljani imaju SAMO jedno drzavljanstvo (osim naravno, SiCG i HR) onda je ovo zadnja u nizu ucjena kojima samo izlozeni. nasoj drzavi je izgleda u interesu da se odrekne svoje dijaspore, dok recimo hrvatska ganja potomke ustasa iz '45-e po kanadi i australiji da im da drzavljanstvo... dok se hrvatska bori da svaki hrvat (pa i onaj koji generacijama zivi u BH recimo, te time nema nikakve veze sa hrvatskom) ima hrvatsko drzavljanstvo, "mi" smo spremni odreci se svakog muje i hase iz inostranstva, pa makar oni bili i doktori nauka... zasto nisam iznenadjena?

kratkovidost "nase" politike me sokira: "mi" pristajemo da jedini bez prava na dvojno drzavljanstvo budemi MI SAMI, dok pola drzave (svaki lijevi jovo i anto) ima pravo na dvojno drzavljanstvo i to drzavljanstvo drzava koje su istorijski (ne tako davno) imale ozbiljne teritorijalne pretenzije na BH! za 10 godina ce svaki stanovnik RS imati SiCG drzavljanstvo, a valjda ne trebam spominjati da ga svaki stanovnik zapadne hercegovine vec ima! ako se treba donositi zakon o dvojim drzavljanstvu, evo da predlozim -- ja cu se voljno odreci svoga BH pasosa, ali samo ako se ukine dvojno drzavljanstvo sa SiCG i hrvatskom! pa neka SVI onda moramo da biramo koje drzave smo drzavljani, a ne ovako "selektivno" pa bas "slucajno" se kola slome na nama.

elem, ovo je zadnji potez kojim ce se zauvijek zabetonirati etnicka podjela BH: oni bosnjaci iz RS-a nece imati drzavljanstvo i po svim zakonima vise nece imati pravo povratka. sta ce biti za 10-15 godina kada RS bude imala 60% drzavljana susjedne drzave? hoce li se htjeti otcijepiti i pripojiti komsijama preko drine?

i za kraj: ovim zakonom se takodje uzima preostala imovina BH gradjanima, jer BH je naslijedila YU zakon po kojim strani drzavljanin ne moze posjedovati nekretnine u BH. tako da se ozbiljno racuna na zemlju, stanove, vikendice... koji ce ostati po smrti nasih roditelja, baka i djedova... a koje mi iz dijaspore onda necemo moci naslijediti. pa ako ganic moze ovako da ukrade jos jedan stan, i nacini koalicione partnere sretnim kreacijom etnicki ciste RS, sto da mu ne pomognemo, jel' tako?

PS ovo sto senada pise o ambasadorima je nebuloza. kako neko moze biti diplomatski predstvanik jedne drzave, a nemati njeno drzavljanstvo? mozda je moguce (i vrlo je vjerovatno) da neki od nasih ambasadora i konzula imaju strano drzavljanstvo takodje, ali oni MORAJU istovremeno biti i BH drzavljani.
Bosna_E

Post by Bosna_E »

danas wrote:ja cu se voljno odreci svoga BH pasosa, ali samo ako se ukine dvojno drzavljanstvo sa SiCG i hrvatskom! pa neka SVI onda moramo da biramo koje drzave smo drzavljani
Samo kratko... Potpisujem!
rei

Post by rei »

Svasta sam procitala..... kako vam moze pasti na um ta nebuloza da BiH zeli izglasati takav zakon da gradjani imaju samo jedno drzavljanstvo osim SCG i Hrvatske, ja nebuloza, i da ne dozvoljava dvojno drzavljanstvo ni sa jednom drugom zemljom osim sa Hrvatskom i SCG i cuj molim te uspostavljanje bilateralnih odnosa sa tim
zemljama @danas kaze kako je to cementiranje etnickog ciscenja... sto bi reko nas narod nidje veze.... i nista ni scim
Cementiranje etnickog ciscenja je onda kada protjeranom covjeku iz BiH drzava u kojoj se on nalazi ne dozvoljava dvojno drzavljanstvo i onda se Bosanac opredjeli za taj u kojoj zivi. Da li je to tacno ovo sto pise u Printcomu ja uzimam sa velikom rezervom a valjda vi znate koji ste vani da to sada trazi Njemacka i Austrija . Znaci uspostavljeni su bilateralni odnosi sa Hrvatskom, SCR, Svedskom..... ... ali svakako znate da to ne zavisi sve od nas nego i do tih zemlja a puno i do vas, ako to traze te dvije zemlje ako je to tacno onda zavisi i od vas sta cete odluciti i od vasih odluka zavisi da li ce doci
do cementiranja etnickog ciscenja.
Bosanac sa dna kace

Post by Bosanac sa dna kace »

Mislim da se Srbi i Hrvati racunaju i na to da bi BiH mogla nekad potpisat sporazum za Turskom o dvojnom drzavljanstvu, uh sto bi ponda tu bilo svasat, a vako su pohitili....hehehehehee nije njima slama u glavi!
danas

Post by danas »

rei wrote: Cementiranje etnickog ciscenja je onda kada protjeranom covjeku iz BiH drzava u kojoj se on nalazi ne dozvoljava dvojno drzavljanstvo i onda se Bosanac opredjeli za taj u kojoj zivi.
pa u tome je i poenta -- fino sam rekla da recimo USA ili kanadu ne zanima da li ja imam jos jedno ili jos 5 pasosa, ali BH sada ide na to da se ne dozvoljava dvojno drzavljansto osim sa par "odabranih" zemalja jer ne potpisuje bilateralne sporazume ni sa kim. vjerovala ti ili ne, ovo je stara vijest i o ovom se vec dugo raspravlja.

dijaspora je vec jednom urgirala glede ovog problema, pisali smo peticije i slali u OHR, i tada je zakon o dvojnom drzavljanstvu "zaledjen" na 10 godina -- a tada ce odlucivati kako da ga definisu. da BH zeli i hoce da potpise bilateralne sporazume o drzavljanstvu sa drugim drzavama kao sto je potpisala sa SiCG i Hrvatskom, niko se ne bi bunio jer nikakvog problema ne bi ni bilo. problem je sto nece, nego prisiljava svoje gradjane da biraju -- ili BH ili USA/kanadsko/svedsko itd. drzavljanstvo. hoce da uvedu zakon kakav sada ima njemacka -- ako imas njemacko drzavljanstvo, ne moze simati jos i neko drugo (samo ce u nasem slucaju biti par "iznimki" od ovog pravila, za svakog antu i peru koji hoce SICG i hrvatsko drzavljanstvo...)

ako jozo iz gruda nije morao da bira hoce li imati hrvatsko ili bosansko drzavljanstvo (niti ga je ko ista pitao i provjeravao ciji pasos on ima ili nema), zasto ja moram da biram hocu li imati americko ili bosansko drzavljanstvo? ako neki abu vaki naki iz jemena moze da ima bosansko drzavljanstvo, zasto ne mogu ja koja sam se tu rodila?
Last edited by danas on 29/12/2005 16:14, edited 1 time in total.
Bosna_E

Post by Bosna_E »

danas wrote:vjerovala ti ili ne, ovo je stara vijest i o ovom se vec dugo raspravlja.

dijaspora je vec jednom urgirala glede ovog problema, pisali smo peticije i slali u OHR, i tada je zakon o dvojnom drzavljanstvu "zaledjen" na 10 godina -- a tada ce odlucivati kako da ga definisu.
Na zalost ovo je tacno. Nije prvi put da se ovo poteze ali igleda da se sve ovo radi mimo ociju domace javnosti ....
Santos

Post by Santos »

RVI.30 maraka penzija.Nekako prezivio i 98 otiso vani.Gdje su bili onda Bosanci da kazu mojne buraz ic evo nacemo ti neki poso pomocemo ti.Znam nije ti lako zena ne dira djeca a penzija RVI 30maraka.Lopovi jadni kako vas nije stid pricat.Koji lancici i pokusulje o cemu ti pricas ziv bio.
rei

Post by rei »

danas wrote:
rei wrote: Cementiranje etnickog ciscenja je onda kada protjeranom covjeku iz BiH drzava u kojoj se on nalazi ne dozvoljava dvojno drzavljanstvo i onda se Bosanac opredjeli za taj u kojoj zivi.
pa u tome je i poenta -- fino sam rekla da recimo USA ili kanadu ne zanima da li ja imam jos jedno ili jos 5 pasosa, ali BH sada ide na to da se ne dozvoljava dvojno drzavljansto osim sa par "odabranih" zemalja jer ne potpisuje bilateralne sporazume ni sa kim. vjerovala ti ili ne, ovo je stara vijest i o ovom se vec dugo raspravlja.

dijaspora je vec jednom urgirala glede ovog problema, pisali smo peticije i slali u OHR, i tada je zakon o dvojnom drzavljanstvu "zaledjen" na 10 godina -- a tada ce odlucivati kako da ga definisu. da BH zeli i hoce da potpise bilateralne sporazume o drzavljanstvu sa drugim drzavama kao sto je potpisala sa SiCG i Hrvatskom, niko se ne bi bunio jer nikakvog problema ne bi ni bilo. problem je sto nece, nego prisiljava svoje gradjane da biraju -- ili BH ili USA/kanadsko/svedsko itd. drzavljanstvo. hoce da uvedu zakon kakav sada ima njemacka -- ako imas njemacko drzavljanstvo, ne moze simati jos i neko drugo (samo ce u nasem slucaju biti par "iznimki" od ovog pravila, za svakog antu i peru koji hoce SICG i hrvatsko drzavljanstvo...)

ako jozo iz gruda nije morao da bira hoce li imati hrvatsko ili bosansko drzavljanstvo (niti ga je ko ista pitao i provjeravao ciji pasos on ima ili nema), zasto ja moram da biram hocu li imati americko ili bosansko drzavljanstvo? ako neki abu vaki naki iz jemena moze da ima bosansko drzavljanstvo, zasto ne mogu ja koja sam se tu rodila?

uspostavljanje bilateranih odnosa sa drugim drzavama i da li ce
biti uspostavljenje valjda ne zavisi samo od Bosne i Hercegovine
nego i od te drzave, kojoj mozda nije u interesu da ih uspostavi....
da li je to tacno ili ne ovo u vezi zakona, stvarno ne znam i nije tacno Bosna_E da se zeli nesto uraditi mimo javnosti, nego vjerovatno sto se ja nisam zanimala o tome niti sam cula da nasi hoce da uvedu zakon kakav je u Njemackoj.... ali svakako to ipak ne znaci da je uspostavljanjem
bilateralnih odnosa sa HR i SRCG cementiranje etnickog ciscenja,
nego ako bude ovo tacno sa zakonom da li ce biti cementiranja
ili nece ipak ce to zavisiti od vas i vasih odluka.
Post Reply