dizel ili benzin ...

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply

dizel ili benzin?

dizel
74
43%
benzin
97
57%

Total votes: 171

goran16v

#51 Re: dizel ili bnzin ...

Post by goran16v »

Turbo-benzinac je cijenom jako blizu da bi mu to bila prednost, u dosta slucajeva izjednacen, a ponekad i skuplji od ekvivalentnog turbo dizela. Po pitanju troskova, goriva obicni benzinac + plin je jako konkurentan dizelu, po odrzavanju mozda povoljniji, ali nigdje u komentarima nisam procitao stavku ugradnje kvalitetne plinske instalacije koja u konacnici jako smanjuje razliku u cijeni izmedju benz + plin vs dizel.Te troskove kao i troskove odrzavanje instalacije bi trebalo pokriti iz te male razlike u cijeni i jeftinijeg odrzavanja bez motora.
Jos dvije stvari ne idu na ruku benz + plin bez obzira na isplativost kupovine i ekspoatacije. Prva je bitno smanjenju autonomija po pitanju koje se plinas ne moze porediti sa dizelom. Dizelom sa 4 cilindra se u prosjeku izvuce oko 900 - 1000 km sa jednim rezervoarom, ja kad pripazim i vise, sto u praksi znaci da ture tipa od Sa-Zg-Sa, ture po Jadranu i sl mogu pokriti sa jednim rezervoarom, ne moram ga sipati po visim cijenama, kao ni rizikovati da necu naci pumpu koja toci plin (na potezu Makarska - Opuzen probaj nausti ikakvo gorivo iza 8 navecer).
Druga stvar je prakticnost, tj da sa plinskom istalacijom ili nemam rezervnu gumu ili imam bojler u gepeku. Sto se prove opcije tice, osim jos manje autonomije, svi predlozi o voznji sa kitom sa krpljenje, sa rezervnom u gepeku ili koristenje krovnog nosaca (Thule precke su oko 200KM, nosac oko 600KM pa navise + gdje da ga drzim kad ga ne koristim + povecana potrosnja kad je na krovu, ko je to predlozio je mogao predlopziti da platim nekom da vozi prtljagu i rez. gumu) su smjesni i sto nas narod kaze pravljenje pite od *ovana. Sa drugom opcijom bih se mogao popiskiti na prakticnost oba auta koja koristim jer bih na mogucnost obaranja sjedala i prevoza kabastijih stvari, skija, guma na zamjenu itd mogao da zaboravim.
drndalo

#52 Re: dizel ili bnzin ...

Post by drndalo »

Sve je u automobilizmu kompromis, ja bih najvise volio da imam auto koji nov kosta 8000 KM, a kvalitetan je kao Mercedes, velik 3 metra izvana, radi lakseg parkinga, 5 metara iznutra, da imam prostora da se pruzim, ipak imam godina, da mi ne trosi 3 litra, nego da proizvodi 5 litara, da imam 10 godina 110% garancije, da mi registracija kosta 120 KM godisnje, i da ima felge 17" ali da nisu gume skuplje od 24 KM/kom. jednom u 12 godina... Naravno, servis da mu ne treba, jer se nikad ne kvari...

Javite mi kad naidje jedan takav, da kupim... Ali nema... Tako da i ova tvoja tema ima barem 3 istine, svaka u zavisnosti od toga sta neko hoce, sta je spreman zrtvovati za nesto drugo, koliko prelazi, koliki rizik od velikog troska na starom polovnjaku zeli trpiti... Da parafraziram Alan Forda:"Bolje 100 godina zivjeti kao bogatas, nego jedan dan kao siromah"... Dakle, kad imas para za novo veliko auto, za puno kilometara godisnje, i minimalno odrzavanje 5 godina dok je nov, super je dizel, jer je racunica u totalu najbolja, ali onaj ko ga od mene nakon toga kupi, realno treba ocekivati vece troskove popravki nego sto sam ja imao... Ostale podvarijante su nekome drugom sa drugacijim izgledom pocetne jednacine bolje...

Ukoliko neko takvog polovnjaka zeli i voli, i spreman je na to, to je sasvim OK, ili ako zbog lakseg prestizanja medjuubrzanjima to zeli, i to je sasvim legitimno... Nego kod nas na polovne TDi-e sa >240.000 km (original 117.000, vozila casna sestra) lete i oni koji voze 8000-10000km godisnje... Zbog jeftinije voznje na dizel, placaju skuplji auto u startu... Ali to su njihove pare i ko sam ja da im kazem da im je nesto drugo mozda pametnije...

Zamalo mi se drug naljutio kad sam mu rekao da mu ne treba auto nikako, a kamoli nov, sa njegovom kilometrazom od 3000 godisnje, i stanovanjem na M.dvoru...
GaRGa

#53 Re: dizel ili bnzin ...

Post by GaRGa »

turbo benzinac > benzinac > turbo dizel >benzinac na plin > dizel
tatoo

#54 Re: dizel ili bnzin ...

Post by tatoo »

drndalo wrote:Sve je u automobilizmu kompromis, ja bih najvise volio da imam auto koji nov kosta 8000 KM, a kvalitetan je kao Mercedes, velik 3 metra izvana, radi lakseg parkinga, 5 metara iznutra, da imam prostora da se pruzim, ipak imam godina, da mi ne trosi 3 litra, nego da proizvodi 5 litara, da imam 10 godina 110% garancije, da mi registracija kosta 120 KM godisnje, i da ima felge 17" ali da nisu gume skuplje od 24 KM/kom. jednom u 12 godina... Naravno, servis da mu ne treba, jer se nikad ne kvari...

Javite mi kad naidje jedan takav, da kupim... Ali nema... Tako da i ova tvoja tema ima barem 3 istine, svaka u zavisnosti od toga sta neko hoce, sta je spreman zrtvovati za nesto drugo, koliko prelazi, koliki rizik od velikog troska na starom polovnjaku zeli trpiti... Da parafraziram Alan Forda:"Bolje 100 godina zivjeti kao bogatas, nego jedan dan kao siromah"... Dakle, kad imas para za novo veliko auto, za puno kilometara godisnje, i minimalno odrzavanje 5 godina dok je nov, super je dizel, jer je racunica u totalu najbolja, ali onaj ko ga od mene nakon toga kupi, realno treba ocekivati vece troskove popravki nego sto sam ja imao... Ostale podvarijante su nekome drugom sa drugacijim izgledom pocetne jednacine bolje...

Ukoliko neko takvog polovnjaka zeli i voli, i spreman je na to, to je sasvim OK, ili ako zbog lakseg prestizanja medjuubrzanjima to zeli, i to je sasvim legitimno... Nego kod nas na polovne TDi-e sa >240.000 km (original 117.000, vozila casna sestra) lete i oni koji voze 8000-10000km godisnje... Zbog jeftinije voznje na dizel, placaju skuplji auto u startu... Ali to su njihove pare i ko sam ja da im kazem da im je nesto drugo mozda pametnije...

Zamalo mi se drug naljutio kad sam mu rekao da mu ne treba auto nikako, a kamoli nov, sa njegovom kilometrazom od 3000 godisnje, i stanovanjem na M.dvoru...

:thumbup: Boldano je ravno u sridu. Bez obzira sta ko preferira.
goran16v

#55 Re: dizel ili bnzin ...

Post by goran16v »

Sto se tice boliranog, ne lete nasi ljudi na izlaufanog TDI-a bez obzira sto prelaze 8k km godisnje samo sto trosi manje i njima nije interestantna isplativost poslije x god nego egzistencijalna racunica da sad mogu kupiti skupljeg dizela, ali ne znaju hoce li imati para da sipaju i ugraduju plin u auto koji sad plate jeftinije za tih istih x god.
drndalo

#56 Re: dizel ili bnzin ...

Post by drndalo »

Pravo da ti kazem, takav kont mi nije nikad pao na pamet, pa ako nekome odgovara, i to je OK... Mada onda mozemo i ovako, kupis sada npr. 3000 KM jeftinijeg benzinca, jer ne znas sta ce biti za x godina, a onda tu razliku od 3000 KM sipati u rezervoar 2 godine, i imati rezultat kao da vozis skupljeg za nabaviti dizela npr. 2 godine sa potrosnjom od 0 (nula) litara...
Averus

#57 Re: dizel ili bnzin ...

Post by Averus »

ma svejedno vala...

ja vise volim benzin, ali realno danas nema neke velike razlike :roll:
(osim za one koji uzimaju auta sa 2.5+ motorima :-) :cry: )
Qler

#58 Re: dizel ili bnzin ...

Post by Qler »

drndalo wrote:Pravo da ti kazem, takav kont mi nije nikad pao na pamet, pa ako nekome odgovara, i to je OK... Mada onda mozemo i ovako, kupis sada npr. 3000 KM jeftinijeg benzinca, jer ne znas sta ce biti za x godina, a onda tu razliku od 3000 KM sipati u rezervoar 2 godine, i imati rezultat kao da vozis skupljeg za nabaviti dizela npr. 2 godine sa potrosnjom od 0 (nula) litara...
Plati 3000KM jeftinije benzinca, i onda svaki put kada sipa gorivo, od te 3000KM doda za razliku u potrosnji, npr, ako je presao 100km sa 12l, a dizel bi potrosio 8l, onda od te 3000KM namiri ta 4l, i tako dok ne potrosi tih 3000KM :D
daxon

#59 Re: dizel ili bnzin ...

Post by daxon »

Primjećujem da se kroz temu provlači fraza "benzinac je jeftinij za održavanje", može li netko od ovih koji zastupaju ovakvu tvrdnju da je malo pojasni, na koji način je održavanje benzinca jeftinije?
Da naglasim, moja iskustva su suprotna ovoj tvrdnji.
2001

#60 Re: dizel ili bnzin ...

Post by 2001 »

Dokazano mnogo puta, kad se sve sabere i oduzme...benzinac, "atmosferac", manje radne zapremine
(otprilike 1.4 - 1.6ccm) je ubjedljivo najjeftinija kombinacija!
Bolje od ovoga je samo "upgrade" kvalitetnim LPG-om!
Libyano

#61 Re: dizel ili bnzin ...

Post by Libyano »

Vozio sam dizele do prije mjesec dana, kada sam uzeo prvog benzinca u porodici. Naravno da je uslijedilo ono: što nisi dizela uzeo :-D
Dosada sam vozio Fabiju 1.9 TDI sa 105KS, sada Golf 1.4 TSI sa 122KS
Napravio sam oko 2500 km sa njim i dosad mogu reći da što se potrošnje tiče nije velika razlika.
Vodim evidenciju u excelu pa znam tačno kolika je razlika. Po dosadašnjoj dinamici se radi o 1,3 litra na 100 km. Radi se naravno o kombinovanoj vožnji, pola grad a pola otvorena cesta.
Što se tiče vožnje, svaki ima svoje prednosti i tu do izražaja dolazi šta ko preferira.
Fabia je bučna kao traktor i to me najviše potaklo na kupovinu benzinca, sada uživam u tišini dok se vozim.
Istovremeno je Fabijin dizel mnogo agresivniji na startu i na ubrzanjima (dijelom i subjektivno, što je rezultat veće udobnosti kod Golfa), ali isto rezultuje ubrzanim trošenjem guma.
Za održavanje još ništa ne znam, Fabia do sada (80000km) nije imala ozbiljnijih kvarova na motoru i pogonu (naglašavam to, jer kompresor klime koji je otkazao nije dio pogona). Golf je taze i on će se tek pokazati.
Mogu reći da se nisam pokajao i kada me pitaju što nisi dodao 1900KM pa uzeo 1.6TDI odgovaram da bih dodao još 1500 na to i uzeo 1.4 TSI sa 160KS :)
drndalo

#62 Re: dizel ili bnzin ...

Post by drndalo »

daxon wrote:Primjećujem da se kroz temu provlači fraza "benzinac je jeftinij za održavanje", može li netko od ovih koji zastupaju ovakvu tvrdnju da je malo pojasni, na koji način je održavanje benzinca jeftinije?
Uporedi cijene dijelova koji mogu/otici ce na 200.000+ kilometrazama na uporedivim benzin/TDI kombinacijama... Pumpe, dizne, plivajuci zamajci, i tako to... Naravno, postoji omogucnost da kod mene nakon 200.000 na TDI-u nista od toga nije otislo, i da ga ne treba mijenjati, ja ga prodam tebi, i mozda ni tebi nece otici u tvojih 80.000 km, ali ce otici nekom ize tebe, e on je na*ebo vise nego ja i ti sa TDI-jima... Dakle koga sta zapadne... Ako ti se podrepi, dosta je skuplji TDI od benzinca po vecini pogonskih dijelova...
Averus

#63 Re: dizel ili bnzin ...

Post by Averus »

daxon wrote:Primjećujem da se kroz temu provlači fraza "benzinac je jeftinij za održavanje", može li netko od ovih koji zastupaju ovakvu tvrdnju da je malo pojasni, na koji način je održavanje benzinca jeftinije?
kod mene Opel Kadett 1.2 benzin
prednost: za razliku od dizelaša, zupčasti kad pukne ne moram promijenit' po' motora neg' samo remen koji je vrlo jeftin :D

to je sve sto imam reci, nisam strucnjak, pa necu da serem :D
nineinchnails

#64 Re: dizel ili bnzin ...

Post by nineinchnails »

Kod nas vrijedi parola "koliko para, toliko i muzike".
Dizelaš je skuplji u startu od benzinca, pa si tu odmah na gubitku iako ćeš uštedjeti na relativno manjoj potrošnji. Dizelaši su bučni brate, ko traktor, i brzo se usmrde i osjete na onaj specifični kancerogeni smrad. I ja ih ne mogu nikako, muka mi od njih.
Benzinci su brate tiši (ljepše rade, ne prave buku), startni su, nemaš problema zimi sa zamrzavanjem goriva. Malo imaš veću potrošnju, ali ti se zato ljepše i udobnije vozati :)
Meni benzin miriše :)
Ramms+ein
johntra

#65 Re: dizel ili bnzin ...

Post by johntra »

Rezultat ankete je isto u korist benzina... :D
sema911

#66 Re: dizel ili bnzin ...

Post by sema911 »

motori sa priblizno 2litre zapremine

ako je atmosferac benzinac i atmosferac dizelas cijena odrzavanja tu negdje
atmobenzin(svjecice kablovi bobine) atmo dizel ( injektori pumpa)

al zato u voznji razlika izmedju atmo bent i atmo dizela razlicita benzinac malko vise rpm dok dizlu tutnja na niskim rpm i mjenjac radi cesto i jedan i drugi u istom autu penzija la zato prelaze mnogo km

turbo benzin i turbo dizel slicni
turb benz( turbina, lamela zamajac, injektori, crijeva)
turbo dizel( turbina, lamela zamajac injektori pumpa, na nasem gorivu filteri)
moze se rec uzivanje voznje istih jest dizlo bucan al obrni 8-) potrosnja kod turbo benzin varira od 10-28
dizlo nemoze ispod 7 apreko neznam
daxon

#67 Re: dizel ili bnzin ...

Post by daxon »

drndalo wrote:
Uporedi cijene dijelova koji mogu/otici ce na 200.000+ kilometrazama na uporedivim benzin/TDI kombinacijama... Pumpe, dizne, plivajuci zamajci, i tako to... Naravno, postoji omogucnost da kod mene nakon 200.000 na TDI-u nista od toga nije otislo, i da ga ne treba mijenjati, ja ga prodam tebi, i mozda ni tebi nece otici u tvojih 80.000 km, ali ce otici nekom ize tebe, e on je na*ebo vise nego ja i ti sa TDI-jima... Dakle koga sta zapadne... Ako ti se podrepi, dosta je skuplji TDI od benzinca po vecini pogonskih dijelova...
To nije cijena održavanje, već su u pitanju vanredne popravke, međutim, ukoliko je riječ o automobilima istog godišta i iste klase, benzin vs diesel, dakle, istina je dize mogu otići na dieselu, ali isto tako mogu otići i na benzincu, pumpe, plivajući zamajac i sve ostalo također imaju i benzinci...
Jedina razlika je u slučaju da je diesel sa turbopunjačem, a benzinac atmosferac, dakle, razlika je u turbini, osim što su dieselske varijante motora puno kvalitetnije, od kvalitetnijih materijala, sa većim omjerom kompresije i mnogo dužim vijekom trajanja od ekvivalentnog benzinca.
goran16v

#68 Re: dizel ili bnzin ...

Post by goran16v »

drndalo wrote:Pravo da ti kazem, takav kont mi nije nikad pao na pamet, pa ako nekome odgovara, i to je OK... Mada onda mozemo i ovako, kupis sada npr. 3000 KM jeftinijeg benzinca, jer ne znas sta ce biti za x godina, a onda tu razliku od 3000 KM sipati u rezervoar 2 godine, i imati rezultat kao da vozis skupljeg za nabaviti dizela npr. 2 godine sa potrosnjom od 0 (nula) litara...
Koliko ljudi znas da bi tu cifru od 3k KM cuvalo, grickalo i trosilo iskljucivo na gorivo narednih x godina????? Ja ne znam nijednog, ali ti garantujem da u 100% slucajeva pare namjenjene za auto koje ostanu poslije kupovine auta i inicijalnih troskova (alarm, gume, servis itd) nisu vise pare namjenjene za auto nego za sljedecu investiciju.
daxon

#69 Re: dizel ili bnzin ...

Post by daxon »

nineinchnails wrote: Dizelaši su bučni brate, ko traktor, i brzo se usmrde i osjete na onaj specifični kancerogeni smrad.
Vjerovatno pričaš o dieselima iz perioda 1970 i 80-tih :-)
goran16v

#70 Re: dizel ili bnzin ...

Post by goran16v »

Libyano wrote: Vodim evidenciju u excelu pa znam tačno kolika je razlika. Po dosadašnjoj dinamici se radi o 1,3 litra na 100 km.
Po trenutnim cijenama 1,3 lit/100 km je 3,25 KM. To je ekvivalentno razlici od 3 lit/100km potrosnji od prije 15-ak god kolika je otprilike bila razlika izmedju ondasnjeg benzinca i dizela tako se se u novcu nista nije primjenilo.
Pala je razlika u potrosnji benzinaca, skocila cijena odrzavanja dizela, ali sve je to amortizovala cijena goriva. Vrana vrani oci ne kopa.
Kanite se obracuna i usteda u litrama, nazalost mi ne primamo platu i nasa valuta nije litar goriva nego KM.
drndalo

#71 Re: dizel ili bnzin ...

Post by drndalo »

daxon wrote:
drndalo wrote:
To nije cijena održavanje, već su u pitanju vanredne popravke, međutim, ukoliko je riječ o automobilima istog godišta i iste klase, benzin vs diesel, dakle, istina je dize mogu otići na dieselu, ali isto tako mogu otići i na benzincu, pumpe, plivajući zamajac i sve ostalo također imaju i benzinci...
Jedina razlika je u slučaju da je diesel sa turbopunjačem, a benzinac atmosferac, dakle, razlika je u turbini, osim što su dieselske varijante motora puno kvalitetnije, od kvalitetnijih materijala, sa većim omjerom kompresije i mnogo dužim vijekom trajanja od ekvivalentnog benzinca.
Jarane dragi, to je CIJENA ODRZAVANJA AUTA U VOZNOM STANJU, ma kako ti to ili ja definisao... Naravno da je Dizel u pitanju Turbo, jer se obicni dizeli i U SDI varijanti mogu jos samo svijecom traziti... Ko ti je rekao da su dizelske varijate puno kvalitetnije prica gluposti... Sve isto ? Jasta je, isto kosta pumpa i dizna koja radi na 200 ATM, i ona koja radi na 900 ? Mozes misliti...Plivajuci zamajci su najcesci na dizelima zbog obrtnog momenta koji je znatno veci...
Qler

#72 Re: dizel ili bnzin ...

Post by Qler »

Za forda mondeo mk2 u F-AC 4 svijecice, original cca 36KM... koliko su grijaci?

Akumulator meni ide 55Ah, ja stavio 60 cisto onako, i kod benzinca ako je malo dobar, pali, kod dizela ako je malo slab mrtav konj..

O kvacilu smo pricali, pa onda dizne na common rail motorima, kosta jedna kao citav motor kod benzinca... i tako dalje i tako dalje...
goran16v

#73 Re: dizel ili bnzin ...

Post by goran16v »

Qler wrote:Za forda mondeo mk2 u F-AC 4 svijecice, original cca 36KM... koliko su grijaci?

Akumulator meni ide 55Ah, ja stavio 60 cisto onako, i kod benzinca ako je malo dobar, pali, kod dizela ako je malo slab mrtav konj..

O kvacilu smo pricali, pa onda dizne na common rail motorima, kosta jedna kao citav motor kod benzinca... i tako dalje i tako dalje...
Volvo V40 2,0 benz 4 svjecice u istom F-AC 108 KM.
daxon

#74 Re: dizel ili bnzin ...

Post by daxon »

Probaj se raspitati o cijenama dijelova za 1.8 tsi i 1.9 tdi, pa onda da pričamo o cijenam održavanje diesela i benzinca.
Najčešće ljudi kada govore o održavanju benzin vs diesel uparuju nekog kadeta iz 84 sa CR dieselom iz 2004.
Da, diesel motori su mnogo kvalitetnij i dugotrajnij, jer to moraju biti zbog načina sagorijevanja diesela, kompresije, temperatura koje se postižu, obrtnog momenta..., takva konstrukcija motora zahtijeva mnogo kvalitetnije materijale, zbog toga je diesel u osnovi i skuplji od benzinskog motora.
preludezalude

#75 Re: dizel ili bnzin ...

Post by preludezalude »

Jako jednostavno. Posto je dizna za modernog dizelasa, a posto je za modernog dizelasa. Posto su filteri za jednog i za drugog. Posto je akumulator za dizelasa (opste poznato je da je kod dizelasa veci i skuplji akumulator) a posto je za benzinca. Posto je motorno ulje (5-40) koje moras sipati u modernog dizelasa, a posto je ulje za benzinca. ITD
oVO JE SAMO ONO OSNOVNO.
Post Reply