Molim sve muslimane da odgovore na sljedeca pitanja.....

Rasprave o vjerskim temama.
danas

Post by danas »

de bona sanja razguli...

sta hoces da znas? da je bolje i lakse biti pravoslavac u turskoj nego musliman u grckoj? eto ti odgovora, a sad ohani malo...
Sarafcina

Post by Sarafcina »

sanjica wrote:
Sarafcina wrote:
zato sto nemuslimani u islamskoj drzavi nemaju vojnu obavezu, a drzava ima obavezu da stitinjihovu imovinu.
Ne znam jesi li rekla da li je OK ili nije, ali to sto ti pricas o ljudskim pravima je samo zapadna definicija tih prava, gdje se ljudi defakto dijele prema porijeklu.
Islam, kao drustveno politicki sistem, ima svoj nacin uredjenja, kao sto ga ima i socijalizam i komunizam ili mozda liberalni kapitalizam ili neki drugi kvazidemokratski sistem. To sto se on nekome ne svidja, to je njegova stvar.
Ja samo kazem da u demokratiji ljude dijele prema porijeklu, u islamskom sistemu dijele ih prema religiji. I jedni i drugi ti kazu "ako ti se ne svidja ovjde, razligu".

Ja ne znam samo zasto ti potenciras jedne podjele, a na druge zmiris.
Ne potenciram ja nikakve podjele.....Nije istina da zmirim na druge podjele. Trenutno me zanima samo islam i zato i izbjegavam da raspravljam o podjelama koje se desavaju na zapadu ili u drugim vjerama. Ne moras objasnjavti kako se ljudi u demokratiji djele znam ja to vrlo dobro. Mene zanima vise sta se desava u islamu.

Koliko vidim ti ovaj post shvatas kao neku provokaciju. Nije mi namjera da provociram samo zelim odgovore iz prve ruke o vidjenju islama.

Mogu li sad da pitam kako se islam postavlja prema nemuslimana i da mi das konkretne odgovore bez poredjenja kako je u Danskoj, Francuskoj, Njemackoj itd. ??????

Pa ako nije provokacija, ne kontam smisao pisanja :).
Podjele, na ovaj ili onaj nacin, su nesto sto obiljezava ljude od njihovog postanka do danas. To je valjda cijena toga sto smo inteligentna bica :).
Ili ona druga prica :), ako hoces red, moras napraviti podjelu. To je tako, bilo da pricamo o sarafima, ekserima, kolacima ili ljudima.
Sarafcina

Post by Sarafcina »

A koliko ja znam, u islamskom uredjenju su svi ljudi jednaki pred zakonom. Kao primjer ovoga se cesto navodi da je Mehmed II El Fatih (jedan od najvecih sultana) bio na sudu sa jednim Jermenom (krscaninom) kojem su sultanovi vojnici nesto otudjili ili oteli ili unistili (ne sjecam se).
Presuda je bila da se sultanu odreze ruka.
Netom prije izvrsenja, Jermen je trazio da se sve povuce....

U islamskoj drzavi prava i obaveze ljudi se razlikuju prema religiji, dok se u demokratiji razlikuju prema pripadnosti naciji.
Diskutovanje pojedinih odredbi mi dodje kao diskutovanje da li je musliman ili katolik (vjernik) mogao biti clan KPJ (koja se u startu deklarise kao ateisticka).

Nadam se da sam ti zadovoljio znatizelju.
muha_sa

Post by muha_sa »

Sanjice-poštuj zakon zemlje u koju ideš a ako ti se ne sviđa ,onda ne idi.
Nego,šta ono ti bješe?
Riba ?----ne
sanjica

Post by sanjica »

Sarafcina wrote: Pa ako nije provokacija, ne kontam smisao pisanja :).
Podjele, na ovaj ili onaj nacin, su nesto sto obiljezava ljude od njihovog postanka do danas. To je valjda cijena toga sto smo inteligentna bica :).
Ili ona druga prica :), ako hoces red, moras napraviti podjelu. To je tako, bilo da pricamo o sarafima, ekserima, kolacima ili ljudima.
Priznajem mogla sam temu bolje zapoceti tj. dati vise objasnjenja, kriva sam...

Smisao pisanja je sljedeci: Dobila sam temu koju moram opsirno da obradim, do sad sam procitala mnogo toga ali nigdje nema konkretnih odgovora. Sve je previse uopsteno. A pravo da ti kazem i nema dovoljno literature...I sad Kuran koliko-toliko mi je jasan ali mnogo toga nije...
I zbog toga mi trebaju stvari koje su iskljucivo vezane za Islam...zasto je nesto kako jeste, kao npr. ono za dzijzijom...
I naravno posto meni tu ima mnogo nelogicnosti a moram ih razjasniti ja pitam a ispadne ko provokacija.
Dakle, NEMAM NAMJERU DA PROVOCIRAM, samo zelim da pitam i kad mi se da odgovor da ga razjasnim do u sitna crevca.
I takodje nemam namjeru da napadam Islam zbog nekih licnih motiva (tipa mrznja i sl. )
Mogu li sad da pitam bez odgovara o ribama, djevicama ili kako je u Njemackoj?
Kwaheri

Post by Kwaheri »

sanjica wrote:
Sarafcina wrote:
zato sto nemuslimani u islamskoj drzavi nemaju vojnu obavezu, a drzava ima obavezu da stitinjihovu imovinu.
Ne znam jesi li rekla da li je OK ili nije, ali to sto ti pricas o ljudskim pravima je samo zapadna definicija tih prava, gdje se ljudi defakto dijele prema porijeklu.
Islam, kao drustveno politicki sistem, ima svoj nacin uredjenja, kao sto ga ima i socijalizam i komunizam ili mozda liberalni kapitalizam ili neki drugi kvazidemokratski sistem. To sto se on nekome ne svidja, to je njegova stvar.
Ja samo kazem da u demokratiji ljude dijele prema porijeklu, u islamskom sistemu dijele ih prema religiji. I jedni i drugi ti kazu "ako ti se ne svidja ovjde, razligu".

Ja ne znam samo zasto ti potenciras jedne podjele, a na druge zmiris.
Ne potenciram ja nikakve podjele.....Nije istina da zmirim na druge podjele. Trenutno me zanima samo islam i zato i izbjegavam da raspravljam o podjelama koje se desavaju na zapadu ili u drugim vjerama. Ne moras objasnjavti kako se ljudi u demokratiji djele znam ja to vrlo dobro. Mene zanima vise sta se desava u islamu.

Koliko vidim ti ovaj post shvatas kao neku provokaciju. Nije mi namjera da provociram samo zelim odgovore iz prve ruke o vidjenju islama.

Mogu li sad da pitam kako se islam postavlja prema nemuslimana i da mi das konkretne odgovore bez poredjenja kako je u Danskoj, Francuskoj, Njemackoj itd. ??????

...nema ti ovdje prve ruke...Bosna nije islamska zemlja...probaj na http://www.saudi-x.com/forum pa pitaj...il http://www.teheran-x.com :D
muha_sa

Post by muha_sa »

Čitaj pažljivo Kuran i sve će ti se samo kazat.
wanderer

Post by wanderer »

@sanjica,

Hajde da budem konstruktivan, posto ti je ovo mozda vazno. Napisi tezu. Vise je puta procitaj. Stavi se u svakoj kombinaciji u poziciju onih koji ce to citati. Popravi tezu. Mozda ti onda neko i ozbiljno odgovori.
vesela

Post by vesela »

sanjica wrote:
Sarafcina wrote: Pa ako nije provokacija, ne kontam smisao pisanja :).
Priznajem mogla sam temu bolje zapoceti tj. dati vise objasnjenja, kriva sam...

Smisao pisanja je sljedeci: Dobila sam temu koju moram opsirno da obradim, do sad sam procitala mnogo toga ali nigdje nema konkretnih odgovora. Sve je previse uopsteno. A pravo da ti kazem i nema dovoljno literature...I sad Kuran koliko-toliko mi je jasan ali mnogo toga nije...
I zbog toga mi trebaju stvari koje su iskljucivo vezane za Islam...zasto je nesto kako jeste, kao npr. ono za dzijzijom...
I naravno posto meni tu ima mnogo nelogicnosti a moram ih razjasniti ja pitam a ispadne ko provokacija.
Dakle, NEMAM NAMJERU DA PROVOCIRAM, samo zelim da pitam i kad mi se da odgovor da ga razjasnim do u sitna crevca.
I takodje nemam namjeru da napadam Islam zbog nekih licnih motiva (tipa mrznja i sl. )
Mogu li sad da pitam bez odgovara o ribama, djevicama ili kako je u Njemackoj?

Ja ne znam sta ti vise nije jasno, ili ti mozda moramo crtati?!

Umjesto Njemacke evo odgovor iz Svedske :

zivim ovdje 11 godina i nikada me niko nije uvrijedio niti ponizio zbog pripadnosti islamu. Iz VRLO jednostavnog razloga : tretiram druge kao sto bih htjela da mene drugi tretiraju. Ne vrijedjam, pa me ne vrijedjaju. I nema problema! DAPACE Sanjice, vrlo se uzajamno postujemo, ja i svedi.

A sad nam odgovori jesi li riba i sta mislis o bikovima?
Max.Cherry

Post by Max.Cherry »

1. DA
2. Bezze
sanjica

Post by sanjica »

wanderer wrote:@sanjica,

Hajde da budem konstruktivan, posto ti je ovo mozda vazno. Napisi tezu. Vise je puta procitaj. Stavi se u svakoj kombinaciji u poziciju onih koji ce to citati. Popravi tezu. Mozda ti onda neko i ozbiljno odgovori.
Nekako sam stekla utisak da ni ozbiljna tema ne bi pomogla.....U svakom slucaju hvala na konstruktivnosti....
Bosanac sa dna kace

Post by Bosanac sa dna kace »

St.Germain wrote:i ponasaju se kao da su bogom dani i kao da je samo po sebi razumljivo da se mogu naseljavati gdje god dodju i postavljati svoja pravila ponasanja, drustvene norme etc.
a to se jel nemuslimani prilagode kad se nasele u zemlje tipa UAE, ırana, S. Arabije, Malezije i ostalih zemalja? :? :shock:
kolko ja znam oni se tuze i na to sto ne mogu da kupe krmetinu, a o njihovom posivanju pravila i domaze kulture da ti ne pricam! :x
danas

Post by danas »

Bosanac sa dna kace wrote:
St.Germain wrote:i ponasaju se kao da su bogom dani i kao da je samo po sebi razumljivo da se mogu naseljavati gdje god dodju i postavljati svoja pravila ponasanja, drustvene norme etc.
a to se jel nemuslimani prilagode kad se nasele u zemlje tipa UAE, ırana, S. Arabije, Malezije i ostalih zemalja? :? :shock:
kolko ja znam oni se tuze i na to sto ne mogu da kupe krmetinu, a o njihovom posivanju pravila i domaze kulture da ti ne pricam! :x
ima i ova istine. kada amerikanci odu u emirate, crkose zaleci se sto ne mogu da idu petkom u bar i ponapijaju se. al' su im mile arapske pare, pa sjede i dalje tu u svom compoundu kukajuci kako im je tesko, dok ni ne pomisaljaju da izadju gdjegod, upoznaju lokalnu kulturu, obicaje, gluho bilo da nauce jezik. isto ko turci anadolci u berlinu po svojim getoima. :roll:
digger

Post by digger »

danas wrote:
a to se jel nemuslimani prilagode kad se nasele u zemlje tipa UAE, ?rana, S. Arabije, Malezije i ostalih zemalja? :? :shock:
ima i ova istine. kada amerikanci odu u emirate, crkose zaleci se sto ne mogu da idu petkom u bar i ponapijaju se. al' su im mile arapske pare, pa sjede i dalje tu u svom compoundu kukajuci kako im je tesko, dok ni ne pomisaljaju da izadju gdjegod, upoznaju lokalnu kulturu, obicaje, gluho bilo da nauce jezik. isto ko turci anadolci u berlinu po svojim getoima. :roll:
Ma nije bas tako. Biti u Bahrainu ili Abu Dhabi, nije isto sto je u Rijadu. U stvari, cak i Arapi dolaze u Bahrain gdje imaju mogucnost da se kockaju i da piju alkohol. Mnogi stranci koji su zivjeli i radili u ovom dijelu svijeta dolaze natrag da zive kao penzioneri; specijalno preko zime.

A sto se tice amera i ucenja jezika to stoji... sto im valja oprostiti jer mnogi ne znaju ni Engleski kako treba. :)
faaka

Post by faaka »

Nisam procitao sve komentare na ovu temu pa ako ima nekih ponavljanja nemojte zamjerit.

Prvo pitanje podrazumijeva da muslimani ne postuju ljudska prava itd. i sve ostalo sto je navedeno.

Drugo pitanje podrazumijeva kao da su muslimani u BiH bili vecina u okvirima Austrougarske, SHS, NDH i SFRJ.

Mozda sanjica nije bila zlonamjerna ali njeno pitanje razotkriva nivo nasih ukucanskih, porodicnih, prijateljskih i drugih diskusija o "drugom" i "razlicitom".
Arminovski

Post by Arminovski »

faaka wrote: Mozda sanjica nije bila zlonamjerna ali njeno pitanje razotkriva nivo nasih ukucanskih, porodicnih, prijateljskih i drugih diskusija o "drugom" i "razlicitom".
Bravo!
St.Germain

Post by St.Germain »

to je drugi par cipela i diskusija za drugu temu. Naravno, da nisam mislio na SVE muslimane, odnosi se prije svega na doseljenike sa sjeverno-africkog podneblja i Turke. Razumijem i poznajem probleme kakve ima stranac u zap. Evropi, a posto sam i manjina u manjini, smatram da imam izrazen smisao za nepravdu i diskriminaciju, jer sam vazda drukciji gdje god da doso. No ne nekad, nego precesto se pretjeruje u izrazavanju te posebnosti koja lako mutira u aroganciju i vizir na svijet gdje su svi ostali supci a ja cist ko suza...Spomenucu samo gubitak samokriticnosti kao posljedicu takvog svjetonazora, a da o onim mnogobrojnim manje bitnim da i ne govorim.
Evo, recimo, prije neku sedmicu ili dvije gledam reportazu na njemackoj drzavnoj televiziji o zatvorenom bazenu u nekom njem. gradu koji ima dan rezervisan samo za zene muslimanke. Taj dan muskarci do TRECE navrsene godine zivota NEMAJU PRAVO da se kupaju sa zenama. DO TRECE!!! HALO!
Naravno da ne zelim da na osnovu ovakve banalnosti diskreditujem bilo koga, ali ono sto se danas sve vodi pod Islamom medju normalnim ljudima nema ama bas nikakvog opravdanja.
Da se razumijemo: da je kod bilo kojeg naroda upliv religije toliki da izradja ovakve bedastoce, reagovao bih na isti nacin, bez obzira kojem monoteizmu pripadali, ali posto sam i sam iz muslimanskog okruzenja, takve stvari mi jos vise smetaju jer je nesto sto je nezanemariva faseta mog identiteta.

btw, znam da odgovaram na temu kojoj razumna diskusija nije bila namjera, odgovoram iz licnih pobuda, a o autoru teme ne zelim trositi rijeci
Bosanac sa dna kace

Post by Bosanac sa dna kace »

St.Germain wrote:
to je drugi par cipela i diskusija za drugu temu. Naravno, da nisam mislio na SVE muslimane, odnosi se prije svega na doseljenike sa sjeverno-africkog podneblja i Turke. Razumijem i poznajem probleme kakve ima stranac u zap. Evropi, a posto sam i manjina u manjini, smatram da imam izrazen smisao za nepravdu i diskriminaciju, jer sam vazda drukciji gdje god da doso. No ne nekad, nego precesto se pretjeruje u izrazavanju te posebnosti koja lako mutira u aroganciju i vizir na svijet gdje su svi ostali supci a ja cist ko suza...Spomenucu samo gubitak samokriticnosti kao posljedicu takvog svjetonazora, a da o onim mnogobrojnim manje bitnim da i ne govorim.
Evo, recimo, prije neku sedmicu ili dvije gledam reportazu na njemackoj drzavnoj televiziji o zatvorenom bazenu u nekom njem. gradu koji ima dan rezervisan samo za zene muslimanke. Taj dan muskarci do TRECE navrsene godine zivota NEMAJU PRAVO da se kupaju sa zenama. DO TRECE!!! HALO!
Naravno da ne zelim da na osnovu ovakve banalnosti diskreditujem bilo koga, ali ono sto se danas sve vodi pod Islamom medju normalnim ljudima nema ama bas nikakvog opravdanja.
Da se razumijemo: da je kod bilo kojeg naroda upliv religije toliki da izradja ovakve bedastoce, reagovao bih na isti nacin, bez obzira kojem monoteizmu pripadali, ali posto sam i sam iz muslimanskog okruzenja, takve stvari mi jos vise smetaju jer je nesto sto je nezanemariva faseta mog identiteta.

btw, znam da odgovaram na temu kojoj razumna diskusija nije bila namjera, odgovoram iz licnih pobuda, a o autoru teme ne zelim trositi rijeci
jarane ako su ga platile iz svog dzepa a ne iz tvog ili drzavnog, poklopi se i suti, njihovo je pravo ako zele da njihova tijela ne vidi niko sem njihovog muza! :x :x :x
ako je bazen privatno vlasnistvo, poklopi se i suti! :x
a sem toga naveo si muslimanke, a ne imigrantkinje iz musliamsnkih zemlaja, kolko zanm u Njemackoj ima dosta Njemica musliamanki!
St.Germain

Post by St.Germain »

nisu ga platile iz svog dzepa nego se finansira iz gradskog budzeta za integraciju stranaca u tome je stos. A ne znam sta sam tako ruzno napisao pa da se poklopim i sutim...i kakav je to argument pobogu si...cuj da sutim :roll:

PS. i da, moja greska, radi se o zenama muslimankama iz Turske..
Last edited by St.Germain on 23/12/2005 17:34, edited 1 time in total.
St.Germain

Post by St.Germain »

:)
Last edited by St.Germain on 23/12/2005 17:24, edited 1 time in total.
Kwaheri

Post by Kwaheri »

St.Germain wrote:
zena wrote:
St.Germain wrote:nisu ga platile iz svog dzepa nego se finansira iz gradskog budzeta za integraciju stranaca u tome je stos. A ne znam sta sam tako ruzno napisao pa da se poklopim i sutim...i kakav je to argument pobogu si...cuj da sutim :roll:

PS. i da, moja greska, radi se o zenama muslimankama iz Turske..kako god okrenes - opet muslimanke :oops:

edit posta...ja nisam nikoga ovdje htio uvrijediti pa ne znam cemu ta opaska koja je u medjuvremenu editovana...vidim koracamo jekinim stopama. aferim
ma hajde germa...trebala biti shala...editovana u sekundi...znas zasto...brzo uvidjena da je neslana i da se mogla protumaciti upravo tako kako si i protumacio... :( do mene je...jedno znam...da ja bih regirala isto...

oprosti :(
Last edited by Kwaheri on 23/12/2005 17:29, edited 2 times in total.
St.Germain

Post by St.Germain »

ma ok, hvala na objasnjenju :) :) :)
eto ja cu editovat ove svoje zadnje postove. ustvari samo je jedan :roll:
Kwaheri

Post by Kwaheri »

St.Germain wrote:ma ok, hvala na objasnjenju :) :) :)
eto ja cu editovat ove svoje zadnje postove. ustvari samo je jedan :roll:
hvala...sto si razumio...
srce si :)

svako dobro :)
Tuce

Post by Tuce »

Ti sanjice neznas ni pitanje postaviti a za odgovor da i nepitamo.
Zasto samo muslimani da daju odgovor??????
Tuce

Post by Tuce »

digger wrote:
danas wrote:
Bosanac sa dna kace wrote: a to se jel nemuslimani prilagode kad se nasele u zemlje tipa UAE, ?rana, S. Arabije, Malezije i ostalih zemalja? :? :shock:
Ma nije bas tako. Biti u Bahrainu ili Abu Dhabi, nije isto sto je u Rijadu. U stvari, cak i Arapi dolaze u Bahrain gdje imaju mogucnost da se kockaju i da piju alkohol. Mnogi stranci koji su zivjeli i radili u ovom dijelu svijeta dolaze natrag da zive kao penzioneri; specijalno preko zime.

A sto se tice amera i ucenja jezika to stoji... sto im valja oprostiti jer mnogi ne znaju ni Engleski kako treba. :)
Koji ameri pa to su daleko naj gluplji ljudi na planeti(mislim na pismne)mi znamo skoro sve drzave Amerike a oni poznaju samo jeuropa i vele glavni grad Berlin,skoro svako dijete zna ko je Bin ;Laden uce onjem u skoli kao da je pejgamber boze me oprsti.Kad im usfali koji strucnjak oni skoknu do Evrope podijele im grincard i kazu nasi inzinjeri napravili a ono sami bogovetni stranci.Sto se tice jezika oni misle da citav svijet govori Engleski,glupi do korica....
Post Reply