Glasati za SDP "i pored svega, jer SAMO oni imaju sansu

Post Reply
vodolija_33

Post by vodolija_33 »

Bez uvrede, ali su mi se na vrh glave popeli ovi što veličaju bilo koju stranku, a pogotovo SDP.

Eto po Bogu si, SDP je savršen izbor i svi koji su normalni (a svi mi težimo da se OVDJE prikažemo kao "normalni" bez obzira što se svi redom trebaju zapitati da li su i u kojoj su mjeri STVARNO normalni) treba da glasaju za SDP. Zašto?

Šta ako sam već glasala za dotičnu stranku i ako sam se razočarala? Šta ako mi se gadi licemjerstvo vrha SDP-a?! Da opet glasam za SDP samo da bih vama ovdje dokazala kako sam normalna?! Ne pada mi na pamet!!

Nemojte mi, molim vas, one šuplje priče kako samo sa SDP-om možemo u Evropu, jer mi je već muka od te tvrdnju. Eto, Lagumđija je imao svoju šansu. Imao je OHR i MZ za svojim leđima i zašto tada nije iskoristio šansu da nas povede u Evropu? Šta ga je spriječavalo? Ego una biti zafrkana stvar....

Također bih vas zamolila da ne ponavljate kako je moje mišljenje "dobro dirigovano" (s obzirom da sam svrstana u DC u parlamentu sa-x :D) jer niste u pravu. Ja jesam muslimanka, ali nisam simpatizer SDA i bilo bi lijepo kada bi ste prestali da svrstavate ljude u torove i kada bi ste prihvatili činjenicu da ima nas koji nismo pripadnici nikakvih interesnih grupa i grupica i da imamo vlastito viđenje situacije kojeg se ne stidimo. Šta više, prezirem SDA jer smatram da je upravo ta stranka nanijela mom narodu više štete nego koristi .....
Prenj

Post by Prenj »

vodolija_33

sta velis da probamo hladne glave analizirati opoziciju?
Da li gornja lista predstavlja trenutni izbor opozicionih stranaka?
edu

Post by edu »

sumnjam da je iko imun na sve ono sto donosi vlast..ali izmedju onih koji samo uzimaju i onih koji rade i uzmaju uvijek cu izabrati ove druge..zvuci nevjerovatno ali ja isitinito da pojedini bosnjaci vise mrze sdp negoli sds..taj fenomen naravno nije teko objasniti..jer sdp direktno ugrozava mogucnost nastavka vladavine 10-15 "najtezih godina zajedno"..sds im je drazi jer sds i sda nemaj istu ciljnu skupinu..tako da sds ne uzima glasove "jedine" stranke..dok to sdp radi..tuzno je vidjeti kako ta vladajuca koalicija savrseno funkcionira..ljube se..pa se krve..pa onda malo za raju prikazu kako su patriote..svako gura svoje u ustavnom sudu..i ljude i prijedloge..covjek bi rekao da klempo i cetnik paravac se ne mogu ocima smisliti..ali to njih ne zaustavlja da zajedno iftare..slave bozice..trose drzavne pare..smjenjuju one koji otkrivaju njihov lopovluk..izbjegavaju (oni i njihovi) donosenje zakona o porijeklu imovine..itd..lagumdzija..kol'ko god on narcis bio..ipak je jedini covjek (sa ostalim kadrom sdp-a) koji sa ovom drzavom nesto moze napraviti..kakav je da je..sad bi mogao bez problema biti premijer njemacke..italija..francuske..itd..tihi ne bi mogao voditi mjesnu zajednicu buca potok..a ne drzavu..ali problem je sto oni biraci koje sda razocara nece doci i glasati za sdp..takvi po obicaju idu kod harisa..a haris je imao dobru sansu..ali haris ode u kolaciju za cjelovitu demokratsku bih..zajedno sa sda..liberalima i gds-om..i tu pojede govno..nije on dzaba bio u sda..isto je to sranje..voli vlast vise nego majku rodjenu..(steta sto ga alija zajeba s onim pismom..pa popusi od tihija..)..helem..uz neke korekcije sdp je jedini izbor koji nas moze odvesti negdje..sa ovim samo nazadujemo ili u najboljem slucaju tapkamo u mjestu..ne moze nas jedan golman odvesti negdje..pa makar on bio i musliman...

ps. je li istina da je onaj jado masic glsasao za palavricku?
Vingo

Post by Vingo »

vodolija_33 wrote:Bez uvrede, ali su mi se na vrh glave popeli ovi što veličaju bilo koju stranku, a pogotovo SDP.

Eto po Bogu si, SDP je savršen izbor i svi koji su normalni (a svi mi težimo da se OVDJE prikažemo kao "normalni" bez obzira što se svi redom trebaju zapitati da li su i u kojoj su mjeri STVARNO normalni) treba da glasaju za SDP. Zašto?

Šta ako sam već glasala za dotičnu stranku i ako sam se razočarala? Šta ako mi se gadi licemjerstvo vrha SDP-a?! Da opet glasam za SDP samo da bih vama ovdje dokazala kako sam normalna?! Ne pada mi na pamet!!

Nemojte mi, molim vas, one šuplje priče kako samo sa SDP-om možemo u Evropu, jer mi je već muka od te tvrdnju. Eto, Lagumđija je imao svoju šansu. Imao je OHR i MZ za svojim leđima i zašto tada nije iskoristio šansu da nas povede u Evropu? Šta ga je spriječavalo? Ego una biti zafrkana stvar....

Također bih vas zamolila da ne ponavljate kako je moje mišljenje "dobro dirigovano" (s obzirom da sam svrstana u DC u parlamentu sa-x :D) jer niste u pravu. Ja jesam muslimanka, ali nisam simpatizer SDA i bilo bi lijepo kada bi ste prestali da svrstavate ljude u torove i kada bi ste prihvatili činjenicu da ima nas koji nismo pripadnici nikakvih interesnih grupa i grupica i da imamo vlastito viđenje situacije kojeg se ne stidimo. Šta više, prezirem SDA jer smatram da je upravo ta stranka nanijela mom narodu više štete nego koristi .....
Ovako, ja tebe nikad u zivotu nisam vidjela, ali te smatram normalnom, totalno neovisno o tvojim politickim uvjerenjima.

A sad, ako ti nije tesko, molim te da napises
1 Zasto si se razocarala U SDP
2 Zasto je vrh SDP-a licemjeran
3 Kako je to Lagumdzija mogao i trebao da nas povede u Evropu, a nije
4 Kako je tebe kao gradjanku pogodila posljedica Lagumdzijinog ega?
5 Za koga ces glasati 2006?

PS Edu edu...kako mi mozemo znati za koga je ko glasao na tajnom glasanju....
Ja mislim da je malac pokusao biti duhovit gdje ne treba...
kub lajkan

Post by kub lajkan »

edu wrote:ps. je li istina da je onaj jado masic glsasao za palavricku?
Ma mali se zayebavo, ali su ga pogresno shvatili. A da je bilo u njihovu korist, onda bi ga itekako ispravno shvatili...
wanderer

Post by wanderer »

Vingo, mislio sam ti detaljno odgovarati na onaj post, ali tek sad necu... :idea: :razz: Ocito nema svrhe.

Cuj, kakve su posljedice njegovog ega... Pa izbacio je pola sta je valjalo u toj stranci manirom na kojem bu mu i idol Josif pozavidio... Svojom praznom prepotentnoscu (u kojoj ispada frajer samo kada se poredi sa Terzicem i slicnima) ubija i ovo malo sanse da se ipak stvori nekakav sistem vodjen idejom socdema u BiH. Okruzio se poltronima kakav je i sam koji ce mu odobravat "kredite" dok kaki o karadji u vlasti. Ko ce mu vjerovat? Treba li da nastavim?
edu

Post by edu »

wanderer wrote:u kojoj ispada frajer samo kada se poredi sa Terzicem i slicnima)
pa zar nije terzic najbolje sto sda ima? valjda da ima bolje ne bi njega stavili za premijera.. :-) :-) :-)
Vingo

Post by Vingo »

Oh, a ja sve cekam tvoj detaljni odgovor...jos od sinoc.
Zasto mislis da nema svrhe dalje pisati? Ja samo hocu cuti agrumente, jer u 90% slucajeva ljudi nemaju argumente (ili im je domet argumentacije ukradena fotelja ili neka druga nepodobstina iz AVAZa)
Cistka u stranci - Ok, uvazavam
Ali i dalje stoji pitanje kako je to nas kao gradjane BiH pogodilo?
To za kredite ti je opet AVAZ info...Pa i meni su odobreni krediti, a nisam u stranci...
Okruzio se poltronima...
Posve je prirodna i normalna stvar sa se okruzis ljudima kojima vjerujes kad si na odgovornoj i zahtjevnoj funkciji. Daj mi jednog covjeka, vladara, direktora, boga oca....koji to nije uradio.
I opet ti samo o Lagumdziji, a ne o konceptu....
Prenj

Post by Prenj »

Sta velite da nastavimo sa pravljenjem kriterija za ocjenu kvaliteta opozicije, ili vam je draze 10x ponavljati raspravu Zlaja za ili protiv?
Vingo

Post by Vingo »

Prenj, Tita ti, jesi ti u BiH?
Prenj

Post by Prenj »

Vingo wrote:Prenj, Tita ti, jesi ti u BiH?
Dojadile su mi diskusije o opoziciji koje se vrlo brzo svedu na dilemu za ili protiv Zlaje.
Da li smo mi misleca bica ili ne? Do kada ce se glasanje svoditi samo na potragu za plemenskim vodjom?
ak-47

Post by ak-47 »

Vingo wrote:1 Manje stranke ne mogu izboriti parlamentarnu vecinu u borbi sa nacionalnim
2 Kad ne glasas - glasao si za nacionalne stranke i to je jednostavno tako - pokazalo iskustvo svih prethodnih izbora
2 Mene jako nerviraju Bosnjaci u FBiH koji ne glasaju za SDA (valjda zbog savjesti) ali ni za SDP jer "satro ima falinki" al im srce ipak brze zakuca na Bakira, Seadu, Sulejmana & Co....
3 Ja nemam razloga da ne vjerujem SDP-u
4 Ne bojim se Srba i Hrvata, a ni Bosnjaka koji ce glasat za svoje
5 Nije me stid sto cu glasat i uvijek glasam za SDP
6 Program SDP-a je najblizi mojim uvjerenjima
7 Zlatko Lagumdzija je jedini lik na politickoj sceni kog se ne stidim, dapace ponosna sam na njega

I za kraj pitanje autoru: Glasati za SDP i pored cega - svega???
Aha znaci ti se ne stidis Zlatka Lagumdzije i ako znas da je on pokrao novac nasim studentima na ekonomskom fakultetu. :x :x
Nisam za SDA nedo bog ali ni SDP nije nimalo odmako u umijetnosti varanja naroda i kradje nasih para a osim toga vec su bili na vlasti i imali su priliku da pokazu kolko vrijede pa su pokazali da ne nabrajam sta su sve lose ucinili za nasu drzavu za vrijeme svog mandata a i narod ih je propisno kaznio na slijedecim izborima :D
Husko Kotrljanjić

Post by Husko Kotrljanjić »

[quote="edu"]..ali kakav je da je..sad bi mogao bez problema biti premijer njemacke..italija..francuske..itd

:lol: :lol: :D To da bi mogo bit premijer Italije ni malo ne sumnjam :lol: :lol: a za ove ostale mora da se zezas.

ali problem je sto oni biraci koje sda razocara nece doci i glasati za sdp..takvi po obicaju idu kod harisa..

Pa sad da li to rade razocarani biraci SDA ili SDP-a to je vec diskutabilno,ja bih prije rekao da kod nas razocarani biraci obicno i ne izlaze na izbore,sto je po meni pogresno al sta ces tako to kod nas fercera.
Vingo

Post by Vingo »

Mozda prebaciti analizu na zaseban topic...
Nego, ja imam osjecaj da nam gori pod nogama. I ne mogu a da ne mislim (Ne poredim jedne, druge, trece i cetvrte, samo poredim situacije)...kako bi ww2 izgledao da su ljudi pravili analize i trazili alternative, te manjkavosti vodja pokreta otpora prije nego li su se svrstali na ovu ili onu stranu. Moguce da bi taj rat trajao i danas.
Mozda preradikalno, ali bih nekako prvo da zbacimo teret s pleca, pa da onda analiziramo...
wanderer

Post by wanderer »

Vingo wrote:Oh, a ja sve cekam tvoj detaljni odgovor...jos od sinoc.
Zasto mislis da nema svrhe dalje pisati? Ja samo hocu cuti agrumente, jer u 90% slucajeva ljudi nemaju argumente (ili im je domet argumentacije ukradena fotelja ili neka druga nepodobstina iz AVAZa)
Cistka u stranci - Ok, uvazavam
Ali i dalje stoji pitanje kako je to nas kao gradjane BiH pogodilo?
To za kredite ti je opet AVAZ info...Pa i meni su odobreni krediti, a nisam u stranci...
Okruzio se poltronima...
Posve je prirodna i normalna stvar sa se okruzis ljudima kojima vjerujes kad si na odgovornoj i zahtjevnoj funkciji. Daj mi jednog covjeka, vladara, direktora, boga oca....koji to nije uradio.
I opet ti samo o Lagumdziji, a ne o konceptu....
Posto me, sa svim duznim postovanjem, tvoja i argumentacija i kontra-argumentacija veoma potsjecaju na slicne onih koji i danas bezuvjetno glasaju za npr. SDA, ipak mi se ne da previse mlatiti praznu slamu. Taj "koncepAt" mi smrdi, jer je truHo. Pa "implementirala" ga SDP ili SDA, sasvim mi je svejedno.

To za kredite nije samo Avaz info, mada Lagumdziji kao samoproglasenom predstavniku socijaldemokratije u BiH ipak moramo pripisati jednu vrstu doprinosa, a to je nesto sto nazivam "Avaz kao krajnji argument". Siguran sam da i ti imas pristup trazilicama pa brate potrazi i pogledaj izvore, kojih u "papirnim" verzijama ima od Dana preko SB do nekakvih zescih letaka tipa Saffova i kragujevackih Pogleda. Posto Lagumdziju znamo kao istinskog legalistu koji stalno nekoga tuzi, cudi da te sve procese nije vec zapoceo i izdobijao. Dobra bi to "pinka" bila, mozda bolja i od samog "kredita".

Takodjer, ne vjerujem da si i ti dobijala kredite preko nekavih fakulteta i univerziteta (koji ipak nisu za to zaduzeni, pa ni u jednoj od bratskih soc-dem zemalja na koje nam Zlaja tako cesto ukazuje) pod smijesnim uslovima. Ako se varam, tek tada nemamo sta dalje pricati. Nista licno, u svakom slucaju.
Prenj

Post by Prenj »

ak-47 wrote: Aha znaci ti se ne stidis Zlatka Lagumdzije i ako znas da je on pokrao novac nasim studentima na ekonomskom fakultetu. :x :x
Nisam za SDA nedo bog ali ni SDP nije nimalo odmako u umijetnosti varanja naroda i kradje nasih para a osim toga vec su bili na vlasti i imali su priliku da pokazu kolko vrijede pa su pokazali da ne nabrajam sta su sve lose ucinili za nasu drzavu za vrijeme svog mandata a i narod ih je propisno kaznio na slijedecim izborima :D
Evo lista opozicionih stranaka:
SDU
HSS
Radom za boljitak
BOSS
LS
NHI
SDP
BPS
HKDU
SNSD
Republikanska stranka
GDS

Ko ti se svidja, ko ti se ne svidja i zasto?
Vingo

Post by Vingo »

Aha znaci ti se ne stidis Zlatka Lagumdzije i ako znas da je on pokrao novac nasim studentima na ekonomskom fakultetu. :x :x

Nisam za SDA nedo bog ali ni SDP nije nimalo odmako u umijetnosti varanja naroda i kradje nasih para a osim toga vec su bili na vlasti i imali su priliku da pokazu kolko vrijede pa su pokazali da ne nabrajam sta su sve lose ucinili za nasu drzavu za vrijeme svog mandata a i narod ih je propisno kaznio na slijedecim izborima :D[/quote]

Briljantan primjer neposjedovanja argumentacije. Ne valjaju i gotovo! Pa ih mi kaznili. A sebe smo, biva, nagradili....
wanderer

Post by wanderer »

Prenj wrote:Sta velite da nastavimo sa pravljenjem kriterija za ocjenu kvaliteta opozicije, ili vam je draze 10x ponavljati raspravu Zlaja za ili protiv?
Slazem se, upravo zato je tema i otvorena. Zbog toga bih zamolio i prisutne (ukljucujuci i mene) da ne provociraju :razz:
Last edited by wanderer on 15/12/2005 11:52, edited 1 time in total.
sudnjidan

Post by sudnjidan »

Naslov teme i pojedine diskusije mogu biti jako poucni ako se sjetimo slucaja sa posljednjih lokalnih izbora, koliko se sjecam u Gracanici. Elem, na izborima za tamosnje Opcinsko vijece SDA i SDP su osvojili otprilike jednak broj glasova i mandata u OV. BOSS Mirnesa Ajanovica nije presao izborni prag. Onda su utvrdjene neke nepravilnosti na nekom glasackom mjestu i izborna komisija je nalozila ponavljanje izbora 14 dana kasnije samo u toj Mjesnoj zajednici. Tih 14 dana su SDA-ovci potrosili ubjedjujuci svoje simpatizere u toj MZ kako ne treba glasati za svoju stranku (dakle SDA) vec za BOSS!? Agitovanje je uspjelo, na ponovljenim izborima najvise glasova dobio je kandidat BOSS-a i upravo su ti glasovi bili presudni da BOSS predje izborni prag i udje u Opcinsko vijece. Danas u OV Gracanice vlada koalicija SDA-BOSS, a SDP je opozicija...
Prenj

Post by Prenj »

Vingo wrote:Mozda prebaciti analizu na zaseban topic...
Nego, ja imam osjecaj da nam gori pod nogama. I ne mogu a da ne mislim (Ne poredim jedne, druge, trece i cetvrte, samo poredim situacije)...kako bi ww2 izgledao da su ljudi pravili analize i trazili alternative, te manjkavosti vodja pokreta otpora prije nego li su se svrstali na ovu ili onu stranu. Moguce da bi taj rat trajao i danas.
Mozda preradikalno, ali bih nekako prvo da zbacimo teret s pleca, pa da onda analiziramo...
Sada je pravo vrijeme za pravljenje ovakvih analiza, jer je do izbora ostalo vise nego dovoljno vremena.
wanderer

Post by wanderer »

Vingo wrote:Mozda prebaciti analizu na zaseban topic...
Ne, vec to uciniti sa glorifikacijom necijih likova i djela. Ova tema je otvorena upravo u svrhe koje Prenj navodi.
Vingo

Post by Vingo »

Ma ja nisam sigurna ni da ti znas u koje je svrhe otvorena s obzirom na broj modifikovanja inicijalnog poziva... :P
Osim toga, nedavno si tvrdio da ne glasas i da ne treba glasati (ako sam pomijesala 2 nicka onda te 1000 puta molim za oprost) a sad je drukcije...
Kako da te ozbiljno shvatim?
I da, ako vec zelis ozbiljnu analizu opozicije, daj molim te pocni, pokazi nam metodologiju....zalutat cemo opet.
mostarac

Post by mostarac »

Mislim da je mnogo realnije pitanje:

Koje politicke stranke iz opozicije osim SDP-a imaju REALNE sanse da predju izborni prag?
Po meni:

Liberali sa Lamijom Tanovic
HSS-NHI koalicija
Radom za Boljitak
BOSS (nisam bas siguran da oni nisu pozicija, a ne opozicija, ali eto)

Ostali nemaju sanse.
Da bi SDU koja egzistira samo u Sarajevu usla u parlament mora osvojiti oko 10-12 hiljada glasova, a nisam siguran da toliko daleko mogu dobaciti, pogotovo nakon koaliranja sa SDA prilikom izbora gradskog vijeca sarajeva

BPS - general je harizmaticna licnost, ali sumnjam da i on moze skupiti toliko, mada bi ga volio viditi u parlamentu

SNSD - u Federaciji nema apsolutno nikakve sanse

REPUBLIKANCI - zar oni postoje?

Dakle kao zakljucak imamo sljedece:

5 opozicionih politickih partija koje ce uci u buduci saziv parlamenta i za koje se isplati dati glas, a da taj glas nije bachen glas.
BOSS je blizi vlasti nego opoziciji, Radom za boljitak je privatna stranka za pokrivanje krsenja zakona mesara iz Sirokog Brijega. Kako SDP-u, tako i HSS-NHI koaliciji bi bilo kontraproduktivno ici u zajednicku predizbornu koaliciju, ali na njih se racuna nakon izbora. Dali su nam Nikolu Grabovca i znamo da imaju casne i postene namjere.
Iskreno se nadam da ce SDP ici u predizbornu koalciju sa Liberalima kojima je Lamija Tanovic jedno veliko osvjezenje i nadam se da imaju jos nekoga poput nje.

Glas svim ostalim partijama je glas za trolist sa privjescima koji je danas na vlasti, jer je to samo rasipanje glasova. Ovo je realno stanje stvari u ovom trenutku i ja ne kazem da se ne moze desiti cudo pa da neko i od ovih eliminisanih i unaprijed otpisanih udje u parlament, ali za to se treba desiti bas cudo.
wanderer

Post by wanderer »

Vigo, inicijalni poziv je vise puta modificiran (i opet ce, ago bude srece) uglavnom zbog fontova, boja, pojednoscavanja nejasnih recenica i sl.

Ni jedno ni drugo nisam nikada tvrdio, mada sam za slicno optuzivan. I ovdje imas trazilicu, pa bujrum.

Sto se tice mog doprinosa, mozemo poceti od kriterija koji su na prvoj strani, a gdje svako ozbiljan pocinje. Bujrum i tu dodaj nesto.
Last edited by wanderer on 15/12/2005 12:21, edited 2 times in total.
stella_sa

#75 Re: Glasati za SDP "i pored svega, jer SAMO oni imaju s

Post by stella_sa »

wanderer wrote: "iako SDP ima falinki, ipak treba glasati za njih, jer je sve drugo ili bacanje glasova ili direktna podrska ovima na vlasti".
jashta nego :D
Post Reply