Plate u Sarajevu i standard zivota

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

felichi

Post by felichi »

rashid wrote:
Dajem vise na kvalitetu zivota nego njeka silna bogastva i pare.

Para trebam toliko da nisam gladan!

8-)
respect !

popodnevna kafa
piva uz utakmicu sa rajom
sitna cuga radnim danom
planina vikendom
eventualni cevapi&burek
smijeh do suza sa rajom sa posla (ne sjecam se toga iz radnog iskustva u USA)

vrijede vise od novca,
za sve ostalo tu je MASTERCARD
Last edited by felichi on 08/12/2005 16:41, edited 1 time in total.
davis.ba

Post by davis.ba »

rashid wrote:Na sve napisano ... meni je isto fino ... plata mi je trenutno dobra i sve. Ali kad si u evropi, nedosataje ti uvjek njesta a to njesta sam naso u SA. Korupcija je svukud pa nema veze dze bio.

Dajem vise na kvalitetu zivota nego njeka silna bogastva i pare.

Para trebam toliko da nisam gladan!

Mnogi nisu istog misljenja :) i ocekivam gadne kritike :) al et ... neka bude.

SARAJEVO - here i come!

8-)
O kojoj kvaliteti života govoriš. Ja ne vidim nikakvu kvalitetu ovdje pa me zanima, jesam li to nešto propustio?
rashid

Post by rashid »

davis.ba: ako si iz Sarajeva ti to nemozes razumjet. Ko sto ja primer sad ne razumim kako je kodvas sa troskovima i standardom pa zato pitam al opet moram ja to dozivjet na vlastitoj kozi da dozivim prave osjecaje. Korstnik "felichi" zna ocemu ja pricam :)
hamza1

Post by hamza1 »

Nedaj se Rashide i samo naprijed!!! :-D
Veliki procenat Bosanaca se fura da im je na Zapad.
Moja dva rodjaka su se vratila u BiH. Bili su na zapadu 3 godine.
Samo da ti je vidjeti kako im se prica promjenila. Odjednom lijepa BiH!!!

Prije tri godine su pricali nesto sasvim drugo.

Zapamti, ne boj se nicega nego samo naprijed. Ko radi taj i zaradi!
Jezik ces vrlo brzo usavrsiti, jer su nasi ljudi veoma komunikativni!!

Ja sam se prije 3 godine vratio u BiH. Radim za jednu zapadno evropsku firmu. Ni malo se nisam pokajao!!
davis.ba

Post by davis.ba »

rashid wrote:davis.ba: ako si iz Sarajeva ti to nemozes razumjet. Ko sto ja primer sad ne razumim kako je kodvas sa troskovima i standardom pa zato pitam al opet moram ja to dozivjet na vlastitoj kozi da dozivim prave osjecaje. Korstnik "felichi" zna ocemu ja pricam :)
Pa ne znam, možda ne razumijem, opet sve zavisi šta ko očekuje i kakvog je karaktera i kako razmišlja o nekim stvarima.

Recimo, izdvajati ispijanje kafa po kafićima kao nešto posebno meni je potpuno bezveze. Time samo sebe zavaravamo i pokazujemo koliko smo većinom lijena nacija. Mislim tužno je da je većini omladine to vrhunac dana.
Ali eto opet nekome to više odgovara.

Ipak pod kvalitetom života bi se trebalo nešto drugo podrazumjevati. Prvo životni standard. Bez obzira koliki troškovi bili vani, nije isto zaraditi 800 KM uz troškove 500-600KM ili 2000> KM i troškove 1300-1400KM.

Dalje, sadržaj života, šta ćeš ovdje raditi? Nemoj zaboraviti da apsolutno svi svjetski muzički događaji(turneje) zaobilaze u velikom luku BiH. Svakih 6-7 godina se smiluje neka grupa ili pjevač pa navrati ovdje eto reda radi.

Sportski događaji, odmah možeš prekrižiti. Kulturni događaji, tu i tamo ima ali treba para za sve to.

Društvo kao društvo je ubijeno u pojam. Kad upališ dnevnik nemoj da te iznenadi da prve četiri vijesti budu o štrajkovima jadnih radnika svakakvih firmi koji nisu primili platu 20-30 pa i više mjeseci. A najbolje od svega toga jeste što nikoga ne boli briga za to. Sad ćeš reći pa nije to ništa posebno, svugdje toga ima, pa nije baš tako, kad se iz godine u godinu ista sranja dešavaju ili još gora nećeš tako misliti.Cool ha :lol: Kad smo već kod štrajkova, šta bi sa onim poljoprivrednicima, koji ono dan da su postavili šatore 160>? Tuga.

Sigurnost. Šta je to? Računaj da će ti stvari kao provale stanova, pljačke banaka(ovo je najbolje, svaki mjesec se dese min. 2 pljačke :-) ), presretanje svakavih narkomana zbog mobitela i sl. postati realnost i svakodnevnica. Dalje računaj da ako namjeravaš voziti skuplje auto da nabaviš podosta lavljih kandži i šta ti ja znam kojih multi alarma ili kako se već zovu. Štaš automafija radi. Ali nije problem, ako ti nestane auto vjerovatno će ti se javiti za otkup da pljuneš 2000-3000 KM pa se i to da srediti. Najbolja priča do sad, izašao tip na ulicu, ljudi hodaju, odjednom iz čista mira izvadi utoku i poče šicati. :lol: Iako sam se dosta navikao na ovakve stvari, ova me je pravo nasmijala kad sam čuo. Sreća samo pa niko nije stradao. Ali dobro, pozitivno je da kad ubiješ čovjeka možeš svaki vikend izaći na dopust ili potpuno izbjeći kaznu.

Ako namjeravaš ovdje ostati i odgajati djecu svoju, to će tek biti avanturizam. Pošto oni imaju dosta prilika i pravo zdravo okruženje za odrastanje. :oops:

Nemoj me pogrešno razumjeti, meni je drago što želiš doći ovdje, ali znam na osnovu čega si zaključio da je ovdje dobro. Vjerovatno na osnovu godišnjeg odmora kad si bio ovdje pa ti je bilo pravo lijepo, vjerovatno si i curu našao ili nešto slično, dobro si se proveo, imalo se para za potrošiti itd. Nije to ništa novo, ovako svi iz inostranstva razmišljaju, dođu ljeti pa kažu:"Ah pa baš je ovdje lijepo" i slične gluposti.

Ali problem je što je jedna stvar godišnji odmor, kad je ljeto, kada imaš para, trošiš izlaziš ali nešto potpuno drugo je prava svakodnevnica kroz cijelu godinu, borba sa birokratijom, ljudima, svakodnevnim problemima itd.

Opet kažem, ne može se generalisati, pa reći da svi trebaju ići odavde ili svi se trebaju vratiti. Sve zavisi kako se ko gdje osjeća, kako se ko snađe ili da li se može identificirati sa određenim društvom, gradom, državom.
hamza1 wrote: Ja sam se prije 3 godine vratio u BiH. Radim za jednu zapadno evropsku firmu. Ni malo se nisam pokajao!!
Drago mi je za tebe. Samo još bi bilo bolje kad bi objasnio kako da obični smrtnici isto dobiju takav posao, ili uopšte bilo kakav normalan posao.
water

Post by water »

joj sto vas rasho salta
hamza1

Post by hamza1 »

Bitno je da Rashid ima priliku da se na takav nacin vrati u BiH.

Sta bi on to trebao?? Da kaze, eto ostali ne mogu dobiti tu priliku pa cu se suosjecati sa njima??!!

Samo ti Rashide naprijed!

Nema ove have nigdje na svijetu. Ako imas i malo mogucnosti da radis za kakvu stranu firmu u BiH, kvalitet zivota ce ti biti dobar!!
davis.ba

Post by davis.ba »

Ni u kom slučaju, samo se nadam da će dobiti, koliko je to moguće, kompletniju sliku o onome šta ga čeka.

Ali pitao sam te za posao zbog ove rečenice:"Veliki procenat Bosanaca se fura da im je na Zapad."

Budući da je nezaposlenost ozbiljan problem i da se kao ozbiljna i jedina alternativa pojavljuje odlazak na zapad, ne treba to tretirati kao neki hir ili nešto eto tek tako.
hamza1

Post by hamza1 »

Problem je sto se sve svrsi na prici, eh da mi je na zapad!!

To je vise za BiH gradjane skoro ne moguce. Jedino da se udaju ili ozene za nekog sa stranim papirima. Da li je to onda stvaro dobar izbor u zivotu????

Mislim da velika vecina nasih ljudi nije svjesna sta se desava na zapadu. Misle da se i tu svaki dan ispijaju kafe, da se svaki dan ide na koncerte i da ce upoznati cool raju koja lici na one sa MTV spotova!!

Nece da se okrenu sebi i da kazu eh odoh ja ovdje raditi.

ONAJ KO RADI TAJ I IMA!!!! (ovo se odnosi na obrazovane ljude u koje spada i Rashid)
hamza1

Post by hamza1 »

I jos nesto. Upravu si sto se tice naseg primitivizma!!

Jedva ce docekati da ismijavaju njegov govor ili pisanje. Za vecinu tih primitivaca ce biti jedan dijasporac koji ako dobru trebu pogleda treba degenek da dobije!!

Zato se i ja slazem da Rashid sto prije mora da pocne sa nasom literaturom i nasom historijom da se bavi. Sto se tice historije, mislim na historiju sporta, rocka i ostalih poznatih licnosti.

Vecina mlade raje iz dijaspore pojma nema ko je npr. Mirza Delibasic ili Safet Susic!!! Za nase ljude je to ne shvatljivo!!

Znaci prvo se obrazovati na nacin sta je to COOL na BiH ulicama!! :-D :D
davis.ba

Post by davis.ba »

Pa slažem se, ali ja, kao što rekoh, ne cijenim ni ovdje ispijanje kafe, pa isto tako ni na zapadu to ne očekujem.

Ali postoje dosta drugih stvari koje ljudi koji nisu to doživjeli ne razumiju. Kažeš obrazovani ljudi. Sad bih mogao sto stvari nabrojati vezane za naše obrazovanje, ali neću da otvaram tu diskusiju. Hoću da kažem da ovdje da bi se došlo u poziciju da si obrazovan(dakle diploma) i da možeš to iskoristiti, treba u najmanju ruku imati dosta sreće.

Slažem se, onaj ko radi taj i ima, ali treba doći u tu poziciju. Eto ti se vratio vamo, pretpostavljam da si vani završio školu, i to je odmah potpuno druga stvar.
hamza1

Post by hamza1 »

Nemoj me pogresno shvatiti!!
Veoma je tesko u BiH!! Potrebno je temperament promjeniti.

Ti isti intelektualci bez problema dodju na zapad i recimo ciste tudje kuce i rade najnize poslove. (ne poznaje ih niko)

Tu lezi problem!!

Imam par primjera kada nisam mogao da nadjem radnike da bi nesto odradili i sebi zaradili dzeparac. Ne, oni vise vole da ispijaju tu jednu kafu citav dan!!

Problem je u glavi, na zalost!!

NAJLAKSE JE PROBLEM PREBACITI NA NEKOG DRUGOG!!!
davis.ba

Post by davis.ba »

Pa vjerujem ja tebi jer znam naš narod. Ali ne možeš ti mene ubjediti da sam ja kao pojedinac kriv što nam je cijelo društvo u kur.u. Apsolutno svaki aspekt života. I što nemam prosperitet, što ne mogu da se bavim onim čime bi htio da živim onako kako bi htio i sl. Ako hoćeš možemo otvoriti posebnu temu o kvaliteti života ovdje pa da napišemo šta je pozitivno a šta negativno, pa bi onda možda vidio šta pokušavam reći. A to za kafe o tome sam već dovoljno napisao.
hamza1

Post by hamza1 »

Nigdje nisam rekao da si ti kriv kao pojedinac za situaciju!!
Oprosti ako si me tako shvatio!

Stvar je u tome, da evo, sada odes na zapad, opet neces moci da radis ono sto volis niti ono za sta si obrazovan!!

Da bi dosao do toga morao bi litre krvi prosuti!

Najmanje ti treba 4 godine da recimo zavrsis fakultet. To je ako uzmemo u obzir da poznajes strani jezik na tom nivou!!

Poslije toga moras naci posao koji je ispod tvog nivoa. Onda mora da radis dva puta bolje nego autohtoni narod te drzave, da bi se mogao popeti na ljestvici i dobiti zaista posao koji volis!!!

Izbor je dakle na pojedincu. Da li ce isto toliko godina rada zaloziti u BIH, pa mozda isposlovati dobar zivot ili ce otici na zapad?!

Razlika je izmedju ljudi koji su za vrijeme rata i neposredno poslije rata otisli iz BiH i ljudi koji bi danas da idu!!
davis.ba

Post by davis.ba »

Zavisi od pojedinca do pojedinca u kakvoj je situaciji, kakvo ima školovanje, gdje bi išao i šta mu se više isplati. Znam samo da je bolje biti vani fizički radnik nego ovdje. Ne znam...
hamza1

Post by hamza1 »

To sto se tice fizickih radnika u svakom slucaju!!

Mi pricamo ovdje o Rashidu!! Rashid ima vjerovatno i strani pasos.
Moze se tivra kad god pozeli! Nista ne moze izgubiti!!
davis.ba

Post by davis.ba »

A može, vjeruj mi može. To što će imati dobru platu malo će mu valjati kad se prvi put susretne sa našim problemima. Kad mu prvi put obiju stan ili ukradu auto ili kada dođe u kontakt sa našom policijom ili kada bude vadio kredit pa vidi kamate ili kada bude morao izvaditi neki glupi papir u opštini pa kad mu zatreba sedmicu dana i dosta živaca zato, ili jednostavno kad se skupi svega po malo, mišljenje će se promjeniti. Odlazak u drugu zemlju je veliki potez tako da nije baš tako jednostavno.

Želim mu uglavnom poželiti sreću i da sve prođe onako kako očekuje.
Fair Life

Post by Fair Life »

kekec wrote:Izgleda da se Rashide malo zezas sa nama, ali eto. :-)
(...)
Saldzija ?
halo

Post by halo »

Raside samo naprijed ovo sto si do sada cuo su individualni dozivljaji.Ako nemas posla gdje god da si nije dobro.Ako imas malo lovice i neka kakva takva primanja koja su redovna a i taj neki strani pasos nemoj se dvoumiti ni sekunde dodji probas vidis i mozda i ostanes
najvaznija stvar koju treba da znas prije nego dodjes je da kulturna raja navija za ZELJU a seljaci za Fk Njanjevo :lol: :lol: :lol: :lol:
zeljeni_nadimak

Post by zeljeni_nadimak »

Ma Rasid je jos super. Covjek se raspituje za posao u IT struci. Ne opravdavam nepismenost ali vidjam mnogo gore slucajeve. Nedavno sam dozivjela od momka koji je godinama radio kao prevodilac u BiH, a onda je otisao na skolovanje i inostranstvo, zavrsio neku ekonomiju, pa i magistrirao. Bilo bi logicno u najmanju ruku ocekivati da je pismen, buduci da je radio godinama kao prevodilac, ali ne. Za prvih nekoliko poruka sam mislila da su rezultat brzog tipkanja ali kad sam dobila sms u kojem pise "idem po namjernice" nisam se mogla suzdrzati i rekla sam mu da je nepismen i da bi za njegovo dobro bilo da poradi na tome. Naravno da se uvrijedio, ali to je njegov problem. Zalosno je sto slicne stvari dozivljavam stalno od nasih visokoobrazovanih ljudi.
zeljeni_nadimak

Post by zeljeni_nadimak »

Ma Rasid je jos super. Covjek se raspituje za posao u IT struci. Ne opravdavam nepismenost ali vidjam mnogo gore slucajeve. Nedavno sam dozivjela od momka koji je godinama radio kao prevodilac u BiH, a onda je otisao na skolovanje i inostranstvo, zavrsio neku ekonomiju, pa i magistrirao. Bilo bi logicno u najmanju ruku ocekivati da je pismen, buduci da je radio godinama kao prevodilac, ali ne. Za prvih nekoliko poruka sam mislila da su rezultat brzog tipkanja ali kad sam dobila sms u kojem pise "idem po namjernice" nisam se mogla suzdrzati i rekla sam mu da je nepismen i da bi za njegovo dobro bilo da poradi na tome. Naravno da se uvrijedio, ali to je njegov problem. Zalosno je sto slicne stvari dozivljavam stalno od nasih visokoobrazovanih ljudi.
karanana

Post by karanana »

zeljeni_nadimak wrote:Ma Rasid je jos super. Covjek se raspituje za posao u IT struci. Ne opravdavam nepismenost ali vidjam mnogo gore slucajeve. Nedavno sam dozivjela od momka koji je godinama radio kao prevodilac u BiH, a onda je otisao na skolovanje i inostranstvo, zavrsio neku ekonomiju, pa i magistrirao. Bilo bi logicno u najmanju ruku ocekivati da je pismen, buduci da je radio godinama kao prevodilac, ali ne. Za prvih nekoliko poruka sam mislila da su rezultat brzog tipkanja ali kad sam dobila sms u kojem pise "idem po namjernice" nisam se mogla suzdrzati i rekla sam mu da je nepismen i da bi za njegovo dobro bilo da poradi na tome. Naravno da se uvrijedio, ali to je njegov problem. Zalosno je sto slicne stvari dozivljavam stalno od nasih visokoobrazovanih ljudi.

I jesi lji ga sutnula? Jadni otaj momak.
kirk13

Post by kirk13 »

Čovjek dobro kaže. Nije sve med i mlijeko...
hamza1 wrote:
Stvar je u tome, da evo, sada odes na zapad, opet neces moci da radis ono sto volis niti ono za sta si obrazovan!!

Da bi dosao do toga morao bi litre krvi prosuti!

Najmanje ti treba 4 godine da recimo zavrsis fakultet. To je ako uzmemo u obzir da poznajes strani jezik na tom nivou!!

Poslije toga moras naci posao koji je ispod tvog nivoa. Onda mora da radis dva puta bolje nego autohtoni narod te drzave, da bi se mogao popeti na ljestvici i dobiti zaista posao koji volis!!!

Izbor je dakle na pojedincu. Da li ce isto toliko godina rada zaloziti u BIH, pa mozda isposlovati dobar zivot ili ce otici na zapad?!

Razlika je izmedju ljudi koji su za vrijeme rata i neposredno poslije rata otisli iz BiH i ljudi koji bi danas da idu!!
:roll: :roll: :roll:
rashid

Post by rashid »

Stvarno sam vam dao temu za debatu. Ja jesam stvarno potpuno ozbiljan.
Imam strani pasos, zavrsio faks a mislim jos koju produzti za magisterij. Ako jos bude te volje i puno srece :)

Narode hvala Vam, ja sam se vec odlucio naravno uz vasu pomoc. Vidimo se za jednu godinu dana. Javit cu vam kad oficialno postanem SARAJLIJA :) I naravno javit cu kad mi prvi put opljackaju stan :) nadam se da ce mi bar racunar ostavti.

Pozdrav raja!
Lace

Post by Lace »

samo da ti napomenem...ako nemas nikakve veze s bosnom, tj. nemas drzavljanstvo, firma koja te zaposli morat ce da ti izganja dozvolu za rad i boravak...a to ih moze kostati od 500KM na dalje - zavisi sta se od papira treba prevoditi, ovjeravati i nostrificirati...tako da moras naci firmu koja je voljna da te pare potrosi na tebe godisnje (mimo plate)
Post Reply