rashid wrote:davis.ba: ako si iz Sarajeva ti to nemozes razumjet. Ko sto ja primer sad ne razumim kako je kodvas sa troskovima i standardom pa zato pitam al opet moram ja to dozivjet na vlastitoj kozi da dozivim prave osjecaje. Korstnik "felichi" zna ocemu ja pricam

Pa ne znam, možda ne razumijem, opet sve zavisi šta ko očekuje i kakvog je karaktera i kako razmišlja o nekim stvarima.
Recimo, izdvajati ispijanje kafa po kafićima kao nešto posebno meni je potpuno bezveze. Time samo sebe zavaravamo i pokazujemo koliko smo većinom lijena nacija. Mislim tužno je da je većini omladine to vrhunac dana.
Ali eto opet nekome to više odgovara.
Ipak pod kvalitetom života bi se trebalo nešto drugo podrazumjevati. Prvo životni standard. Bez obzira koliki troškovi bili vani, nije isto zaraditi 800 KM uz troškove 500-600KM ili 2000> KM i troškove 1300-1400KM.
Dalje, sadržaj života, šta ćeš ovdje raditi? Nemoj zaboraviti da apsolutno svi svjetski muzički događaji(turneje) zaobilaze u velikom luku BiH. Svakih 6-7 godina se smiluje neka grupa ili pjevač pa navrati ovdje eto reda radi.
Sportski događaji, odmah možeš prekrižiti. Kulturni događaji, tu i tamo ima ali treba para za sve to.
Društvo kao društvo je ubijeno u pojam. Kad upališ dnevnik nemoj da te iznenadi da prve četiri vijesti budu o štrajkovima jadnih radnika svakakvih firmi koji nisu primili platu 20-30 pa i više mjeseci. A najbolje od svega toga jeste što nikoga ne boli briga za to. Sad ćeš reći pa nije to ništa posebno, svugdje toga ima, pa nije baš tako, kad se iz godine u godinu ista sranja dešavaju ili još gora nećeš tako misliti.Cool ha

Kad smo već kod štrajkova, šta bi sa onim poljoprivrednicima, koji ono dan da su postavili šatore 160>? Tuga.
Sigurnost. Šta je to? Računaj da će ti stvari kao provale stanova, pljačke banaka(ovo je najbolje, svaki mjesec se dese min. 2 pljačke

), presretanje svakavih narkomana zbog mobitela i sl. postati realnost i svakodnevnica. Dalje računaj da ako namjeravaš voziti skuplje auto da nabaviš podosta lavljih kandži i šta ti ja znam kojih multi alarma ili kako se već zovu. Štaš automafija radi. Ali nije problem, ako ti nestane auto vjerovatno će ti se javiti za otkup da pljuneš 2000-3000 KM pa se i to da srediti. Najbolja priča do sad, izašao tip na ulicu, ljudi hodaju, odjednom iz čista mira izvadi utoku i poče šicati.

Iako sam se dosta navikao na ovakve stvari, ova me je pravo nasmijala kad sam čuo. Sreća samo pa niko nije stradao. Ali dobro, pozitivno je da kad ubiješ čovjeka možeš svaki vikend izaći na dopust ili potpuno izbjeći kaznu.
Ako namjeravaš ovdje ostati i odgajati djecu svoju, to će tek biti avanturizam. Pošto oni imaju dosta prilika i pravo zdravo okruženje za odrastanje.
Nemoj me pogrešno razumjeti, meni je drago što želiš doći ovdje, ali znam na osnovu čega si zaključio da je ovdje dobro. Vjerovatno na osnovu godišnjeg odmora kad si bio ovdje pa ti je bilo pravo lijepo, vjerovatno si i curu našao ili nešto slično, dobro si se proveo, imalo se para za potrošiti itd. Nije to ništa novo, ovako svi iz inostranstva razmišljaju, dođu ljeti pa kažu:"Ah pa baš je ovdje lijepo" i slične gluposti.
Ali problem je što je jedna stvar godišnji odmor, kad je ljeto, kada imaš para, trošiš izlaziš ali nešto potpuno drugo je prava svakodnevnica kroz cijelu godinu, borba sa birokratijom, ljudima, svakodnevnim problemima itd.
Opet kažem, ne može se generalisati, pa reći da svi trebaju ići odavde ili svi se trebaju vratiti. Sve zavisi kako se ko gdje osjeća, kako se ko snađe ili da li se može identificirati sa određenim društvom, gradom, državom.
hamza1 wrote:
Ja sam se prije 3 godine vratio u BiH. Radim za jednu zapadno evropsku firmu. Ni malo se nisam pokajao!!
Drago mi je za tebe. Samo još bi bilo bolje kad bi objasnio kako da obični smrtnici isto dobiju takav posao, ili uopšte bilo kakav normalan posao.