U vezi SELAM-a?hvala

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Kwaheri

Post by Kwaheri »

Fair Life wrote:
zena wrote:
Fair Life wrote:Kruha, kruha gospodaru... ne vidjesmo davno kruha.
Fair...ako treba saljemo pakete... :D
Nema potreba zena... ipak ti hvala.

Vjezbam se govna jesti, mozda mi se dopadne. Iskreno... do skora sam na tanjuru imao iskljucivo... hranu.

pazi samo da ne bude... ko kad je Nasirudin hodza ucio magarca da ne jede... :D
Fair Life

Post by Fair Life »

zena wrote:pazi samo da ne bude... ko kad je Nasirudin hodza ucio magarca da ne jede... :D
"Price o Nasrudin hodzi" je bila jedna od prvih knjiga koje sam dobio na poklon. Cuvao sam je do ovoga rata. Nasrudin je za mene u djetinjstvu mome, ali i dugo vremena poslije, bio hodza 'uzoriti'. Kardinal mu nije bio ni do koljena. Iskreno... nisam ni znao da oni postoje.

Danas nesto od toga pogledam na DVD-u.

Koja razlika... Price iz knjige o Nasrudinu u mome djetinjstvu su mi izgledale stvarnije nego danas zaigrana slika na TV ekranu.

Ili je do medija ili do mene? Haj' znaj... Stari se, jah.
Vodenjak

Post by Vodenjak »

Objektivno, i merhaba i selam, iako su strani pozdravi ipak su se udomacili na nasim prostorima i slobodno se moze reci da su postale nase rijeci.
Medjutim, kao pozdravi, koristeni su iskljucivo medju muslimanima.

Stoga, svaki pokusaj da se preko medija isti pozdravi upucuju cjelokupnom gledateljstvu (od strane oficijelnih ljudi) - jeste provokacija.
Smisljena ili ne, ali ipak provokacija!
Lace

Post by Lace »

Šandor wrote:
ero_sa_onog_svijeta wrote:znači objektivno govoreći; BOK, SELAM, CIAO,...... sve su to pozdravi na različitim jezicima.
A Bošnjak je prezime zastupljeno kod Srba, Hrvata i Bošnjaka. :D:D:D
nije kod bosnjaka...uglavnom kod hrvata a opet imas muslimana iliti kako vole ljudi reci bosnjaka....koji se prezivaju hrvat :D
Šandor

Post by Šandor »

Lace wrote:nije kod bosnjaka...uglavnom kod hrvata a opet imas muslimana iliti kako vole ljudi reci bosnjaka....koji se prezivaju hrvat :D
Prezime Bošnjak zastupljeno je u sva tri naroda u velikom broju. U skoro svim dijelovima BiH.

A tačno je to za prezime Hrvat.
Lace

Post by Lace »

Šandor wrote:
Lace wrote:nije kod bosnjaka...uglavnom kod hrvata a opet imas muslimana iliti kako vole ljudi reci bosnjaka....koji se prezivaju hrvat :D
Prezime Bošnjak zastupljeno je u sva tri naroda u velikom broju. U skoro svim dijelovima BiH.

A tačno je to za prezime Hrvat.
ja sam srela samo katolike...koji se prezivaju bosnjak...od toga jedno je iz sarajeva i jedno iz zagreba :D
Šandor

Post by Šandor »

Lace wrote:ja sam srela samo katolike...koji se prezivaju bosnjak...od toga jedno je iz sarajeva i jedno iz zagreba :D
Ima ih širom BiH. Svih nacija. Možda najviše kod Hrvata ali ima kod svih. Jako mnogo. I mnogi od njih imaju probleme zbog prezimena. :cry: :D:D:D
Prije svega Hrvati iz Zapadne Hercegovine i Srbi iz RS. :D:D:D
Lace

Post by Lace »

jadni oni...hajka na bosnjake...najebu svi kako god okrenes :D
vratnik

Post by vratnik »

mIRCerka wrote:djavla neces...da neces, procitao bi stotinjak tema posvecenih istom pitanju...
vidi link
http://www.sarajevo-x.com/forum/search.php
ukucas kljucnu rijec i opalis enter i onda citas...i shvatis...
vezano za emisiju, mislim da je u pitanju Bracika iz Vrbanjuse...moras shvatiti jednu stvar, ljudi sa vratnika, vrbanjuse, bistrika i ostalih brdskoplaninskih dijelova Sarajeva (brdjani starog grada) vijekovima koriste SELAM i MERHABA kao pozdrav...to je jednostavno obiljezje Starog Grada i nije novokomponovana furka..
uh, vidi mene, crvena do kosti, a branim selam...
meteoroloske prilike su neprilicne :D
PS nadam se da ti je sad malo jasnije...
Jos jedan slican ispad i dizemo zid na Marin Dvoru. Bice ako treba Berlin: Sarajevo s okolinom. A vi crknite u smogu!
PS: A tema: evo ovako: da ja na Selam neke nane odgovorim sa: i tebi mir i bozji blagoslov starice, ona bi me blijedo pogledala kao kad bih recimo u Zapresicu casnu sestru pozdravio sa dobar dan.
dugi

Post by dugi »

OvaRupaNemaDnaaaaaaaaa... wrote:
zzzzz wrote:
ero_sa_onog_svijeta wrote: Bok nema nikakve veze sa vjerskim pozdravom. to je pozdrav koji se koristi u hrvatskom jeziku.Nema veze sa vjerom. Nešto kao ciao-ćao, koja je talijanska riječ.
Zar BOK nije neka izvedenica od Bog sa tobom (???), inace koristi se samo u jednom dijelu Hrvatske a nedavno je uvezen i na nase prostore.
Koliko je meni poznato, bok dolazi od izraza "bog i Hrvati".
Onda bi skracenica Bog i Hrvati bila "BiH" :D
Sox

Post by Sox »

Ero stari moj... Dobro si progooglo, nije selam striktno vjerski (tj islamski) pozdrav. EVo bas dok ovo citam naleti jaranica i ozdravi me sa 'selam', a ona ortodoxni ateista (jebo mircerku kaka je ova:)), inace to je sasvim normalno rec medju omladinom ovdje u turskoj... nesto kao BOK u hrvatskoj... Hehe, a zanimljivo za ovo bok je da to na turskom znaci govno :lol: .....bas govno stari moj :P
Medjutim, na tv nikad neces cuti voditelja vijesti da pozdravi sa selam...vec rekne nesto sto se prevede kao 'dobar dan/vece'. Isti slucaj je i sa merhaba...
A kako neko pomenu naredbu u islamu oko selama, sjetih se i ovog. Bas sam preksinoc procito u Kur'anu kako se kaze muslimanima da kada otpozdravljaju to ucine sa istim ili ljepsim pozdravom.... doduse jarane ja nikad ne bih odgovorio ISTO na hvaljen isus i marija (doduse ne znam ni kako se odgovori :-? ) al ne bih ni konflikt stvarao....reknes 'odzdravljam' i mahanje...
Dobro kazu da nema smisla da sa tv-a budemo pozdravljeni sa Pomoz Bog, ali takodje ni sa Selam alejkum. 'Dobar dan' je sasvim uredu, pozdrav na nasem jeziku i yebem ja onog kome smeta. Al takodje ima da se prica ko sto smo navikli, mi bosanci.

I * svu mu familiju ja ko mi rekne BOK, frend, decki, tjedan....pa tek ono nabrajanje mjeseci koje fakat ne kontam....rekne mi veljaca pa ja ne znam ni u kojem je godisnjem dobu....nikad to nisam mogo naucit... I NECU!
I onda kazu da da obracamo vise paznje na okvir nego na srz....pa kako neces kad para usi ko stiroporom po staklu kad drk*s....
Svega mi, svezacu jedan dan 10 kg dinamita i zaletit se u studio tvbih pa da vidimo kako ce pricat 8-)
muha_sa

Post by muha_sa »

Omladino,zabrinjavate me,otkud toliko osipa na nečiji pozdrav???Nek se pozdravlja kako god ko želi i nek se krsti kako god i koliko želi a ako to nekom smeta nek ne otpozdravlja i gotova stvar.Gost u nekoj emisiji nazvao selam,pa šta,nije opsovo nikom mater a ako nekom pozdrav,ma kakav i ma čiji smeta onda taj kome smeta nek porazgovara malkice sam sa sobom.
Sox

Post by Sox »

E moj tito...sto umrije....ebo li te otac tvoj!
Da si ti ziv nista se mi ovo ne bi morali zajebavat...
digger

Post by digger »

Mozes reci selam ili shalom... sve isto. I ako ne bih ovo drugo preporucio kada ulazis u dzamiju. :)

Ali mi nije jasno ono nase: "Poselami kod kuce." Za njih selam valjda znaci pozdrav a ne mir.

Sto se tice "bok" Fair je dao tumacenje. "Bok" nema vezu sa bogom. Hvala bogu.
ero_sa_onog_svijeta

Post by ero_sa_onog_svijeta »

muha_sa wrote:Omladino,zabrinjavate me,otkud toliko osipa na nečiji pozdrav???Nek se pozdravlja kako god ko želi i nek se krsti kako god i koliko želi a ako to nekom smeta nek ne otpozdravlja i gotova stvar.Gost u nekoj emisiji nazvao selam,pa šta,nije opsovo nikom mater a ako nekom pozdrav,ma kakav i ma čiji smeta onda taj kome smeta nek porazgovara malkice sam sa sobom.
Nitko se ne osipa na nečiji pozdrav. Uopće nema svađe na ovoj temi.
Ja sam, iskreno, samo želio saznati šta je zapravo SELAM, a možda sam pogriješio što prvo nisam vidio Klajićev riječnik, i vidio da je to zapravo obična riječ na turskom jeziku koja znači POZDRAV, DOBRO DOŠAO PRIJATELJU!

i PRIZNAH SVOJU GREŠKU.....
Sox

Post by Sox »

Klajic je papak....stipu njega....
Selam je arapska rijec 8-)
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

vratnik wrote:
mIRCerka wrote:djavla neces...da neces, procitao bi stotinjak tema posvecenih istom pitanju...
vidi link
http://www.sarajevo-x.com/forum/search.php
ukucas kljucnu rijec i opalis enter i onda citas...i shvatis...
vezano za emisiju, mislim da je u pitanju Bracika iz Vrbanjuse...moras shvatiti jednu stvar, ljudi sa vratnika, vrbanjuse, bistrika i ostalih brdskoplaninskih dijelova Sarajeva (brdjani starog grada) vijekovima koriste SELAM i MERHABA kao pozdrav...to je jednostavno obiljezje Starog Grada i nije novokomponovana furka..
uh, vidi mene, crvena do kosti, a branim selam...
meteoroloske prilike su neprilicne :D
PS nadam se da ti je sad malo jasnije...
Jos jedan slican ispad i dizemo zid na Marin Dvoru. Bice ako treba Berlin: Sarajevo s okolinom. A vi crknite u smogu!
PS: A tema: evo ovako: da ja na Selam neke nane odgovorim sa: i tebi mir i bozji blagoslov starice, ona bi me blijedo pogledala kao kad bih recimo u Zapresicu casnu sestru pozdravio sa dobar dan.
suti i pisi pjesme :D:D:D
'manet :D

PS Manje mi smeta i bok i selam i pomaze bog od NJIHA , ODAVLEN i ostalih sve cescih ispada...
:D:D:D:D:D

--------------------------
ti si ubica decijeg lica
i svaku bi sahranio
necu da lazem
hocu da kazem
nisi me cak ni ranio :D:D:D:D
furlan

Post by furlan »

Sox
Do tebe je, ali sjecanj,veljaca...itd su ipak rijeci koje imaju nas korijen i trebale bi da nam budu mnogo blize nego sto danas jesu.Pogotovo sto su za moj pojam mnogo slikovitije i ljepse od uvedenih januar,februar....Mogu da te nauce ponesto o prirodi i obicajima ovih prostora.Da budem iskren i ja se pomucim da ih prevedem i skontam koji su ali su ipak mnogo ljepsi.
Bok mi para usi jer dolazi od velicanja nacije i boga.
A ako me neko pozdravi sa "Mir i dobro" gdje ces ljepseg pozdrava ali eto odumro je.
Sox

Post by Sox »

Hvala na konstataciji furlan druze... al znas kako je kad se covjek navikne na nesto. Da li ljepse zvuci ozujak (ime mjesece cije znacenje eto nikako ne merem potrefiti, mogo si mi odgonetnuti usput) ili februar....iliti koji vec mjesec doce paralelan njemu, je manje-vise stvar licnog ukusa. A ti znas a i ja znam a i svi mi znamo da se tako nesto u zadnjih par generacij nije koristilo u bih. Za ranije stvarno ne znam, nisam informisan...
I ako 'kolovoz' lijepo zvuci, nek lijepo zvuci njima, a meni moj 'juni' sasvim odgovara. I sto da pravimo komplikacije i izazivamo frustracije velike vecine gradjana kad je 'juni' bio sasvim uredu....bio i bice! A ovi novokomponovani kurajberi sto su se sad nadigli pa prave problem od svega u Bogu pa i od ovakvih nonsensa, neka neka malo....dobice oni svoje po usima....samo valja cekati.
furlan

Post by furlan »

Sox
Kada sve ozuja ili ti propupa je ozujak.Da se nije koristilo kod nas nije, tu se apsolutno slazem,ali nismo ni kompjuter ili racunar koristili pa ga danas koristimo.Svako vrijeme nosi svoje.Evo pogledaj kompjuter strana rijec a na racunaru sve radim ali najmanje racunam.Sta da koristim?
rei

Post by rei »

Sox wrote:Hvala na konstataciji furlan druze... al znas kako je kad se covjek navikne na nesto. Da li ljepse zvuci ozujak (ime mjesece cije znacenje eto nikako ne merem potrefiti, mogo si mi odgonetnuti usput) ili februar....iliti koji vec mjesec doce paralelan njemu, je manje-vise stvar licnog ukusa. A ti znas a i ja znam a i svi mi znamo da se tako nesto u zadnjih par generacij nije koristilo u bih. Za ranije stvarno ne znam, nisam informisan...
I ako 'kolovoz' lijepo zvuci, nek lijepo zvuci njima, a meni moj 'juni' sasvim odgovara. I sto da pravimo komplikacije i izazivamo frustracije velike vecine gradjana kad je 'juni' bio sasvim uredu....bio i bice! A ovi novokomponovani kurajberi sto su se sad nadigli pa prave problem od svega u Bogu pa i od ovakvih nonsensa, neka neka malo....dobice oni svoje po usima....samo valja cekati.

u pravu si ovo za mjesece, pobogu brate ako vec tako pricaju na FTV
zasto jednostavno ne kazu "kolovoz" i na BOSANSKOM jeziku pa
da svi razumijemo :?
Murisno1

Post by Murisno1 »

pa selam znaci mir
merhaba zdravo
pomoz Bog
pomaže Bog

i sve je to uredu... musliman sam i kad mi neko kaze pomoz Bog ja kazem ako Bog da i svima super :D
ali HVALJEN ISUS je isto ko kad bi ja reko HVALJEN MUHAMED tako da je to nesto drugo ...eh meni ne smeta hvaljen ISUS jer je i meni kao muslimanu hvaljen ali njemu bi smetalu hvaljen MUHAMED jer njemu on nije hvaljen :D
beharrr

Post by beharrr »

Za neupucene, "Selam alejk" kad prevedes znaci "Mir stobom".
Poznajem dosta Arapskih Krscana( radimo zajedno) koji se pozdravljaju sa Selamu alejk.

Pa sad, uzmite kako vam odgovara. :-)
Sike_

Post by Sike_ »

Selamcic? :-?
Post Reply