Ivo Andrić-sukrivac za zločine počinjene u bih

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

BECHO

Post by BECHO »

Hiljade stranica inspirisanih historijom Bosne, sa stotinama crnih i bijelih (a najcesce ni crnih ni bijelih) likova ispisao je Andric praveci svoju umjetnost, ali aktivist se ne zeli time baviti, jer on nema vremena za analizu, on mora hitro zakljucivati i osudjivati da "Andric mrzi muslimane"! Takvih nazalost imamo i ovdje na forumu. Evo ja sam musliman i Bosnjo pa ne vidim ni u jednom njegovom djelu ponizavanje muslimana ili Bosnjaka kao naroda. Pa knjizevnost demitologizira sve (ko se imalo razumije u knjizevnost) i jeste tu da nam prikaze ljudsku dramu jednog heroja, da nam pokaze kako su i pozitivni historijski likovi tek ljudi od krvi i mesa kao i svi drugi, koji ponekad, eto, mogu izgubiti glavu i zbog jedne obicne rospije, kako je to Andric prikazao opisujuci Aliju Djerzeleza. No, gdje bi nas ovakva logika odvela, imamo li na umu da moderna umjetnost ne priznaje vjerske, nacionalne, pa ni sakralne autoritete (Rushdi, Scorcese i sl.). Zar ne bi, uostalom, vodjeni istom tom logikom, i Hrvati mogli vrisnuti da ih Andric demitologizira kroz ustasu Jukica u pripovijetci "Bife Titanik", a i Srbi, jer je glavna junakinja jednog njegovog romana Srpkinja Rajka Radakovic, stara usidjelica i skrtica? :?

Bosnjaci, probudite se! ;)
Last edited by BECHO on 01/12/2005 12:23, edited 1 time in total.
jacasa

Post by jacasa »

svi oni koji misle da se Andric moze optuziti za zlocine pocinjene u Bosni, zapravo i nisu citali Andrica. I to ne samo Andrica, nego nisu citali nikakve kjige. Jer da jesu, mogli bi razlikovati fikciju od ne fikcije. To samo dovoljno govori o njima i o njihovom obrazovanju. Ma dovoljno je to sto sami sebe zovu intelektualcima.
FortunaBela

Post by FortunaBela »

U sumrak

U sumrak pevaju devojke. Njini su glasovi meki i dahnu svežinom cveća i ljubavi. Njina je pesma blaga, kao kad behar opada. Ona ima nešto od mojih ljubavi: davno, toplo i lepo. Ona podseća na sarajske sumrake, kad jablanovi sjaju u crvenu zlatu, kao vitke ponosne žene.

Kao rumene latice zasipaju me glasovi. Pevaju devojke. Pevaju lepo. To liči na pozdrav od starih prijatelja, na spomen onoga što proživih u ljubavi i zanosu. One pevaju, u suton, kao sreća moja da mi rupcem maše.

Ali srce je moje tamno jezero, koga ništa ne diže i u kom se niko ne ogleda.
Čitajte....ne bi li skontali nešto......
horns&drums
Location: Quaff a cup to the dead already and hooray for the next to die

#54 Re: Ivo Andrić-sukrivac za zločine počinjene u bih

Post by horns&drums »

fastclicsz wrote:na određenim stranicama možete naći tekstove o tome da bi Andrić da je živ trebao suodgovarati za ratne zločine u bih zbog svog takozvanog antagonizma prema bosanskim muslimanima (Travnička kronika) kako tvrde određeni bošnjački intelektualci (možda i nisu toliko inteligentni).....
ja osobno mislim da su to "bullshit"
ali me zanima mišljenje raznolikog naroda ove naše ...... zemlje
Ja mislim da je Andric dobro rekao da u Bosni ne treba imati nista od imovine do dva kofera. Bas zbog ovakvih idiotskih pitanja postavljenih od papaka koji misle da sve znaju a koji su nas i doveli do kolapsa Drzave.

Pitam se samo, da Selimovic nije Mesa nego Slobodan, bi l' isto i za njega napisali tj. izjavljivali.

Da se ne razumijemo pogresno, kad sam napisao idioti nisam mislio na pokretaca teme nego na te idiote koji su te ponukali da nama postavis pitanje
kub lajkan

Post by kub lajkan »

Pa zasto se patiti i probati skontati sta je pisac htio da kaze kad je puno lakse reci da qrcu ne valja nista sto je napis'o...
Murat Sabanovic

Post by Murat Sabanovic »

jel ko od vas procito "na drini cuprija"
FortunaBela

Post by FortunaBela »

kub lajkan wrote:Pa zasto se patiti i probati skontati sta je pisac htio da kaze kad je puno lakse reci da qrcu ne valja nista sto je napis'o...
I šta da ti čovjek kaže?
Da ova tvoja izjava nije žalosna, crkla bih od smijeha....
horns&drums
Location: Quaff a cup to the dead already and hooray for the next to die

Post by horns&drums »

Murat Sabanovic wrote:jel ko od vas procito "na drini cuprija"
Ja igrao igricu na kompjuteru, pika li se to? :D:D:D
Stari

Post by Stari »

Huh...za pismenu zadacu u trecem razredu cinimise sam pisao o liku Alihodze ...jest bilo je podavno ne sjecam se sta sam napisao ...no sjecam se dobio sam trojku i bio presretan.
gemma

Post by gemma »

kub lajkan (citat):
Pa zasto se patiti i probati skontati sta je pisac htio da kaze kad je puno lakse reci da qrcu ne valja nista sto je napis'o...

I šta da ti čovjek kaže?
Da ova tvoja izjava nije žalosna, crkla bih od smijeha....

Ovdje bi lagano mogao doci i Mesa (Tvrdjava), opaska na smijeh do suza:....bojim se...jednom kad se prestanem smijati ostace mi samo suze....("improvizirani" citat)...
gemma

Post by gemma »

+ lose selekcioniran citat

Oprostite ;-)
_galaksija

Post by _galaksija »

gemma wrote:+ lose selekcioniran citat

Oprostite ;-)
Oprosteno :D
Vodenjak

Post by Vodenjak »

Stari wrote:Huh...za pismenu zadacu u trecem razredu cinimise sam pisao o liku Alihodze ...jest bilo je podavno ne sjecam se sta sam napisao ...no sjecam se dobio sam trojku i bio presretan.
A ja imao Alihodzu kao glavnu temu na izbornoj, kao maturant!
I... dobio sam bolju ocjenu od tebe! :P :D

:)
Stari

Post by Stari »

I... dobio sam bolju ocjenu od tebe!
Jesil ti to iso u Sanjansku gimnaziju? Ma jah vasi profesori su vazda krali fazone od Banjaluckih i novljanskih ...a ponekad i dubicanskih.. :D zato su nerijetko i kriterijumi blazi.
Šandor

Post by Šandor »

Vodenjak wrote:Šandor, o cemu ti? :zzzz:
Spetljao si se toliko da nema sanse da ti odgovorim...
Hajd´ ponovo! :D
Al´ polako i po redu! :-)
Sad vidim da sam pogriješio. Nisam trebao odgovarati.
furlan

Post by furlan »

"Niko ne zna sta znaci roditi se i zivjeti na ivici izmedju dva
svijeta, poznavati i razumijevati i jedan i drugi, a ne moci uciniti
nista da se oni objasne medju sobom i zblize, voljeti i mrziti i jedan
i drugi, kolebati se i povoditi cijelog vijeka, biti kod dva zavicaja
bez ijednoga, biti svuda kod kuce i ostati zauvijek stranac; ukratko:
zivjeti razapet, ali kao zrtva i mucitelj u isto vrijeme"

Na zalost .
neocekivana_sila

Post by neocekivana_sila »

King Kikapu wrote: pri tome se uzimaju samo dijelovi njegovog opusa. ne cak citavi romani, vec njihovi dijelovi, jer oni koji ih zlopupotrebljavaju dobro znaju da cjelokupno andricevo djelo (koje kao i svako drugo ima jacih ili slabijih mjesta) zapravo ne poziva na mrznju, vec je raskrinkava.
Da. Andrić je ulazio u tajnu srpskog narodnog predanja, pretresao značenja mitova, epska zavještanja i prenosio u književnost vrijednosti tradicionalne kulture i morala.

"Znatan broj nesporazuma, sukoba i nezgoda u duhovnom životu jednog naroda dolazi otud što mnogi nepozvani i nesposobni ljudi osecaju potrebu da brinu narodnu brigu, da ”strepe“ za buducnost naroda, da ga brane od opasnosti koje samo oni vide."

"“Čuvajte se ugroženih ljudi i ljudi koji misle da su ugroženi. Oni osećaju potrebu da se štite i brane, i zbog toga često i neočekivano i podmuklo napadaju.
Oni uvek idu više u pravcu nipodaštavanja protivnika nego u pravcu sopstvenog usavršavanja. Oni se više trude da umanje ugled protivnika nego da podignu svoju sopstvenu vrednost"

"Kad god sam i gde sam naišao na ljude koji su pokazivali suviše razvijenu brigu za nacionalni ponos i opšti interes ili preteranu osetljivost za licnu cast i dostojanstvo, uvek sam, gotovo po pravilu, nailazio i na ogranicen um, nerazvijene sposobnosti, tvrdo srce i grubu kratkovidu sebicnost"

"Od straha su ljudi zli i surovi i podli, od straha su darezljivi, cak i dobri. Sve se nizi visega boji. A onaj koji nema nikog da se boji taj preza pred strahom kog mu radja njegova bolesna masta, jer strah je kao zaraza koja ispunjava sve mozgove."

Znakovi pored puta, Andrić
Vodenjak

Post by Vodenjak »

Stari wrote:
I... dobio sam bolju ocjenu od tebe!
Jesil ti to iso u Sanjansku gimnaziju? Ma jah vasi profesori su vazda krali fazone od Banjaluckih i novljanskih ...a ponekad i dubicanskih.. :D zato su nerijetko i kriterijumi blazi.
Ehhh...
Hajd sto navede banjalucke...
Ali novljanske i dubicke...?? :shock:
:-) :-)

I nije "Sanjansku gimnaziju" nego sansku gimnaziju! :P :P :D
simster

#69 Re: Ivo Andrić-sukrivac za zločine počinjene u bih

Post by simster »

fastclicsz wrote:na određenim stranicama možete naći tekstove o tome da bi Andrić da je živ trebao suodgovarati za ratne zločine u bih zbog svog takozvanog antagonizma prema bosanskim muslimanima (Travnička kronika) kako tvrde određeni bošnjački intelektualci (možda i nisu toliko inteligentni).....
ja osobno mislim da su to "bullshit"
ali me zanima mišljenje raznolikog naroda ove naše ...... zemlje
radi se o temeljnom sukobu civilizacija. zapadni svijet andricu je urucio nobelovu nagradu za knjizevnost ali ovi bi ga, da je ziv, smaknuli zbog tih istih knjiga.

slicna situacija je i sa salmanom rusdijem. dok citav civilizovani svijet uvazava njegov umjetnicki talenat on se mora kriti od muslimana.

islam se kosi vrijednostima zapadne civilizacije i nije kompetibilan sa istom.
danas

Post by danas »

neocekivana_sila wrote:
"“Čuvajte se ugroženih ljudi i ljudi koji misle da su ugroženi. Oni osećaju potrebu da se štite i brane, i zbog toga često i neočekivano i podmuklo napadaju.
Oni uvek idu više u pravcu nipodaštavanja protivnika nego u pravcu sopstvenog usavršavanja. Oni se više trude da umanje ugled protivnika nego da podignu svoju sopstvenu vrednost"

"Kad god sam i gde sam naišao na ljude koji su pokazivali suviše razvijenu brigu za nacionalni ponos i opšti interes ili preteranu osetljivost za licnu cast i dostojanstvo, uvek sam, gotovo po pravilu, nailazio i na ogranicen um, nerazvijene sposobnosti, tvrdo srce i grubu kratkovidu sebicnost"

da odebljam, i ponovim...
OvaRupaNemaDnaaaaaaaaa...

Post by OvaRupaNemaDnaaaaaaaaa... »

danas wrote:
neocekivana_sila wrote:

da odebljam, i ponovim...
Zvuci kao da je neko opisao danasnje prilike, a pisano je prije sezdesetak godina!!!

Uz ovo sam jos da ponovim:
furlan wrote:"Niko ne zna sta znaci roditi se i zivjeti na ivici izmedju dva
svijeta, poznavati i razumijevati i jedan i drugi, a ne moci uciniti
nista da se oni objasne medju sobom i zblize, voljeti i mrziti i jedan
i drugi, kolebati se i povoditi cijelog vijeka, biti kod dva zavicaja
bez ijednoga, biti svuda kod kuce i ostati zauvijek stranac; ukratko:
zivjeti razapet, ali kao zrtva i mucitelj u isto vrijeme"
Svi oni koji su na ovome forumu bili optuzeni da izjednacavaju agesora i zrvu, razumiju o cemu je rijec!!!
King Kikapu

#72 Re: Ivo Andrić-sukrivac za zločine počinjene u bih

Post by King Kikapu »

radi se o temeljnom sukobu civilizacija. zapadni svijet andricu je urucio nobelovu nagradu za knjizevnost ali ovi bi ga, da je ziv, smaknuli zbog tih istih knjiga.

slicna situacija je i sa salmanom rusdijem. dok citav civilizovani svijet uvazava njegov umjetnicki talenat on se mora kriti od muslimana.

islam se kosi vrijednostima zapadne civilizacije i nije kompetibilan sa istom.
sukob civilizacija je evropska kolonijalna izmisljotina, a civilizacijski antagonizmi stereotipi plasirani kao izgovor za kolonijalizam. da si procitao knjige 'orjentalizam' i 'kultura i imperijalizam' edwarda saida, krscanina rodjenog u jerusalimu, profesora na columbia univerzitetu, omiljenog kod muslimana, a jako popularnog na zapadu znao bi kako i zasto. naravno cisto sumnjam da si ista procitao, a ponajmanje andrica ili rusdija. da jesi mozda bi znao da se salman rusdi ne krije od muslimana, vec samo od radikalnih sita. ti naravno generalizujes pa tako ispada da ja kao musliman sa ajatolahom homeinijem koji je izdao fetvu kojom rusdiju ucjenjuje glavu imam apsolutno sve zajednicko. a nemam nista. mozda bi znao i da ne mozes porediti religiju i civilizaciju, vec samo dvije religije, npr. islam i krscanstvo na kojem uz anticku kulturu pociva zapadna civilizacija. onda bi znao i to da one imaju identicno kulturno ishodiste u hamitsko-semitskoj civilizaciji i kulturi u kojoj pocivaju sve tri bliskoistocne jednobozacke religije. da, znao bi i to da se one razlikuju u obredu ali imaju isti moralni standard i daleko od toga da nisu kompatibilne. ali ti ne citas.

ti si vjerovatno nesto o andricu cuo, a o rusdiju nacuo, pa sad to pricas kao da je 'istinitije od svake istine', sto bi reko andric licno.

ajd sad idi i pusti da pricaju one koji nesto znaju i ne valjaju gluposti.
zzzzz

Post by zzzzz »

@sandore svaka cast za odgovor na Vodenjakov post u vezi sa okupacijom Bosne. Bas sam mislio otvoriti temu na razlicito gledanje tri naroda na tri razlicita okupatora BiH.

Ja licno smatram Turke okupatorima ali za razliku od mnogih drugih ne pravim razliku izmedju okupatora.

Hajmo reci da je istina ovo sto mnogi prigovaraju Bosnjacima da pozitivno gledaju na tursku okupaciju.

Hrvati su rasirenih ruku docekali Austro-Ugarsku, koja je takodje okupirala Bosnu (Fair Life, tvoji postovi o Banu Jelacicu nemaju ama bas nikakve veze sa bosanskim Hrvatima o kojima je @sandor govorio) pjevali su "nece biti dina od Medina, niti krsta od tri prsta".
Srbi su u pocetku bili inferiorni jer im je Austrija kao okupator bila draza od Turske a jedino su se Bosnjaci suprostavili vojsci Monarhije.

U okupaciji Bosne od strane Kraljevine S H S (kasnije Jugoslavija) bosanski Srbi su aktivno ucestvovali i cak su je inicirali, predstavljauci to kao borbu protiv Austro-Ugarske a krajnji cilj je bio otvaranje vrata novom okupatoru Bosne.

Sva tri naroda u ovoj zemlji imaju svog "omiljenog" okupatora a izuzetak tome nije ni Ivo Andric pa ni vecina ucesnika na ovom forumu.
Vodenjak

Post by Vodenjak »

zzzzz wrote:@sandore svaka cast za odgovor na Vodenjakov post u vezi sa okupacijom Bosne. Bas sam mislio otvoriti temu na razlicito gledanje tri naroda na tri razlicita okupatora BiH.

Ja licno smatram Turke okupatorima ali za razliku od mnogih drugih ne pravim razliku izmedju okupatora.

Hajmo reci da je istina ovo sto mnogi prigovaraju Bosnjacima da pozitivno gledaju na tursku okupaciju.

Hrvati su rasirenih ruku docekali Austro-Ugarsku, koja je takodje okupirala Bosnu (Fair Life, tvoji postovi o Banu Jelacicu nemaju ama bas nikakve veze sa bosanskim Hrvatima o kojima je @sandor govorio) pjevali su "nece biti dina od Medina, niti krsta od tri prsta".
Srbi su u pocetku bili inferiorni jer im je Austrija kao okupator bila draza od Turske a jedino su se Bosnjaci suprostavili vojsci Monarhije.

U okupaciji Bosne od strane Kraljevine S H S (kasnije Jugoslavija) bosanski Srbi su aktivno ucestvovali i cak su je inicirali, predstavljauci to kao borbu protiv Austro-Ugarske a krajnji cilj je bio otvaranje vrata novom okupatoru Bosne.

Sva tri naroda u ovoj zemlji imaju svog "omiljenog" okupatora a izuzetak tome nije ni Ivo Andric pa ni vecina ucesnika na ovom forumu.
Ne mislis li da je bilo dovoljno da samo ono boldirano napises?
Vodenjak, a ni niko drugi, koliko mi se cini prije Sandora, nije pominjao Austrougare ili druge okupatore...

Ako otvoris svoju temu koju si pomenuo, onda mozemo o svemu tome natenane.
Do tada, pricamo o Andricu i njegovim stavovima vezanim za period turske okupacije naseg dijela Balkana!
zzzzz

Post by zzzzz »

Pa dobro Vodenjak, kako ti gledas na okupaciju od strane Srbije provedenu stvaranjem Kraljevine SHS.
Post Reply