mosor1 wrote:zzzzz wrote:Da je kojim slucajem u Sarajevu bilo srce Bosne umjesto srca Jugoslavije, mozda ova drzava ne bi izgledala kako izgleda danas
Ne pretjeruj. Bosanstvo danas je ionako nastavak jugoslavenstva drugim sredstvima.
Odmah cu pojasniti, da se niko ne bi nasao uvrijeden: bosanstvo je u praksi patriotizam bez nacionalizma. Kao i u slucaju jugoslavenstva, nacionalni osjecaji se prenose na drzavu koja je sama po sebi preslaba da bi ugrozila ikoju susjednu drzavu. Zato je taj patriotizam, ili "drzavni nacionalizam" neagresivan i prema vani i prema unutra (jer i tu ima jaku opoziciju). Pogoduje humanizmu i napretku i osobina je vecine najboljih medu vama.
Brkas babe i zabe i pojednostavljujes stvar.
Cinjenica je da su svi imali nekakav rezervni plan i sanjali svoju drzavu. Bosnu i Hercegovinu niko nije sanjao, zato je ovako i prosla. Vodenjak je pricao na jednoj drugoj temi o dezorjentisanosti Bosnjaka nakon dolaska Turaka a sad ti dize prst (palac

) za ovaj post.
E pa upravo zato sto je tu bilo srce Jugoslavije, Bosanci su pljeskali pred skupstinom dok su im palili gradove. Sada svi svode nepripremljenost na Aliju a on je samo dio te takve Bosne i takvog naroda (sto ga ne pere od odgovornosti)
Zaprepasteni i zateceni raspadom Jugoslavije, bez ikakve pripreme na takav razvoj dogadjaja, nista bolje nam se nije moglo ni desiti. Sad mi mozemo palamuditi o nasoj neagresivnosti i dobroti.....
mi smo se samo pokazali kao nedorasli i nedozreli istorijskom trenutku u kojem smo se nasli.
Postoji pojam u nasem jeziku "drzavotvoran narod", nazalost mi i dan danas pokazujemo da se taj pojam ne moze dovesti u vezu sa nama. Tjesim se da je za to potrebno vrijeme i nove generacije koje ce imati dovoljno samosvijesti, mada im mi nismo ostavili nikakve preduslove za to.