Domovino sretan ti rodjendan

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
zlata

Post by zlata »

umro je mostar wrote:Nacionalisti su od Tita napravili BOZANSTVO :)
Stvarno...Ja se nekad rugala...i komunjarama i pionirima...a najvise onima koji su ga "ludo vol'li".... al'k'o nekakva cudna ljubav od straha i postovanja!
K'o bi rek'o da cu se ja nekad sjet'ti Tite...k'o "revolucionara". Ja se samo sjecam njegovih zena, Galeba, vila i deluxe putovanja...samo najgoreg...a zaboravim sve ostalo :-) dok ne progledam dobro...oko sebe :x
OvaRupaNemaDnaaaaaaaaa...

Post by OvaRupaNemaDnaaaaaaaaa... »

water wrote:Na stranu sto je ateisticki u sustini i samim tim donji
Ja nisam poklonik komunizma jer mislim da je prevazidjen ali me interesuje na cemu zasnivas gornju konstataciju.
Mislis, bez bozije pomoci drustvo i\ili drzava je osudjeno na propadanje?
BigusDickus

Post by BigusDickus »

danas wrote:
BigusDickus wrote:
danas wrote: lekcija #1: drzavnog neprijtelja ne slati na robiju pa pustati kuci, nego metak u celo po kratkom postupku :D :D :D da je tako bilo, ne bi mi danas kakvi karadzici, seselji, tudjmani... krojili drzavu i sudbinu... :-)
na koju drzavu mislis? :? :D
na bilo koju... i onu onda, i ovu sada... :D :-)
onu "onda"... zna se ko je krojio... :D i sta je od nje ostalo... :D nije im valj'o snit... :D

ovu sada kroje glasaci na izborima... naravno, oni koji iskoriste svoje pravo... ;)
danas

Post by danas »

BigusDickus wrote: onu "onda"... zna se ko je krojio... :D i sta je od nje ostalo... :D nije im valj'o snit... :D
ovu sada kroje glasaci na izborima... naravno, oni koji iskoriste svoje pravo... ;)
hoces da kazes, da sada ne valja snajder :D :D :D

BigusDickus wrote: ovu sada kroje glasaci na izborima... naravno, oni koji iskoriste svoje pravo... ;)
Na isti ili gori nacin na koji su radnici samoupravljali u proslom sistemu.
Sjahali sa magarca na kornjacu. Znal' 'ko dze se moze nabaviti dobar konj?
pape
Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.

Post by pape »

BigusDickus wrote: onu "onda"... zna se ko je krojio... :D i sta je od nje ostalo... :D nije im valj'o snit... :D
:D Sada je dobar snit, al` krojach qrcu ne valja. :D
BigusDickus

Post by BigusDickus »

Eh, sad... :D treba proci ovaj period dok se narod privikne, da ne mora samo klimati glavom i govoriti yes, yes... :D

Neko spomenu kornjacu... :D

Sta kaze puz, kad uzjase na kornjacu? :shock:

YEEEEEEHAAAAAW... :lol:
pape
Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.

Post by pape »

BigusDickus wrote:Eh, sad... :D treba proci ovaj period dok se narod privikne, da ne mora samo klimati glavom i govoriti yes, yes...
:-) :-) :-) Yes, ... yes, ... taman kad se navikne da ne jede, .... crchi ce. :zzzz:
BigusDickus

Post by BigusDickus »

Cuj da ne jede... :D pa kome ja onaj kupus kiselim? :D
Edin H.

Post by Edin H. »

Najezio sam se od neke radosti i cudnih emocija kada sam vidio veliki transparent "Josip Broz" koji su donijeli Robijasi na utakmici BiH - Belgija. :D

A sto kaze Zlata nisam bas bio sklon idolpoklonstvu kada sam bio dijete, cak nasuprot. Imao sam i manjih, a moji prijatelji i vecih problema u Osnovnoj i Srednjoj Skoli zato sto nismo iskazivali dovoljno postovanja, kako su sljedbenici mislili.

Ali sto rece Mostar, ako sada i Latic zali za tim danima ko moze jos nesto reci.
zzzzz

Post by zzzzz »

Nikad nije bila moja domovina u pravom smislu rijeci.

Tita postujem i cijenim, ne zato sto je udario temelje SFRJ, vec sto je vratio drzavnost BiH i makar je privremeno spasio od susjeda sa istoka i zapada, koji su vec odavno premjeravali njenu teritoriju.

Ovo sam vec jednom spomenuo, u vrijeme Jugoslavije, pri povratku iz inostranstva, nisam imao osjecaj da sam kod kuce kad bi dosao u Maribor, Zagreb, Strumicu ili Suboticu, taj osjecaj bi se javio tek kad bi presao Unu, Savu ili Drinu.

1918 je godina koja se moze pamtiti po najvecem zlu koji je zadesio Balkan...nastala je Kraljevina SHS, koja je kasnije preimenovana u Jugoslaviju. Sama ideja je bila pogresna i ona je glavni uzrok svih danasnjih nevolja.

To je razlog sto vam nikako ne mogu zazeliti sretan praznik.
mosor1

Post by mosor1 »

Puno pisete, i dosta je toga pametnog receno. I o fasizmu, i o antifasizmu, i o Golom, i o prevarama, i o zabludama. Znam i ja da nema drzave bez poreza, bez pandura i spijuna, bez pendreka i nepravdi. Ne postoji idealna drzava. Vec sam pojam je kontradiktoran. I znam da je vecina spremna blagonaklono gledati na drzavu u kojoj je zivjela djetinjstvo i mladost.

Ali znam i da moje dijete nikad nece biti toliko sretno, zadovoljno i sigurno u drzavi u kojoj zivi koliko je moja generacija bila u Titovoj Jugoslaviji. Niti ce imati optimizam i ideale koje smo mi imali. Niti cu ja ikada vise prijeci granicu i znati da sam dosao u svoju zemlju. Niti cu ustati iz postovanja prema himni i zastavi moje zemlje. Jer moje domovine vise nema, i kad je tako, neka je vise nikada i ne bude.

A usput, znate li sto je 1993. pisao Cico Senjanovic u Feralovoj/Luminovoj posti?

P: Zasto tako surovo bombardiraju ono bidno Sarajevo?
O: Zato sta znaju da Jugoslavija nece umrit dok joj ne unistu srce.

mosor1 wrote: P: Zasto tako surovo bombardiraju ono bidno Sarajevo?
Zalosno ali cini mi se da su uspjeli!!!
mostarac

Post by mostarac »

mosor1 wrote: P: Zasto tako surovo bombardiraju ono bidno Sarajevo?
:( :( :( :( :(
morti

Post by morti »

Prije 16-17 godina bi vam čestitao...al nema svrhe to sad raditi...

Šta je bilo,bilo je!
zzzzz

Post by zzzzz »

mosor1 wrote:
P: Zasto tako surovo bombardiraju ono bidno Sarajevo?
Da je kojim slucajem u Sarajevu bilo srce Bosne umjesto srca Jugoslavije,
mozda ova drzava nebi izgledala kako izgleda danas :(
  • Mesić smatra kako se nemože povlačiti paralela između Jugoslavije i BiH

"BiH nije nastala u Versaju kao što je nastala Jugoslavija. Ona je starija od mnogih europskih država, a svijet je uvidio da se Bosna ne smije dijeliti. A te iluzije koje i danas neki gaje - da će se svijet umoriti od Bosne - pa će se BiH podijeliti između Hrvatske i Srbije - to je neostvarivo.
mosor1

Post by mosor1 »

zzzzz wrote:Da je kojim slucajem u Sarajevu bilo srce Bosne umjesto srca Jugoslavije, mozda ova drzava ne bi izgledala kako izgleda danas :(
Ne pretjeruj. Bosanstvo danas je ionako nastavak jugoslavenstva drugim sredstvima.

Odmah cu pojasniti, da se niko ne bi nasao uvrijeden: bosanstvo je u praksi patriotizam bez nacionalizma. Kao i u slucaju jugoslavenstva, nacionalni osjecaji se prenose na drzavu koja je sama po sebi preslaba da bi ugrozila ikoju susjednu drzavu. Zato je taj patriotizam, ili "drzavni nacionalizam" neagresivan i prema vani i prema unutra (jer i tu ima jaku opoziciju). Pogoduje humanizmu i napretku i osobina je vecine najboljih medu vama.
Vodenjak

Post by Vodenjak »

mosor1 wrote:
zzzzz wrote:Da je kojim slucajem u Sarajevu bilo srce Bosne umjesto srca Jugoslavije, mozda ova drzava ne bi izgledala kako izgleda danas :(
Ne pretjeruj. Bosanstvo danas je ionako nastavak jugoslavenstva drugim sredstvima.

Odmah cu pojasniti, da se niko ne bi nasao uvrijeden: bosanstvo je u praksi patriotizam bez nacionalizma. Kao i u slucaju jugoslavenstva, nacionalni osjecaji se prenose na drzavu koja je sama po sebi preslaba da bi ugrozila ikoju susjednu drzavu. Zato je taj patriotizam, ili "drzavni nacionalizam" neagresivan i prema vani i prema unutra (jer i tu ima jaku opoziciju). Pogoduje humanizmu i napretku i osobina je vecine najboljih medu vama.
Ovo si lijepo srocio! :)
mostarac

Post by mostarac »

stvarno za 10 :thumbup: :bih:
BigusDickus

Post by BigusDickus »

Neagresivan prema vani, da... a sto se tice unutra, hm. Neagresivan, samo dok se u cijeloj Bosni i Hercegovini mogu osjecati kao da sam "unutra"... ko to ospori bilo kojem Bosancu, neka ne ocekuje neagresivnost... bar sto se mene tice... :D
mosor1

Post by mosor1 »

BigusDickus wrote:Neagresivan prema vani, da... a sto se tice unutra, hm. Neagresivan, samo dok se u cijeloj Bosni i Hercegovini mogu osjecati kao da sam "unutra"... ko to ospori bilo kojem Bosancu, neka ne ocekuje neagresivnost... bar sto se mene tice... :D
Biže Diče, BiH je pravno, ekonomski i politicki nesredena, njome vladaju mafijasi i diletanti. To je glavni uzrok vecine nasilnih, agresivnih i nepravednih pojava u njoj. Zalagati se za uspostavljanje normalnog stanja i za buducnost ne znaci biti agresivan, nego obicnu samoobranu.
BigusDickus

Post by BigusDickus »

Da ne bude zabune, sebe ubrajam u ove agresivne... :D pardon, defanzivne... :D
Vodenjak

Post by Vodenjak »

BigusDickus wrote:Neagresivan prema vani, da... a sto se tice unutra, hm. Neagresivan, samo dok se u cijeloj Bosni i Hercegovini mogu osjecati kao da sam "unutra"... ko to ospori bilo kojem Bosancu, neka ne ocekuje neagresivnost... bar sto se mene tice... :D
Nadam se da nisi jedini prijatelju...
zzzzz

Post by zzzzz »

mosor1 wrote:

Brkas babe i zabe i pojednostavljujes stvar.

Cinjenica je da su svi imali nekakav rezervni plan i sanjali svoju drzavu. Bosnu i Hercegovinu niko nije sanjao, zato je ovako i prosla. Vodenjak je pricao na jednoj drugoj temi o dezorjentisanosti Bosnjaka nakon dolaska Turaka a sad ti dize prst (palac :D ) za ovaj post.

E pa upravo zato sto je tu bilo srce Jugoslavije, Bosanci su pljeskali pred skupstinom dok su im palili gradove. Sada svi svode nepripremljenost na Aliju a on je samo dio te takve Bosne i takvog naroda (sto ga ne pere od odgovornosti)

Zaprepasteni i zateceni raspadom Jugoslavije, bez ikakve pripreme na takav razvoj dogadjaja, nista bolje nam se nije moglo ni desiti. Sad mi mozemo palamuditi o nasoj neagresivnosti i dobroti.....mi smo se samo pokazali kao nedorasli i nedozreli istorijskom trenutku u kojem smo se nasli.

Postoji pojam u nasem jeziku "drzavotvoran narod", nazalost mi i dan danas pokazujemo da se taj pojam ne moze dovesti u vezu sa nama. Tjesim se da je za to potrebno vrijeme i nove generacije koje ce imati dovoljno samosvijesti, mada im mi nismo ostavili nikakve preduslove za to.
Vodenjak

Post by Vodenjak »

zzzzz wrote:
mosor1 wrote:

Brkas babe i zabe i pojednostavljujes stvar.

Cinjenica je da su svi imali nekakav rezervni plan i sanjali svoju drzavu. Bosnu i Hercegovinu niko nije sanjao, zato je ovako i prosla. Vodenjak je pricao na jednoj drugoj temi o dezorjentisanosti Bosnjaka nakon dolaska Turaka a sad ti dize prst (palac :D ) za ovaj post.

E pa upravo zato sto je tu bilo srce Jugoslavije, Bosanci su pljeskali pred skupstinom dok su im palili gradove. Sada svi svode nepripremljenost na Aliju a on je samo dio te takve Bosne i takvog naroda (sto ga ne pere od odgovornosti)

Zaprepasteni i zateceni raspadom Jugoslavije, bez ikakve pripreme na takav razvoj dogadjaja, nista bolje nam se nije moglo ni desiti. Sad mi mozemo palamuditi o nasoj neagresivnosti i dobroti.....mi smo se samo pokazali kao nedorasli i nedozreli istorijskom trenutku u kojem smo se nasli.

Postoji pojam u nasem jeziku "drzavotvoran narod", nazalost mi i dan danas pokazujemo da se taj pojam ne moze dovesti u vezu sa nama. Tjesim se da je za to potrebno vrijeme i nove generacije koje ce imati dovoljno samosvijesti, mada im mi nismo ostavili nikakve preduslove za to.
Ehhhh, @zzzzz...
Nismo ti, ja ili bilo koji od zivucih Bosnjaka krivi za dezorijetiranost Bosnjaka u onom vremenu...

Osim toga, covjek je u ovom postu govorio o bosanstvu, a ja sam u onom odgovarao samo o dijelu istog - onom koji pripada bosnjackom dijelu!

Ne vjerujem da nisi shvatio, a opet, ne vjerujem ni da namjerno "podapinjes"!

Ti najbolje znas sta je u pitanju... :oops:
Post Reply