Zasto i kako je " Bas carsija " opstala ?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Skljoco

#51 Re: Zasto i kako je " Bas carsija " opstala ?

Post by Skljoco »

rajvosa wrote:
Skljoco wrote:
felichi wrote: skljoco, gdje si ti bio ratnih godina...
---------------
U Saveznoj Republici Njemackoj !
A sto pitas?

Skloco,
Bolje kani se Bosne i rata.....Pisi nesto drugo ziv bio.....
---------------------------------------
A sta mislis da ja isto predlozim tebi ?
Cisto da vidis kako ce ti utroba reagovati !
_BaykoNoor_

Post by _BaykoNoor_ »

Nijaz Selman, alisas Skljoco, alias Djula, alias jos puno nickova...Inace iz Krajine, trenutno zivi u Hamburgu. Ne glasa, nije se borio za BiH, ne zivi u BiH. I dobro ti je covjek predlozio, mani se Bosne Nijaze ili Skljoco.
Stari

Post by Stari »

Mhm..hm zanimljiva gledista pogotovo kad ih cita jedan stari artiljerac-haubicar iz nekadasnje JNA. Ako je tako kao sto uvazeni Skljoco kaze...da je artiljerijsko djelovanje bilo selektivno (a ono je to, da se razumijemo gotovo uvijek, bez obzira na okolnosti) meni se onda postavlja pitanje sta su htijeli artiljerci postici ...gadjajuci po ostalim dijelovima grada a postedjujuci Bascarsiju...Koliko je meni poznato taj dio grada je ispunjen trgovackim i objektima zanatsko-usluzne operative. Artiljercima je mozda bilo vaznije onesposobiti stambene objetke u dijelovima grada koji u tom pogledu imaju veci kapacitet...a to su po logici stvari ...dijelovi grada u kojima se nalaze veliki stambeni blokovi.

Sta je cilj jedne vojske koja vrsi selekciju artljerijskih ciljeva na taj nacin? ...dakle izlazuci intenzivnoj vatri stambene cetvrti sa velikim smjestajnim kapacitetima...?
_BaykoNoor_

Post by _BaykoNoor_ »

U kojem dijelu grada je Vijecnica? :D :D :D
Stari

Post by Stari »

U kojem dijelu grada je Vijecnica?
Ako je pitanje meni upuceno ...moram priznati da ne znam..jer u sarajevu nikad nisam bio. Pretpostavljam da se taj objekat nalazi na teritoriji opstine centar...makar kao sto vec rekoh ...ne znam.

Moj komentar je bio hipoteticna pretpostavka ...jer kao sto rekoh , nisam za vrijeme rata bio uopste u BiH...da pojasnim ...cak i pod pretpostavkom da je to tako kako dopisnik skljoco kaze ...to jos uvijek moze imati svoje logicko objasnjenje...koje je opet , cini mi se, porazavajuce za iznosioca tvrdnje.
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

skljoco, ti si fakat dijagnoza i nazvati te budalom bi bila uvreda za sve budale ovog svijeta...
ako vec ne vjerujes slikama, pogledaj muzicke spotove koji su u ratu snimani u pauzama izmedju granatiranja...od carsije je bilo ostalo par objekata, ali bukvalno par, ostalo sve je bilo devastirano...

sram i stid da te bude....to je sve sto ti mogu reci....
pozdrav iz "Sarajeva" (jbg, kad moze "Bas carsija" moze i rajvosa)
King Kikapu

Post by King Kikapu »

Skljoco wrote:
BECHO wrote:
Skljoco wrote: ----------------------------------------
Od koga je ... uvreda je nistavna , ko zrno graska !
Nego , mogla bi ova nedoumica za sobom povuci i druge kao np.
Zasto i kako su Sandzaklije ostale i opstale , haman , pa netaknute , ako se prihvati neprijateljska propaganda da su u BiH NAVODNO muslimani ubijani samo sto su muslimani ?
A sto si ti bio u logoru moj SKljoco? Jel zato sto si Bosanac ili zato sto imas obrezanu chunu?
--------------------------
ZNACI , jedino sto sam bio Bosanskohercegovac odnosno BOSANAC !
ma ti si samo nepismen
Drvosjeca iz Dejcica

#58 Re: Zasto i kako je " Bas carsija " opstala ?

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Skljoco wrote:U spaljenom i sravnjenom Sarajevu "Bas carsija" je ostala skoro pa neostecena sto je za nepovjerovati ako prihvatimo objasnjenja da su agresorske snage sa polozaja oko Sarajeva NAVODNO sravnjivali sa zemljom sve sto je podsjecalo na vijekovnog omrazenog turskog neprijatelja .
Simbol osmanlijske okupacije Bosne bila je i ostala "Bas carsija" pa se pitanje valjda samo od sebe namece ,
Koga i Sta su to Srbi spaljivali i sravnjivali po BiH i Sarajevu sa zemljinom korom ?
A mozes li ti zamisliti, ili bar pokusaj, da su ljudi uglavnom obnovili ono sto je bilo poruseno! Ne ocekujes valjda 10 godina od potpisivanja Dejtona, da na Bascarsiji sve ostane isto kao i 1995. godine ? Ako samo malo obratis paznju, vidjeces mnoge ostatke tog doslovnog ravnanja Bascarsije ali eto tebi ne vrijedi objasnjavati.
rajvosa

#59 Re: Zasto i kako je " Bas carsija " opstala ?

Post by rajvosa »

Skljoco wrote:
rajvosa wrote:
Skljoco wrote: ---------------
U Saveznoj Republici Njemackoj !
A sto pitas?

Skloco,
Bolje kani se Bosne i rata.....Pisi nesto drugo ziv bio.....
---------------------------------------
A sta mislis da ja isto predlozim tebi ?
Cisto da vidis kako ce ti utroba reagovati !
Skloco,
meni je utroba reagovala 1992- 1996 u gradu ciju odbranu sprdas....aferim ..
Ovo sto ti saras po forumu to je odraz tvog obraza i tvojke guzice...Mene sto se tice saraj ko sarava do mile volje..
rajvosa

Post by rajvosa »

Stari wrote:
Ako je pitanje meni upuceno ...moram priznati da ne znam..jer u sarajevu nikad nisam bio. Pretpostavljam da se taj objekat nalazi na teritoriji opstine centar...makar kao sto vec rekoh ...ne znam.

Moj komentar je bio hipoteticna pretpostavka ...jer kao sto rekoh , nisam za vrijeme rata bio uopste u BiH...da pojasnim ...cak i pod pretpostavkom da je to tako kako dopisnik skljoco kaze ...to jos uvijek moze imati svoje logicko objasnjenje...koje je opet , cini mi se, porazavajuce za iznosioca tvrdnje.
Stari,
nemoj me pograsno razumjeti al evo mali podatak o vijecnici...

Pozdrav

Gradska vijećnica
Objekat je namjenski podignut za sjedište gradske uprave sredstvima Sarajevske gradske općine.

Gradska vijećnica je najveći i najreprezentativniji objekat iz austrougarskog perioda u Sarajevu. Izgorila je u noći 25/26.avgust 1992. godine.

Prvi projekat je povjeren Karlu PARŽIKU na čiji projekat je ministar B. Kallay imao primjedbe koje projektant nije htio prihvatiti, pa je izrada novog projekta povjerena arhitekti Alexandru WITTEKU, koji na njemu radi 1892. i 1893. godine. Pošto je projekat radio u pseudo-maurskom stilu dva puta odlazi u Kairo radi studiranja objekata rađenih u ovom stilu. Uzor mu je bila džamija i medresa Hasana II u Kairu. Kako je ovaj (navodno upravo zbog ovog projekta) umno obolio i izvršio samoubistvo to je rad na projektu nastavio Ćiril M. IVEKOVIĆ. Sa malim preinakama Wittekovog rješenja projekat je završio 1894. godine.

Izgradnja objekta je započeta 1892. godine, a završena 1894. godine, dakle u vrijeme izrade projekta. Objekat je svečano otvoren 20.aprila 1896. godine, kada je baron Ivan APEL zgradu zvanično predao na korištenje Gradskom poglavarstvu u čijoj je upotrebi bila sve do 1949. godine kada je ustupljena Narodnoj i Univerzitetskoj biblioteci.

Gradnja objekta je koštala 984.000 kruna, a sa 32.000 kruna koliko je dato za namještaj ukupno preko milion kruna.

Objekat Gradske vijećnice izgrađen je na prostoru Mustaj-pašinog mejdana, na mjestu na kojem su se nalazila dva hana i jedna privatna kuća. Hanovi su porušeni, a vlasnik privatne kuće je zahtijevao da za kesu dukata kuća bude prebačena, ćerpić po ćerpić, na drugu obalu Miljacke, nasuprot Vijećnice. Tako je i urađeno, a kuća i danas postoji poznata pod nazivom INAT KUĆA.

Objekat je izgrađen u stilskoj mješavini historicizma, pseudo-maurskog porijekla. Stilski uzori su tzv. mozarapska i maurska umjetnost sa tla Španije i Magreba. Osnovne konstruktivne elemente čine stubovi, zidovi, lukovi i zastakljena kupola nad holom.

Zgrada je trougaone osnove sa šestougaonim jezgrom, holom, najvažnijim dijelom raskošnog enterijera, koji je nadsvođen staklenom kupolom. U skladu sa funkcijom objekta i njegovom arhitekturom izvedena je i raskošna fasada sa reprezentativnim pročeljem s trijemom, bojena crveno-žuto sa ornamentalnom fajansnom oplatom.

Arhitektonsku razuđenost objekta prati ista takva slikarska dekoracija.

Slikane dekoracije na glavnom stepeništu, zidovima velike svečane sale, trijemu i holu, veliki vitraži na glavnom stepeništu i pod kupolom, ornamentisani floralnim motivima plastične dekoracije, ukazuju na kitnjastu dekoraciju ovog objekta.

Sarajevska vijećnica je građena po uzoru na zapadnoevropsku arhitekturu sa svim elementima koji su korišteni za izgradnju takvih objekata. GRADSKI MAGISTRAT kao sjedište gradske vlade u slobodnim gradovima ( gradovi koji imaju povelju o slobodama) ima uobičajene arhitektonske elemente:

* prizemlje-lođa za sudnicu ili tržnicu, i
* prvi sprat- svečanu salu i prostorije za sastanke, balkon ili isturenu lođu na spratu i toranj koji se na Sarajevskoj vijećnici nalazio u tjemenu centralne kupole, podignut iznad šestougaone aule zasvođene staklenom kupolom.

U historiji zapadnoevropskih gradova postojanje gradske vijećnice označavalo je, naime, viši oblik autonomije gradova, odnosno viši stepen političke (gradske) samouprave. Grad Sarajevo je dakle svoju Vijećnicu dobio već 1896. godine.

Godine 1912. izvršena je obnova enterijera, dok je 1984. godine izvršeno pranje i čišćenje vitraža i oslikanih površina enterijera, restaurirano predvorje i dijelovi aule te korita česama s lijeve i desne strane ulaznog stepeništa i samo stepenište.
_BaykoNoor_

Post by _BaykoNoor_ »

Stari wrote:

nisam tebi postavio pitanje, sorry. doslo je do greske.
spominjanje Vijecnice je bilo u kontekstu opce rasprave. Inace, sam se objekat nalazi bas na Carsiji i do temelja je unisten. Sam stario dio grada je pretrpio silna razaranja sto je dokumentovano i moze se naci.
inace, sam nacin odabira ciljeva se moze naci u dokumentima ICTY. licno, mislim da su se cetnici sustezali pred svojom zeljom da cijelu Carsiju spale kao Vijecnicu radi velikog broja stranih novinara i paznje koju Carsija izaziva kod sviju koji dolaze u Sarajevo. jednako zato vjerujem da je postedjen objekat Narodnog muzeja.
ofkors, da su zauzeli Sarajevo...danas bi mjesto Carsije bio parking.

pozdrav
Šandor

Post by Šandor »

_BaykoNoor_ wrote:ofkors, da su zauzeli Sarajevo...danas bi mjesto Carsije bio parking.

pozdrav
Mislim da bi bio Hram Svetog Save. Veći od onog u Beogradu. :wink: :D
edu

Post by edu »

mislim da je tema zrela za katanca..ubjedjivati nekoga da je vijecnica zapaljena..da je carsija granatirana..da je sarajevo bilo najveci konc logor na svijetu..a on pri tome..na svaki argument ostajati pri svojim jadnim tvrdnjama kako to nije tacno..stvarno nema smisla..prema tome..moderacijo..bujrum...
muha_sa

Post by muha_sa »

Ništa u Sarajevu pošteđeno nije jer šumnjacima ništa sveto nije.
Viječnica me posebno boli jer sam tik uz nju rođen i najljepše dane svog djetinjstva proveo igrajući se u kamenim koritima dok je još voda curila iz česmi.
Moj prijedlog je da ostane ovakva kakva je samo je osvijetlit treba i ekskurzije dovodit iz cijelog svijeta te im pokazivat djelo kukavica sa brda.
Pospanko

Post by Pospanko »

Prodoh svijeta i vidjeh pametnih ljudi ali sto je ovaj Skljoco, to majka jednom rada a drugi put abortira 1000000000%

Hajde sto je pametan nego i brz lesinar, stigne prije podne popljuvati Generala Alagica, jer eto on zna sve o Sanskom Mosta a popodne stigne pisati o Sarajevu i carsiji u toku rata. Sigurno je stigao i u Istocnu Bosnu u meduvremenu, pa je i tamo prisustvovao kolektivnom "samoubistu" Muslimana '92.

Ne razumijem kako neko moze dozvoliti ovdje da pojedinci slobodno pljuje po Sarajevu i Bosni u periodu '92-'95. Pri tome ne iznoseci niti jednog argumenta. Ponekad se pitam da li je ovo Sarajevo-x.com ili je ovo ravnogorci-x.com.
Skljoco

Post by Skljoco »

_BaykoNoor_ wrote:Nijaz Selman, alisas Skljoco, alias Djula, alias jos puno nickova...Inace iz Krajine, trenutno zivi u Hamburgu. Ne glasa, nije se borio za BiH, ne zivi u BiH. I dobro ti je covjek predlozio, mani se Bosne Nijaze ili Skljoco.
-------------------
:lol: Da izludis , :lol:
"Hani" bolan i pusti cojka na miru .
To je sve u domenu privatnosti i nemoj misliti da ces me ucutkati sto me trpas u tudju kozu jer upravo zbog takvih kao ti Selman Nijaz je ustupio svoj identitet meni i tako me "pokrio" od takvih da bi izbjegli ovo sta ti pokusavas .
Nijazu sam objasnio situaciju i on se samo smije i kaze ,
"Udri Skljoco jos jace i zesce a ako neko ima sta protiv tebe nek udari " na me" ! "
-----------
I sad postovani i cjenjeni gospodine il "druze" " bajkonor" ,
bilo bi na nivou Vaseg dostojanstva i Vase kulture ophodjenja da se
takodje predstavite Svojim imenom i prezimenom te tako omogucite covjeku da Vam odgovori na kulturan i dostojanstven nacin .
Ja cu mu omoguciti da se javi putem mog "koda" a ako Vi to ne zelite onda ce se "maksuzile" registrovati te Vam tako omoguciti otvoreni i najiskreniji dialog !
Sad je sve na Vama , Vasoj casti , postenju , karakteru , Vasoj hrabrosti , iskrenosti , dobronamjernosti ...
Izvolite gospon XYC ?
ps. I Komanda se slozila da Vam se takav dialog omoguci pa sad "Bujrum "!
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

skljoco....uputicu ti diskutabilan post, mozda i ban fasujem....
odjebi od carsije i prestani palamuditi o onome sto si gledao na TV a ne svojim ocima...
:x
Skljoco

Post by Skljoco »

Stari wrote:Mhm..hm zanimljiva gledista pogotovo kad ih cita jedan stari artiljerac-haubicar iz nekadasnje JNA. Ako je tako kao sto uvazeni Skljoco kaze...da je artiljerijsko djelovanje bilo selektivno (a ono je to, da se razumijemo gotovo uvijek, bez obzira na okolnosti) meni se onda postavlja pitanje sta su htijeli artiljerci postici ...gadjajuci po ostalim dijelovima grada a postedjujuci Bascarsiju...Koliko je meni poznato taj dio grada je ispunjen trgovackim i objektima zanatsko-usluzne operative. Artiljercima je mozda bilo vaznije onesposobiti stambene objetke u dijelovima grada koji u tom pogledu imaju veci kapacitet...a to su po logici stvari ...dijelovi grada u kojima se nalaze veliki stambeni blokovi.

Sta je cilj jedne vojske koja vrsi selekciju artljerijskih ciljeva na taj nacin? ...dakle izlazuci intenzivnoj vatri stambene cetvrti sa velikim smjestajnim kapacitetima...?
----------------------------
Moje sumnje se vide i sa Sokoca a one su "uperene" u pravcu "selektivnog" granatiranja Sarajeva sa ciljem da se sacuvaju objekti koji su "ruku djelo" osmanlijske okupacije srednjovjekovne Bosne .
I sad kad uz ovu sumnju postavim i cinjenicu da srpski agresor NIJE po BiH ubijao muslimane vec Muslimane odnosno Bosance dodjem do zakljucka ,
- Srbi su "prodavali" pricu da mrze i da se svete "Turcima" da bi prikrili svoje prave namjere i svoje prave ciljeve koji su bili ,
Ubiti i unistiti sve Bosanskohercegovce iliti Bosance i unistiti i spaliti sve sto je podsjecalo i podsjeca i dokazuje opstojnost i "vjekovnost" drzave Bosne , Bosne i Hercegovine i njenog bosanskog odnosno bosanskohercegovackog naroda .
-------------------
" Bas carsija" je , mislim , opstala i ostala iz istih razloga zbog kojih su opstali i ostali zivi i zdravi , skoro svi , muslimani u Srbiji !
Zivi bili , nigdje ja nisam osporio tragediju i zlocin koji je izvrsen nad Mojom Drzavom, Mojim Narodom , Mojim Sarajevom ... i nije lijepo tragediju bosanskohercegovackog glavnog grada , tragediju bosanskohercegovacke drzave i njenog bosanskohercegovackog Naroda prisvajati i predstavljato je kao svoju .
" Bosnjaci" oprostite ali ... tragedije '92-'95 je tragedija Naroda drzave Bosne i Hercegovini kojem i moja malenkost pripada !
Svakom svoja tragedija ... toliko !
Skljoco

Post by Skljoco »

" Bas carsiju " ... muslimane u Srbiji ... rahmetli Aliju Izetbegovica ...
Sve su to srpski krvnici imali na svom "dlanu" ... a ... sve prezivjelo ...
za razliku od tisucu onih apoliticnih , " pjana" " spodoba" "propalica" koje sam poznavao i Volio ... a kojih vise nema ... jer su bili preopasni za srpsku stvar ... Rahmet im i pokoj Dusi ,
Bosanskohercegovackoj !
Nek pocivaju u miru na i u zemlji , BOSANSKOHERCEGOVACKOJ !
Amin !
pitt

Post by pitt »

fino je biti rahat od svega,...... :D
sorge_sa

Post by sorge_sa »

pitt wrote:fino je biti rahat od svega,...... :D

i ti se opasno priblizivas Nirvani :D :P
pitt

Post by pitt »

pa eto....nekad kad se kvalitetno oleshim znam i sa budom da pricam o smislu zivota :D:D
sorge_sa

Post by sorge_sa »

s malim od bude :D :P Little Budda :D
pitt

Post by pitt »

nekad mali...nekad veliki....sve zavisi jel Crni ili Plavi shetac u pitanju :D:D:D
sorge_sa

Post by sorge_sa »

pitt wrote:nekad mali...nekad veliki....sve zavisi jel Crni ili Plavi shetac u pitanju :D:D:D

pa tebi se onda nekad ucini da je Bas Carsija i pala :D :D
Post Reply