Mehmed Alagic

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Treba li Mehmed Alagci dobit jednu veliku ulicu u nekom od vecih gradova kao Sarajevo ili spomenik?

Treba
23
48%
Treba nesto manje
1
2%
Treba nesto jos vise
11
23%
Netreba
13
27%

Total votes: 48

zzzzz

Post by zzzzz »

Skljoco wrote: Znaci ... haj jebi ga , "Nasi smo" !
Znaci ... navalite "Bosnjaci" pljackati "Bosnjake" , nas ostavite na miru .
I nismo mi izmilili vec omaskom prezivili sto je tebi veoma krivo .
E jebi ga ,
Opet olovke u ruke i pisite bosanskohercegovacke Extreme pa spiskove Srbima , da vi "neprljate" ruke !
Ovu zemlju najvise pljackaju podrumasi a ne Alagici, na zalost. Mozda je trebao da ceka na njihovu milostinju kao porodice mnogih koje se potucaju po podstanarima a njihovi najmiliji sa dali zivot za ovu zemlju.

Alagic je za Bosnu uradio mnogo, ti i Fair Life nista, tu je razlika i takav covjek ne zasluzuje da po njemu pljuju pobjegulje.
Fair Life

Post by Fair Life »

zzzzz wrote:(...)
Alagic je za Bosnu uradio mnogo, ti i Fair Life nista, tu je razlika i takav covjek ne zasluzuje da po njemu pljuju pobjegulje.
Ja sam postao dijaspora 1995. godine 'zvrkonja'.

A za Alagica... pogledaj linkove koje sam postavio...

http://www.bosnaklub.com/smost/arhiva1.html

http://www.bosnaklub.com/smost/arhiva2.html
Vodenjak

Post by Vodenjak »

zzzzz wrote:
E jebi ga ,
Opet olovke u ruke i pisite bosanskohercegovacke Extreme pa spiskove Srbima , da vi "neprljate" ruke !
Ovu zemlju najvise pljackaju podrumasi a ne Alagici, na zalost. Mozda je trebao da ceka na njihovu milostinju kao porodice mnogih koje se potucaju po podstanarima a njihovi najmiliji sa dali zivot za ovu zemlju.

"Ovu zemlju najvise pljackaju podrumasi", kazes...

Ako je tako, upitaj se onda i ti i ostali koji slicno misle, zasto idete za njima i opravdavate njihove postupke kao da se radi o postupcima vasih najmilijih?
Drugo, ne zaboravi da su podrumasi tipa Faira bili oni koji su stvarali sve ono sto ovi danasnji podrumasi pljackaju!
Shvatam frustracije mnogih boraca kad im se krene na komandanta, ali, zao mi je samo da su i poslije tolikog ratovanja tako losi strijelci. Na pogresne mete pucate gospodo kad je u pitanju ispaljivanje vasih otrovnih strelica! Nisu Fair, Zlata, Vodenjak ili slicni koji mnogo bolje i daleko duze poznaju covjeka koji je povod ovoj temi cak i od onih koji su bili s njim na Vlasicu ili bilo gdje drugdje oni koji su rusili Alagica! Alagic je rusio sam sebe svojom nezajazljivoscu i nesposobnoscu da se pomiri cinjenicom da se komandovanje u ratu ne moze nastaviti komandovanjem i u miru! Bio je clan najuzeg vodjstva stranke koja nam je, je li, donijela demokratiju a ponasao se kao despot! Ne moze tako gospodo.
Drugo, Alagica je od njegove 15. godine pa sve do penzije hranio, oblacio i pojio njegov narod da bi mogao da ga brani ako ustreba! Ono sto je on radio u toku rata, ako cemo mak na konac, bio je njegov dug prema tom istom narodu, njegova obaveza i njegov posao.
Sve to, za razliku i od tebe @zzzzz i mnogih drugih koji ste se ostavili svega onoga cime ste se bavili i krenuli iz cistog rodoljublja (ukljucujuci i samu borbu za opstanak!) da branite svoju zemlju!
I na kraju, ako imate imalo volje, vidjecete da ovdje niko nijednom rijecju nije osporio zasluge Alagica u ratu! Naprotiv!
Ali, to niti njemu niti bilo kome drugom daje za pravo da pljacka drzavu za koju je izginulo na desetine hiljada ljudi i u kojoj istinski borci zive kao socijalni slucajevi koji vise zive od milostinje nego od mogucnosti da sebi i svojoj porodici casnim radom obezbijede koru kruha u zemlji za koju su se borili!
Vodenjak

Post by Vodenjak »

zzzzz wrote: Alagic je za Bosnu uradio mnogo, ti i Fair Life nista, tu je razlika i takav covjek ne zasluzuje da po njemu pljuju pobjegulje.
A za ovo "pobjegulje" - neka ti sluzi na cast!
Malo ih je, cak i medju onima koje organski ne podnosim kojima bih pozelio sudbinu bosanskih pobjegulja iz perioda kad smo mi postali to kako nam vi, jedini ispravni u svemu tome sto nas je zadesilo, tako umilno tepate...
Fair Life

Post by Fair Life »

Zar ne vidis Vodenjak da zzzzz nije sav svoj... sav je njihov.
savjest

Post by savjest »

zzzzz

Post by zzzzz »

Vodenjak wrote:
zzzzz wrote: Alagic je za Bosnu uradio mnogo, ti i Fair Life nista, tu je razlika i takav covjek ne zasluzuje da po njemu pljuju pobjegulje.
Malo ih je, cak i medju onima koje organski ne podnosim kojima bih pozelio sudbinu bosanskih pobjegulja iz perioda kad smo mi postali to kako nam vi, jedini ispravni u svemu tome sto nas je zadesilo, tako umilno tepate...
Dobro, razlika je izmedju pobjegulje i protjeranih ali jedan dio onih koji su bili u izbjeglistvu su se prikljucili tom Alagicu kad su se za to stvorili uslovi. Dakle postojala je mogucnost.

Zao mi je ako si se osjetio prozvanim, nije bila namjera da vrijedjam.... za Faira manje vise, ne bih o tome sta mislim o njemu....
Vodenjak

Post by Vodenjak »

zzzzz wrote:
Vodenjak wrote:
Dobro, razlika je izmedju pobjegulje i protjeranih ali jedan dio onih koji su bili u izbjeglistvu su se prikljucili tom Alagicu kad su se za to stvorili uslovi. Dakle postojala je mogucnost.

Zao mi je ako si se osjetio prozvanim, nije bila namjera da vrijedjam.... za Faira manje vise, ne bih o tome sta mislim o njemu....
Alagic je u maju 1995 poslao delegaciju svojih logisticara u Stockholm. Prisustvovao sam tom skupu.
Tada su iznijeli podatak da je skoro 90% pomoci koju korpus dobija doslo iz inostranstva od nasih ljudi!
Da li im se moglo vjerovati, procijeni sam...
Ali u svakom slucaju, ako vec jesu govorili istinu, pametnom ne treba puno da skuzi sta to znaci.
Da odmah budem jasan, ja nisam bio medju tih 90% jer sam imao i previse svojih "korpusa" o kojima je trebalo povesti brigu...

A sto se tice Faira, ti i ja imamo potpuno razlicite prizme kroz koje gledamo na njega a razlog tome lezi vjerovatno duboko u proslosti...
Znam samo da ovaj cyber svijet moze cuda uciniti kad je u pitanju stvaranje slike o nekome...
I u pozitivnom i u negativnom kontekstu.
Treba ga se paziti u svakom slucaju!
Cyber svijeta, je li - ne Faira, vjeruj meni... :-) :)
Pospanko

Post by Pospanko »

[quote="Vodenjak] Alagic je u maju 1995 poslao delegaciju svojih logisticara u Stockholm. Prisustvovao sam tom skupu.
Tada su iznijeli podatak da je skoro 90% pomoci koju korpus dobija doslo iz inostranstva od nasih ljudi!
[/quote]

Da li se ko od Vas ikada upitao, koliko je kostao samo jedan dan rata? Koliko je kostao jedan metak koji je '93 dolazio u Bosnu?

Dijaspora je imala priliku isto tako da cetiri godine zaradi nesto i za sebe. Dok je Alagic, i njemu slicni mogao da zaradi metak, geler, razne upale i reume... Da li je nesto od pomoci ukradeno, sigurno jeste.

Imao sam priliku da dobijem kasetu sa feste na kojoj se prikupljao novac za BiH. Momci mojih godina su pjevali, igrali, vrsitali, skicali, poljevali se pivom... Sve to se poklapalo sa cetnickom ofanzivom na brdo Zuc '93. Dan kada sam hodao sa gas maskom dok su se oko mene raspadala tjela vojnika na julskom suncu.

Mnogi koji su pobjegli iz Bosne sada traze opravdanje za svoj postupak, tako sto nadu krivca koji je eto bas njih toliko ugrozio da su morali napustiti zemlju. Rahmetli General ih je ugrozio svojim ponasanjem toliko da su morali pobjeci iz Sanskog Mosta, a ja eto koji sam usao medu prvih 100 vojnika u Sanski Most, mogu samo reci da mi Alagic nije smetao, cak sta vise, uradio je sve da bi ti isti koji su otisli iz Bosne, sada mogli da ako nista da provedu svoj odmor u rodnom kraju.

Alagica vise nema, nije nista sa sobom ponio u grob. Ne znam samo ko to sada ugrozava Zlatu i ostale nase izbjeglice po svijetu, koji su eto uvijek ugrozeniji od onih koji sada zive u Sanskom Mostu i u drugim krajevima BiH.

Ovdje se pozivate na novinske clanke. Rekla-kazala... Niko ne kaze, General je ukrao meni, mom komsiji, mom rodaku, udario me... Ne samo eto rekli su, rekli su i napisali su za Sefera takvi kao vi i osudili davno u Hagu. Bas na ovom forumu sam tada napisao da je General cist, i da nije imao nikakve komandne odgovornosti u tom periodu, napisao sam tacno ono sto je i sada Hag presudio. Kao i obicno "Zlate" su navalile na Sefera i na moj komentar, da sam odustao od diskusije, jer sam vidio da se radi o osobama koje i ne znaju o cemu pricaju.

Bio sam jedini covjek koji je dosao da Sefera isprati, prilikom zadnjeg odlaska u Hag. Bas zbog takvih kao sto ste vi, koji su spremni suditi svakome. Koji su ga osudili unaprijed.

Nisam isao da Generala docekam, jer sam znao da ce sada ti isti koji su pljuvali po njemu, biti prisutni u prvim redovima. Nisam bio siguran da bih mogao izdrati a da ih ne pljunem u lice.

Zapitajte se malo, sta ste to vi uradili sa svoj rodni kraj, za Bosnu, za zaposljenje jednog covjeka, pomogli neko dijete u skolovanju, Koliko ukradete radnog vremena za forume i druge gluposti... Svima je ipak lakse optuziti druge, a za svoje postupke i onako uvijek imamo opravdanje...
Fair Life

Post by Fair Life »

Pospanko wrote:(...)
Zapitajte se malo, sta ste to vi uradili sa svoj rodni kraj, za Bosnu, za zaposljenje jednog covjeka, pomogli neko dijete u skolovanju, Koliko ukradete radnog vremena za forume i druge gluposti... Svima je ipak lakse optuziti druge, a za svoje postupke i onako uvijek imamo opravdanje...
Svom rodnom kraju ostavio sam 42 godine svog zivota i sve sto sam za to vrijeme stekao. Ovdje sam poceo sa plasticnom vrecom u ruci na kojoj je pisalo IOM.

O tome koga i na koji nacin pomazem... ne bih se hvalio.
Pospanko

Post by Pospanko »

Fair Life wrote:Od svog kucnog praga sam daleko najmanje 15.000 km... tako da vidim mnogo vise nego ti.

Bebica si ti pospanko jos uvijek...
Izgleda da si ostao preblizu, trebao si otici puno dalje, jer si dalekovid.

Pospanko bebica, pa i jesam za tebe. Malo je onih koji su u stanju sa 15.000 km imati tako bistar pogled.
revolver amidza

Post by revolver amidza »

O.K.,vidim ovdje ima svega i svačega o rahmetli generalu,počev od onih koji mu odaju počast(kao i ja uostalom),pa do onih kkoji ga pljuju a pojma nemaju zapravo o njemu i negovoj ratnoj ulozi.
ja sam bio njegov vojnik i borac,i prošao sam maltene skoro sva ratišta u Bih dok je on bio meni nadređeni kao komandant OG "bosanska krajina",komandant 3.i 7.korpusa. u 2 navrata sam bio i na sarajevskom ratištu '93 i '95. samo da kažem nekoj nadobudnoj gospodi iz Sarajeva da je u Augustu '93bio pravo kritično po Sa. i u odbrani igmanskog puta smo izuzetan dprinos dali mi,da mi kombinanovi brdski bataljon OG BK,od boraca iz Krajine i Travnika,pod komandom generala,sjećam se prvog naleta na četnike na igmanu i kada sami im uništili 2 tenka t-55,kada ni linija bilo nije i kada su "čuveni" neki sarajevski "specijalci" zbrisali glavom bez obzira pod izgovorom da su oni za gradsku borbu.,'95 je upravo 7 korpus podnio najviše tereta pri onoj idiotskoj deblokadi Sa.,i dobio je najvtrđe četničke lijije u zadatak,ali smi svi toliko željeli da deblokiramo Sa.
a o tome da je bio lopov?ha,pa pitajte demobilisane borce u S,Mostu,pa će vam reći da je upravo on najviše pažnje upravo njima i njihovim porodicama poklanjao,jedino je on nešto i radio po pitanju njihove skrbi,za samu politiku mario nije jer je on bio vojnik.
lično je on naredio da se nijedna katolička crkva ne smije srušiti,stavio vaojnike da čuvaju samostan u G.Gori od eventualnih napada,Hrvate u Travniku je štitio od ekstrema,upamtite da je to bilo u doba najgoreg krvprolića u S.Bosni.rekao sam dovoljno
Vodenjak

Post by Vodenjak »

Fair Life wrote:
Svom rodnom kraju ostavio sam 42 godine svog zivota i sve sto sam za to vrijeme stekao. Ovdje sam poceo sa plasticnom vrecom u ruci na kojoj je pisalo IOM.
Ja bih samo da upitam pospanka (uz podrzavanje toga sto si ti Fair napisao mada umanjeno za 10 godina :P ), koliko je moja drzava i moj narod uradio za mene?

Davno sam negdje napisao, drzava se ne voli time sto se za nju glava daje!
Drzava se voli radom, pregalastvom, placanjem poreza, stvaranjem uslova za bolji zivot svojim potomcima, svojim prijateljima, svojim sunarodnjacima i uopste svim ljudima oko sebe!
Sve sam to radio i za uzvrat zahtijevao da mi drzava omoguci mir i slobodu i sve ostalo sto mi sljeduje!
Dobio sam to da sam morao, zajedno sa tada (1990!) ne velikim brojem ljudi da se zalazem da oni koji su nas uzjahali, sjasu sa naroda i pocnu da rade posao za koji su izabrani.
Ima nas, koliko se ti god slagao time ili ne, @pospanko, koji smo upozoravali na ovo sto nas je zadesilo daleko prije nego sto je prva puska zapucala.
Ima nas koji smo se borili protiv idiota koji su zemlju i naciju svakodnevno, brzinom svjetlosti uvlacili u rat. Ima nas koji smo sebe ulozili u pokusajima da otvorimo ljudima oci da ne slusaju te iste idiote... Sve to smo radili uz konstantne etikete, upucivane podjednako zestoko od strane troglave azdaje SDS-SDA-HDZ, etikete da smo komunjare, da smo antidemokrate, da smo antinarodni i antidrzavni elementi!
Najgore od svega je sto smo "nase" upozoravali na sav apsurd njihovog koaliranja sa velikosrpskim i velikohrvatskim nacionalistima, i upravo zbog toga dobijali od istih najzesce shamare!
Izgubili smo, @pospanko svoju bitku i zajedno sa dobrim dijelom svog naroda ostavljeni na vjetrometini na milost i nemilost cetnika!

Ne potcjenjuj me i ne ocekuj da krenem za idiotima samo zato sto je vecina to uradila!

I ne pokusavaj s time da su borci bili samo oni od aprila 1992! Rat je poceo puno prije toga, a orudja i oruzja za vodjenje rata su razlicita. Kao i za zaustavljanje istog.
Bolji ti dokaz ne treba nego tri zasiljene olovke u rukama one trojice koji su u sekundi zaustavili krvoprolice "naroda koji se mrze vijekovima" :?
Kakva je to mrznja kad je izljev iste mogao da zaustavi obican potpis jos obicnijih idiota koji su dokument potpisali "samo" sa 4 godine zakasnjenja?

Upitaj se samo jedno i iskreno odgovori - sebi, meni ne moras - bi li krenuo za sadasnjim rukovodstvom da te ponovo pozove u rov za one ideale za koje se oni kobajagi zalazu?

Ostaj mi zdravo i ne zahatori...
Ovo je samo formalno upuceno tebi, a u stvari se radi opet o tome da mi je zelja da prestanemo da se dijelimo na one koji su "patrioti" i one koji su "pobjegulje"!
Vrlo je malo pravih pobjegulja medju ovima koji su vani a jako, jako puno ljudi sa prozivljenim dramama koje ih i dan danas prate.
Sto se vise mi dijelimo i glozemo to je lakse ovima koji su nas i uvukli u sve ovo da nastave sa svojom rabotom!
Skljoco

Post by Skljoco »

zzzzz wrote:
E jebi ga ,

----------------------------------
Tjeras me ... da govorim ono sta cjela Sana zna , tjers me da govorim i o rahmetli Alagicu prije i u predvecerje srpske agresije na BiH ... tjeras me da govorim istinu ... ma kakva ona bila ... a ja iz pijeteta prema rahmetliji i prema njegovim ratnim zaslugama to NE zelim .
A cjela Sana zna ", to sam ti vec jednom dao do znanja , da je rahmetli Arif "kriminalac" a jos veci bosanskohercegovacki patriota stao na celo odbrane BiH u Sanskom Mostu i Krajini .
A o ratu i ilegali nije imao pojma al' imao je cast , ponos i srce Bosanskohercegovacko .
Htjeo je ... i uradio je koliko je mogao ... koliku je imao podrsku od drugih kojima je ratovanje zivotni poziv vec je svima poznato .
I ... jebi ga ... uvodis me u "vode" koje ja necu da "prosipam ... jer svi sve znamo i niko nikom nista ne treba pametovati .
I ... ja tih ponovo zelim naglasiti,
"Ne laje cuko zbog sela vec zbog sebe "
...pa tako i rehabilitacija i mehmedov kult nije potreban rahmetli generalu vec ovima sto su bili sa i oko Mehmeda i koji su od njega i stvarali "diktatora" da bi im bilo omoguceno da iz "diktatorove" sjene
rade ono sta su radili , i u Travniku i u Sanskom Mostu !
------------------------
I ... ako pocnemo otvarati dosijee ... onda bih te zapitao kao "borca "17.krajiske , Jes poznavao rahmetli Ziju iz Sipraga ?
Skljoco

Post by Skljoco »

zzzzz wrote:
E jebi ga ,

--------------------------------
Ako nisam Pomogao nisam ni Odmogao odnosno ako nisam uhvatio sevapa nisam se ni ogrisio !
Dovoljno za moju savjest ... a po rahmetli Alagicu najvise su pljavali oni koji su koristili njegov autoritet da bi sebi pa onda i njemu priustili ono sta im nije pripadalo ni po kakvoj zasluzi .
I ja se ne stidim jer kako rece Pospanko u svom komentaru , oni sto su pljuvali po Seferu jucer su trcali da ga docekaju te i ja , kad odem u BiH i vidim Ko je sve "jamio" vlast dodje mi da Povracam .
Kad sam prvi put otisao u BH i to vidio zaglavio sam u bolnicu 15 dana .
I ti mi onda govoris o nekakvom "oslobodjenju" ?
Cega i koga ?
Svi mi koji smo pripadali pokretu "Orlovi rano lete" ( pitaj Faira ) moRemo da napisemo romane o skoro pa svim onima koji danas vladaju na teritoriji koju pod svojom kontrolom drze "Bosnjaci" i njihovoj ulozi u srpskoj agresiji na BiH '92.godine .
E moj "drug" da su u to vrijeme , ti isti , bili bar pasivni posmatraci , Ni po muke ...
... i upravo njima je najpotrebnija rehabilitacija a za tu "prigodu" ne biraju nacin i sredstva kako ce to izvesti .
--------------------
Konkretno ,
Slazem se da se podigne monumentalni spomenik rahmetli generalu Mehmedu Alagicu ali i da se na spomen ploci tacno napise cjela biografija istog .
Na znanje i ravnanje buducim generacijama ...
Skljoco

Post by Skljoco »

Pospanko wrote:[quote="Vodenjak] Alagic je u maju 1995 poslao delegaciju svojih logisticara u Stockholm. Prisustvovao sam tom skupu.
Da li se ko od Vas ikada upitao, koliko je kostao samo jedan dan rata? Koliko je kostao jedan metak koji je '93 dolazio u Bosnu?

Dijaspora je imala priliku isto tako da cetiri godine zaradi nesto i za sebe. Dok je Alagic, i njemu slicni mogao da zaradi metak, geler, razne upale i reume... Da li je nesto od pomoci ukradeno, sigurno jeste.

Imao sam priliku da dobijem kasetu sa feste na kojoj se prikupljao novac za BiH. Momci mojih godina su pjevali, igrali, vrsitali, skicali, poljevali se pivom... Sve to se poklapalo sa cetnickom ofanzivom na brdo Zuc '93. Dan kada sam hodao sa gas maskom dok su se oko mene raspadala tjela vojnika na julskom suncu.

Mnogi koji su pobjegli iz Bosne sada traze opravdanje za svoj postupak, tako sto nadu krivca koji je eto bas njih toliko ugrozio da su morali napustiti zemlju. Rahmetli General ih je ugrozio svojim ponasanjem toliko da su morali pobjeci iz Sanskog Mosta, a ja eto koji sam usao medu prvih 100 vojnika u Sanski Most, mogu samo reci da mi Alagic nije smetao, cak sta vise, uradio je sve da bi ti isti koji su otisli iz Bosne, sada mogli da ako nista da provedu svoj odmor u rodnom kraju.

Alagica vise nema, nije nista sa sobom ponio u grob. Ne znam samo ko to sada ugrozava Zlatu i ostale nase izbjeglice po svijetu, koji su eto uvijek ugrozeniji od onih koji sada zive u Sanskom Mostu i u drugim krajevima BiH.

Ovdje se pozivate na novinske clanke. Rekla-kazala... Niko ne kaze, General je ukrao meni, mom komsiji, mom rodaku, udario me... Ne samo eto rekli su, rekli su i napisali su za Sefera takvi kao vi i osudili davno u Hagu. Bas na ovom forumu sam tada napisao da je General cist, i da nije imao nikakve komandne odgovornosti u tom periodu, napisao sam tacno ono sto je i sada Hag presudio. Kao i obicno "Zlate" su navalile na Sefera i na moj komentar, da sam odustao od diskusije, jer sam vidio da se radi o osobama koje i ne znaju o cemu pricaju.

Bio sam jedini covjek koji je dosao da Sefera isprati, prilikom zadnjeg odlaska u Hag. Bas zbog takvih kao sto ste vi, koji su spremni suditi svakome. Koji su ga osudili unaprijed.

Nisam isao da Generala docekam, jer sam znao da ce sada ti isti koji su pljuvali po njemu, biti prisutni u prvim redovima. Nisam bio siguran da bih mogao izdrati a da ih ne pljunem u lice.

Zapitajte se malo, sta ste to vi uradili sa svoj rodni kraj, za Bosnu, za zaposljenje jednog covjeka, pomogli neko dijete u skolovanju, Koliko ukradete radnog vremena za forume i druge gluposti... Svima je ipak lakse optuziti druge, a za svoje postupke i onako uvijek imamo opravdanje...[/quote]
-----------------------
- Da li se ko od Vas ikada upitao, koliko je kostao samo jedan dan rata? Koliko je kostao jedan metak koji je '93 dolazio u Bosnu?
--------------
Skljoco ,
Ako zelis o tom mozemo otvoriti diskusiju ?
Skljoco

Post by Skljoco »

zzzzz wrote:
Vodenjak wrote:

---------------------------------------
Sto bi mi "pobjegulje" vjerovali generalu Alagicu '93.godine kad oon nije vjerovao nama '92.godine ?
I da ti skrenem paznju ,
Faira su Srbi oznacili kao Veoma Opasnog elementa za njihovu srpsku stvar !
Dovoljno da ga uvazavam i cjenim kao velikog bosanskohercegovackog patriotu !
O onim "podobnim" za srpsku stvar a koji su se nasli u Travniku , jedne druge prilike .
da pamtis

Post by da pamtis »

Ako zelis o tom mozemo otvoriti diskusiju ?
Image dobra knjiga.......
cobac

Post by cobac »

vise pita sam vidjao rahmetli generala neobrijanog,podbuhlog,nenaspavanog ,a dva puta sam imao "bliski susret" s rahmetli generalom

prvi put kad je djelio neke pohvale...komentar mu je bio: "Vidi i mindjusar naki borac"
drugi put negdje kod Kljuca,bili zalutali sa dzipom, umalo nismo pucali na njih ,jer su bili prosli ispred tek postavljene linije.Taj put mu je komentar bio: " Izvadi tu mindjuho ...vidi te na sta licis"

P.S.Skljoce ...poznava sam ja rahmetli Ziju
savjest

Post by savjest »

Ma sam gubite vrijeme. Sta dokazati ovima koje moze nazvati samo jednim imenom, a to moderator ne dozvoljava.

I gdje sam ja ima jedan isti. I on je prosao kroz Manjacu. Tip je bio clan KP, imena djece onako partijski odabrana da se ne bi slucajno pomislilo da su zeleni. Pravi pionir, do zadnjeg momenta.

I ironija cijele price je ta da su njega upravo u Manjacu odveli vojnici sa petokrakom na celu (desilo se u Kljucu pa ko hoce nek provjeri). Covjek je odvededen iz svoje kuce. A zasto? Zasto sto je bio prvoklasni pionir KP mu je bila sve. Mislio je nece mene, ja ipak nisam zeleni. E pa tako su mislile i ove koje ne mozemo nazvati njihovim pravim imenom.

Eh kad su ga doveli u Manjacu(oni sa petokrakama). Izasao je komandant pred njih(opet sa petokrakom). I rekao :
Znate li vi sto ste ovdje? Opet ponovio. "E ovdje ste zato sto ste muslimani!". To je je bio jedini razlog.

Tip kao sto i sam kaze se osjecao kao jedno obicno GOVNO! On je sa vjerom imao veze kao sa Ruandom. Osjecao se kao govno jer je shvatio da je on zeleni, balija, turcin... i da moze raditi sta god hoce to se nece promjeniti , ja za njih ce to uvjek biti.

Izasao je ziv ali je njemu doslo iz guzice u glavu. I daleko od toga da bi se on usudio da nesto palamdi onima koji su se borili jer da su svi bili kao on ne bi se imalo o cemu pricati nit bi ko to imao vise raditi.

Zato prosto receno ne serite. Dosta je vise tog vaseg praznog palamudenja. Kad je bilo najgore svak je imao priliku da se pokaze. Vi niste i zato sad ne presipajte iz supljeg u prazno. Niko vam nije kriv sto ce vas gristi savjest dok ste zivi.
zzzzz

Post by zzzzz »

revolver amidza wrote:O.K.,vidim ovdje ima svega i svačega o rahmetli generalu,počev od onih koji mu odaju počast(kao i ja uostalom),pa do onih kkoji ga pljuju a pojma nemaju zapravo o njemu i negovoj ratnoj ulozi.
ja sam bio njegov vojnik i borac,i prošao sam maltene skoro sva ratišta u Bih dok je on bio meni nadređeni kao komandant OG "bosanska krajina",komandant 3.i 7.korpusa. u 2 navrata sam bio i na sarajevskom ratištu '93 i '95. samo da kažem nekoj nadobudnoj gospodi iz Sarajeva da je u Augustu '93bio pravo kritično po Sa. i u odbrani igmanskog puta smo izuzetan dprinos dali mi,da mi kombinanovi brdski bataljon OG BK,od boraca iz Krajine i Travnika,pod komandom generala,sjećam se prvog naleta na četnike na igmanu i kada sami im uništili 2 tenka t-55,kada ni linija bilo nije i kada su "čuveni" neki sarajevski "specijalci" zbrisali glavom bez obzira pod izgovorom da su oni za gradsku borbu.,'95 je upravo 7 korpus podnio najviše tereta pri onoj idiotskoj deblokadi Sa.,i dobio je najvtrđe četničke lijije u zadatak,ali smi svi toliko željeli da deblokiramo Sa.
a o tome da je bio lopov?ha,pa pitajte demobilisane borce u S,Mostu,pa će vam reći da je upravo on najviše pažnje upravo njima i njihovim porodicama poklanjao,jedino je on nešto i radio po pitanju njihove skrbi,za samu politiku mario nije jer je on bio vojnik.
lično je on naredio da se nijedna katolička crkva ne smije srušiti,stavio vaojnike da čuvaju samostan u G.Gori od eventualnih napada,Hrvate u Travniku je štitio od ekstrema,upamtite da je to bilo u doba najgoreg krvprolića u S.Bosni.rekao sam dovoljno
@revolver amidza, da pratis ovaj forum nebi lupao ko' Martin po diviziji.
Niko od "nadobudnih" Sarajlija ne proziva Alagica vec upravo tvoje i njegove komsije iz Sane i okoline. Dakle, malo se ukljuci u tok diskusije pa donosi sud. Reagujes po nekakvoj inerciji, jer se u ovoj zemlji stvorila navika u svim krajevima da za sve probleme krive Sarajevo i Sarajlije.

Ja sam eto u jednom od prethodnih postova izrazio zahvalnost 17 Krajiskoj za pomoc koju smo dobili u odbrani koridora na Igmanu. Ostao sam duzan informaciju da su mnoge Sarajlije ucestvovale u operaciji Sana 95', jedan od mojih poznanika je poginuo u zaustavljanju cetnicke kontraofanzive na Kljuc, upravo na linijama kojima je komandovao rahmetli Alagic.
zlata

Post by zlata »

savjest wrote:Ma sam gubite vrijeme. Sta dokazati ovima koje moze nazvati samo jednim imenom, a to moderator ne dozvoljava.

I gdje sam ja ima jedan isti. I on je prosao kroz Manjacu. Tip je bio clan KP, imena djece onako partijski odabrana da se ne bi slucajno pomislilo da su zeleni. Pravi pionir, do zadnjeg momenta.

I ironija cijele price je ta da su njega upravo u Manjacu odveli vojnici sa petokrakom na celu (desilo se u Kljucu pa ko hoce nek provjeri). Covjek je odvededen iz svoje kuce. A zasto? Zasto sto je bio prvoklasni pionir KP mu je bila sve. Mislio je nece mene, ja ipak nisam zeleni. E pa tako su mislile i ove koje ne mozemo nazvati njihovim pravim imenom.

Eh kad su ga doveli u Manjacu(oni sa petokrakama). Izasao je komandant pred njih(opet sa petokrakom). I rekao :
Znate li vi sto ste ovdje? Opet ponovio. "E ovdje ste zato sto ste muslimani!". To je je bio jedini razlog.

Tip kao sto i sam kaze se osjecao kao jedno obicno GOVNO! On je sa vjerom imao veze kao sa Ruandom. Osjecao se kao govno jer je shvatio da je on zeleni, balija, turcin... i da moze raditi sta god hoce to se nece promjeniti , ja za njih ce to uvjek biti.

Izasao je ziv ali je njemu doslo iz guzice u glavu. I daleko od toga da bi se on usudio da nesto palamdi onima koji su se borili jer da su svi bili kao on ne bi se imalo o cemu pricati nit bi ko to imao vise raditi.

Zato prosto receno ne serite. Dosta je vise tog vaseg praznog palamudenja. Kad je bilo najgore svak je imao priliku da se pokaze. Vi niste i zato sad ne presipajte iz supljeg u prazno. Niko vam nije kriv sto ce vas gristi savjest dok ste zivi.
Pa eto vidis....i Alagicu je bilo doslo "iz guzice u glavu". Najprije komunjara, vojno lice JNA...isto sa petokrakom...onda borac za oslobodjenje svog krala. Taj isti komentar vazi i za Alagica...k'o i za tog tvog zemljaka "komunjaru"!
Pospanko

Post by Pospanko »

Nemam vise komentara na ovu temu iz prostog razloga sto administrator dozvoljava da svaka "Zlata" pljuje po liku i djelu rahmetli Alagica, dok je ona zasticena kao birvaktile medvjed u sumama oko Bugojna.

Neka je rahmet Generalu a "Zlata" je hrabra osoba, njena hrabrost se odlikuje u pljuvanju po mrtvim. Kao sto rekose "Boziji mlinovi su spori, ali melju sitno".
Fair Life

Post by Fair Life »

Neka je rahmet Generalu a "Zlata" je hrabra osoba, njena hrabrost se odlikuje u pljuvanju po mrtvim. Kao sto rekose "Boziji mlinovi su spori, ali melju sitno".
Bozji mlinovi su sranje...

Eto... samljese generala... samljese mnogo mladje od njega. Zasto?
zlata

Post by zlata »

Jesi'l'me to vidio na njegovom mezaru...da "pljujem". Vise mi se gade takvi...koji odobravaju drustvenu pljacku...a NE DAJU SVOJE! Kol'ko s'mu ti dao...od svoje didovine!

Valjda se jos nadate da ce vam takvi k'o Alagic nesto kumovati! Il'ste se vec nakrali...pa se sad pravdate!

Bilo je to vaktile...kad je moj predak...Osmanlijski vojskovodja...dobio zaslugom..sve sto je na konju stig'o "zaokrusiti za jedan dan jahanja". Sve je to tad postalo "njegovo".

Ocito je Pospanko...da mnogima...k'o i tebi...to jos nije jasno. Feudilazam i njegove privilegije...onakve kakve je Alagic sebi priustio... k'o njegovo ratnicko pravo...su anakrone u danasnjoj demokraciji i kapitalizmu! Ne zivimo vise u dobu viteza-ratnika-profitera! To je bilo nekad davno...nekol'ko stoljeca u'natrag! :-)
Post Reply