Halilovic oslobodjen!!!

Post Reply
danas

Post by danas »

jao, kako sam se obradovala! :)

divne vijesti, ma presretna sam... :bih:
savjest

Post by savjest »

M. LAZOVIĆ: ZADOVOLJSTVO ZBOG OSLOBAĐAJUĆE PRESUDE S. HALILOVIĆU
Bivši predsjednik Skupštine Republike BiH Miro Lazović izrazio je zadovoljstvo zbog oslobađajuće presude Haškog tribunala (ICTY) u procesu protiv bivšeg komandanta Armije BiH, generala Sefera Halilovića, jer su njegovi politički stavovi i način na koji je zastupao BiH tokom pregovora u vojnom dijelu pokazali da se radi o čovjeku koji je razumijevao procese u BiH i koji se borio za multietničku i cjelovitu BiH.
joker

Post by joker »

Prenj wrote:
joker wrote:Hvala na ispravci.

A "neuspjeh da se neki zlocin sprijeci", mislim da je primjereniji prevod na nas jezik "necinjenje niceg da se zlocin sprijeci" ili ako nije moglo to, onda necinjenje niceg da se zlocinci kazne. Nekad nije moguce nesto sprijeciti ili kazniti nekoga, iako si mozda i pokusao...
Bingo!
Sto nas vodi kljucnom pitanju, ko je sprijecio R. Delica da kazni zlocince!
Ko je uprljao obraz Armije BiH, nas obraz?

Nadam se da nam sudjenje Delicu dati odgovor na ta pitanja!
I ja se nadam da ce sudjenje pokazati da li je Delic znao za zlocine, tj. da li ih je pokusao sprijeciti ili ako to nije bilo moguce da li je pokusao identifikovati i kazniti pocinioce.
Nakon toga mozemo tvrditi ovo ili ono, a do tada samo iznositi svoje licno uvjerenje i misljenje, ali nikako i tvrditi nesto. Osim, ako nismo i sami bili ucesnici nekih dogadjaja.
Prenj

Post by Prenj »

joker wrote:
Prenj wrote:
joker wrote:Hvala na ispravci.

A "neuspjeh da se neki zlocin sprijeci", mislim da je primjereniji prevod na nas jezik "necinjenje niceg da se zlocin sprijeci" ili ako nije moglo to, onda necinjenje niceg da se zlocinci kazne. Nekad nije moguce nesto sprijeciti ili kazniti nekoga, iako si mozda i pokusao...
Bingo!
Sto nas vodi kljucnom pitanju, ko je sprijecio R. Delica da kazni zlocince!
Ko je uprljao obraz Armije BiH, nas obraz?

Nadam se da nam sudjenje Delicu dati odgovor na ta pitanja!
I ja se nadam da ce sudjenje pokazati da li je Delic znao za zlocine, tj. da li ih je pokusao sprijeciti ili ako to nije bilo moguce da li je pokusao identifikovati i kazniti pocinioce.
Nakon toga mozemo tvrditi ovo ili ono, a do tada samo iznositi svoje licno uvjerenje i misljenje, ali nikako i tvrditi nesto. Osim, ako nismo i sami bili ucesnici nekih dogadjaja.
Je li znao????
Pa maloprije si rekao da je Delic izdao naredbu da se akcija prekine zbog zlocina.
Cijelo je Sarajevo znalo za zlocine, dan poslije nakon sto su se jedinice iz Sarajeva koje su ucestvovale u Neretvi '93, vratile u grad, a da to ne zna R. Delic, komandant te iste vojske.
Prenj

Post by Prenj »

savjest wrote:
H. SILAJDŽIĆ: POTVRDA DA U BIH NIJE BIO GRAĐANSKI RAT, NEGO AGRESIJA
Jedan od čelnika Republike BiH izjavio je za Agenciju ONASA da je oslabađajuća presuda Haškog tribunala na suđenju bivšem komandantu Armije BiH dokaz da u BiH nije bio građanski rat, nego planirana agresija i genocid, da postoje agresor i žrtva
Harise, Harise, pa mogao si prvo presudu procitati, kakav crni dokaz :(

Zar je Haris jos uvijek "celnik Republike BiH" :?
Vingo

Post by Vingo »

Nespretna novinarska konstrukcija....Ni Republike vise, a ni Harisa u njoj(zi)
savjest

Post by savjest »

S. TIHIĆ: LEGALNA VLAST U BIH NIJE PODRŽAVALA ZLOČINE
Oslobođajućom presudom Haškog tribunala u procesu protiv bivšeg komandanta Armije BiH, generala S. Halilovića, potvrđena teza da legalni sistem vlasti Republike BiH nije planirao, poticao, podržavao ili tolerirao ratne zločine, izjavio za Agenciju ONASA član Predsjedništva BiH
kub lajkan

Post by kub lajkan »

E neka vala, tako mu i treba... :-D

Valjda je ova dobivena bitka i nagovjestaj pobjede u ratu protiv "sila mraka"...
alphonse kauders

Post by alphonse kauders »

aferim.. Sad je živ primjer da se možeš bez osude vratiti iz Haaga. Nek nam je dobrodošao opet.
taxi_driver

Post by taxi_driver »

iako sam bio na poslu cuo sam vijest da je halilovic oslobodjen.iako pripadnik vojske protiv koje se on borio moram priznati da sam se obradovao.vjerovao sam da nije kriv jer se on(naravno sa divjakom i siberom) zalagao za jedinstvenu borbu protiv agresora.
i na kraju krajeva vjerovao sam da je delic kriv za zlocine.on je sto bi nas narod rekao "pravi uhljup" koji je sa mjesta zarobljenika abih dosao do glavnokomandujuceg.
water

Post by water »

Rijetko komentarisem stvari o kojima malo znam, u ovom slucaju Seferovu odgovornost za konkretan zlocin, ali zelim samo da kazem sljedece: Uvijek sam bio impresioniram Seferovim shvatanjem opasnosti za Bosnu prije pocetka agresije. Dok sam ja gledao Yutel i uzivao u blagodetima multikulturnosti Sefer je organizirao vojni aspekt Patriotske Lige i pripremao se za neminovni napad na Bosanski narod. Ja nikada i nisam cuo za njega sve dok ga Alija nije postavio na mjesto zapovjednika Bosanske TO umjesto starog generala cinimi se da se zvao Efendic. Od pocetka Sefer je imao dobrih i losih poteza, a kako bi drugacije bilo kada se boris protiv nadmocnijeg i bolje naoruznog neprijatelja, bez oruzje itd.. ovo svi znaju. Ono sto ja zelim reci je da sve dok je Sefer bio zapovjednik, ja sam imao nadu da cemo pobijediti. Osjecaj da je on ustrojavao efikasnu, sposobnu Armiju u najtezim mogucim trenucima i dan danas ne mijenjam. Osjecaj da da je Sefer ostao na celu, ova zamlja bi imala bolju sansu, jer je on u potunosti zastupao nesto sto se zvalo Platforma Predsjednistva, a sto je do dan danas najbolji dokument proizveden u BH, i sto bi ovu Bosnu danas ucinilo modernom perspektivnom drzavom. Necu da ulazim u to koje su to sile koje su Sefera ocjenile opasnijim od cetnika, ali cini mi se da su to sile koje su pobijedile u ovom ratu. Pobjeda je u ovom slucaju relativan pojam.

Jos jednom, vrlo mi je drago zbog naseg komandanta da je oslobodjen ove optuzbe i da ce njegova uloga u istorijskoj borbi ostati neumrljana ali nazalos prerano prekinuta.

P.S.

Nisam Sandzaklija
water

Post by water »

Rijetko komentarisem stvari o kojima malo znam, u ovom slucaju Seferovu odgovornost za konkretan zlocin, ali zelim samo da kazem sljedece: Uvijek sam bio impresioniram Seferovim shvatanjem opasnosti za Bosnu prije pocetka agresije. Dok sam ja gledao Yutel i uzivao u blagodetima multikulturnosti Sefer je organizirao vojni aspekt Patriotske Lige i pripremao se za neminovni napad na Bosanski narod. Ja nikada i nisam cuo za njega sve dok ga Alija nije postavio na mjesto zapovjednika Bosanske TO umjesto starog generala cinimi se da se zvao Efendic. Od pocetka Sefer je imao dobrih i losih poteza, a kako bi drugacije bilo kada se boris protiv nadmocnijeg i bolje naoruznog neprijatelja, bez oruzje itd.. ovo svi znaju. Ono sto ja zelim reci je da sve dok je Sefer bio zapovjednik, ja sam imao nadu da cemo pobijediti. Osjecaj da je on ustrojavao efikasnu, sposobnu Armiju u najtezim mogucim trenucima i dan danas ne mijenjam. Osjecaj da da je Sefer ostao na celu, ova zamlja bi imala bolju sansu, jer je on u potunosti zastupao nesto sto se zvalo Platforma Predsjednistva, a sto je do dan danas najbolji dokument proizveden u BH, i sto bi ovu Bosnu danas ucinilo modernom perspektivnom drzavom. Necu da ulazim u to koje su to sile koje su Sefera ocjenile opasnijim od cetnika, ali cini mi se da su to sile koje su pobijedile u ovom ratu. Pobjeda je u ovom slucaju relativan pojam.

Jos jednom, vrlo mi je drago zbog naseg komandanta da je oslobodjen ove optuzbe i da ce njegova uloga u istorijskoj borbi ostati neumrljana ali nazalos prerano prekinuta.

P.S.

Nisam Sandzaklija
Duh bez sjekire

Post by Duh bez sjekire »

taxi_driver wrote:iako sam bio na poslu cuo sam vijest da je halilovic oslobodjen.iako pripadnik vojske protiv koje se on borio moram priznati da sam se obradovao.vjerovao sam da nije kriv jer se on(naravno sa divjakom i siberom) zalagao za jedinstvenu borbu protiv agresora.
i na kraju krajeva vjerovao sam da je delic kriv za zlocine.on je sto bi nas narod rekao "pravi uhljup" koji je sa mjesta zarobljenika abih dosao do glavnokomandujuceg.
Jaa,nebuloznijeg teksta nikad nisam vidio,ako si se borio protiv Sefera,znaci(cetnik,ustasa,autonomas),nemoj se ba mijenjati,ostani dzubre do kraja to je u nasem narodu mnogo vise cijenjeno i postovano,nego prelivode i smutljivci.

A za Generala pa cestitamo,lijepa vijest i pravo sam sretan zbog toga,sto je konacno oslobodzen i zbog toga sto mogu zamisliti koji je pakao prosao taj covjek od 93,kad se nasao u raljama politike i mocnika.
Delic je vazda bio poslusnik i pajac,medo koga su vodali na lancu za njega nemam dobrih suosjecaja.Mada,mislim da ce se tesko moci protiv njega dokazati bilo sta vezano za Grabovicu i Uzdol,svi mi u Sarajevu znamo ko je kriv za to, Celo i njegova licna banda nad kojom niko nije imao kontrolu.
Medzutim,drugacija je situacija,sto se tice mudzahedina,jer je on sudjelovao u njihovoj legalizaciji i nije nista cinio protiv njihovog divljanja.Mada,opet stoji da je on bio samo marioneta,struktura koje su stajale iza njega i koje su dovele u nasu zemlju tu bandu polupismenih islamskih fanatika koji su nasoj zemlji nanijele vecu stetu,nego 4 korpusa JNA.I da bi pored lijepe(visegodisnje) kazne za njega bilo bitno da se dodze do imena ljudi iz sjene,pa da i oni mogu zaplatiti za stetu koju su nanijeli nasoj zemlji,pa ma ko da bili.
Superbalija

Post by Superbalija »

Hvala Bogu sad bi bio red i da se covjek obesdteti za godine provedene tamo, dusevnu bol s ajedno 10 miliona eura... bartoliko je zasluzio s obziromda neki hoce toliko da se predaju
kub lajkan

Post by kub lajkan »

Superbalija wrote:Hvala Bogu sad bi bio red i da se covjek obesdteti za godine provedene tamo, dusevnu bol s ajedno 10 miliona eura... bartoliko je zasluzio s obziromda neki hoce toliko da se predaju
Koje godine?
E. Jaganjac

Post by E. Jaganjac »

Ima nas koji smo od prvog dana znali da je lazno optuzen i to od istih onih koji su mu ubili zenu i surjaka i u par navrata pucali na sina.

Ti isti se danas sepure od Ravne Gore do Brisela i Vasingtona cineci genocid drugim sredstvima.
taxi_driver

Post by taxi_driver »

Duh bez sjekire wrote:
taxi_driver wrote:iako sam bio na poslu cuo sam vijest da je halilovic oslobodjen.iako pripadnik vojske protiv koje se on borio moram priznati da sam se obradovao.vjerovao sam da nije kriv jer se on(naravno sa divjakom i siberom) zalagao za jedinstvenu borbu protiv agresora.
Jaa,nebuloznijeg teksta nikad nisam vidio,ako si se borio protiv Sefera,znaci(cetnik,ustasa,autonomas),nemoj se ba mijenjati,ostani dzubre do kraja to je u nasem narodu mnogo vise cijenjeno i postovano,nego prelivode i smutljivci.

A za Generala pa cestitamo,lijepa vijest i pravo sam sretan zbog toga,sto je konacno oslobodzen i zbog toga sto mogu zamisliti koji je pakao prosao taj covjek od 93,kad se nasao u raljama politike i mocnika.
Delic je vazda bio poslusnik i pajac,medo koga su vodali na lancu za njega nemam dobrih suosjecaja.Mada,mislim da ce se tesko moci protiv njega dokazati bilo sta vezano za Grabovicu i Uzdol,svi mi u Sarajevu znamo ko je kriv za to, Celo i njegova licna banda nad kojom niko nije imao kontrolu.
Medzutim,drugacija je situacija,sto se tice mudzahedina,jer je on sudjelovao u njihovoj legalizaciji i nije nista cinio protiv njihovog divljanja.Mada,opet stoji da je on bio samo marioneta,struktura koje su stajale iza njega i koje su dovele u nasu zemlju tu bandu polupismenih islamskih fanatika koji su nasoj zemlji nanijele vecu stetu,nego 4 korpusa JNA.I da bi pored lijepe(visegodisnje) kazne za njega bilo bitno da se dodze do imena ljudi iz sjene,pa da i oni mogu zaplatiti za stetu koju su nanijeli nasoj zemlji,pa ma ko da bili.

jarene ti si nebulozan.prvo nije svako mogao birati na kojoj ce se strani boriti.ali izgleda da si ti glup da to shvatis ili neces da svatis.i na kraju si sve ponovio ono sto sam ja rekao u svom postu.
MBA

Post by MBA »

Mada,mislim da ce se tesko moci protiv njega dokazati bilo sta vezano za Grabovicu i Uzdol,svi mi u Sarajevu znamo ko je kriv za to, Celo i njegova licna banda nad kojom niko nije imao kontrolu.

Oni koji su predstavljali vlast u Sarajevu, a nisu poduzeli nista da "srede" Celu i Cacu do momenta kad su isti poceli da im se otimaju iz kontrole, su krivi i--bilo bi logicno--ce da odgovaraju. Na koncu, ko je poveo vojsku iz Sarajeva u Hercegovinu? Logicno, taj isti je i odgovoran. Po principu zapovjedne odgovornosti, ako je Delic znao za zlocine, a nista nije poduzeo, onda ce o biti osudjen; osim, ako ocinkari nekog veceg, kao sto je to Sefer ucinio.
Fair Life

Post by Fair Life »

MBA wrote:Oni koji su predstavljali vlast u Sarajevu, a nisu poduzeli nista da "srede" Celu i Cacu do momenta kad su isti poceli da im se otimaju iz kontrole, su krivi i--bilo bi logicno--ce da odgovaraju. Na koncu, ko je poveo vojsku iz Sarajeva u Hercegovinu? Logicno, taj isti je i odgovoran. Po principu zapovjedne odgovornosti, ako je Delic znao za zlocine, a nista nije poduzeo, onda ce o biti osudjen; osim, ako ocinkari nekog veceg, kao sto je to Sefer ucinio.
Ocinkariti ??

Ja bih to nazvao... govoriti istinu.
dizZaster

Post by dizZaster »

Čestitke generalu armije RBiH.
Istina i pravda će pobijediti. :)
Vodenjak

Post by Vodenjak »

Sve u svemu, ako Seferova presuda postane pravosnazna, a ako Delica osude, puno toga ce se time reci i o onima koji su ih postavili (a Sefera onda sklonili) na mjesto komandanta Armije BiH!

Ne bi li barem nesto zasvijetlilo u tamnom vilajetu i barem nekima pocelo oci otvarati...
JBT

Post by JBT »

Bilo je ili ....ili.... ali izgleda da se Delicu crno pishe.
ahmed_dv

Post by ahmed_dv »

Zivjela BiH!
List

Post by List »

Vodenjak wrote:Sve u svemu, ako Seferova presuda postane pravosnazna, a ako Delica osude, puno toga ce se time reci i o onima koji su ih postavili (a Sefera onda sklonili) na mjesto komandanta Armije BiH!

Ne bi li barem nesto zasvijetlilo u tamnom vilajetu i barem nekima pocelo oci otvarati...
Vidi ga što mu se osladilo. :D

Varaš se. I Delića mogu osuditi samo za nekažnjavanje a i dalje su jedini krivci izvršioci.
Jasho

Post by Jasho »

Sretan sam što jedan veliki čovjek i general oslobodjen! Sefer je sve ono što Rasim Delić nije niti će ikada biti. Kamo sreće da ga nikad nisu smenili i postavili Rasima! Sefer je bio žrtva namještaljke od strane SDA minderaške politike i vrijeme je da pravi krivci odgovaraju za to! Da li je to Rasim Delić ne znam, ali vrijeme je da progovori u Hagu pravu istinu ako želi sebi dobro, ako ne neka i dalje štiti svoje SDA-ovce i neka robija!
Post Reply