Otud i ovolika kolicina cistog OTROVA u Avazovom komentaru.
Naravno, treba nastaviti dizati maglu dok se Energopetrol ne pokloni Hrvatskoj, kako je ocito nekad davno nas 'velikan' Alija I. dogovorio sa koalicionim kolegama.
BH Dani wrote:
Prije početka Vanredne sjednice Predstavničkog doma Parlamenta Federacije posvećene prodaji Energopetrola doživio sam mali šok: neki od najuglednijih poslanika SDA, koje znam samo iz medija i sa kojima do tada nikada u životu nisam imao kontakta, prilazili su mi skrušeno. Svi su imali potrebu da mi kažu da se osjećaju neprijatno, a razlozi su svima bili identični: "U velikoj sam dilemi: da li glasati u skladu sa vlastitom savješću ili u skladu sa stavom Stranke?"
U pauzi zasjedanja, u skupštinskom restoranu, upoznao sam i potpredsjednika Federacije Desnicu Radivojevića, jednog od čelnika multietničke Stranke demokratske akcije. Sa zavidnim ekonomskim znanjem ukazivao mi je na katastrofalne promašaje u Informaciji o Energopetrolu, koju je Vlada dostavila poslanicima. Pitao sam ga zašto ne iziđe za govornicu i ponovi to na šta ukazuje meni. "Znaš, nezgodno je to... Ima stav Stranke... Kako bi se to protumačilo da ja iziđem za govornicu i to kažem..." Ipak, Radivojević je u nastavku sjednice izišao za govornicu i - podržao Vladinu informaciju?!
Po završetku skoro devetosatne sjednice, ispred zgrade Parlamenta stajali su Bakir Izetbegović, Nežad Branković i Radivojević. Gledajući ih, sjetio sam se jednog davnašnjeg razgovora sa Bakirovom ocem, negdje u prvim danima postojanja SDA. Alija Izetbegović mi je objašnjavao da želi da stvori stranku koja će se razlikovati od Komunističke partije, čiji članovi nikada neće biti primorani da zbog demokratskog centralizma glasaju protiv vlastite savjesti. Nisam mogao izdržati, prišao sam i prekinuo razgovor trojice stranačkih kolega. Upitao sam Bakira kakva je to stranka čiji poslanici imaju tešku muku da se u glasanju opredijele između vlastite savjesti i stava Stranke. Možda stvarno nije razumio moje pitanje, pa sam mu praktično objasnio: "Evo, Desnica mi na pauzi objašnjava zašto se ne može prihvatiti Informacija Vlade, a onda je za govornicom podržava." Možda bi mi Bakir i ponudio neki odgovor, ali sam ga preduhitrio: "Znaš, Bakire, jednom davno tvoj Baba mi je govorio da želi da napravi stranku čiji članovi nikada neće biti prinuđeni da glasaju protivno vlastitoj savjesti. Šta misliš, šta bi on danas savjetovao poslanicima SDA koji ne znaju da li da glasaju po svojoj savjesti ili u skladu sa stranačkim stavom?" Ne znam, možda sam bio brutalan prema Bakiru, tek njegova donja vilica ostala je u zraku. Neugodnu situaciju prekinuo je prilazak dvojice poslanika HDZ-a. Željeli su Izetbegoviću prenijeti uvrijeđenost zbog njegove izjave za govornicom da nije emocionalno lako skinuti bh. zastavu sa Energopetrola i postaviti hrvatsku, te da mu kažu da njega vide kao budućeg predsjednika BiH, koji kod njih ima "siguran prolaz" jer ga cijene "kao što su cijenili i njegovog oca".