Zene, OBJEKTIVNO...
-
SUNCICA_SA
ovdje, nije bilo nikavi uvreda, ako izuzmemo onu hanah ili kako se vec voli zvati. 
-
Macka u cizmama
Dobro pitanje, i mene to zanima.danas wrote:PS a ako gledamo ekonomsku situaciju, onda se moze tvrditi da -- slusajuci ovakve sure -- zena nikada i ne bi postala ekonomski emancipovana po kuranu. vec da je tu emancipaciju stekla historijskim i drustvenim procesima uveliko odvojenim od islama.
Lako je nama reci da smo neovisne i eto sad ravnopravne, ali kada ce zena na istoku steci tu ekonomsku slobodu, kad joj se to pika kao "neposlusnost muzu"?
-
Macka u cizmama
Ako malo pratis moderna desavanja vidjeces da od sad vojska vse nije obavezna. U Americi odavno nije...b... wrote:@hanah
ovo pitanje nema direktne veze sa temom, ali ima sa tvojim komentarom. ako se vec zalazes za neku jednakost potpunu, sto je meni prakticno neizvodljivo, interesuje me jesi li isla u vojsku?
Sta sad?
-
St.Germain
- danas
u izraelu zene sluze vojsku -- 3 godine, bas kao i muskarci. znaci, sposobne su. u USA ima dosta vojnog kadra koji su zene. to sto dosta zena nije zaineresovano za ovakvu karijeru je nesto drugo, sto ipak nije tema ove diskusije.b... wrote:a sta je sa ratom, i prvom linijom.
nemoj samo reci da ne mora sve da bude oko rata
-
St.Germain
- Soul_Sista
evo da si mene pitao, ja bih kao zensko samo u partizane islab... wrote:pa nisam ni mislio da diskutujem oko toga, nego me je samo interesovalo da li bi hanah isla u vojsku, i da li bi isla na prvu liniju
sta se vi ostali petljate :p
-
Macka u cizmama
U USA si kao vojnik zaposlen i niko te drugacije ne moze mobilizirati.b... wrote:a sta je sa ratom, i prvom linijom.
nemoj samo reci da ne mora sve da bude oko rata
Ali slazem se, od toga smo mi i brojem i organizacijom miljama daleko, a drzava nam je mnogostruko ugrozenija.
Medjutim, postoje stvari koje samo zena moze uraditi-ko je rodio te vojnike, ko je nad njima drhatio?
A s druge strane, potreba za idenjem u rat je vecinom, ili uvijek, produkt neke muske ideje... :p
-
St.Germain
-
Macka u cizmama
Za sta stoji SPC?St.Germain wrote:lik mi je poznat od ranije sa svojim procetnickim stavovima i relativiziranju uloge SPC-a u protekloj agresijib... wrote:pa hocel iko vec jednom procitat isprvno nick od postavljaca teme
Pomjesao si me s nekim, ali-ti valjda znas...? Meni su mama i tata ili u Armiji BiH i nisu me bas mnogo lijepog o cetnicima naucili.
Kako god, ako si ti siguran u to sto tvrdis, ko sam ja da te razuvjeravam.
-
St.Germain
Macka u cizmama wrote:Za sta stoji SPC?St.Germain wrote:lik mi je poznat od ranije sa svojim procetnickim stavovima i relativiziranju uloge SPC-a u protekloj agresijib... wrote:pa hocel iko vec jednom procitat isprvno nick od postavljaca teme
Pomjesao si me s nekim, ali-ti valjda znas...? Meni su mama i tata ili u Armiji BiH i nisu me bas mnogo lijepog o cetnicima naucili.
valjda znam, jer sam administrator foruma. Ili promijeni nick il taktiku.
-
Macka u cizmama
Poslala sam ti PM da ne bi bez razloga skretali sa teme.St.Germain wrote:Macka u cizmama wrote:Za sta stoji SPC?St.Germain wrote: lik mi je poznat od ranije sa svojim procetnickim stavovima i relativiziranju uloge SPC-a u protekloj agresiji
valjda znam, jer sam administrator foruma. Ili promijeni nick il taktiku.
-
St.Germain
a sta si ti, dobra savjest ovog iznadb... wrote:a ti ili idi u prvi ili u drugi razred pa nauci citat :p
- danas
pa evo, da ne skrecemo...
ako je ovo pitanje pokrenulo temu:
ako je ovo pitanje pokrenulo temu:
onda samo mogu da dodam da situacija ni u ostalim svetim knjigama nije nista bolja glede tretmana zene.Da skrtim, pitanje koje mene muci je sljedece:
Zasto Kur'an ne personificira zenu i zasto je tlaci, kad iz 1600 godina kasnije perspektive vidimo da i zene mogu jednako kao muskarci, od nekih cak i vise?