I Hrvatska sudjelovala u ratu u BiH

jacika

Post by jacika »

Murat Sabanovic wrote:od koga smo vise stradali ?od beograda koji naj je silovo,ubijo protjero
ili zagreba koji nas je prvo prizno kao drzavu a poslije radio isto kao njegov brat beograd ,samo u manjoj kolicini.......
da li je gora smrt kad ti neko neocekivano noz u ledja zabije
ili direktno u srce... ili je to mozda isto....
bilo kako bilo ,obje drzave su izvrsile agresiju na nas ..........

e bas tako ovi su nas silovali i ubijali
a od ovih drugih smo gladovali,ma pravo podjelili uloge
Mx

Post by Mx »

Izvor: http://oslobodjenje.com/index.php?optio ... &Itemid=44

Stupni Do: zločin u kojem je sudjelovao Rajić
Image

Rajić između Košte i Olujića
Image

Hrvatska je sudjelovala u ratu u BiH

HAG - Ratni zapovjednik HVO u Kiseljaku Ivica Rajić, koji je u srijedu pred Haškim sudom (ICTY) priznao krivnju za teške povrede Ženevskih konvencija počinjene tokom hrvatsko-bošnjačkog sukoba 1993., u činjeničnoj osnovi sporazuma s Tužiteljstvom potvrdio je da je “Hrvatska sudjelovala u međunarodnom oružanom sukobu na teritoriju BiH”.
U dokumentu stoji kako se Ivica Rajić slaže da bi dokaznim materijalom Tužiteljstvo dokazalo izvan svake razumne sumnje sljedeće:
“Sve vrijeme na koje se odnosi izmijenjena optužnica (1. oktobra - 30. decembra 19993.) u BiH je postojalo stanje međunarodnog oružanog sukoba u kojem je učestvovala Republika Hrvatska kao nezavisna država i njezina vlada, oružane snage i predstavnici u oružanom sukobu protiv bosanskih Muslimana, na teritoriju BiH kao nezavisne države’’, navodi se u činjeničnoj osnovi.
Rajić je priznao krivnju po četiri tačke za teške povrede Ženevskih konvencija iz 1949. koje se odnose na zaštitu civila i zarobljenika u međunarodnim sukobima. Također se obavezao na “punu i značajnu saradnju’’ s Tužiteljstvom, koje je zauzvrat odustalo od ostalih šest tačaka optužnice i saglasilo se s kaznom u rasponu od 12 do 15 godina zatvora, javila je Hina.
Činjenična osnova Rajićeva sporazuma sadrži navode i priložene dokumente koji za poticanje na zločine i njihovo prikrivanje terete njegove nadređene u zapovjednoj liniji HVO, uključujući Tihomira Blaškića te zapovjednike HVO generala Milivoja Petkovića i Slobodana Praljka. Također se terete i njemu podređeni zapovjednici jedinica HVO, kao što je kiseljačka brigada Ban Josip Jelačić te specijalne jedinice 'Maturice’ i 'Apostoli’ i opisuje njihova uloga u zločinima u Stupnom Dolu i Varešu.
Među ostalim navode se zapovjedi, poput Praljkove: “Srediti situaciju u Varešu bez milosti prema bilo kome. Nađite ljude dorasle vremenu i zadacima’’, zatim izvještaji Rajića nadređenima poput “grad Vareš očišćen. Svi vojno sposobni Muslimani stavljeni pod prismotru...”
Opisana je i zapovjed Petkovića prema kojoj je Rajić, nakon zločina u Stupnom Dolu 23. oktobra 1993., promijenio ime u Viktor Andrić, uz što su priložene odluke generala Tihomira Blaškića kojima se pukovnika Rajića “zbog iskazanih slabosti’’ razrješuje, a pukovnika Andrića istodobno imenuje na dužnost zapovjednika HVO u Kiseljaku.
Petkovićevim zapovjedima dokumentirana je i lažirana istraga SIS-a o zločinima u Stupnom Dolu i Varešu, “kako bi se zadovoljila međunarodna zajednica’’.
Činjenična osnova sadrži i opis više drugih zločina u općinama Kiseljak, Vareš i Kakanj, koje su pripadale Rajićevoj zoni odgovornosti.

Rajić svog odvjetnika nazvao ”lopovom i prevarantom”
Nakon što je pred Haškim sudom priznao krivicu, Ivica Rajić se, kako javljaju hrvatski mediji, obrušio na svog branitelja Željka Olujića kojeg je nazvao “lopovom i prevarantom”.
“Časni sude, molim vas da se ubuduće dokumenti koji se odnose na moj slučaj više ne dostavljaju odvjetniku Olujiću, jer se radi o običnom lopovu i prevarantu. On je cijelo vrijeme radio protiv mene, a u interesu nekih drugih ljudi i za tuđe interese, i davao ih onima koji rade protiv mene i interesa pravde i Haškog suda”, rekao je Rajić.
Rajić između Košte i Olujića
Njegova odvjetnica Doris Košta rekla je kako je Rajić to učinio na svoju inicijativu.
“Ivica Rajić se mogao odmah nagoditi kada je došao prije dvije i pol godine u Hag i ja ga u tome, sve da sam i htio, nisam mogao spriječiti. To što on meni sad predbacuje što sam ga ja branio, a nisam radio za nagodbu od 12 do 15 godina, jasno pokazuje u kakvom je on stanju i valja ga u toj slomljenosti ljudski razumjeti”, rekao je Olujić za Hinu, te je dodao da je on još uvijek njegov odvjetnik sve dok ga Sud ne razriješi.
Olujić je potvrdio da se ne protivi da ga se razriješi dužnosti Rajićevog odvjetnika i dodao da je još u junu sam izrazio želju da ga tajništvo Tribunala razriješi.
“Činjenica je da je Rajić cijelo vrijeme meni tvrdio da nije krivac kao što je to tvrdio i u pojavljivanju pred sudom. Isto je tako činjenica da je Rajić predamnom apodiktički odbijao svaku vrst nagodbe”, naveo je Olujić.

Kantonalno tužilaštvo Zenica
Ne možemo nagađati o Rajićevom priznanju i Ilijaševićevom slučaju

ZENICA - Kantonalno tužilaštvo Zenica još ne dovodi u vezu priznanje krivnje bivšeg zapovjednika HVO u Kiseljaku Ivice Rajića sa slučajem koji se vodi pred Kantonalnim sudom protiv nekadašnjeg zapovjednika Maturica, postrojbe za specijalne namjene HVO u Kiseljaku, Dominika Ilijaševića Come.
Podsjećamo, između ostaloga, Rajić je priznao i zločine u Stupnom Dolu 23.oktobra 1993. godine.
“S obzirom da nam nisu poznati detalji sporazuma koji je Haško tužilaštvo zaključilo sa Rajićem o priznanju njegove krivnje, kao i da se radi o predmetu iz nadležnosti Haškog suda, ne možemo u ovom momentu komentarisati navedeni sporazum niti ga trenutno dovoditi u vezu sa nastavkom suđenja Dominiku Ilijaševiću”, izjavio nam je u četvrtak zamjenik kantonalnog tužioca u Kantonalnom tužilaštvu Zenica Adis Husić.
Inače, sporazumom o priznanju krivnje koje je sa Tužilaštvom Tribunala u Hagu postigao Ivica Rajić predviđena je njegova “puna i značajna saradnja s tužiteljem”, što bi trebalo da znači i svjedočenje u drugim postupcima. (Mi.D.)
atmel

Post by atmel »

Hrvati in Srbi zavezniki

Zagreb/Sarajevo | 1.11.2005

Srbi in Hrvati so bili med obleganjem Sarajeva skriti zavezniki, je pred haaškim sodiščem povedal obtoženec Ivica Rajić.

Nekdanji poveljnik hrvaških sil v BiH Ivica Rajić je pred Mednarodnim sodiščem za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije v Haagu dejal, da so bili Srbi in Hrvati skriti zavezniki med obleganjem Sarajeva leta 1993. Hrvati naj bi tako Srbom dostavljali gorivo, v zameno pa naj bi dobivali oklepnike in topove.

Hrvaška vojska v BiH naj bi poleg tega z gotovino neposredno iz hrvaškega državnega proračuna od Srbov kupovala strelivo, iz štaba hrvaške vojske v BiH pa naj bi "naročili" nekatere operacije srbskih enot proti bosansko-muslimanski vojski.
Rajić naj bi srbske enote obveščal o položaju bosansko-muslimanske vojske, nekdanji vodja hrvaških enot v BiH, general Milivoj Petković, prav tako obtoženec haaškega sodišča, pa naj bi se večkrat zadrževal v štabu vojske bosanskih Srbov.

O sodelovanju pričajo številni dokumenti
O srbsko-hrvaškem sodelovanju med vojno v BiH med letoma 1992 in 1995 naj bi po zagotovilih Rajićeve odvetnice Doris Kosta pričali številni dokumenti, vendar v teh dokumentih srbske enote niso neposredno imenovane, ampak so označene kot "stran xy".
Vodenjak

Post by Vodenjak »

Jos od 1989, a da ne govorim od 1990. smatrao sam Tudjmana i one koji su se oko njega okupili - ustasama! Taj je covjek cinio sve da izazove sto vecu buru sirom bivse Jugoslavije nacionalistickim i sovinistickim izjavama, simbolima, potezima.
Dolaskom na vlast troclane azdaje u BiH, nimalo nije bilo pohvalno za pripadnike SDA da se o Tudjmanu na taj nacin govori.
To sam dobrim dijelom osjetio i na svojoj kozi!
Alija Izetbegovic se sa svojim ahbabima opredijelio da u potpunosti stane na stranu covjeka kojemu je jedina zelja bila da se sto prije rijesi Jugoslavije i da dokaze kako Hrvati nisu ne samo naklonjeni toj zemlji vec da su daleko i od Balkana i "balkanskog primitivizma".
Da bi se sto vise uvukli u shupak tom istom Tudjmanu, SDA-ovci su u pravom smislu rijeci izigravali hrvatsko cvijece cak i onda kada su potezi Zagreba bili vise nego ocito protiv svih mogucih normi ponasanja u jednoj visenacionalnoj zemlji. Tudjman je svojim djelovanjem samo jos vise dolijevao ulje na vec uveliko zapaljenu shovinisticku vatru medju srpskim stanovnistvom diljem bivse nam zajednicke domovine.
Ni to nije upozoravalo Aliju Izetbegovica i njegovu stranku prilikom sve otvorenijeg podrzavanja Tudjmana i ostalih nakaza kojima je tad bio okruzen iako je znao (morao je znati!) da se time stavlja definitivno na stranu neprijatelja onih koji su bili do zuba naoruzani i koji su vec uveliko zveketali oruzjem.
Kada su Milosevicevi i Karadzicevi idioti krenuli u otvoreni rat, otvorenu agresiju na sve sto nije bilo srpsko u BiH, Tudjman se u vecini slucajeva pravio kao mali naivko a u isto vrijeme radio je sve da cetnici ociste sto vise podrucja BiH i da tako naprave sto cisce oblasti u do rata izmijesanoj zemlji. Ondje gdje nije Karadzic stizao, tamo je isti taj Tudjman potpomagao svoje ustashice iz prije svega Hercegovine i centralne Bosne, ali sve je to radio u rukavicama glumeci pred svijetom onoga koji je, eto, pun neke neizmjerne humanosti trcao da pomogne sto vise u tome da primi bosanske izbjeglice. Bosnjake medju njima je primao da bi im omogucio transfer u trece zemlje (i to podobro od svijeta naplacivao sto u dolarima sto u politickim poenima), a Hrvate je nastojao da zadrzi da poprave "krvnu sliku" lijepe njegove.
Za svo vrijeme rata, nije se moglo gotovo nikad cuti da se neko od zvanicnika jedne i jedine obrusi na otvoreno uplitanje Hrvatske u unutrasnje stvari BiH. Shupak se Tudjmanu lizao gotovo cijelo vrijeme rata i jedva se docekalo da se potpise kakav takav mir sa istim. Taj mir je donio izvjesno olaksanje za Armiju na ratistima u BiH, ali sasvim sigurno nije promijenio djelovanje Tudjmana u medjunarodnim institucijama kad je suverenost BiH u pitanju. Naprotiv, sasvim je jasno i glasno davao do znanja da ne vjeruje u opstanak cjelovite i nacionalno izmjesane Bosne i Hercegovine, vrlo cesto povlaceci paralelu izmedju nje i Jugoslavije.
Tek je pred kraj rata, da bi od svijeta dobio zeleno svjetlo za uzimanje Krajine, pokazao malo dobre volje (citaj: bio je prinudjen na to!) pa pomogao 5. korpusu Armije u razbijanju obruca i uzimanju odredjenih dijelova srpskih uporista u Bosanskoj Krajini.

Ono sto je najgore od svega je to sto Alija za zivota a ni njegovi nasljednici kasnije nisu ni pokusavali da djelovanje Hrvatske u BiH prikazu u pravom svjetlu.
Pokrenuli su tuzbu protiv Srbije i imali smo prilike da na vise mjesta slusamo i citamo o tome da je i ta tuzba na klimavim nogama - ne zato sto je neopravdana ili sto ju je tesko dobiti na sudu, vec zato sto SDA, po obicaju, vrlo cesto igra prljave igre, ovaj put sa Srbijom i Crnom Gorom.
Sto se tice tuzbe protiv Hrvatske, ne da je nema nego nijednom do sada je niko od zvanicnika jedne i jedine nije ni najavio kao mogucnost.

Zato, mislim da ne treba da se palimo previse i ako ista drugo, uzdajmo se barem u to da ce se istrajati na tuzbi koja je pokrenuta protiv onih koji su sa najnizim zivotinjskim porivima i brutalnoscu izvrsili genocid nad obicnim, nevinim, ni za sta u stvari krivim civilima, prije svega bosnjacke nacionalnosti!
Sto se Hrvatske tice, licno sam vrlo, vrlo skeptican da ce iko ikad pokrenuti nekakvu tuzbu za njihovo sudjelovanje u ratu, ali zadovoljio bih se barem time da se medju politicarima i ekonomskim strucnjacima koji vode BiH pojave barem ljudi koji ce omoguciti da toj zemlji budemo partneri u buducnosti a ne mjesto iz kojeg mogu da muzu sve ono sto im se prohtije.
Ako se barem TO napravi, napravili smo veliki napredak!
Fair Life

Post by Fair Life »

Jedan kratki izvod iz intervjua koji je sa Dobroslavom Paragom napravio Senad Slatina...

Znajuci da je Paraga podnio kaznenu prijavu Haaskom sudu protiv predsjednika Tudjmana, negdje krajem ljeta 1997. i nakon koje se Haaski sud zainteresirao za Franju, nemam potrebe da sumnjam u istinitost navoda iz njegovog intervjua.
[img]http://www.dinomerlin.com/images/linkovi/mediji_slobodnabosna.gif[/img][color=white]. . .[/color][size=134]24. August 1997.[/size] wrote:(...)

Slobodna Bosna: Vi koristite vrlo jasnu formulaciju da je "Hrvatska izvrsila agresiju na Bosnu i Hercogovinu". Tako eksplicitne ocjene onoga sta se desavalo tokom 1993. i 1994. bosanske vlasti jos uvijek izbjegavaju. Ako je i bilo razumijevanja za to u vrijeme sukoba ili
poslije borbi sa HVO-om, kada se racunalo da je bolje dobiti makar i cetvrtinu ili desetinu pomoci nego ne dobiti nista, sto bi se sigurno
dogodilo da je Hrvatska proglasena agresorom, ima li danas opravdanja za sutnju bosanskih vlasti u vezi s ovim?

Paraga: Ja bih volio da predsjednik Izetbegovic i vodjstvo Republike Bosne i Hercegovine pomogne u razotkrivanju kako srpskog agresora, tako i agresije, nazalost, pocinjene u ime Republike Hrvatske. Porucujem Vladi RBiH da treba otkloniti uzrocnike politike koja je dovela do Daytona.

Slobodna Bosna: Imate li ikakvo objasnjenje za sutnju bosanskih vlasti?

Paraga: Meni je cudno zasto g. Silajdzic nije dao objaviti dokument o Mladenu Naletilicu Tuti kojeg je stampala Vasa novina. On ga je imao od 1993. godine. Nista se nije poduzelo da ga se raskrinka covjek koji je ljude odvodio na Heliodrom, koji je ubijao muslimanske vjerske sluzbenike - imame - po Hercegovini, koji je rukovodio agresijom na Gornji Vakuf...
Ne znam, ne bih zelio vjerovati u nesto najcrnje da i tu postoje neki sporazumi i dogovori. Ja mislim da nikad ne bi smjela legalna vlast BiH
prthvatiti diktat diobe Bosne na tri, niti na dva dijela. Ovo sada je rezultat teskoga rata i treba uloziti sve napore da dodje do njene ponovne i istinske reintegracije. Ne treba se miriti sa mogucnoscu njene podjele i
nagradjivanja agresora.
Post Reply