teta A je to mislila malo drugacije..razumio sam ja nju..(ali opet bih volio cuti neko ime..)rei wrote:edu wrote:profesionalno sam se bavio kosarkom dugo vremena tako da znam sta su onoj ekipi bosne znacili kindze i varajic..ne moze se za jordana reci jednostavno on je bio jedan od clanova bullsa..jordan je bio sve..najbolji..mirza je bio vodja..mirza je bio gospodin sa loptom..svima su zvizdali ali mirzi nisu..svakoga su pljuvali ali mirzu nisu..jeste bio jedan od mnogih kojih su ostali u sarajevu..(iako bih volio cuti neko ime tih velikih sarajlija koji su ostali a imali su ponude..)..meni je svako ko je ostao u sarajevu a mogao je zbrisati veoma drag..ja volim tifu..jer nije lako bilo biti mladen 92..93.. u sarajevu..tifu su i sutali..nema sta mu nisu radili..ali on je za mene velik..lako je bilo pjevati iz zagreba "mene metak nece"..i na koga konkretno mislis da je marginalizovan jer nije "nas"..(tj. vasA wrote:Edu, on je bio jedan od clanova tima koji je donio tu titulu. I na tome im svima hvala. Ja sam bas ta generacija koja se osjecala .... ma ne znam ti ni opisati kako, kad smo docekivali reprezentaciju u Titovoj. Opet, bio je jedan od mnogih koji su ostali u Sarajevu, kad su ih zvali vani (eh, da ti ne nabrajam imena velikih Sarajlija koji su ostali iz neke ljubavi prema Sarajevu, a mogli su otici, pozivani na razne univerzitete i atraktivna mjesta, a sad su marginalizovani jer nisu "nasi"). I na tome mu hvala i svaka cast.
I naravno da treba nesto nazvati po Mirzi, negdje staviti neki spomenik. Ali ne treba pretjerivati i u njemu traziti nesto vise nego sto jeste.[/b])...
mirza je dobio sto zasluzuje..dobio je spomenik..ti mozes reci "negdje neki"..ili jednostavno spomenik..isto ti ga dodje..dobio je dvoranu (kao i d. petrovic u hrvatskoj)..mirza je bio i ostao velik...
PS. niko ne pretjeruje i ne trazi u njemu nesto vise..on sam je bio to nesto vise...
edu... slazem se s tobom , eto vidis i ja , lijepo si ovo napisaoali stvarno ne razumijem da nekom moze pasti na um da kaze nije se dao spomenik , onom tamo nekom jer nije "nas" a eto dalo se Mirzi i Davorini jer su "nasi" ..... ajjjj majkooo
kindze i pimpek
-
edu
-
rei
A wrote:Edu, ja opet moram ponoviti - cijenim ljude, svaka cast, ali - dovoljno je sto se sala u Skenderiji zove po Delibasicu, ima nagrada za mlade umjetnike Davorin, po jedan spomenik i basta.
I dobro si shvatio ono sto Rei pogresno interpretira.
A imena - ne mogu ti ih dati, jer ne mogu da se sluzim identitetom ljudi koji ne zele svoje zivote izlagati na javnim forumima, nemam pravo na njihova imena, niti na njihove zivotne price.
drago mi je procitati da to ipak nije bila ona boljka "nasi" i "vasi" ...
- manijak1
A imena - ne mogu ti ih dati, jer ne mogu da se sluzim identitetom ljudi koji ne zele svoje zivote izlagati na javnim forumima, nemam pravo na njihova imena, niti na njihove zivotne price.
-
Stari
Sve je to u redu ... i sve je to nekako ...ok...al forumski dopisnik A replicira forumskom dopisniku sa nickom edu na ovakav nacin:
Dakle dajte se malo saberite...
Onda nesto tu nije u redu ...o kojoj je reprezentaciji rijec ? ...meni se na momenat ucinilo da edu prica o klupskoj tituli pobjednika KES....i to je napravio KK Bosna (sarajevo)...a ne nekakva reprezentacija....Da ti nisi pomjesala tu utakmicu sa onom 1990 kad su se Osim i kompanija vracali iz Italije....e to tada u titovoj ulici se docekivala nekakva reprezentacija ....(ili bar njen dio ili ...sta li vec) ...ono ljeta gospodnjeg 1979 nije bila reprezentacija ...ono je bila sportska poezija ...ono je bilo nesto cemu pisanije jednog recimo P. Kocica nije ni do koljena (P. Kocic ima svoj spomenik ....ne znam otkud mi bas on pade napamet ali eto )....Edu, on je bio jedan od clanova tima koji je donio tu titulu. I na tome im svima hvala. Ja sam bas ta generacija koja se osjecala .... ma ne znam ti ni opisati kako, kad smo docekivali reprezentaciju u Titovoj.
Dakle dajte se malo saberite...
- lejlasa
Upravo takomaher wrote:mislim da ovaj spomenik nije postavljen mirzi kao velikom igracu i davoru kao velikom pjevacu. meni se cini vise da je to spomenik njihovoj ljudskosti sa svim njihovim manama i vrlinama i nesavrsenostima. cini mi se da je to spomenik i jednoj generaciji koja polako nestaje. mozda je to i spomenik nostalgiji. puno se moze naci razloga i za njihovo osporavanje i za njihovo velicanje, ali njihov duh je ono sto ce ostati. ne bih ulazio u to da li ima zasluznijih i vaznijih, da li ima kriterija ili ne, ali sam siguran da oni nikad nisu ni sanjali da ce ispred fisa biti njihov spomenik. siguran sam da bi prvi pokrenuli zajebanciju na svoj racun u vezi spomenika. drago mi je sto taj spomenik postoji, ali njihov duh, nacin zivota i razmisljanja cini mi se da je bio upravo protiv tog kulta spomenika. nadam se da i taj duh koji su oni sirili nije sa ovim spomenikom zazidan.
nekad mi se cini i da je to spomenik onim zivim, cuvarima tekovina, koji se vrte oko fisa. a i nisu neki ljudi.
- Vodenjak
Lijepo napisano @edu!edu wrote:borac mozes biti i bez puske..boriti se mozes za svoju drzavu na vise nacina..mirza je to radio na terenu..nije otisao u partizan kad su ga molili..nije..ostao je u bosni..nije k'o supak bregovic sutio ili rekao svako svakog napada..krivi su svi..nije..nego je ostao i rekao cetnici nas napadaju..jna je agresor..spanski novinari su u ratu dolazili i pisali tekstove o njemu..i danas imam kuci fotografiju iz novina..mirza..danko..kemo i jedan od boraca armije bih..borio se..bio je na pravoj strani..starni istine..strani zrtve..brega je umjetnik ali je supak..mirza je umjetnik s loptom ali je i gospodin..savo milosevic je dobar fudbaler ali je supak..sergej barbarez je umjetnik s loptom ali je i gospodin..svi su oni bosanci..ali samo dvojica se ponose s tim..nazalost jedan od te dvojice nije medju zivim...A wrote:Molim te meni objasni - u cemu su toliki borci bili i za sta su se izborili?Vodenjak wrote:Mozda je veci problem u tome sto ti u stvari ne mozes da shvatis kolika su dva borca bila upravo ta dva covjeka koji su dobili spomenik!
A i nema ih vise, na zalost...![]()
Da se razumijemo - cijenim umjetnika, cijenim sportistu, ljudi su mog vremena. Samo ne vidim - za sta su se borili.
svi smo mi mogli pobjeci i prati guzice babama u njemackoj..mirza je mogao pobjeci i imati sve u madridu..ali on to nije htio..ostao je ovdje da se bori..na svoj nacin..zajedno sa kemom..davorom..tifom..avdom..bodom..zajedno sa nama...
Otprilike i ja sam mislio slicno napisati @A
Uzmimo samo primjer Kusturice! Oko njega se dizala, dize i dizace se prasina puno veca nego oko onih koji su puskama jurisali na nas sa cetnickih/ustaskih pozicija ubijajuci sve pred sobom.
Ovi potonji su bili borci, a Kusturica ni omirisao baruta nije!
Ako povucemo paralelu, shvaticemo koliki je bio znacaj Kindzeta i Pimpeka za odbranu Bosne!
- Vodenjak
Maherski sroceno!maher wrote:mislim da ovaj spomenik nije postavljen mirzi kao velikom igracu i davoru kao velikom pjevacu. meni se cini vise da je to spomenik njihovoj ljudskosti sa svim njihovim manama i vrlinama i nesavrsenostima. cini mi se da je to spomenik i jednoj generaciji koja polako nestaje. mozda je to i spomenik nostalgiji. puno se moze naci razloga i za njihovo osporavanje i za njihovo velicanje, ali njihov duh je ono sto ce ostati. ne bih ulazio u to da li ima zasluznijih i vaznijih, da li ima kriterija ili ne, ali sam siguran da oni nikad nisu ni sanjali da ce ispred fisa biti njihov spomenik. siguran sam da bi prvi pokrenuli zajebanciju na svoj racun u vezi spomenika. drago mi je sto taj spomenik postoji, ali njihov duh, nacin zivota i razmisljanja cini mi se da je bio upravo protiv tog kulta spomenika. nadam se da i taj duh koji su oni sirili nije sa ovim spomenikom zazidan.
nekad mi se cini i da je to spomenik onim zivim, cuvarima tekovina, koji se vrte oko fisa. a i nisu neki ljudi.
Ejvala!