Najavljena kazna Fudbalskom Savezu SiCG

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

gavrilo

Post by gavrilo »

[img]http://www.b92.net/images/fp/logo.gif[/img] wrote: 21/10/2005 | Izvor: B92, Politika

FIFA dopunila prijavu protiv FSSCG

Iz sedišta FIFA u Cirihu u FSSCG stigla je dopuna disciplinske prijave protiv našeg saveza zbog rasističkih transparenata i navijanja za vreme utakmice kvalifikacija za plasman na SP izmedju SCG i BiH. Kako je saopštio gen.sek saveza Zoran Damjanović naš savez će do 24.oktobra dostaviti svu dokumentaciju u sedište FIFA. On je dodao da nastup plavih na Mundijalu zbog ovoga ne dolazi u pitanje, već da će naš savez biti kažnjen novčano...

Očito, u svetskoj „kući fudbala” i dalje nisu stavili „ad akta” utakmicu u kojoj su se plavi pobedom plasirali na Mondijal, a u dopuni prijave na teret nam se stavljaju transparenti sa rasističkom pozadinom, kao i navijačka skandiranja sa neprijateljskom sadržinom prema Bosni i Hercegovini.

- Prikupljamo dokumentaciju i najkasnije do 24.oktobra dostavićemo odgovor svetskoj „kući fudbala”, a hitno smo zahtevali i zajedničku posetu delegacija dva saveza, organima FIFA kako bi na licu mesta razjasnili sve nedoumice i prevazišli eventualne nesuglasice – konstatovao je generalni sekretar FSSCG Zoran Damjanović.

Već juče je na Terazijama 35 povučen i prvi korak u cilju još boljeg poboljšanja odnosa sa čelnicima FS BiH, a njemu su pored Zorana Damjanovića prisustvovali još generalni sekretar FS BiH Munib Ušanović i ambasador BiH u Beogradu Tomislav Leko.

- Naše relacije su godinama unazad veoma prijateljske i niko od njih nema ni najmanju primedbu na gostoprimstvo u Beogradu, kao ni na zajedničku saradnju prilikom organizacije utakmice. Želimo što pre da izađemo pred FIFA i razjasnimo sve detalje. Ne krijemo da je bilo određenih propusta i u našoj organizaciji, ali se nadamo da sankcije FIFA neće biti previše oštre – napomenuo je Damjanović.

Gotovo svi mediji u Bosni i Hercegovini proteklih dana čak dovode u pitanje i plasman plavih na Mondijal, pa se spominje i eventualna nova utakmica, ali to je po svemu sudeći „račun bez krčmara”.

- Nema ni govora o tome, jer smo upravo iz Ciriha od generalnog sekretara Ursa Linsija dobili i zvaničnu potvrdu da smo učesnici Prvenstva sveta u Nemačkoj 2006. Najrealnije je da očekujemo novčanu kaznu, već sam rekao da se ona kreće u iznosu od 300 do milion švajcarskih franaka – ističe prvi operativac FSSCG.

„Treće poluvreme” sa Marakane očito nikako da se završi ni u Cirihu ni u Sarajevu. Glavno pitanje juče je na Terazijama bilo ko je u stvari i zbog čega dojavio FIFA priču o rasističkim transparentima i nedoličnom navijanju jer takvih zapažanja nije bilo u izveštaju delegata. Ne bi trebalo zaboraviti da su potpuno identične, možda i gore scene viđane na „Koševu” prošle godine, pa niko iz FSSCG nije ni pomislio da odreaguje nesportski i traži „hleba preko pogače”.

Da li su prijateljski odnosi sa FS BiH zaista tako prijateljski koliko mi mislimo ili se iza kulisa krije nešto sasvim drugo, možda uplitanje i neke treće zainteresovane strane, najbolje će pokazati upravo skorašnji prijem pred zvaničnicima u Švajcarskoj?
edu

Post by edu »

sta reci drugo do bijedan clanak...
rei

Post by rei »

ova zadnja recenica im je haos :-)
winetou

Post by winetou »

Skroz OK od FIFA-e.
gavrilo

Post by gavrilo »

edu wrote:sta reci drugo do bijedan clanak...
meni je moj edu sve ovo bjedno ... dokazujemo da smo nevidjena stoka (i mi i srbijanci) :roll:
gavrilo

Post by gavrilo »

rei wrote:ova zadnja recenica im je haos :-)
fs bih zavjera... 8)
manijak1

Post by manijak1 »

:oops: Blago nama budalama :oops: a teško onima koji su naši.
rei

Post by rei »

gavrilo wrote:
rei wrote:ova zadnja recenica im je haos :-)
fs bih zavjera... 8)

jah , napad i zavjera su najbolja odbrana.....
ma fujjjj sve :D
Prenj

Post by Prenj »

Oslobodjenje wrote: Traži se zajednički sastanak sa FIFA prije izricanja kazni

Generalni sekretar NS/FS BiH Munib Ušanović danas će boraviti u Cirihu u sjedištu FIFA na sastanku sa Heinzom Tänhler (direktor pravne službe FIFA), a vezano za incidente na utakmici SCG - Bosna i Hercegovina. Generalni sekretar NS/FS BiH želio je lično odnijeti dokumente koje je FIFA zatražila od bh. kuće nogometa kako se oni “ne bi izgubili u putu”.

Obzirom da na ovaj sastanak Ušanović putuje iz Beograda, generalni sekretar bh. Saveza iskoristio je boravak u glavnom gradu SCG za sastanak sa predstavnicima Fudbalskog saveza Srbije i Crne Gore, na kojem je potpisao zajednički protokol.

Protokol, kojeg su, prije no što će na njega potpis staviti Ušanović, potpisali generalni sekretar FS SCG Zoran Damjanović, te ambasador BiH u SCG Tomislav Leko, govori o slijedećem:

“Ovaj sastanak je održan u cilju zajedničkog usaglašavanja stavova o predmetnom pitanju (incidenti na utakmici koja je odigrana 12. oktobra 2005. godine) i prevazilaženju nesuglasica, te iznalaženja rješenja za buduće odnose dva nacionana fudbalska saveza”, kaže se između ostalog u potpisanom protokolu.

Posebno je naglašeno što realnije predstavljanje specifičnosti odnosa dvije zemlje u odnosu na događaje koji su se dešavali na ovim prostorima od 1992. godine do danas. Zajednički stav je, da se predloži FIFA prijem delegacije dva nacionalna fudbalska saveza prije održavanja sastanka Disciplinske komisije FIFA, na kojem će se razmatrati cio slučaj, odnosno pitanja vezana za incidente na pomenutoj utakmici.
Sta mislite koja je Usanoviceva cijena da izjavi 'svi smo krivi'?
gavrilo

Post by gavrilo »

rei wrote:ma fujjjj sve :D
upravo tako ... fuj sve :oops:
gavrilo

Post by gavrilo »

Prenj wrote:Sta mislite koja je Usanoviceva cijena da izjavi 'svi smo krivi'?
jedna noc sa turbofolk pjevacicom ... :D
rei

Post by rei »

Prenj wrote:
Oslobodjenje wrote: Traži se zajednički sastanak sa FIFA prije izricanja kazni

Generalni sekretar NS/FS BiH Munib Ušanović danas će boraviti u Cirihu u sjedištu FIFA na sastanku sa Heinzom Tänhler (direktor pravne službe FIFA), a vezano za incidente na utakmici SCG - Bosna i Hercegovina. Generalni sekretar NS/FS BiH želio je lično odnijeti dokumente koje je FIFA zatražila od bh. kuće nogometa kako se oni “ne bi izgubili u putu”.

Obzirom da na ovaj sastanak Ušanović putuje iz Beograda, generalni sekretar bh. Saveza iskoristio je boravak u glavnom gradu SCG za sastanak sa predstavnicima Fudbalskog saveza Srbije i Crne Gore, na kojem je potpisao zajednički protokol.

Protokol, kojeg su, prije no što će na njega potpis staviti Ušanović, potpisali generalni sekretar FS SCG Zoran Damjanović, te ambasador BiH u SCG Tomislav Leko, govori o slijedećem:

“Ovaj sastanak je održan u cilju zajedničkog usaglašavanja stavova o predmetnom pitanju (incidenti na utakmici koja je odigrana 12. oktobra 2005. godine) i prevazilaženju nesuglasica, te iznalaženja rješenja za buduće odnose dva nacionana fudbalska saveza”, kaže se između ostalog u potpisanom protokolu.

Posebno je naglašeno što realnije predstavljanje specifičnosti odnosa dvije zemlje u odnosu na događaje koji su se dešavali na ovim prostorima od 1992. godine do danas. Zajednički stav je, da se predloži FIFA prijem delegacije dva nacionalna fudbalska saveza prije održavanja sastanka Disciplinske komisije FIFA, na kojem će se razmatrati cio slučaj, odnosno pitanja vezana za incidente na pomenutoj utakmici.
Sta mislite koja je Usanoviceva cijena da izjavi 'svi smo krivi'?

pa na CD je izjavio da nije tako rekao i da je novinarka izvukla
iz konteksta...
Prenj

Post by Prenj »

Zar je uopste potrebno usaglasavati izjavu dva saveza?
Osim ako ...
Stari

Post by Stari »

gavrilo:
jedna noc sa turbofolk pjevacicom ... :D
Dobro ...a sa kojom?
gavrilo

Post by gavrilo »

Stari wrote:Dobro ...a sa kojom?
:? sta ja znam... pitaj njega :D :oops:
rei

Post by rei »

Prenj wrote:Zar je uopste potrebno usaglasavati izjavu dva saveza?
Osim ako ...

ma kazem ti sve fujjj :?
gavrilo

Post by gavrilo »

Osim ako ...
a cuj ... :oops: radi se o prijateljskim odnosima... :D
Prenj

Post by Prenj »

gavrilo wrote:
Osim ako ...
a cuj ... :oops: radi se o prijateljskim odnosima... :D
Ili ce Munib formirati svoje misljenje o utakmici tek u Beogradu???
:x
gavrilo

Post by gavrilo »

Prenj wrote:Ili ce Munib formirati svoje misljenje o utakmici tek u Beogradu???
:x
prenj ... da budem iskren ja vise nemam pojma ni ko pije ni ko placa... :roll:
Stari

Post by Stari »

Ja mislim da su se gospoda Damjenovic & Usanovic sastali iz sasvim drugih razloga nego sto se to zvanicno govori. Sjeli su da se zdogovore posto ce biti bodovi na Kosevu i Na JNA stadionu u slijedecem kvalifikacionom ciklusu 2008 kad i ukoliko se ove ekipe opet sudare...ne kontate vi to, jer jos niste uspijeli povratiti prisustvo takta , vodite se emocijama, i ne vidite stvari koje su ciste... "ko sunasce na prozorcicu".

Valja najvjerovatnije nama igrati protiv tih istih Srbijanaca i Srba i u slijedecem takmicenju. Zaboravljate se gospodo da nogomet / fudbal nije ...demokratska kategorija ...a ni njegove organizacione insitucije nisu odvec demokratske ...i dobro je sto je tako ...jer to je ipak igra. Fifa i Uefa ne bi imale nista protiv razvoja situacije koji je vec postao opste prisutan u glasanju za Eurosong kontest ...komsija - komsiji ...sused-susetki ...i tako to ...smirite se sredice to Munib ....oko fudbala i nezna nesto puno ...al u tim stvarima mu nema premca.
Prenj

Post by Prenj »

Stari wrote:Ja mislim da su se gospoda Damjenovic & Usanovic sastali iz sasvim drugih razloga nego sto se to zvanicno govori. Sjeli su da se zdogovore posto ce biti bodovi na Kosevu i Na JNA stadionu u slijedecem kvalifikacionom ciklusu 2008 kad i ukoliko se ove ekipe opet sudare...ne kontate vi to, jer jos niste uspijeli povratiti prisustvo takta , vodite se emocijama, i ne vidite stvari koje su ciste... "ko sunasce na prozorcicu".

Valja najvjerovatnije nama igrati protiv tih istih Srbijanaca i Srba i u slijedecem takmicenju. Zaboravljate se gospodo da nogomet / fudbal nije ...demokratska kategorija ...a ni njegove organizacione insitucije nisu odvec demokratske ...i dobro je sto je tako ...jer to je ipak igra. Fifa i Uefa ne bi imale nista protiv razvoja situacije koji je vec postao opste prisutan u glasanju za Eurosong kontest ...komsija - komsiji ...sused-susetki ...i tako to ...smirite se sredice to Munib ....oko fudbala i nezna nesto puno ...al u tim stvarima mu nema premca.
Stari, za dogovore o bodovima za 2008. ima itekako vremena.
Munib sada ide u Beograd da nesto hitno dogovori.
Sta bi to moglo biti?
Edin H.

Post by Edin H. »

Gavrilo hvala ti za ovaj clanak.

Ono sto me zapanjilo je cinjenica da iz ovoga clanka se zaista vidi kako u Srbiji (jos uvijek) razmislja.

Ne postavlja se pitanje, ko je odgovoran za dogadjaje sa Marakane, ne postavlja se pitanje otkud transparent "Noz, zica, Srebrenica" i slicna ikonografija na fudbalskoj utakmici, ne postavlja se pitanje otkud kamenje i topovski udari?

Samo se gleda kako zataskati taj ruzni dogadjaj, a pocelo je sa samim prenosom utakmice.

I ponasaju se kao uvrijedjena djeca: "Ma ko je to nas cinkario?"

Pa Dame i Gospodo cinkarile su vas hiljade Bosanaca i Hercegovaca koji su slali e-mail-e FIFI, oni koji nisu bili odvise impresionirani gore navedenim transparentom, kao i ostalim "herojskim" obiljezjima.
Ne bojte se, nisu vasi prijatelji iz Nogometnog Saveza.

Ovaj sastanak u Beogradu je po meni skandalozan i nadam se da ce bosanski mediji koji sebe zovu nezavisnim malo pronjuskati i saznati na ciju inicijativu je doslo do organizacije ovoga sastanka. Ako je to ideja nasega ambasadora koji je bio prisutan mislim da je vrijeme da zavrsi svoju misiju u Beogradu.

Ukoliko je do sastanka moralo doci to se moglo desiti na inicijativu i u organizaciji FIFE i nikako drugacije.
gavrilo

Post by gavrilo »

edine nema na cemu :wink:

u vezi cinkanja... ne vjerujem da je to nesto uticalo na fifinu odluku. negdje sam procitao da su oni imali 3 predstavnika koji su tokom utakmice sve pazljivo pratili i zapisivali.

inace u vezi tvoje kritike ponosanju beogradskih medija. tu si u pravu, zaista je sramota da se izostavlja ta "mala" cinjenica da su transparenti bili vise nego fasisticki (n.z.s itd...) sta vise i okupatorski (bijeljina srbija nikad bih se moglo protumaciti kao pretenzije pojedinih srbijanskih grupacija na teritoriju bih... i ako su to bili navijaci iz rs, ali nebitno sada...) ... samo ne smijes da zaboravis da ni nasi bosanski mediji nisu nista bolji. tu smo svi isti ... "mi nismo krivi... oni su... " itd...

za mene je to indic da medije nisu nikako povezane...
Stari

Post by Stari »

Pa hitnost je valjda bila nuzna zbog provjere da li pakt o uzjamnom nenapadanju (svaka slicnost sa poljskim paktom Ribentrop-Molotov...je slucajna )jos uvijek vazi i na neutralnom terenu ... dakle pravda po Corleone sistemu ... ne treba nam neko treci da njuska u nase bilateralne (familijarne) odnose...jos da dodje i vlatko markovic ...Hrvatska je u drugoj skupini i moze se desiti da u slijedecim kvalifikacijama igramo sve troje skupa... :D san nasih pradedova :D ) ...dakle to bi bilo kao onaj sastanak izmedju sefova familija Barzzini, Tataglia i Corleone i prvom dijelu tog filma .... postoji mogucnost da nam se blagovremno pridruzi i don Cicco (Makedonija je u 5-oj skupini) prvo se mi zdogovorimo ...a onda milicija(Fifa i Uefa) tu nema sta traziti...na svestrano zadovoljstvo.
gavrilo

Post by gavrilo »

Stari wrote:Pa hitnost je valjda bila nuzna zbog provjere da li pakt o uzjamnom nenapadanju (svaka slicnost sa poljskim paktom Ribentrop-Molotov...je slucajna )jos uvijek vazi i na neutralnom terenu ... dakle pravda po Corleone sistemu ... ne treba nam neko treci da njuska u nase bilateralne (familijarne) odnose...jos da dodje i vlatko markovic ...Hrvatska je u drugoj skupini i moze se desiti da u slijedecim kvalifikacijama igramo sve troje skupa... :D san nasih pradedova :D ) ...dakle to bi bilo kao onaj sastanak izmedju sefova familija Barzzini, Tataglia i Corleone i prvom dijelu tog filma .... postoji mogucnost da nam se blagovremno pridruzi i don Cicco (Makedonija je u 5-oj skupini) prvo se mi zdogovorimo ...a onda milicija(Fifa i Uefa) tu nema sta traziti...na svestrano zadovoljstvo.
Image

8)
Post Reply