Engleski katolici vise ne smatraju da je Biblija istinita

Rasprave o vjerskim temama.
danas

Post by danas »

sinapsa je u pravu -- i ove monoteisticke religije ce eventualno izumrijeti, bas kao sto su izumrle i druge religije koje su postojale prije njih. to je neminovni socijalni poredak i razvoj, jer religije -- kao i svi ostali drustveni fenomeni -- imaju svoj pocetak i kraj. nekad je cijeli "civilizovani" svijet vjerovao u zeusa, a danas nema nijedne jedine osobe koja vjeruje u njega. tako ce biti i sa danasnjim bogovima. kad-tad. za nekoliko hiljada godina, vjerovanje u isusa ce biti jednako smijesno kao da danas neko vjeruje u egipatskog boga sunca, azteckog boga zmiju, ili zeusa.
Bosanac sa dna kace

Post by Bosanac sa dna kace »

danas wrote:sinapsa je u pravu -- i ove monoteisticke religije ce eventualno izumrijeti, bas kao sto su izumrle i druge religije koje su postojale prije njih. to je neminovni socijalni poredak i razvoj, jer religije -- kao i svi ostali drustveni fenomeni -- imaju svoj pocetak i kraj. nekad je cijeli "civilizovani" svijet vjerovao u zeusa, a danas nema nijedne jedine osobe koja vjeruje u njega. tako ce biti i sa danasnjim bogovima. kad-tad. za nekoliko hiljada godina, vjerovanje u isusa ce biti jednako smijesno kao da danas neko vjeruje u egipatskog boga sunca, azteckog boga zmiju, ili zeusa.
nemamo vjerovanje u Zeusa, Veneru, Amon-Ra ali imao vjerovanje u Krisnu, Sivu, Aharamuzdu... i ostale bogove, vjerovanja koja mozda cak i starija od vjerovanja u Zeusa, Amon Raa i ostale bogove...
Mislim da je vec neko napisao; nije bitno u sta i kako vjerujes bitno je prilagoditi to vjerovanje vremenu i sredini gje zivis!
danas

Post by danas »

Bosanac sa dna kace wrote: Mislim da je vec neko napisao; nije bitno u sta i kako vjerujes bitno je prilagoditi to vjerovanje vremenu i sredini gje zivis!
zar ovo nije totalno suprotno osnovnim postulatima monoteistickih religija? koje uglavnom tvrde da su univerzalne i da njihova istina vazi za sve terene i za sva vremena? i koje se grcevito bore protiv svakog "prilagodjavanja" (osim ako ne ide njima u prilog).
Bosanac sa dna kace

Post by Bosanac sa dna kace »

danas wrote:
Bosanac sa dna kace wrote: Mislim da je vec neko napisao; nije bitno u sta i kako vjerujes bitno je prilagoditi to vjerovanje vremenu i sredini gje zivis!
zar ovo nije totalno suprotno osnovnim postulatima monoteistickih religija? koje uglavnom tvrde da su univerzalne i da njihova istina vazi za sve terene i za sva vremena? i koje se grcevito bore protiv svakog "prilagodjavanja" (osim ako ne ide njima u prilog).
Da, suprotno je, upravu si, ali bitno je da ideja prezivi, zelje za povratkom i povratak pravom praiskonskom izvrou uvijek ima; sjeti se Nestorijanaca, Pavlicana, Katarena, Albigenza, Bogumila, tzv. Vehabija, Protestanta, Jehovnih svjedoka...
avicena

Post by avicena »

danas wrote:sinapsa je u pravu -- i ove monoteisticke religije ce eventualno izumrijeti, bas kao sto su izumrle i druge religije koje su postojale prije njih. to je neminovni socijalni poredak i razvoj, jer religije -- kao i svi ostali drustveni fenomeni -- imaju svoj pocetak i kraj. nekad je cijeli "civilizovani" svijet vjerovao u zeusa, a danas nema nijedne jedine osobe koja vjeruje u njega. tako ce biti i sa danasnjim bogovima. kad-tad. za nekoliko hiljada godina, vjerovanje u isusa ce biti jednako smijesno kao da danas neko vjeruje u egipatskog boga sunca, azteckog boga zmiju, ili zeusa.
Abraham / Ibrahim a.s. ( deseti direktni potomak Noe / Nuh a.s.) živio je po arheološkim otkrićima negdje između 1925. i 1750. prije Hrista. I Ibrahim a.s. i Nuh a.s. su bili monoteisti. Danas ;-) je 2005. poslije Hrista. Nešto odužili sa mijenjanjem agregatnog stanja. Jah, zaboravih...i prije Nuh a.s. je bilo monoteista kao što je recimo Idris a.s. / Henok po Bibliji.
danas

Post by danas »

avicena wrote:
Abraham / Ibrahim a.s. ( deseti direktni potomak Noe / Nuh a.s.) živio je po arheološkim otkrićima negdje između 1925. i 1750. prije Hrista. I Ibrahim a.s. i Nuh a.s. su bili monoteisti. Danas ;-) je 2005. poslije Hrista. Nešto odužili sa mijenjanjem agregatnog stanja. Jah, zaboravih...i prije Nuh a.s. je bilo monoteista kao što je recimo Idris a.s. / Henok po Bibliji.
i? par tisuca godina je nista, socioloski govoreci.... i za svo to vrijeme, ove religije su mutirale, i sada nisu ni nalik svojem izvornom obliku. neke su dostigle i vrhunac i pad, neke su se transformisale, neke su se podijelile u sekte... evolucija, moj avicena... :D :D
avicena

Post by avicena »

danas wrote:
i? par tisuca godina je nista, socioloski govoreci.... i za svo to vrijeme, ove religije su mutirale, i sada nisu ni nalik svojem izvornom obliku. neke su dostigle i vrhunac i pad, neke su se transformisale, neke su se podijelile u sekte... evolucija, moj avicena... :D :D
Hmm! Oko četiri tisuće samo od Abrahama....abrahamovske religije....
Niko ne kaže da nije bilo i da neće biti interpretacija, ali vjera u jednog Boga i život poslije smrti......da ne nabrajam ostale sličnosti.....će sigurno živjeti.....i pored tehnološkog razvoja i komfora koji taj pruža imamo da neki zavide Amišima na njihovom načinu života.....bez stresa....često se ubacuje u bolje filmove radi kontrasta i poente.....
mosor1

Post by mosor1 »

avicena wrote:Niko ne kaže da nije bilo i da neće biti interpretacija, ali vjera u jednog Boga i život poslije smrti......da ne nabrajam ostale sličnosti.....će sigurno živjeti.....
"... i dan ce istine doci,
pobjeda bit ce nasa,
nestat ce divljih zvijeri.
Stazama slobode koracat ce tada
i mrtvi proleteri..." :lol: :lol: :lol:

Moj Avicena, nisam jos do sada vidio tu tvoju revolucionarno - idealisticku crtu. Moram priznati da si mi postao jos simpaticniji. :)
avicena

Post by avicena »

mosor1 wrote:
Moj Avicena, nisam jos do sada vidio tu tvoju revolucionarno - idealisticku crtu. Moram priznati da si mi postao jos simpaticniji. :)
E moj mosore1! Historia magistra vitae est. ;-) Ako je nešto hiljadama godina konstanta.....ne stotinjak godina :D ....što bi sudbina spomenute ideologije.....priroda ideologija je da nastaju i nestaju jer su ljudskog porijekla.....pa i paganskih religija kao ljudskog produkta.....
danas

Post by danas »

avicena wrote:.pa i paganskih religija kao ljudskog produkta.....
sad si me bas uvrijedio! :shock:
ja taman dosla tobe i pocela da vjerujem u zeusa...
a ti meni tako -- cuj, ljudi ga izmislili... :roll:
mosor1

Post by mosor1 »

avicena wrote:E moj mosore1! Historia magistra vitae est. ;-) Ako je nešto hiljadama godina konstanta.....ne stotinjak godina :D ....što bi sudbina spomenute ideologije.....priroda ideologija je da nastaju i nestaju jer su ljudskog porijekla.....pa i paganskih religija kao ljudskog produkta.....
Nisam mislio toliko na sadrzaj, koliko na revolucionarni patos koji je izbijao iz tvojih rijeci. Podsjecalo je na ono: "... izgubili smo dvije trecine boraca, ali racunajte na nas kao da smo u punom sastavu..."

Sretan je narod koji ima takvu omladinu. :)
avicena

Post by avicena »

danas wrote:
avicena wrote:.pa i paganskih religija kao ljudskog produkta.....
sad si me bas uvrijedio! :shock:
ja taman dosla tobe i pocela da vjerujem u zeusa...
a ti meni tako -- cuj, ljudi ga izmislili... :roll:
Hoćeš reć', povrijedio ti vjerska osjećanja. Tamo advokati vole ovakve parnice.....mog'o bih pod led :cry:
avicena

Post by avicena »

mosor1 wrote: Nisam mislio toliko na sadrzaj, koliko na revolucionarni patos koji je izbijao iz tvojih rijeci. Podsjecalo je na ono: "... izgubili smo dvije trecine boraca, ali racunajte na nas kao da smo u punom sastavu..."

Ne mogu se ne složiti jer takav moral ih i dovede do pobjede (nećemo ulaziti u posljedice, jer za primjer nisu važne ) ;-) Imponuje mi. :)
mosor1

Post by mosor1 »

avicena wrote:Imponuje mi. :)
Ma ja, znao sam da hoce. :lol:

http://www.titoville.com/sound/govor9.mp3
digger

Post by digger »

mosor1 wrote:Nisam mislio toliko na sadrzaj, koliko na revolucionarni patos koji je izbijao iz tvojih rijeci. Podsjecalo je na ono: "... izgubili smo dvije trecine boraca, ali racunajte na nas kao da smo u punom sastavu..."

Zar i ti, brutalni sine!?!

I ja cijenim Avicenu, ali mi se srce para kada vidim kako te on polako zavodi: polako, ali sigurno. A i Danas mi je nesto meksa u zadnje vrijeme. Oh, man... :roll:
avicena

Post by avicena »

digger wrote:
mosor1 wrote:Nisam mislio toliko na sadrzaj, koliko na revolucionarni patos koji je izbijao iz tvojih rijeci. Podsjecalo je na ono: "... izgubili smo dvije trecine boraca, ali racunajte na nas kao da smo u punom sastavu..."

Zar i ti, brutalni sine!?!

I ja cijenim Avicenu, ali mi se srce para kada vidim kako te on polako zavodi: polako, ali sigurno. A i Danas mi je nesto meksa u zadnje vrijeme. Oh, man... :roll:
diggeru, samo se trudimo da vodimo civilizovan dijalog....što se tiče zavođenja, muški me ne interesuju.....
Blahy

Post by Blahy »

:D
mosor1

Post by mosor1 »

digger wrote: Zar i ti, brutalni sine!?!

Yo! Digga man! On MENE zavodi? A vec tri posta nikoga nije citirao. I pustam mu Titove govore. Kazem ti, on je nas, samo to jos ne zna. Ko Vlado Zecevic. Moras s njim obazrivo, politicki, da mu objasnis ciljeve nase borbe.

A Danas, no frx, jos je tvrda na bitnim mjestima. ;-)

Drugarski pozdrav!
avicena

Post by avicena »

Mene pape ne miče iz desničarskog bloka, mada sam bliže desnom centru. mosor1 ljevičar, a pazi molim te digger Politički komesar kluba lijevog centra, tik uz desni centar :-)

http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 67&start=0
danas

Post by danas »

digger wrote:
eh, digger... :D :D :D ti otisao na odmor, ostavi nas same u ljevici... :D :D :D u medjuvremenu ja dosla tobe... :D :D :D vjerujem u zeusa i kompaniju otkad mi je bacchus neki dan miraculously poveo ruku za nekim strava spanskim vinom... :D

a mosor prica da sam tvrda... :D :D ko da je, gluho bilo, pipao :lol: :lol: :lol:
mosor1

Post by mosor1 »

danas wrote:a mosor prica da sam tvrda... :D :D ko da je, gluho bilo, pipao :lol: :lol: :lol:
Drugarice, postuj konspiraciju i ne odaji partijskih tajni klasnom neprijatelju... ni pod utjecajem alkohola. :lol: :lol: :lol:
Fair Life

Post by Fair Life »

mosor1 wrote:
danas wrote:a mosor prica da sam tvrda... :D :D ko da je, gluho bilo, pipao :lol: :lol: :lol:
Drugarice, postuj konspiraciju i ne odaji partijskih tajni klasnom neprijatelju... ni pod utjecajem alkohola. :lol: :lol: :lol:
MeHka k'o dusha...
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Najbolje, u svoj ovoj prici, jeste to sto vjernici dokaze navode upravo iz - Svetih knjiga. Rece neko Abraham zivio u 17. stoljecu prije Hrista, a kao izvor informacije navodi Bibliju...
avicena

Post by avicena »

_BosanaC wrote:Najbolje, u svoj ovoj prici, jeste to sto vjernici dokaze navode upravo iz - Svetih knjiga. Rece neko Abraham zivio u 17. stoljecu prije Hrista, a kao izvor informacije navodi Bibliju...
avicena wrote:Abraham / Ibrahim a.s. ( deseti direktni potomak Noe / Nuh a.s.) živio je po arheološkim otkrićima negdje između 1925. i 1750. prije Hrista. I Ibrahim a.s. i Nuh a.s. su bili monoteisti. Danas ;-) je 2005. poslije Hrista. Nešto odužili sa mijenjanjem agregatnog stanja. Jah, zaboravih...i prije Nuh a.s. je bilo monoteista kao što je recimo Idris a.s. / Henok po Bibliji.
...a spominju ga (Ibrahima a.s.) i Herodot-otac historije, Josip Flavije, britanac Rajs....ako nađem od Rajsa, postiraću....
avicena

Post by avicena »

danas wrote:
a mosor prica da sam tvrda... :D :D ko da je, gluho bilo, pipao :lol: :lol: :lol:
Prije odlaska u Portoriko, bila si pod crvenim fenjerom.......ko zna gdje mosor skita....... :-)
Post Reply