Engleski katolici vise ne smatraju da je Biblija istinita
- danas
sinapsa je u pravu -- i ove monoteisticke religije ce eventualno izumrijeti, bas kao sto su izumrle i druge religije koje su postojale prije njih. to je neminovni socijalni poredak i razvoj, jer religije -- kao i svi ostali drustveni fenomeni -- imaju svoj pocetak i kraj. nekad je cijeli "civilizovani" svijet vjerovao u zeusa, a danas nema nijedne jedine osobe koja vjeruje u njega. tako ce biti i sa danasnjim bogovima. kad-tad. za nekoliko hiljada godina, vjerovanje u isusa ce biti jednako smijesno kao da danas neko vjeruje u egipatskog boga sunca, azteckog boga zmiju, ili zeusa.
- Bosanac sa dna kace
nemamo vjerovanje u Zeusa, Veneru, Amon-Ra ali imao vjerovanje u Krisnu, Sivu, Aharamuzdu... i ostale bogove, vjerovanja koja mozda cak i starija od vjerovanja u Zeusa, Amon Raa i ostale bogove...danas wrote:sinapsa je u pravu -- i ove monoteisticke religije ce eventualno izumrijeti, bas kao sto su izumrle i druge religije koje su postojale prije njih. to je neminovni socijalni poredak i razvoj, jer religije -- kao i svi ostali drustveni fenomeni -- imaju svoj pocetak i kraj. nekad je cijeli "civilizovani" svijet vjerovao u zeusa, a danas nema nijedne jedine osobe koja vjeruje u njega. tako ce biti i sa danasnjim bogovima. kad-tad. za nekoliko hiljada godina, vjerovanje u isusa ce biti jednako smijesno kao da danas neko vjeruje u egipatskog boga sunca, azteckog boga zmiju, ili zeusa.
Mislim da je vec neko napisao; nije bitno u sta i kako vjerujes bitno je prilagoditi to vjerovanje vremenu i sredini gje zivis!
- danas
zar ovo nije totalno suprotno osnovnim postulatima monoteistickih religija? koje uglavnom tvrde da su univerzalne i da njihova istina vazi za sve terene i za sva vremena? i koje se grcevito bore protiv svakog "prilagodjavanja" (osim ako ne ide njima u prilog).Bosanac sa dna kace wrote: Mislim da je vec neko napisao; nije bitno u sta i kako vjerujes bitno je prilagoditi to vjerovanje vremenu i sredini gje zivis!
- Bosanac sa dna kace
Da, suprotno je, upravu si, ali bitno je da ideja prezivi, zelje za povratkom i povratak pravom praiskonskom izvrou uvijek ima; sjeti se Nestorijanaca, Pavlicana, Katarena, Albigenza, Bogumila, tzv. Vehabija, Protestanta, Jehovnih svjedoka...danas wrote:zar ovo nije totalno suprotno osnovnim postulatima monoteistickih religija? koje uglavnom tvrde da su univerzalne i da njihova istina vazi za sve terene i za sva vremena? i koje se grcevito bore protiv svakog "prilagodjavanja" (osim ako ne ide njima u prilog).Bosanac sa dna kace wrote: Mislim da je vec neko napisao; nije bitno u sta i kako vjerujes bitno je prilagoditi to vjerovanje vremenu i sredini gje zivis!
- avicena
Abraham / Ibrahim a.s. ( deseti direktni potomak Noe / Nuh a.s.) živio je po arheološkim otkrićima negdje između 1925. i 1750. prije Hrista. I Ibrahim a.s. i Nuh a.s. su bili monoteisti. Danasdanas wrote:sinapsa je u pravu -- i ove monoteisticke religije ce eventualno izumrijeti, bas kao sto su izumrle i druge religije koje su postojale prije njih. to je neminovni socijalni poredak i razvoj, jer religije -- kao i svi ostali drustveni fenomeni -- imaju svoj pocetak i kraj. nekad je cijeli "civilizovani" svijet vjerovao u zeusa, a danas nema nijedne jedine osobe koja vjeruje u njega. tako ce biti i sa danasnjim bogovima. kad-tad. za nekoliko hiljada godina, vjerovanje u isusa ce biti jednako smijesno kao da danas neko vjeruje u egipatskog boga sunca, azteckog boga zmiju, ili zeusa.
- danas
i? par tisuca godina je nista, socioloski govoreci.... i za svo to vrijeme, ove religije su mutirale, i sada nisu ni nalik svojem izvornom obliku. neke su dostigle i vrhunac i pad, neke su se transformisale, neke su se podijelile u sekte... evolucija, moj avicena...avicena wrote:Abraham / Ibrahim a.s. ( deseti direktni potomak Noe / Nuh a.s.) živio je po arheološkim otkrićima negdje između 1925. i 1750. prije Hrista. I Ibrahim a.s. i Nuh a.s. su bili monoteisti. Danasdanas wrote:sinapsa je u pravu -- i ove monoteisticke religije ce eventualno izumrijeti, bas kao sto su izumrle i druge religije koje su postojale prije njih. to je neminovni socijalni poredak i razvoj, jer religije -- kao i svi ostali drustveni fenomeni -- imaju svoj pocetak i kraj. nekad je cijeli "civilizovani" svijet vjerovao u zeusa, a danas nema nijedne jedine osobe koja vjeruje u njega. tako ce biti i sa danasnjim bogovima. kad-tad. za nekoliko hiljada godina, vjerovanje u isusa ce biti jednako smijesno kao da danas neko vjeruje u egipatskog boga sunca, azteckog boga zmiju, ili zeusa.je 2005. poslije Hrista. Nešto odužili sa mijenjanjem agregatnog stanja. Jah, zaboravih...i prije Nuh a.s. je bilo monoteista kao što je recimo Idris a.s. / Henok po Bibliji.
- avicena
Hmm! Oko četiri tisuće samo od Abrahama....abrahamovske religije....danas wrote:
i? par tisuca godina je nista, socioloski govoreci.... i za svo to vrijeme, ove religije su mutirale, i sada nisu ni nalik svojem izvornom obliku. neke su dostigle i vrhunac i pad, neke su se transformisale, neke su se podijelile u sekte... evolucija, moj avicena...![]()
Niko ne kaže da nije bilo i da neće biti interpretacija, ali vjera u jednog Boga i život poslije smrti......da ne nabrajam ostale sličnosti.....će sigurno živjeti.....i pored tehnološkog razvoja i komfora koji taj pruža imamo da neki zavide Amišima na njihovom načinu života.....bez stresa....često se ubacuje u bolje filmove radi kontrasta i poente.....
-
mosor1
"... i dan ce istine doci,avicena wrote:Niko ne kaže da nije bilo i da neće biti interpretacija, ali vjera u jednog Boga i život poslije smrti......da ne nabrajam ostale sličnosti.....će sigurno živjeti.....
pobjeda bit ce nasa,
nestat ce divljih zvijeri.
Stazama slobode koracat ce tada
i mrtvi proleteri..."
Moj Avicena, nisam jos do sada vidio tu tvoju revolucionarno - idealisticku crtu. Moram priznati da si mi postao jos simpaticniji.
- avicena
E moj mosore1! Historia magistra vitae est.mosor1 wrote:
Moj Avicena, nisam jos do sada vidio tu tvoju revolucionarno - idealisticku crtu. Moram priznati da si mi postao jos simpaticniji.
-
mosor1
Nisam mislio toliko na sadrzaj, koliko na revolucionarni patos koji je izbijao iz tvojih rijeci. Podsjecalo je na ono: "... izgubili smo dvije trecine boraca, ali racunajte na nas kao da smo u punom sastavu..."avicena wrote:E moj mosore1! Historia magistra vitae est.Ako je nešto hiljadama godina konstanta.....ne stotinjak godina
....što bi sudbina spomenute ideologije.....priroda ideologija je da nastaju i nestaju jer su ljudskog porijekla.....pa i paganskih religija kao ljudskog produkta.....
Sretan je narod koji ima takvu omladinu.
- avicena
Hoćeš reć', povrijedio ti vjerska osjećanja. Tamo advokati vole ovakve parnice.....mog'o bih pod leddanas wrote:sad si me bas uvrijedio!avicena wrote:.pa i paganskih religija kao ljudskog produkta.....![]()
ja taman dosla tobe i pocela da vjerujem u zeusa...
a ti meni tako -- cuj, ljudi ga izmislili...
- avicena
Ne mogu se ne složiti jer takav moral ih i dovede do pobjede (nećemo ulaziti u posljedice, jer za primjer nisu važne )mosor1 wrote: Nisam mislio toliko na sadrzaj, koliko na revolucionarni patos koji je izbijao iz tvojih rijeci. Podsjecalo je na ono: "... izgubili smo dvije trecine boraca, ali racunajte na nas kao da smo u punom sastavu..."
-
digger
Zar i ti, brutalni sine!?!mosor1 wrote:Nisam mislio toliko na sadrzaj, koliko na revolucionarni patos koji je izbijao iz tvojih rijeci. Podsjecalo je na ono: "... izgubili smo dvije trecine boraca, ali racunajte na nas kao da smo u punom sastavu..."
I ja cijenim Avicenu, ali mi se srce para kada vidim kako te on polako zavodi: polako, ali sigurno. A i Danas mi je nesto meksa u zadnje vrijeme. Oh, man...
- avicena
diggeru, samo se trudimo da vodimo civilizovan dijalog....što se tiče zavođenja, muški me ne interesuju.....digger wrote:Zar i ti, brutalni sine!?!mosor1 wrote:Nisam mislio toliko na sadrzaj, koliko na revolucionarni patos koji je izbijao iz tvojih rijeci. Podsjecalo je na ono: "... izgubili smo dvije trecine boraca, ali racunajte na nas kao da smo u punom sastavu..."
I ja cijenim Avicenu, ali mi se srce para kada vidim kako te on polako zavodi: polako, ali sigurno. A i Danas mi je nesto meksa u zadnje vrijeme. Oh, man...
-
mosor1
Yo! Digga man! On MENE zavodi? A vec tri posta nikoga nije citirao. I pustam mu Titove govore. Kazem ti, on je nas, samo to jos ne zna. Ko Vlado Zecevic. Moras s njim obazrivo, politicki, da mu objasnis ciljeve nase borbe.digger wrote: Zar i ti, brutalni sine!?!
A Danas, no frx, jos je tvrda na bitnim mjestima.
Drugarski pozdrav!
- avicena
Mene pape ne miče iz desničarskog bloka, mada sam bliže desnom centru. mosor1 ljevičar, a pazi molim te digger Politički komesar kluba lijevog centra, tik uz desni centar
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 67&start=0
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 67&start=0
- danas
eh, digger...digger wrote:
a mosor prica da sam tvrda...
- avicena
_BosanaC wrote:Najbolje, u svoj ovoj prici, jeste to sto vjernici dokaze navode upravo iz - Svetih knjiga. Rece neko Abraham zivio u 17. stoljecu prije Hrista, a kao izvor informacije navodi Bibliju...
...a spominju ga (Ibrahima a.s.) i Herodot-otac historije, Josip Flavije, britanac Rajs....ako nađem od Rajsa, postiraću....avicena wrote:Abraham / Ibrahim a.s. ( deseti direktni potomak Noe / Nuh a.s.) živio je po arheološkim otkrićima negdje između 1925. i 1750. prije Hrista. I Ibrahim a.s. i Nuh a.s. su bili monoteisti. Danasje 2005. poslije Hrista. Nešto odužili sa mijenjanjem agregatnog stanja. Jah, zaboravih...i prije Nuh a.s. je bilo monoteista kao što je recimo Idris a.s. / Henok po Bibliji.