Drzavno i teritorijalno uredjenje BiH - modeli novog Ustava

Za kakvo ste teritorijalno i drzavno uredjenje BiH?

1. Decentralizovana i teritorijalno podijeljena izmedju 5 i 10 Regija?
23
46%
2. Centralizovana i teritorijalno podijeljena izmedju 5 i 10 Regija?
13
26%
3. Podijeljena kao do sada na 2 Entiteta?
6
12%
4. Podijeljena na 3 ili vise Kantona?
4
8%
5. Podijeljena na 3 (tri) samostalne Republike? (u ovom slucaju da Bosancima i Hercegovcima pripadne 57% BiH teritorije i izlaz na more u Neum, Srbima 29% i Hrvatima 14% teritorije) Bosancima i Hercegovcima vise teritorije zato sto bi na njihovoj teritori
4
8%

Total votes: 50

kekec

Post by kekec »

Ma meni nesto HSP i cjelovita BiH ne idu zajedno, a vi kako hocete. :-)
Novi_Nick

Post by Novi_Nick »

kekec wrote:Ma meni nesto HSP i cjelovita BiH ne idu zajedno, a vi kako hocete. :-)
Nerazumijem sta ti ne ide zajedno, Zvonko i HSP stoje iza svoje izjave. A ako tebi ova izjava ne stima razjasni i nama gdje oni to i na koji nacin foliraju :shock:?

http://www.avaz.ba/absolutenm/anmviewer ... =12&isasp=

12.12.2005

Zvonko Jurišić o promjenama Ustava BiH

Treba organizirati svebosanski sabor
Razgovore o ustavnim promjenama ne treba započinjati ako se ne dogovorimo da RS odmah ukinemo, kaže Jurišić za naš list

Zvonko Jurišić, predsjednik HSP-a BiH "Đapić - dr. Jurišić", smatra da o promjenama Ustava BiH ne treba razgovarati samo osam političkih stranaka već da je nužno o tako važnom pitanju organizirati svebosanski sabor.
- Pod tim podrazumijevam da o Ustavu države BiH trebaju razgovarati političari, vjerski lideri, znanstvenici, kulturne institucije... Dakle, najširi mogući front pameti u našoj zemlji mora biti uključen u ovu raspravu - kaže Jurišić za "Dnevni avaz".
On cijeni da razgovore o izmjeni Ustava BiH ne treba uopće započinjati ako se "u startu ne dogovorimo da Republiku Srpsku treba odmah ukinuti".
- RS je zlo za BiH. Politika HSP-a je takva da poodavno već kazujemo da je država BiH ubijena onog trenutka kada je uspostavljena RS. Bez njenog ukinuća nema ni države BiH. Barem ne onakve kakvu hoće HSP: cjelovita i jedinstvena, regionalno uređena i u kojoj će jednakopravni biti svi narodi i građani - zaključuje Jurišić.
Svaka cast Zvonki i HSP-u na ovoj izjavi. Samo bih dodao da bi u isto vrijeme trebalo traziti ukidanje RS i Federacije.
kekec

Post by kekec »

Nerazumijem sta ti ne ide zajedno, Zvonko i HSP stoje iza svoje izjave. A ako tebi ova izjava ne stima razjasni i nama gdje oni to i na koji nacin foliraju ?
O izjavi nisam komentarisao, da bude odmah jasno.
Zbog " HSP" i samo jedne stvari, a to je linija Zemun - Boka kotorska.
Nesto sto me podsjeca na Karlobag - Virovitica.
A na obe linije mi u sredini !
( Zasto pomisljam na Trojanskog konja)
Treba organizirati svebosanski sabor
Razgovore o ustavnim promjenama ne treba započinjati ako se ne dogovorimo da RS odmah ukinemo, kaže Jurišić za naš list
Sto se tice izjave, u sustini se slazem, ali vezano i za nju ima par stvari koje mi ne mirisu.

HSP je minorna strankica, a navedenom izjavom, mislim da skrecu paznju na sebe i zele "na mala vrata" da udju u velike rasprave.

Drugo, RS-u ce braniti sve stranke iz RS ( a mozda i neka iz Federacije, nikad se ne zna, a zivot nas uci da je sve u nasoj "politici" moguce), znaci, tesko ce razgovori donijeti taj rezultat.

Trece, kako je vec neko vec spominjao, RS je ovjerena medjunarodnim ugovorom, koji, nazalost, vazi i kojeg mogu ukinuti/promjeniti samo oni koji su ga potpisali, a to su u prvom redu oni koji zive u RS, pod pretpostavkom da su drugi iz federacije takodje za ukidanje. I ovdje imam sumnji, jer i u Federaciji ima onih koji bi htjeli takodje svoju "Republiku".
Potpisnika i supotpisnika Dejtonskog sporazuma (citaj RS) je bilo mnogo i vrlo malo njih bi ucestvovalo na svebosanskom saboru.

Jos ce mnogo mutne vode proteci, dok narod u BiH shvati, kakva je BiH za nas najbolja. A ova sada je daleko od onoga dobrog i od onoga sto nam treba.
kekec

Post by kekec »

On cijeni da razgovore o izmjeni Ustava BiH ne treba uopće započinjati ako se "u startu ne dogovorimo da Republiku Srpsku treba odmah ukinuti".
Ima li logike ova izjava.
Valjda moras zapoceti, da bi se dogovorio. :)
Ako ne zapocnes, klinac ces se ista dogovoriti.
airman1

Post by airman1 »

Meni je uvijek bila sega ta prica o teritorijalnom ustroju BiH, te ovo te one, a sve usprkos cinjenici da u posti postoje tri regiona koja su kulturoloski, ekonomski, geografski pa i historijski, poznata i priznata. Niti u jednom jedan narod nema vecinu. Bosna, Hercegovina i Krajina. Za sva tri se tacno znaju granice, u sva tri zive stanovnici koji imaju vlastiti kulturoloski identitet i niti u jednom niko nije vecina. Eto organizacije. Tri kantona. Jedna centralna vlast, jedna Armija, poreski sistem, novac itd. Previse jednostavno za nase uslove. Ja volim da vlast u drzavi bude dovoljno decentralizovana da nam se Cnetralna vlast ne bi previse osilila, kao sto je to kod nas obicaj, neka malo balansa ne skodi. Sa druge strane previse decentralizovana drzava nije drzava nego konglomerat interesa. Znamo kako stoji sa interesima, barem kod nas.
Fair Life

Post by Fair Life »

kekec wrote:
Ima li logike ova izjava.
Valjda moras zapoceti, da bi se dogovorio. :)
Ako ne zapocnes, klinac ces se ista dogovoriti.
Ima logike...

Citaj... da su se u startu dogovorili da ne treba uopće započinjati razgovore o izmjeni Ustava BiH.
Novi_Nick

Post by Novi_Nick »

Ok @ Kekec i @ Fair Laif, sada su mi stvari malo jasnije poslije gledanja na izjavu iz vaseg ugla. Ipak mislim da je bolje da izjave da su za ukidanje dva entiteta nego da ne traze njihovo ukidanje nikako.
Fair Life

Post by Fair Life »

Novi_Nick wrote:Ok @ Kekec i @ Fair Laif, sada su mi stvari malo jasnije poslije gledanja na izjavu iz vaseg ugla. Ipak mislim da je bolje da izjave da su za ukidanje dva entiteta nego da ne traze njihovo ukidanje nikako.
Hehehhee...

Nisam zavrsio u proslom komentaru... misao.

Citaj... da su se u startu dogovorili da ne treba uopće započinjati razgovore o izmjeni Ustava BiH... kojim bi ukinuli entitete.
AjvazDedo

Post by AjvazDedo »

Image

Imamo priliku, ali samo jednu.

Nazalost, nismo uzeli tu priliku.... :(
Fair Life

Post by Fair Life »

AjvazDedo wrote:http://upload.wikimedia.org/wikipedia/b ... roglas.JPG

Zbog toga je i umlacen...

JAZUK !!
AjvazDedo

Post by AjvazDedo »

Fair Life wrote:
AjvazDedo wrote:http://upload.wikimedia.org/wikipedia/b ... roglas.JPG

Zbog toga je i umlacen...

JAZUK !!
Naravno, nije se slagao sa Tudjmanovom politikom...
ubili njega, a sve Bosnjake,
pripadnike HOS:a/HVO:a u logore... :x
Fair Life

Post by Fair Life »

Znam...
mostarac

Post by mostarac »

Ne treba zaboraviti da u HSP-ovoj viziji BiH nema mjesta za Srbe, a dugorocno gledano oni racunaju na asimilaciju u hrvatsko cvijece. Mislim ova Zvonkina izjava je odlicna, ali njima ipak u zaglavlju stoji "ZA DOM SPREMNI", a znamo sta je to. mada ih cijenim zbog iskrenosti i toga sto odmah u startu znas sa kim imas posla.
AjvazDedo

Post by AjvazDedo »

Zamisli kakav je to bio osjecaj za te vojnike...
da te tvoji stari drugovi i borci razoruzaju i bace u logor... :(
Neznam ako je tacno, ali citao sam da je zapovjednik u Tomislavgradu
plakao kad je morao da naredi da se Bosnjaci razoruzaju... :(
AjvazDedo

Post by AjvazDedo »

umro je mostar wrote:Ne treba zaboraviti da u HSP-ovoj viziji BiH nema mjesta za Srbe, a dugorocno gledano oni racunaju na asimilaciju u hrvatsko cvijece. Mislim ova Zvonkina izjava je odlicna, ali njima ipak u zaglavlju stoji "ZA DOM SPREMNI", a znamo sta je to. mada ih cijenim zbog iskrenosti i toga sto odmah u startu znas sa kim imas posla.

Nema mjesta za srbe? :roll:
Novi_Nick

Post by Novi_Nick »

http://oslobodjenje.com/index.php?optio ... &Itemid=46

12/12/05

Piše: Ramo KOLAR

Image

Trla baba lan...

Iako sam pristalica neobaveznog stila oblačenja, priznajem da mi se Donald Hejs s fino složenim bojama, skupim odijelom, urednošću i odmjerenim tonom govora dopao u Sarajevu ovih dana. Haj kake to sad veze ima, reći će ozbiljan čovjek. Kakih inače fali na ovijem stranama. Pa dobro, nema baš neke veze, al mi se čini da je to jedino vrijedno pažnje koja je išla uz nazovi razgovore o ustavnim promjenama. Sve ostalo je bilo ko u onoj domaćoj: trla baba lan, da joj prođe dan.

Doduše, Tihić je otišo u Arabiju vidjet moremo li kako u naftaške zemlje se uključit i preko noći se obogatiti. I pametno. Jerbo je i drug a gospodin po svemu, drug mislim nama jer nam pomaže a iz tako daleka svijeta došo, doduše samo što je otišo, Hejs znači, reko da Sulejman nejma s kime razgovarati o entitetima. Pogotovu ukidanju, što je član a povremeno i predsjednik Predsjedništva, predložio još neki dan, neće se vjerovati, usred domaćinove kuće, a u Vašingtonu.

U hadezea se ne zna ko pije a ko plaća, te Bariša Čolak nema nikaka mandata. Zato nije ni došo na kavu kod Donalda. A i da se uštedi malo na telefonu, jer račun koji je napravio u Americi zovući ga, Čović mu neće potpisati. A i fino je vidjeti kako je drug Krešo Zubak ispo najpametniji jer mu onomad u Dejtonu niko nije mogo zavrnut ruku da turi potpis na nevaljo ugovor.

Pitam se ja kako drug Tihić nema s kim razgovarati? A đe mu je primjerice Lagumdžija. Zar i on nije za građansku, jednu, jedinstvenu republiku, zemlju i državu, na čelu s izabranim građanima, a đe su jope svi narodi jednakopravni. Kaže Sulejman da Zlatko drug navija za sve ono đe će on postati glavni u vlasti. Eno mu onda Silajdžića gospodina Harisa, koji je tako glasno za građansku Bosnu, da Lagumdžija više tu nema šta tražiti. Ostaje još da se povrati Haris u vlas, da Tihić ostane u istoj, te se siti iznapričaju. Najviše o budućim ustavnim promjenama.

O čemu se zapravo uopće razgovara? O farbanju Dejtona. Dakle niokakvom ustavu. Samo o premazivanju novom, svježom bojom jednog međunarodnog, čak ne ni internacionalnog ugovora.
Ustav koji je ova zemlja imala, onaj legitimni i legalni, Republike BiH, su partije nacionalne pobrisale, razvalile i pod noge bacile, silom i protupravno. I ti sad očekuješ da iste ideologije, čiji su nosioci nešto drugačiji a i drugi ljudi, odustane od svojih stečevina. Nema govora. Oni, uz posredovanje g. Hejsa, hoće samo da učvrste podjelu zemlje, al da to narod nekako lakše proguta.

Držim da je put do jedinstvene države Bosne lakše njima pronaći na jedan drugi način. Izgledat će nemoguć, ali nudi mnogo više od Dodikovih zahtjeva za otcjepljenje njegova blentiteta. Dakle, moglo se fino, još dok su u Vašingotonu bili, zamoliti Hejsa da posreduje kod Buša, da nas Amerika okupira. Cijele. Od Une i Save do mora neumskog. Kad uspostavi jedinstven sistem vladanja i upravljanja, mi fino zatražimo primjenu internacionalnog prava. Kojega SAD uglavnom poštuju. Ako zaboravimo Irak. A eto, uskoro će morati i otamo otići. Dakle, oni nam srede stanje, mi ih zamolimo i oni odu. Osta nam jedinstvena i fino izgrađena zemljica.

Birvaktile sam predlago, tamo neđe, krajem devdesetdruge, a raja mi se smijala, da objavimo rat Njemačkoj. Ona bi nas napala, poklopila, rat bi trajo tri dana, ako bi i toliko, sredila nam zemlju, ujedinila i mi bi je nakon pet-šest godina preko Ujedinjenih nacija oćerali natrag. Ovi iz Srbije nas ni danas ne puštaju.

Da se još malo falim. Davno sam skreto pažnju da ne treba uvoziti kurbane od klokana iz Australije. Činilo mi se uputnijim kupiti domaće ovnove pa pomoći siromašnom Bošnjaku-Bosancu, nego tamo nekom bogatom farmeru. Evo tek prije koji dan fetva hitna iz Rijaseta IZ stiže baš s tom naredbom. Shvatili da treba pomoći braći rođenoj u komšiluku? Prije će biti da se nekome više taj biznis uvoz ne isplati...
Kakve to veze ima s ustavom? Ima. Jerbo ono što sanjamo, treba odmah prevesti u praksu. Vratiti legitimitet ustavu RBiH, ukinuti i pobrisati rezultate agresije i genocida na ovu zemlju i krenuti za životom. S Hejsov-esdeesovim farbanjima ustava imat ćemo okolo kalajli, unutra belajli.
Odlican prilog Rame Kolara :)
Bumerang

Post by Bumerang »

Piše: Zija DIZDAREVIĆ

13/12/05

Image

Osjećaji bez ustava

Zvaničnik američkog Instituta za mir Donald Hejs ocjenjuje: “čak i ako napravimo savršen ustav, ništa se neće promijeniti ako građani ne budu osjećali da postoji zajednička sudbina za ovu zemlju. To je nešto što ne možete propisati”. Zaključak se čini logički nedodirljivim. No, radi se o previđanju razloga kako su nastali i zašto traju negativni osjećaji ne malog broja građana spram BiH. Ne osvrćući se zašto su kod brojnih bh. građana osjećaji za zajedničku sudbinu ove zemlje prerasli u averziju spram svoje domovine, što je kulminiralo u ratu, zadržimo se na razlozima zašto to traje. Zašto bh. država nije uvjerila sve svoje građane u ispravnost njenog opstanka kao zemlje svih svojih građana? Zašto dejtonski Ustav BiH nije ni nakon deset godina uspostavio to temeljeno uzajamno povjerenje?
Zato što je Ustav BiH sačinjen na prihvatanju politike svršenog čina koji je razorio istodobno bh. države i društvo. Uspostava paradržavne tvorevine RS kao entiteta, koji je prethodno definisan kao država, očito je kod većine Srba s obje strane Drine shvaćen, s jedne strane, kao priznanje opravdanosti političko-teritorijalnog ujedinjenja svekolikog srpstva i, s druge, kao uskraćenost što to nije potpuno ostvareno. Takvo rješenje produžilo je trajanje osjećaja o nastavku historijske nepravde prema Srbima i međunarodne zavjere u vezi s tim.

Bombardovanje NATO-a, Haški sud i zbivanja na Kosovu bili su poratno nadahnuće velikosrpskim ideolozima za nastavak manipulacije svojim narodom na njegovu štetu.
Postdejtonska međunarodna politika držala je BiH na čekanju, kao nešto što nema sigurne budućnosti. Taj politički stav je inkorporiran i u Ustav BiH koji je entitetima dao atribute države koja je imala slabašna ovlašćenja. Dugo je tolerisano ponašanje RS kao države koja se sve vrijeme spram BiH postavlja oponirajuće. I to ne samo kao ravnopravan političko-pravni subjekt, već kao nešto što je neupitno za razliku od bh. države koje, kao, ne može biti bez RS. Međunarodni autoriteti i danas tolerišu taj pristup koji je doživljavao mjene shodno promjenama u politici RS, koja je startala sa odbijanjem Mirovnog sporazuma i negiranjem bh. države, da bi danas bila osnovana na odbrani dejtonskog ustroja BiH.
Srbima u RS se sve vrijeme BiH predstavlja kao temeljna opasnost po njih, kao trajanje bošnjačko-hrvatske (“tursko-ustaške”) urote protiv srpskog naroda. Takav odnos snaga sugeriše sam ustavni poredak, prihvatanjem u reduciranoj formi Federacije BiH, koja je po prvoj, vašingtonskoj, verziji trebalo da bude bošnjačko-hrvatska država unutar konfederacije sa Hrvatskom. Oni što su bili za to, smatrali su teškom nepravdom ukidanje te opcije kao i neprihvatanje “HR Herceg-Bosne”. U takvoj situaciji sa bh. državom su se poistovjetili oni što nemaju zabune o svom identitetu. Među njima su, logikom brojčanog odnosa snaga i važećih politika, dominantno Bošnjaci. To je među Bošnjacima razvilo i hegemonističke političke apetite, a i spremnost na diobu. Sve to je praćeno sistematičnom politikom odrođavanja sva tri naroda, nastojanja njihovog iskorjenjivanja iz svog historijskog i civilizacijskog zasada po sverspkim, velehrvatskim i panislamskim matricama.
Sugestija da se kroz odnos spram RS prepoznaje negativan odnos prema Srbima uopšte, a prema “HR HB” i njenim derivatima kao odnos prema svim bh. Hrvatima, te težnja da se Bošnjake proglasi matičnim bh. narodom - dalje je učvršćivalo animozitet dijela građana spram svoje države. To neprijateljstvo prema svojoj domovini nije samo osnovano na reaktiviranju nacionalnih mitomanija, na uzrocima i posljedicama rata, već ima svoj tragični poratni nastavak u ustavnom uređenju i politikama koje on podržava. Ustav BiH je akt koji (re)produkuje nacionalne konflikte dnevno trujući odnose među ljudima i narodima.
Istraživanje kazuje da 46 odsto Srba smatra BiH svojom državom, samo 12,3 odsto smatra matičnom državom SCG, a 29,7 odsto nepostojeću SFRJ. Svega 32,6 odsto Hrvata smatra Hrvatsku svojom matičnom državom. Nedavno se 73,5 odsto ispitanih u RS izjasnilo za pristupanje EU, time i za bh. državu. BiH ima uza se ubjedljivu većinu svojih građana. Njihovi osjećaji čekaju svoj ustav. Odbojnost spram svoje domovine je djelo nacionalnih stranaka, čije su uporište Ustav BiH i neshvatanje međunarodnih autoriteta o čemu se radi.
AjvazDedo

Post by AjvazDedo »

Bumerang wrote:

13/12/05

Image

Osjećaji bez ustava

Zvaničnik američkog Instituta za mir Donald Hejs ocjenjuje: “čak i ako napravimo savršen ustav, ništa se neće promijeniti ako građani ne budu osjećali da postoji zajednička sudbina za ovu zemlju. To je nešto što ne možete propisati”. Zaključak se čini logički nedodirljivim. No, radi se o previđanju razloga kako su nastali i zašto traju negativni osjećaji ne malog broja građana spram BiH. Ne osvrćući se zašto su kod brojnih bh. građana osjećaji za zajedničku sudbinu ove zemlje prerasli u averziju spram svoje domovine, što je kulminiralo u ratu, zadržimo se na razlozima zašto to traje. Zašto bh. država nije uvjerila sve svoje građane u ispravnost njenog opstanka kao zemlje svih svojih građana? Zašto dejtonski Ustav BiH nije ni nakon deset godina uspostavio to temeljeno uzajamno povjerenje?
Zato što je Ustav BiH sačinjen na prihvatanju politike svršenog čina koji je razorio istodobno bh. države i društvo. Uspostava paradržavne tvorevine RS kao entiteta, koji je prethodno definisan kao država, očito je kod većine Srba s obje strane Drine shvaćen, s jedne strane, kao priznanje opravdanosti političko-teritorijalnog ujedinjenja svekolikog srpstva i, s druge, kao uskraćenost što to nije potpuno ostvareno. Takvo rješenje produžilo je trajanje osjećaja o nastavku historijske nepravde prema Srbima i međunarodne zavjere u vezi s tim.

Bombardovanje NATO-a, Haški sud i zbivanja na Kosovu bili su poratno nadahnuće velikosrpskim ideolozima za nastavak manipulacije svojim narodom na njegovu štetu.
Postdejtonska međunarodna politika držala je BiH na čekanju, kao nešto što nema sigurne budućnosti. Taj politički stav je inkorporiran i u Ustav BiH koji je entitetima dao atribute države koja je imala slabašna ovlašćenja. Dugo je tolerisano ponašanje RS kao države koja se sve vrijeme spram BiH postavlja oponirajuće. I to ne samo kao ravnopravan političko-pravni subjekt, već kao nešto što je neupitno za razliku od bh. države koje, kao, ne može biti bez RS. Međunarodni autoriteti i danas tolerišu taj pristup koji je doživljavao mjene shodno promjenama u politici RS, koja je startala sa odbijanjem Mirovnog sporazuma i negiranjem bh. države, da bi danas bila osnovana na odbrani dejtonskog ustroja BiH.
Srbima u RS se sve vrijeme BiH predstavlja kao temeljna opasnost po njih, kao trajanje bošnjačko-hrvatske (“tursko-ustaške”) urote protiv srpskog naroda. Takav odnos snaga sugeriše sam ustavni poredak, prihvatanjem u reduciranoj formi Federacije BiH, koja je po prvoj, vašingtonskoj, verziji trebalo da bude bošnjačko-hrvatska država unutar konfederacije sa Hrvatskom. Oni što su bili za to, smatrali su teškom nepravdom ukidanje te opcije kao i neprihvatanje “HR Herceg-Bosne”. U takvoj situaciji sa bh. državom su se poistovjetili oni što nemaju zabune o svom identitetu. Među njima su, logikom brojčanog odnosa snaga i važećih politika, dominantno Bošnjaci. To je među Bošnjacima razvilo i hegemonističke političke apetite, a i spremnost na diobu. Sve to je praćeno sistematičnom politikom odrođavanja sva tri naroda, nastojanja njihovog iskorjenjivanja iz svog historijskog i civilizacijskog zasada po sverspkim, velehrvatskim i panislamskim matricama.
Sugestija da se kroz odnos spram RS prepoznaje negativan odnos prema Srbima uopšte, a prema “HR HB” i njenim derivatima kao odnos prema svim bh. Hrvatima, te težnja da se Bošnjake proglasi matičnim bh. narodom - dalje je učvršćivalo animozitet dijela građana spram svoje države. To neprijateljstvo prema svojoj domovini nije samo osnovano na reaktiviranju nacionalnih mitomanija, na uzrocima i posljedicama rata, već ima svoj tragični poratni nastavak u ustavnom uređenju i politikama koje on podržava. Ustav BiH je akt koji (re)produkuje nacionalne konflikte dnevno trujući odnose među ljudima i narodima.
Istraživanje kazuje da 46 odsto Srba smatra BiH svojom državom, samo 12,3 odsto smatra matičnom državom SCG, a 29,7 odsto nepostojeću SFRJ. Svega 32,6 odsto Hrvata smatra Hrvatsku svojom matičnom državom. Nedavno se 73,5 odsto ispitanih u RS izjasnilo za pristupanje EU, time i za bh. državu. BiH ima uza se ubjedljivu većinu svojih građana. Njihovi osjećaji čekaju svoj ustav. Odbojnost spram svoje domovine je djelo nacionalnih stranaka, čije su uporište Ustav BiH i neshvatanje međunarodnih autoriteta o čemu se radi.

:bih:
zzzzz

Post by zzzzz »

Unutrasnje uredjenje cijele BiH trebalo je biti zasnovano na principima Vasingtonskog S. i danas bi bila "mirna Bosna".
Novi_Nick

Post by Novi_Nick »

http://www.oslobodjenje.ba/index.php?op ... &Itemid=46

Piše: Ramo KOLAR

19/12/05

Image

Odoh ti ja, majko...

Stranačke vođe ovdašnjih partija jedva su izvukli živu glavu iz Centralne banke. Sudeći prema rezultatu tamošnjeg višesatnog boravka, to je jedna od najvećih grešaka ovih razgovora o promjeni Dejtonskog ugovora i pokušaja skiciranja bh. ustava. Nije ih se trebalo pustiti. Učinkovito bi bilo, siguran sam, da su pritvoreni u trezor, pa onako sjedeći na milijardama i zlatnim polugama, bez sendviča i sokova, iznureni do krajnjih granica, natjerani da potpišu kako su za jedinstvenu državu i ustav koji bi to potvrdio.
Neki od učesnika su mi rekli da su bili spremni na tu žrtvu, samo da im je ponuđeno takvo što. No nije. Donald Hejs, koji je neuspješno glumio Švarca Šilinga, medijator dakle, ponudio je da nakajte bilo šta. Tako bi on mogao reći da nije džaba gubio vrijeme i pare. I mogao se pohvaliti da je konačno nešto uradio u ovoj zemlji, nakon dugoga vremena u kojemu nije ništa bitno shvatio. Njegov pak zemljak, ambasador Meklhejni, mnogo je zadovoljniji. Postignuto je puno, zaključio je. Misleći valjda da kad u prazan sud kaneš i kap vode, on je pun.

O nikakvom ustavu se nije razgovaralo ni proteklih dana i noći. Jeste o tome kako na jesen osvojiti vlast. I nastaviti po starom. Zadržati podjelu zemlje, držati nacionalna stada u torovima iz devedesetdruge i zamazivati oči s vremena na vrijeme puku u ime kojega i vladaju jedni te isti. Jer floskula koja je kao usvojena u Vašingtonu o građanskom društvu, za glave nacionalnih vođa isto je što i vasionski brod za nepismena čovjeka. Zabrine se čovjek kad shvati da jedan Amerikanac u liku njihova ambasadora isto se ponaša. Jeste se za građansku, ali na papiru. U životu se držiš aktualiteta. A on kaže da su na vlasti nacionalističke stranke i njihovi oligarhi. Što i Amerika vidi kao želju njihovih jednakopravnih naroda. Hoće se reći za status kvo. Kad je takav status, o kojim se promjenama onda radi?
Niokakvim. Većina je zato da se drži Dejtona. Onoga koji je podijelio zemlju. Nasljednici i baštinici te ideje nisu u stanju i da hoće odreći se sebe i onih koji su razvalili ovu zemlju.
Voljni su samo da popucale šavove jedinstvene nekad malo zamalterišu i krečom zamlate. Ne zamlaćujući se prepričavanjima ničega, treba fino kazati kako sadašnji lideri politike rata, agresije i genocida neće nikakve promjene. Jer bi one ukinule rezultate istih i omogućile početak reafirmiranja i nastavka kontinuiteta Republike BiH, zemlje koja je hiljadu godina preživjela i okupacije i podjele i drugu tektoniku i vazda se vraćala svome biću.

Nacionalisti neće i ne mogu, hoće li i mogu li socijalisti? Ako se misli na Milorada Dodika, dabogda šćeri da te aga uzme. Drug je Mile radikalniji nacionalista od Dragana Čavića. Drug Lagumdžija, koji s njima na jesen planira uzeti vlast u svojim opredjeljenjima, najdalje ide kad kaže da ova vlast do sada apsolutno ništa nije uradila.
Biva on nije tamo, pa sad na razgovorima o ustavu i ne mora puno toga dati kako bi napravio jedinstvenu državu, nacrtao joj ustav pa onda krenuo u borbu za njen prosperitet koji bi konačno trebalo da ponesu građani na čelu s pojedincem, kad bi narodi bili ravnopravni, što ne bi bilo teško uz poštovanje svih ljudskih prava.

Za ozbiljne ljude, za koje se vidim drži grupa koja o ustavu razgovara, postići tek to da Vijeće ministara naprave trećim domom naroda, upitnim postaje njihov daljni legitimitet ostanka na vlasti. Uništavajući zemlju u kojoj i od koje žive, vraćaju se tek u prošlost koja nam je darivala ovakvu sadašnjost.

Ako će im Hejs i Meklhejni i u srijedu biti moderatori priče, bilo bi lijepo da ih podsjete kako dolaze iz zemlje koju ne razvlače tamošnjih stotine naroda no američki građanin. Do kojega bi i mi dobacili, ako nam pruže šansu. U protivnom, zapjevat ćemo još jednom onu koju smo smislili dok smo se branili od onih koji su nas utjerivali u mrak agresije i ubijanja, malo stiliziranu: odoh ti ja, majko, Bosnu brani ti. Odoh u (građansku) Ameriku, vječno se skrasiti!
niko_i_nista

Post by niko_i_nista »

molim da se anketi doda ideja o ocjepljenju Sarajeva kao samostalne drzave (grad-drzava 21 st) od ostale BIH :-D
unapijed hvala ! :)
Novi_Nick

Post by Novi_Nick »

20/12/05

Image

Pod vetom RS

Dosadašnji dogovor o ustavnim promjenama, u aranžmanu američkog Instituta za mir i pod paskom ambasadora SAD i Velike Britanije, donio je kontroverzna politička rješenja. Za dosad predložene izmjene teško se može reći da ispunjavaju osnovni cilj - učiniti bh. državu jačom i djelotvornijom slijedom najviših demokratskih standarda.

Čelnik SDP Zlatko Lagumdžija ushićen je potpisanim dokumentom o ljudskim pravima. No, ljudska prava su naglašena u preambuli sadašnjeg Ustava BiH među temeljenim određenjima, kao posebno istaknuta obaveza dobila su obrazloženje već u ustavnom članu II, a sve međunarodne konvencije s područja čovjekovih prava i sloboda obavezujući su ustavni segment. Ali isti taj Ustav u razradi dobrano zanemaruje tu prvenstvenu obavezu i reducira ljudska prava od izbornih do manjinskih. Unutar tog diskrimintarskog postupka je i naziv Republika Srpska. Lagumždija tvrdi da dogovor o ljudskim pravima uvodi građanina kao glavnog ustavnog subjekta, što bi uistinu bio odlučujući zaokret. Ali ništa ne navodi da će doći do izmjene ustavne strukture i mehanizama odlučivanja na toj osnovi, naprotiv.
Ustav BiH nije uspostavio Vijeće ministara po principu zastupljenosti nacionalnih kolektiviteta, niti pri odlučivanju traži saglasnost ministara iz sva tri naroda. Predložene promjene idu u tom pravcu i time čine nazadak u odnosu na postojeće ustavno rješenje. Dogovoreno je da će se u Vijeću ministara BiH odlučivati u pravilu konsenzusom, a u suprotnom prostom većinom. Pri tome, unutar te većine mora biti bar po jedan ministar iz sva tri naroda. Odlučivanje punom saglasnošću je poželjno, ali se ne može smatrati racionalnim, pogotovo kada je riječ o izvršnim organima koji djeluju gotovo dnevno (ni odluke o izmjenama Ustava ne donose se parlamentarnim konsenzusom). Donošenje odluka prostom većinom, pod uslovom minimalnog troetničkog konsenzusa, znači da se u Vijeću ministara učvršćuje princip zaštite nacionalnog interesa. Time je uveden veto kao oruđe kojim manjina osporava legitimitet demokratske većine i blokira odluke. Odlučivanje u Vijeću ministara, kao i svakoj drugoj vladi, treba primjeriti naravi tog organa, njegovoj izvršnoj odgovornosti i nužnoj efikasnosti. Ako je već toliki strah o odluka što bi prijetile nekoj od bh. nacija (a šta je s manjinama?), onda treba uspostaviti mehanizam prethodnog ili naknadnog, ali brzog ocjenjivanja ugroženosti nacionalnih interesa, čiji će stav obavezivati Vijeće ministara. A ne od tog organa činiti svojevrstan Dom naroda, kao što se s pravom upozorava.
Ovako postavljeno odlučivanje govori o političkoj pozadini u režiji stranaka iz RS, s namjerom da se ojača ovisnost države o entitetima i nacionalnim oligarhijama. Naime, posao oko činjenja središnjih organa vlasti jačim se predstavlja kao posudba ovlaštenja entiteta državi. Otuda u RS neće da pristanu da se amandmanima na Ustav BiH definitivno verifikuje postdejtonsko proširenje ingerencija državnih organa. Tako se stavlja do znanja da RS može u svakom trenutku povući odluku o tim ovlaštenjima. U krajnjem, hoće se reći da je dejtonska Bosna i Hercegovine nastala voljom entiteta koji joj udjeljuju nešto od svoje vlasti. Hoće se time osporiti da je bh. država puna i neupitna nasljednica RBiH pod čijom su supremacijom entiteti kao teritorijalno-organizacione cjeline. Opaka je to političko-pravna igra.
Sva poratna polititka RS osnovana je na toj izokrenutoj konstrukciji, bez obzira na popuštanja spram bh. države do kojih je došlo međunarodnom prisilom. Otuda, i Dragan Čavić, i Milorad Dodik još agresivnije, prijete da bi drugačije rješenje o odlučivanju u VMBiH dovelo do političke destabilizacije u zemlji. Do kada će se smatrati normalnim da iz RS svako malo zaprijete destabilizacijom? I šta znači ta prijetnja - rasturanje BiH, nove progone i pokolje? Politički poglavari RS - s pozicije vlastodržaca gotovo pola BiH i u ime naroda koji ne čini ni trećinu ukupnog bh. stanovništva, a na prostoru gdje je do rata živjelo oko 45 odsto Bošnjaka i Hrvata - saglasnošću međunarodnih autoriteta drže pod vetom bh. državu i sudbinu njenih građana. Taj ucjenjivački odnos legitimiran je dogovorom o Vijeću ministara pod tvrdnjom da se time državna vlast čini snažnijom i djelotvornijom. Država ne može snažiti učvršćivanjem entitetsko-etničkog principa odlučivanja koji, prije svega, RS čini odlučujućim regulatorom uređenja i vladanja BiH.
U srz pogodjene igre srpskih politicara i RS u vezi izmjena Ustava. Odlicna analiza i komentar Zije Dizdarevica.
Bumerang

Post by Bumerang »

Dobra tema i u ovom momentu visoko prioritetna i aktuelna. :)
MedoX

Post by MedoX »

HOS je bio za Hrvatsku do Drine
Novi_Nick

Post by Novi_Nick »

Piše: Ramo KOLAR (ramo@oslobođenje.ba)

06/02/06

Image

Nije šija nego vrat

Čim je sjeo prvi radni dan u novu kancelariju, Švarc Šiling je podijelio zadaću. Gospodo i drugovi, prvi i najvažniji posao je gradnja puta za ulazak u Europsku uniju. Tamo more samo jedna država, po mogućnosti ona zvana Bosna i Hercegovina. Da bi je se nekako ojačalo prišlo se ustavnim reformama. Što u prevodu znači prefarbavanje Dejtonskog ugovora. Najgori poso koji se dade zamisliti. Krpljenje stare, oronule kuće skuplje je triput od izgradnje nove. Ali kad ti Amerika odluči nešto, teško da će je ko odgovoriti od nakane. Tako se pojavio Donald Hejs, čovjek koji je godinama hodao po Bosni ko pobočnik Visokog predstavnika i čudio se sebi a, Boga mi, i nama. U tom čudu otišo, rekavši da Bosna niti je država niti će kada biti. I onda zasuko rukave i sjeo napisati joj novi Ustav!

Domaći drugovi i gospoda rukovodioci, potom, danima i noćima u zatvoru Centralne banke razvlačili Hejsove nebuloze. Onaj ko je reko da država može postojati jedino ako ima suverenitet, umjesto nametnutih joj blentiteta, optužen je za (vele)izdaju. Proglašen antireformistom. Milorad Dodik se najžešće opirao oduzimanju suvereniteta blentitetu. Naročito svome. Za neuspjehe su optužene nacionalne stranke. S vakim ljudima nikad nećemo u Europu, otprilike reko drug Milorad. U manjem blentitetu su shvatili politiku. Pa Čavić a Dragan i njemu ime, fino predo vlast Dodiku. Jer samo on može pružiti otpor ukidanju RS. Što bi se, prirodno, trebalo dogoditi već 27. februara a i veljače, na Internacionalnom sudu pravde u Hagu, kad BiH počne dobivati tužbu za genocid i agresiju protiv SCG.

Bude li takvo što u izgledu, socijaldemokrati će, demokratski bezbeli, tražiti referendum i otcepljenje blentiteta i pripajanje rasapljenoj Srbiji na istoku. Za Kosovo, na kojem gube već petsto i koju godinu. O tome se šapuće i u međudržavnim diplomatskim krugovima!
Tako je skontano, potvrđuje i veliki znalac internacionalnog prava i odnosa oko i u BiH glede (ne samo) agresije, prof. Frensis Bojl. Saznao je kako Kondoliza Rajs, najjača žena ovozemaljskog svijeta, pritiska ambasadora Meklhejnija da kako zna i umije implementira Hejsove reforme ustava, to jest Dejtona. Koje u suštini znače jačanje blentiteta i ono što rekoh naprijed, u krajnjem, pripajanje RS braći na istoku! Bojl traži (!) da bosanski narod to spriječi i podupre tužbu BiH u Hagu kojom će nestati i RS kao i sestrinska Federacija. Sve da bi se genocid kaznio a ne nagradio. U ime onoga što je demokratski svijet rekao nakon holokausta- nikad se ponoviti neće!

Sulejman je Tihić u subotu sve to i priznao. Najavivši skoro nastavljanje razgovora o ustavnim reformama. Blago kazavši da treba jačati državu, suverenu, je li tako, koja jedina može u Europu, naglasio je drugi, važniji dio: “Postignuta rješenja će biti ispod očekivanja javnosti, ali iznad očekivanja učesnika pregovora”!? Bravo. Nije jasno jedino kako unaprijed zna za rješenja, kad već osjeća da javnost neće biti zadovoljna. Znači, Suljo je već pristao na ono što spominje prof. Bojl.

Jedino još ostaje dilema hoće li Lagumdžija, drug Milorada Dodika, poći njegovim stopama. Okolnosti mu idu na ruku. Kriza federalne Vlade je sve dublja. Partnerski HDZ je odlučio: sve ili ništa. Milicajac, sad prvi federalac, Niko Lozančić hoće za ministra energetike svog čojeka, najnesposobnijeg ministra obrane kojeg je FBiH imala, a Nikolić se, ni kriv ni dužan, zove. Što bi mu, uz šefa od sve hazne, kase i novaca, Dragana Vrankića, dalo apsolutnu moć u većem blentitetu. Da bi se zahtjev ojačao, stižu iz Mostara optužbe na federalni MUP, čiji su specijalci asistirali u akciji otrkivanja kriminala među tamošnjim policajcima. Koji traje od devedeset druge, svjedočio mi je prije koju godinu, Tutin egzekutor koji se pokajao. Sve mafijaško-kriminalne rabote rade se pod zaštitom policije, kazao je. Sve je istražila federalna policija, dokumentirala, ali, potvrdio mi je i glavni u MUP za to, prijave su se kiselile u ladicama, jer ih je tamo držao najviši vrh HDZ!
Čeka se znači još samo Zlatkova riječ. Hoće li poći stopama Dodika ko što je sutra, ili čekati oktobar, pa zajedno sa Silajdžićem, Nijazom Durakovićem i Mirnesom ići na „narodnu potvrdu“, što im je Šiling preporučio, doznat ćemo. A zna li se šta narod kaže na sve to? Zna još ovoga trena:

Udri po šiji, boli po vratu!
Post Reply