Astrologija, sihr lazaca i gulikoza???

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply

Astrologija je....

Poll ended at 07/10/2005 22:18

Crnomagijaska i od astrologa treba bjezati
6
40%
Pomoc u duhovnom i tjelesnom zivotu
9
60%

Total votes: 15

schnjufko

#51 Dakle Japanci nisu Bosanci

Post by schnjufko »

Ljepo dakle mi balkanci imamo nekako naopake natalnekarte pa se stalno mlatimo praznu slamu. Zao mi je sto mi horoskop vjerovatno nije kompatibilan sa nekim idejama o tome kako treba da bude savrseni vorkoholik. Cinjenica da jos nemam stalni posao a stalno saljem aplikacije vjerovatno lezi u tom faktu da mi nevalja Horoskop. Jednog dana kad budem planirao djecu (nesto sto nije praksa na balkanu pa nam valjda zato i neide ) gledacu da budu djevice pa da imaju sigurne pozicije makar da ciste Shinkasen u Tokiju. Imam jos jedno pitanje sta su levatske firme a sta nisu. Dali su levatske firme one koje glume japanske (jer takve nikad nece biti i jer prisiljavaju svoje uposlene na jedan nacin razmisljanja koj nije ukorenjen ovdje niti kultuurno niti civilizacijski) ili su to firme koje rasturaju na trzistima BiH navodno savrsenom organizacijom unutar firme a u stvari pravi korjen uspjeha lezi u njjihovoj dobroj politickoj i familijarnoj potpori i nelojalnoj konkurentnosti.
Sarafcina

Post by Sarafcina »

Stella :),

mozel jedno konkretno pitanje.
Dobitak na lutriji si gore objasnila tranzijentom.
Kako znas da bas tranzijent, a ne Mars utice na taj dobitak?

;)

ja sam tezak ucenik :). Ne mozes mi samo reci

Mars utice... ;)
jer ja pitam zasto i kako znas :).

a eksperiment je pitanje jednoznacnosti. Ako astrologija ne radi u obrnutom smjeru, onda je to isto sto radi Dzemila i Kleopatra uz malo astronomije i lafo racunanja. Sama deskripcija nije dovoljno jer se onda svodi na ono da ces mi sutra objasniti zasto se jucerasnje predvidjanje nije obistinilo danas. :)
Last edited by Sarafcina on 06/10/2005 03:00, edited 1 time in total.
stella_k

Post by stella_k »

Sarafcina wrote:Stella :),

;)

Joj, Sarafcina....
Nije tranzijent nego tranzit...
Natalna karta je slika neba u trenutku rodjenja odredjene osobe u odnosu na mjesto rodjenja.Sve planete i ostala nebeska tijela su u stalnom kretanju i oni prave tranzite u odnosu na natalnu kartu. Tranziti mugu biti pod raznim uglovima; 0, 30, 60, 90, 120, 180, 150 stepeni (ovo su samo osnovni aspekti), i s obzirom na vrstu aspekta djelovanje tranzitne planete u odnosu na planet u rx je povoljno ili nepovoljno (grubo uzevsi).Image
Sarafcina

Post by Sarafcina »

stella_k wrote:

;)

Joj, Sarafcina....
Natalna karta je slika neba u trenutku rodjenja odredjene osobe u odnosu na mjesto rodjenja.Sve planete i ostala nebeska tijela su u stalnom kretanju i oni prave tranzite u odnosu na natalnu kartu. Tranziti mugu biti pod raznim uglovima; 0, 30, 60, 90, 120, 180, 150 stepeni (ovo su samo osnovni aspekti), i s obzirom na vrstu aspekta djelovanje tranzitne planete u odnosu na planet u rx je povoljno ili nepovoljno (grubo uzevsi).Image

OK tranzit ;).
Kako znas da je to povoljno. Zasto ne bi bilo nepovoljno? ;)
A-ZO

#55 Re: Dakle Japanci nisu Bosanci

Post by A-ZO »

schnjufko wrote:Ljepo dakle mi balkanci imamo nekako naopake natalnekarte pa se stalno mlatimo praznu slamu. Zao mi je sto mi horoskop vjerovatno nije kompatibilan sa nekim idejama o tome kako treba da bude savrseni vorkoholik. Cinjenica da jos nemam stalni posao a stalno saljem aplikacije vjerovatno lezi u tom faktu da mi nevalja Horoskop. Jednog dana kad budem planirao djecu (nesto sto nije praksa na balkanu pa nam valjda zato i neide ) gledacu da budu djevice pa da imaju sigurne pozicije makar da ciste Shinkasen u Tokiju. Imam jos jedno pitanje sta su levatske firme a sta nisu. Dali su levatske firme one koje glume japanske (jer takve nikad nece biti i jer prisiljavaju svoje uposlene na jedan nacin razmisljanja koj nije ukorenjen ovdje niti kultuurno niti civilizacijski) ili su to firme koje rasturaju na trzistima BiH navodno savrsenom organizacijom unutar firme a u stvari pravi korjen uspjeha lezi u njjihovoj dobroj politickoj i familijarnoj potpori i nelojalnoj konkurentnosti.
nemoj ici tako daleko, jer nisi japanac nego balkanac i koliko god se trudio da shvatis ili rijesis neku od dilema koje sam navodis, samo ces izgubiti na vremenu, u nase balkanske glavurdine nista od japanske superinteligencije i naprednih futuristickih vizija o skorom revolucionarnom civilizacijskom poretku se ne prima, prihvati da balkanci zaostaju za japanskim umom makar 1000 god.
Sarafcina

Post by Sarafcina »

Izvinjavam se za editovanje gornjeg posta. Zaboravio sam da si online, pa da neces procitati dodatni dio.
Arminovski

Post by Arminovski »

stella_k wrote: Mislim da ovdje uopste nije rijec o osporavanju genetike, niti o dokazivanju da drustvo nema uticaj na nas.
Naime radi se o necem sasvim drugom: OSIM uticaja okoline u kojoj se krecemo i OSIM genetskih predispozicija, jednostavno nekad imamo srece ili ne.
Majka u utrobi nosi dvoje djece; genetika istovjetna kao i uslovi razvoja obje jedinke, davalac zivota takodjer isti, dakle sve je divno, medjutim prilikom rodjenja jedna beba je samo bezživotno tijelo...zasto? Pravimo koncept horoskop...i znamo zasto.
Toliko ljudi u cijelom svijetu igra igre na srecu, ali danas je samo jedan Dobitnik...zasto? Tranziti....i znamo zasto.
Zenimo se ili udajemo u 18toj godini i znamo da je glupo, i svi su protiv, i mi sami imamo samo nadu da drugi nisu u pravu, ali ipak to cinimo...zasto?
I ima toga jos koliko volis...Isto kao sto postoji razlog zbog kojeg ti volis obje noge i glavu "na zemlji", vjerujes samo ono sto se ljudskim okom (nesavrsenim, priznaj) i jos nesavrsenijim instrumentima ispitati moze...
Image
Ovaj smajli je piktogram skorpije, u tom znaku sam rodjena...
Moj problem je sto ja u tome ne vidim (ne priznajem) tvoje razloge. A to nije zato sto vjerujem samo u to sto oko vidi (to bi bilo glupo) vec zato sto ne uzimam stvari zdravo za gotovo sto znaci ako ti tvrdis da je jedna teorija istinita onda moras da imas i potporu za to. Ja do sada nisam vidio te potpore osim "znamo zasto" i slicno. Ne znamo dok nam ne dokazes.

Ja sam prilozio konkretne linkove koji daju do znanja da tvoja teorija nije istinita i pitao konkretna pitanja. Ponovicu ih opet:

- Kad planetee i zvijezde imaju utjecaj na nas zasto zemlja nema mnogo veci (ili najveci)? Ona je mnogo bliza nama?

- Zasto se uzima sat i minuta rodjenja za horoskop? Zasto ne datum i minuta zaceca? Jedna beba ipak raste devet mjeseci (i misli i sanja i prije rodjenja)

- Zasto ni jedan veci nepristrasan test do sada nije dokazao istinitost astrologije?

- Cime to planete vrse utjecaj na nas? Gravitacijom? Vidi onda prvo pitanje.
stella_k

Post by stella_k »

Sarafcina wrote:
stella_k wrote:

;)

Joj, Sarafcina....

OK tranzit ;).
Kako znas da je to povoljno. Zasto ne bi bilo nepovoljno? ;)
E sad da ti odrzim kratki kurs....
Konjukcija (0 stepeni) je aspekt koji zavisi od priroda planeta koje su u aspektu, tako da moze biti i pov. i nepov.
Aspekt od 6o stepeni je sekstil, on daje mnoge mogucnosti, otvara zvjezdana vrata ali uz izvjestan trud.
Aspekt 120 stepeni, trigon, daje veliku povoljnost bez obzira o planetama o kojima se radi, znaci uspjeh je siguran. Najpovoljniji je Veliki trigon (tri planete medjusobno vezane trigonima) i tu nikad nema greske. Ako u tranzitima natalni trigon se pretvori u veliki trigon, ogromna zivotna prekretnica, sa izuzetno dobrim ishodom,zavisi u kojim poljima se desava i koje planete zahvata....
Imaju jos i neki tkzv nepovoljni aspekti...Image
Last edited by stella_k on 06/10/2005 03:20, edited 1 time in total.
Sarafcina

Post by Sarafcina »

Arminovski ;)
meni je to prof na ispitu reko :D

"ja to tebi nista ne vjerujem"

:D

i ja krenuo :) ... lagano od zakona :), jednog drugog treceg ;)

i skonto da mi i nije trebo vjerovati :D
Sarafcina

Post by Sarafcina »

daje veliku povoljnost bez obzira o planetama o kojima se radi, znaci uspjeh je siguran
Kako znas da je uspjeh siguran?
Zasto nije npr. bolest?
schnjufko

#61 Ljepo zamisljeno

Post by schnjufko »

Mislim da nije toliko probelm u Blakanskom umu da je tako i da je balkanski um tliko jadan vjerovatno bi jos neko vrjeme japanci pocekali da naprave prvi tranzistor jer bi uistoriji morali sacekati jednog balkanca Teslu da prvo izmisli neizmjenicnu struju i mnoge druge patente. Nebi im lose dosao ni Mihajlo Pupin pa da dobiju pupinove kalemove osim toga koliko se sjecam sam Pupin je bio jedan ond onih koje je ispravio neke proracune vezane za polozaje planeta a to nije bilo tako davno. Osim toga ako vec uzimamo planete kao osnovu malo me buni cinjenica da su nekad poznavane samo neke planete i par mjeseca tako da o uticaju jupiterovog mjeseca ititana ili europe niko nista valjda malo zbog skiljavih durbina kojima su gledali zvijezde. Oko onih planeta koje jos nisu sigurni oce ih zvati planetama ala pluton i ova nova 10 ta sto je veca od plutona i svakako veca od mjeseca koj na nas bas ima uticaj a otkrivena je prije nekih 2 godine ni rijeci. Mislim da uticaj prirodnih sila nije tako banalan na nas cinjenica da su ljudi maleni pa mogu da rade u rudniku dolazi od cinjenice da tamo gdje se kopa zeljezna ruda ima puno zive u vodotocima pa doticna zaustavlja rast kod ljudi jos dok su djeca je meni malo interesantnija od pretpostavke da jedna planeta ima toliki uticaj na covjeka. Uostalom jos jednom se vracam na kljucno pitanje za sta nam sluzi horoskop. da odredimo da li je neko podroban za odredjeni posao ili da tog nekog protumacimo kao individuu ili da usljed nedostatka kvalitetnog kadra kao tako skrpamo osobine neke osobe u nekih 12 predefiniranih karaktera i kazemo eto zavrsili smo s tim . ovaj je taman. E da i jos jedna mala razlika izmedju nas i japanaca. japanska kultura je uglavnomzasnovana na promatranju prirode oko njih. Poznaju vjetrove zemljotrese more i sicno iz tih vjerovanja ipoznavanja prirode oko njih izlaze njihiova druga vjervanja. sva ta vjerovanja su jako zemaljski orijentisana i bazirana su na poznavanju prirode oko njih samih te ljudi i njihovih osobina. Mi koliko se da primjetiti uglavnom ne poznajemo ni prirodu niti nam je ona dio civilizacijskog nasljedja iz kojeg so nesto naucili, samim tim vjerujem da to pomenuto kasnjenje od 1000 godina i dolazi iz toga sto vise gledamo u zvijezde a manje oko nas samih.
Sarafcina

Post by Sarafcina »

Zapalil se kad sta snjufko ;)
stella_k

Post by stella_k »

@Arminovski
Covjek se smatra rodjenim onog trenutka kad udahne vazdu, znaci onda kad se presijece pupcana vrpca i postane jedinka.
Postoji racunanje i koncept horoskopa (horoskop zaceca), naravno.

Hm...govoris o nepristrasnom testu...ne razumijem, da li ti zaista mislis da je astrologija crnomagijska ili uopste nemas misljenja o njoj...
U stvari reci sta te zanima...
Zasto ne bi pogledao ono sto sam postirala Sarafcini, vezano za prekid rata u BiH. Mislim to je bilo nedavno, lako je za provjeriti, samo ces morati steci neka osnovna znanja o astrologiji, funkcionise zaista...
Sarafcina

Post by Sarafcina »

Stella
ja sam o prekidu rata vidiobar deset petnaest prorocanstava, astro prognoza i sijaset drugih cuda. Donedavno sam imao kolekcije novogodisnjih izjava. Znas koliko je bilo tacnih? :(
Malo, cak ni statistika ih ne bi priznala, a ona je dno dna u nauci. Ustvari statisticki dokaz i ne postoji ;).
stella_k

Post by stella_k »

Sarafcina wrote:
daje veliku povoljnost bez obzira o planetama o kojima se radi, znaci uspjeh je siguran
Zasto nije npr. bolest?
Joj, Sarafcino...zezas ti mene....bolest NIKAD nije povoljnost niti uspjeh OSOBE O CIJEM SE HOROSKOPU RADI.....ma bjezi tamo, ovo postaje mentalna gimnastika, imas net, googlaj malo...Image
schnjufko

#66 U ostalom zasto astrologija

Post by schnjufko »

kadso se vec malo ufatili japanaca pa i ostalih istocnjaka pade mi na pamet jos jedna interesantna stvar vezana za pomenute narode. Koliko znam japanci malo stvari pocinjui ako nisu povoljne po jednoj drugoj tabllici. koju zovu I jing ili knjiga promjena. takodje se drze dosta i pravila feng shui a po mom slobodnom misljenju iako nisam neki veliki poznavaoc materije znam da su doticni kanoni napisani na osnovu posmatranja prirode i njenog tumacenja. by the way I jing je i zamisljen kao alat za komunikaciju sa visim stanjem svijesti mada mene jako podjseca na evropski tarot.
Yasto se doticna tumacenja ne koriste u odredjivanju komatibilnosti odredjene osobe za odredjeno mjesto i koje je u stvari od tih tumacienja relevantno za karakteristike nekog u budcoj firmi.
stella_k

Post by stella_k »

Sarafcina wrote:Stella
ja sam o prekidu rata vidiobar deset petnaest prorocanstava, astro prognoza i sijaset drugih cuda. Donedavno sam imao kolekcije novogodisnjih izjava. Znas koliko je bilo tacnih? :(
Malo, cak ni statistika ih ne bi priznala, a ona je dno dna u nauci. Ustvari statisticki dokaz i ne postoji ;).
Koje su to bile astro prognoze i ko je autor istih?
Sarafcina

Post by Sarafcina »

stella_k wrote:
Sarafcina wrote:
Zasto nije npr. bolest?
Joj, Sarafcino...zezas ti mene....bolest NIKAD nije povoljnost niti uspjeh OSOBE O CIJEM SE HOROSKOPU RADI.....ma bjezi tamo, ovo postaje mentalna gimnastika, imas net, googlaj malo...Image

OK, ali zasto uspjeh? Kako znas da je to uspjeh :)

Ti kazes tranzit aaaaa je uspjeh. Ja samo pitam kako znas da je uspjeh. :)
A-ZO

#69 Re: Ljepo zamisljeno

Post by A-ZO »

schnjufko wrote:Mislim da nije toliko probelm u Blakanskom umu da je tako i da je balkanski um tliko jadan vjerovatno bi jos neko vrjeme japanci pocekali da naprave prvi tranzistor jer bi uistoriji morali sacekati jednog balkanca Teslu da prvo izmisli neizmjenicnu struju i mnoge druge patente. Nebi im lose dosao ni Mihajlo Pupin pa da dobiju pupinove kalemove osim toga koliko se sjecam sam Pupin je bio jedan ond onih koje je ispravio neke proracune vezane za polozaje planeta a to nije bilo tako davno. Osim toga ako vec uzimamo planete kao osnovu malo me buni cinjenica da su nekad poznavane samo neke planete i par mjeseca tako da o uticaju jupiterovog mjeseca ititana ili europe niko nista valjda malo zbog skiljavih durbina kojima su gledali zvijezde. Oko onih planeta koje jos nisu sigurni oce ih zvati planetama ala pluton i ova nova 10 ta sto je veca od plutona i svakako veca od mjeseca koj na nas bas ima uticaj a otkrivena je prije nekih 2 godine ni rijeci. Mislim da uticaj prirodnih sila nije tako banalan na nas cinjenica da su ljudi maleni pa mogu da rade u rudniku dolazi od cinjenice da tamo gdje se kopa zeljezna ruda ima puno zive u vodotocima pa doticna zaustavlja rast kod ljudi jos dok su djeca je meni malo interesantnija od pretpostavke da jedna planeta ima toliki uticaj na covjeka. Uostalom jos jednom se vracam na kljucno pitanje za sta nam sluzi horoskop. da odredimo da li je neko podroban za odredjeni posao ili da tog nekog protumacimo kao individuu ili da usljed nedostatka kvalitetnog kadra kao tako skrpamo osobine neke osobe u nekih 12 predefiniranih karaktera i kazemo eto zavrsili smo s tim . ovaj je taman. E da i jos jedna mala razlika izmedju nas i japanaca. japanska kultura je uglavnomzasnovana na promatranju prirode oko njih. Poznaju vjetrove zemljotrese more i sicno iz tih vjerovanja ipoznavanja prirode oko njih izlaze njihiova druga vjervanja. sva ta vjerovanja su jako zemaljski orijentisana i bazirana su na poznavanju prirode oko njih samih te ljudi i njihovih osobina. Mi koliko se da primjetiti uglavnom ne poznajemo ni prirodu niti nam je ona dio civilizacijskog nasljedja iz kojeg so nesto naucili, samim tim vjerujem da to pomenuto kasnjenje od 1000 godina i dolazi iz toga sto vise gledamo u zvijezde a manje oko nas samih.
da, fino razmisljas, medjutim, ja sam rekao da balkan sada kasni za japanom i-hi-hi... a nisam rekao da je prije bilo tako, dakle uzmi sveobuhvatni razvoj od vremena kljucnih pronalazaka pa do danas, koliko su oni otisli daleko u svemu, a koliko smo se mi maknuli, razlika je tacno kao nebo i zemlja, s tim sto su oni na zemlji, a mi ni na nebu ni na zemlji
Sarafcina

Post by Sarafcina »

stella_k wrote:

Svako. I astrolozi i vidovnjaci i bijeli magovi.
Niko nije tacno predvidio prekid rata :(. Ali bas niko.
schnjufko

#71 Neznam ja ko je poceo prvi mjerit sarafe

Post by schnjufko »

Srafko mozes ti meni napravit kaku sarafnu kartu posto mi ova natalna nevalja.
Nema se sta zapalit cigara nestalo a druge biljke ne trosim. ajd evo ti podaci M4 sitan bod plehani krevet misim da je od inoxa bio s ljeva uparen mko mosfet tranzistor jedan do drugog na nekih 1 cent oni drze onu precku kreveta onda s druge strane isto tako simetricno mada ovaj bio malo namagnetisan jedan ( donji ) a ovaj gornji imo hrdjavu glavu dopola i neko ga je pokuso odvrtat vec. ampak tockici su bili isto sa sarafima M6 po jedan na svakom tocku imbus type mislim da je 4
opozitno tome s drge strane bio jos jedan saraf onaj za bolesnicku listu sto se zakaci malo kriv nije hrdjav
e da i naravno gorni desni tocak je skripo uzas jedan
stella_k

#72 Re: U ostalom zasto astrologija

Post by stella_k »

schnjufko wrote:kadso se vec malo ufatili japanaca pa i ostalih istocnjaka pade mi na pamet jos jedna interesantna stvar vezana za pomenute narode. Koliko znam japanci malo stvari pocinjui ako nisu povoljne po jednoj drugoj tabllici. koju zovu I jing ili knjiga promjena. takodje se drze dosta i pravila feng shui a po mom slobodnom misljenju iako nisam neki veliki poznavaoc materije znam da su doticni kanoni napisani na osnovu posmatranja prirode i njenog tumacenja. by the way I jing je i zamisljen kao alat za komunikaciju sa visim stanjem svijesti mada mene jako podjseca na evropski tarot.
Yasto se doticna tumacenja ne koriste u odredjivanju komatibilnosti odredjene osobe za odredjeno mjesto i koje je u stvari od tih tumacienja relevantno za karakteristike nekog u budcoj firmi.
Kako vidim, ti si bez posla?
Imas pravo za I Jing, samo sto ona nema paralelu sa tarotom, jer je tarot prvobitno bio kartaska igra...kasnije je od nekih vidovnjaka doradjena, odnosno simboli na kartama su doradjeni i dato im je okultno znacenje. Ima dosta interpretacija tarota, a njihovo djelovanje moze biti dobro ili lose, zavisno od autora (Alaister Crowly-crni mag, vrlo negativan tarot).
I Jing nema veze sa tim, on je samo jedan mada je kod nas dolazio sa razlicitim komentarima.
Sto se tice Feng Shui kod mene konkretno uopste ne radi.

Za sta sluzi horoskop? Pa u tvom slucaju, recimo da skontas kad ti je dobar period za trazenje posla, i da se tada maximalno angaziras u nalazenju istog.
Ili recimo da znas kad ti je los period za trazenje posla, pa onda tada radis neke druge stvari u kojima trenutno imas vise uspjeha...
Sarafcina

Post by Sarafcina »

Sarafcina wrote:
stella_k wrote:
Sarafcina wrote: Kako znas da je uspjeh siguran?
Zasto nije npr. bolest?

OK, ali zasto uspjeh? Kako znas da je to uspjeh :)

Ti kazes tranzit aaaaa je uspjeh. Ja samo pitam kako znas da je uspjeh. :)

;)
schnjufko

#74 bice da im je horoskop odmako

Post by schnjufko »

Ja nesto nevjerujem A-zo da je njih horoskop tako odmakao od nas. Prije vjerujem da im je pomogla disciplina jer su narod nastanjen na jako skrtim prirodnim resursima, iz kojih je izasao shintoizam kao vrlo asketski i disciplinovani pristup svemu. Odatle dolazi i cinjenica da ce se masinovodja iskasapit ako mu voz godisnje zakasni 5 minuta. Svaki ce to uraditi bez obzira jel djevica ili nije. a sama cinjenica da oni vise nemaju nego imaju natjerala ih je kroz vjekove da postanu jedna od naj razvijenihij nacijana svijetu ali sa kulturnom zaledjinom malo mladjom od kinseke ali dobro starijom od nase.
stella_k

Post by stella_k »

Sarafcina wrote:
stella_k wrote:

Svako. I astrolozi i vidovnjaci i bijeli magovi.
Niko nije tacno predvidio prekid rata :(. Ali bas niko.
Mene zaista ne zanimaju vidovnjaci niti magovi. Voljela bih samo znati o kojim astrolozima je rijec?
Post Reply