Hidzab je ljudsko pravo!!

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
hananah

Post by hananah »

bjancicita, vidim provociras, nazivas me lazovom :D po obicaju :D
podaci o mojom prijateljici: Amerikanka je, upoznale se u Bosni, godinama se druzile, sad je u Afganistanu u vojnoj bazi, kad izlazi u grad mora staviti maramu, cujemo se telefonom, i saljemo si mailove :)
nesto opet nejasno bjancicita :D
anti-patriota

Post by anti-patriota »

hananah wrote:podaci o mojom prijateljici: Amerikanka je...
druzis se sa amerikancima???!??? ban ban ban

ako ne sa foruma banirat cete zena barem sa religije !
avicena

Post by avicena »

hananah wrote:bjancicita, vidim provociras, nazivas me lazovom :D po obicaju :D
podaci o mojom prijateljici: Amerikanka je, upoznale se u Bosni, godinama se druzile, sad je u Afganistanu u vojnoj bazi, kad izlazi u grad mora staviti maramu, cujemo se telefonom, i saljemo si mailove :)
nesto opet nejasno bjancicita :D
Prije koliko godina ste se posljednji put čule? (mora da te nešto mulja, znaš Amere)

Promijenilo se dosta toga od odlaska talibana......što se tiče marama većina žena ih ne želi skinuti.....
Image
A woman delegate to Afghanistan's newly formed grand council, Kabul, Afghanistan. (2002) CP/AP (Sergei Grits)

.......a nisu pod moranje....

Image
Have to Admit it, it is one of the best Afghan Music we have ever heard, Waja and Farid Rastagar's new CD by the name of Hadeah...

ili...

Image
3/15/2005 5:25 PM
By: Ivanhoe Newswire
For years, women in Afghanistan were not allowed to leave their home without a man by their side. That means they couldn’t have a job or even go to school. But now that’s all changing.....
Kwaheri

Post by Kwaheri »

anti-patriota wrote:
hananah wrote:podaci o mojom prijateljici: Amerikanka je...
druzis se sa amerikancima???!??? ban ban ban

ako ne sa foruma banirat cete zena barem sa religije !
:? :? :?
:lol: :D
anti-patriota

Post by anti-patriota »

praise the lord woman
The_Fluid

Post by The_Fluid »

Evo i prvih komentara na tekst sa pocetka ove teme:

Image
danas

Post by danas »

interesantno -- da li ovaj prof. krupic onda tvrdi da je hidzab jednostavno iranska narodna nosnja, koja se previse (i pogresno) identificira sa islamom?
Bosanac sa dna kace

Post by Bosanac sa dna kace »

A ko je doticni gospodin??? U kojim novinama je izasao njegov tekst?
Edna21

Post by Edna21 »

Bekir Krupic(ko god da je on) nema pojma o Islamu niti o nasoj "posebnoj" islamskoj kulturi.Mozda nezna da su i Bosnjakinje tradicionalno nosile hidzab od kad je islam dosao ovdje
BECHO

Post by BECHO »

Edna21 wrote:Bekir Krupic(ko god da je on) nema pojma o Islamu niti o nasoj "posebnoj" islamskoj kulturi.Mozda nezna da su i Bosnjakinje tradicionalno nosile hidzab od kad je islam dosao ovdje
CETNIK, sta ima novo na istoku? :D
Bosanac sa dna kace

Ma ne mogu nikako da izguglam njegovu biografiju! :? :roll:
DJ Cool

Post by DJ Cool »

Bosanac sa dna kace wrote:Ma ne mogu nikako da izguglam njegovu biografiju! :? :roll:
Pa vjerovatno zato što je neki anonimus, koji se predstavlja kao profesor i prosipa nam 'svoja zrnca mudrosti' , a nema veze sa životom!Image
Bosanac sa dna kace

ma ja neka protuha koja se uvijek naginje kako vjetar puse...
The_Fluid

Post by The_Fluid »

Bosanac sa dna kace wrote:A ko je doticni gospodin??? U kojim novinama je izasao njegov tekst?
U Jutarnjem listu, zagrebackom, dva dana nakon teksta Sanje, ciji tekst imate u pocetnom topiku.
zlata

Post by zlata »

anti-patriota wrote:praise the lord woman
Pa to ti todje...ko ono: "When God made man...she was only joking."
Svemirski_Jebach

Post by Svemirski_Jebach »

hananah wrote:Imam prijateljicu u Afganistanu i mora nositi maramu, takodjer se slikati sa maramom na glavi. Gdje je tu njeno pravo da bude Kriscanka i da ne nosi maramu? Jer ako je skine ode joj ni manje ni vise nego glava :(
OPET ONA IMA PRIJTELJICU !!! u svakom mjestu hana ima prijatelje, u svakoj prilici ili neprilici nasao se neko od njenih prijatelja, svaku situaciju iskusio je neko koga ona zna...

hano jebo ga jesi li ti superwoman il sta si?
alek

Post by alek »

No_Comment wrote:
hananah wrote:Gdje je tu njeno pravo da bude Kriscanka i da ne nosi maramu? Jer ako je skine ode joj ni manje ni vise nego glava :(
zaboravlja se da su i u hriscanskoj tradiciji zene bile pokrivene.
re. prijateljica u afganistanu... to je druga prica. odakle je (prica), ni ne cudi
Drug_Tito

Post by Drug_Tito »

Ako u zakonskim propisima pise da se slika za vozacku/pasos itd mora uslikati na jedan specifican nacin, onda neka se skine hidzab tih par sekundi. A sada, ako tu ima nekih problema ima i kratko rjesenje, selidba u drzavu gdje se ne mora skidati hidzab na par sekundi da bi se uslikalo.

Love It or Leave It... ili poljubi pa ostavi :-)
Blahy

Post by Blahy »

Svemirski_Jebach wrote:
hananah wrote:Imam prijateljicu u Afganistanu i mora nositi maramu, takodjer se slikati sa maramom na glavi. Gdje je tu njeno pravo da bude Kriscanka i da ne nosi maramu? Jer ako je skine ode joj ni manje ni vise nego glava :(
OPET ONA IMA PRIJTELJICU !!! u svakom mjestu hana ima prijatelje, u svakoj prilici ili neprilici nasao se neko od njenih prijatelja, svaku situaciju iskusio je neko koga ona zna...

:D
avicena

Post by avicena »

Drug_Tito wrote:Ako u zakonskim propisima pise da se slika za vozacku/pasos itd mora uslikati na jedan specifican nacin, onda neka se skine hidzab tih par sekundi. A sada, ako tu ima nekih problema ima i kratko rjesenje, selidba u drzavu gdje se ne mora skidati hidzab na par sekundi da bi se uslikalo.

Zamal' da kažem od koga je dobro je!

Ako neka djevojka koja je fun Sinead O'Connor odluči da sebi napravi frizuru....pa se uslika za dokumente....

....više ne smije pustiti dugu kosu i uz to je ofarbati u pet boja ili hajd' samo u plavo.......šta zakon kaže o tim slučajevima jer se izgled sigurno mijenja.....
danas

Post by danas »

Drug_Tito wrote:Ako u zakonskim propisima pise da se slika za vozacku/pasos itd mora uslikati na jedan specifican nacin, onda neka se skine hidzab tih par sekundi. A sada, ako tu ima nekih problema ima i kratko rjesenje, selidba u drzavu gdje se ne mora skidati hidzab na par sekundi da bi se uslikalo.

drug tito...
uz svo duzno postovanje :D :D :D
nisi skontao poentu -- hrvatska bi da ovaj zakon o slikanju primjenjuje parcijalno. da se muslimanke otkriju za slikanje ali opatice ne... meni je to licemjerje odvratno, i na to reagujem.
Drug_Tito

Post by Drug_Tito »

Ja govorim za Ameriku. Ovdje svaka drzava ima svoje pravilo, na Floridi se ne moze slikati sa pokrivenom glavom, gdje ja zivim moze. Vidio sam par vozackih sa maramom na glavi. Ali ako po zakonu se treba vidjeti celendra i boja kose neka se predje preko tih pet sekundi i neka se ide dalje. Ja samo reagujem iz zakonskog americkog ugla, sta se radi po Hrvatskoj, Kini i Afganistanu, pojma nemam niti me zanima.
Sarafcina

Post by Sarafcina »

Blahy wrote:
Svemirski_Jebach wrote:

:D

Pa ako nam Afganistan treba biti mjera :(
onda je stvarno :D vrijeme za :) kafu. :D
Bosanac sa dna kace

Evo ga jos jedan anti-hidzab tekst;
Simbol u glavi
„Kršćani neće moći a da hidžab ne smatraju simbolom vjerski utemeljene diskriminacije žena: ta zajednička nam je židovska baština, prema kojoj žena, hvaleći Boga, mora pokrivati glavu, dočim muškarac, hvaleći Boga, glavu nipošto ne smije pokrivati."

Nije svaka sestra časna
„U tom smislu se marama, ženski „štit“, može smatrati simbolom neslobode i nesamostalnosti žena. Pristajanje uz taku vrstu zaštite bit će znak ženinog odbijanja samostalnosti i dobrovoljnog prihvaćanja tutorstva. Nasuprot tomu, veo redovnice je ne samo simbol djevičanstva, nego i znak „dobrovoljne“ askeze čula, čin koji kršćanstvo ne zahtijeva od svake vjernice, nego prihvaća od žene posvećenog života."

Ana Maria Grünfelder, „Cro-hidžab", Feral Tribune
digger

Post by digger »

T wrote:
digger wrote: Nisam siguran da na zvanicnim fotografijama neko moze da ima pokriven dio glave i sa ovim se ne bih slozio. Da idem u krajnost, ne bi li onda beduini imali pravo da zamotaju lice s tim da im samo vire oci? A tek zene iz Afganistana!
Procitaj onaj skenirani tekst, pa ces se uvjeriti da se casne sestre mogu slikati sa porivenom glavom (kosom), iako i hidzab pokriva potpuno iste dijelove glave (kosu).
Vjerujem da je to praksa u nekim zapadnim (judeo-kriscanskim) zemljama.
Interesantno bi bilo cuti kako se isto tretira u razlicitim islamskim zemljama.
Zna li neko stvaran primjer?
Post Reply