Koncept je jasan - Rusenje entiteta Republike Srpske i F BiH

Post Reply

Da li ste za rusenje RS, ove vjestacke, genocidne, destruktivne i nazadne tvorevine odmah i sada?

Da
206
80%
Ne
53
20%

Total votes: 259

Toozla

Post by Toozla »

Panasonic wrote:
Toozla wrote:
edo_Z wrote:Za Bosnu spreman sutra ako treba nije sad da volim rat al makar u zadnjih 15 god ako to nismo shvatili prije vidi se da bez sile nema nista drugi jezik nepoznaju.Pusku u ruke i zauvjek protjerat ovu gamad preko Drine kao sto je Tudjman uradio..........nek idu u Beogradski pasaluk pa nek tamo zajebavaju koga hoce .........ovo je Bosna i Hercegovina.

:x 8) :D
....Edo, pojma ti nemas sta je Bosna.....zalosno....
pojma oni nemaju sta je Bosna...
....slazem se.....ja samo Edu dodah u "oni"....
Panasonic

Post by Panasonic »

Toozla wrote:
Panasonic wrote:
Toozla wrote: ....Edo, pojma ti nemas sta je Bosna.....zalosno....
....slazem se.....ja samo Edu dodah u "oni"....
Kad sam rekao 'oni' mislio sam na one sto misle da zive izvan Bosne, a zapravo zive u Bosni.

Ima jedan dobar grafit u BL, kaze ovako:"Ovo je Srbija." Onda je neko to prekrizio i napisao "Nije budalo ovo je Bosna", ili ovako nekako. :D
so_mir

Post by so_mir »

Panasonic wrote:
Toozla wrote:
edo_Z wrote:Za Bosnu spreman sutra ako treba nije sad da volim rat al makar u zadnjih 15 god ako to nismo shvatili prije vidi se da bez sile nema nista drugi jezik nepoznaju.Pusku u ruke i zauvjek protjerat ovu gamad preko Drine kao sto je Tudjman uradio..........nek idu u Beogradski pasaluk pa nek tamo zajebavaju koga hoce .........ovo je Bosna i Hercegovina.

:x 8) :D
....Edo, pojma ti nemas sta je Bosna.....zalosno....
Sta je Bosna po tebi?
so_mir

Post by so_mir »

Panasonic wrote:
Vodenjak wrote:Ako ce se sta rusiti, onda sam za rusenje oba entiteta!

I svega onoga sto to podrazumijeva!

Mada nisam siguran da su bas svi za tako sta... (ne mislim ovdje samo na Karadziceve Srbe!)
Sine, kad srusis jedan automatic ide drugi.
Ti mislis ako srusis Federaciju da ces srusit RS? Ne mislis ti nista :-)
so_mir

Post by so_mir »

daduli_sa wrote:
No_Comment wrote:
Mr_M wrote: Nije istina. Bez RS nema BiH.
:lol: haha Shta je starije RS ili BIH...bice polahko...pa ima i Hrvatske bez Republike Srpske krajine...zar nishta niste naucili iz proshlosti... :-)
Upravo, samo polako... Ja sam optimista da ce sve leci na svoje :-D
hahaha odlicno pitanje-sta je stvarno starije RS ili BiH?

Nema ni Jugoslavije vise bez Hrvatske i BiH....Tako nema ni BiH bez RS....
danas

Post by danas »

jezd wrote:
danas wrote:@jezd:
nemam sad vremena da odgovorim, idem vani. ali ne radi se o hegemoniji iz glavnog grada (uopste ne znas za kakvo se drzavno i regionalno uredjenje BiH ja zalazem) vec se radi o ukidanju genocidne tvorevine RS-a. ako ti smatras da ja treba da razumijem srbe iz RS-a jer su se "branili" genocidom i da ih pustim da uzivaju u "plodovima svoga rada", malo si se zeznuo. ali vidim da ih ti shvatas u potpunosti.

RS je medjunarodno pravni subjekt. priznat i dejtonom potvrdjen kao entitet u okviru BiH.

to sto ti smatras da ga srbi ne zasluzuju je tvoje licno misljenje na koje imas pravo, a moje je pravo da ti kazem da je tvoje misljenje licemjerno i razorno.

zalazes se za multietnicku slobodnu BiH, a istovremeno hoces da dominiras nad srbima i ukines nesto sto je njihovo i od svijeta pravno potvrdjeno. drugim rijecima zalazes se za pravnu agresiju nad bosanskim srbima jer ti nisu po volji. isto ono sto je slobo radio tebi, ti bi sad drage volje uradila njima. da li su ti motivi za to osveta, pravdoljubivost ili sto te je momak srbin ostavio, ja ne znam - ali na kraju krajeva nije ni vazno. bitno je da ti to hoces.
da mi se radi ono sto je slobo radio meni, zalagala bih se za "veliku bosnu" bez srba i hrvata po svaku cijenu. zalagala bih se za logore i etnicko ciscenje, sravnavanje crkava i progone u utiranje svega ne-srpskog. ja jos nisam cula ikoga iz bosne da to zagovara, niti da je ikada zagovarao. a za ukidanje RS-a se zalazem kao sto bih se zalagala za ukidanje bilo koje tvorevine nacinjene na genocidu. jer nije valjda samo moje misljenje (iako shvatam da ne mozes da ga postujes) da zlocinaz ne treba da profitira na zlocinu. i na kraju, pa i BH je bila priznata drzava, pa su srbi napali njen medjunarodni legalitet -- zasto to nije bilo licemjerno od njih, a licemjerno je od mene sada traziti da se vrati agresijom oboreni ustav i drzavno uredjenje moje drzave?

i za tvoju informaciju -- nikad niko u bosni nije htio da dominira srbima, i tvoje poredjenje njihove pozicije u BiH i pozicije bosanaca u krnjoj YU je u krajnjoj liniji neumjesno. srbi u BiH su imali potpunu legalnu i ekonomsku samostalnot, i niko njime niti je htio niti je mogao dominirati -- niti 1992-e niti sada... to sto srbi misle da su ugrozeni ako nisu 100% na vlasti i ako se neko drugi pita ijedne -- e, to je neki drugi par opanaka.

PS draga i postovana rei, eto, ti i kolega jezd se slazete da sam ja nadasve licemjerna. on ti je predstavnik iz RS koji hoce da zivi sa tobom i da gradi bolju drzavu za sve nas. pa ti sad vidi sta ces.
so_mir

Post by so_mir »

Bobi wrote:
Semberac wrote:Od toka nema nista!

RS se moze ukinuti samo uz saglasnos sva tri naroda. Znaci RS ne ukida se sve dok srbi ne budu bili za to.
Pa ako cemo tako...onda RS nikad se nece otcijepiti od BiH i prikljuciti Sr. bez saglasnosti sva tri naroda :D .Znaci nista dok hrvati i boshnjaci ne kazhu svoju rijech...:D.
Upravo tako, ako cemo po slovu zakona!
dizZaster

Post by dizZaster »

so_mir wrote:
daduli_sa wrote:
No_Comment wrote: :lol: haha Shta je starije RS ili BIH...bice polahko...pa ima i Hrvatske bez Republike Srpske krajine...zar nishta niste naucili iz proshlosti... :-)
Upravo, samo polako... Ja sam optimista da ce sve leci na svoje :-D
hahaha odlicno pitanje-sta je stvarno starije RS ili BiH?

Nema ni Jugoslavije vise bez Hrvatske i BiH....Tako nema ni BiH bez RS....
srpski entitet je genocidna tvorevina :(
medjunarodni sud pravde ukinuce genocidnu tvorevinu :)
jos 117...... :)
mostarac

Post by mostarac »

Republika srpska se nece ukinuti nikakvim dekretom, odlukom, referendumom ili slicno i to su priche za malu djecu. Njeno ukidanje je proces. Koliko ce taj proces dugo da traje i hoce li uspjeti zavisi samo od nas. Put ukidanja RS je samo jedan i jedini i drugog nema, a on je sljedeci:
1) Izaci na izbore i smjeniti nacionaliste iz SDA - HDZ - SDS jednom i zauvijek, jer koliko god to paradoksalno zvucalo SDA je jednako zasluzna kao i SDS sto danas RS postoji - bez ovog uslova se ne moze
2) Nova vlast mora krenuti da pravi drzavu (SNSD ce se ponasati sasvim drugacije na vlasti nego u opoziciji. Treba shvatiti da se SNSD bori za vlast i da kad bi rekli da su oni protiv RS mogu staviti kljuch u bravu svojoj stranci)
3) U tom pravljenju drzave moraju biti eliminisani nacionalisti i dati se vlast antinacionalistickim snagama iz cijele BiH i krenuti polako sa jacanjem organa drzave i stvaranjem VLADE BOSNE I HERCEGOVINE (mi smo jedina drzava na svijetu bez vlade). U tom procesu potrebno je sve one stvari koje su u normalnim drzavama na razini drzave prenositi sa kantona i entiteta na drzavu. Dakle skolstvo naprimjer, laganini sa kantona i entiteta prenijeti u iskljucivu ovlast Vlade Bosne i Hercegovine. Eto razgradismo jedan segment RS-a, a bogami i nacionalnih kantona. Idemo dalje jedno po jedno ministrastvo praviti tako prenoseci ovlasti sa entiteta i kantona na drzavu.
4) Kad se taj proces zavrsi RS nece sama sebe ukinuti, ali ce njeno postojanje biti smjesno. Repubilka sa ovlastima da vrsi promocije knjiga i odrzava vasare nema smilsa i to je njen kraj.
5) Integrisati srpsko stanovnistvo koje podrzava RS u BiH tako sto ce biti okrenuti da gledaju u Sarajevo kao glavni grad, a ne u Beograd i sto mu treba objasniti da se odluke o skolovanju njegove djece i njihovoj ishrani donose u Sarajevu, a ne u Beogradu. Tada ce se i stanovnistvo koje podrzava manji blentitet dozvati pameti budite bez brige i krenuti da zajedno pravimo ovu zemlju. Oni se danas ponasaju ovako jer se odluke za BiH donose svugdje osim tamo gdje treba, a to je u Sarajevu.
6) Sve dok ljudi ne shvate da se ona samo na ovaj nachin moze ukinuti RS i nikako drugacije i da je ovo proces, a ne dekret, nema nista od toga.

Dakle potrebno je shvatiti da ne postoji ta odluka, snaga, nacin ili bilo sta drugo sto u ovom trenutku moze ukinuti RS na taj nacin da kaze: ETO OD DANAS RS NE POSTOJI. To je put u novo krvoprolice i treba da je to svakome jasno. RS se integrise u BiH samo putem skidanja ovlasti entiteta, jedne po jedne, a SNSD je na to spreman. Nikad nijedan politicar iz SNSD-a ni u ludilu nece reci da ce ukinuti RS, jer to je smrt njegove partije, ali kad mu kazete da bi trebalo skolstvo podignuti na nivo drzave, oni kazu "uredu dogovoricemo se". Ista stvar, samo politicki upakovana. Isto tako imajte u vidu kad iduci put budete glasali da svako X koje stavite pored natpisa STRANKA DEMOKRATSKE AKCIJE BiH - SDA na glasackom listicu, znaci da ste dali glas za opstanak RS, jer SDS je nikad nece ukinuti ni u ludilu, jer SDS je napravio rat da bi dobio tu RS, gdje se samo Jovan pita, a gdje su svi drugi gradjani drugog reda, a SDS-a nema bez koalicije sa SDA. Zapamtite to.
danas

Post by danas »

@jezd:
u jedinstvenom zanosu branjenja tekovina genocida i srpskog neotudjivog prava na RS, zaboravio si da mi odgovoris na ovaj dio moga posta...
danas wrote: srbi u BiH su imali potpunu legalnu i ekonomsku samostalnost, i niko njima niti je htio niti je mogao dominirati -- niti 1992-e niti sada... to sto srbi misle da su ugrozeni ako nisu 100% na vlasti i ako se neko drugi pita ijedne -- e, to je neki drugi par opanaka.
meni i dalje nije jasno o kakvoj ugrozenosti srba u BiH 1992-e ti pricas. i mala djeca znaju da to nije tacno, i umrijecu a necu znati cega i koga ih je bilo strah; toliko strah da su ustali "goloruki" da se od nas "brane" genocidom. kao sto se hitler "branio" od jevreja, preko logora...

a novim ratom ne prijetim ja vec ti -- ratovali ste vec jednom (ili bolje reci, izivljavali ste se na civilima) samo da ne biste vise pokraj sebe gledali komsiju muju i matu, pa vidim da ste na to spremni opet. covjece, pa razbijas sve moje "predrasude"... :roll:

glede teme -- nemam sta dodati postu koji je napisao umro je mostar. sve je receno.
jOFLA

Post by jOFLA »

.
Last edited by jOFLA on 13/07/2010 14:35, edited 1 time in total.
Vodenjak

Post by Vodenjak »

so_mir wrote:
Panasonic wrote:
Vodenjak wrote:Ako ce se sta rusiti, onda sam za rusenje oba entiteta!

I svega onoga sto to podrazumijeva!

Mada nisam siguran da su bas svi za tako sta... (ne mislim ovdje samo na Karadziceve Srbe!)
Sine, kad srusis jedan automatic ide drugi.
Ti mislis ako srusis Federaciju da ces srusit RS? Ne mislis ti nista :-)
Nije bilo tesko skontati sta sam mislio, jelde? :-) :)
Ali panasonic izgleda bio malo pospan..
Ili mahmuran.. :zzzz:

:-) :)
Duh bez sjekire

Post by Duh bez sjekire »

Tu smo dakle. 15 godina nakon sto je Alija prodavao zvaku (a ti i jos i milion muslimana je SVAKAKO oberucke progutali), kako Bosnu gusi centralisticki Beograd i srpska hegemonija i da zato mala Bosna rosna mora da se odvoji, sada upravo takav model zelis u svojoj novonastaloj drzavi. Jaka centralna vlast, diktat iz glavnog grada i dominacija vecine. Ako bi neko trebao da razumije Srbe iz RS onda su to "muslimani koje je vjekovima tlacio zli Beograd". Ali ne, muslimani kad su dobili drzavu upravo hoce taj beogradski model da primjene na "svoje" Srbe.

Licemjerje najgore.

Sreca pa je tu jos medj. zajednica pa vas (sto ove malo kulturnije kao ti, sto ove militantnije kao Duh bez.... koji bi opet malo da ratuje ali sve se to svodi na isto ionako, sustinski gledano vas dvoje se slazete u svemu) malo klepa po usima inace da je do vas vec bi u Bosni ponovo krv tekla.

Joj, haman jarabi, kad bi Srbi nekako mogli da odu i nestanu ali da ostave teritoriju za sobom. Ili kad bi nas mozda Saudijska Arabija i Pakistan podrzali pa da im roknemu atomsku na Banja Luku ili tako nesto. dace Allah valjda[/quote]

Jezdoslava,draga i mila,cime se ti udaras pa si tako vesela ? :D :D
Mi ne tlacimo nase Srbe,niti smo ih kada tlacili,mi na primjer zelimo da se izbjeglice vrate u Zvornik 80 % Bosnjaka prije rata,da se kazne rusioci dzamije u Zvorniku i onaj ko jedao dozvolu da se na mjestu dzamije podigne trzni centar(Zvornik je primjer,desetine gradova su iste),mi zelimo da uhapsimo ljude koji su ubijali civile,kao na primjer moje rodzake 57 i 36 godina stare,srpski junak im je pucao iz pistolja u glavu,sada slobodno seta po Novom sadu.
Ja znam da se vecina Srba u 'rs' zalaze za opstanak te smijurije,glavni razlog je sto malo ko odnjih ima ciste ruke ali mi se zalazemo za nestanak iste i za pravdu,kako sada stvari teku,pobjedzujemo,doduse lagano ali sigurno.
Nikada nisam bio militantan niti vjerujem da je to DANAS,medzutim normalno je da sam spreman braniti svoju zemlju,porodicu i imovinu ako ikada bude ugrozena.Cinio sam to i kada su stvari izgledale mnogo,mnogo teze.
Vecina Bosnjaka i bosnjacke omladine posebno nema nikakvih problema kada je u pitanju odbrana jedne nam i jedine,mada licno mislim da za to nece biti potrebe,da nece biti drugoga poluvremena,jer vi ste svoje davno odigrali. :D
P.S.Atomska bomba je sega, sala,posalica u odnosu na pjesadiju ARBiH.
rei

Post by rei »

so_mir wrote:
danas wrote:
da mi se radi ono sto je slobo radio meni, zalagala bih se za "veliku bosnu" bez srba i hrvata po svaku cijenu. zalagala bih se za logore i etnicko ciscenje, sravnavanje crkava i progone u utiranje svega ne-srpskog. ja jos nisam cula ikoga iz bosne da to zagovara, niti da je ikada zagovarao. a za ukidanje RS-a se zalazem kao sto bih se zalagala za ukidanje bilo koje tvorevine nacinjene na genocidu. jer nije valjda samo moje misljenje (iako shvatam da ne mozes da ga postujes) da zlocinaz ne treba da profitira na zlocinu. i na kraju, pa i BH je bila priznata drzava, pa su srbi napali njen medjunarodni legalitet -- zasto to nije bilo licemjerno od njih, a licemjerno je od mene sada traziti da se vrati agresijom oboreni ustav i drzavno uredjenje moje drzave?

i za tvoju informaciju -- nikad niko u bosni nije htio da dominira srbima, i tvoje poredjenje njihove pozicije u BiH i pozicije bosanaca u krnjoj YU je u krajnjoj liniji neumjesno. srbi u BiH su imali potpunu legalnu i ekonomsku samostalnot, i niko njime niti je htio niti je mogao dominirati -- niti 1992-e niti sada... to sto srbi misle da su ugrozeni ako nisu 100% na vlasti i ako se neko drugi pita ijedne -- e, to je neki drugi par opanaka.

PS draga i postovana rei, eto, ti i kolega jezd se slazete da sam ja nadasve licemjerna. on ti je predstavnik iz RS koji hoce da zivi sa tobom i da gradi bolju drzavu za sve nas. pa ti sad vidi sta ces.
uh, sta si ti navaljo lazi ovde.....

a kakva bi to bila pozicija bosanaca u krnjoj YU? samo me to zanima-ovo ostali sto kazes je smijesno .....

@Danas, pa napokon, reci vec jednom "da te celi svet razume" ono zbog cega sam te nazvala licemjernom je to sto kazes naravno na svoj nacin,
borili su se za RS i normalno je da se i dalje bore za "sebe", pa onda kazes, kako je to genocidna tvorevina koju treba ukinuti. Elem napokon u
ovom zadnjem postu su si donekle izjasnila.
Ja se slazem stobom da je to genocidna tvorevina, a sto se tice
ukidanja RS svejedno mi je napokon da li ce se taj NAZIV ukinuti
ako ce sve ingerencije preci na drzavni nivo, pa na kraju krajeva
eto im naziv i sto bi rekli i vuk sit i ovce na broju.
A sto se tice @jezd on nikako ne moze biti moj kolega a ne znam
da li je tvoj :wink: :bih:
Splichanin

Post by Splichanin »

Citao sam letimicno ovu diskusiju. Kao covjek koji sve to vidi izvani, dozvolite da kazem sto se meni cini.
1) Cinjenica je da sadasnjim funkcioniranjem Bosne velika vecina, odnosno skoro svi, nisu zadovljni.
2) Mislim da je cinjenica da se o problemima Bosne razgovara (napr. i u ovom forumu) i da se ragovarati mora, kako bi se pokusalo rjesiti teske probleme.
3) Potrebno je puno tolerancije i dobre volje da se dodje do pomaka na bolje.
4) Mozda ce zvucati cudno, ali je sam optimist i mislim da ce stvari ici ipak na bolje, ali to ovisi o svima zainteresiranima.
Pozdrav iz Juznog Tirola od Splichanina
A-ZO

Post by A-ZO »

Splichanin wrote:Citao sam letimicno ovu diskusiju. Kao covjek koji sve to vidi izvani, dozvolite da kazem sto se meni cini.
1) Cinjenica je da sadasnjim funkcioniranjem Bosne velika vecina, odnosno skoro svi, nisu zadovljni.
2) Mislim da je cinjenica da se o problemima Bosne razgovara (napr. i u ovom forumu) i da se ragovarati mora, kako bi se pokusalo rjesiti teske probleme.
3) Potrebno je puno tolerancije i dobre volje da se dodje do pomaka na bolje.
4) Mozda ce zvucati cudno, ali je sam optimist i mislim da ce stvari ici ipak na bolje, ali to ovisi o svima zainteresiranima.
Pozdrav iz Juznog Tirola od Splichanina

splichaninu dragi, hvala ti na razumjevanju i podrsci, eto vidis kako nam je, kao zmija, vuk i ovca u istom kavezu (naravno, politicari sve to posmatraju i uzivaju sa strane - van kaveza) :(
hamza1

Post by hamza1 »

Duh bez sjekire wrote:Tu smo dakle. 15 godina nakon sto je Alija prodavao zvaku (a ti i jos i milion muslimana je SVAKAKO oberucke progutali), kako Bosnu gusi centralisticki Beograd i srpska hegemonija i da zato mala Bosna rosna mora da se odvoji, sada upravo takav model zelis u svojoj novonastaloj drzavi. Jaka centralna vlast, diktat iz glavnog grada i dominacija vecine. Ako bi neko trebao da razumije Srbe iz RS onda su to "muslimani koje je vjekovima tlacio zli Beograd". Ali ne, muslimani kad su dobili drzavu upravo hoce taj beogradski model da primjene na "svoje" Srbe.

Licemjerje najgore.

Sreca pa je tu jos medj. zajednica pa vas (sto ove malo kulturnije kao ti, sto ove militantnije kao Duh bez.... koji bi opet malo da ratuje ali sve se to svodi na isto ionako, sustinski gledano vas dvoje se slazete u svemu) malo klepa po usima inace da je do vas vec bi u Bosni ponovo krv tekla.

Joj, haman jarabi, kad bi Srbi nekako mogli da odu i nestanu ali da ostave teritoriju za sobom. Ili kad bi nas mozda Saudijska Arabija i Pakistan podrzali pa da im roknemu atomsku na Banja Luku ili tako nesto. dace Allah valjda
Jezdoslava,draga i mila,cime se ti udaras pa si tako vesela ? :D :D
Mi ne tlacimo nase Srbe,niti smo ih kada tlacili,mi na primjer zelimo da se izbjeglice vrate u Zvornik 80 % Bosnjaka prije rata,da se kazne rusioci dzamije u Zvorniku i onaj ko jedao dozvolu da se na mjestu dzamije podigne trzni centar(Zvornik je primjer,desetine gradova su iste),mi zelimo da uhapsimo ljude koji su ubijali civile,kao na primjer moje rodzake 57 i 36 godina stare,srpski junak im je pucao iz pistolja u glavu,sada slobodno seta po Novom sadu.
Ja znam da se vecina Srba u 'rs' zalaze za opstanak te smijurije,glavni razlog je sto malo ko odnjih ima ciste ruke ali mi se zalazemo za nestanak iste i za pravdu,kako sada stvari teku,pobjedzujemo,doduse lagano ali sigurno.
Nikada nisam bio militantan niti vjerujem da je to DANAS,medzutim normalno je da sam spreman braniti svoju zemlju,porodicu i imovinu ako ikada bude ugrozena.Cinio sam to i kada su stvari izgledale mnogo,mnogo teze.
Vecina Bosnjaka i bosnjacke omladine posebno nema nikakvih problema kada je u pitanju odbrana jedne nam i jedine,mada licno mislim da za to nece biti potrebe,da nece biti drugoga poluvremena,jer vi ste svoje davno odigrali. :D
P.S.Atomska bomba je sega, sala,posalica u odnosu na pjesadiju ARBiH.[/quote]

Procitao sam ti prvu recenicu i zeludac mi se okrenuo.
Kako ti mozes uopste porediti SFRJ sa BIH u ovom slucaju??
BiH u bivsoj SFRJ nije nastala na genocidu pa je tako njeno glasanje za odcjepljenjem potpuno legitimno.
Kada bi u ovom momentu vratio sve, "ama bas sve"izbjegle u RS, onda bi bosnjaci i hrvati opet cinili vecinu, sto znaci da se RS nikada nebi htjela odvojiti od BIH.

Znaci, RS zeli da se odcjepi i ima vecinu. Problem je sto je ta vecina nastala genocidom!

Nema tu nikakvog licemjerja!
ferhadija

#68 Mi i jezik bosanski

Post by ferhadija »

Dragi Bosanci i Hercegovci!

Naša Bosna je od davnina.

Spominjala se mnogo prije svake Jugoslavije.

Jezikom bosanskim, služio se naš narod odvajkada.

Svaki narod koji na prostorima BiH život življaše, koji ne dođe niotkuda, jer oduvijek tu bijaše,
koji se po svome izboru bogu moljaše, koji još od Rimljana i Ilira svoju davninu tu ukorijeni, služio se njime.
Služio se dugo tim jezikom, jezikom bosanskim, koji se nikako i nikad drugačije i nije smio,
niti mogao nazvati, do tako, kako mu ime naroda njegovih ili naroda
njegovog, i ime Bosne vode, i ime Bosne zemlje, odredi i kaza.

Spominjalo se u zapisima sa putešestvija mnogih putnika koji davno našim krajevima prolazaše,
da narod s prostora naših, bosanskim jezikom govori.
Jezikom, koji, po tome sudeći, nema prava na zaborav.
Njime može da se služi svatko, tko, ili ko, ga nauči, ili tko to poželi.
Ali mu u ime nitko, ili niko, ne smije dirati.
Stotinama se godina u Bosni taj jezik nazivao jezikom bosanskim.
Otkad je postao, bio, i ostao, treba da bude, i biće, jezik bosanski, naroda bosanskog.
Ako se, međutim, neko među nama Bosancima i Hercegovcima boji, stidi, ili tome slično,
jezik kojim govori, nazvati jezikom bosanskim, to u novije vrijeme nije ništa novo i nije nikakvo čudo.
Jer je i jezik bosanski imao svoje dušmane, koji su sve činili da mu se ime ugasi.
Kada vlastiti jezik više ne budemo zvali njegovim vlastitim imenom, bićemo neko drugi.
A kada više ne znaš ko si, onda više nisi ništa, onda te nema.
Pa onda doista bude onako, kako to drugi hoće: Da nestaneš, da te nema!

Biti Bosanac katolik, ili Bosanac pravoslavni, ili Bosanac musliman, to znači, i jest,
biti ono što jesi i što si oduvijek bio, jer nisi niotkud došao, jer si u Bosni postao, i ostao.
To ne smije izazvati nimalo nelagodnosti, a pogotovu ne, stida, a ni u kojem slučaju,
trunku mržnje, zbog toga što iste vjere nismo.
Vjeru smo izabrali, a narod smo oduvijek bili, narod bosanski,
pa ako hoćete, i Bošnjački!

Ko pri svemu ovome druge primisli ima, samom je sebi ljuti tajni neprijatelj.
Čovjek je svjesno biće, i prema svojoj svijesti i savjesti mora biti odgovoran...
Otvoriti knjigu postanja svoga, nije sramota. Jer oni, što iza nas ostaju, ili što iza nas dolaze,
pitaju o svemu i donose sud o svemu...pa i o nama, koji smo mogli sve učiniti da pravo bude.
Vrijeme je sudija...u vremenu treba opstati i ostati.
Bez sumnji i strahova.

Beč, 01.10.2005
ferhadija
:?
danas

Post by danas »

rei wrote:
@Danas, pa napokon, reci vec jednom "da te celi svet razume" ono zbog cega sam te nazvala licemjernom je to sto kazes naravno na svoj nacin,
borili su se za RS i normalno je da se i dalje bore za "sebe", pa onda kazes, kako je to genocidna tvorevina koju treba ukinuti. Elem napokon u
@rei,
nemam pojma kako radi tvoja logika i gdje vidis moje licemjerje jer ja smatram da su moji postovi vrlo uniformni -- ne znam da sam ikada skakala sebi u usta, a jedino ti vidis neko licemjerje. no nije ni bitno , nemam se vremena sa djecom prepucavati oko gluposti...

ali i dalje ti govorim da si naivna ako mislis da ce RS nestati sama od sebe, ili ako mislis da ce neke ustavne promjene promijeniti stanje na terenu. bosanski srbi i njihove vodje to svakako nece dozvoliti jer su se borili za to -- da zive sami sa sobom, da ne vide ni katedrale ni dzamije, ni bilo sta ne-srpsko.

ne znam kakve povjerljive informacije imas od svoga prodavca paprika, ali mislim da je svakome jasno da vecina bosanskih srba dozivljava RS na potpuno drugaciji nacin od nas. gdje ja vidim genocidnu i zlocinacku tvorevinu, oni vide "zastitu" svojih interesa -- te kad kazem oni ce izgubiti sebe sa ukidanjem RS-a ne kazem to zato sto ih razumijem i podrzavam, vec kazem to zato sto je to cinjenica. oni su ratovali da razore BH kao drzavu i da dobiju svoju etnicki cistu RS i nece potpisati nikakve papire da je ukinu. lijepo ti je mostar gore rekao -- nijedna stranka iz RS-a ne smije glasno da kaze da je za njeno ukidanje jer bi to bilo politicko samoubistvo, a to ti valjda govori kakvo je raspolozenje naroda tamo. oni bi radije ponovo ratovali nego ukinuli RS. i kada kazem ukidanje RS -- ne mislim na ukidanje imena, vec mislim na povratak stanja iz 1990-1992, bez entiteta i s*anja; povratak prognanika na svoje, restauraciju porusenih objekata (i vjerskih i privrednih), kaznjavanje zlocinaca, itd.

gdje sam ja u svemu ovome licemjerna, nemam pojma. stomak mi se okrene svaki put kada neko spomene RS, i zato sto shvatam i glasno kazem da ce srbi iz RS-a svim silama braniti to sto su dobili ratom ti mi kazes da sam licmjerna?!? ja cu ti opet reci da si naivna ako mislis da je njima bosna u srcu i da se za nju bore. sve rade da bosne nestane, a izgleda samo ti to ne vidis.
Novi_Nick

Post by Novi_Nick »

@ Danas,
odlican prilog, nedaj se isprovocirati. Zdravo, pametno i konstruktivno razmisljas a sto je najvaznije pravedno mada danas pravde i nema bas mnogo. :-?

Kao sto srpski predstavnici ispiraju mozak srbima po hiljadu puta da RS postoji i da ce i dalje da postoji jer psiholoski znaju da laz kada se ponovi 100 puta postaje stvarnost.

Mi isto tako Bosanci i Hercegovci moramo ispirati svoj mozak ponavljajuci po milion puta da RS ne postoji nego da postoji RBiH bez entiteta, kantona i republika kao decentralizovana demokratska i regionalno podjeljena drzava za sve njene gradjane. :)
rei

Post by rei »

danas wrote:
rei wrote:
@rei,
nemam pojma kako radi tvoja logika i gdje vidis moje licemjerje jer ja smatram da su moji postovi vrlo uniformni -- ne znam da sam ikada skakala sebi u usta, a jedino ti vidis neko licemjerje. no nije ni bitno , nemam se vremena sa djecom prepucavati oko gluposti...

ali i dalje ti govorim da si naivna ako mislis da ce RS nestati sama od sebe, ili ako mislis da ce neke ustavne promjene promijeniti stanje na terenu. bosanski srbi i njihove vodje to svakako nece dozvoliti jer su se borili za to -- da zive sami sa sobom, da ne vide ni katedrale ni dzamije, ni bilo sta ne-srpsko.

ne znam kakve povjerljive informacije imas od svoga prodavca paprika, ali mislim da je svakome jasno da vecina bosanskih srba dozivljava RS na potpuno drugaciji nacin od nas. gdje ja vidim genocidnu i zlocinacku tvorevinu, oni vide "zastitu" svojih interesa -- te kad kazem oni ce izgubiti sebe sa ukidanjem RS-a ne kazem to zato sto ih razumijem i podrzavam, vec kazem to zato sto je to cinjenica. oni su ratovali da razore BH kao drzavu i da dobiju svoju etnicki cistu RS i nece potpisati nikakve papire da je ukinu. lijepo ti je mostar gore rekao -- nijedna stranka iz RS-a ne smije glasno da kaze da je za njeno ukidanje jer bi to bilo politicko samoubistvo, a to ti valjda govori kakvo je raspolozenje naroda tamo. oni bi radije ponovo ratovali nego ukinuli RS. i kada kazem ukidanje RS -- ne mislim na ukidanje imena, vec mislim na povratak stanja iz 1990-1992, bez entiteta i s*anja; povratak prognanika na svoje, restauraciju porusenih objekata (i vjerskih i privrednih), kaznjavanje zlocinaca, itd.

gdje sam ja u svemu ovome licemjerna, nemam pojma. stomak mi se okrene svaki put kada neko spomene RS, i zato sto shvatam i glasno kazem da ce srbi iz RS-a svim silama braniti to sto su dobili ratom ti mi kazes da sam licmjerna?!? ja cu ti opet reci da si naivna ako mislis da je njima bosna u srcu i da se za nju bore. sve rade da bosne nestane, a izgleda samo ti to ne vidis.

Vjeruj mi kad tebe citam, imam osjecaj samo sto nisi rekla
neka rade i podrzavam ih, ja se duboko nadam da nisam dijete
za koje me ti uporno smatras, jer kako kazu za djecu JEDINO
NJIH NE MOZES PREVARITI.

@Danas nigdje ja nisam napisala da ce RS sama od sebe nestati,
najvise bih voljela da je ovo drzava napravljena od regiona naka vrsta ekonomskih....Ali naravno ako vlasti u RS nastave sa ovakvom
politikom odosno opstrukcijama, treba ih nagraditi sa njenim totalnim nestankom. To bi trebala uraditi medjunarodna zajednica jer su ih
oni i stvorili, .. Ne zanima me da li im je Bosna u srcu, obicnim ljudima sigurno jeste, a to sto pricas o "povjerljivim informacijama " prodavca paprika ja ti kazem da je obicnim ljudima dokur*ila neimastina a to su im upravo servirali njihovi politicari - mafijasi punih dzepova odnosno ti isti dusebriznici opstanka RS. A onima kojima Bosna nije na srcu PUT POD NOGE, pa preko Drine. Cuj tebe samo ja ne vidim da politicari RS vrse opstrukcije, ja koja zivim u BiH, a ti eto vidis :lol: , pa citavamo vrijeme se prica o njihovim opstrukcijama i zato nam je ovako lijepo i zivimo u rahtluku :lol:

Ah da i BOSNE NECE NESTATI koliko god to neko prizeljkivao....
:kravata: :bih:
danas

Post by danas »

rei wrote:
Vjeruj mi kad tebe citam, imam osjecaj samo sto nisi rekla
neka rade i podrzavam ih, ja se duboko nadam da nisam dijete
za koje me ti uporno smatras, jer kako kazu za djecu JEDINO
NJIH NE MOZES PREVARITI.
ne znam odakle ti taj osjecaj, jer je potpuno pogresan. mnogo puta sam napisala na forumu da mrzim RS iz sve duse, napisala sam da sam prognana, da mi je otac bio u cetnickom logoru (od cega je i umro), da se ne mogu vratiti na svoje jer mi u kuci i dan-danas sjedi cetnik (dok ja za tu kucu placam porez RS-u!), da moja familija nije ginula po bosni da bi gledala RS sa prozora, i jos dosta toga. ako ti smeta sto nisam glasacica SDA i sto ne obozavam aliju -- pa ne obozavam ga bas zato sto je potpisao i stvorio ovu nakaradu od RS-a. da li ti je sada jasniji moj stav glede RS-a?
rei wrote:
@Danas nigdje ja nisam napisala da ce RS sama od sebe nestati,
najvise bih voljela da je ovo drzava napravljena od regiona naka vrsta ekonomskih....Ali naravno ako vlasti u RS nastave sa ovakvom
politikom odosno opstrukcijama, treba ih nagraditi sa njenim totalnim nestankom. To bi trebala uraditi medjunarodna zajednica jer su ih
oni i stvorili, .. Ne zanima me da li im je Bosna u srcu, obicnim ljudima sigurno jeste, a to sto pricas o "povjerljivim informacijama " prodavca paprika ja ti kazem da je obicnim ljudima dokur*ila neimastina a to su im upravo servirali njihovi politicari - mafijasi punih dzepova odnosno ti isti dusebriznici opstanka RS. A onima kojima Bosna nije na srcu PUT POD NOGE, pa preko Drine. Cuj tebe samo ja ne vidim da politicari RS vrse opstrukcije, ja koja zivim u BiH, a ti eto vidis :lol: , pa citavamo vrijeme se prica o njihovim opstrukcijama i zato nam je ovako lijepo i zivimo u rahtluku :lol:
pa ako vidis sve ovo sto vidis, u cemu je onda problem?

zasto "diskutujes" sa mnom, a ne ni sa jednim od istinskih branitelja RS koji su se javljali na ovu temu. oni garant sad zadovoljno trljaju ruke, jer se evo ti i ja glozimo -- bez razloga... sve njima u prilog.
Last edited by danas on 02/10/2005 16:09, edited 2 times in total.
Novi_Nick

Post by Novi_Nick »

Rei,
pusti te tvoje folove i satrologiju. Pravis se da kao ne razumijes sta @ Danas pise i stavljas joj na teret nesto sto uopste nije napisala. Daj malo ukljuci morala u svoju diskusiju a ne neko pokvareno podmetanje iz samo tebi poznatih :-D razloga.
mostarac

Post by mostarac »

Svako ukidanje RS dekretom, vanjskom odlukom, bilo cim sto je tipa: OD DANAS RS VISE NE POSTOJI, a da u tome ne ucestvuju ljudi iz RS vodi u nova masovna krvoprolica i ja sam apsolutno protiv toga, jer bolje da opstane jos 10 godina, ako ce to spasiti 10 ljudskih zivota. Lako je govoriti i drzati herojska predavanja u Sarajevu, Tuzli, Mostaru, Zenici - UKINITE JE. Ali gospodo nisam bas siguran da su Bosnjaci i Hrvati Bijeljine, Banjaluke, Trebinja, Doboja za jedno takvo naprasno ukidanje koje ce ugroziti njihove zivote i zivote njihovih najmilijih, kao i ono malo imovine sto su uspjeli da vrate i dovedu u upotrebljivo stanje. Lako je vristati iz sigurnih federalnih carsija UKINITE JE. Idemo u Banjaluku gospodo pa se zaderite iz sveg glasa da je ukinu, ali prije toga vratite sve kredite, da ziranti ne bi morali umjesto vas, jer nije red da vi herojski umrete, a da neko drugi vraca vase kredite :-)
Mr_M

Post by Mr_M »

umro je mostar wrote:Svako ukidanje RS dekretom, vanjskom odlukom, bilo cim sto je tipa: OD DANAS RS VISE NE POSTOJI, a da u tome ne ucestvuju ljudi iz RS vodi u nova masovna krvoprolica i ja sam apsolutno protiv toga, jer bolje da opstane jos 10 godina, ako ce to spasiti 10 ljudskih zivota. Lako je govoriti i drzati herojska predavanja u Sarajevu, Tuzli, Mostaru, Zenici - UKINITE JE. Ali gospodo nisam bas siguran da su Bosnjaci i Hrvati Bijeljine, Banjaluke, Trebinja, Doboja za jedno takvo naprasno ukidanje koje ce ugroziti njihove zivote i zivote njihovih najmilijih, kao i ono malo imovine sto su uspjeli da vrate i dovedu u upotrebljivo stanje. Lako je vristati iz sigurnih federalnih carsija UKINITE JE. Idemo u Banjaluku gospodo pa se zaderite iz sveg glasa da je ukinu, ali prije toga vratite sve kredite, da ziranti ne bi morali umjesto vas, jer nije red da vi herojski umrete, a da neko drugi vraca vase kredite :-)
Pametan komentar.
Post Reply