Blahy wrote:bjacinjo wrote:selam
Boga mi ja kad krenem od hanefija nerijetko se nadje neki "pametnjakovic" koji sebi uzme za pravo da rasudjuje
a blahy..necemo ja i ti o ovoj temi

Ko su to Hanefije Bracinjo?

Zar nisu svi Bosnjaci tradicionalno pripadnici Hanfijskog mesheba?
Ahh da, zaboravim da su se nasli neki sto otkrise Islam 1992-93. i ustanovise da su Bosnja u zabludi cak zadnjih 500 godina
"pravo da rasuduje"
pretpostavljam da je ovo lapsus kalami

Svi mi Bracinjo imamo OBAVEZU da rasudujemo, samo sto neki i osuduju sa malo znanja & nikakvim iskustvom
Bracinjo, slazem se da je bolje da se ne dotices teme. Da ne bi opet bilo izbijanja argumenata preko iskustva il` neiskustva nekih
Lamse

Bismillah !
Hvala Allahu Uzvisenom pa je ovom Ummetu podario ucenjaka kao sto je imam Ebu Hanife r.a
I tocna je cinjenica da su Bosnjaci stoljecima pripadnici hanefijskog mezheba !
Medjutim, tocna je i cinjenica da mnogi Bosnjaci ne poznaju ni blizu Ebu Hanifu i njegova fikhska rjesenja nit opcenito njegov mezheb !
Kao npr. ti !
Ebu Hanife r.a nije prihvatao svjedocenje od covjeka koga je bar jednom vidio da je iz dzamije izasao desnom nogom ( jer pravilo je da se u nju, kao i u kucu, ulazi desnom, a izlazi lijevom, dok je obrnuti slucaj sa nuznikom )
A siguran sam da onaj koji Ebu Hanifu uzima kao autoritet , ne govori LAMSE , vec Es Selamu alejkum, kao sto je to govorio i poslanik s.a.w.s , a samim tim i imam Ebu Hanife radiallahu anhu !
ESSELAMU ALEJKUM WE RAHMETULLAHI WE BEREKATUHU