Mustafa Ceric ponovo izabran za REISA

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Bosanac sa dna kace

Post by Bosanac sa dna kace »

Dezze wrote:
bleka wrote:
Toozla wrote: .....od kad je u Bosni komunizam najveci neprijatelj Islama..... :shock: :shock: :shock:
Ovo je za anale :lol: . NE, neprijatelj Islama su sami Muslimani :-)
Ne znam jesi li ozbiljna ili ne, ali upravu si :D
DA, ISTINA NEKAD ZNA PARVO DA ZABOLI!!!
ibnHome

Post by ibnHome »

mislim da je ova tema neopravedno zapostavljena - najprije od moderatora :oops: , a potom od ostalih...
u svakom slucaju...novom/starom reisu sve najbolje u novom mandatu...s ubjedjenjem da se delegati ne bi usaglasili u pogresnom :) ...upamet efendija...
koji...od dvojice kandidata...bi bio bolji po zajednicu je tesko govoriti...jer...ipak su ova dvojica ponudjenih, po mnogo cemu, usporedivi...
Last edited by ibnHome on 26/09/2005 14:05, edited 1 time in total.
da pamtis

Post by da pamtis »

ibnHome wrote:mislim da je ova tema neopravedno zapostavljena - najprije od moderatora :oops: , a potom od ostalih...
u svakom slucaju...novom/starom reisu sve najbolje u novom mandatu...s ubijedjenjem da se delegati ne bi usaglasili u pogresnom :) ...upamet efendija...
koji...od dvojice kandidata...bi bio bolji po zajednicu je tesko govoriti...jer...ipak su ova dvojica ponudjenih, po mnogo cemu, usporedivi...
ibn pitanje da li je ceric pomilovao sve udbase? koliko ljudi iz IZ je radilo za udbu?
ibnHome

Post by ibnHome »

da pamtis wrote:
ibnHome wrote:mislim da je ova tema neopravedno zapostavljena - najprije od moderatora :oops: , a potom od ostalih...
u svakom slucaju...novom/starom reisu sve najbolje u novom mandatu...s ubijedjenjem da se delegati ne bi usaglasili u pogresnom :) ...upamet efendija...
ibn pitanje da li je ceric pomilovao sve udbase? koliko ljudi iz IZ je radilo za udbu?
:? :? :? :?
1) pojma ti ne znam :-)
2) ni po ovom pitanju nisam nista bolje upucen...ali, ako mi dozvolis, mogu ti reci - savim sam ubijedjen da ih je bilo....

eh sad ti meni reci...ako ti nije tesko...
da li je ceric pomilovao sve udbase? koliko ljudi iz IZ je radilo za udbu?
da pamtis

Post by da pamtis »

po mnogo cemu, usporedivi...
1) nisu
2) nisu.....ne bih da se vozamo....
ibnHome

Post by ibnHome »

da pamtis wrote:
1) nisu
ne bih ni ja...vjeruj mi :D
odgovorih kako sam najbolje umio...LM nejse...'vako...
vzv one moje tvrdnje da su usporedivi...samo da kazem...da nisam odust'o od nje...a evo zasto:
- naobrazba
- elokvencija
- internacionalno iskustvo
su vrijednosti koje bi trebale biti pocetne kod izbora...zar ne...ovdje ne mogu nikako da izvazem znacajnu prednost...nijednom....
eh sad, ocjena strateskih planova i prioriteta jednog ili drugog kandidata je vise subjektivna...tako da nije uopce cudno da je porazeni...iako bez znacajne osobne kampanje...dobio ovoliko puno glasova...
Kwaheri

Post by Kwaheri »

ibnHome wrote:
da pamtis wrote:
1) nisu
vzv one moje tvrdnje da su usporedivi...samo da kazem...da nisam odust'o od nje...a evo zasto:
- naobrazba
- elokvencija
su vrijednosti koje bi trebale biti pocetne kod izbora...zar ne...ovdje ne mogu nikako da izvazem znacajnu prednost...nijednom....
eh sad, ocjena strateskih planova i prioriteta jednog ili drugog kandidata je vise subjektivna...tako da nije uopce cudno da je porazeni...iako bez znacajne osobne kampanje...dobio ovoliko puno glasova...
...meni upada u oci...da je taj broj bio protiv Cerica...al posteno i demokratski...ipak je pobijedio :) volja vecine...i da Bog da nam bio i bolji od starog reisa...:) ..onaj ko je izgubio trebao bi da se ljuti...jel? samo sto u nasem slucaju...sudeci po pozdravnom govoru ...ljuti se onaj sto je pobijedio... :D

...neko rece "GORE REIS, DOLJE DUSMANI" :wink:
glasnost

Post by glasnost »

Image

Završeni izbori za poglavara Islamske zajednice u BiH

Piše: Šefko HODŽIĆ

26/09/05

Prve izjave nakon ponovnog izbora za reisa Mustafa ef. Cerić reisu-l-ulema još sedam godina

Prof. dr. Mustafa ef. Cerić u nedjelju je ponovo izabran za reisu-l-ulemu Islamske zajednice u BiH, a hafiz Ismet ef. Spahić, takođe ponovo, za zamjenika reisu-l-uleme. Za dr. Cerića glasalo je 180 članova izbornog tijela a za njegovog najozbiljnijeg konkurenta, prof dr. Enesa ef. Karića, 119. Treći kandidat za reisa Hasan ef. Makić nije dobio nijedan glas.
U izboru za zamjenika reisu-l-uleme, hafiz Ismet ef. Spahić je dobio 172 glasa, dr. Fuad ef. Sedić 71, a Husein ef. Smajić 57 glasova. Izbori su, pod predsjedništvom Huseina Smajlovića, predsjednika Sabora IZ, održani u amfiteatru Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu. Od 333 člana Izbornog tijela, glasanju je pristupilo 299. Za pobjedu je bilo potrebno 167 glasova, odnosno natplovična većina izbornog tijela, a ne prisutnih delegata.

Izbori su održani bez prisustva javnosti. Ali, novinarima je, ipak, bilo omogućeno da budu prisutni na početku izbora i neposredno nakon saopštavanja rezultata, kada je i bilo najzanimljivije i kada su zanimljive besjede održali pobjednik dr. Mustafa ef. Cerić i njegov najveći rival za funkciju reisa, dr. Enes Karić.

Novi stari reisu-l-ulema dr. Mustafa ef. Cerić, koji nije vodio nikakvu predizbornu kampanju, iskoristio je ovu priliku da direktno ili indirektno odgovori na optužbe koje su mu posljednjih dana upućene. A podsjetimo, dr. Karić i njegovi pomagači optuživali su dr. Cerića da je zapostavio imame i džemate, odnosno da se “ne miješa u svoj posao”, a da mnogo putuje svijetom.

Odgovornost za laži i klevete

Nazvavši svoj ponovni izbor za reisu-l-ulemu “pobjedom Islamske zajednice”, dr. Cerić je pred članovima izbornog tijela i mnogobrojnim novinarima kazao:

“Islamska zajednica neće više biti kao što je bila. Ja ću se umiješati u svoj posao i početi sa Fakultetom islamskih znanosti u Sarajevu. Umiješaću se na način - da nema više niko pravo da kleveće, laže i iznosi neistine o ljudima i institucijama Islamske zajednice. Na sljedećoj sjednici Sabora otvoriću sva pitanja Islamske zajednice, od A do Ž . I svi će morati odgovarati - što su govorili, šta su radili, a nije istina i kleveta je. A to ćemo uraditi zato što ste vi to tražili, što ste mi ovim glasovima dali moć i pravo da to uradim.”

Indirektno odgovarajući na pritužbe da se bavi svjetskom politikom, a zapostavlja imame, dr. Cerić je kazao: “Mi samo mala zemlja, mali narod, ali ne toliko mali da nas se ne tiče šta se događa u svijetu. Jer, sve što se događa u svijetu dotiče se i nas”.

Potom se direktno obratio imamima ovim riječima: “Dragi imami, vi niste maloumni. Ja imam u vas povjerenja i neću vam visiti nad glavom. Vi radite svoj posao, a ja ću raditi svoj.”

Imami su ga nagradili dugotrajnim aplazom.

Dr. Cerić je, takođe, kazao kako je napisao program rada, koji je od sada dostupan svima, ali da ga ranije nije želio pokazivati, jer je htio ispoštovati institucionalnost Islamske zajednice - da za izbore nema lobiranja, nema nazivanja, nego da se ljudi sami opredijele. I on je članovima izbornog tijela i novinarima pokazao podebeli separat na kome je pisalo Program rada.

Račvast kolac ne ide u zemlju

Na naslovnoj strani vidjeli smo uspravne crtice koje su pokazivale broj glasova što ih je on dobio za reisa, ispod naslova crtice koje su pokazivale Karićeve glasove, a na desnoj margini i ukupan skor. Jer, članovi komisije nisu saopštavali ukupne rezultate izbora, nego su u amfiteatru čitali jedan po jedan glasalački listić i bilježili na tabli.

Čestitajući dr. Ceriću i hafizu Spahiću na pobjedama, dr. Enes ef. Karić je kazao kako bi volio da je ovo glasanje za jedinstvo Islamske zajednice.

“Pozivam sve one koji su glasali za mene da u srcu taj glas bude za pobjednika dr. Mustafu Cerića i hafiza Ismeta Spahića”, kazao je on, a nešto kasnije dodao: “Posebno bih volio da ovaj broj glasova koji ste meni uputili pojedu skakavci.”

Hafiz Ismet ef. Spahić je o svom ponovnom izboru za zamjenika reisu-l-uleme kazao kako to nije njegova pobjeda, nego pobjeda svih muslimana. “Zajednički možemo dalje, a račvast kolac ne ide u zemlju”, rekao je on.

Na traženje novinara da prokomentariše prijetnju reisa Cerića da će se prvo “početi miješati u svoj posao” na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu, dr. Karić, koji obavlja funkciju dekana na ovom fakultetu, rekao je kako je sada reisu-l-ulema malo u euforiji, ali da to neće tako ići. Jer, dodao je, nema se tu šta mijenjati.

A na pitanje da li očekuje da bude smijenjen sa funkcije dekana, odgovorio je smijući se: “To bi bilo jako dobro”.

Glasanje za novog reisa Predsjednik Sabora IZ Husein Smajlović, kome su i pobjednici i poraženi odali priznanje za uspješno vođenje jučerašnjih izbora, kazao je da poslije ovih izbora očekuje mobilizaciju svih snaga Islamske zajednice, a da ne osjeća nikakve podjele.

“Ništa radikalno ne treba mijenjati”, rekao je on. “Možda neku notu izmijeniti da bi melodija zvučala ljepše”, dodao je simbolično.

Na sjednici Izbornog tijela izabran je Odbor koji je dobio zadatak da organizuje svečanost ponovnog ustoličenja dr. Mustafe ef. Cerića za reisu-l-ulemu Islamske zajedncie u BiH. Mandati reisa i zamjenika traju sedam godina.

Intervenisala Hitna pomoć

U toku glasanja pozilo je članu Izbornog tijela iz Foče Muradifu Čengiću. Ekipa Hitne pomoći je brzo stigla i pomogla iznenada oboljelom saborniku. Čengić je, u pratnji ljekara i članova porodice, napustio Medresu.

Muderisovo povlačenje

Direktor Vakufske direkcije Nezim Halilović-Muderis dan uoči izbora povukao je kandidaturu za zamjenika reisu-l-uleme, iako je na tu funkciju evidentiran u pet izbornih okruga, a i dao pristanak da se nadmeće za tu funkciju. U pismu, koje je u subotu uputio Saboru IZ, Muderis je naveo da kandidaturu povlači “zbog nedostojne kampanje koja je vođena u zadnjih petnaest dana za reisu-l-ulemu, kao i nedefinisane platforme za zamjenika reisu-l-uleme”.

Oproštene teške riječi

S obzirom na to da je dr. Enes ef. Karić u predizboroj kampanji uputio dosta teških riječi dr. Mustafi ef. Ceriću, pitali smo ga hoće li od reisa tražiti da mu halali. On je ovako odgovorio:

“Ima jedna arapska poslovica koja kaže: ”Prošlost se ne spominje”. Ovaj fascikl treba zatvoriti. Gotovo”.

Pitali smo i reisa Cerića hoće li halaliti Kariću. Kao odgovor, on je naveo ajet iz Kur’ana koji u prevodu glasi: “Oprošteno je za ono što je bilo.”
ibnHome

Post by ibnHome »

zena wrote:...meni upada u oci...da je taj broj bio protiv Cerica...al posteno i demokratski...ipak je pobijedio :) volja vecine...i da Bog da nam bio i bolji od starog reisa...:) ..onaj ko je izgubio trebao bi da se ljuti...jel? samo sto u nasem slucaju...sudeci po pozdravnom govoru ...ljuti se onaj sto je pobijedio... :D

je l' stvarno mislis da su ovi glasovi bili protiv reisa Cerica, a ne za dr. karica???
doduse...jes malo neobican ton za jednog pobjednika...ali sacekajmo da vidimo na koga se odnosilo...sto jes'-jes' svasta-nesta neumjesnog se izgovorilo zadnjih mjesec dana...
Prenj

Post by Prenj »

ibnHome wrote:
da pamtis wrote:
1) nisu
- naobrazba
- elokvencija
Pa nije ovo bio izbor za ministra inostranih poslova, vec reisa!

Ali kad nam vec premijer ne govori engleski, valjda reis mora
:D
Prenj

Post by Prenj »

Ceric wrote: “Islamska zajednica neće više biti kao što je bila. Ja ću se umiješati u svoj posao i početi sa Fakultetom islamskih znanosti u Sarajevu. Umiješaću se na način - da nema više niko pravo da kleveće, laže i iznosi neistine o ljudima i institucijama Islamske zajednice. Na sljedećoj sjednici Sabora otvoriću sva pitanja Islamske zajednice, od A do Ž . I svi će morati odgovarati - što su govorili, šta su radili, a nije istina i kleveta je. A to ćemo uraditi zato što ste vi to tražili, što ste mi ovim glasovima dali moć i pravo da to uradim.”
Ne vjerujem ni da je sam Dzugasvili imao zlokobniji pozdravni govor :(
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

Prenj wrote:
Ceric wrote: “Islamska zajednica neće više biti kao što je bila. Ja ću se umiješati u svoj posao i početi sa Fakultetom islamskih znanosti u Sarajevu. Umiješaću se na način - da nema više niko pravo da kleveće, laže i iznosi neistine o ljudima i institucijama Islamske zajednice. Na sljedećoj sjednici Sabora otvoriću sva pitanja Islamske zajednice, od A do Ž . I svi će morati odgovarati - što su govorili, šta su radili, a nije istina i kleveta je. A to ćemo uraditi zato što ste vi to tražili, što ste mi ovim glasovima dali moć i pravo da to uradim.”
Ne vjerujem ni da je sam Dzugasvili imao zlokobniji pozdravni govor :(
pa sta ce uraditi? prvo ce smijeniti prof.KArica jer se usudio da mu bude protukandidat?
meni je malo cudno to sve, ali necu se petljati...gotovo je...izabran je...
:roll:
pitt

Post by pitt »

Steta.....ja sam se bas nadao da ce Karic bbiti izabran jer mislim da bi bio daleko uspjesniji u vodjenju islamske zajednice BiH :roll:
mIRCerka

Post by mIRCerka »

pitt wrote:Steta.....ja sam se bas nadao da ce Karic bbiti izabran jer mislim da bi bio daleko uspjesniji u vodjenju islamske zajednice BiH :roll:
ali ce sada biti smijenjen jer se usudio ici protiv cere...
ibnHome

Post by ibnHome »

mIRCerka wrote: pa sta ce uraditi? prvo ce smijeniti prof.KArica jer se usudio da mu bude protukandidat?
meni je malo cudno to sve, ali necu se petljati...gotovo je...izabran je...
:roll:
upravo tako...izbor je napravljen...vrijeme ce pokazati stosta...
glasnost

Post by glasnost »

Dr. Cerić je, takođe, kazao kako je napisao program rada, koji je od sada dostupan svima, ali da ga ranije nije želio pokazivati, jer je htio ispoštovati institucionalnost Islamske zajednice - da za izbore nema lobiranja, nema nazivanja, nego da se ljudi sami opredijele. I on je članovima izbornog tijela i novinarima pokazao podebeli separat na kome je pisalo Program rada.

adio pameti... :(
mIRCerka

Post by mIRCerka »

glasnost wrote:Dr. Cerić je, takođe, kazao kako je napisao program rada, koji je od sada dostupan svima, ali da ga ranije nije želio pokazivati, jer je htio ispoštovati institucionalnost Islamske zajednice - da za izbore nema lobiranja, nema nazivanja, nego da se ljudi sami opredijele. I on je članovima izbornog tijela i novinarima pokazao podebeli separat na kome je pisalo Program rada.

koliko znam, reisa bira muftijsko tijelo, a muftije postavlja niko drugi do reis himself...
da pamtis

Post by da pamtis »

Ja ću se umiješati u svoj posao
pa dobro cera sta si do sad radio..........poslije komunizma komunizam....
Pa nije ovo bio izbor za ministra inostranih poslova, vec reisa!
.....diktator...reis treba da bude reis a ne svod*......
ibnHome

Post by ibnHome »

mIRCerka wrote:
glasnost wrote:Dr. Cerić je, takođe, kazao kako je napisao program rada, koji je od sada dostupan svima, ali da ga ranije nije želio pokazivati, jer je htio ispoštovati institucionalnost Islamske zajednice - da za izbore nema lobiranja, nema nazivanja, nego da se ljudi sami opredijele. I on je članovima izbornog tijela i novinarima pokazao podebeli separat na kome je pisalo Program rada.

koliko znam, reisa bira muftijsko tijelo, a muftije postavlja niko drugi do reis himself...
:? :shock:
pa nije valjda da imamo ciglih 330 muftija..
:-?
Hendrix

Post by Hendrix »

Sjećam se u ratu kad mi je jaran pričo kako im je lokalni efendija došo na položaj artiljerijski ko da vidi kako to oni pucaju.I gleda on oni nišane,mjere gore dole i kaže "Drage džematlije,ne morate vi ništa nišaniti meleki će granatu na dušmane samo odnijeti."Otjerali su hodžu u znate već šta.
Kakve to veze ima s Reisom?Pa molio bih da ga ne gledate kao u izvor nepresušne mudrosti jer on meni nije daleko od ovog artiljerca gore u tekstu,a ni hodža u mom džematu.Mene je stid kada vidim kakve govore drže,fakat stid,duhovni vođa a vamo gleda politiku i saudijske pare.
da pamtis

Post by da pamtis »

a muftije postavlja niko drugi do reis himself...
citat: ako meni bude produzen mandat i vama ce, to je bilo obecano
meatoverhere

Post by meatoverhere »

BiH zastrasujucom brzinom ide nazad, ili "Uzajamno milovanje idiotskih glava"

Gradonačelnica g. Borovac čestitala dr. Mustafi ef. Ceriću povodom njegovog ponovnog izbora za reisu-l-ulemu Islamske zajednice u BiH
Gradonačelnica Sarajeva g. Semiha Borovac je u ime Gradske uprave Grada Sarajeva i u svoje osobno uputila najsrdačnije i najiskrenije čestitke dr. Mustafi ef. Ceriću, povodom njegovog ponovnog izbora za reisu-u-ulemu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

«Izuzetno mi je zadovoljstvo što je ponovo ukazano povjerenje izuzetnoj ličnosti, odlučnom lideru, humanisti i intelektualcu, koji se gord i nepokolebljiv, zalaže za afirmiranje bošnjačke kulture i tradicije, istovremeno uspostavljajući komunikaciju uvažavanja drugog i drugačijeg. Kao istinski demokrata koji duboko vjeruje u istinu i pravdu, u ideju multikulture i multikonfesionalnosti, Vi neumorno istrajavate na izgradnji mostova povjerenja i razumijevanja među narodima, vodeći se principima ljubavi, radosti srcu i obitelji, mira i suživota, te solidarnosti čovjeka prema čovjeku.

Primite izraze moga dubokog poštovanja i želje za dobro zdravlje i obiteljsku sreću», stoji u čestitki gradonačelnice Sarajeva g. Semihe Borovac.

utorak 27.9.2005. izvor: Grad Sarajevo
Kwaheri

Post by Kwaheri »

ibnHome wrote:
zena wrote:...meni upada u oci...da je taj broj bio protiv Cerica...al posteno i demokratski...ipak je pobijedio :) volja vecine...i da Bog da nam bio i bolji od starog reisa...:) ..onaj ko je izgubio trebao bi da se ljuti...jel? samo sto u nasem slucaju...sudeci po pozdravnom govoru ...ljuti se onaj sto je pobijedio... :D

je l' stvarno mislis da su ovi glasovi bili protiv reisa Cerica, a ne za dr. karica???
doduse...jes malo neobican ton za jednog pobjednika...ali sacekajmo da vidimo na koga se odnosilo...sto jes'-jes' svasta-nesta neumjesnog se izgovorilo zadnjih mjesec dana...
...mislim da su ovi glasovi bili za karica...
...ali da su protumaceni, sudeci po pozdravnom govoru, kao da su protiv reis-ul-uleme...meni to nije bilo jasno...ali sam uvjerenja da ce nam reis ovaj mandat biti jos bolji...upravo zbog ovog omjera glasova...jer se pokazalo da je zajednica mjesto gdje se odluke ne donose jednoglasno...sto mi je posebno drago... ja mu zelim sve najbolje...uspjesan i plodotvoran rad za zajednicu... :)
Kwaheri

Post by Kwaheri »

...draga mIRCI...nema toliko muftija....jest da ih reis postavlja...ali cak i da se oduzmu njihovi glasovi kao neobjektivni, Ceric bi pobijedio...
nineac

Post by nineac »

Tek sam sada skuzio ovu temu, ali mozel mi neko pojasniti koja je ono MORONCINA pod nadimkom love?
Jedna od gorih stvari koja se desila uopce u BiH je sto se Reais Ceric uopce rodio!
Post Reply