Kvrgusa-pizza nasih krajeva

Zanimljivosti, dešavanja i kulturno-politički život u Bihaću, Buzimu, Cazinu, V. Kladuši, Bos. Petrovcu, Sanskom Mostu, Bos. Krupi...

Moderator: Chloe

delightful

Post by delightful »

neupucena wrote:
delightful wrote:
Bumbar wrote: kao sto delight rece...hahaha...

a fakat sam gladna...nemam banke u dzepu...bankomat 15 minuta od kancelarije...a meni se neda... :(
Brzo posudjuj! Ja sam vec isplanirala najkracu rutu do sporeta :D Ali mislim da ce kljukusa biti, nemam vremena ovo pile komadat' :D
Da ste mi blize, ucinila bih veliko djelo odricanja od vecernjeg izlezavanja i napravila bih jednu za nas tri, sa jutros zaklanim domacim piletom iz jedne krajiske avlije ali...ovako smrc smrc suha hrana na 101 nacin

:kiss:
Bumbar

Post by Bumbar »

delightful wrote:
neupucena wrote:
delightful wrote: Brzo posudjuj! Ja sam vec isplanirala najkracu rutu do sporeta :D Ali mislim da ce kljukusa biti, nemam vremena ovo pile komadat' :D
Da ste mi blize, ucinila bih veliko djelo odricanja od vecernjeg izlezavanja i napravila bih jednu za nas tri, sa jutros zaklanim domacim piletom iz jedne krajiske avlije ali...ovako smrc smrc suha hrana na 101 nacin

:kiss:
:thumbup:
BECHO

Post by BECHO »

Cuj samo za nas 3! :shock: A 'djesmo MI u svemu tome? :D
legendo_moja

Post by legendo_moja »

neupucena wrote:Kvrgusa

Sastojci: 1 pile, 2 jaja, so,mlijeko, brasno, ulje, voda, vrhnje

Nacin pripreme:

U posudu staviti brasna, 2 jaja, soli, mlijeko, a moze i malo vode te izmjesati sve to zajedno.
Ukljuciti rernu da se ugrije na 250 stepeni.
Pile oprati, isjeckati na komadice, kao na ovoj gore slici, posoliti a po zelji moze i vegeta.
Tepsiju u koju stavite kasiku ulja, praznu staviti u ugrijanu rernu. Kad se ulje ugrije, naspite tijesto u tepsiju, a po tijestu stavite komade piletine. Neko stavlja jos i crveni luk, ja ne. Tepsiju sa tijestom i piletinom vratiti u rernu da se pece.

Kad se ispece (ne znam koliko vremenski, uglavnom kad je sve fino rumeno) izvadi se iz rerne i pospe vrhnjem. I onda se, ko prije stigne, ukradu oni komadi tijesta koji su bili direktno ispod piletine mmm
Moram dodati jos nesto bez cega se kvrgusa ili "kljukusa batakusa" u mojoj kuci ne jede. Kad se izvadi iz rerne onda se pospe, ali samo onako ovrs, mlijekom u koje je rastopljen margarin, maslac ili biljna mrs, malo posoljeno i narendano bijelog luka, kao za kljukusu. Najbolje je kad je domaca varenika, pa jos ima kajmaka...i onda se vrati u rernu samo sekund da zapece :)
izblajhana

Post by izblajhana »

neupucena wrote:Image
evo da se i ja tuspasim :-) :-) :D :D
tuuuspas mene i svijuuuu nas :D :D :D
delightful

Post by delightful »

Halo Blondie :-D

Ev kljukuse, samo sto nije gotova, njam :D

Mijenjam nick u sretnaidebela :-D
izblajhana

Post by izblajhana »

delightful wrote:Halo Blondie :-D

mmmmmmmm vec mi mirise :-) :-)
ja sam jela maloprije, ali nije da ne bih mogla jedan batacic...doduse, pokusavam da zivim zivot bez cigara, po ko zna koji put :-) :-) :-)
pa sam nesto veceg apetita :D :D
vidis, moja ti, trebala sam otvoriti novu temu..."kako prestati pusiti"!!
Eh necu da kvarim ovu temu......
mmmmmmmmmmm sto sam glaaaaaaaadna!! :D :D
delightful

Post by delightful »

izblajhana wrote:
delightful wrote:Halo Blondie :-D

mmmmmmmm vec mi mirise :-) :-)
ja sam jela maloprije, ali nije da ne bih mogla jedan batacic...doduse, pokusavam da zivim zivot bez cigara, po ko zna koji put :-) :-) :-)
pa sam nesto veceg apetita :D :D
vidis, moja ti, trebala sam otvoriti novu temu..."kako prestati pusiti"!!
Eh necu da kvarim ovu temu......
mmmmmmmmmmm sto sam glaaaaaaaadna!! :D :D
Sramim se - vec sam sve smazala :oops:
Vrlo smijesno, i ja prestala pusiti 31. maja i jedem kao konj,i samo se debljam....Al ne pusim 8-) 8-) 8-)
izblajhana

Post by izblajhana »

Svaka cast, bravo :D
promijenicemo nick u sretneidebeleizdrave :D :D
Doduse, znala sam ja prestati i po 15 dana...i opet zapalim...kazu kriza prodje poslije 14 NIJE TACNO :x :x
sad ne pusim tek dva dana...tek :(

ali da ne bi dusmani rekli da kvarimo temu....
joooooooooooooooj sto je dobra ova kvrgusaaaa....mnjamm :D :D
Helem

Post by Helem »

najlaksa stvar u zivotu je odreci se pusenja,ja sam to do sada ucinio najmanje 1000 puta,
rece neko.
Bumbar

Post by Bumbar »

izblajhana wrote:Svaka cast, bravo :D
Doduse, znala sam ja prestati i po 15 dana...i opet zapalim...kazu kriza prodje poslije 14 NIJE TACNO :x :x

hahahah...odlicno sretnedebeleizdrave...sinoc napravila kljukusu...ne valja mi rerna a ja je tanku napravila..na kraju sam se pretvarala da je to neki slani keks koji se jede uz jogurt :roll:
Idem iduce sedmice mami :)...prvo ce da padne kljukusa...ona pravi najbolju :D :D :D
izblajhana

Post by izblajhana »

Bumbar wrote:

hahahah...odlicno sretnedebeleizdrave...sinoc napravila kljukusu...ne valja mi rerna a ja je tanku napravila..na kraju sam se pretvarala da je to neki slani keks koji se jede uz jogurt :roll:
Idem iduce sedmice mami :)...prvo ce da padne kljukusa...ona pravi najbolju :D :D :D
:shock: bas mi je zao za te kljukekse (ovo je naziv za to :D )...doduse da me ubijes ja ne bih znala nista da napravim od tih nasih specijaliteta...zivjele instant supe i tjestenine...zivjeli morski plodovi...zivjele salate... :shock: :shock:
ma sta ja pricam...ne pusim tri dana :D :D
Bumbar

Post by Bumbar »

[quote="izblajhana :shock: bas mi je zao za te kljukekse (ovo je naziv za to :D )...doduse da me ubijes ja ne bih znala nista da napravim od tih nasih specijaliteta...zivjele instant supe i tjestenine...zivjeli morski plodovi...zivjele salate... :shock: :shock:
ma sta ja pricam...ne pusim tri dana :D :D[/quote]

ahahahah odlican naziv...kljukeks...haha...

moje kuhanje je zahrdjalo nevidjeno..i ja samo tjesteninu i instant supe :shock: :roll: ...

Ooo odlicno...cestitam na 3 danu :)...
delightful

Post by delightful »

Bumbar wrote:

Mojoj je trebalo malo vise krompira a manje brasna, ali ko ga sljivi, glavno da je kljukusa (ne bih se ja bunila ni da su bili kljukeksi, kolika ja glad bila navalila :D :D :D
Bila sam samo zahvalna dok sam rendala krompir sto nam nije na um palo nesto komplikovano - dobro smo prosle :-D
izblajhana

Post by izblajhana »

[/quote]
Ooo odlicno...cestitam na 3 danu :)...[/quote]

ma kakvi odlicno...tek tri dana :roll: :roll: prosli put sam izdrzala 14, pa sam opet pocela... :shock:
Bumbar

Post by Bumbar »

delightful wrote:

Mojoj je trebalo malo vise krompira a manje brasna, ali ko ga sljivi, glavno da je kljukusa (ne bih se ja bunila ni da su bili kljukeksi, kolika ja glad bila navalila :D :D :D
Bila sam samo zahvalna dok sam rendala krompir sto nam nije na um palo nesto komplikovano - dobro smo prosle :-D
hahaha...ma ja imam problema sa sporetom :roll: ...uzas...sad mi samo mikrovalna radi...sreca pa mozes kupiti nesto hranjivo za mikrovalnu haha...

hehe sta rendala...ja sam od mame iskamcila multipraktik...sve u tome "rendam"...mama me nazvala i kaze: sta ce ti kad ne znam gdje je pola tih nozeva...samo ti njega stara posalji...nazvala me kasnije a ja taman limun u to uvalila...kaze sta radis...pravim limunadu...u multipraktiku...hahah....ja i smjesu za palacinke u to uvalim...

Pouka ove price je: cure...kupite fino multipraktik :) :)
mamica papucarka

Post by mamica papucarka »

izblajhana wrote:
neupucena wrote:Image
evo da se i ja tuspasim :-) :-) :D :D
tuuuspas mene i svijuuuu nas :D :D :D
pa sta je ovo? Jel ovo piletina odozgo, ili punjene paprike.
Moj muz je iz Krajine, ali oni prave maslenicu sa piletinom. Ovo nikad jela nisam :-)
delightful

Post by delightful »

Bumbar wrote:
delightful wrote:

hahaha...ma ja imam problema sa sporetom :roll: ...uzas...sad mi samo mikrovalna radi...sreca pa mozes kupiti nesto hranjivo za mikrovalnu haha...

hehe sta rendala...ja sam od mame iskamcila multipraktik...sve u tome "rendam"...mama me nazvala i kaze: sta ce ti kad ne znam gdje je pola tih nozeva...samo ti njega stara posalji...nazvala me kasnije a ja taman limun u to uvalila...kaze sta radis...pravim limunadu...u multipraktiku...hahah....ja i smjesu za palacinke u to uvalim...

Pouka ove price je: cure...kupite fino multipraktik :) :)
Ma lakse mi izrendati pjeske, nego izvlaciti multipraktik ispod kreveta :lol:
Salim se, ja sam toliko zurila da napravim kljukusu da mi ni na kraj pameti multipraktik nije bio. To je bilo stanje vjerovatno najslicnije onom kad narkoman ceka sljedeci fiks :-) Nedajboze da mi se neko nasao na putu u tim trenucima :lol:
Bumbar

Post by Bumbar »

mama29 wrote:
Moj muz je iz Krajine, ali oni prave maslenicu sa piletinom. Ovo nikad jela nisam :-)
Piletina odozgo...odakle iz krajine kad nisi to jela nikada...samo svekrvi javi drugi put :) :)
mamica papucarka

Bumbar wrote:
mama29 wrote:
Piletina odozgo...odakle iz krajine kad nisi to jela nikada...samo svekrvi javi drugi put :) :)
Tik do Une :) (ostalo moze na pp)
Nego, jel ono okolo smjesa od tijesta, ili...
Tri godine sam udata i redovno idem tamo, ali ovo nikad jela nisam. :? Nesto mi masno djeluje???
izblajhana

Post by izblajhana »

mama29 wrote:
Bumbar wrote:
mama29 wrote:
Tik do Une :) (ostalo moze na pp)
Nego, jel ono okolo smjesa od tijesta, ili...
Tri godine sam udata i redovno idem tamo, ali ovo nikad jela nisam. :? Nesto mi masno djeluje???
hm...meni sumnjivo sto ti svekrva za tri godine nikada nije napravila kvrgusu :D :D :D
neupucena

Post by neupucena »

@mama29
Rumena boja tijesta je od jaja. Ima recept gore iznad otprilike. Jelo je karakteristicno za kozaracki kraj mada se pravi i u Sani, Prijedoru itd...
Ja licno ne koristim maslac i ne volim masniju hranu jer mi se smuci brzo ali tijesto koje ide u kvrgusu mi nije uopste silno. Sad zavisi i kakvu piletinu stavljas.
Bumbar

Post by Bumbar »

izblajhana wrote: hm...meni sumnjivo sto ti svekrva za tri godine nikada nije napravila kvrgusu :D :D :D
ih nemoj bolan tako haha...pa znas sta...zavisi sve kako se napravi... kod mojih nije masna...
maccarona

Post by maccarona »

za kvrgusu nikad cula :oops:
ali sjecam se da su me kljukali kljukusom :oops: i da se se sakrivala jer nisam mogla to da jedem :roll:

sad bi svako sevapa zaradio kad bi mi napravio :D kljukusu :D sa kajmakom mmmmmmmm... :D sva sreca pa odmor uskoro :D
mamica papucarka

navodno se u muzevom kraju ne pravi to jelo, ali on zna sta je.

Kljukusu obozavam. Mislis onu sa ribanim krompirom, lukom i brasnom koji samo to sve poveze. :oops: Nisam je odavno pravila, jer je prevruce. 8-)
Post Reply